Dodaj do ulubionych

Polska-Niemcy: wiedza i pamięć

15.12.04, 12:10

...ile wiemy o sobie i jak sie postrzegamy? za punkt wyjścia do "dyskusyjki"
polecam:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041215/publicystyka/publicystyka_a_4.html
Obserwuj wątek
    • eichendorff Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć 15.12.04, 15:30
      Bardzo ciekawy artykulik. Nic dodać, nic ująć.
      Niestety będzie tak jeszcze długo. Przynajmniej dopóty, dopóki głównym zadaniem
      speców od public relations i marketingu politycznego, będzie szczupła figura
      pana Kwaśniewskiego czy opalenizna pana Leppera.
      • piast1025 Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć 15.12.04, 16:27

...należałoby dodać, że Polacy (przynajmniej, jeżeli chodzi o programy
        nauczania z literatury i historii) są lepiej wyedukowani od Niemców - więcej
        np. wiemy o naszym sąsiedzie, niż on o nas...
        • Gość: -- Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.protonet.pl / 80.51.161.* 17.12.04, 20:03
          piast1025 napisał:

>
          > ...należałoby dodać, że Polacy (przynajmniej, jeżeli chodzi o programy
          > nauczania z literatury i historii) są lepiej wyedukowani od Niemców - więcej
          > np. wiemy o naszym sąsiedzie, niż on o nas...

- Dobrze by było, gdyby była w miarę równowaga. Gdzieś u nas pisali, jak to w
          USA w szkołach słabo uczą. Jeżeli jednak tak naprawdę jest, że tam tak słabo z
          wiedzą jest, to jakim cudem oni ciągle przodują?

Pozdrawiam.
          • Gość: erwin Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.podchorazych.katowice.pl 17.12.04, 21:07
            bo Polacy wyrobili sobie "kompleks Sarmaty", którego podstawą jest
            powiedzonko "Polak potrafi", a zwieńczeniem "Teraz Polska"
            • piast1025 Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć 20.12.04, 09:17

...jak Ci się erwin nie podoba, jak sobie tu Ślązacy dyskutują na forum
              polskiej gazety, to spadaj na forum (he,he,he) "Jaskółki śląskiej"... ;-D
              • Gość: erwin Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.podchorazych.katowice.pl 22.12.04, 20:49
                mi się jak najbardziej podoba, w kwestii Polski przybieram rolę 5-kolumny czy
                jak kto woli konia trojańskiego
    • Gość: erwin Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.podchorazych.katowice.pl 17.12.04, 21:04
      Jako Ślazaka mało mnie interesują wasze dysputy na tym forum, idźcie z tym na
      fora warszawskie czy inne, miast zaśmiecać Silesianę
      • Gość: mkspolem Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.04, 18:06
        Juz tu ktos napisal, ze jezeli nie podoba sie tu komus dyskusja Polakow z
        polskiej perspektywy to po co przychodzic na forum polskiego dziennika? Jest
        tyle innych internetowych forow na ktorych zapewne siedza sami "prawomyslni"
        Slazacy i zadni "wichrzyciele" z zewnatrz nie neguja "jedynie slusznej
        ideologii"... :)
        • Gość: erwin Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.podchorazych.katowice.pl 21.12.04, 07:54
          każdy oręż jest dobry
      • bartoszcze Tytułem komentarza 20.12.04, 21:37
        Forum Silesiana jest przeznaczone między innymi na spory o Śląsk, jego
        pochodzenie, kulturę, historię, związki z sąsiadami, język, narodowość i tak
        dalej
        • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 21.12.04, 07:57
          w topiku zalozonym nie ma slowa Śląsk, nawet w artykule z linku go nie ma
          • piast1025 Re: Tytułem komentarza 21.12.04, 08:33

...jak nie rozumiesz o co chodzi, to "walnij" sobie 2 "setki" - może świadomość
            Ci się rozszerzy... ;-D
            • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 21.12.04, 20:29
              ta typowo polska droga do rozwoju intelektualnego mnie nie przekonuje
              • piast1025 Re: Tytułem komentarza 22.12.04, 13:13

...choć to nie polska droga ;-D bo wielu wybitnych artystów (a nawet polityków)
                lubiło i nadużywało alkoholu (inspirował ich do pracy)- tobie też by się
                przydało!!! Niewielka ilość jest nawet zdrowa dla organizmu ;-D Przeciez
                dawniej na "wódę" mówiło się szlachetnie aqua vitae (przetłumaczę Ci: woda
                życia);-)
                • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 22.12.04, 20:47
                  ważne by nie nadużywać. prawda?
                • Gość: Marek Re: Tytułem komentarza IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.04, 20:49
                  piast1025 napisał:

> Przeciez dawniej na "wódę" mówiło się szlachetnie aqua vitae (przetłumaczę Ci:
                  > woda życia);-)

chyba tylko w polsce. i tak wam juz zostalo naziolu

• piast1025 Re: Tytułem komentarza 23.12.04, 07:37

...akurat się mylisz ignorancie...Poczytaj coś w kontekście tej formuły o
                    Arabach ;-D A "naziole" to są za naszą (Polską, oczywiście) zachodnią
                    granicą...Tam się gnieżdżą te (he,he,he) "szczury", którym marzy
                    się "rewitalizacja" III Rzeszy...
                    • Gość: Marek Re: Tytułem komentarza IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.04, 08:06
                      czy jestes zwolennikiem teorii kompensacji czy tez odwiecznosci Ostdeutschland?

ps. (gdybys nie wiedzial)
                      obydwie zostaly obalone (nawet przez polskich historykow) :))))))))))))))
            • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 21.12.04, 20:32
              Jako przykład podaje zamieszanie wokół budowy Centrum przeciwko Wypędzeniom. -
              Reakcja Polski była niewłaściwa. Trzeba było powiedzieć: "Dobrze, pani
              Steinbach. Wy macie swoich wypędzonych, ale my też mamy swoich - wypędzonych z
              Gdańska, Gdyni, Zamojszczyzny, Warszawy, skąd Niemcy wypędzili tych, którzy
              przeżyli powstanie".

wnioski proste:
              - na Śląsku nie było wypędzonych Polaków
              - jeśli były osoby wypędzone to byli to Ślązacy, którzy po prostu nie są
              Polakami
            • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 21.12.04, 20:40
              ostatecznie myślę że dobrze by było byś czytał artykuł przed wysłaniem linku
              tam NIE ma ANI słowa o Śląsku. ani Dolnym ani Górnym, nie ma nic o Ślązakach
              czy ich miastach.
              temat nietrafny na Silesianie: prezentujesz jakieś polskie kompleksy, tudzież
              musisz popracować nad rozumieniem tekstu.
          • bartoszcze Re: Tytułem komentarza 22.12.04, 21:05
            Gość portalu: erwin napisał(a):

> w topiku zalozonym nie ma slowa Śląsk, nawet w artykule z linku go nie ma
            Wiem:)
            ale o stosunki polsko-niemieckie oraz kwestie różnych innych narodów itp.
            kłótnie na tym forum wybuchają zawsze mając w podtekście Śląsk.
            Stąd taka nieco rozszerzona formuła.
            • Gość: erwin Re: Tytułem komentarza IP: *.podchorazych.katowice.pl 23.12.04, 14:53
              Chyba wiesz że czepiam się w tym wypadku dla zasady :)
    • Gość: mkspolem Re: Polska-Niemcy: wiedza i pamięć IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.12.04, 18:00
      Tylko zastanawia mnie dlaczego "polskie instytucje" w Niemczech mialyby
      zajmowac sie historia a nie, na przyklad, propagowaniem wspolczesnej sztuki
      polskiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka