Dodaj do ulubionych

Slazacy .. wstyd mi za was.

IP: *.silesnet.pl 19.08.05, 17:10
Choc to list ktory napisalem w watku o obronie Katowic, daje go tez tutaj -
zebyscie przeczytali i .. moze zastanowili sie nad soba.

Naprawde, czytam co jakis czas wasze komentarze odnosnie Slaska itp i
niedobrze mi sie robi. Dla mnie "Slązak" juz niemal znaczy "zdrajca". Nie
dosc ze duza czesc obywateli Slaska podczas wojny zachowala sie nagannie,
witajac czesto Niemcow kwiatami a potem wstepujac tlumnie do Wehrmachtu (choc
nie musieli !) to jeszcze nawet DZIS tutaj lepiej sie mowi o Niemcach niz o
Polakach. To jest po prostu odrazajace !

Ja nie wiem .. wy HONORU nie macie ? W ogole ? Co z was za ludzie !?!?

Od czasu do czasu bywam na Slasku i zawsze sie naslucham jaka ta Polska jest
okropna, ze Niemcy sobie lepiej poradzili itp. Tak, jasne ze lepiej. Ale to
nie ich caly kraj mial 40 lat sowieckiej okupacji, nie - oni mieli plan
Marshalla i ogromna pomoc od USA. My, wypompowywanie wszelkich dobr przez
ZSSR i wypaczanie umyslow calego narodu.

I slysze tu jeszcze co chwile jak ludzie mowiacy po polsku, sacza doslownie
jad, az BIJE od was nienawisc do Polski.

Ja KOCHAM ten kraj, choc ciezko sie tu zyje, przyznaje. Ale to jest MOJ kraj,
nie bedzie mi zaden Niemiec czy Rosjanin mowil jak mam zyc. Mam swoj honor i
jestem u siebie. I walczylbym za ten kraj !

A wy ? Walczylibyscie ? Czy znowu bylyby kwiaty dla najezdzcow na ulicach ...

WSTYD !
Po prostu wstyd mi za was. Bardzo.
Obserwuj wątek
    • amberss Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 19.08.05, 17:12
      gardzę generalizujacymi głupio gorolami
    • Gość: Yanek Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.toya.net.pl 19.08.05, 17:57
      precz stad szmaciarzu
      nie wiem co tu jeszcze robisz

nie rozumiesz ludzi ktorzy na tej ziemi zyja od wiekow
      i to jest ich Heimat
      nie rozumiesz slaskiej mentalnosci
      niczego nie rozumiesz

rzucasz placzliwe teksty jak kmiot bez szkoly
      bezczelny parch i parias

nie znosze takich ludzi choc nawet nie wiem czy scierwo zaslugujessz na takie
      okreslenie bo rozumu nie masz ani krzty
      • Gość: olo Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:07
        > nie rozumiesz slaskiej mentalnosci
        dobrze, że nie napisałeś o śląskiej kulturze...kulturze w dyskusji. Dorzuciłeś
        do stereotypu jeszcze jeden obraz ślązaka - ślązaka chama.
        ">czy scierwo zaslugujessz na takie "
        ">precz stad szmaciarzu"
        "> bezczelny parch i parias

• eichendorff A nam za Ciebie nie! 19.08.05, 18:35
      Gość portalu: Czuje odraze .. napisał(a):

> Naprawde, czytam co jakis czas wasze komentarze odnosnie Slaska itp i
      > niedobrze mi sie robi. Dla mnie "Slązak" juz niemal znaczy "zdrajca". Nie
      > dosc ze duza czesc obywateli Slaska podczas wojny zachowala sie nagannie,
      > witajac czesto Niemcow kwiatami a potem wstepujac tlumnie do Wehrmachtu (choc
      > nie musieli !) to jeszcze nawet DZIS tutaj lepiej sie mowi o Niemcach niz o
      > Polakach. To jest po prostu odrazajace !

Moi obaj dziadkowie służyli w Wermahcie. Ale oprócz tego zakładali też polskie
      mundury. Zakładali bo musieli! Zarówno polskie jak i niemieckie!
      Dla Ciebie pewnie są zdrajcami, ale ja jestem - i zawsze będę - z nich dumny.

> Ja nie wiem .. wy HONORU nie macie ? W ogole ? Co z was za ludzie !?!?

Mamy swój własny, śląski honor, a nie polski, przepełniony nacjonalizmem...

> Od czasu do czasu bywam na Slasku i zawsze sie naslucham jaka ta Polska jest
      > okropna, ze Niemcy sobie lepiej poradzili itp. Tak, jasne ze lepiej. Ale to
      > nie ich caly kraj mial 40 lat sowieckiej okupacji, nie - oni mieli plan
      > Marshalla i ogromna pomoc od USA. My, wypompowywanie wszelkich dobr przez
      > ZSSR i wypaczanie umyslow calego narodu.

A przez ostatnie 16 lat, gdy nie ma już sowieckiej okupacji, to coście zrobili?
      Oprócz - oczywiście - pozamykania śląskich kopalń i hut!

> I slysze tu jeszcze co chwile jak ludzie mowiacy po polsku, sacza doslownie
      > jad, az BIJE od was nienawisc do Polski.

Mówią po polsku, bo ojczystej śląskiej mowy im się zabrania. A jad słyszysz
      pewnie w wyniku schizofrenicznych omamów...

> Ja KOCHAM ten kraj, choc ciezko sie tu zyje, przyznaje. Ale to jest MOJ kraj,
      > nie bedzie mi zaden Niemiec czy Rosjanin mowil jak mam zyc. Mam swoj honor i
      > jestem u siebie. I walczylbym za ten kraj !

My Ci nie zabraniamy kochać Twojego kraju. Pozwól więc nam kochać nasz swój
      własny, śląski kraj. Ty wolisz się jednak wtrącać w nieswoje sprawy. To się
      nazywa honor? Jesteś u siebie? Na Śląsku? Wybacz, ale nie zgodzę się z tą
      opinią!

> A wy ? Walczylibyscie ? Czy znowu bylyby kwiaty dla najezdzcow na ulicach ...

Polskim najeźdźcom? Raczej wątpię...

> WSTYD !
      > Po prostu wstyd mi za was. Bardzo.

A nam za Ciebie wcale. Dobrze już wiemy czego można się po kimś takim, jak Ty,
      spodziewać.
      • Gość: zenujace Re: A nam za Ciebie nie! IP: *.silesnet.pl 19.08.05, 19:18
        Wlasnie jestes takim typowym slazakiem, wbije Polakowi noz w plecy jak bedzie
        mial okazje. Choragiewka na wietrze. Tchorze, kolaboranci.

Slask jest POLSKI, pogodz sie z tym. A jak nie, to do widzenia. Niech cie
        ukolysze Rzesza, ci kumple od porzadku na ulicach, dobrych samochodow, gazu i
        obozow smierci. Twoi kumple. Wasi kumple.

Ja sie naprawde dziwie, ze w 1945 roku nowy rzad Polski nie rozliczyl was za te
        tysiace Slazakow w Wehrmachcie. Przeciez oni mordowali Amerykanow, Polakow,
        Anglikow, Francuzow, Kanadyjczykow i wielu innych ! Szli do niemieckiej armii
        zazwyczaj ochotniczo, bez przymusu ! Dlaczego nikt ze Slaska za to nie
        odpowiedzial ???

Dzis sciga sie jeszcze jakichs UBekow itp. A mordercow, zdrajcow ze Slaska -
        nie. Zadziwiajace.

Ale wiesz co ? Cieszy mnie tylko jedno : ze ty mozesz sie teraz juz TYLKO
        wsciekac i pluc jadem na Polske. Bo Slask, zawsze juz bedzie nasz. Czy ci sie
        to podoba czy nie.

I NIC z tym nie zrobisz. NIC.

Bedziesz zyl, umrzesz a Slask nadal bedzie polski.

I TO jest moze ta kara dla takich jak ty. Zdrajcow.
        • Gość: zenujace Re: A nam za Ciebie nie! IP: *.silesnet.pl 19.08.05, 19:24
          I jeszcze jedno : pytasz sie cosmy zrobili w ciagu ostanich 16 lat ?

ROZEJRZYJ SIE ! I przypomnij sobie jak Polska wyladala te 16 lat temu. Tak,
          mamy duze trudnosci, glownie z powodu zgnilej klasy politycznej, ale
          wykonalismy ogromny skok, ogromny. A do nas wcale nie przylaczyla sie ogromna
          kapitalistyczna i bogata czesc kraju, jak do NRD. My jestesmy sami. I jednak
          jakos idzie ! Powoli ale idzie.

Czego oczekiwales po 40 letnim psuciu narodu marazmem, nauka zlodziejstwa i
          marnotrastwa ! Ze ludzie sie tego w przeciagu 4 lata oducza !?

Zobacz jaka mamy teraz opinie w Europie ! KTo sie zetknal z poslkimi
          pracownikami ma o nas swietne zdanie ! Tylko tacy zapyziali, glupi Niemcy z
          prowincji ciagle majacza cos o zlodziejach i brudasach. Cholerni potomkowie
          faszystow.

A huty ? Wegiel ? Czlowieku, gdyby nie ten kompletnie nie przynoszacy zyskow
          przemysl, danwo bysmy juz sie przestawili na energie atomowa jak KAZDY sasiad
          Polski.

Wegiel, to przeszlosc. Kiedy slazacy to zrozumieja ?
          • Gość: WYSOKOŚLĄZAK Cii, nie próbuj idiocie-faszyście udowadniać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 19:39
            Słuchaj, ale nie warto się tymi kilkoma idiotami, niemieszkami kłócić. Przecież
            widzisz - jak on sie chwali obecnoscia dziadkow w wehrmachcie to ja mu
            wspolczuje. Mogl sie jeszcze pochwalic, ze byli w ss. Nie warto tracic czasu na
            takich asemblerów :) I tak 97% Śląska jest narodowości polskiej i tak :). Poza
            tym kazdy madrzejszy czlowiek wie, ze slask byl i bedzie polski. Niemcy tu byly
            tylko przez 190 lat.
            • Gość: George Hedgehog Re: Cii, nie próbuj idiocie-faszyście udowadniać. IP: *.thk.co.uk 19.08.05, 19:42
              > Słuchaj, ale nie warto się tymi kilkoma idiotami, niemieszkami kłócić
              Dlaczego niemiaszkami? Nigdy nie zauwazylem, aby Eichendorff okreslal sie jako Niemiec.
            • palec1 Re: Cii, nie próbuj idiocie-faszyście udowadniać. 24.08.05, 01:35
              > I tak 97% Śląska jest narodowości polskiej

ale nie 97% Slazaków
          • Gość: Yanek [...] IP: *.toya.net.pl 19.08.05, 19:52
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • capretta Re: A nam za Ciebie nie! 25.08.05, 08:50
          Ale wiesz co ? Cieszy mnie tylko jedno : ze ty mozesz sie teraz juz TYLKO
          wsciekac i pluc jadem na Polske. Bo Slask, zawsze juz bedzie nasz. Czy ci sie
          to podoba czy nie.

I NIC z tym nie zrobisz. NIC.

Bedziesz zyl, umrzesz a Slask nadal bedzie polski.

I TO jest moze ta kara dla takich jak ty. Zdrajcow.

A SKĄD TAKA PEWNOŚĆ U CIEBIE? jASNOWIDZ???
    • stefan_ems Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 19.08.05, 19:47

> Choc to list ktory napisalem w watku o obronie Katowic, daje go tez tutaj -
      > zebyscie przeczytali i .. moze zastanowili sie nad soba.

To się nazywa spam – powinni to skasować

A dlaczego? Skąd u ciebie to przekonanie? Dlaczego Ślązacy mieli być wtedy
      lojalni wobec Polski? Z jakiego powodu?

>

O honorze to ty tu nie wypisuj – udowodniłeś jego brak w sobie tym głupim postem.

>

Czyli mamy obowiązek Polsce współczuć z tego powodu czy jak?

Eee, przesedzasz, chyba nigdzie na świecie nie ma tak zróżnicowanego
      narodowościowo regionu, w którym byłoby tak spokojnie jak na Górnym Śląsku.

No i tu się zgadzamy w 100%!!! Tyle, że jako Ślązak odnosi się to w moim
      przypadku do Śląska.

A odnośnie tych kwiatów w Katowicach w 1939 roku to kto wtedy słyszał o
      Holokauście i zbrodniach hitlerowskich?
      Pozdrawiam
    • Gość: Przeginasz Pałke Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:25
      Przeginasz pałe w taki sposób opisując sprawę. Ja jestem np. krojcok,
      czyli "mieszaniec" bo rodzina mojej mamy przyjechała tu ze Lwowa. Mój
      pradziadek bił się za Polskę z Ukraińcami i spoczywa na cmentarzu Orląt
      Lwowskich, drugi pradziadek był wcielony do Gwardii Cesarskiej Franz'a Josef'a
      co było raczej dużym wyróżnieniem, a i tak brał czynny udział w Powstaniu
      Śląskim...no właśnie ZAPOMNIAŁEŚ o takich zdarzeniach historycznych jak
      Powstania Śląskie? Pooglądaj sobie jak nie masz chęci albo czasu filmy Kutza na
      ten temat. Ślązacy zawsze walczyli z okupacją, czuli się przynależni do Polski,
      bo Polska (przedwojenna) traktowała ich na równi, z resztą jak wszystkie
      mniejszości etniczne. Śląsk był w Polsce bezpieczny, nie podważano jego kultury
      i odrębności. Po wojnie, dzięki polityce "Wielkiego Brata" tfu... wymigrowano
      ludzi i tak moja jedna strona rodziny przyjechała tutaj (a część do Wrocławia)
      i co? Napotkali PRZYJAZNE przywitanie, pomocnych i życzliwych ludzi i się
      zasymilowali. Jedyny problem to była uwczesna władza, promująca "swoich"
      czerwonych towarzyszy. To ona obsadzała stanowiska kierownicze ludźmi
      z "centrali" z układu i klucza partyjnego a nie ze względów fachowych,
      sprowadzając Ślązaków do roli wyrobników, nie kształcąc ich powyżej
      podstawowych i dla nich utylitarnych umiejętności. Dla tego w ludziach narastał
      usprawiedliwiony bunt ale nie przeciw Ojczyźnie Mickiewicza i Słowackiego, ale
      przeciw gorolom (bo to nie jest określenie geograficzne ludzi spoza Śląska, a
      raczej cecha charakteru)z PZPR'u. No cóż począć że głównie tacy osadzali się
      w "Czerwonym Zagłębiu", więc synonim Aldraich to po prostu wszystko co
      najgorsze :)
      I to przez takich "ludzi" którzy traktowali Ślązaków jak szmaty jest teraz ta
      pseudo-antypolska postawa. Sam doświadczyłem tego nawet długo po 1989 roku,
      przebywając z ludźmi z Zagłebia. Jak ich nie spotkałem nic do nich nie miałem,
      nie przyjmowałem tego że są "be" dopiero po ich poznaniu (mam na myśli
      tych "rodowitych" a nie przyjezdnych w ostatnim czasie, bo kto gdzie mieszkanie
      dostanie to juz inna sprawa) i poinformowaniu skąd pochodzę natknąłem się na
      ich niczym niespowodowaną wrogość. Podobnie jest w Małopolsce z francowatym i
      przereklamowanym "inteligenckim" Krakowem na czele, w sumie nie jestem
      czystej "krwi" Ślązakiem, ale tylko tu czuję się naprawdę dobrze i rozumie
      tutaj mieszkających ludzi. To że przynależę do Śląska nie zmienia faktu że
      jestem Polakiem, tak samo jak większość tu mieszkających ludzi przed II Wojną
      Światową. Dobrzy i źli ludzie występują w każdej społeczności, nie neguję że z
      jednych albo innych powodów niektórzy zostawali volksdeutch'ami, ale z tym
      że "nasi" nie musieli wstępować do Wermachtu to znowu przeginasz. To były
      normalne wcielenia, jak sie stawial to mogl zginac a i rodzina nie byla
      bezpieczna, a "ochotnicy" dostawali tam jakas grupe uposarzenia i rodzina miala
      z czego zyc. Reasumujac - GENERALIZUJESZ i to ze spotkales kogos kto
      reprezentuje "przesadny" śląsko-nacjonalizm (z różnych przyczyn) nie upoważnia
      Cię do obrażania całej grupy. Ja się czuję urażony, ale wykażę się "śląską
      kulturą" i Ci nie oddam. Jak jest na prawdę wie tylko Stwórca i przed nim
      WSZYSCY zostaną rozliczeni ze swoich czynów tu na Ziemi. Pokój z Tobą.
      • Gość: pracujacy Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:35
        popieram wypowiedz powyzej!
      • anita58 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 19:31
        Gość portalu: Przeginasz Pałke napisał(a):

> (...)...no właśnie ZAPOMNIAŁEŚ o takich zdarzeniach historycznych jak
        > Powstania Śląskie? Pooglądaj sobie jak nie masz chęci albo czasu filmy Kutza
        na
        >
        > ten temat. Ślązacy zawsze walczyli z okupacją, czuli się przynależni do
        Polski,
        >
        za duzo sie propagandowych bajek naczytales i naogladales

> bo Polska (przedwojenna) traktowała ich na równi, z resztą jak wszystkie
        > mniejszości etniczne. Śląsk był w Polsce bezpieczny, nie podważano jego
        kultury
        >
        > i odrębności.
        Taaaaak. Oto jak bardzo "kochano" Slazakow":
        erwin10.fm.interia.pl/zuebraty.htm
        Grazynski poszedl jeszcze dalej. W swej "milosci" do Slazakow, nazwal
        ich "typami posrednimi, dla ktorych nie ma miejsca na Slasku". I tak Slazacy,
        dowiedzieli sie, ze Slask powinien byc bez Slazakow.
        Ale skoro niektorzy - jak twierdzisz - maja "przesadny" slaski-nacjonalizm, to
        zapewne Ty promieniowalbys szczesciem, gdyby Tobie ktos powiedzial, ze nie ma
        dla Ciebie miejsca na ziemi, na ktorej mieszkasz od pokolen, od setek lat.

reszty nie chce mi sie nawet komentowac.
        • Gość: Przeginasz Pałke Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 20:39
          anita58 napisała:
          > za duzo sie propagandowych bajek naczytales i naogladales
          > erwin10.fm.interia.pl/zuebraty.htm
          a jak można nazwać ten wierszyk co go tu podałaś, na dodatek pisany nie w
          gwarze a "czystym" polskim i napisany przez anonimowego autora?
          to tak jakby za 100 lat ktoś sie powoływał np. na manifest "Młodzierzy
          Wszechpolskiej" jako jedynie słusznego źródła historycznego.
          Ja nie obwieszczam tego że Wszyscy się kochali, ale skrajności na scenie
          politycznej zawsze były, są i będą, nie będę przywoływał tutaj analogii z życia
          w dzisiejszych czasach, bo wystarczy mieć oczy szeroko otwarte i oglądać/czytać
          dzienniki. Ważne jest to że "stabilne centrum" miało zawsze przewagę.
          Jak wspomniałem jestem przywiązany do tej Ziemi chociaż możesz mi odmówić do
          niej prawa z racji tego że jestem "mieszańcem"? Będziesz wtedy nielepsza od
          tych na których właśnie naskakujesz.
          > reszty nie chce mi sie nawet komentowac.
          no mam nadzieje ze nie mowisz tutaj o historii mojej rodziny bo z faktami nie
          wygrasz...tak po prostu bylo.
          "Żyj i pozwól żyć innym" w myśl tej maksymy postępowano wówczas i szkoda że
          dzisiaj o niej zapomniano...:/

• anita58 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 21:15

> anita58 napisała:
            > > za duzo sie propagandowych bajek naczytales i naogladales
            > > erwin10.fm.interia.pl/zuebraty.htm
            > a jak można nazwać ten wierszyk co go tu podałaś, na dodatek pisany nie w
            > gwarze a "czystym" polskim i napisany przez anonimowego autora?
            > to tak jakby za 100 lat ktoś sie powoływał np. na manifest "Młodzierzy
            > Wszechpolskiej" jako jedynie słusznego źródła historycznego.
            daruj sobie i nie badz cyniczny. Wiersz do ideologii nie pasuje? Sadzisz, ze
            moi dziadkowie (i znajomych) zyli na Ksiazycu? Poczytaj sobie "Historie Slaska".

> Ja nie obwieszczam tego że Wszyscy się kochali, ale skrajności na scenie
            > politycznej zawsze były, są i będą, nie będę przywoływał tutaj analogii z
            życia
            >
            > w dzisiejszych czasach, bo wystarczy mieć oczy szeroko otwarte i
            oglądać/czytać
            >
            > dzienniki. Ważne jest to że "stabilne centrum" miało zawsze przewagę.
            tylko, ze ta "skrajnosc" byla tu norma.

> Jak wspomniałem jestem przywiązany do tej Ziemi chociaż możesz mi odmówić do
            > niej prawa z racji tego że jestem "mieszańcem"? Będziesz wtedy nielepsza od
            > tych na których właśnie naskakujesz.
            > > reszty nie chce mi sie nawet komentowac.
            > no mam nadzieje ze nie mowisz tutaj o historii mojej rodziny bo z faktami nie
            > wygrasz...tak po prostu bylo.
            > "Żyj i pozwól żyć innym" w myśl tej maksymy postępowano wówczas i szkoda że
            > dzisiaj o niej zapomniano...:/
            nie mialam najmniejszej ochoty komentowac dziejow czyjejs rodziny.
            Mialam na mysli cytaty typu: "...w ludziach narastał
            usprawiedliwiony bunt ale nie przeciw Ojczyźnie Mickiewicza i Słowackiego, ale
            przeciw gorolom (bo to nie jest określenie geograficzne ludzi spoza Śląska, a
            raczej cecha charakteru"
            Wybacz, ale jestes kompletnym ignorantem!
            • Gość: Przeginasz Pałke Re: Slazacy .. wstyd mi za was. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 21:54
              Widzę że Twoja rodzina doświadczyła krzywd i widzę że przekazała Ci swoje
              niechęci, szkoda ze je w sobie kultywujesz, no ale widać tak być musi. Mogę
              tylko dziękować Stwórcy że "moi" (z jednej jak i z drugiej strony) nie
              doświadczyli tego o czym piszesz (może byli na Księzycu...). Dobrze że sie
              nawzajem niepowybijali na swój widok a wrecz odwrotnie stworzyli wspólnotę.
              Tak jak mówiłem źli i dobrzy występują wszędzie i generalizowanie jest błędne...
              Prawda i tak leży zapewne po środku i na to jestem właśnie otwarty, nie
              oponuję "Twojej wersji wydarzeń" więc ignorantem chyba nie jestem, ale masz
              prawo takim mnie widzieć. Pomimo wszystko serdecznie Cię pozdrawiam i życzę
              odwrócenia tego fatum Tobie i Twoim potomkom :)
              • anita58 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 22:32
                Twoja wypowiedz traci troche sarkazmem. Przemilcze to, bo widze, ze kompletnie
                nie lapiesz o co chodzi. Nikt nie przeczy, ze dobrzy i zli sa wszedzie.
                Ignorancja m.in. dotyczyla tego, ze np. okreslenie gorol dotyczy
                w_y_l_a_c_z_n_i_e cechy charakteru lub tego, ze bunt wsrod Slazakow nie
                narastal przeciw - jak to mowisz - ojczyznie Slowackiego i Mickiewicza.

Mozesz poczytac IPN: ipn-5.ipn.gov.pl/biuletyn/9/biuletyn9_10.html
                Jezeli - jak piszesz - faktycznie jestes otwarty na prawde, to zauwazysz, ze
                prawda nie lezy po srodku, a raczej blizej przeciwnego bieguna. Bieguna, o
                ktorym sie przez dziesieciolecia nie mowilo, bo niepasowal do wizji "odwiecznie
                polskiego Slaska".
                pozdrawiam
                • arnold7 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 23:35
                  A co nas obchodza polskie kompleksy? Dostali w dupe i nie ma to akurat z nami
                  nic wspolnego. Nie nasz kraj ta Polska, nie nasze problemy. Niech sie czepiaja
                  Francuzow i Angoli, oni im cos gwarantowali, Slazacy zas na pewno nie.

Za to II RP cos nam obiecala i ta marchewka miala range ustawy konstytucyjnej,
                  a jej kontynuaczka, III RP ma to w rzici, jak widac:(.

My sie do Polski nigdy nie pchalismy, zacofana , rolnicza Polska pchala sie do
                  nas, i takie sa fakty.

Pyrsk!
              • palec1 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 24.08.05, 02:08
                > stworzyli wspólnotę

??? z kim ???

Synek, ty wmawiasz Indianom, ze ich naród nosil kowbojskie kapelusze.......

Twój godny wpólczucia i pozalowania sposób myslenia(?) i "argumentacji"
                pokazuje jak bardzo sie mylisz :))) (smutny smiych)
            • palec1 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 24.08.05, 02:03
              Brawo Anita !

Naprawde, w glowie sie nie miesci:

zyc na Slonsku, byc moze nawet urodzonym na Slonsku,
              a tak malo rozumiec ta Ziemie - straszne, przerazajace.
              Smutno sie robi, miec takich (Nowo)"Slazaków za sasiadów......

I naprawde nie chce sie juz komentowac, polemizowac, pouczac.
              Ale dac sie oglupiac, gwalcic, ponizac, musiec wszystko "zrec"
              jak jeszcze nasi Rodzice ? Rece opadaja, ale cos cza takim
              >>ignorantom<< odpowiedziec, noniy ?

Jo sam ino jesze dodom: IGNORARE = NIE WIEDZIEC !!!!!
      • tow.stalin Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 10:54

Dla tego w ludziach narastał
        >
        > usprawiedliwiony bunt ale nie przeciw Ojczyźnie Mickiewicza i Słowackiego,
        ale
        > przeciw gorolom (bo to nie jest określenie geograficzne ludzi spoza Śląska, a
        > raczej cecha charakteru)z PZPR'u.
        No cóż począć że głównie tacy osadzali się
        > w "Czerwonym Zagłębiu", więc synonim Aldraich to po prostu wszystko co
        > najgorsze :)
        > I to przez takich "ludzi" którzy traktowali Ślązaków jak szmaty jest teraz ta
        > pseudo-antypolska postawa.
        Sam doświadczyłem tego nawet długo po 1989 roku,
        > przebywając z ludźmi z Zagłebia. Jak ich nie spotkałem nic do nich nie
        miałem,
        > nie przyjmowałem tego że są "be" dopiero po ich poznaniu (mam na myśli
        > tych "rodowitych" a nie przyjezdnych w ostatnim czasie, bo kto gdzie
        mieszkanie
        >
        > dostanie to juz inna sprawa) i poinformowaniu skąd pochodzę natknąłem się na
        > ich niczym niespowodowaną wrogość.

GENERALIZUJESZ. widzisz, ja też się spotkałem z niczym nie uzasadnioną
        wrogością ślązaków, z racji mego pochodzenia, ale nie pisze bzdur o tym, jakoby
        akurat tak się przypadkiem złozyło, że cały ludzki szmelc osiadł na górnym
        śląsku.
        tego typu teksty objawiają tylko własne kompleksy ślązaków i świadczą o
        uproszczonym sposobie rozumowania :)
        a jesli chodzi o ten francowaty kraków, to ja też spotkałem się tam z
        traktowaniem mnie z góry i mój kumpel z olkusza także - nie ma co tak użalać
        się nad sobą, że krakusy traktują ślązaków z wyższością, ślązacy nie są wcale
        pod tym względem tak bardzo wyjątkowi...
      • palec1 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 24.08.05, 01:52
        Bozeswiynty!

Suchej "PrzeginaszPałke", moze dobrze chcesz,
        ale pier..... piszesz czesciowo straszne BZDURY
        - przyklady (bo nie mam sily analizowac caly tekst):

> Ślązacy zawsze walczyli z okupacją
        ---> co ? gdzie ? jak ? ino niy franzol o "zaborach" !

> czuli się przynależni do Polski,
        ---> ???

> bo Polska (przedwojenna) traktowała ich na równi,
        > z resztą jak wszystkie mniejszości etniczne.
        ---> brak podstawowej wiedzy o Polsce "miedzywojnia" !!

> Śląsk był w Polsce bezpieczny
        ---> niby przed kim ?

> nie podważano jego kultury i odrębności.
        ---> abstarhujac od dziesiatkówtysiency Grazynskich
        ---> i antyslonskiej hetzy w mediach ogólnopolskich
        ---> "selektywnej" oczywiscie, bo w innych "publikacjach"
        ---> wychwalano/"wazelinowano" trud+pracowitosc+"patryjotyzm"+blablabla

> Po wojnie, dzięki polityce "Wielkiego Brata" tfu... wymigrowano
        > ludzi i tak moja jedna strona rodziny przyjechała tutaj (a część do
        > Wrocławia) i co? Napotkali PRZYJAZNE przywitanie,
        ---> tak ? no jak sie przyjechalo do (naplywowej) rodzinki...

> pomocnych i życzliwych
        ---> moze bys tak juz przestal z przesadzaniem tych przesad, hmm ?
        ---> jesli chcesz, zeby przynajmniej nicniewiedzacy/rozumiejacy Ci uwierzyli ?

> ludzi i się zasymilowali.
        ---> no, powiedzmy: zdominowali na swoje modly,
        ---> niektorzy, jak juz byli zmuszeni, wintegrowali
        ---> ale nie "zasymilowali" - chyba sam w to nie wierzysz, Nowo"slazaku"

> jestem Polakiem, tak samo jak większość tu
        > mieszkających ludzi przed II Wojną Światową.
        ---> PIERDOLY!, to jedyny komentaz, ta wypowiedz
        ---> i wiele innych nastepujacych "mondrych mysli" na wiecej nie zaslugujom
        ---> szkoda.

Powiedz: czy Ty bierzesz jakies narkotyki ?
        Albo za duzo nasluchales sie propagandy ? Bajek dziadka-ulana ?
      • highlander76 Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 11:13

. Dla tego w ludziach narastał
        >
        > usprawiedliwiony bunt ale nie przeciw Ojczyźnie Mickiewicza i Słowackiego,
        ale
        > przeciw gorolom (bo to nie jest określenie geograficzne ludzi spoza Śląska, a
        > raczej cecha charakteru)z PZPR'u. No cóż począć że głównie tacy osadzali się
        > w "Czerwonym Zagłębiu", więc synonim Aldraich to po prostu wszystko co
        > najgorsze :)
        >

Jako przedstawiciel Zaglebia powinienes chyba zalozyc forum terapeutyczne pod
        tytulem "TO CHOLERNE ZAGLEBIE" gdzie wszyscy slazacy mogli by sie wykrzyczec
        nawet uzywajac wulgaryzmow (to trzeba dogadac z bartoszcze aby ich nie kasowal).
        Mysle ze jakby kazdy strzelil dziennie po 2 posty na forum zaczynajace sie od
        slow "to pierd..., zjeb.... itd" to poczuli by sie lepiej naprawde lepiej :)

Z drugiej strony...w erze internetu dostep do zrodel historycznych jest bardzo
        ulatwiony a pomimo to ciagle wielu ludzi w Polsce laczy predrostek "Czerwone"
        majac na myli PZPR i powojenna komunistyczna Polske. Nie wkurza cie to???? to
        prawie tak jak "Czerwony Bytom" :-)
        • tow.stalin Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 11:55
          highlander76 napisał:

> Jako przedstawiciel Zaglebia powinienes chyba zalozyc forum terapeutyczne pod
          > tytulem "TO CHOLERNE ZAGLEBIE" gdzie wszyscy slazacy mogli by sie wykrzyczec
          > nawet uzywajac wulgaryzmow (to trzeba dogadac z bartoszcze aby ich nie
          kasowal)

ja myśle, że takie forum to dobiero miałoby branie! kto wie, może nawet bym
          podebrał "klientów" arnoldzikowi VII z forum antypolskiego :) a po drugie nie
          sądzę, żeby bartoszcze tak się palił do kasowania takich postów :)

> .
          > Mysle ze jakby kazdy strzelil dziennie po 2 posty na forum zaczynajace sie od
          > slow "to pierd..., zjeb.... itd" to poczuli by sie lepiej naprawde lepiej :)

nie dość, że lepiej, to jeszcze merytoryczniej i wyżej kulturowo :)

>
          > Z drugiej strony...w erze internetu dostep do zrodel historycznych jest
          bardzo
          > ulatwiony a pomimo to ciagle wielu ludzi w Polsce laczy predrostek "Czerwone"
          > majac na myli PZPR i powojenna komunistyczna Polske. Nie wkurza cie to???? to
          > prawie tak jak "Czerwony Bytom" :-)

jakiś czas temu radny pis z sosnowca proponował założenie muzeum
          zagłębiowskiego ruchu robotniczego (!) co spotkało się z ostrym sprzeciwem
          radnych sld (!). interesujące, no nie? kolejna sprawa: nie wiem, czy "piewcy
          czerwonego zagłębia" zdają sobie sprawe, że w sosnowieckim, katowickim,
          gliwickim, rybnickim, w bielsku białej, okręgach wyborczych, wyniki głosowania
          w przeliczeniu na listy wyborcze były praktycznie IDENTYCZNE?
          1.SLD-UP
          2.Akcja Wyborcza Solidarność-Prawica
          3.Komitet Wyborczy Unii Wolności
          (wybory parlamentarne, 2001)
          nie wiedziałem, że "czerwone zagłebie" rozciąga się od dąbrowy górniczej, po
          bielsko - białą, rybnik i gliwice :)
          • tow.stalin Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 12:09
            ostatnie wybory lokalne:
            www.pkw.gov.pl/katalog/artykul/18231.html
            w zagłebiu politycy sld zostali przydentami tylko w 1 gminie (psary) i 1
            mieście na prawach powiatu (sosnowiec) :)
            a na śląsku sytuacja wygląda podobnie: bytom, mysłowice, może coś jeszcze :)

"czerwone zagłębie od morza do morza"
            • highlander76 Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 12:31
              tow.stalin napisała:

> ostatnie wybory lokalne:
              > www.pkw.gov.pl/katalog/artykul/18231.html
              > w zagłebiu politycy sld zostali przydentami tylko w 1 gminie (psary) i 1
              > mieście na prawach powiatu (sosnowiec) :)
              > a na śląsku sytuacja wygląda podobnie: bytom, mysłowice, może coś jeszcze :)
              >
              > "czerwone zagłębie od morza do morza"

To samo napisalem slezanowi w jednym watku podajac jednoczesnie linka do
              odpowiednich stron PKW. Bo on tez twierdzil ze najbardziej "granice slaska"
              widac w preferencjach wyborczych zaglebia i slaska wlasnie :-)

To co prawda slaskie forum i powinno dotyczyc slaska ale ludziom bezmyslnie
              dodajacym przedrostek "czerwone" nie wiedzac skad on pochodzi proponuje
              wycieczke na ulice Staszica S-cu i zapoznanie sie z tablica wmurowana przy
              bramie Huty "Buczek" Wymienia ona z imienia i nazwiska robotnikow huty
              zamordowanych przez carskich siepaczy w 1905 r.
              • tow.stalin Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 12:40
                highlander76 napisał:

> tow.stalin napisała:
                >
                > > ostatnie wybory lokalne:
                > > www.pkw.gov.pl/katalog/artykul/18231.html
                > > w zagłebiu politycy sld zostali przydentami tylko w 1 gminie (psary) i 1
                > > mieście na prawach powiatu (sosnowiec) :)
                > > a na śląsku sytuacja wygląda podobnie: bytom, mysłowice, może coś jeszcze
                > :)
                > >
                > > "czerwone zagłębie od morza do morza"
                >
                > To samo napisalem slezanowi w jednym watku podajac jednoczesnie linka do
                > odpowiednich stron PKW. Bo on tez twierdzil ze najbardziej "granice slaska"
                > widac w preferencjach wyborczych zaglebia i slaska wlasnie :-)
                >
                > To co prawda slaskie forum i powinno dotyczyc slaska ale ludziom bezmyslnie
                > dodajacym przedrostek "czerwone" nie wiedzac skad on pochodzi proponuje
                > wycieczke na ulice Staszica S-cu i zapoznanie sie z tablica wmurowana przy
                > bramie Huty "Buczek" Wymienia ona z imienia i nazwiska robotnikow huty
                > zamordowanych przez carskich siepaczy w 1905 r.

Akademia Ekonomiczna im. K Adamieckiego - duma ślązaków, jedna z najlepszych
                uczelni ekonomicznych w kraju. ciekaw jestem czy przyjmą do wiadomości że
                patronem takiej uczelni jest "czerwony" zagłębiak :)
                www.ae.katowice.pl/?id=1&co=151
                a to ci niespodzianka, drodzy specjaliści od ekonomii i gospodarki :)
                • arnold7 Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 25.08.05, 16:51
                  tow.stalin napisała:

> highlander76 napisał:
                  >
                  > > tow.stalin napisała:
                  > >
                  > > > ostatnie wybory lokalne:
                  > > > www.pkw.gov.pl/katalog/artykul/18231.html
                  > > > w zagłebiu politycy sld zostali przydentami tylko w 1 gminie (psary
                  > ) i 1
                  > > > mieście na prawach powiatu (sosnowiec) :)
                  > > > a na śląsku sytuacja wygląda podobnie: bytom, mysłowice, może coś j
                  > eszcze
                  > > :)
                  > > >
                  > > > "czerwone zagłębie od morza do morza"
                  > >
                  > > To samo napisalem slezanowi w jednym watku podajac jednoczesnie linka do
                  > > odpowiednich stron PKW. Bo on tez twierdzil ze najbardziej "granice slask
                  > a"
                  > > widac w preferencjach wyborczych zaglebia i slaska wlasnie :-)
                  > >
                  > > To co prawda slaskie forum i powinno dotyczyc slaska ale ludziom bezmysln
                  > ie
                  > > dodajacym przedrostek "czerwone" nie wiedzac skad on pochodzi proponuje
                  > > wycieczke na ulice Staszica S-cu i zapoznanie sie z tablica wmurowana prz
                  > y
                  > > bramie Huty "Buczek" Wymienia ona z imienia i nazwiska robotnikow huty
                  > > zamordowanych przez carskich siepaczy w 1905 r.
                  >
                  > Akademia Ekonomiczna im. K Adamieckiego - duma ślązaków, jedna z najlepszych
                  > uczelni ekonomicznych w kraju. ciekaw jestem czy przyjmą do wiadomości że
                  > patronem takiej uczelni jest "czerwony" zagłębiak :)
                  > www.ae.katowice.pl/?id=1&co=151
                  > a to ci niespodzianka, drodzy specjaliści od ekonomii i gospodarki :)

Zadna niespodzianka, kazdy wie, ze to ekipka zza smierdzacej rzeki decydowala o
                  takich sprawach. Po prostu kolejna pamiatka po czerwonej zarazie.
                  • tow.stalin Re: TOAWARZYSZU STALINIE!!!! 26.08.05, 08:03
                    arnold7 napisał:

Zadna niespodzianka, kazdy wie, ze to ekipka zza smierdzacej rzeki decydowala o
                    takich sprawach. Po prostu kolejna pamiatka po czerwonej zarazie.

a jednak niespodzianka :) powiedz arni, nie możesz teraz spać po nocach, nawet
                    ssanie smoczka już cie nie uspokaja?
    • erwinek_3 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 19:49

>
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > WSTYD !

Za nas się wstydzić nie musisz. Wstydź się za siebie najeźdzco.

• hermann5 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 20.08.05, 22:14
      Cóż to? Brakło już powodów, żeby się wstydzić za swoich?
    • ql zapraszam na forum 23.08.05, 10:56
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33184
    • nowycynik7 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 12:34
      synek gupio piszesz -mauo grupka sloonzakowskich renegatoow bierzesz za
      wszystkich Sloonzokow. ich u nos jest tela co kot napuakou ;)))
      • tow.stalin Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:04
        nowycynik7 napisał:

> synek gupio piszesz -mauo grupka sloonzakowskich renegatoow bierzesz za
        > wszystkich Sloonzokow. ich u nos jest tela co kot napuakou ;)))

masz racje cyniku - to ze oni są nagłośniejsi, nie znaczy, że najliczniejsi :)
        z tego co ja znam ślązaków, to mało wśród nich pieniaczy, wniosek nasuwa sie
        sam :)
        • nowycynik7 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:08
          ich gupi radykalizm i maue prowokacje (jak nyndznego arnolda) som ino oznakom
          bezsiouy grzelikowcow. Sloonzoki ich niy chcom i niy potrzebujom ;)
          • tow.stalin Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:15
            nowycynik7 napisał:

> ich gupi radykalizm i maue prowokacje (jak nyndznego arnolda) som ino oznakom
            > bezsiouy grzelikowcow. Sloonzoki ich niy chcom i niy potrzebujom ;)

to w takim razie komu oni są potrzebni? ślązaki ich nie chcą, polaki też nie?
            chyba tylko sobie są potrzebni...
            • nowycynik7 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:17
              a komu towarzyszu mogom siy przidac antypolscy piywcy niymieckosci u nos? ;)
              • tow.stalin Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:27
                nowycynik7 napisał:

> a komu towarzyszu mogom siy przidac antypolscy piywcy niymieckosci u nos? ;)

ano :)
                z komsomolskim pozdrowieniem, towariszcz cynik :)
                • silesian_pl Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 13:33
                  ja, mocie recht :) Ale pamietajcie, ze ich naprawde niewielu jest i jeszcze
                  nigdy sie nie spotkalem "na zywo" z takimi zakręconymi ludzmi, a zyje juz
                  trocha na tym Śląsku :) takze nie ma sie czym martwić, ich jest mnij uod ludzi
                  popierajacych autonomię Raczek Elbląskich :))
                  • reden6 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 23.08.05, 20:05
                    www.gorny.slask.pl/fotki/158.jpg
                    www.gorny.slask.pl/fotki/162.jpg
                  • palec1 Re: Slazacy .. wstyd mi za was. 24.08.05, 02:16
                    equal greater 173.000 "niezywych"

---------------------
                    pzdr Ryjdn !
    • Gość: . PRAWDY OCZYWISTE IP: 81.210.102.* 25.08.05, 10:12
      W sumie to nie chce mi się pisać po raz kolejny rzeczy już niejednokrotnie
      pisanych na tym forum i dla ludzi choć trochę znających historię tej ziemi
      oczywistych, ale chyba trzeba.
      1. Ślązacy w czasie wojny witali Niemców kwiatami - przecież mieszkali tu
      Niemcy, to że dwadzieścia lat wcześniej granica po raz kolejny się przesunęła a
      orły na urządach zmieniły kolor to nie znaczy że doszło do wymiany mieszkańców
      Śląska. Czym mieli Niemcy i Ślązacy o sympatiach proniemieckich witać
      wkraczające wojsko, kulami? To robili Polacy i Ślązacy o orientacji propolskiej.
      2. Powstania Śląskie - wielkośc, zasięg terytorialny, udział i zaangażowanie
      ludności miejscowej, długość działań bojowych (szczególnie I i II powstanie)
      świadczą o tym, że raczej masowe wystąpienia to to nie były. Wszelkie inne
      aspekty pomijam.
      3. Wysyłanie Ślązaków do tzw. reichu. Ja się nigdzie wynosić nie muszę, ja
      jestem u siebie, na Śląsku. To nie moja wina i moich przodków że granice na
      Śląsku są tak ruchome. Powtarzam Ślązacy są "constans" to granice są zmienne.
      4. Wmawianie Ślązakom że jeżeli nie czują się Polakami to muszą byc Niemcami.
      Jestem Ślązakiem, obywatelem Polski. Obywatelem spełniajacym swoje obowiązki,
      przestrzegam przepisów prawa, płacę podatki, odbywam służbę wojkową, jak grają
      hymh państwowy to wstaję. I tyle. Społeczeństwo danego państwa nie musi być
      homogeniczne narodowo i rzadko kiedy takie bywa. W Polsce też tak jest tylko
      nie do wszystkich to dociera.
      5. Autonomia - jeżeli nie wiecie o czym mową, nie zabierajcie głosu. Najpierw
      zapoznajcie się z tematem, np. stosowną literaturą (może statut organiczny
      województwa śląskiego - jako punkt wyjścia to pojęcia problemu). Autonomia to
      nie zasieki, szlabany, czystki etniczne i "Śląsk tylko dla Ślązaków".
      6. Na koniec ad personam: tow.stalin, cyniki, gorole7 itp. Przysłowia są
      mądrością ludu. Do was idealnie pasuje "Psy szczekają karawana jedzie dalej".
      A "Kropla drąży skałę"; temat historii Śląska (jej odkłamywania) i autonomii są
      w świadomości społecznej i raczej nie da się tego ani zakrzyczeć, ani
      ośmieszyć, ani wepchnąć pod dywan.
      • tow.stalin Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 10:29
        Gość portalu: . napisał(a):

> 6. Na koniec ad personam: tow.stalin, cyniki, gorole7 itp. Przysłowia są
        > mądrością ludu. Do was idealnie pasuje "Psy szczekają karawana jedzie dalej".

celna uwaga, ale pomysliłeś adresatów :) pomyśl lepiej o tych, dla których
        karawana zatrzymała się na III Powstaniu Śląskim.
      • highlander76 Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 10:48
        Gość portalu: . napisał(a):

Coraz gorsze te prowokacje, argumenty ciagle te same, walka na kompleksy idzie
        leb w leb.... przydalby sie jakis powiew swierzosci :-) I oto pokawil sie w
        postaci madrosci ludowych wiec dorzuce cos od siebie:

> 6. Na koniec ad personam: tow.stalin, cyniki, gorole7 itp. Przysłowia są
        > mądrością ludu. Do was idealnie pasuje "Psy szczekają karawana jedzie dalej".
        > A "Kropla drąży skałę"; temat historii Śląska (jej odkłamywania) i autonomii

>
        > w świadomości społecznej i raczej nie da się tego ani zakrzyczeć, ani
        > ośmieszyć, ani wepchnąć pod dywan.
        >

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. (symbol RAS) :-)

Daj kurze grzędę, ona: "jeszcze wyżej siędę!" (idea Autonomii)

Łatwiej pałac skrytykować, niż psu budę postawić. (sytuacja gospodarcza i
        spoleczna na slasku versus antypolskie nastroje)
      • bartoszcze Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 11:36
        W sumie to mógłbyś się zdecydować, czy Niemców witali gladiolami Ślązacy, czy
        Niemcy:))
        Bo doskonale się w tym wszystkim pomieszałeś.
        • Gość: . Re: PRAWDY OCZYWISTE IP: 81.210.102.* 25.08.05, 12:01
          Dlaczego? Ja jestem zwolennikiem teorii że naszą ziemię zamieszkiwało 5
          głównych grup (po części nadal zamieszkują)Ślązacy czujący się Niemcami, Niemcy
          nie czujący się Ślązakami, Ślązacy czujący się Polakami, Polacy nie czujący się
          Ślązakami i (prawdopodobnie najmniej liczna z tych pięciu)Ślązacy uważający się
          za Ślązaków (bez dodatkowych przymiotników :))
          Może być?
          • bartoszcze Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 12:37
            Niestety nie zrozumiałeś problemu.
            Skoro napisałeś:
            "Ślązacy w czasie wojny witali Niemców kwiatami",
            to która z tych grup Ślązaków się tym zajmowała?
            Bo z Twojej wypowiedzi wynikałoby, że wszystkie:) a tak naprawdę Niemców
            kwiatami witali Niemcy.
            • Gość: . Re: PRAWDY OCZYWISTE IP: 81.210.102.* 25.08.05, 13:41
              Mój błąd:
              "Ślązacy w czasie wojny witali Niemców kwiatami" winno być w moim pierwszym
              poscie opatrzone cudzysłowem; jako cytat.
            • Gość: .de Re: PRAWDY OCZYWISTE IP: 213.68.44.* 25.08.05, 13:48
              czy wtedy bylo to "juz" jasne co sie stanie?, moze ci ludzie ktorzy z kwiatami
              stali mieli dosc afer, kumoterstwa itd?
              I dlaczgo uwazacie, ze takza i Polacy tego wojska nie witalo?
            • arnold7 Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 16:46
              bartoszcze napisał(a):

> Niestety nie zrozumiałeś problemu.
              > Skoro napisałeś:
              > "Ślązacy w czasie wojny witali Niemców kwiatami",
              > to która z tych grup Ślązaków się tym zajmowała?
              > Bo z Twojej wypowiedzi wynikałoby, że wszystkie:) a tak naprawdę Niemców
              > kwiatami witali Niemcy.
              >
              Nieprawda, moja Oma, Slazaczka z Tychow, wlasnie tam witala kwiatami Wehrmacht,
              jak zreszta wiekszosc mieszkancow Tychow, Slazakow zreszta.
              • silesian_pl no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 18:27
                To jest ciekawe panie arnold, jakoś moj dziadek wspominał, że właśnie
                mieszkańcy Mikołowa, Pszczyny i Tychów najbardziej nienawidzili Niemców, no
                popatrz popatrz.
                • arnold7 Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 19:46
                  silesian_pl napisał:

> To jest ciekawe panie arnold, jakoś moj dziadek wspominał, że właśnie
                  > mieszkańcy Mikołowa, Pszczyny i Tychów najbardziej nienawidzili Niemców, no
                  > popatrz popatrz.

A to ciekawe, bo nawet Wyborcza publikowala zdjecia z powitania Wehrmachtu w
                  Mikolowie. I nie pieprz glupot, bo wiekszosc mojej rodziny od strony Muti
                  pochodzi i do dzis mieszka na tym terenie, a kupa mom tych ujkow, ciotek i
                  kuzynow. Wszyskie som echt Slonzoki i rzodyn nigdy niy pedziou, co mo cosik do
                  Niymcow, ino jedna siostra Oumy, Hedwig (kero i tak miyszko we Niymcach) bo jij
                  zabiyli chopa, przedwojynnego komunisty. A zebrali go ze polskigo aresztu we
                  Myslowicach, kaj go Poloki zawarli przed wojnom.

• silesian_pl Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 20:46
                    a to dopiero, ciekawe skąd się ci Niemcy wzięli tam? :) skoro w kreis pless
                    było 87% Polaków?
                    • arnold7 Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 20:50
                      silesian_pl napisał:

> a to dopiero, ciekawe skąd się ci Niemcy wzięli tam? :) skoro w kreis pless
                      > było 87% Polaków?

87 % Slazakow, roznojezycznych, Gorole to element naplywowy, tak jak Niemcy
                      spoza Slaska.

• silesian_pl Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 20:55
                        dobrze dobrze, ja wiem że ty masz problemy z interpretacją źródeł i do dla
                        ciebie ogromny ból, że było tyle Polaków, jednak nie musisz się ośmieszać
                        pisząc, że to nie byli Polacy. Statystyki nie kłamią. Tym bardziej (dla
                        Ciebie) - niemieckie :). Aaa, no i powstanie śląskie też się zaczęło przez
                        przypadek w Tychach ^^
                      • Gość: WYSOKOŚLĄZAK Re: no popatrz, doprawdy prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:58
                        NO, ciekawie se to chopie rozumisz.. a Niymce to nie są gorole (przeca tyż
                        spoza Ślonska). Tak to je jak sie chce widzieć ino czorne to sie widzi ino
                        czorne.
                        • arnold7 Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 21:50
                          Gość portalu: WYSOKOŚLĄZAK napisał(a):

> NO, ciekawie se to chopie rozumisz.. a Niymce to nie są gorole (przeca tyż
                          > spoza Ślonska). Tak to je jak sie chce widzieć ino czorne to sie widzi ino
                          > czorne.

Niymce spoza Slonska to tysz gorole. Ala majom kasa, niy capiom i wiedzom co to
                          jes wic:)
                          • arnold7 Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 21:51
                            arnold7 napisał:

> Gość portalu: WYSOKOŚLĄZAK napisał(a):
                            >
                            > > NO, ciekawie se to chopie rozumisz.. a Niymce to nie są gorole (przeca ty
                            > ż
                            > > spoza Ślonska). Tak to je jak sie chce widzieć ino czorne to sie widzi in
                            > o
                            > > czorne.
                            >
                            > Niymce spoza Slonska to tysz gorole. Ala majom kasa, niy capiom i wiedzom co
                            to
                            >
                            > jes wic:)
                            >
                            >
                            Jak tysz niykere Gorole tysz:)
                            • silesian_pl Re: no popatrz, doprawdy prawda 25.08.05, 21:54
                              > Niymce spoza Slonska to tysz gorole. Ala majom kasa, niy capiom i wiedzom
                              > co to jes wic:)

Zgodzę się, tylko że jak Niemcowi opowiesz dowcip i nie zakończysz
                              powiedzeniem, iż to dowcip był to się śmiać nie zacznie. Podobnie odwrotnie -
                              jak on opowie dowcip swojemu koledze i nie wyjaśni odpowiednio - wszyscy biorą
                              wszystko jak najbardziej poważnie :)
                              • silesian_pl Prawda prawda... o Niemcach 25.08.05, 21:55
                                i jako, że wtrąciłem się - pozwolę sobie dokończyć śmiesznym tekstem :)

1 Nie probuj rozmawiac z Niemcami na temat jakis aktualnych wydarzen
                                politycznych, tego, co sie dzieje na swiecie itp. bo w tym po prostu nie ma nic
                                interesujacego.
                                Jedymi interesujacymi faktami w zmieniajacym sie swiecie sa pogoda i wygrane w
                                totolotku.
                                2 Nie zaskakuj Niemca niepotrzebnie, to bardzo spokojny narod, ktory nie lubi
                                nieprzewidzianych zjawisk... Jesli jesz pomarancze lub czekolade z marcepanem
                                nie w czasie swiat lub przyjdziesz do pracy w spodnicy a nie w spodniach to
                                milo by bylo miec na to jakies rozsadne wyjasnienie. Tak jak wyzej, dla Niemca
                                nieprzewidziane wydarzenia, ktorych nieprzewidywalnosc jest w stanie
                                zaakceptowac to zmiany pogody i cyfry totolotku.
                                3 Nie prowokuj Niemcow do rozmow na temat jezyka czy kultury polskiej czy
                                historii bo.. mozesz sam poczuc sie sprowokowany. Niemiec niewiele wie np. o
                                gramatyce, poniewaz on sie takich niepraktycznych rzeczy w szkole nie uczy.
                                Kiedy wdasz sie w rozprawe na temat odmiany rzeczownikow w jezyku polskim,
                                tego, ze mamy 7 przypadkow a nie 4 mozesz na przyklad zobaczyc absloutne
                                oslupienie w oczach twoich rozmowcow i po minucie konsternacji uslyszec
                                komentarz "A skad ci sie wziely 4? ja myle, ty myslisz, on mysli .. sa tylko
                                3!!!"
                                4 Zeby wiedziec jak postepowac z Niemcami musisz poznac i zrozumiec
                                spoleczenstwo niemieckie, jego system wartosci, potrzeby, marzenia.
                                Nienajgrorszym narzedziem do tego celu jest telewizja, wszak jest ona oknem na
                                swiat i rowniez ten swiat ksztaltuje. Obejrzyj sobie troche programow o
                                cudownych wlasciwosciach operacji plastycznych, ktory sa najlepszym sposobem,
                                aby pozbyc sie kompleksow i zmienic swoje zycie na lepsze. Koniecznie zobacz
                                tez programy o biednych niemieckich rodzinach, tak biednych, ze od 10 lat nie
                                kupily sobie zadnych nowych mebli lub maja grube dzieci, bo nie stac ich na nic
                                innego niz chipsy. Wtedy lepiej zrozumiesz Niemcow i ich bolaczki.
                                5 Nie wdawaj sie pod zadym pozorem w rozmowy na temat stosunkow polsko-
                                niemieckich mininego wieku, a jesli chodzi o wczesniejsze to raczej nie ma
                                problemu, bo wiekszosc Niemcow nie wie, ze wtedy w ogole jakies byly..
                                Niemcy wiedza, ze 30% Niemcow popieralo Hitlera, ze to byl zly czlowiek i ze
                                mniej wieciej tyle samo bylo w ruchu oporu.
                                Gdy jakis starszy pan powie ci " a ja w Polsce bylem" mozesz sie wprawdzie
                                spokojnie zapytac jak sie panu podobalo. Uslyszysz cos w stylu " A wie pani
                                Warszawa to zburzona byla (sa rozne katastrofy- przypis autorki) ale podobno
                                Krakow jest piekny" Jednakze nie wdawaj sie w takie rozmowy dla spokoju
                                wlasnego ducha.
                                6 Nie probuj burzyc ich wyobrazen. Wprawdzie o Polsce wiedza niewiele, ale dwie
                                rzeczy sa pewne "kazdy Polak pije wodke litrami i kazdy kradnie samochody"
                                Nie ma sensu walczyc z tymi mitami, bo oni wiedza lepiej. Trzeba sobie razczej
                                torche pofantazjowac "ja nie kradne bo tatus siedzi a brata wypuscili tylko
                                dlatego, ze niepelnoletni, a ze tatus siedzi to ja tu na cala rodzine zarabiam"
                                Koniecznie zaznacz, ze to byl dowcip - wprawdzie o poczuciu humiru, podobnie
                                jak o gustach dyskutowac sie nie powinno, ale coz.. Niemiec jesli nie konczy
                                jakiegos dowcipu powiedzeniem, ze to byl tylko zart to znaczy, ze to co myslal
                                bylo przynajmnie pol serio..
              • bartoszcze Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 20:12
                Zapewne byli i Ślązacy któzy kwiatami witali:) ale jako punkt wyjścia przyjąć
                należało post "." i przyjętą tam klasyfikację. Bo chyba się zgodzimy, że
                prędzej Niemców witali Niemcy, jak Ślązacy (patrząc w kategoriach całych grup).
                • arnold7 Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 20:36
                  bartoszcze napisał(a):

> Zapewne byli i Ślązacy któzy kwiatami witali:) ale jako punkt wyjścia przyjąć
                  > należało post "." i przyjętą tam klasyfikację. Bo chyba się zgodzimy, że
                  > prędzej Niemców witali Niemcy, jak Ślązacy (patrząc w kategoriach całych
                  grup).
                  >
                  Zauwaz Bartoszcze, ze ci wehrmachtowcy godali po naszymu. A jak na to nie
                  spojrzec, to oczywiscie nie Twoja wina, ale juz kilka lat polskiej
                  administracji, a szczegolnie te po 1926 roku, zrazilo Slazakow do Polski
                  bardziej, niz Korfanty w najgorszych snach moglby sie spodziewac.

Fakty sa takie, ze w mojej slaskiej rodzinie, i ze strony Vatra, i ze zajty
                  Muti, prawie wszyskie witali Wehrmacht z nadziejom na odniana losu. Przyszlosci
                  niy znali. Koniunkturalizm? Byc moze, ale to zbyt uproszczone.

• Gość: WYSOKOŚLĄZAK Re: PRAWDY OCZYWISTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:52
                    ALEE masz się czym chwalić, chopie. Szkoda że nie wyparowali stad z
                    niymioszkami i tam, w rajchu cię nie zrobili. Bylby tu chociaz spokoj :)
                  • bartoszcze Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 20:53
                    arnold7 napisał:

> bartoszcze napisał(a):
                    >
                    > > Zapewne byli i Ślązacy któzy kwiatami witali:) ale jako punkt wyjścia prz
                    > yjąć
                    > > należało post "." i przyjętą tam klasyfikację. Bo chyba się zgodzimy, że
                    > > prędzej Niemców witali Niemcy, jak Ślązacy (patrząc w kategoriach całych
                    > grup).
                    > >
                    > Zauwaz Bartoszcze, ze ci wehrmachtowcy godali po naszymu. A jak na to nie
                    > spojrzec, to oczywiscie nie Twoja wina, ale juz kilka lat polskiej
                    > administracji, a szczegolnie te po 1926 roku, zrazilo Slazakow do Polski
                    > bardziej, niz Korfanty w najgorszych snach moglby sie spodziewac.
                    >
                    > Fakty sa takie, ze w mojej slaskiej rodzinie, i ze strony Vatra, i ze zajty
                    > Muti, prawie wszyskie witali Wehrmacht z nadziejom na odniana losu.
                    Przyszlosci
                    > niy znali. Koniunkturalizm? Byc moze, ale to zbyt uproszczone.
                    >
                    Arni,
                    przecież ja nie kwestionuję ani tego, że jakaś (nie wiem jak duża i nie wnikam
                    w to) część Ślązaków witała Wehrmacht pozytywnie, ani nie analizuję tego
                    przyczyn. Po prostu stwierdzam, że gość się zamotlał w swoich definicjach:)
                    • arnold7 Re: PRAWDY OCZYWISTE 25.08.05, 21:48
                      bartoszcze napisał(a):

> arnold7 napisał:
                      >
                      > > bartoszcze napisał(a):
                      > >
                      > > > Zapewne byli i Ślązacy któzy kwiatami witali:) ale jako punkt wyjśc
                      > ia prz
                      > > yjąć
                      > > > należało post "." i przyjętą tam klasyfikację. Bo chyba się zgodzim
                      > y, że
                      > > > prędzej Niemców witali Niemcy, jak Ślązacy (patrząc w kategoriach c
                      > ałych
                      > > grup).
                      > > >
                      > > Zauwaz Bartoszcze, ze ci wehrmachtowcy godali po naszymu. A jak na to nie
                      >
                      > > spojrzec, to oczywiscie nie Twoja wina, ale juz kilka lat polskiej
                      > > administracji, a szczegolnie te po 1926 roku, zrazilo Slazakow do Polski
                      > > bardziej, niz Korfanty w najgorszych snach moglby sie spodziewac.
                      > >
                      > > Fakty sa takie, ze w mojej slaskiej rodzinie, i ze strony Vatra, i ze zaj
                      > ty
                      > > Muti, prawie wszyskie witali Wehrmacht z nadziejom na odniana losu.
                      > Przyszlosci
                      > > niy znali. Koniunkturalizm? Byc moze, ale to zbyt uproszczone.
                      > >
                      > Arni,
                      > przecież ja nie kwestionuję ani tego, że jakaś (nie wiem jak duża i nie
                      wnikam
                      > w to) część Ślązaków witała Wehrmacht pozytywnie, ani nie analizuję tego
                      > przyczyn. Po prostu stwierdzam, że gość się zamotlał w swoich definicjach:)
                      >

Przeca wiym, ala ta paua i tak niy jarzy.
    • builder Re: Nie wszyscy Go`rnos`loozacy tacy som 26.08.05, 00:59

>
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      > WSTYD !

i pszeston` marudzic` i panikowac`=hoby wz`ud na dupsku!,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka