Dodaj do ulubionych

Ślązacy są prymitywni ?

07.11.06, 15:01
Tak czytam sąsiednie posty pełne jadu .SS9 udowadnia do społu z kilkoma
innymi forumowiczami , że Ślązacy to bałwany , nieuki , zdolni jedynie do
łopaty. Z przykrością stwierdzam , że uleganie propagandzie jeszcze czasów
PRL u to hańba. Wtedy też Ślązak był synonimem robola. Nikt do dzisiaj nie
chce zauważyć , że jest to zagłębie uczelni wyższych . Zauważam , że przemysł
ciężki wymaga i wymagał kadr zarządzających i kierowniczych . Więc poza
łopatami byli potrzebni też wykształceni ludzie.Poza przemysłem cięzkim jest
też kilka gałęzi przemysłu obsługiwanych przez Ślązaków.
Nie ma sensu udowadniać , że Śląsk od średniowiecza był prężnym ośrodkiem
nauki i kultury . Zawsze miał i ma dużo do powiedzenia w tematach nauki i
kultury. Kwestią zasadniczą jest czy inni ten głos chcą usłyszeć
Podsumowując - przeraża mnie , że poziom wypowiedzi SSS9 i jemu podobnych
jest aż tak prostacki
Gdyby głupota mogła latać problem dróg i autostrad w Polsce byłby
definitywnie i od razu rozwązany.
Obserwuj wątek
    • pit-zeolit Nie są prymitywni. 07.11.06, 15:06
      Za wyjątkiem niektórych (wcale nie większości) podających się za Ślązaków i
      piszących posty tu na Silesianie, które ociekają nienawiścią do wszystkiego co
      polskie.
      Nie bierz tego do siebie Placidusie. Nie Ciebie mialem na myśli.
      • Gość: t lubię Ślązaków. IP: 212.160.154.* 07.11.06, 15:45
        Nie lubię szlesierów i Niemców, poraża mnie chamstwo tych typów i ich mania
        wielkości, posty tych gości to bezmyślne powtarzanie tekstów Udo Voigt-a,
        Gerharda Freya, Bruna Nieszporka.
    • sss9 Re: Ślązacy są prymitywni ? 07.11.06, 15:32
      a ja przeciwnie do Pita - mam ciebie placidus na myśli pisząc, że jesteś
      prymitywny.
      jak inaczej mam wytłumaczyć twoje nieskładne bazgroły, z których wynika, że nie
      rozumiesz czytanego tekstu?
      przytoczyłem słowa eksperta, jakim niewątpliwie jest Tomasz Kandziora z firmy
      OTTO. czy chcesz mu zarzucić, że nie wie kogo wysyła do pracy za granicą, czy
      raczej, że przesiąkł komunistyczną propagandą?
      jego opinia jest jednoznaczna: dwupaszportowcy z opolszczyzny są w większości
      niedouczeni i nadają się do prostych prac fizycznych, nie wymagających
      kwalifikacji i znajomości języków obcych.
      może jest to dla ciebie nie do przyjęcia, ale on twierdzi, że Polacy są lepiej
      wykształceni i zdobywają lepszą pracę niż ich śląscy koledzy.
      jeśli nie możesz się z tym pogodzić, nie czytaj. żyj w błogiej nieświadomości,
      jak dotąd. :)
      a skoro już posługujesz się pięknym porównaniem serialowego dr. Sztrosmeyera, to
      cytuj go dokładnie, gołąbku. :)
      skoro tak ci przykro (co stwierdzasz), "że uleganie propagandzie jeszcze czasów
      PRL u to hańba", to ty nie ulegaj. nie zhańbisz się
      • Gość: Wasz Marjanek Re: Ślązacy są prymitywni ? IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.06, 16:29
        Sikus9 - wlasnie ty "koryfeusz madrosci" zawierasz glos w sprawach, o ktorych
        nie masz pojecia !
        To moze nie twoja wina, ze nie dano ci mozliwosci rozwoju intelektualnego.
        Ale to nie powod, zeby prymitywizmem, jaki wychodzi z kazdego twojego postu -
        probowac nam tutaj cos udowodnic, podkreslajac swoja wyzszosc (jako Polak).
        Wydaje mi sie, ze lepiej zrobisz, dyskutujac na temat wyzszosci Swiat Bozego
        Narodzenia nad Swietami Wielkanocnymi, lub o wyzszosci PRL-u nad Senegalem(bez
        obrazania Senegalu).
        Pyrsk!
        Wasz Marjanek
        PS. Jak tam bylo ana akademiiz okazji rocznicy twego duchowego guru (Wiekiego
        Pazdziernika)????
        • Gość: ujek erwin waschmarjanek jest jeszcze bardziej IP: *.chello.pl 07.11.06, 20:28
          prymitywny niz placidus...niewiarygodne, ale prawdziwe! PS przy tym to zwykły
          wredny kutas
      • placidus do SSS9 07.11.06, 16:49
        Nie spodziewałbym się po tobie niczego innego. Zapewne masz rację pisząc , że
        mój tekst uważasz za "ieskładne bazgroły"Gdy pokazujemy dziecku wzór
        stechiometryczny ono również uznaje to za bazgroły. Zdarza się. Nie należy
        wtedy go zniechęcać tylko nakłaniać do nauki i pokory. Czynię to SSS9 - więcej
        pokory i nauki rozwinie nie tylko Ciebie.
        Co do pana Tomasza Kandziory z firmy OTTO ( może to kabaret ) - ma on swoje "
        szlachetne przemyślenia". Nie powoływał bym się na niego SSS9.Uważam go za
        amatora w każdym względzie:
        1 W wulgarny sposób podsyca niechęć Ślązaków względem Polaków
        2 Jako człowiek żyjący z najmu ( pośrednik ) rąk ludzkich do pracy - złamał
        normy etyczne - opiniując w wulgarny i poniżający sposób ludzi z których tak
        naprawdę żyje
        3 Ten punkt jest najważniejszy - może myśleć o Ślązakach nawet , że są małpami-
        jego sprawa. Jednak " zadbanie " w tak profesjonalnej wypowiedzi o nabór
        kolejnych pracowników wzbudza " uznanie"
        Nie sądzę aby był to człowiek godny zaufania. Może za chwilę udzieli wywiadu ,
        że Polacy są nierobami ? Może wyśmieje ludzi z nadwagą lub łysych ?

SSS9 uważasz powyżej wymienioną osobę za eksperta. Ja uważam ,że to prymityw i
        niskich lotów emocjonalnych facet. O lotności umysłu nie wspomnę - myślę ,że
        większą ma dym z papierosa.
        Szkoda SSS9 , szkoda ,że nic nie zrozumiałeś z poprzedniego mego postu. Może
        najzwyczaniej to twój poziom - ten " ekspert".
        • Gość: ujek erwin zdecydowanie potwierdzam ! IP: *.chello.pl 07.11.06, 18:15
          placidus jest prymitywny! potwierdził to wielokrotnie na tym forum,
          zamieszczając wypowiedzi, których napuszona, pseudointelektualna tępota aż bije
          w oczy (uszy)!
        • sss9 Re: do SSS9 08.11.06, 10:17
          placidus napisał:

> Co do pana Tomasza Kandziory z firmy OTTO ( może to kabaret ) - ma on swoje "
          > szlachetne przemyślenia". Nie powoływał bym się na niego SSS9.Uważam go za
          > amatora w każdym względzie:
          > 1 W wulgarny sposób podsyca niechęć Ślązaków względem Polaków
          > 2 Jako człowiek żyjący z najmu ( pośrednik ) rąk ludzkich do pracy - złamał
          > normy etyczne - opiniując w wulgarny i poniżający sposób ludzi z których tak
          > naprawdę żyje
          > 3 Ten punkt jest najważniejszy - może myśleć o Ślązakach nawet , że są małpami-
          >
          > jego sprawa. Jednak " zadbanie " w tak profesjonalnej wypowiedzi o nabór
          > kolejnych pracowników wzbudza " uznanie"

tak placidus, to taki partyzant, czytej terrorysta:

W okręgu nr 2 (powiaty oleski, kluczborski i namysłowski) zarejestrowano 5
          kandydatów, zbierając 443 podpisy.

Kandydatami Ruchu Autonomii Śląska w tym okręgu są:
          1. Tomasz Kandziora, lat 27, Lasowice Wielkie

:))))))
          • placidus Re: do SSS9 08.11.06, 10:28
            Nawet gdyby tak było to nie zmienia mojego osądu na temat tej osoby.
            Co do terrorysty czy partyzanta - to użyj argumentu..........Może lepiej tego
            nie rób - ty tego nie rozumiesz. Pojecie partyzanta jest w polskiej kulturze
            szczególne - jeszcze coś poplątasz.
            • sss9 Re: do SSS9 08.11.06, 10:40
              człeku mierny, staraj się czasem cokolwiek rozumieć. :)

mam dla ciebie dodatkowy trop:
              otóż, być może ten facet o poglądach tożsamych z moimi, czytej
              "wszechhuculskimi", to członek Mniejszości Niemieckiej na opolszczyźnie.
              to byłby Knock-Out, pra? :)
              • placidus Re: do SSS9 08.11.06, 11:09
                "Nawet gdyby tak było to nie zmienia mojego osądu na temat tej osoby."
                Już to gdzieś wcześnie napisałem , pra ?
    • oppelner_os Re: Ślązacy są prymitywni ? 07.11.06, 21:47
      Poziom wypowiedzi a raczej belkotu sss9 & Co. juz dawno siegnal dna.
    • placidus do SSS9 i nie tylko 07.11.06, 23:13
      Bardzo proszę o odwagę o ile jest to możliwe . Nawiązuję do wypowiedzi gdzie
      forumowicze ukrywają się pod pod nickiem okraszonym opisem " gość". Warto
      pisać pod własnym nickiem. Może wtedy inwektywy pod moim adresem będę mógł
      ripostować względem konkretnych osób.Jeżeli ktokolwiek jest innego zdania niż
      moje ma takie prawo. Proszę jedynie o argumenty. Obrażanie w imię samego
      obrażania jest po prostu prymitywne.
      SSS9 co w temacie owego słynnego "eksperta" ? Czyżby zabrakło merytoryki w
      dyskusji ?
      • sss9 Re: do placydus i nie tylko 08.11.06, 08:12
        "zabrakło merytoryki w dyskusji?" :))) a gdzie się nią wykazałeś?

ale owszem, masz rację. ten gość z firmy OTTO, to musi jakiś głupi jest i nie
        wie co robi... od lat wysyłał dwupaszportowych Ślązaków bez kwalifikacji do
        pracy na zachodzie na stanowiskach lekarzy, inżynierów, bankowców, itd.
        jak się was szleziery czyta, to nabiera się pewności, że wy też dostaliście
        szansę dzięki jego firmie. :)
        • placidus SSS9 zamów pięć piw 08.11.06, 08:41
          SSS9 szkoda czasu na dyskusję z tobą. Nie rozumiesz prostego tekstu. Moze masz
          12 lat? Jesteś chory z nienawiści i chyba masz kompleksy. SSS9 używanie
          argumentów człowiekowi już jest potrzebne w kontaktach z rodzicami.Tym bardziej
          należy rozumieć co chcą owi rodzice przekazać małemu dziecku. Po rozmowie z
          tobą mogę być w dużym stopniu pewien , że ich nie słuchałeś. Inna wersja twojej
          wczesnej edukacji i kultury mogła by tylko pogrążyć twoich rodziców i nie chcę
          w nią wierzyć.
          Myślę że gość z OTTO jest Ci bliski ideowo. Baw się dobrze i pamiętaj zbiórki
          młodzieży wszechpolskiej w swoim miejscu zamieszkania. Znowu sobie pośpiewasz
          Kończę i miam świadomość , że prostych aluzji i sarkazmu tego tekstu równiez
          nie zroumiesz.
          • sss9 Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 09:14
            Tomasz Kandziora, (OTTO). wg placydusa wszechpolak:

W okręgu nr 2 (powiaty oleski, kluczborski i namysłowski) zarejestrowano 5
            kandydatów, zbierając 443 podpisy.

Kandydatami Ruchu Autonomii Śląska w tym okręgu są:
            1. Tomasz Kandziora, lat 27, Lasowice Wielkie
            www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=137&Itemid=32
            ekspert:

"Firma Otto z Opola, która zajmuje się pośrednictwem pracy za granicą, głównie w
            Holandii, zanim kogoś wyśle do roboty - przeprowadza testy. Stosuje je już od
            trzech lat i ten sposób sprawdzania pracowników sobie chwali."
            www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061105/PRWPRC/61105004/-1/rss

tak placku, ja też jestem wszechpolak, taki sam jak Kandziora. :)
            • placidus Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 09:20
              D.po leśna bo inaczej nie jestem w stanie Ci napisać - gdzie jest mój tekst
              stwierdzający , że Tomasz Kandziora to wszechpolak. Proszę go zacytować . Po
              twoich wypocinach sugerowałem , że ty możesz należeć do wszechpolaków. Jednak
              po tym tekście który ostatni napisałeś uważam , że należysz do ich skrajnego
              ugrupowania " wszechhucułów". Mieli zawsze problem z czytaniem, i zrozumieniem.
              • sss9 Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 09:24
                "Myślę że gość z OTTO jest Ci bliski ideowo. Baw się dobrze i pamiętaj zbiórki
                młodzieży wszechpolskiej w swoim miejscu zamieszkania. Znowu sobie pośpiewasz"

zgadnij o światłości intelektu, kto to napisał i co to znaczy, "wszechhucule".
                rodzice są z ciebie dumni? :)))
                • placidus Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 09:38
                  I fajny cytat. Tylko gdzie tu pisze , że Kandziora nalezy do młodzierzy
                  wszechpolskiej - no gdzie ? Cytat mówi o tym , że ty do niej należysz ( lub Ci
                  to sugeruję ).
                  "Myślę że gość z OTTO jest Ci bliski ideowo .." Ten fragment jest specjalnie
                  dla Ciebie . Sugeruję w nim , że to taki sam światopogląd jak twój . Poniża w
                  nim jakąś grupę ludzi. Natomiast nie można stwierdzić , że Kandziora jest
                  wszechpolakiem.Zbieżność poglądów nie oznacza przynależności do jakiejś
                  organizacji. Odkrywcze co ? Wszehucuły też by Cię wykluczyły z organizacji - za
                  głupotę .
                  • sss9 Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 09:56
                    :))) jesteś pewien, że rozumiesz co piszesz?
                    a jakąż to wartość mają twoje insynuacje o mojej przynależności do MW? to, że
                    tak napisałeś, to dowód, tak? a powziąłeś to przekonanie na podstawie czego -
                    lektury mojej legitymacji MW, deklaracji członkowskiej czy wysnułeś ten majak
                    dzięki niemożności rozumienia czytanego tekstu?
                    ale to, że ideały Kandziora są tożsame z moimi czyli jak imputujesz
                    "wszechpolskimi", to już znaczy tylko tyle ile jest w tym zdaniu literek? :)))

widzisz placku, wpadłeś jak kupa do kibla i kręcisz się w wirze własnej
                    indolencji. tak trzymaj.

• placidus Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 10:24
                      Musisz pojąć znaczenie słów insynuacja , aluzja , sarkazm . Wtedy zrozumiesz ,
                      że sugeruję Ci przynależność mentalną do organizacji tempaków.Nie potrzebuję
                      szukania żadnej legitymacji. Twoje poglady legitymizują Cię w tej organizacji -
                      buraku intelektualny.
                      • sss9 Re: Tomasz Kandziora - wszechpolak :)))))))) 08.11.06, 10:35
                        uuuuooo... nerwy jak postrąki, co placek? :)))
                        nadal nie kumasz. wg ciebie jest tak:

poglądy Kandziory są takie same jak moje,
                        moje poglądy są "wszechpolskie",
                        poglądy kandziora nie są "wszechpolskie".

ty jesteś ale gieniusz, placek. :)
            • Gość: t wszechpolacy infiltruja RAŚ :-) IP: 212.160.154.* 08.11.06, 10:08
        • rico-chorzow Re: do placydus i nie tylko 08.11.06, 08:55
          sss9 napisał:

> "zabrakło merytoryki w dyskusji?" :))) a gdzie się nią wykazałeś?
          >
          > ale owszem, masz rację. ten gość z firmy OTTO, to musi jakiś głupi jest i nie
          > wie co robi... od lat wysyłał dwupaszportowych Ślązaków bez kwalifikacji do
          > pracy na zachodzie na stanowiskach lekarzy, inżynierów, bankowców, itd.
          > jak się was szleziery czyta, to nabiera się pewności, że wy też dostaliście
          > szansę dzięki jego firmie. :)

A Pana,takiego -wysoko dokształconego- nikt nie chciał nigdzie wysłać?,pewnie
          brakuje....czegoś:)
    • Gość: Jan Re: Ślązacy są prymitywni ? IP: *.versanet.de 08.11.06, 06:32
      Byliscie na innych forach?Np.Polonia?Amerykanie to prostaki,Anglicy,Irlandczycy,Niemcy ....Wedlug Polakow oczywiscie.I powiem wam,ze Polacy maja racje!Gdyz:inzynier polski pracuje razem z irlandzkim pomywaczem,magister z polski razem z niemieckim kierowca,nauczyciel przy szparagach z niemieckim oszustem socjalnym po 8 klasach.Wyksztalceni Polacy konkuruja z prymitywem zachodnim bo z podobnie sobie wyksztalconymi nie maja najmniejszych szans...
    • placidus Do SSS9 08.11.06, 10:31
      Kończę rozmowę z tobą . Nie mam zamiaru wdawać się w prymitywne utarczki .
      Polemika to coś innego niż pyskówka . Tak więc SSS9 pyskuj sobie z innymi
      • sss9 Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 10:49
        placidus napisał:

> Kończę rozmowę z tobą . Nie mam zamiaru wdawać się w prymitywne utarczki .
        > Polemika to coś innego niż pyskówka . Tak więc SSS9 pyskuj sobie z innymi

no to "popyskujmy" jeszcze ten ostatni raz:

"Jesteś chory z nienawiści i chyba masz kompleksy. SSS9 używanie
        argumentów człowiekowi już jest potrzebne w kontaktach z rodzicami(...) Po
        rozmowie z tobą mogę być w dużym stopniu pewien , że ich nie słuchałeś. Inna
        wersja twojej wczesnej edukacji i kultury mogła by tylko pogrążyć twoich
        rodziców i nie chcę w nią wierzyć.
        Myślę że gość z OTTO jest Ci bliski ideowo. Baw się dobrze i pamiętaj zbiórki
        młodzieży wszechpolskiej w swoim miejscu zamieszkania. Znowu sobie pośpiewasz"

"D.po leśna bo inaczej nie jestem w stanie Ci napisać"

"należysz do ich skrajnego
        ugrupowania " wszechhucułów"."

"Wszehucuły też by Cię wykluczyły z organizacji - za
        głupotę ."

"Twoje poglady legitymizują Cię w tej organizacji -
        buraku intelektualny."

to tylko z tego jednego wątku. nie zaczepiany przeze mnie, wykazałeś się zaiste
        kulturą, etykietą i kindersztubką.
        • placidus Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 11:06
          > to tylko z tego jednego wątku. nie zaczepiany przeze mnie, wykazałeś się
          zaiste
          > kulturą, etykietą i kindersztubką.
          Jak sobie życzysz.Cytuję tylko ostatnie twoje stwierdzenie. Nie przeczę użyłem
          słów , które są mocne . Po co jednak Cie cytuję ? Po to abyś zauważył ,że można
          uciąć prymitywny zestaw inwektyw. Aby zachować kulturę , etykę i kndersztubę
          przerwałem tą pyskówkę
          Czymyś się jednak różnimy . Otóż ja przeciąłem tę rozmowę a ty SSS9 pisząc
          cytowany przeze mnie tekst zaprzeczyłeś wszystkim wartościom , które ja pragnę
          zachować. Jesteś zwyczjnym KŁAMCĄ.Widocznie nie zauważasz co piszesz.
          Twierdzisz ,że
          "nie zaczepiany przeze mnie, wykazałeś się zaiste
          > kulturą, etykietą i kindersztubką. "
          No to jest Ciekawe. Nie będę cytował twoich pomówień. Ja przyznaję ,że
          sprowokowany użyłem słów ktore w rozmowie nie powinny paść. Ty z koleji nie
          potrafisz czytać , wyciągać wniosków i njzwyczajniej kłamiesz. Prześledź całą
          tą naszą pyskówkę - potwierdź ponownie , że mnie nie zaczepiałeś
          Sam już pierwszy wpis jest hańbiący - sugerujący niższość jednych ludzi
          względem drugich . Prowokacja musi mieć pewien pomysł i poziom SSS9.
          • sss9 Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 11:17
            synek, nie rób gańby... przeczytaj swój otwierający wątek post. powoli.
            później, równie wolno przeczytaj kolejne.
            może zauważysz, że moje posty są odpowiedziami na twoje.

no i to jest niezłe:
            "Nie będę cytował twoich pomówień"
            a dlaczego nie? ja poproszę.

"i njzwyczajniej kłamiesz."
            a gdzie? poproszę o wskazanie.

"Sam już pierwszy wpis jest hańbiący - sugerujący niższość jednych ludzi
            względem drugich ."

musisz mieć na myśli ten:
            "Gdyby głupota mogła latać problem dróg i autostrad w Polsce byłby
            definitywnie i od razu rozwązany."
            jest pierwszy i hańbiący, ciebie.

"Prowokacja musi mieć pewien pomysł i poziom SSS9."
            no właśnie, musisz się jeszcze dużo i długo uczyć.
            • placidus Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 11:36
              "widzisz placku, wpadłeś jak kupa do kibla i kręcisz się "
              Ten wpis jest chyba wystraczający za dowód twojej prowokacji ,czy nie ? Powiedz
              mi proszęęę. Może ten pierwszy gdzie określasz mnie prymitywem też wystarczy
              czy nie , powieeedz.Tam polemizowałeś z Pitem , który ma normalne podejście do
              spraw Śląska i Polski . Ty nie mogłeś wytrzymać - musiałeś jątrzyć. Na przekór
              uznałeś mnie za prymitywa - bo poglady nie te - za mało brunatne ? Wystarczy
              dowodów prowokacji ? Może te merytoryczne wymienić mam też . Jesteś kłamcą -
              prowokowałeś mnie .
              Twórcza krytyka sytuacji w Polsce nie jest niczym hańbiącym . No ale każdy ma
              swój poziom widzenia świata. Nie czytaj gazet , nie oglądaj telewizji ,tam też
              krytyjują Polskę- albo raczej głupie zachowania polityków .
              Kończę definitywnie pisanie z tobą . Jesteś naprawdę gburem - miałem tego nie
              pisać ale twoja postawa pasuje tylko do rynsztoka
              Synka to sobie znajdź w domu lub go zrób. Miało nie być jadu ale z tobą się nie
              da inaczej rozmawiać.

• sss9 Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 11:53
                nie udawaj Greka, nie musisz.
                pierwszy cytat pochodzi z mojego piątego w kolejności postu. jak na prowokację,
                to dość późno zacząłem, co? :)))
                nie polemizowałem z Pitem (drzewko tego dowodem), zwróciłem się bezpośrednio do
                ciebie odpowiadając na twój post, w którym zarzucasz mi cyt: "Tak czytam
                sąsiednie posty pełne jadu .SS9 udowadnia do społu z kilkoma innymi
                forumowiczami , że Ślązacy to bałwany , nieuki , zdolni jedynie do łopaty."

oczywiście skromnie przemilczasz, że napisałeś to po lekturze tego wątku:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=51681714
                i nie chcesz przyznać, że zasługujesz na miano prymitywa, a przecież gdybyś nim
                nie był rozumiałbyś, że swój post powinieneś kierować nie do mnie, ale do
                T.Kandziora.
                ale kij ci w oko, znudziłem się.
                • placidus Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 12:02
                  To dziwne ale ty zawsze cytujesz tylko przypadki ośmieszajce Ślązków. Nic bym
                  do tego nie miał Ale przecież później zażarcie broniłeś T.K. Może trochę
                  obiektywizmu.
                  Tak trudno się przyznać , że mnie prowokowałeś - wiem kłamstwo i do tego na
                  forum to smutna sprawa. Oj ti kłamczuszku , ti.Właśnie sam napisałeś , że
                  zwróciles się do mnie bezpośrednio , uznając mnie za prymitywa , a więc
                  prowokując. To dziwne , że Pit się od razu odciął od tego rodzaju wypowiedzi a
                  tobie one "smakują " do końca. Niegrzeczny kłamczuszek, niegrzeczny.
                  Kij to sobie wsadź sam - w prausta proponuję.
                  • sss9 Re: Do placidusa-erudyty :))) 08.11.06, 12:36
                    :))) tobie naprawdę wydaje się, że coś udowodniłeś? :))))
                    napisałeś obraźliwy post, w którym wymieniłeś mnie chyba dwukrotnie z nicka, a
                    moją odpowiedź uważasz za prowokowanie ciebie? masz wszystkich w domu? :)

smutna sprawa, fakt - tyle tylko, że to ty masz się czym martwić, bo to ty nie
                    kumasz tego co piszą inni, jaka jest różnica między własną opinią, cytatem... co
                    gorsze, ty nie rozumiesz jak widać nawet tego co sam piszesz. :)
                    ale cóż, jeśli maniakalne powtarzanie z gruntu fałszywie "kłamczuszek" tak
                    poprawia ci nadszarpnięty przeze mnie nastrój, to powtarzaj. to i tak nie zmieni
                    faktu, że dałeś się modelowo podpuścić wątkiem, w którym nawet się nie wpisałeś,
                    a w tym kompletnie się skompromitowałeś. :)
                    taką samą to ma wagę jak twoja cokolwiek by nie pomyśleć egzotyczna opinia o
                    poglądach Kandziory.
                    a tera walnij se te pięć piw, nic innego ci nie pozostało. :)
                    • placidus biedna ta Polska 08.11.06, 13:03
                      skoro takich synów ( lub córy ) ma jak SSS9 . Nie można Cię posądzać o
                      kłamstwa. No bo jakim cudem osądzać człowieka który nie odróżnia co jest dobre
                      a co złe ? Nie wie też taki człowiek , że sztuka zrozumienia czytanego tekstu
                      jest podstawą komunikacyjną
                      Mam smutny wniosek - postępująca cywilizacja udostępniła min komputery i net
                      też takim gościom jak SSS9 .Są więc i złe strony dostępu do netu.
                      Ja napiję się piwa - to dobry pomysł.Ty idź zażyj SSS9 elektrowszcząsów - może
                      pomągą .........choc wątpię.
                      Nie odpisuję już na twoje " przemyślane " wniochy.
                      • sss9 Re: biedny ten placidus 08.11.06, 13:41
                        ... bo głupi. a głupi, bo biedny. cierpi synek za miliony (?) podobnych jemu
                        wtórnych analfabetów i mimo usilnych prób nie może się z nikim dogadać.
                        może już czas abyś spróbował krynico intelektu porozumieć się na niemieckim
                        forum? na polskich ci nie idzie. :)
                        • placidus Do SSS9- symplicjusza 08.11.06, 13:53
                          Nie chcę być złośliwy ale to jest forum Silesiana.Twoja opinia o moich
                          dokonaniach lub ich braku - wybacz ale jakoś nie jest istotna.
                          Po wnioskach jakie wyciągasz na temat mojej osoby wiem , że mogę być
                          szczęśliwy. Jak to mówią " gdy gani Cię głupek - bądź szczęśliwy , lecz biada
                          Ci gdy jest odwrotnie".
                          • sss9 Re: 08.11.06, 13:59
                            :)))śnij dalej, śnij. w samodzielnym poklepywaniu się po plecach szlezierstwo
                            nie ma konkurencji. :)
    • gorol7 Slonzoki to nieuki!!!!!!!!!!! 08.11.06, 15:43

Tako je proffda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Gość: Berlińska IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl
      Data: 19.11.2003 20:13 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

------------------------------------------------------------------------------
      --
      Dobry Wieczór!
      Śledzę tę dyskusję i jeśli pojawiają się argumenty, których sama użyłabym, to
      się nie mieszam. Badania, w których uczestniczyłam lub prowadziłam
      samodzielnie
      od ponad 20 lat w pełni potwierdzaja Pańskie twierdzenia. Można tylko dodać,
      że
      nawet nie trzeba przywoływać przykładu Podlasia. Wiele wsi zamieszkanych
      przez
      przesiedleńców z Kresów wyludniało się, ponieważ wielu rodziców sprzedawało,
      jak Pan pisał, ostatnie kury i nakłaniało dzieci do kształcenia. Dodatkowym
      powodem było to, że nie byli pewni własności, więc wykształcenie było bardzo
      ważnym zabezpieczeniem przyszłości. Co do Ślązaków, to K.Żygulski w badaniach
      w
      1956 roku już stwierdził, że maja oni niższe aspiracje edukacyjne i preferują
      kształcenie dzieci w takich zawodach, na które było zapotrzebowanie na
      niemieckim rynku pracy. Tendecja ta dopiero po przełomie ustrojowym zaczęła
      słabnąć. W świetle badań Ślązacy czterokrotnie rzadziej legitymują się
      wyższym
      wykształceniem niż Polacy.
      Nie do końca podzielam pogląd o dostępności wyższego wykształcenia w PRL.
      Bylo
      mało uczelni i badania z lat 70-tych pokazały, że w skali kraju odsetek
      młodzieży chłopskiej na studiach był taki sam, jak przed wojną! Przyczyną był
      niski poziom nauczania w szkołach wiejskich. Mimo to wybitnie zdolne dzieci
      chłopskie zachęcane przez rodziców i nauczycieli mogły trafić na uniwersytety.
      Bilans PRL - 7% z wyższym wykształceniem wobec 25-35% w krajach UE najlepiej
      świadczy, ze występowały bariery w dostępie. Przytaczane badania wskazywały
      na
      odtwarzanie pozycji społecznej rodziców - najwyższy odsetek wśród studentów
      stanowiły dzieci tzw. inteligencji. Obecnie liczba studentów wzrosła
      czterokrotnie - możemy więc mówić o prawdziwym boomie edukacyjnym, pomimo
      kosztów, które nigdy nie były małe. Moi rodzice np. podsumowali, ze
      pieniądze,
      które dawali bratu i mnie na studiach (na opłacenie stancji i jedzenie)
      starczyłyby na zakup dużego fiata. Podkreslali, że niczego sie nie dorobili.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=8894107&a=9188825
      Autor: Gość: Mieszaniec IP: *.pl
      Data: 19.11.2003 18:23 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--
      Panie Franz!
      Ja właśnie miałem na myśli awans edukacyjny ludzi pochodzących głownie ze
      wsi!
      Chodzi mi o ludzi, którzy dzięki edukacji w czasach komuny osiągnęli
      społeczny
      awans.
      Wspomniani przeze mnie Podlasiacy ze wsi wypychali na siłę swoje dzieci do
      nauki, właśnie za komuny, kiedy uczyć się mógł każdy, kto tylko chciał (a nie
      tak jak dzisiaj, kto ma zasobnych rodziców, lub mieszka w mieście akademickim
      lub blisko). Nikt naprawdę nie bronił nikomu iść do ogólniaka. Ale Ślązacy
      tolerowali najwyżej pójście do technikum, bo przecież ogólniak nie daje
      zawodu, a końcu ile się można uczyć?
      Do roboty, a nie jakaś tam nauka.
      Zwróć uwagę, że wyraźnie pisałem o sprzedawaniu ostatnich kur, a kur nie
      trzymają ludzie w mieście. A poza tym, czy Ślązacy z opolskich miast różnili
      się w tym względzie od Ślązaków ze wsi? Nie sądzę.
      Co do tych, którzy są w RFN, to zauważyłem, że najwięcej tych z wyższym
      wykształceniem, to ci, którzy kończyli studia w Polsce. Z moich znajomych mam
      takich osób ponad 20 sztuk, a nie znam nikogo, kto wyjechał i tam studiował.
      Mało tego, syn znajomych przyjechał studiować do Polski.
      Z kolegów ojca ze szkolnych ław (niemieckich i polskich), którzy tu
      przyjeżdżają w odwiedziny mało który ma wyższe wykształcenie.
      A skoro już zjechaliśmy na temat edukacji i Niemiec, to w którymś z
      tegorocznych numerów "Newsweeka" (wydanie oryginalne) przeczytałem jaki
      krzywdzący jest system eduakcji niemieckiej, gdzie poprzez system rozdziału
      uczniów do różnych dróg kształcenia odcina się praktycznie możliwość awansu
      edukacyjnego i społecznego dzieciom z rodzin robotniczych. Został tam opisany
      ten mechanizm oraz przywiedzione dane statystyczne, w tym porównanie jaki
      odsetek dzieci rodziców - robotników zdobywa wyższe wykształcenie.
      Ten odsetek w RFN jest najniższy w Europie.
      Ale to tak na marginesie, jako ciekawostka.
      Pozdrawiam Pana.
      Pytkowi na pohybel.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=8894107&a=9186549
      Autor: Gość: Mieszaniec IP: *.pl
      Data: 18.11.2003 17:34 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--
      Nie rozumiem co Ty człowieku pieprzysz.
      Zobacz ilu profesorów, adiunktów i asystentów Ślązaków pracuje lub pracowało
      na Uniwersytecie Opolskim i Opolskiej Politechnice.
      Zobacz ilu śląskich nauczycieli jest w szkołach ogólnokształcących,
      zawodowych, muzycznych.
      Niby to niewiele, ale biorąc pod uwagę, że Ślązacy zamiast kształcić swoje
      dzieci, posyłali je do zawodówek, to są i tak są liczby szokujące!
      Pod względem stosunku do wykształcenia opolscy Ślązacy w stosunku n.p. do
      biedoty z Podlasia, byli beznadziejni. Zawsze gonili swoje dzieci do zawodówy
      i do roboty. Mój ojciec ma doktorat, ale tylko dzięki farorzowi, który
      przekonywał dziadka do posłania syna do ogólniaka. Ks. abp. Nossol też
      opowiadał o sobie, że cudem zdobył średnie wykształcenie i poszedł do
      seminarium. On to wie najlepiej i mówił o tym zjawisku po wielokroć. Stąd też
      jego idee fix było utworzenie uniwersytetu w Opolu, aby Ślązacy
      mogli "sztudiować doma".
      Wspomniani Podlasiacy, sprzedawali ostatnie kury, żeby wyekspediować dwoje
      dzieci do Warszawy. A Ślązacy, guzik, do zawodówy i szlus. A tymczasem za
      tzw.
      komuny naprawdę mógł studiować każdy, kto chciał. Dzisiaj niestety na starcie
      znaczna część społeczeństwa ma podcinane nogi.
      I zresztą tak zostało do dziś. Ślązacy nie wykorzystali swojej szansy na
      awans
      edukacyjny za komuny, a teraz mają szlaban ekonomiczny.
      Zobaczcie jaki odsetek Ślązaków jest w ogólniakach, a jaki w zawodówkach i
      technikach to moja teoria zaraz się potwierdzi.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=8894107&a=9163415

• placidus komentarz obiektywny 08.11.06, 16:44
        Panie Gorol 7 przeczytałem ten długi wywód. Wynika z niego , że pewna grupa
        Ślązaków żyła w pragmatycznym dla nich podejściu do edukacji -tzw konkretny
        zawód. Zgadzam się , że to świadczy o krótkowzroczności - ale tylko pewnej
        grupy ludzi.na Śląsku mieszka kilka milionów ludzi. Jest kilka jeżeli nie
        więcej uczelni wyższych . Z mojego doświadczenia i ludzi edukujących na
        uczelniach wiem , że od około 1989 roku liczba studentów ciągle rosła.
        Tak więc byłbym ostrożny sugerując , że Polacy są lepiej wykształcenie od
        Ślązaków.Sam pomysł ocen kto jest lepiej wykształcony uważam za chybiony -
        mówiąc krótko prymitywny. Przecież nie będę się cieszył z faktu , że przeciętny
        mieszkaniec ściany wschodniej ma kilka jeżeli nie kilkanaście km do szkoły.O
        odległości do uczelni wyższych nie wspomnę. Przecież zaporą nie do przebycia na
        dzisiejszy czas jest tzw bursa , dostępność do mediów , pozostałe koszty
        edukacji. Z tego co wiem to o tzw konkretnym zawodzie mówi i chłop na wsi do
        swojego syna czy córki. Teraz gdy na wsi piszczy z biedy - perspektywa
        sprzdanej kury jest bardzo odległa. Czy nadal będziemy się przeliczać ,kto
        jest lepiej wykształcony ? To jest chore
        Boli mnie gdy Ślązków traktuje się jak przygłupawych gości. Tak nie jest .Od
        1945 roku na Śląsk przyjechało wielu Polaków za chlebem. Ciekawe czy oni też
        tak myślą o tej ziemi jak niektórzy na tym forum.
        Ciekawe jak do tej wypowiedzi ustosunkują się Polacy .
        • plac_piastow Re: komentarz obiektywny 08.11.06, 22:13
          na ślasku mieszka kilka milionów ludzi ale narodowość sląską podało sto
          kilkadziesiąt tysięcy. To jak w końcu? Chodzi o wykształcenie ślązaków czy
          mieszkańców śląska obojętnie do jakiej narodowości by się przyznawali czy nie
          przyznawali?
          • placidus Re: komentarz obiektywny 09.11.06, 22:05
            Tak bardzo starasz się rozróżniać ludzi? Może poszukaj klucza wykształcenia wg
            nadwagi lub wzrostu.Czyżby fakt asymilacji , przyjmowania zwyczajów autochtonów
            był ci nie znany. Ponad to relacja - kto jest bardziej wykształcony , jest
            naprawdę prymitywna. Może zawody , kto ma grubszego lub dłuższego ?
            • plac_piastow Re: komentarz obiektywny 09.11.06, 22:36
              Przeciez to WY jestescie specjalistami od dzielenia ludzi na krzoki, ptoki,
              pnioki, goroli, ślązaków - a w nich to jeszcze na ost- i west- (oczywiście lepsi
              byli ci west, bo nie stykali sie przed 45 r. z polską zarazą), więc nie mów
              komuś o dzieleniu ludzi!

Po drugie - jak wyobrażasz sobie dyskusję o wykształceniu bez różnicowania
              stopnia tego wykształcenia na przykład z podziałem na grupy społeczne, regiony
              zamieszkania, wiek itd? W ogóle wiesz o czym mówisz??
              • placidus Re: komentarz obiektywny 09.11.06, 23:18
                Słowo Wy jest uogólnieniem. Przecież polonusy ( z tm że ja zaznczę ) nie
                wszystkie nazywają Slązaków hanysami , prymitywami , sługusami Niemiec. To
                chyba nie najlepsze spojrzenie na świat .
                jak wyobrażasz sobie dyskusję o wykształceniu bez różnicowania
                > stopnia tego wykształcenia na przykład z podziałem na grupy społeczne, regiony
                > zamieszkania, wiek itd? W ogóle wiesz o czym mówisz??
                No wyobrażam sobie. Można mówic o relacji wykształcenia w relacji do wieku - bo
                ona określa stan wykształcenia społecznego. Można mówić o wykształceniu w
                poszczególnych grupach społecznych bo daje to pojęcie o dynamice i potrzebie
                edukacyjnej tych grup. Co daje jednak inforamcja o stopniu edukacji danych
                nacji społecznych ? Wzmocnieniu antagonizmów i tyle. Żeby było jasne - uważam
                Ślązaków za dobrze wykształconcyh ludzi z b dobrym zapleczem naukowym. Nie mam
                zamiaru twierdzić czy jesteśmy lepiej wykształceni niz Polacy - to prostackie
                porównanie.Palac piastów zrozum , że jest to nie na poziomie. Proponuję abyś
                zauważył , że problem i poziom edukacji jest niekorzystny w tej kofrontacji dla
                Polski nie Śląska. Jednak nie sprawia mi to satysfakcji . To jakby zastanawiac
                się nad przewagą wyższych nad niższymi - smutne i tyle.
    • Gość: vader Bardzo prymitywni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:44
      • placidus Re: Bardzo prymitywni. 09.11.06, 22:06
        No to wypowiedź osoby wartej nicka
        • Gość: yi Re: Bardzo prymitywni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 07:22

Wystarczy odwiedzic jakas hilwe-prawie same Hanysy i wiekszosc godo.Na
          uczelniach uczelniach wyzszych zdecydowanie dominuja Gorole urodzeni na Slasku
          i przyjezdni z calej Polski:-)

Ludzie ze sciany wschodniej sa madrzejsi od Slonzokow.Wyjazdzaja za
          granice,ciezko pracuja ,a zarobione pieniadze inwestuja w dzieci.To nie
          przypadek ,ze wiekszosc mieszkan kupowanych w Warszawie jest przez ludzi ze
          wschodnich wojewodztw dla dzieci studiujacych w stolicy.
          • Gość: Madrosc Re: Bardzo prymitywni. IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.06, 08:40
            yi.
            Ta madrosc tej sciany wschodniej widac na codzien!
            Ludzie pracuja ciezko za granica i kupuja dzieciom mieszkania w Warszawie!
            >
            Popatrz na ceny jakie w Warszawie mozna uzyskac za mieszkanie!
            Zeby jedno kupic musi cala wioska wschodnia kible czyscic w Londynie!
            >
            A Polacy z centralnej i wschdniej byli "madrzejsi" od Slazakow ,bo srali na
            ucziwa prace!
            Przyjechal gorol na Slask, dostal ubranie robocze,gumiaki i zaliczke !
            Wyrzygal sie w hotelu robotniczym, napaskudzil i uciekl!
            Inteligencja, bo juz umie troche czytac i pisac! Tfuuuuuuuuuuuuu!
            • Gość: Andy Tak mniej ja wiecej jest:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 11:59
              Ja studiuje w Krakowie i mniej wiecej polowa mojej grupy to ludzie z
              Podkarpacia.Zdecydowana wiekszosc z nich ma prawie cale rodziny poza
              Polska,normalne jest ,ze dziadek mieszka od 35 lat w Kanadzie ,ojciec od 15 lat
              siedzi w Chicago,matka od lat sprzata we Francji, oprocz tego 20 wujkow
              mieszka z bliskiej rodziny pracuje na wyspach,a 70% w powiatu juz dawno
              wyjechalo za chlebem.Oczywiscie prawie wszyscy z nich sa juz ustawieni w
              Krakowie,bo rodziny tam sobie pomagaja:-)

• placidus Re: Tak mniej ja wiecej jest:-) 10.11.06, 12:34
                Pewnie są tez wszyscy patriotami ( he he ). Wyjadz za chlebem jest tragedią dla
                tego państwa, ale to już zupełnie inny temat.Wystarczy mieć takie poglądy jak
                Kaczyśki - on wierzy , że Polacy wróca z zachodu.Podobno jak się bardzo wierzy
                to wszytko można (ha ha ).
                Normalna praca nie odpowiada Polakom. Każdy musi być " ustawiony ". Szkoda słów
          • Gość: gosc Re: Bardzo prymitywni. IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.06, 08:48
            Szkoda, ze twoi rodzice w ciebie nie zainwestowali. Czyzby byli hanysami?
            • Gość: Alois Re: Bardzo prymitywni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:09
              Nojwiynkszy dybilizm to jes fsrut Schlesierow
              Do szuli niy(bo jo sia niy byda uczyu ,bo mom ujka we Reichu i pie..
              uokupacyjna gorolska szkoua
              Nojlepij na gruba, bo tam robiom kamraty y majom gelt.A po co zaprzontac sobie
              gowa naukom??? My hanysy
              niy lubima uazic do szuli, ale rozmanzac sie potrafimy, bo to proste . No
              jabole y tysch nom smakujom, , jak
              niy momy piynindzy na gorzoua to sie napadnie jakiegos gupigo gorola ,bo uoni
              uazili do szuli i majom
              kasa, tak jak to zrobil nosz kamrat Karlik i teroz siedzi we hareszcie.No i
              lubima padac slonskie wice, dybilne jak ch.. uo tym , ce Masztalski padou.....
              Tradycjo to u nos rzycz swiynto, zremy ta modro kapusta uot pokolyn,bo nasze
              umy
              nic inszygo upie..c nie poradzom.
              • Gość: Alois Niymce lo Slonzokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:15
                cytat niemieckiego dr Virchowa z 1848 r.: " Górnoślazak się
                najczęściej nie myje, pozostawiając tę troske niebu; niekiedy jego
                ciałozostaje
                uwolnione od brudu przez ulewny deszcz. Różnego rodzaju robactwo, szczególnie
                wszy, jest częstym gosciem na jego ciele. Tak samo wielka jak to niechlujstwo
                jest bierność ludzi, niechęć do wysiłku umysłowego i fizycznego, skłonność do
                próżniactwa albo raczej do pozostawania w prózniactwie, co w każdym wolnym,
                przyzwyczajonym do pracy człowieku budzi raczej litość niz wstręt".

cytat z Horsta Bienka:" Kopalnia,
                gospoda, kościól, łóżko - to cztery słupki górnośląskiego baldachimu, albo
                mówiąc dosadniej: pracować, chlać, modlić się, spółkować - z tym był
                Górnoślazak właściwie szczęśliwy".
                • Gość: Alois Re: Niymce lo Slonzokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:18
                  Dramatyczny list pasterski wystosował w tej sprawie biskup opolski Alfons
                  Nossol. Dwa lata temu na Wielkanoc ludzie usłyszeli z ambon: „Rozwody na
                  śląskiej wsi jeszcze do niedawna były czymś obcym. Obecnie zaś zdarzają się
                  one coraz częściej. Czy warto dalej narażać trwałość małżeństwa i dobre
                  wychowanie dzieci?”. Dla wielu ten apel był wstrząsem, ale wielu oburzył.
                  Choć jedni i drudzy od dawna wiedzieli, że na saksach często i alkohol się
                  pojawia, i kobiety, a w Holandii narkotyki.

A biskup tak prosił: „Kochana młodzieży, błagam was: uczcie się dalej!
                  Najlepszym kapitałem, największym bogactwem, jaki możecie wnieść w swoje
                  dorosłe życie, są nie pieniądze, ale wiedza osiągnięta podczas lat nauki i
                  studiów”.
                  Ale chyba nie podziałało – martwi się wójt Izbicka.

– Nie wychodzi tłumaczenie, choć żyły sobie w szkole wypruwamy – wzdycha
                  dyrektor miejscowego gimnazjum.

– Pokazuję przykład córki, która skończyła prawo w Niemczech, i syna, który
                  studiuje matematykę we Wrocławiu – mówi poseł Kroll. – Ale u nas wciąż
                  najpopularniejszy jest model: najkrótsza zawodówka i pusta główka.
                • placidus Re: Niymce lo Slonzokach 10.11.06, 14:26
                  Alojs - ty chyba zbyt często słuchasz stixa. Ja znam bardzo wielu Ślązaków ,
                  którzy są wykształceni. Praują w zarządach wielu firm.Bardzo dobrze mówią po
                  Polsku. Znają też świetnie gwarę. Nie gardzą nauką. Nie stosują radykalnych
                  porównań. Wiem też , że wśród Polaków jest dużo takich , którzy wstydzą się
                  wypowiedzi jakie niektórzy z ich pobratymców tu piszą. Niezaleznie od tego czy
                  jesteś Ślązakiem czy Polakiem - ty na szkołę musiałeś rzucać kamieniami.
                  Jak poczytasz trochę historii to znajdzisze wiele lepszych przykładów
                  dotyczących Ślazków. Polecam " Bulwar zachodzącego słońca " Film super i muzyka
                  też. Zresztą Waxmann w twoich oczach tez musiał chodzić brudny i bez wysiłku
                  umysłowego . Miodek może rozszerzyć Ci wytłumaczenie pojęcia " ignorancja " ,
                  bo to ze słownika w twoim przypadku jest niewystarczające.
                  Zmień nick na Czesiek - bardziej pasuje
                  • pit-zeolit Re: Niymce lo Slonzokach 10.11.06, 14:35
                    Placidus po co Ty wogóle odpisujesz na te posty. Ten osobnik, już te teksty
                    rzucał pod innymi nickami nie tylko alojs.
                    • placidus Re: Niymce lo Slonzokach 10.11.06, 14:41
                      Dzięki Pit.Tylu ludzi robi z tego miejsca śmietnik.
                      • Gość: Jorgus Gorzouek Gorole gosoom woom raus!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 14:53
                        Zaro zrownom Sosnowietz ze ziymiom!!!!!!!!
                • Gość: Jan Re: Niymce lo Slonzokach IP: *.versanet.de 10.11.06, 15:14
                  Co to byli za Niemcy co sie tak o Slazakach wypowiadali?Z Prus,Szwabi czy Bawarii?Bo Bawaria w tamtych czasach to byl najbiedniejszy niemieckojezyczny region.
                  Biedniejszy niz slaskie zadupie.
                  • placidus Re: Niymce lo Slonzokach 10.11.06, 16:09
                    Bo Bawaria w tamtych czasach to byl
                    najbiedniejszy niemieckojezyczny region.
                    Biedniejszy niz slaskie zadupie.
                    W jakich czasach Janeczku w jakich ?
    • Gość: Alois Tfurcosc slonskij ciymnoty:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 16:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=8985064&s=0
      • placidus Re: Tfurcosc slonskij ciymnoty:-) 10.11.06, 17:40
        Alois wyjź taszelampe i poświć. Może cosik rosjsnisz ta ciymmnota , bo na tfuj
        łyb ni ma co liczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka