Dodaj do ulubionych

Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945

17.12.06, 09:25
Kuratorium
Okregu Szkolnego Slaskiego
w Katowicach

L.dz.Wydz.Og. 1/1
Dot.nauczanie jezyków
obcych

Katowice, dnia 6.marca 1945

Okólnik Nr.7

Dyrekcje panstwowych szkól srednich
ogólnoksztalcacych, zakladów ksztalcenia nauczycieli
i szkól zawodowych oraz inspektoraty szkolne

w Okregu Szkolnym Slaskim

Zarzadzam wstrzymanie az do odwolania nauczania jezyka niemieckiego
we wszystkich szkolach podleglych Kuratorium Okregu Szkolnego Slaskiego.

Godziny przewidziane programem na lekcje jezyka niemieckiego nalezy
przeznaczyc na nauke jezyka angielskiego, francuskiego lub rosyjskiego z tym,
ze uczniowie ucza sie tych jezyków od poczatku we wszystkich klasach.

W wypadku gdyby nie mozna bylo w danym zakladzie uczyc wymienionych jezyków
obcych
z powodu braku sil nauczycielskich, nalezy przeznaczyc przewidziane w
programie
lekcje jezyka niemieckiego na nauke jezyka polskiego i historii Polski.

Kurator
/-/ nieczytelny
(Jan Smolen)

Obserwuj wątek
    • rico-chorzow Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 09:33
      No i Polacy uczyli na Sląsku "historii Polski",nawet każdy Polak uwierzył w
      polską historię:)))
    • bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 18:52
      I co niby ma z tego wynikać?
      • rico-chorzow Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:31
        Ty też.
        • bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:33
          Ja wiem, że język okupanta trudna jest, ale "ja" to "kto", nie "co":)
          • rico-chorzow Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:37
            Nie przejmuj się,też potrafię tak pozawijać,że sam nie wiem o co chodzi:)))
    • Gość: :) Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.06, 19:38
      > W wypadku gdyby nie mozna bylo w danym zakladzie uczyc wymienionych jezyków
      > obcych z powodu braku sil nauczycielskich, nalezy przeznaczyc przewidziane w
      > programie lekcje jezyka niemieckiego na nauke jezyka polskiego i historii
      > Polski.

i do czego to doprowadzilo?! do dalszego oglupiania mieszkancow Slaska. Moze
      chcieli ich po prostu sprowadzic do polskiego poziomu, ktory wyroznial sie
      ponadprzecietnym analfebytyzmem!
      • bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:40
        W Twoim przypadku im się udało:))
        • Gość: :)) Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.06, 19:44
          ja jeszcze troche polskie znam (okupant mnie nauczyl:), wiec sie nie martw.

ale co z tym polskim analfenytyzmem tamtego okresu. czyzby w twoich oczach tego
          nie bylo?:)))))
          • bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:45
            Czy napisałem, że nie było?
            • Gość: :) Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.06, 19:48
              to o co tobie tak wlasciwie rozchodzi? jestes taki polak maly bez wlasnego
              zdania
              • bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:49
                właśnie z rozkoszą obserwuję, jak dowodzisz swojego ugruntowanego w latach
                40-tych analfabetyzmu:))
                • Gość: :) Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.06, 19:51
                  no to do dziela, moj ty bartoschsche. twoje dowody? czekam zu
                  niecierpliwoscia :)))

• bartoszcze Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:57
                    Przeczytaj ten wątek.
                    Pardon, to było perfidne, kazać Ci czytać:))
              • rico-chorzow Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 20:02
                Gość portalu: :) napisał(a):

> to o co tobie tak wlasciwie rozchodzi? jestes taki polak maly bez wlasnego
                > zdania

Nie jestem pewien,ale takich Polaków - bez zdania -,a mało ich jest,.............
        • rico-chorzow Re: Okólnik nr 7 (juz!) z marca 1945 17.12.06, 19:44
          Im przypadku - mają nawet najbliźsi problemy:)
          • grba Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:19
            Nie chcę Wam cytować niemieckich "Bekanntmachungów" z II wojny światowej, bo
            zbyt często pojawia się na nich śmierć.

Wróćmy do czasów Wilhelma II i okupacji pierwszowojennej.

Przymus stosowania języka niemieckiego w korespondencji prywatnej:
            1 lutego 1916
            Rozporządzenie gen. Glasenappa, prezydenta policji niemieckiej, o dopuszczeniu
            na terenie okupacji dla próby w prywatnej korespondencji języka polskiego na
            pocztówkach. W listach używany być musi wyłącznie język niemiecki.

Konfiskaty żywności:
            6 kwietnia 1916
            Rozporządzenie niemieckich władz okupacyjnych o przymusowym zgłaszaniu zapasów
            żywności przez osoby prywatne i stowarzyszenia dla sekwestru. Zwolnione są od
            sekwestru zapasy w ilości 6 pudów kartofli, 10 funtów strączków, 10 funtów
            cukru, 8 funtów masła, 6 funtów słoniny, 5 funtów mydła na osobę. Za
            nieujawnieni lub fałszywe zgłoszenie grozi konfiskata żywności bez
            odszkodowania i grzywna.

Konfiskata metali kolorowych
            27 czerwca 1916
            Rozporządzenie generalnego gubernatora Beslera o przymusowym wywłaszczeniu do
            dnia 16.X.1916 r. wszystkich wyrobów i przedmiotów metalowych: klamek, gałek,
            rączek u okien, łańcuchów ochronnych, szyldzików, szyldów kupieckich i na
            drzwiach, ogrodzeń domów, numerów domów, prętów na schodach, wieszadeł, kranów,
            rur, rynien itp. Pod karą jednego roku więzienia i 5 tysięcy marek.

W Warszawie Niemcy zdjęli nawet trakcję tramwajową, była z miedzi...
            • Gość: listonosz Re: Niemcy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 20:30
              Trochę to żałosne porównywać zarządzenia z okresu wojny i to z terenów
              okupowanych do tych wydanych w komunistycznej Polsce. A może pan grba twierdzi,
              że Śląsk w 1945 roku tak naprawdę znalazł się pod polską okupacją, w czym
              pozostaje zgodny z kilkoma niemieckimi ekstremistami? Zaskakuje ta obrona
              polityki komunistów, którzy podobno nie działali w imieniu narodu polskiego i
              Polacy za ich zbrodnie w żadnym stopniu nie odpowiadają.
              • placidus Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:38
                Tak ogólnie mogę stwierdzić , że nikt w obecnej IV R.P jak i w III R.P. nie
                ustosunkował się do decyzji władz komunistycznych w związku z decyzja zakazu
                nauczania jęzka niemieckiego na terenie Śląska.Może brak Polakom brak jest
                wyobraźni lub odwagi aby przyznać sie do obsurdu edukacyjnego.
                • grba Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:42
                  placidus napisał:

> Tak ogólnie mogę stwierdzić , że nikt w obecnej IV R.P jak i w III R.P. nie
                  > ustosunkował się do decyzji władz komunistycznych w związku z decyzja zakazu
                  > nauczania jęzka niemieckiego na terenie Śląska.Może brak Polakom brak jest
                  > wyobraźni lub odwagi aby przyznać sie do obsurdu edukacyjnego.

U Ciebie za to duży deficyt wiedzy...
                  • placidus Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:46
                    Argumenty proszę grba . O Jaki deficyt chodzi skarbnico wiedzy wszelakiej ?
                    • grba Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:55
                      placidus napisał:

> Argumenty proszę grba . O Jaki deficyt chodzi skarbnico wiedzy wszelakiej ?

"W Polsce w całości ze środków publicznych finansowane są szkoły z nauczaniem
                      języka niemieckiego jako języka ojczystego. Ta forma nauki obejmuje ponad 32
                      tysiące dzieci i prowadzona jest w ponad 320 placówkach. Nauczaniem zajmuje się
                      odpłatnie ponad 500 nauczycieli, a tygodniowy wymiar godzin nauczania języka
                      niemieckiego jako ojczystego wynosi średnio 4 godziny. Z przytoczonych danych
                      wynika, że około 80% dzieci i młodzieży mniejszości niemieckiej w Polsce uczy
                      się języka ojczystego ze środków publicznych."
                      • Gość: listonosz Re: Niemcy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 20:59
                        Wypowiedź o tyle nie na temat, że nie dotyczy okresu bezpośrednio po 1945
                        rokiem. Zresztą zakaz nauczania języka niemieckiego na Górnym Śląsku
                        obowiązywał bardzo długo.
                        A co to są te środki publiczne i z czego pochodzą?
                    • Gość: metternich po prostu jestes głupi jak but placidus IP: *.chello.pl 17.12.06, 20:55
                      i wszyscy o tym wiedzą...a co gorsza, próbujesz się wymądrzać
                • stix Bardzo dobra to była decyzja. 17.12.06, 20:55
                  Język niemiecki budził i budzi w Polakach odrazę.
                  • amoremio Re: Bardzo dobra to była decyzja. 18.12.06, 00:09
                    A mnie brzydza np. flagi i inne polityczne symbole na oltarzu.
                    No i swiecenie czolgów i F-16, brrrrr, feeeeeee.
              • grba Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:44
                Gość portalu: listonosz napisał(a):

> Trochę to żałosne porównywać zarządzenia z okresu wojny i to z terenów
                > okupowanych do tych wydanych w komunistycznej Polsce. A może pan grba
                twierdzi,
                >
                > że Śląsk w 1945 roku tak naprawdę znalazł się pod polską okupacją, w czym
                > pozostaje zgodny z kilkoma niemieckimi ekstremistami? Zaskakuje ta obrona
                > polityki komunistów, którzy podobno nie działali w imieniu narodu polskiego i
                > Polacy za ich zbrodnie w żadnym stopniu nie odpowiadają.

Tak jestem niemieckim ekstremitą, wszyscy na tym forum to wiedzą.
                • Gość: listonosz Re: Niemcy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 20:51
                  Przeczytaj jeszcze raz, tym razem z większym zrozumieniem.
                  • grba Re: Niemcy w Warszawie 17.12.06, 20:59
                    Gość portalu: listonosz napisał(a):

> Przeczytaj jeszcze raz, tym razem z większym zrozumieniem.

"Ja myślę, że ty myślisz, że ja myślę"
                    • Gość: listonosz Re: Niemcy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 21:01
                      Ja myślę, że bronisz decyzji, których obronić się nie da i których bronić nie
                      wypada. Mniej więcej tak, jak niemieccy ekstremiści, którzy bronią decyzji
                      nazistów.
                    • placidus Do grba 18.12.06, 19:20
                      Kochane ti moje grba przeczytaj uważnie mój tekst. Nie pisz mi nic na temat
                      ilości nauczycieli j. niemieckiego , ilości godzi w szkołach itp. Ja
                      poruszyłem tu zupełnie inną kwestię

"Tak ogólnie mogę stwierdzić , że nikt w obecnej IV R.P jak i w III R.P. nie
                      ustosunkował się do decyzji władz komunistycznych w związku z decyzja zakazu
                      nauczania jęzka niemieckiego na terenie Śląska.Może brak Polakom brak jest
                      wyobraźni lub odwagi aby przyznać sie do obsurdu edukacyjnego. "

• rico-chorzow Re: Do grba 19.12.06, 09:32
                        Nie tylko do tego nie chcą się przyznać - ci,którzy przy własnym 50-70%
                        analfabetyźmie,przyszli z kagankiem oświaty na Górny Sląsk -,prawda Panie Grba?
                        • grba Do Rico 19.12.06, 09:58
                          Analfabetyzm w Polsce
                          1921 r. - 33,1%
                          1931 r. - 23,1%
                          po wojnie
                          1945 – 46 r. - 7,8%
                          1960 r. - 2,7%
                          2000 r. - 0,3%

Obecnie analfabetzm dzielimy na:
                          a)analfabetyzm całkowity,
                          b)półanalfabetyzm – analfabetyzm częściowy, nie piszę, ale czytam,
                          c)analfabetyzm wtórny (powrotny),
                          d)analfabetyzm funkcjonalny – analfabeta nie rozumie tekstów pisanych,
                          e)analfabetyzm informatyczny – komputery, Internet.

Wybierz sobie, który Ciebie trapi...
                          • rico-chorzow Re: Do Rico 19.12.06, 10:05
                            grba napisał:

> Analfabetyzm w Polsce
                            > 1921 r. - 33,1%
                            > 1931 r. - 23,1%
                            > po wojnie
                            > 1945 – 46 r. - 7,8%
                            > 1960 r. - 2,7%
                            > 2000 r. - 0,3%
                            >
                            > Obecnie analfabetzm dzielimy na:
                            > a)analfabetyzm całkowity,
                            > b)półanalfabetyzm – analfabetyzm częściowy, nie piszę, ale czytam,
                            > c)analfabetyzm wtórny (powrotny),
                            > d)analfabetyzm funkcjonalny – analfabeta nie rozumie tekstów pisanych,
                            > e)analfabetyzm informatyczny – komputery, Internet.
                            >
                            > Wybierz sobie, który Ciebie trapi...

Ten 50 a miejscami 70 % -towy:),a miejccami nawet wyższy,o ironio losu kagankowego:)
                • rico-chorzow Re: Niemcy w Warszawie 18.12.06, 01:29
                  grba napisał:

> Gość portalu: listonosz napisał(a):
                  >
                  > > Trochę to żałosne porównywać zarządzenia z okresu wojny i to z terenów
                  > > okupowanych do tych wydanych w komunistycznej Polsce. A może pan grba
                  > twierdzi,
                  > >
                  > > że Śląsk w 1945 roku tak naprawdę znalazł się pod polską okupacją, w czym
                  >
                  > > pozostaje zgodny z kilkoma niemieckimi ekstremistami? Zaskakuje ta obrona
                  >
                  > > polityki komunistów, którzy podobno nie działali w imieniu narodu polskie
                  > go i
                  > > Polacy za ich zbrodnie w żadnym stopniu nie odpowiadają.
                  >
                  > Tak jestem niemieckim ekstremitą, wszyscy na tym forum to wiedzą.

Tą wypowiadź zachowam :),teraźniejszy Slązak - Grba - niemieckim ekstremistą:)
                  • grba Re: Niemcy w Warszawie 19.12.06, 09:50
                    rico-chorzow napisał:

> > Tak jestem niemieckim ekstremitą, wszyscy na tym forum to wiedzą.
                    >
                    > Tą wypowiadź zachowam :),teraźniejszy Slązak - Grba - niemieckim ekstremistą:)
                    >
                    >
                    Ironia, wiesz co to jest?
                    • rico-chorzow Re: Niemcy w Warszawie 19.12.06, 10:03
                      grba napisał:

> rico-chorzow napisał:
                      >
                      > > > Tak jestem niemieckim ekstremitą, wszyscy na tym forum to wiedzą.
                      > >
                      > > Tą wypowiadź zachowam :),teraźniejszy Slązak - Grba - niemieckim ekstremi
                      > stą:)
                      > >
                      > >
                      > Ironia, wiesz co to jest?

Nie:)
            • stix Złodziejska i niszczycielska nacja niemiecka. 17.12.06, 20:52
              1.Dzieci ukradli.
              2.Prusy ukradli.
              3.Dzieła sztuki ukradli.
              4.Warszawę spalili.
              5.Ludzi gazowali.
              6.Klamki ukradli.
              7.Krawężniki ukradli.
              8.Złote zęby ukradli.
              9.Trakcję tramwajową ukradli.
              10.22 mln polskich książek spalili.
              Bandycki naród.

• oppelner_os Zyjecie dzieki niemieckim pieniadzom zebraki! 17.12.06, 20:59
              • amoremio Re: Złodziejska i niszczycielska nacja niemiecka. 18.12.06, 00:11
                > 6.Klamki ukradli.
                > 7.Krawężniki ukradli

Nie klam - nie mieliscie.
                Chcesz zbic interes, zrobic heszeft
                na tragicznej historii ? Fuj!
            • amoremio Re: Niemcy w Warszawie 18.12.06, 00:05
              > prezydenta policji niemieckiej
              policji slaskiej
              • bartoszcze Re: Niemcy w Warszawie 18.12.06, 00:18
                To w roku 1916 istniała na Śląsku policja inna niż niemiecka?
                Nie kompromituj się..
                • Gość: właśnie Re: Niemcy w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:28
                  bartoszcze napisał:

> To w roku 1916 istniała na Śląsku policja inna niż niemiecka?
                  > Nie kompromituj się..

Znowu te przetargi o przymiotniki z którymi nie umiecie sobie poradzić.
                  Wystarczy jednak trochę prześledzi zapisy na przestrzeni ostatnich 100 lat a
                  zauważy się, że policja opatrywana była różnymi przymiotnikami np. niemiecka,
                  pruska, śląska. Ba nawet obecnie istnieje Ślaska Komenda Policji. Kto szuka
                  więc zaczepki zawsze ją znajdzie.

• bartoszcze Re: Niemcy w Warszawie 19.12.06, 16:15
                    Ja sobie radzę. To mój poprzednik przyczepił się do określenia "policja
                    niemiecka" nie mając nawet pewności, czy o Śląsku piszemy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka