Dodaj do ulubionych

Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.11, 18:41
Dobrą maskotką dla Olsztyna jest Zebra. Świecąca jak sygnalizacja.
Można też sprzedawać zestawy dla dzieci: 20 cm dogi asfaltowej, 15 chodnika i 10 ścieżki w ramach zestawu zrób to sam.
Albo barierki typu olsztyńskiego do kolorowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: bombel Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.play-internet.pl 24.08.11, 19:10
      ale się ubawiłem
      barierki rządzą!
    • ja_biedronka_pstra Baba pruska bo tu są Prusy. 24.08.11, 19:22
      Tu są Prusy.I choć do dziś dnia są pod okupacją od 1945 roku.
      Nawet okupant wie że symbole budowle są trwalsze od złodziejskich uzurpatorów.
      Pierwszy "Polak" Kopernik też został spolonizowany,choć słowa po polsku nie napisał.Bo po prostu nie znał i nie używał tego języka.
      Jako milowy wkład polskiej myśli technologicznej proponuję kamienie do kiszenia kapusty.
      W formie maskotek.Lub maskotkę silnika syreny(jedynego polskiego samochodu) silnik oczywiście made in germany od moto pompy.
      • Gość: photokrzysztof Re: Baba pruska bo tu są Prusy. IP: *.pkobp.pl 25.08.11, 11:50
        Niedouczona Biedronko. Zanim zaczniesz się wypowiadać, poucz się najpierw trochę historii, abyś mogła odróżnić Prusów od Prusaków i Niemców. Przeczytaj kto sprowadził Krzyżaków do Prus, co to były Prusy Królewskie, policz sobie także ile lat te ziemie i Olsztyn były pod panowaniem polskim, a ile pod niemieckim. Wetdy może zrozumiesz.
        • ja_biedronka_pstra Re: Baba pruska bo tu są Prusy. 25.08.11, 12:08
          Wyniki plebiscytu były dla Polski druzgocącą klęską. W okręgu olsztyńskim za Niemcami opowiedziało się 363 209 osób, za Polską – 7 980, w okręgu kwidzyńskim za Niemcami 96 894, za Polską – 7 947. W obu okręgach za Polską głosowało 3,4% uprawnionych. Najwięcej głosów za Polską padło w powiatach sztumskim (19,07%) i olsztyńskim (13,47%), najmniej zaś w okręgach mazurskich (np. w powiecie Olecko tylko 2 głosy na prawie 30 tys. biorących udział w plebiscycie, stąd późniejsza niemiecka nazwa miasta Treuburg).

Takie dane z polskiej propagandy.
          Mało wiem?
          To może jakieś fakty jak narodowość Niemcy zmieniali pod lufą pepeszy?
          • Gość: do biedronki Re: Baba pruska bo tu są Prusy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 12:35
            To wyjaśnij mi jeszcze, jaki związek mają podane przez ciebie dane z Prusami? Przypominam, że ten lud nie istnieje od ok. XVII w.
            • ja_biedronka_pstra Re: Baba pruska bo tu są Prusy. 25.08.11, 12:40
              To wyjaśnij mi jeszcze, jaki związek mają podane przez ciebie dane z Prusami? P
              > rzypominam, że ten lud nie istnieje od ok. XVII w.

Prus wschodnich i zachodnich też nie ma
              • Gość: do biedronki Re: Baba pruska bo tu są Prusy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 12:48
                baby czyli kamienne wizerunki być może wojowników stworzyli pierwsi mieszkańcy naszych ziem - Prusowie, czyli lud bałtyjski, spokrewniony z obecnymi np. Litwinami. Ale sprowadzeni Krzyżacy podbili ich, zniewolili i zgermanizowali. Więc pytam, jaki widzisz związek między ludem pruskim a Prusami Wschodnimi. Bo jak na razie piszesz głupoty, nie masz ani za grosz wiedzy historycznej i się upierasz przy własnej ignorancji. Najpierw poczytaj sobie o historii tych ziem, a potem zabieraj głos.
          • zygzak_fro.net.pl Re: Baba pruska bo tu są Prusy. 25.08.11, 12:59
            @ja_biedronka_pstra

tak tak, a przedmiot, który dzierży w ręku każda baba to po prostu fajka z tabaką, jaką mieli w zwyczaju nosić u boku Hohenzollernscy genreałowie ;)
            • mmascarpone Re: Baba pruska bo tu są Prusy. 25.08.11, 13:05
              A ja wciąż pytam: jakie znaczenie ma narodowość owej baby? Nawet jak germańska,to co z tego? Czy naprawdę macie aż tak ksenofobiczne umysły??
              • Gość: gość Re: Baba pruska bo tu są Prusy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 13:08
                Ale nie jest germańska i tego czyli faktów się trzymajmy.
    • Gość: mix Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 19:51
      Wiele na to wskazuje, że tą babę pruską lansuje Grzymowicz i Gazeta Wyborcza. A tego w żaden sposób nie można uznać za głos reprezentatywny dla mieszkańców Olsztyna.
      • Gość: GiM Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.11, 19:58
        Dla tzw "władz" jak są dwa głosy to już wystarczy....
        Mam nadzieję,że już niedługo - że może następna władza zacznie się liczyć z głosem mieszkańców.
    • Gość: Em Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.11, 20:16
      Frustratom z forum, którym nic się nie podoba proponuje, by przeszli się z grupą turystów po mieście i zobaczyli ich reakcje na te pruskie baby..tylko oni tego nie zrobią, bo musieli by powiedzieć że pomysł jest bardzo trafiony no i stracili by okazję do produkcji jadu..
      • Gość: GiM Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.11, 20:32
        A oto odpowiedzi turystów (zasłyszane). "O kur.a kto to i co to ma być"/ ... "A z czym to ma się kojarzyć..."/../ "No to się rzeźbiarz nie popisał..."/.../ "..dzieci jak zobaczą to się przestraszą".../
        To kilka opinii. Nie spotkałem opinii pozytywnej.Owszem nie jest mi dane zbyt dużo przebywać na starówce - gdzie jest ich najwięcej,
    • Gość: Survabuno Makowski, Ryński, Protas - symbole Olsztyna już są IP: *.204.20.28.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.11, 20:28
      Wiemy dobrze , o dużej sile rażenia,
      ale czy pozytywnej ?
      Według mnie , niestety bardzo negatywnej...
    • Gość: As Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.11, 20:38
      Do decydentów: Proszę Państwa, tu jest Polska. Olsztyn nie jest pruski od 1945r. Promocja Prus??? Kuzynostwo z Suwałk dawno mówiło mi "nie kupuj mieszkania w Olsztynie, to są Prusy, wracaj do Polski, do Suwałk" Śmiałam się z tego, bo Olsztyn od 2 pokoleń jest moim miastem, ale teraz...zaczynam się bać. Naprawdę baba pruska będzie symbolem Olsztyna??? Nie wierzę!
      • Gość: Em Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.11, 20:49
        Ni i widać, że jesteś przyjezdny i nie odrobiłeś lekcji historii..Prusowie to nie Prusacy.
        • Gość: dell Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 23:58
          Dokładnie tak, Em! Mylić Prusów z Prusakami, i przy tym się powymądrzać! Komuś się myli słoma z masłem. Szkoda gadać....
          Świetny pomysł na symbol miasta. Sięga do korzeni tego miejsca. Do tego nośny, bo ciekawi ludzi. Dobrze by było, żeby za tym poszło też szerokie wyjaśnienie, kto zacz, ta baba. Może paru jełopów nie odwazyłoby się pisać bzdur.
        • zygzak_fro.net.pl Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws 25.08.11, 10:21
          No i jak widać lekcja z babami się niektórym przyda, bo mylenie Prusów w Prusakami moim zdaniem nie powinno się przytrafić nawet czwartoklasiście z Olsztyna ;)
          Baby są fajne. Świetnie prezentują się w całej bandzie pod starym Ratuszem!;)
        • Gość: 55555 Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 10:37
          Baby OK. tylko dlaczego pruskie.
          Z całym szacunkiem dla historii ale Prusy to synonim kultury germańskiej, zasłużony symbol niemieckiego, średniowiecznego imperializmu.
          Pomył pewnie najbardziej spodoba się Erice Steinbach.
          • Gość: Gocha Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:17
            Czy ty, 55555 musisz epatować swoją bezdenną niewiedzą i historyczną głupotą?!!! Poczytaj najpierw sobie kim byli Prusowie, a później jeszcze o tym, jak walczyli z Krzyżakami:
            Necio o powstaniu Prusów:
            debata.olsztyn.pl/images/stories/archiwum/debata%2038.pdf
            • Gość: 55555 Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:23
              Niestety przegrali!
              Z Nami i Litwinami również.
            • mmascarpone Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws 25.08.11, 11:30
              Zamek ,stary ratusz i baby? I co wiecej? Co jeszcze można pokazać turystom?Może niech stoją przed babami,przynajmniej nie będą zadzierać za wysoko głów i nie zobaczą odrapanych kamienic na Staromiejskiej. I może nie zajrzą na Okopową gdzie stoi zrujnowany dom a i ten naprzeciwko nie robi dobrego wrażenia.
              • mmascarpone Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws 25.08.11, 11:36
                I co z tego że pruskie? Kiedy wymrze to pokolenie,które uważa, ze Niemiec,Ruski to zły,a wszystko co kiedyś pruskie to trzeba zniszczyć,bo to przecież ziemie odzyskane,nasze rdzennie polskie? Ludzie,mamy zjednoczoną Europę, a wielokulturowość tuż za progiem!
      • Gość: Repa Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:13
        Wypadałoby chociaż trochę poczytać zanim się napisze głupoty. Baba pruska - to pamiątka po pierwszych mieszkańcach tych ziem - Prusach. Ignorancja i indolencja. Też jesteś baba, ale niestety głupia.
    • Gość: q-ku uwierzcie mi - są wyjątkowo brzydkie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 20:44
      Olsztyniacy topią je w rzece i kradną ale nie daje się tego ohydztwa pozbyć
      mam nadzieję że toto nie przejdzie
      • Gość: baba Re: uwierzcie mi - są wyjątkowo brzydkie IP: *.olsztyn.mm.pl 24.08.11, 20:47
        w ratuszu, nie ma żadnych fachowców od takich sytuacji
    • Gość: terber Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.dynamic.mm.pl 24.08.11, 21:00
      Podobne dwie baby pruskie widzieliśmy 6 sierpnia, jadąc ze Szczytna do Chorzel. Miejscowości nie pamiętam. Baba pruska to bardzo dobry pomysł na maskotkę Olsztyna.
    • Gość: ASIEK Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 21:29
      Jak zwykle!!! Olsztyniakom nie dogodzisz!
      Mnie się one bardzo podobają, a dzieci wcale się ich nie boją, uwielbiają robić sobie z nimi zdjęcia, często spaceruję po Starówce i widzę pozytywne reakcje.
      Po 6 miesiącach mieszkania w tym naprawdę ładnym mieście jednego mam dość- wiecznego marudzenia i zrzędzenia jego wiecznie nieszczęśliwych mieszkańców, którym nie sposób dogodzić...
      Czy baba czy konik czy królewna- przecież Wam i tak nic się nie spodoba!!!!!!!
    • Gość: x Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 21:52
      baba jak baba - może być, ale znając poprzednie dokonania Rytczaka, pewnie i ten wizerunek wykrzywi i zmarnuje (kasę również), a za rok np. konik polny będzie kandydatem na msakotkę Olsztyna
    • Gość: olsztynianka Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.08.11, 22:07
      Baby są paskudne, nie chcę takiego symbolu miasta.
    • Gość: piękna babka prusk Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.11, 22:18
      Można by tak dorzucić wojaka radzieckiego. Przecież wyzwolili nam Olsztyn i przepędzili potomków pruskich.
      • mirxx Baba pruska maskotką Olsztyna? 25.08.11, 02:01
        pomysł na babsko-pruską maskotkę Olsztyna otrzymuje ode mnie wielkie T A K !

z małym zastrzeżeniem, że kilka rzeźb wystawionych w tym roku nie było szczególnie interesująco wymalowanych (i bynajmniej nie chodzi mi o oddawanie ich w przyszłości w ręce tylko "wybitnych" artystów, ponieważ siła Bab tkwi w ich różnorodności).
      • Gość: gość Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 10:32
        To wstyd, że mieszkając w tym regionie, nie masz zielonego pojęcia o jego historii. I chodzi mi tylko o podstawy! Co masz do Prusów? - nieuku!
    • bartlomiej.jasinski Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... 25.08.11, 10:38
      Uważam, że promowanie tzw. baby pruskiej (nawiązanie do figury kamiennej stojącej na dziedzińcu zamku) jako maskotki Olsztyna jest bardzo dobrym pomysłem. To nawiązanie do historii tych ziem - ani polskiej, ani niemieckiej, tylko pruskiej (Prusów, nie Prusaków). Jest estetyczne o wiele lepsza niż kłobuk i bardziej konkretna niż np. "królowa Łyny". Reakcje turystów i mieszkańców są różne, ale właśnie ma to wywoływać zainteresowanie i dyskusję, wydaje się że raczej przeważają głosy pozytywne. Wrocław wpadł na doskonały pomysł z promocją w postaci krasnali. Niech odpowie mi ktoś, zarzucający babom pruskim - "a skąd one się wzięły" etc., w jaki sposób krasnale są z Wrocławiem związane? Po prostu pomysł na ciekawą promocję i, co najważniejsze, skuteczną.
      • Gość: wojcekr @jasinski IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 10:47
        jako młody komunista, mimo wszystko powinieneś wiedzieć, że wrocławskie krasnale wzięty się z końca lat 70 i początku 80 ( zdaje się)
        stworzył je niejaki Waldemar Frydrych - facet z pomysłem, jajeczny antykomunista
        mimo młodego wieku, nie powinieneś być ignorantem
        • bartlomiej.jasinski Re: @jasinski 25.08.11, 13:27
          Gość portalu: wojcekr napisał(a):

> jako młody komunista, mimo wszystko powinieneś wiedzieć, że wrocławskie krasnal
          > e wzięty się z końca lat 70 i początku 80 ( zdaje się)
          > stworzył je niejaki Waldemar Frydrych - facet z pomysłem, jajeczny antykomunis
          > ta
          > mimo młodego wieku, nie powinieneś być ignorantem

Jako stary solidaruch możesz sobie wycieczki darować.

Wrocławskie krasnale nie są przedstawiane dla turystów jako dzieło mjra Frydrycha i nikt nie epatuje ich historią Pomarańczowej Alternatywy, mówi się raczej o źródłach średniowiecznych (jakiś legendach etc.). Więc trop w szukaniu śladów wrocławskich krasnali raczej nie trafiony (jest nawet taka gra miejska, w której uczestniczyłem).
          • Gość: wojcekr Re: @jasinski IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 14:52
            mówi się to o czy sie chce mówić, kazdy może napisać kilka zdań, dość przekonywujących,
            które zwłaszcza w dzisiejszych czasach stają sie prawdą
            a władze Wrocławia odwolały się bezpośrednio do Frydrycha, a gadać mogą co chcą
            nawet im się dziwię a tym bardziej sam Frydrych się dziwi zwłaszcza, że nie chce pieniędzy
            Wrocławiowi może się co najwyżej wydawać,że odwołanie do mitycznego średniowiecza jest atrakcyjniejsze niż Pomarańczowa
            a Alternatywą nie trzeba "epatować" bo to była prawdziwa historia, która działa się na oczach ludzi i przynajmniej było śmiesznie i dowcipnie,
            robienie z polityków idiotów jest zawsze w cienie
      • Gość: 55555 Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:13
        " w jaki sposób krasnale są z Wrocławiem związane?"

Ano właśnie w taki jak z każdym innym miejscem na Kuli Ziemskiej.
        Krasnale są internacjonalne. Nawet plemiona afrykańskie mają swoje dobre skrzaty.
        Wielkość tego pomysłu polega na tym, że ludzi łączy. Stanowi wspólny mianownik.
        Baby pruskie natomiast, choć ja sam przeciwko nim nic nie mam niestety naszą społeczność lokalną podzieliły. To chyba dobry powód aby zastanowić się nad innym symbolem.
        • Gość: wojcekr Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 11:27
          celna uwaga, co do krasnali, zwłaszcza w kontekście stanu wojennego
          co do baby:
          mnie się zdaje, że podział nastapił z powodu kiepskich pomysłów wykonawców
          1. powtarzające sie koncepty
          2. zwykła brzydota
          3. czasami nawet nie prowokacja co głupota
          4. widać mały nakład pracy
          oczywiście kilka jest świetnych dobrze wykonanych z pomysłem,
          szkoda trochę Donatora, bo to tego pieniądze
          gdyby to opracować marketingowo, opracować koncepty, powalczyć z wykonastwem
          to czemu nie
          i jeszcze jedno, to nie maskotka, bo to nie babka tylko baba czyli maskota
    • cornelius-ltd Nikt nie wymysli lepszej maskotki Olsztyna od baby 25.08.11, 11:33
      Bo miasto nie mialo,jak dotychczas,swojego logo pamiatkowego.Pomysl Tomka Lelli okazal sie strzalem w dziesiatke.Baby przyjely sie w miescie.Staly sie wrecz integralna jego czescia w zaledwie dwa miesiace swojej obecnosci w centrum.Klobuk,krolowa Lyna i inne kopernikowskie namiastki nie zaistnialy w swiadomosci mieszkancow i turystow.Zaden zabytek,chyba tylko pomnik Kopernika przy Zamku,nie doczekal sie byl takiego zainteresowania i nie byl az tak obfotografowywany przez tysiace ludzi.
      Teraz tylko wyprodukowac tysiace miniaturek oraz setki bab ogrodowych,jak krasnali na Dolnym Slasku - i mamy super pamiatke z Olsztyna i z Warmii.Spadla nam z nieba...
      • Gość: wojcekr Re: Nikt nie wymysli lepszej maskotki Olsztyna od IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 11:38
        zgadzam się, że się przyjęły w jakimś stopniu
        ale bardziej przez ilość niż przez jakość
        a fajniej by było odwrotnie
    • jibrille-kira Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... 25.08.11, 12:18
      Dobrze by było gdyby wiedzieli, że baba pruska to inaczej wojownik pruski, a nie kobieta. Jak się już urzędnicy douczą to jak najbardziej niech robią maskotką Olsztyna. Do szkoły, a potem brać się za robotę panowie. Pomysł jest fajny, tylko absolutny brak wiedzy trochę wstydu przynosi.
      • bartlomiej.jasinski Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws 25.08.11, 13:29
        zawsze można operować leksyką tej nazwy - raz "wojownik", a raz "baba" - w promocji wszystkie ciekawostki są dobre
      • thelma_od_louise Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws 25.08.11, 13:34
        Baba pruska jako maskotka miasta - TAK. Ale baba pruska to nie kobieta. Trochę to przypomina cytaty z "Seksmisji": Kopernik była kobietą i Baba pruka też:) I jeśli miasto zagalopuje się w promocji baby jako kobiety to będzie chyba promocyjna wtopa dekady...
      • Gość: Leon Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 20:18
        Jak sama nazwa wskazuje baba to rodzaj żeński a mamy tu w Olsztynie i babę i wojownika i Pruską a w dzisieszym klipie była superi bardzo konkretna na konferencji krajowej gratuluję Pani Marszałek Pasławska
    • Gość: Olsztynianin Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 12:42
      Te malowane baby są strasznie kiczowate, ale tzw większość kocha kicz, i wygląda na to, że z tym wojownikiem babą zostaniemy....
    • Gość: clipper48 Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 12:54
      Baba pruska nie powinna być maskotką Olsztyna ale całego województwa!!!
      pzdr wszystkich "prusaków" :-)
      Arys się kłania.
    • Gość: swir Bzdurrra IP: *.146.21.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.08.11, 15:05
      Mniejsza o watpliwy zwiazek bab z Olsztynem, ale sa one po prostu szpetne. Maskotka powinna byc sympatyczna. Brak jej ponadto legendy. No mowiac po prostu, to pomysl tak niedorzeczny i tandetny ze nie warto o nim mowic. Brr..
    • Gość: ww Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to wska... IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 18:59
      Zadziwia mnie, jak wielu ludzi nie ma pojęcia kim byli Prusowie (nie mylić z Prusakami), i jak wielu przy tym się wymądrza. Pewnie ludzie ci nie odróżniają Szwecji od Szwajcarii i Austrii od Australii. Babę uważam za idealny symbol - najlepszy jaki do tej pory powstał. Popieram i jestem za. Dodam, że też byłem na Starówce i słyszałem głosy zdziwienia turystów: zawsze pozytywne! Praktycznie nikt nie przechodził koło bab obojętnie - zaraz pytały pytania co to jest. Wykorzystajmy ten potencjał!
      • Gość: wojcekr Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 19:46
        Pan Lella może odnieść prawdziwy sukces, natomiast wymaga to redefinicji całego projektu,
        nie może być działań na ura
        tzw. artyści moga pełnić rolę usługową, doradcza ale nie decydującą
        to nie jest tylko malowanie czegoś tam na czymś tam
        to jest dość precyzyjne układanie konceptów pomysłów i ich realizacja
        • Gość: GiM Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 19:59
          Nie za wiele od nich wymagasz ??
          • Gość: wojcekr Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.olsztyn.mm.pl 25.08.11, 20:21
            no tak, ja gupi
            przepraszam uprzejmnie:)
    • Gość: salto Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 22:22
      ...najlepszą maskotką dla Olsztyna jest Jerzy Szmit ksywa szmiciarz...
      • Gość: Gocha Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 22:39
        > ...najlepszą maskotką dla Olsztyna jest Jerzy Szmit ksywa szmiciarz...
        Jak to fajnie obrazić, podobno od razu człowiek czuje się lepszy. Ciekawa jestem, cóż to takiego złego ten Szmit zrobił.
        • Gość: gaby Re: Baba pruska maskotką Olsztyna? Wiele na to ws IP: 94.76.208.* 26.08.11, 09:55
          a co dobrego zrobil??? Chyba nie codzi o wspolny pomysl miasta wolnego od futbolu z podobnym sobie, mlodym i juz kompletnie skorumpowanym karierowiczu od promocji miasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka