Gość: LP® (zastępstwo) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.04, 11:48 No i pora na następny odcinek. Pod nieobecność Leszka podszywam się :) Leszek, zaglądaj tu czasem. Przerwy w remontach dobrze robią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyszek07 Re: Szkoła nr 7 cześć 26 27.05.04, 11:50 Co za remonty go wymiotly? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.05.04, 12:22 W związku z tematem nazw ulic z poprzedniego wątku: ja bym powitał z uznaniem ulicę Dziadków Cywińskich. Uczciwie sobie zasłużyli, możecie mi wierzyć, nawet jeśli mój postulat jest arbitralny, partykularny i interesowny. Poprę zresztą inne tego rodzju pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AD Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.d.pppool.de 27.05.04, 16:37 Pozdrowienia dla sasiada gmp1 !!! Ja mieszkam w Meckenheim. Hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.04, 18:30 Remontuje dom. Duża sprawa, a co i jak to niech sam napisze jak znajdzie czas i ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.g.pppool.de 31.05.04, 10:00 Leszek sie nie odzywa ... Mamut tez. Co sie dzieje na Al. Przyjaciol ? U nas dzis leje juz od rana i slonca nie widac :(( Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.05.04, 13:32 Cicho wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie, co to będzie... Fredek nie załamuj mnie, ja jeszcze siedzę na tarasie (tzn, akurat teraz nie, bo sprawdzałem korespondencję). U nas jeszcze słońce, chociaż nie tak ładnie jak wczoraj. Niestety do wieczora ma się pogorszyć. Wczoraj grilowanie od 16-tej do 1-ej w nocy, dzisiaj chwila oddechu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szkoła nr 7 cześć 26 31.05.04, 13:35 Na Al. sloneczko. Blekitne niebo, pojedyncze balwanki chmur. Dlugie niebiesko lsni. Soczysta zielen ogrodow i lasu. Pieknie jest, taki "fotograficzny" dzien :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh olimpiada IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 31.05.04, 17:42 To chyba zawsze 1 czerwca byl w szkole dzien sportu, olimpijczyka czy jakos tak. Tego dnia boisko bylo super odswietne. Stopery w rekach sedziow, szarfy dla druzyn, bramki i linie odmalowane, wysypane linie na biezni no i przede wszystkim raz w roku na bramki zakladano siatki. Dla chlopakow to byla niesamowita atrakcja wbic gola, widziec jak pilka grzeznie w siatce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: olimpiada IP: *.g.pppool.de 01.06.04, 06:12 No tak na dzien dziecka bylo chyba cos takiego. Ja bardziej sobie przypominam, ze byly wyscigi rowerowe na okolo ul. Rybaki. A na dzien dziecka chodzilismy do kina a pozniej na lody do Coctailu (?) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: olimpiada 01.06.04, 07:35 Ja pamietam jako dzien sportu. Duzo roznych dyscyplin, ale my i tak gralismy w kapsle... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh kapsle IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 01.06.04, 13:58 Latem w Oastrodzie sa kapslowe mistrzostwa. Mozna zmontowac druzyne. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: kapsle 01.06.04, 14:09 Tylko juz zawodnicy sie gdzies rozsypali... a takie mialem dobre .... kapsle! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Aniol IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 01.06.04, 17:24 Wszystko sie rozsypuje. Rzezbiona Anielica na Dlugim tez, oczywiscie z pomoca ludzkic rak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniolek Re: olimpiada IP: 195.84.144.* 01.06.04, 20:28 wszystkiego najlepszego w Dniu Dziecka wszak zawsze w nas gdzies drzemie dusza dziecka pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh nowe IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 02.06.04, 17:57 118 drzewek i krzewow posadzili dzisiaj na skrzyzowaniu Baltyckiej i Jeziornej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP® Re: nowe IP: *.b.pppool.de 02.06.04, 18:35 Czesc Pozdrowienia dla wszystkich. Za cztery tygodnie przeprowadzam sie,ale to nie znaczy ze bede mial wiecej czasu.Pracy jeszcze sporo.Na dodatek w czwartek moj syn zlamal reke.......wszystko na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: nowe IP: *.g.pppool.de 02.06.04, 19:22 Leszek fajnie ze sie znowu zjawiles. Jesli juz niedlugo przeprowadzka , to remont juz prawie zakonczony ? A co do tych sadzonych drzew ... Gdzie je sadza , przeciez nie na srodku skrzyzowania. Na rogu w kierunku parku ? Bo po drugiej stronie sklep , a nastepnej juz kiosk ruchu , skwer na rogu , a na nastepnej juz zabudowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: nowe 03.06.04, 07:28 Miedzy Jeziorna a jez Czarnym. ...a pamietacie czyny spoleczne ktore sie tam odbywaly? te swierczki ktore byly tam posadzone to juz duze drzewa. Jakos ten skwer nazwali... ale nazwa uciekla mi z pamieci, byla tam kiedys tablica pamiatkowa, ale tez sladu po niej nie ma. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: nowe IP: *.neue-westfaelische.de 03.06.04, 09:19 Ja pamietam jak ten park sie nazywal: 30-lecia ORMO ... Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: nowe 03.06.04, 10:17 nie pamietalem... Skoro ORMO zniklo, moze warto go jakos inaczej...normalniej nazwac? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: nowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.06.04, 11:15 A ja pamiętam, jak ten park urządzali. Większe roboty robiło wojsko. Kiedyś podczas robót ziemnych ugrzązł na samym skraju jeziorka duży 12-tonowy Kraz. Siadł na miekkim gruncie aż do ramy, na co jeden z naszych sąsuadów, zresztą wojskowy w rozkazał dzielnie zaczepić Kraza na linę holowniczą do ... Gazika :))) Biedny kierowca, nie wiedział, czy to żart, czy serio, ale cóż podczepił. Rozkaz to rozkaz. Kino było nie z tej ziemi. Potem wyciągnęli tego Kraza ciągnikiem gąsienicowym. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: nowe 03.06.04, 13:57 Sklep przy Jeziornej nazwali: "Blawatek" Dzis robia nowe nasadzenia zieleni od strony skrzyzowania Jeziorna- Baltycka, zrobiony jest tez chodniczek od sklepu do przystanku, i tak zawsze ludzie tam trawe wydeptywali. Czyli slusznie i... logicznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: nowe IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 06.06.04, 21:42 będzie pięknie pozdrawiam szkołę :) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: nowe 07.06.04, 09:58 Szkola stoi tak jak stala, jakas klasa wyjechala, rano pedzil tam autobus, pewnie na wycieczke powiozl... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh ORMO IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 07.06.04, 10:32 To jest pomysl! Zrobi w gazecie akcje co zrobic z tym parkiem, bo oficjalni nikt tej nazwy nie zmienil. A w nszej szkole byly mlodziezowe ochotnicze rezerwy ORMO?!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: ORMO IP: *.g.pppool.de 08.06.04, 07:17 Heniu ... chyba zartujesz. Ochotnicza Rezerwa Milicji Obywatelskiej w naszej szkole ? Chyba ze idologicznie kiedys tak Harcerzy wykorzystywali w tym celu. A pomysl na nowa nazwe parku jest niezly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: ORMO IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 08.06.04, 10:30 No wlasnie cos mi sie tak kojarzy u harcerzy z takimi bialymi naramiennikami z czerwona kropka jako sluzba ruchu. ale czy to w naszej szkole, nie jestem pewien. Chyba nie, bo obelisk ormowca w parku jakos nie mial poszanowania wsrod okolicznych, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: ORMO IP: *.nwbi.de / *.neue-westfaelische.de 08.06.04, 12:57 Dowcip z dawnych lat na ten temat: Siedzi Baca i miesza cos: Przychodzi facet i pyta sie: - Baco co robisz ? - Mieszam ... - A co mieszasz ? - Gline z gownem ... - A co z tego bedzie jak bedzie gotowe ? - Milicjant Facet sie wkurza na Bace , ze nie ma zadnego szacunku do wladzy. Przychodzi z Milicjantem do bacy. Baca siedzi i miesza. Znowu sie pytaja. - Baco co robisz ? - Mieszam. - A co mieszasz ? - Gline z gownem. - A co bedzie z tego jak bedzie gotowe ? Przypadkiem moze Milicjant ? - Nie , ORMO-wiec - A czemu ORMO-wiec ? - Bo za malo gowna ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Cialo IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 10.06.04, 14:01 Czy dawno temu ulicami naszego osiedla chodzila procesja na Boze Cialo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Fredek nie bylo co sie martwic... IP: 67.71.196.* 11.06.04, 19:04 jestem z powrotem i postaram sie duzo czesciej goscic niz ostatnio... Ostatnie dwa miesiace mialem nieco zajete... wiadomo przygotowania do slubu... wyjazd na honeymoon... i tak jakos nie moglem znalezc chwili na wizyte na forum... ale jestem z powrotem i bede nieco czesciej sie udzielal. A tak swoja droga dzieki za kawaly o ORMO.... kawaly tego okresu byly najlepsze!! czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto drzewek i park Re: Fredek nie bylo co sie martwic... IP: 67.71.196.* 11.06.04, 19:24 Poczytalem wszystkie posty tego forum wiec dodam cos od siebie... Parczek byl nie tylko przygotowywany przez wojsko ale takze przez tak zwany Ochotniczy Hufiec Pracy OHP... Glownie zlozony z mlodziezy... pracowali nad parkiem takze uczniowie Elektronika.. nie wiem nic na temat udzialu Liceum Ekonomicznego i Naszej SP NR7. Co do czynow spolecznych to sam bralem udzial w paru... Lata temu sadzilem drzewa i krzewy na terenie zdaje sie bylego parku Czynu Partii teraz zdaje sie Park Kusocinskiego(ale glowy nie dam) chodzi mi o park niedaleko Hortexu przy Ul. Dworcowej (dawna Kaliningradzka).. To bylo juz po podstawowce... zasadzilismy wtedy tam pare setek drzewek i krzakow... niestety duza czesc z nich byla szybko zniszczona lub tez uschla... jednakze to co przetrwalo to trzyma sie niezle i ma juz spore rozmiary... Moze powinnismy sie spiknac przy jakiejs okazji (moze cos w rodzaju 50tej ktorejs rocznicy SP NR7 i zasadzic mase drzewek nad brzegiem jeziora... tam gdzie wycieli te wspaniale topole... Jesli topoli sadzic nie mozna mozna zasadzic np. wierzby placzace... moze brzozy, topole... zeby bylo piekniej... czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.g.pppool.de 11.06.04, 19:22 Halleluja ... mamut is back ... Specjalnie dla Ciebie wstawilem jedno zdjecie: people.freenet.de/krenzek/1981/baltycka1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: 67.71.196.* 11.06.04, 19:28 A dziekuje szlachetnie... mialem juz coprawda szanse zobaczyc tez pozostale zdjecia z w czesnych lat 80-tych... az lezka w oku sie zakrecila.. dzieki... Z kad zes wykopal takie zabytkowe zdjecia... Ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow ma jakies zdjecia z tego okresu...lub wczesniej.. bylo by milo zobaczyc wiecej takowych rarytasow. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 12.06.04, 23:42 Siatka w bramce to było jak chwila spełnionego marzenia normalnie niespełnialnego. A grzęznąca w siatce piłka... hohoho. Dlaczego nie mogą być topole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Szko?a nr 7 czes´c´ 26 IP: *.sympatico.ca 14.06.04, 04:36 Moglyby byc i topole, zeby tylko znow jakis moron sie nie znalazl aby je wyciac bo mu alergii przysparzaja... Siatki na boisku dlugo nigdy nie przetrwaly... kopanie pilki robilo swoje... ale po zatym wiara wspinala sie na nie... a co... tez w koncu to byla frajda... i po miesiacu dwoch juz praktycznie nic nie zostawalo z siatek... czuw Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Szko?a nr 7 czes´c´ 26 14.06.04, 07:12 Topole przeszkadzaly gdyz zasypywaly okolice bialym puchem... bylo ladniej, jest czysciej. Ciekawe co trzeba wyciac zeby snieg nie padal... Ale brzozy i wierzby nad jeziorem bylyby dobre. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh topole IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 14.06.04, 14:38 Nie wiem czemu wierzby sa placzace, ale po naszych topolowych watkach, to wlasnie topole powinny byc placzace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: topole IP: *.sympatico.ca 16.06.04, 02:47 Nie wszystkie wierzby sa placzace... ale te placzace sa piekne... Kiedys w dziecinstwie byla taka jedna plozysta tuz niedaleko zwiazku wedkarskiego... Byla jakby z trzech pni zlozona... Jeden z nich prawie sie kladl na ziemi byl tak nisko... Wierzba byla wiekowa przynajmniej 60 lat jak i nie wiecej... Dzieci sie wspinaly po tym lezacym pniu pochylonym po czesci nad tafla jeziora... Ktoregos roku nie wiem czy z powodu burzy czy wieku czy tez z obciazen jakie zostawily na pniu grupy dzieci... pien sie zlamal i drzewo po jakims czasie padlo i nastepnie zostalo wyciete... Fredek glowe daje ze drzewo pamietasz... Jak sie zjezdzalo tuz obok posesji Zwiazku wedkarskiego to sanki zjezdzaly pomiedzy krzakami dzikich roz po jednej stronie a drzewa akacji po drugiej... zjazd konczyl sie nad jeziorem wlasnie pod ta placzaca wierzba... Wierzby kochaja wode... w takiej okolicy jak dlugie to rosly by idealnie... Niewiele potrzeba zeby zasadzic wierzbe... wystarczy sadzonka zdrzewniala... nie konieczne nasiona... Zywotna roslina i rosnie szybko i wdziecznie wyglada... Brzozek bylo sporo kiedys przy moscie.. nie wiem jak teraz a le swego czsu to byl tam taki maly gaj... zielony gaj... Brzozki mozna zasadzic na czesc Brzozowskiego... a moze tak zasadzic drzwo na czesc kazdego nauczyciela siodemki naszych lat... z czasem jak drzewka by podrosly mozna by bylo nawet zmontowac cos w rodzaju tablicy przy drzewach nauczycieli ktorzy "odeszli" tak dla upamietnienie ich pamieci i ciezkiej nauczycielskiej pracy.... Bylo by naprzyklad drzewo Janiny Dabrowskiej... Brzozowskiego, Gajko, Serafina etc. etc. etc..... Moze mozna by bylo nawet po czesci zaangazowac w to szkole... Dzieciaki jak by posadzily drzewa to moze by i szanowaly lepiej.... ale moze wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: topole IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.04, 10:24 Piękna płacząca wierzba była w latach 60-tych chyba przy wejściu na plażę miejską, a także zdarzały się takie przy domach na Alei Przyjaciół (czy nie przy Lewadnowskich?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek "potrojne Drzewo" IP: *.neue-westfaelische.de 17.06.04, 10:39 Te drzewo nad jeziorem przypominam sobie bardzo dobrze. Wlasnie wiedzielem ze je mam gdzies na zdjeciu. Wczoraj przegladnalem albumy i znalazlem je. No i duzo innych ze szkolnych imprez i komuni w kosciele garnizonowym. Musze to wszystko na scanner wrzucic i strone internetowa zbudowac. Ale to potrwa jeszcze troche. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: "potrojne Drzewo" IP: *.g.pppool.de 17.06.04, 22:49 Ale sie dzis wieczorem napracowalem ... Otoz to "potrojne" drzewko: home.arcor.de/alfred.krenzek/SZKPNR7/slides/dlugie1.jpg A reszta "siodemkowych" zdjec: home.arcor.de/alfred.krenzek/SZKPNR7/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: "potrojne Drzewo" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 23:02 Fredek, może się i napracowałeś, ale szybko wszyscy o tym zapomną. Za to to, co zrobiłeś trwać będzie przez wieki. Rozbudowuj to, a wszystko omówimy na imprezie 100-lecia szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: drzewka IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 16.06.04, 14:07 Z tymi imionami dla drzewek to niezly pomysl. Wiem, ze uczniowie naszej szkoly opiekuja sie otoczeniem jez, Dlugiego i przylegajacym lasem. Do AK - w sprawie fotki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh drzewka IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 16.06.04, 15:35 Jest tez dobry pomysl aby kazdy rocznik absolwentow sadzil jedno swoje drzewko, np. dlugowieczny dab. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: drzewka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.06.04, 20:09 Ja kiedyś zasadziłem w ogródku AP 34, około roku 1960, brzoskwinię, zachwycony smakiem jej owocu, który właśnie po raz pierwszy w życiu spożyłem. Nie wyrosła. Ale dęby, wierzby, a przed wszystkim topole wyrosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: drzewka IP: *.sympatico.ca 17.06.04, 06:25 ....wszystko pieknie...ale zeby to sie skonczylo na dzialaniu a nie na gadaniu... ;) czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh drzewa IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 17.06.04, 17:43 Mam pomysl. W lesie nad Dlugim moznA posadzic drzewa jednego gatunku (lisciaste) w taki sposob aby tworzyly widoczne z lotu ptaka slowo SIODEMKA! Nie bedzie nas, bedzie las. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: drzewa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 20:52 Świetny pomysł, z tym, że musisz każdemu zapewnić lot ptaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: drzewa IP: *.sympatico.ca 18.06.04, 05:52 Niezaleznie od tego czy drzewa beda sadzone w ksztalt siodemki czy nie to sadzenie drzew szlachetnym gestem sluzacym wielu Olsztynianom byc by moglo. Moze faktycznie trzeba byloby taki cel zrealizowac przy jakiejs wiekszej okazji czy tez zjeszdzie siodemkowiczow. Nie sadze aby sadzonki byly tak kosztowne iz przeszkadzaloby to realizacji... pytanie tylko czy w aktualnych czasach potrzeba jakis specjalnych pozwolen na sadzenie drzew do okola jezior miejskich.... czy tez nie.... Fredek... chyba sie zgadza jakos to zdjecie pasuje (tyle ze ja pamietam to drzwo nieco wiekszym) I faktycznie chyba ta plozaca sie galaz wychodzila trawnik i na chodnik... Skleroza jednak dopada mnie we wczesnym wieku. czuw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: drzewa IP: *.neue-westfaelische.de 18.06.04, 10:34 Tam bylo wiecej takich drzew. Te zdjecie bylo robione chyba w 1975 roku. Wiec pozniej napewno sie tez zmienilo. Rozpoznales tez innych ludzi na zdjeciach. Przynajmniej Piotrka, Ize i Wieska musiales rozpoznac. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: drzewa IP: 67.71.196.* 18.06.04, 22:27 A niech to mnie drzwi scisna... nie zauwazylem tego drugiego linku... Teraz widze wiare.. napewno na spokojnie sobie przejrze zdjecia to moze odkryje znajome twarze.... wielkie dzieki Fredek... czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: drzewa IP: 67.71.196.* 18.06.04, 22:27 A niech to mnie drzwi scisna... nie zauwazylem tego drugiego linku... Teraz widze wiare.. napewno na spokojnie sobie przejrze zdjecia to moze odkryje znajome twarze.... wielkie dzieki Fredek... czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: drzewa IP: 67.71.196.* 18.06.04, 22:35 ha ha ha... znalazlem oprocz izy na zjeziu Iza O. naszego ostatnio nie odwiedzajacego forum przyjaciela mir-mura... ten pierwszy z lewej patrzacy w kierunku osoby fotografujacej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: foto IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 21.06.04, 10:42 A gdzie te fotki? Wyslijcie tez do AK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: foto IP: 212.8.208.* 21.06.04, 13:47 Zdjecia sa na tej stronie: home.arcor.de/alfred.krenzek/SZKPNR7 W sumie kilka pokolen siodemkowiczow musi na nich byc... Napewno rozpoznasz kogos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: foto IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 21.06.04, 16:30 Oczywiscie, ze jest wiele znanych osob. Szczegolnie jednak zaintrygowaly mnie wiazane pod kolanko "szalowe" buty Pani Ciolkowskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh koniec IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 23.06.04, 10:24 Zakonczenie roku szkolnego! Kiedys przy ekonomiku rosly biale irysy. Poszlismy z kolega "podebrac" aby bylo co wreczyc Pani Dragan. Ale inicjatywa byla wlasna! Rodzice pytali czy chcemy kupic kwiaty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: koniec IP: *.neue-westfaelische.de 23.06.04, 11:40 Tak lubowaliscie Draganke ? Ja pamietam ze dawalo sie dla wychowawczyni klasy po "gozdziku" z kokardka (przewaznie z aksamitka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: koniec IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.06.04, 16:37 Moim zdaniem aksamitką nazywano to czarne lub granatowe, które na szczególne uroczystości wiązano chłopaczkom do białej koszuli przy kołnierzyku, niejako w miejsce krawata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: koniec IP: *.g.pppool.de 23.06.04, 18:44 Ale bywaly tez czerwone ... (chyba) I te wiazali do pojedynczych gozdzikow. A czarne czy granatowe wiazalo sie zamiast krawata :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: koniec IP: *.range217-44.btcentralplus.com 23.06.04, 19:15 Aksamitka, z pseudo-velvetu, musiala wygladac raczej tragicznie na cienkiej lodydze gozdzika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: koniec IP: *.g.pppool.de 23.06.04, 20:31 Wagladalo mizernie ... Ale to byl taki "komunistyczny" kwiatek , ktory zawsze mozna bylo kupic na koniec roku szkolnego. W koncu kazda nauczycielka dostala dosc duzo takich (przewaznie czerwonych gozdzikow) i tego powstawal bukiet (juz nie az tak mizerny). Swoja droga uwazam teraz, ze gozdziki jako kwiatek nadaja sie najwyrzej na pogrzeb. A co do aksamitki to znalazlem takie linki: www.ekpol.com/page.php/1/0/show/30/ I nastepnie recepta na deser: Aksamitka Składniki: 2,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąki, 2 jaja, 10 dag siekanych migdałów, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rodzynki. Zagotować mleko z cukrem, kawą i cukrem waniliowym. Rozmieszać mąkę z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlać mieszając do wrzącego mleka, zagotować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z gorącą masa, odstawić do ostudzenia. Migdały drobno posiekać lub zemleć, wymieszać z żółtkami i cukrem do smaku. Nakładać do szklanek, dopełnić kremem. Wstawić do lodówki na 1 godz. Przed podaniem udekorować migdałami i bakaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: koniec IP: *.range217-44.btcentralplus.com 23.06.04, 22:59 Deser brzmi dobrze choc taki troche budynio-podobny ozdobiony bakaliami. A gozdzik to rzeczywiscie kwiatek komunistyczny, wreczany malomiasteczkowym dygnitarzom partyjnym o buraczanych obliczach na rozlicznych akademiach itp. Lza sie w oku nie kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: koniec IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.06.04, 23:05 Nat, znowu popadasz w niebezpieczne nastroje sentymentalne, i to z byle goździka (gwoździka). Córka zaczyna od października? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jd Re: koniec IP: *.range217-44.btcentralplus.com 24.06.04, 01:11 Jak Bog da. Aktualnie robi ALevels (matura). Przebrnela juz przez pure mathematics, mechanics, dzisiaj statistics - wszystko bez oparcia w matczynych genach. W piatek economics, a potem jeszcze historia. Musi dostac trzy A zeby utrzymac oferte z Oxford lub AAB na Bristol University. Cala familia trzyma kciuki i gryzie paznokcie ale corka na pelnym relaksie. Wkrotce Oxford przysle jej reading list, czyli liste ksiazek, ktore musi przeczytac w ciagu letnich wakacji, przed rozpoczeciem pierwszego semestru. Ubarwni jej to niechybnie pobyt w Thailand - w koncu wrzesien to pora tam deszczowa. Sama z checia przejrze ta zalecana literature chociaz watpie czy posiadam jeszcze wystarczajaca koncentracje umyslu. A gozdziki naprawde do dzisiaj wywoluja u mnie nie mile skojarzenia. Wole astry i lwie paszcze bo przypominaja rodzinny ogrodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.g.pppool.de 24.06.04, 19:56 Przegladalem "stare" zdjecia. Przed 50-leciem naszej siodemki zrobilem sporo fotek na Al. Przyjaciol , Rybakach i w szkole. No i troche ich jest ze starego miasta. Mam nadzieje ze nie jest za duzo ... (W sumie razem prawie 10 MegaBajtow) I ze sie nie bedzie za dlugo ladowalo. Oto Olsztyn w Maju 2002. home.arcor.de/alfred.krenzek/Olsztyn_2002/ Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.06.04, 20:58 Nie jest za dużo. Ładuje się znośnie. I rób tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: 67.71.196.* 25.06.04, 23:04 fajne fotki Fredek.. nie mialem pojecia ze tyle drzew wycieto przy szkole. A buda jak stala tak stoji... piknie!!!!!!!! czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 22:45 Szczerze mówiąc, wpisuję się, by podciągnąć wątek, ale szykuję też ważne wieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.neue-westfaelische.de 29.06.04, 12:05 Janusz , czyzby Encyklpedia Al. Przyjaciol juz gotowa ? A ja w miedzyczasie podrzucilem jeszcze jedno zdjecie Allana w ENCE (zrobione w sierpniu 2003). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.neue-westfaelische.de 29.06.04, 12:05 Janusz , czyzby Encyklpedia Al. Przyjaciol juz gotowa ? A ja w miedzyczasie podrzucilem jeszcze jedno zdjecie Allana w ENCE (zrobione w sierpniu 2003). www.krenzek.de/Masuren_2003/slides/P8110140.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: 193.0.68.* 29.06.04, 15:57 Właśnie nad tym cieżko pracuję, jestem coraz bliżej, ale jeszcze trochę to musi potrwać, bo ciągle coś innego mi głowę zawraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 30.06.04, 14:01 Czy pierwszym haslem w encyklopedii bedzie Aleja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 16:24 Tak jest. I to nie po znajomości, tylko tak wychodzi z alfabetu. Choć błąka mi się również hasło Adomas Jurek, ale poza wymieniniem go kiedyś przez kogoś, nic więcej o nim nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh encyklopedia IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 30.06.04, 17:29 To na koncu chyba Zera! Chociaz? W klasie mialem kolege o nazwisku Zak (z od zaby takiej co kumka). Meczyla go okrutnie, najbardziej z calej klasy. I prosze, po latach, Jarek Zak moze miec te satysfakcje, ze bedzie omega i bedzie zamykal encyklopedie, a nie ona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: encyklopedia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 18:22 Aktualnie na końcu jest "Żbik" i "Żołnierze". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: encyklopedia IP: 67.71.196.* 30.06.04, 23:03 Ciekawe wiesci czytam... jak juz zaczeliscie nieco przeciekac informacja na temat owej slawetnej publikacji ...to poprosze o jakies obszerniejsze szczegoly, co, gdzie i kiedy.... czuwaj mamut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: encyklopedia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.04, 20:28 Mamut, żadna sławetna. Staram się jedynie zebrać wszystkie wpisy o szkole w jedna całość, ale niezliczone mniej i bardziej ważne obowiazki ciągle mi stają na drodze dokończenia tego. Gdy tylko będzie gotowe, wszystkim dam znać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: encyklopedia IP: 67.71.196.* 01.07.04, 22:22 Eh. nie ma pospiechu, ale zdrac ile mniej wiecej masz juz procentowo ukonczone to dzielo. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: encyklopedia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 14:19 Procentowo, czyli ilościowo, jestem bardzo zaawansowany, natomiast potrzeba mi jeszcze sporo czasu na walkę o jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Placyk IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 04.07.04, 14:24 Na Naszej Alei wielkie zmiany! Nie bedzie juz placyku u zbiegu Al i Rybaki przy sklepie. Krawezniki z chodnika poszly bardziej, o kilka metrow, w strone jezdni tak, ze ulica bedzie duzo wezsza, ale tez nie bedzie spalcyku tylko noermalne skrzyzowanie, a kosztem placyku chyba robia miejsca parkingowe dla samochodow. Nie podoba mi sie to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Placyk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 14:45 I bardzo słusznie ci się nie podoba. Trzeba sie najwyraźniej liczyć z tym, że na topolach, góralskim dachu na sklepie i schrzanieniu filarów się nie skończy. Boję się, że kiedyś dostanę przez to wszystko zawału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Placyk IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 04.07.04, 17:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Placyk IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 04.07.04, 17:59 Proponuje przeksztalcic osiedle i kawalek lasu razem z jeziorem Dlugim w uzdrowisko i wtedy wprowadzic zakaz ruchu samochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Placyk IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 18:33 Najpewniejszy byłby Park Narodowy "Jezioro Długie i okolice". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AF Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 20:46 Wszystkim którym nie podoba się przebudowa placyku radzę pomyśleć o dziciach w drodze do i ze szkoły i wielu innych przechodzących przez to miejsce z jednej strony, a pseudo rajdowcami z drugiej. Może choć raz "Mądry Polak przed szkodą" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Szkoła nr 7 cześć 26 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.04, 23:06 Ok., Andrzej musi wiedzieć co pisze, więc wycofuję się z krytyki sprawy placyku. Czy już jakieś niebezpieczne sytuacje miały miejsce? Gdy okolice Długiego zostaną już parkiem narodowym, wtedy będzie zakaz wjazdu samochodów i wtedy placyk zostanie odbudowany (tudzież filary i topole). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Placyk IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 05.07.04, 09:29 Wszystko rozwiazuje spiacy policjant. Dla dzieci powinni zrobic podziemne przejscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: Placyk IP: 67.71.196.* 05.07.04, 22:51 O zgrozo!!! Co wy pleciecie... rozumiem ze sentymenty to filarow i dachu sklepu moga byc... tez mi zal filarow... ale trzeba isc z potrzeba ludzka... moze jeszcze do lat 70-tych taki maly sklepik mial jakis sens.. ale potem przeciez nie raz go przemeblowywano zeby bylo troszke wiecej miejsca.. w koncu zaopatrywal przeciez spora populacje osiedla... Dach moze nie najpiekniejszy i faktycznie kontrastujacy z reszta budynkow, ale widocznie uzytkownicy kompleksu mieli takie potrzeby... Do topol sie nie zgodze... mogly rosnac tak przeciez dalej.. rosly pewnie z dobra setke lat... i nikomu nie przeszkadzaly az tu jakis palant wpadl na ten idiotyczny szpecacy cala okolice a wrecz Olsztyn pomysl ich wyciecia... GRANDA!!! Co do skrzyzowania... to pamietajmy ruch kolowy to nie ten sam z przed 20-30 lat kiedy to jedno auto przelecialo na polgodziny przez osiedle.... Potrzeby i mozliwosci mieszkancow sie zmienily, awiec i pewne zmiany dojsc do tego by mogly... co do rajdowcow na ulicach to radze zaintalowac tzw. bumpy czyli takie male betonowe wzgorki... beda musieli jezdzic wtedy wolniej... radze tak np. trze przed szkola zjeden przy szkole i z dwa trzy na rybach...jak ktos chce sobie rozwalic podwozie w mak to niech jedzie szybciej jak 40 km po tych bumpach. czuwaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: Placyk IP: *.range217-44.btcentralplus.com 06.07.04, 01:01 mamucie, w pelni popieram twoje stanowisko. Nie rozumiem sentymentow do placyku, dachu czy filarow. Toz to podobno 'zywa'(?) dzielnica a nie skansen narodowy i pewne zmiany sa nieunikalne. Jesli sklep jest lepiej zaopatzrony niz byl 30 lat temu to zmiana dachu nie specjalnie jest istotna. Poza tym, nie wyglada on zle - sadzac po fotografiach; bardzo w stylu podmiejskich dzielnic w Niemczech i przynajmniej ma jakis charakter, zamiast zadnego. Filary juz za moich odleglych czasow byly odrapane, obskurne, z odpadajacym tynkiem. Topole to inna sprawa, ale ogolnie, nie ma sie nad czym roztkliwiac, panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek07 Re: Placyk 06.07.04, 07:02 Troche zal tych zmian, bo burza obraz zachowany w pamieci, ale nie ma wyboru i trzeba sie z nimi liczyc. Byleby wychodzily dzielnicy na zdrowie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Placyk IP: 193.0.68.* 06.07.04, 09:57 Likwidacja filarów w niczym nie poprawiła jakości życia, zmiana dachu też. Tym bardziej te dziadowskie zmiany nie nadały charakteru, wręcz przeciwnie. Poprzeczne progi bardzo słuszne. Z topolami mamy jasność. Nat, nie udawaj, wszyscy wiedzą, że wieczorami ronisz łzy nad filarami, dachem i prawdziwymi dachówkami szkoły. Przejście podziemne przy sklepie to nie jest dobry pomysł, ewnentualne metro dzielnicowe też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: Placyk IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 06.07.04, 10:13 Juz nie wiem co jest zartem, a co nie w tym watku. U mnie wszystko jest z przymruzenniem oka, wiec przyjmuje, ze wszyscy pisza w tym samym tonie. W siodemce tez sie mnostwo zmienilo, ale uroku nie stracila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Placyk IP: 193.0.68.* 06.07.04, 11:27 W tej sytuacji informuje cię, wskh, że metro oczywiście nie było żartem. Żartuje natomiast nat, gdy pisze, że nie imają się jej żadne alejoprzyjaciołowe wspomnienia i sentymenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: Placyk IP: *.neue-westfaelische.de 06.07.04, 12:24 Sklep pod Filarami do porownania: 2002 home.arcor.de/alfred.krenzek/Olsztyn_2002/slides/P5070162.html 1981 people.freenet.de/krenzek/1981/slides/sklep.html Moze dobrze ze sklep powiekszyli. Tylko architektonicznie ten dach naprawde spieprzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh metro IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 06.07.04, 13:05 Stacji metra powinno byc siedem ze stacja centralna Siodemka. Nazwy pozostalych szesciu to np. Przedszkole, Sklep, Biblioteka, Poczta, Jordan, Diabel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: metro IP: 193.0.68.* 06.07.04, 14:37 Puściłbym też nitki do stacji Most, Tor saneczkowy, Zwązek Wędkarski, Tramp, Czarne, Plaża Miejska. Kiosk Ruchu tez chyba zasługuje na osobną stację, niezależnie od stacji Poczta. To więc będzie 7 x 2. A jak dobrze pomyślimy, to zrobimy 7 x 7. Czyli 7 tras metra, każda z siedmioma stacjami, i tak żeby wszystkie krzyżowały się przy szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: metro IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 06.07.04, 16:22 To chyba wzor moskiewski. Jedno glowne kolo i odchodzace nitki. A jak jest w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: metro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 18:22 To moskiewskie metro niedawno sprawdziłem - rewelacja. Możemy rzeczywiście na nim się oprzeć, i to mimo jego stalinowskich korzeni. Nat, a jak jest w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: metro IP: *.range217-44.btcentralplus.com 06.07.04, 20:09 Kiepsko kochani, kiepsko. Wszedzie mozna metrem dojechac ale co z tego, jak przed moja lepianka stacji nie ma i raczej nie bedzie. Podrozuje wiec autobusem oblezonym przez mocno opalone nacje, oddajac swoj los w rece zaturbanionego kierowcy. Pelen folklor za £1 w kazda strone. Pozwole sobie rowniez nadmienic, ze dach sasiadow z naprzeciwka w kiepskim stanie, a filary glownie przylepione z namaszczeniem do tuzinkowych posiadlosci .... tych wlasnie kierowcow autobusow. I tak ucieka zycie z daleka od 'pieknego' Olsztyna i serce peka ... z uciechy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamut Re: metro IP: 67.71.196.* 06.07.04, 23:05 eh metra, wam sie zachciewa.. to ja proponuje dorozki w takim razie albo ryksze... ryksze nawet lepiej by bylo bo zatrudnienia by to troche dalo dla fizycznie pracujacych Olsztyniakow... z gorki byloby lekko pod gorke troche gorzej...ale zawsze lepsze to niz metro... dodaloby to troche takiego swiatowego folkloru... czuwaj P.S. gdzie te podszyta nowa czesc siodemki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wskh Re: metro IP: *.gazetaolsztynska.pl / *.gazetaolsztynska.pl 07.07.04, 10:02 Byles na tej stacji, do ktorej jedzie sie wglab lub wraca ruchomymi schodami o dlugosci kilkuset metrow? Takie schody na tor saneczkowy bylyby porownywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: metro IP: *.range217-44.btcentralplus.com 07.07.04, 13:55 Jest kilka takich wyjatkowo glebokich stacji w centrum Londynu. Najpierw pare etapow schodow ruchomych a potem dlugi spacer podziemnymi korytarzami zanim dojdzie sie do peronu. Troche kiepsko - zwlaszcza dla wieloletnich palaczy, kiedy schody ruchome zepsute/w remoncie i unieruchomione schody trzeba pokonac perpedes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: metro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.04, 20:41 W Moskwie w centrum są takie stacje, że zjeżdża się schodam chyba z 5 minut, na przykład przy Dworcu Białoruskim (a może dłużej? Jeśli kiedyś będę raz jeszcze, sprawdzę dokładnie). Czas na Leszka. Leszek !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: metro IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 21:28 A co w szkole? Czy wszyscy zdali? A może znowu przyjeżdżają kolonie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fredek Re: metro IP: *.g.pppool.de 09.07.04, 00:00 Leszka nie widac .... Wiec zaczynam w jego imieniu nastepna czesc. Odpowiedz Link Zgłoś