Dodaj do ulubionych

Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie...

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.03.12, 22:23
Ksiądz Borkowski był niezwykłym duszpasterzem i człowiekiem. Bardzo skromnym i wiarygodnym w swoim postępowaniu, wierze i w stosunku do ludzi. Dobry pomysł, aby upamiętnić tego kapłana i pamiętać o jego zasługach dla Olsztyna w trudnych czasach.
Obserwuj wątek
    • olsztynski.blogspot.com Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... 01.03.12, 22:33
      Kolejka tych którzy zasłuzyli na swoją ulicę w Olsztynie jest długa.
      A może by wygospodarować dla nich 2 place?

Plac Roosevelta - czemu właściwie honorujemy człowieka, który sprzedał nas w łapy Stalina?
      Plac Jedności Słowiańskiej - kolejny przeżytek komuny, czemu czcić jedność, której nie ma? Rosjanie czy Czesi jakoś nie przyznają się do takiej zażyłości z nami.
    • Gość: Marton Przecież ta ulica ma nazwę!!! IP: *.play-internet.pl 01.03.12, 22:37
      Nieuki, przecież ulica, której chcecie nadać imię ks. Borkowskiego (notabene uważam, że mu się ulica jak najbardziej należy), ma od dziesięcioleci swojego patrona. To ulica Leona Włodarczaka, działacza polskiego w Prusach Wschodnich, zamordowanego w 1940 r. w obozie Hohenbruch.
    • Gość: Zatorzak Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 01.03.12, 22:39
      Wspaniały człowiek Ks. Borkowski zasługuje na to by pamięć po nim nie umarła.
    • Gość: ktoś Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.dynamic.mm.pl 01.03.12, 23:01
      Marian Bublewicz
    • Gość: mk Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.compute-1.amazonaws.com 02.03.12, 01:10
      To co? Lista biskupów, którymi obdarowywano olsztyńskie były ulice była tak krótka i już się skończyła? Czy nie znacznie praktyczniej by było nadać miano jakiejś uliczce przy katedrze przy katedrze miano Czesława Jerzego Małkowskiego dla upamiętnienia mszy odprawianej w tym kościele za jego sukcesy na wierzy ratuszowej? Tak, jak toczy się kalejdoskop dnia i nocy, tak po modłach przychodzi czas na następną kompromitację. Proszę tylko dostroić sobie te tragiczne "a". by nie zabrzmiało to tak. jak hymn w ustach Kaczyńskiego.
    • Gość: WP Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.03.12, 05:45
      Przede wszystkim Marian Bublewicz. A ul. Gizewiusza droga redakcjo już w Olsztynie jest.
      • dzordzklunej Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz 02.03.12, 11:22
        Gość portalu: WP napisał(a):

> Przede wszystkim Marian Bublewicz. A ul. Gizewiusza droga redakcjo już w Olszty
        > nie jest.

Gizewiusza to przede wszystkim była i jej już nie ma, bo przemianowali tę ulicę na Magazynową.
    • Gość: KK Ks. Borkowski był ... IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.12, 07:48
      wspaniałym człowiekiem (i to nie on odprawiał Mszę za Małkowskiego, tylko Jego następca, um... kto wie o co chodzi, to się domyśli :)

Ks. Borkowski przygotowywał mnie do Komunii Św., Bierzmowania, był wspaniałym człowiekiem i księdzem. Wolał nie dogrzać plebanii, ale pieniądze dla biednych zawsze miał.

Pamiętam, jak był w wieku około 80 lat i poprosił mnie, abym nauczył Go kilku myków w Wordzie, na komputerze. Po wyjaśnieniach powiedziałem Mu: "no kiedyś Ksiądz mnie egzaminował do Komunii, to ja teraz Księdza przeegzaminuję z komputera". Miałem około 20 lat, a On zamiast się obruszyć na dzieciaka, odpowiedział z humorem: "no tak, ale tamto było łatwiejsze... ". :))) Takie rzeczy świadczą o Jego wielkości.

Ulica mu się należy, aż nadto. To On wychowywał wielu olsztynian i świecił przykładem!
      • Gość: J.S. Plac Ks. Tadeusza Borkowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.12, 08:45
        ^^ Zabawna anegdota :)
        A co nazywania miejsca może w takim razie stosowniej byłoby jego imieniem nazwać plac wokół katedry i przed plebanią, teraz niestety jest tam parking ale wierzę, że wkrótce to się zmieni.
    • Gość: olsztyniak Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.03.12, 08:52
      Jeżeli nadajemy patrona uliczce na Starym Mieście, to niech to będzie osoba związana z Olsztynem, z naszą lokalną historią.
      • Gość: Hippolitkwas Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 21:29
        Zorro ?
    • Gość: kot z wm.pl Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.03.12, 10:49
      Zapraszam na Jaroty, tu ulice noszące nazwiska biskupów się nawet krzyżują i to wielokrotnie:-))))
      Każdy ksiądz , który zmarł a mieszkał w Olsztynie ma swoją ulicę i nie jakiś tam zaułek ale ulicę z tysiącami mieszkańców!!!!
      Tak, księża to sól tej ziemii:-))))
      Jak ich zabraknie nazywać będziemy ulice nazwiskami kościelnych, organistów a nawet gosposi katabasów :-))))
      Co za kraj, co za ludzie:-((

Ludu Polan powstań z kolan!!!
      Wolna Republika Warmii i Mazur!!!
      • Gość: KK Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.12, 11:21
        Głupiś człowieku, bo tu nie chodzi o to, ze to był ksiądz, ale o to, że to był wspaniały człowiek. Poczytaj sobie na Wiki o Księdzu Borkowskim, może to Cię przekona.
        • Gość: inka Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.12, 11:46
          Wg Wiki
          Od początku istnienia wspierał Radio Maryja, dla którego pozyskiwał słuchaczy (aktywnie popierał budowę masztu antenowego pod Olsztynem), a kazania niedzielnych mszy południowych kierował do olsztyńskiej Rodziny Radia Maryja. Wielokrotnie gościł w parafii o. Tadeusza Rydzyka, który wziął później udział także w pogrzebie ks. Borkowskiego.

OK,nie mam więcej pytań
          • Gość: KK Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.12, 12:02
            Nie no... to przebijasz Niesiołowskiego w manipulowaniu faktami. Radio Maryja na początku swojej działalności było dość neutralne politycznie, natomiast bardzo aktywne społecznie. Dopiero około 10 lat temu pan rydzyk (bo też nie uważam ani tego radia, ani tego pana) zaczął mocno angażować się w politykę, nie mówiąc już o termach i innych wynalazkach, które zaczął uruchamiać jakieś 5 lat temu.

Poczytaj sobie: Ksiądz Borkowski zmarł jakieś 11 lat temu... I nie mam pytań....

PS. nie wiem, czy Ksiądz Tadeusz dalej by wspierał RM, ale myślę, że nie zabrakłoby mu obiektywizmu w tym temacie.
        • Gość: kot z wm.pl Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 02.03.12, 14:08
          Posłuchaj "Klęczniku Kościelny", bo chyba tak trzeba rozszyfrować twój nick, ludzi zacnych, dobrych, kochajacych ludzi i zwierzęta, pomocnych, altruistycznych, emaptycznych jest i było wielu ale tylko w niewielu przypadkach mają ulice swojego imienia!!!
          W Olsztynie prawie każdy katabas, który zakończył swój żywot w naszym mieście ma swoją ulicę!!! Do części to nawet bym się nawet nie czepiał! Np. taki Hanowski ma zasługi w uratowaniu olsztyńskich kosciołów, bo był odważny i poszedł do rosyjskiego dowódcy i wymógł na nim( na pismie) by oszczędzić miejskie świątynie. I Rosjanie respektowali ten zakaz. W ten sposób zapisał się pozytywnie na kartach historii miasta.
          Natomiast nazywanie ulicy tylko dlatego, że "Ksiundz był dobrym człowiekiem i popierał Radio Ma Ryja" deprecjonuje samą ideę przyznawania nazw osobom zasłużonym dla miasta, regionu czy kraju.
          A poza tym to ta uliczka ma już nazwę!!!

Ludu Polan powstań z kolan !!!
          • Gość: KK Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.dynamic.mm.pl 02.03.12, 14:42
            Widzisz dzikusie, Ksiądz Borkowski w swoim testamencie poprosił, aby jego trumna stała na ziemi, a nie na katafalku, bo był tak skromnym człowiekiem. I Jego będę bronił do upadłego. Co do samego poziomu dyskusji, jaki proponujesz, to wyzywanie innych od mebli (choćby nawet kościelnych) nie jest dla mnie akceptowalne nawet w stopniu minimalnym. Oczywiście możesz to robić na forum, które jest anonimowe, ale wystawiasz sobie i swoim przekonaniom laurkę pyskacza i zwykłego ch...a z jakiegoś zadupia, który się wyrwał/a mamusi spod spódnicy. Twoja wola.

O mnie: cóż, mam 30 lat, chodzę do Kościoła, daję na tacę, uczę mojego syna Wiary Katolickiej i się tego nie wstydzę. Poznałem także osobiście Księdza Borkowskiego, gdyż w moich latach licealnych byłem tam lektorem. Nie trawiłem Księdza Lesińskiego i dlatego zrezygnowałem z lektorstwa w Katedrze po śmierci Księdza Tadeusza. Wszak do Kościoła nie chodzi się dla księdza. Tyle o mnie. Jeżeli moje świadectwo jest za małe, to niech o Księdzu Borkowskim zaświadczą wnioski o rozpoczęcie procesu Jego beatyfikacji.

Ps. wkur...a mnie, jak ludzie związani z Olsztynem od "paru dni" próbują się mądrzyć. Sio kocie, sio stąd!
            • Gość: kot z wm.pl Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.04.12, 09:59
              "Klęczniku"!!! Od 48 lat jestem związany z Olsztynem i tu się urodziłem. Jeśli dla ciebie to jest "od paru dni" to gratuluję rozeznania w rzeczywistości.Ja widzisz trzydziestoletni katolu nawet "staż miejski" mam zdecydowanie dłuższy niż ty:-)))))
              Tak więc, jak ze mną rozmawiasz to stań na baczność smarkaczu i nie bluzgaj "lektorze " od siedmiu boleści!!!
              I co to za przykład skromności z tą trumną ????Żarty sobie robisz?

Ludu Polan powstań z kolan!!!
    • antymenel.1 Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz 02.03.12, 20:15
      Zasługi ks.Borkowskiego - bez względu jak wielkie dla niektórych były, nie uzasadniają zmiany nazwy ulicy.Odebranie ulicy dotychczasowej nazwy jest moim zdaniem haniebne,tym bardziej,ze dotyczy działacza Związku Polaków w Niemczech,zamordowanego w czasie wojny.
      • Gość: J.S. Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.12, 20:21
        Dlatego taka jest moja propozycja, a i koszty dla miasta były by znikome
    • Gość: :((((((( Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 23:18
      Olsztyn czarnuchami stoi :(((((((
    • Gość: wk Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.pl 03.03.12, 23:04

propozycja upamiętnienia zasłużonego proboszcza jest bezapelacyjnie najlepsza
    • edico Taka jest spuścizna IV RP 04.03.12, 01:59
      zbyt łagodnie potraktowanej. PiS zdobywając wadzę wymienił wszystkie kadry administracji rządowej na swoje bez względu na fachowość i przygotowanie zawodowe. Tusk działający podobnymi metodami bilbordowymi nie miał odwagi w ten sam sposób spuścić własnych kretów z poprzedniej opcji i dzisiaj zbiera zasłużone owoce. Być może kierował się złudną nadzieją porozumienia z Kaczyńskimi, co mu do dzisiaj wychodzi podwórkową orkiestrą. Rozumiem, że chciał zachować twarz w stosunku do tych, których wyekspediowano za granicę, ale na prawdę nie mam pojęcie, czy nie mają tej samej opinii po tym całym kościelnym przewrocie, jak znana już dzisiaj solidarnościowa tremwajarka.
      • Gość: eee Re: Taka jest spuścizna IV RP IP: *.olsztyn.mm.pl 03.11.12, 12:47
        @edico
        Czy możesz wyjaśnić, o co chodzi?

"Tusk działający podobnymi metodami bilbordowymi"
        "nie miał odwagi w ten sam sposób spuścić własnych kretów z poprzedniej opcji"
        "Rozumiem, że chciał zachować twarz w stosunku do tych, których wyekspediowano za granicę"
        "nie mam pojęcie, czy nie mają tej samej opinii po tym całym kościelnym przewrocie, jak znana już dzisiaj solidarnościowa tremwajarka"
    • Gość: olek Ryszard Kukliński IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 12:20
      Głupota w tym narodzie nie ginie.
    • Gość: pampers Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.12, 19:32
      Ulice już zajęte. A może by tak pomyśleć o szaletach miejskich ?
    • vertano Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będzie... 04.11.12, 22:54
      Ks. Borkowski jak najbardziej. Prawdziwy pasterz. Nie to co ci proboszczowie egoiści, np. proboszcz z ul. Pana Tadeusza. Dziwak i bardzo nie lubiany przez ludzi.
      • Gość: ministrant Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.12, 23:20
        Skończ z tymi czarnymi. Nie mam do nich szacunku tak jak oni nie mają szacunku dla biblii i dekalogu.
      • vertano Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz będz 04.11.12, 23:21
        Przeczewski się nazywa
    • Gość: Arek Re: Kto powinien mieć swoją ulicę? Proboszcz był IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.12, 21:10
      Święty człowiek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka