Dodaj do ulubionych

Do sądu za niedopałek

IP: *.ols.vectranet.pl 05.08.04, 20:28
Zapraszam autorkę do Singapuru. Tam zatrzymanie za wyrzucenie niedopałka
kończy się znacznie wyższą grzywną i nikt działania policjantów w tym zakresie
nie uważa za niezasadne. Szacunku dla istniejącego prawa niestety nie uczą w
Polsce w żadnej szkole i to jest właśnie temat do zainteresowania
dziennikarzy - DLACZEGO?
Obserwuj wątek
    • Gość: stefan Re: Do sądu za niedopałek IP: *.man.olsztyn.pl 05.08.04, 21:08
      mogli wrzucic mu do srodka auta zawartosc kilku koszy na smieci ..
    • Gość: mieszkaniec Re: Do sądu za niedopałek IP: *.ec.pl / *.olsznet.ec.pl 05.08.04, 21:32
      Ale afera a jak policjant coś takiego zrobi to co !!! Też go za fraki i do
      sądu. Naprawdę już nie umieją walczyć z młodzieżą i złodziejami to lepiej
      takiego gościa zgarnąć i co dołożyć mu mandat. A znając nasz sąd dostanie mandat
      do zapłacenia i koszty sądowe. A sprawy inne idą na bok. Polska dla mnie to
      dziki kraj dzikie prawo brak słów poprostu weście się do roboty panowie
      Policjanci . Na rondach zróbcie wreście pożądek ul. Dworcowa tragicznie było
      05-08-2004 ok 20.00-20.30. To wasza praca.
      • Gość: mimi Re: Do sądu za niedopałek IP: *.olsztyn.mm.pl 05.08.04, 21:36
        do roboty Poloniści i zróbcie pożądany porządek z "pożądkami"
      • Gość: KRZYCHO Re: Do sądu za niedopałek IP: *.man.olsztyn.pl 05.08.04, 22:02
        Autor tego tekściku, niezwykle frapującego z punktu widzenia fleksji i składni
        naszego pięknego języka ( "weście", zamiast "weźcie" ) pewnie jest niepalący i
        nie znosi petów na ulicy. Ja też nie, chociaż jestem osobą palącą -
        zadziwiające ?? Myślę, że nie. Jak Pan śmie wypowiadać się w ogóle na tematy
        bezpieczeństwa gdziekolwiek i kiedykolwiek w sytuacji, gdy usprawiedliwia Pan
        takie drobne "syficzne zachowania" ? Społeczne przyzwolenie na złe zachowania,
        a piętnowanie innych zachowań, bo akurat tak nam się podoba i taki mamy kaprys
        jast społeczną plagą - bez jej zniwelowania - nie ma mowy o porządku i ładzie
        gdziekolwiek i kiedykolwiek. To proszę sobie wbić do mózgu - to jest aksjomat.
        A tak nawiasem mówiąc - Panie Mieszkaniec ( mieszaniec raczej ) - dobra rada -
        "weście" się rozpędźcie, a z dużą dozą prawdopobobieństwa ścianka was sama
        spotka ( i mam nadzieję, że pod ścianką będzie z 10 kg petów ).
      • venus99 Re: Do sądu za niedopałek 06.08.04, 12:19
        jak to miło spotkać troskliwego (o polska ortografię) czyścioszka.
        wolisz brudy?
    • toyya1 Re: Do sądu za niedopałek 05.08.04, 21:47
      Od pewnego czasu czytam "złote" mysli P. Red. Wojciechowskiej, najczęściej
      konstatując: młoda, to głupia. Ale dzisiaj już nie wytrzymałem! Otóż, Miła
      Pani, policjant nie ma prawa polecić nikomu podniesienia rzuconego niedopałka
      papierosa. Jedyne, co może zrobić to pouczyć klienta, że narusza jakieś tam
      normy (prawne, moralne, społeczne...), wlepić mandat, albo skierować sprawę do
      Sądu Grodzkiego. W związku z tym niech Pani raczy nie szkalować (jak pamiętam,
      nie pierwszy raz) policjantów, którzy postąpili zgodnie z prawem. Wszak tego od
      nich wymagamy. Nie jest sprawą policjanta, że prawo niekiedy jest głupie.
      • Gość: mamut Re: Do sa˛du za niedopa?ek IP: *.sympatico.ca 06.08.04, 02:59
        Nota bene artykulu a nie skladni jezykowej czy tez ortografji... to fakt faktem pozostaje... iz prawa male czy duze powinny byc
        przestrzegana przez obywateli...innaczej mamy jeden wielki burdel... a zeby porzadek utrzymac to mamy do tego organa typu policja... a ze
        spoleczenstwo nie przestrzega praw.. to w takim razie przylapani na goracym uczynku powinni za to przyslowiowo "beknac"... Nauczmy sie
        przestrzegac te male prawa... to i z wiekszymi nie bedzie tyle problemow... Co ci czlowieku szkodzi przejsc sie dodatkowo te pare metrow i
        wrzucic peta do kosza... tragedia jaka... albo w aucie zdusic go w popielnicy a ta wyproznic do kosza... tragedia jaka.. reka Ci uschnie jak nie
        zasywfisz sasiadom podworka... To moze w podziece i tobie przyslowiowo nikt nie napluje do zupy... nauczmy sie siebie cenic i szanowac to
        moze i bedzie nam wszystkim lepiej i latwiej zyc. Troche energi i dobrej woli w to trzeba wlozyc... ale przeciez nikomu od tego korona z glowy
        nie spadnie... a rezultaty moze przyniesc wspaniale... moze nie odrazu... ale z czasem napewno...
    • Gość: Jer Policja nie lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 06:47
      Jechałem kiedyś za policyjnym radiowozem. Bałem się wyprzedzać, bo jechał
      90km/h. Po jakimś czasie zwolnił, wyprzedziłem i we wstecznym lusterku
      zobaczyłem, jak przez okno radiowozu do rowu lecą puszki i butelki po piwie.
      Zadzwoniłem na najbliższy komisariat, ale nie wiem, czy koledzy tych "stróżów
      prawa" zareagowali.
      • zbyszek07 Re: Policja nie lepsza 06.08.04, 07:17
        Prawo powinno byc przestrzegane przez wszystkich
        bo inaczej przestaje byc prawem.
        Jesli nie mozna smieciarzy nauczyc inaczej,
        trzeba karac.
        Draznia mnie palacze rozsiewajacy wszedzie slady swojego pobytu.
        :-)
    • Gość: olsztyniak Re: Do sądu za niedopałek IP: *.riviera.pw.edu.pl 06.08.04, 07:59
      Brawo policjanci. Powinni wszystkich chamów-śmieciarzy złapać - niech płacą za
      sprzątania naszego zielonego miasta.
    • Gość: detritus Re: Do sądu za niedopałek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 08:13
      Pani Redaktor chyba nie przemyslala dokladnie pointy swojego artykulu.

Zgodnie z jej logika, policja po zatrzymaniu kierowcy za nadmierna predkosc
      powinna kazac mu zawrocic i przejechac jeszcze raz przepisowo. Poza tym,
      ciekawe czy przemyslala do konca jak by mialo wygladac poszukiwanie niedopalka
      na tym cokolwiek ruchliwym rondzie... ;o))))))))))))

Choc raz Policja poprawnie zareagowala, bo zazwyczaj olewaja lecace z okien
      niedopalki a i pare razy widzialem jak z radiowozu petuja na ulice... :o/

• Gość: sari Re: Do sądu za niedopałek IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 08:21
        Brawo! Nie znoszę gdy ktoś wyrzuca pety na ulice lub stojąc na światłach
        robi "porządek w samochodzie". Ale obawiam się,że chamstwa nie da się usunąć
        nawet wysokimi karami. Tak został wychowany i koniec.
        • inka28 Re: Do sądu za niedopałek 06.08.04, 09:43
          Bardzo dobrze, że policja jechała za tym golfem. Może nie było możliwości żeby
          zatrzymać go na skrzyżowaniu? A zresztą - to jest przykład, że nie można czegoś
          zrobić i uciec i myśleć, że się upiekło.
          Pod względem kultury różni są ludzie i różni policjanci. W tym wypadku brawo
          dla policjantów.
          Przestrzeganie tylko "dużych praw", a traktowanie z przymrużeniem oka "małych"
          nazywa się chyba relatywizmem moralnym. A to nie prowadzi do niczego dobrego.
          Ja nie wiem - sezon ogórkowy czy co?
    • Gość: ok! Miał szczescie, ze go nie zastrzelili! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 10:09
      Hmm, jak czytam tyle wypowiedzi chwalacych policjantow..to robi mi sie
      niedobrze..Nie palę papierosow, nie lubie dymu, przeszkadzaja mi pety walajace
      sie po ulicy...ale..nie dajmy sie zwariowac....To, ze policja gonila kierowce
      wynika nie tyle z poczucia praworzadnosci, co raczej z nudow i checi pokazania
      sie z pozycji wladzy.Jest wiele wiecej rzeczy nagannych i karygodnych, na ktore
      policja nie reaguje, ze szkoda az slow.
      • Gość: syrenka Re: Miał szczescie, ze go nie zastrzelili! IP: 213.184.18.* 06.08.04, 11:33
        I bardzo dobrze, że tak się robi
        • venus99 Re: Miał szczescie, ze go nie zastrzelili! 06.08.04, 12:23
          jak sie nie będzie ścigało tych parszywych brudasów to utoniemy w brudach. i
          tak wszyscy wiedzą,że jestesmy krajem niezbyt czystym.
          chociaż raz policja zareagowała prawidłowo.
          szkoda,że tak rzadko.
          • Gość: Grzesiek Iława Re: Miał szczescie, ze go nie zastrzelili! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:58
            Ludzie , wy chyba zwariowaliście. Policjanci dali ciała, co z tego ze rzucił
            niedopałek, a kawałek dalej pewnie gościu wymusił i oni tego nie widzieli. bo
            tu zabrudził ulicę a tam mógł zabić kogos. No tak , "priorytety" !! eh, chory
            kraj , chora policja, chory naród !!
        • Gość: obrokon Re: Miał szczescie, ze go nie zastrzelili! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 13:16
          Na przystanku autobusowym na Partyzantów pod zegarem po przypaleniu papierosa
          podeszło do mnie dwóch milicjantów. Uznali, bowiem, że wyrzuciłem zapałkę na
          chodnik.
          Pokazałem, że trzymam ją w dłoni, ale to nic nie pomogło. Milicjanci kazali mi
          podnieść dziesięć zapałek z leżącej w tym miejscu całej kupy, co ze śmiechem na
          ustach natychmiast uczyniłem.
          No i chyba za ten dobry nastrój zostałem aresztowany i zabrany na pobliską
          komendę.
          Tam zamknięto mnie za kratami (teraz zmieniono wystrój) i siedziałem tak kilka
          godzin do wieczora.
          W między czasie przez ów klatkę przewinęło się wielu przestępców, z którymi
          miałem bezpośredni kontakt (miałem w tedy 16 lat i był to mój pierwszy kontakt
          z milicją).
          Wieczorem Panowie władza zaproponowali mi: spałowanie albo dołek.
          Ponieważ nie potrafiłem zdecydować, to kilku rosłych kretynów uderzając się
          palami w dłonie zaczęło się do mnie zbliżać w wiadomym celu, gdy już kilku
          zaczęło mnie wyciągać z klatki, wpadł mi do głowy taki pomysł:
          Mówię do tych debili: Nie macie prawa mnie pobić, mój ojciec wam tego nie
          daruje.
          A kim jest twój ojciec? (padło pytanie)
          Ja na to bez wahania,
          adwokatem.
          Momentalnie akcja się zakończyła, a po paru minutach oznajmiono mi, że odwiozą
          mnie do domu,
          Na pewno tatuś się ucieszy! usłyszałem.
          Wsadzono mnie do Warszawy i tak po paru minutach Panowie Władza dzwonią do
          drzwi, w których ukazuje się mój zaspany tatuś kierowca.
          Nastąpiła długa cisza, którą ja wykorzystałem by przekroczyć próg mieszkania, w
          tedy jeden z kretynów wyrecytował takie zdanie: Nakładamy mandat na Pana syna w
          wysokości 50zł.
          Chowając się za tatę zawołałem, za co?
          Po długim zastanowieniu padła odpowiedź:

Cyt. Za demonstracyjne rzucenie zapałki przed funkcjonariuszem władzy.

Przez ponad trzydzieści lat opowiadam o tym zdarzeniu i wszyscy się z tego
          serdecznie śmieją.
          A tu proszę.
          Policja ściga z narażeniem życia własnego, (co uprawnia do użycia broni) oraz
          życia innych obywateli, (co uprawnia do umieszczenia ich w wariatkowie) za
          podejrzenie wyrzucenia peta (bez) okno.

Czy policjanci mają jakieś dowody?
          Po co?

Olsztyńscy skorumpowani sędziowie wydadzą wyrok skazujący nawet na kilka lat
          więzienia, to nic, że prawo tego nie przewiduje.
          Sędziowie nie odpowiadają przecież za swoje czyny (art. 31. § 1. kk. immunitet)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=12880190&a=13055144
          korupcja bez granic

• Gość: Ed Re: Mam nadzieję, że takie działanie dla Policji.. IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 16:31
      ...od tego roku stanie sie hobby. Skorzystają na tym wszyscy. Budżet na
      pieniądzach, miasto na wyglądzie i tego rodzaju "eurudyci" na wychowaniu.
      • Gość: obrokon Re: Mam nadzieję, że takie działanie dla Policji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 19:54
        Gość portalu: Ed napisał(a):

> ...od tego roku stanie sie hobby. Skorzystają na tym wszyscy. Budżet na
        > pieniądzach, miasto na wyglądzie i tego rodzaju "eurudyci" na wychowaniu.

Kosą takich częstować
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2213606.html?nltxx=1721542&nltdt=2004-08-05-04-04
        kierowca były Sbek zabił pasażera

• Gość: samsob Re: Do sądu za niedopałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 06:13
      >Ponieważ tego typu zachowanie jest nie tylko naganne ze względów estetycznych,
      ale stanowi wykroczenie, funkcjonariusze postanowili zatrzymać kierowcę.<
      >
      Co do tego , to nikt z pewnością nie ma większych zastrzeżeń. Problemem
      pozostaje to,jak karać za takie wykroczenia. Stawianie delikwenta w takiej
      sytuacji przed sądem jest moim zdaniem przesadą i niczym nie usprawiedliwioną
      rozrzutnością na która nas nie stać z przyczyn ekonomicznych i
      zdroworozsądkowych. Koszt wyegzekwowania kary jest za wysoki do potrzeb ochrony
      prawowitego celu.
      Dobry sędzia w takiej sytuacji karał by wnioskodawcę z uwagi na „zawracanie
      gfłowy”.
      Przy tej okazji nie mogę zapytać się o prawdziwe intencje ochrony „względów
      estetycznych” przy całkowitym braku zainteresowania się sprawami o znacznie
      cięższym wymiarze, o które pytam bezskutecznie od dłuższego czasu.
      Mam tu na uwadze ignorowanie przejawów braku ścigania przestępstw w stosunku
      do osób publicznych, w tym prawników.
      Jak ja rozumiem rolę środków masowego przekazu, to kontrola osób sprawujących
      funkcje publiczne jest ich podstawową funkcją. Natomiast opisywany przypadek
      jest z zakresu negatywnych zjawisk zwykłego obywatela, zatem jest mniejszej
      wagi.
      Czyżby o pewnych rzeczach nadal łatwiej jest pisać (bez cenzury), a o innych
      trudniej?
      Pora sezonu ogórkowego nie powinna być w tym przypadku usprawiedliwieniem.
      pzdr.
      • Gość: * Re: Do sądu za niedopałek IP: 213.184.18.* 07.08.04, 09:24
        Gość portalu: samsob napisał(a):

> Mam tu na uwadze ignorowanie przejawów braku ścigania przestępstw w stosunku
        > do osób publicznych, w tym prawników.

Dotyczy to także sędziów zarówno w zakresie pozycji obywalela czy
        przestawiciela działajacego w tzw. "imieniu...".

Problemu tego nie da się rozwiązać, do póki osobistości partyjno-parlamentarne
        będą przedkładały własne interesy ponad konstytucję. Przykładem takiego knota
        może być końkordat wprowadzony w życie wbrew konstytucji. Kolejny juz parlament
        udowadnia nam, że kolejny już parlament cierpi na suchoty Suchockiej. Bez
        zmiany nastawienia (p)osłów na te podstawowe zasady funkcjonowania państwa nie
        ma co liczyć na zmianę sytuacji. SLD-owskie knoty wyborcze np. ostatnio w
        postaci opodatkowania kościelnej tacy powtarzane są w różnych odmianach tylko i
        wyłącznie dla poprawy atmosfery we własnym elektoracie niczego więcej nie
        wnosząc.

Pytanie o prawdziwe intencje takiego stanu kształtiwania rzeczywistości w kraju
        rzeczywiście jest bardzo na miejscu.

pzdr.
      • Gość: Poppea A gdyby finał był inny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:08
        Gdyby pet trafił na plamę benzyny i spowodowął jakąś targedię, to nie byłoby
        dyskusji, czy dobrze, czy źle , ze policka karała sprawcę, czyli wyrzucającego
        peta. Ale jak ie am dramatu - to się zastanawiamy po co... Zdrowy rozsadek
        wielokrotnie wspominany na tym formu nakazuje chyba prewencję. Czyli z jednej
        strony kontrolowac stan pojazdów, zeby wycieków niczego nie było, a z drugiej -
        żeby nikt nie zaprószał ognia. Bez względu na to, czy pzryczyną jest chamstwo
        czy nierozwaga.
      • Gość: Nikoś Re: Do sądu za niedopałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 02:05
        Pety na chodnikach, jezdni czy wokół pustego śmietnika to standard. Część
        obywateli, w tym palacze mają jeszcze jeden nawyk - plują ... wszędzie. Matki
        z dziećmi nie widzą nic złego w wyrzucaniu papierków po słodyczach
        gdziekolwiek. Właściciele psów nie rozumieją wykolejeńców, którym przeszkadza
        zasrany trawnik. Plażowicze zaznaczają odpadkami miejsca swojego pobytu, by
        następnego dnia omijać je z daleka. Właściciele szamb niechcąco dziurawią dno
        zbiornika i śmieją się z idiotów którzy płacą za wywóz nieczystości płynnych.
        Właściciele domów jednorodzinnych wyrzucają śmieci do upatrzonych lub
        przypadkowych koszy zlokalizowanych na trasie przejazdu do pracy - zawsze to
        trochę taniej lub wywożą je do lasu, żeby innym nie podrzucać. To jest tak
        normalne, że aż razi w oczy jeżeli jest inaczej. Czy dostał ktoś z Was butelką
        w głowę podczs kąpieli w jeziorze? Nie? Gorąco polecam taką zabawę. Podoba mi
        się jeszcze rzucanie butelkami po piwie (z okien budynków) do samochodów na
        parkingu. Jestem pełen podziwu dla karateków, którzy ćwiczą na jednodniowych
        drzewkach i niemetalowych ławkach. Bardzo cenię żujących gumę za pomysłowość w
        wyszukiwaniu miejsc, celem jej zdeponowania. To wszystko są tak błache sprawy,
        że tych którym się to nie podoba trzeba traktować z wyrozumiałością. Przecież
        my brudasy i niechluje nic złego nie zrobiliśmy. Te brudne jeziora, rzeki i
        lasy to komunistycza propaganda! A te ulotki pod skrzynkami na listy to same
        nam z rąk wypadają! My przecież nie zaśmiecamy klatki schodowej. Moim zdaniem
        podniesienie na ulicy lub podwórku papierka powinno być karane - bo możemy
        wygląd osiedla zniekszałcić! Ponadto nie wiadomo komu to wypadło i możemy być
        jeszcze posądzeni o kradzież lub kolaborację! Nie powinniśmy dać się odciągnąć
        od ważnych spraw! Od brudu jeszcze nikt nie umarł. Tak trzymać brudasy!
        • Gość: samsob Re: Do sądu za niedopałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 06:39
          A może poemat na temat peta?
          Tak naprawdę, to miałem i mam na uwadze powagę wymiaru sprawiedliwości.
          Zależy ona od wagi problemów jakimi się zajmuje i sposobu kształtowania
          kultury prawnej. Sprawę peta zaliczam bardziej do złego obyczaju, a nie do
          przestępstwa.
          pzdr.
          • Gość: Nikoś Re: Do sądu za niedopałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 10:46
            W ubiegłym roku ktoś na j. Kortowskim,w miejscu wydzielonym do kąpieli zostawił
            po sobie "klocka". Fajny numer! Co o tym sądzisz, znasz lepsze?
            • Gość: obrokon Za demonstracyjne rzucenie zapałki przed funksjona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 16:51
              Za demonstracyjne rzucenie zapałki przed funkcjonariuszem władzy.
              Tj art. 226. § 1. kk. i wiele innych, dzięki czemu zapełnione są polskie
              więzienia.
              99% spraw trafia następnie do Trybunału Europejskiego i tylko, dlatego, że
              Polscy sędziowie utrudniają przekazanie ich dalej to prawie wszystkie, które
              trafiają dalej są rozpatrywane na korzyść bezpodstawnie oskarżonych.
              To, że winę trzeba udowodnić, że podejrzany jest niewinny dopóki nie zapadnie
              prawomocny wyrok oraz prawo do rzetelnego procesu, to dla skorumpowanej III
              władzy oraz synalków tej komunistycznej grupy przestępczej zbytek w demokracji.
              Lepiej od razu wrzucić komuś trzy kubły śmieci do auta, zastosować karę tortur
              lub jeszcze lepiej karę śmierci.
              Dobrze jest również wyśmiać i wyzwać wszystkich, którzy wypowiadają się
              odmiennie lub w ogóle zajmują jakieś stanowisko.
              Nie dziwie się takiemu zachowaniu, które wynika z obserwacji własnych rodziców
              wychowanych przez bolszewicki reżim. Wy potomki Stalina już nie macie szans na
              własne zdanie. Nadal wierzycie, że immunitet stawia was ponad prawem.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=12880190&a=13055144
              korupcja bez granic

• Gość: samsob Re: Do sądu za niedopałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 06:58
              Jest to poziom d..y, do którego trudno mi się schylać.:))
              pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka