Dodaj do ulubionych

Toruń chce szczatki Kopernika.

IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 13.11.05, 20:15
TVN podało, ze Torun chce zabrać Fromborkowi szczatki Kopernika, nieźle ci
toruniacy maja wymieszane!
Obserwuj wątek
    • bpkw Re: Toruń chce szczatki Kopernika. 13.11.05, 20:52
      Ta informacja juz wczesniej ukazala sie w torunskim dodatku GW:
      miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2999616.html

Koninkturalizm i glupota lokalnych patriotow nie zna granic...
      • Gość: Romek Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 02:08
        Urodził sie w Toruniu!
        Ale większość pracowitego życia spędził we Fromborku!
        Do Torunia rodzina trafiła niemal przypadkowo,i tam też się niemal przypadkowo
        urodził!Później wiele wspólnego z Toruniem nie miał!Zapewne więcej z Olsztynem!
        Toruńska zachłanność i megalomania znane od dawna!
    • Gość: trol Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 02:12
      Toruńczykom sie w głowach pomieszało!
      Chcieli do siebie Bydgoszcz przenieść,teraz resztki Kopernika.
      Jakie to zapyziałe miasto ten Toruń,a jakie megalomańskie!
      Zawsze dziwiłem się dlaczego ludziska w Polsce tak nie lubia Torunia-teraz już
      wiem!
      • Gość: Agata Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 02:14
        Tak w Toruniu coś im sie w głowach pomerdało.
        Może jeszcze Obraz Matki Boskieh Częstochowskiej do Torunia im przekazać?
        • Gość: Agata Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 02:16
          Ale te Torunczyki zachłanne!
          Ale to zwyczajne dziady jak takie żądania mają!
    • Gość: kolo Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: 193.26.211.* 14.11.05, 09:28
      Wawel też chyba przeniosą!
    • mobydickzolsztyna "Statuja" w Olsztynie 14.11.05, 12:29
      Zanim postawiono w Olszynie statuję Kopernika (tą siedzącą - do poufałego
      klepania po łbie, co podbudowuje klepiących), Gazeta Olszyńska przeprowadziła w
      swym forum dysputę na ten temat.
      Dysputę, jak zwykle - pozorną. Wszystko już postanowione, zaliczki wypłacone,
      ale Lud niech ma tyle, że się wypowie.

Może nie tyle płuca, ile palce sobie wówczas nadwyrężyłem - protestując daremnie.

Siedzących pomniczków OSOBISTOŚCI było już bardzo wiele w Polsce i Świecie, co
      zademonstrowałem odpowiednią kwerendą internetową.
      Przypomniałem, że "pierwszy, który Kobietę przyrównał do kwiatu, był Poetą, ale
      następni tylko idiotami".

Uświadomić (komu właściwie ?) chciałem, że olszyńska lokalizacja pomnika
      Kopernika stwarzała NIEPOWTARZALNĄ okazję, której NIE WOLNO było zaprzepaścić (a
      którą jednak - zaprzepaszczono).

Otóż w całym Świecie pomnik Kopernika z mieczem w ręku byłby bzdurą.
      NIE BYŁBY jednak bzdurą, tylko i wyłącznie w jedynym miejscu - w Olszynie !

Właśnie ten miecz byłby jakąś wypowiedzią w takiej dyskusji, jak niniejsza!

------------------------------------
      PS daleki byłem od dosłowności wątpiąc, aby Mikołaj był szkolony w "robieniu
      mieczem".
      Jednak jako wojskowy logistyk i dowódca - sprawdził się bezdyskusyjnie.
      Udowodnił też w chwili prawdy - gdzie było Jego miejsce.

Postulowałem pomnik-grupę ukazującą przygotowania do obrony.
      Pachołków niosących włócznie i inne ostre żelastwa, skrybę zapisującego
      polecenia i wydającego je DOWÓDCĘ o postawie władczej, stanowczej, dalekiej od
      zagłębionego w myślach Uczonego.
      • mobydickzolsztyna Re: "Statuja" w Olsztynie 14.11.05, 12:33
        No i narobiłem.

Powyższy post miałem wstawić do wątku "Z Kopernicusa nie mozna Polaka zrobic!!",
        ale ręce mi z emocji latały - i pomyliłem się.
        I tak dobrze, że nie popadło na wątek np o tramwaju.
        • Gość: toruńczyk Toruń nie chce czaszki Kopernika IP: 83.238.144.* 14.11.05, 14:53
          Dlaczego mali ludzie z ochydnej dziury pt.brzydgoszcz zakładają na forum
          Olsztyna takie wątki ? Prezydent Torunia ostatecznie uciął głupie gadanie o
          zabraniu czaszki Kopernika z Fromborka. W Toruniu wymyślił to komuch Makowski z
          Rady Miasta - to początek jego kampanii wyborczej ( wybory samorządowe w
          przyszłym roku )
          • Gość: tylko Frombork Re:toruńczyku to ty jesteś ohydny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 15:11
            Prostacki ,zachłanny, nienawidzący wszystkiego co nie toruńskie i zgodne z
            twoimi wyobrażeniami o wielkości Torunia .Jesteś żałosny.
            • Gość: listek Re:toruńczyku to ty jesteś ohydny! IP: 62.244.137.* 14.11.05, 15:45
              O proszę żałośni torunczycy!
              • Gość: Mariusz Re:toruńczyku to ty jesteś ohydny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:27
                Listek a ja uważałem Cię za stonowanego rzeczowego Forumowicza. Widać sianie
                nienawiści do Torunia przez Maćka, a_weirdo, baluma, mańka i ethanaka zbiera
                żniwa. Tak bardzo zależy ci na pokazywaniu Torunia w złym świetle? Czy możesz
                mi podać powód pisania takich rzeczy?
        • rita100 Re: "Statuja" w Olsztynie 14.11.05, 17:13
          mobydickzolsztyna napisał:

> No i narobiłem.
          >
          > Powyższy post miałem wstawić do wątku "Z Kopernicusa nie mozna Polaka
          zrobic!!"
          > ,
          > ale ręce mi z emocji latały - i pomyliłem się.
          > I tak dobrze, że nie popadło na wątek np o tramwaju.

Moby - jak wspaniale to wytłumaczyłes wszystkim :)
          pozdrawiam
          ps. a wpis w kazdej chwili mozesz przenieść
    • Gość: ja Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.tvk.torun.pl 14.11.05, 16:53
      Drodzy olsztynianie, watek ten zalozyl bydgoski debil ktory cale swoje zycie
      poswieca na oczernianiu miasta Torunia przez ktore to ma kompleksy.
      W TVN smieszny dziennikarzyna zrobil z igly widly bo przeczytal o przenosinach
      szczatkow. Nikt w Toruniu tego nie bierze powaznie i to tez jestno zostalo
      powiedziane, chocby z tego powodu ze nigdy nie bedzxiemy wiedzieli czy to
      aktycznie jego szczatki. Zeby bylo jasno to miasto Torun pomoglo Wam dojsc do
      tego miejsca do ktorego doszliscie.
      Nie dajcie sie wiec sprowokowac kilku bydgoskim kretynom ktorzy chca torunian
      oczerniac. Kilku niestety dalo sie zrobic w konia.
      Ten list o przypadkowosci torunskosci Kopernka to tez napisal zapewne kretyn -
      duza szansa ze bydgoski
      • Gość: listek Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: 62.244.137.* 14.11.05, 17:03
        Drodzy Fromborczycy to dzięki Toruniowi doszliscie do tego kim teraz jesteście.
        Czy to nie jest śmieszne?
        • Gość: listkowski Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:29
          Jakiemu Toruniowi.
          Jesteście zachłanni ja te głodne ś....
          Nawet Akademię Medyczną z Bydgoszczy chcieliście podpieprzyć...,że niby dla
          podniesienia jej prestiżu!
          A to i tak jednma z najlepszych uczelni medycznych w kraju i nie potzrbowała
          Torunia.Teraz z tego powodu (ogromna ilość utrudnień) przyhamowaliście jej
          wspaniały rozwój!
      • Gość: listek Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: 62.244.137.* 14.11.05, 17:06
        Czy ktoś ma problem z czytanie tekstów?
        miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2999616.html
        Niezwykłe wieści z Fromborka obudziły też głosy, że astronom powinien spocząć w
        Toruniu. - Byłoby pięknie, gdyby doczesne szczątki Kopernika wróciły do miasta,
        z którym jest tak bardzo utożsamiany - mówi Marian Frąckiewicz,
        wiceprzewodniczący rady miasta. - Historycznie należy się to Toruniowi. Miasto
        powinno zainteresować się, czy istnieje możliwość prawna i jaka byłaby
        procedura sprowadzenia szczątków naszego najsłynniejszego obywatela.

Frąckiewicz zaznacza jednak, że trzeba poczekać na wyniki badań DNA.
        • Gość: tylko Frombork Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 18:10
          Zachłanność Torunia jest przerażająca.Każdy kto odkryje ich wredne zamiary to
          wróg .Obecnie tym wrogiem jest Frombork i TVN .
        • Gość: żołądź Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:33
          Ty listek
          Jakie historyczne prawo?
          Cała Polska z was sie smieje!Podpieprzyliści Akademie Medyczną z Bydgoszczy-też
          chyba historycznie wam się należała?Podobnie jak ubiwersytet historycznie sie
          należał...wytłumacz mi...
      • Gość: maciej Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 14.11.05, 20:51
        Widzisz jak to jest. Ktos pod kims dołki kopie to w nie sam wpada. Świetny
        tekst!!!TORUN POMOGŁ FROMBORKOWI DOJSC DO TEGO MIEJSCA W KTORYM JEST. SMIESZNY
        BUCU TORUNSKI TWOJE ZAROZUMIALSTWO JEST PORAZAJACE!
        • Gość: PAN I WLADCA WYTOCZYC PROCES TORUNIOWI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 23:38
          MOZNA ZA TO WSZYSTKO WYTOCZYC JAKIS PROCES TORUNIOWI ?
        • Gość: teodor Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:38
          Tak ty toruński bucu.Mało już nabraliście?Teraz nawet czaszke podpieprzać
          chcecie?
          Łapy won od Fromborka i jego Katedry.U was nawet prawdziwej katedry nie było-
          dopiero wasza Grześkowiak założyła u was biskupstwo!!!!!Ten toruński
          partykularyzm jest obrzydliwy jak coraz bardziej wydaje mi sie Torun
    • Gość: Mariusz Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:21
      Na temat miejsca pochówku szczątków wypowiedział się prezydent Torunia:
      Powinien być pochowany we Fromborku. Tak uważa większość Torunian w tym także
      ja. Przenoszenie ciała do Torunia byłoby szczytem debilizmu.

Pozdrawiam rozsądnych którzy nie uwierzyli w prowokację Macieja- bo tak należy
      to nazwać.
      • Gość: rudy_rydz Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.05, 00:25
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3014602.html
        A Kopernik będzie pochowany w kopcu w Olsztynie.
        • Gość: Mariusz Re: Toruń chce szczatki Kopernika. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:31
          Szkoda że nie można zapytać o zdanie samego zainteresowanego :) Uważam jednak
          że odpowiednie miejsce pochówku to Frombork. A tak na marginesie to kto o tym
          decyduje?
          • Gość: realista Re: Warmia i Mazury to miejsce Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:20
            Kopernik wybrał Warmię i Mazury a przede wszystkim Frombork.To mieszkał prawie
            przez całe życie tutaj dokonywał odkryć.Używanie przez Toruń określenia grodu
            Kopernika jest moim zdaniem nieuzasadnione.Rodzina Kopernika również nie była
            związana z Toruniem.To przybysze niemieccy ze Śląska krótko mieszkający w tym
            mieście.
            • Gość: Johann Re: Warmia i Mazury to miejsce Kopernika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 15:41
              Popieram!
              To prawdziwa opinia!
              Poza miejscem urodzenia nic wspólnego z Toruniem nie miał!Miał geny niemieckie-
              polskiego nie znał.Używał niemieckiego i łaciny!
              • Gość: rudy_rydz Re: Warmia i Mazury to miejsce Kopernika IP: *.olsztyn.mm.pl 15.11.05, 23:12
                Ho ho! Geny niemieckie!
    • Gość: torunczyk SPOKOJNIE, NIE CHCEMY! ZAWISTNI BYDGOSZCZANIE NAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:26
      SPOKOJNIE, NIE CHCEMY! ZAWISTNI BYDGOSZCZANIE NAS SZKALUJĄ.
      Prezydent Torunia powiedzial: NIE CHCEMY.
      Pozdro dla Olsztyna!
      • Gość: myszka Re:To wiadomość z TVN od waszych radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 15:35
        Coś ci się gośiu pomyliło. To redakcja TVN była we Fromborku po wypowiedzi
        waszych radnych. Zawsze tak odwracasz kota ogonem?
        • Gość: maciej Re:To wiadomość z TVN od waszych radnych IP: *.int.elnet.pl / 83.238.70.* 18.11.05, 23:07
          Toruń już nie chce szczątków Kopernika!
          miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3021881.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka