Dodaj do ulubionych

Zdobyć Kortowo II na luzie

IP: 213.184.18.* 01.03.06, 14:30
Nie rozumiem pojęcia "dołoży MPK tyle to a tyle kasy". Idąc tym rozumowaniem
można dojść do wniosku, że najlepiej jakby MPK mialo tylko jedną linię z dwoma
przystankami oddalonymi o 200 m. Albo jakby jeździli tylko po placu zajezdni
skoro jeżdżenie tam gdzie są pasażerowie przynosi taaaaaakie straty.
Obserwuj wątek
    • Gość: Student Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 02.03.06, 01:57
      No bo prawda jest taka, że na wydłużeniu tych kursów do Kortowa II MPK nic nie
      zyska - studenci mają sieciówki, za które zapłacą tyle samo, co dotychczas.
      Biletów jednorazowych też więcej nie skasują raczej. Wobec tego wydłużenie
      trasy nie znajdzie pokrycia we wpływach z biletów - stąd konieczność refundacji.
      A pomysł na jazdę przez Starkiewicza jest poroniony. Kto będzie kupował te jego
      sieciówki przy obsłudze przez 3 autobusy?? Lepiej było, żeby MPK od niego
      wynajęło te autobusy i nimi wzmocniło linie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie
      będzie kupował dwóch sieciówek.
      • Gość: MK Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: 213.184.18.* 02.03.06, 14:13
        I owszem. Lecz odpowiednio rozbudowana sieć tworzy popyt na nowe sieciówki.
        Zobacz ile ludzi dojeżdża teraz samochodami na Kortowo II.
        Ja osobiście też jeździłbym MPK gdybym miał taką możliwość. Niestety autobus
        jadący donikąd (linia nr 8) i przymus posiadania drugiej liniówki/sieciówki
        (polityka taryfowa MPK dla lini uzupełniających) skutecznie odwodzą mnie od tego
        ze względów finansowych. Po prostu samochodem jest tak samo drogo (a moze i
        czasem taniej) a wygodniej.
    • Gość: geo Dobre: Starkiewicz zarobi ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 18:44
      ...a MPK trzeba dopłacić, żeby raczyło przedłużyć trasę.
    • Gość: cykl Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: 81.190.158.* 02.03.06, 20:44
      MK - co Ty zxa brednie wypisujesz, że samochodem taniej niż korzystając z
      autobusu mpk.
      Faktem jest niezaprzeczalnym, że teraz tylko widzimy MPK jako ta zła instytucja
      a czy ktoś zadał sobie pytanie gdzie było miasto , uczelnia pobudowali piękne
      gmachy a komunikacja została w XIX wieku - wąskie uliczki, brak przystanków
      zatok i pętli. To samo trzeba odnieść do przedłużenia linii nr 9, 15 samo
      przedłużenie nic nie daje trzeba dodatkowo wprowadzić kilka autobusów a zatem i
      kierowców czyli koszty rosną a dochody są stałe. Dla porównania proszę zamówić
      sobie TAXI z Jarot do Kortowa (stara pętla) a potem za taką samą sume żądać od
      kierowcy taksówki jazdy na Kortowo II, jestem pewny, że darmo nie pojedzie-
      pozostawiam to bez komentarza
      • Gość: MK Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 00:44
        Oczywiście, że taniej.

1. Po pierwsze samochód potrzebny mi jest do poruszania się po kraju, więc go
        mam. Opłacam wszystkie OC, przeglądy i inne mniej lub bardziej ważne remonty

2. Jak już mam samochód to po kiego grzyba mam płacić 2,80 + 2,10 (ja) + 2,80 +
        2,10 (żona) = 9,80 zł. za dojazd 10 km ze Słup w potrzebne nam miejsca w
        Olsztynie. Zaraz odezwą się obrońcy sieciówek i liniówek. I owszem w wersji mini
        czyli sieciówka + liniówka (MPK nie może dojsć do tego, ze ludzie ze strefy
        podmiejskiej to też klienci a nie dojne krowy) wychodzi 2*125=250 zł za osobę.
        Daje to w paliwo (gaz) na ponad 1000 km. Jadąc samochodem nawet codziennie na
        wspomnianej trasie wychodzi mi 600 km.

A to plan minimum. Tylko do pracy i z powrotem. Jakbym chciał pojeździć z żoną
        po mieście to potrzeba mi liniówka + sieciówka. Razem 314 zł. A rośnie jeszcze
        mi dziecko. Poza tym jak zrobię większe zakupy to wrzucam do bagażnika i jadę. W
        MPK skasowaliby mnie za to dodatko.

1. + 2. = mieszkając 3 km. od granicy Olsztyna nie opłaca się wogóle korzystać z
        usług MPK.
        • Gość: MK Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 00:46
          W punkcie pierwszym w wersji mini powinno być oczywiście liniówka + liniówka
        • Gość: CYKL Re: Zdobyć Kortowo II na luzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:39
          Nikt tu nie mówi o tym, że jesteś dojną krową ale trzeba zwrócić sie w twoim
          przypadku do urzędu gminy Dywity, czy ona refunduje dla przewoźnika ulgi
          ustawowe.
          Ale wracając do twej matematyki, skoro z punkltu ekonomicznego tobie się opłaca
          jazda samochodem to wybór jest prosty i bezdyskusyjny.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka