Dodaj do ulubionych

patriota.pl

IP: *.sympatico.ca 04.01.03, 03:41
ZDRADA i HANBA !

Trzecia Rzeczpospolita - PRL-bis
ude-zydokomuna, zdrajcy i eurofolksdojcze

Dyktatura i Nepotyzm Zdrajców!

"Gdy po stanie wojennym czesc najwartosciowszych synów Polski musiala
wyemigrowac z kraju, gdy ich zabraklo, wtedy ekspartyjni,
rzekomo "nawróceni", przyszli z pomoca bylej "komunie".
Nazwali sie liberalami, europejczykami, ekspertami od przeksztalcen
ustrojowych.
Jako tacy wcisneli sie na czolo rzekomej prawicy" bp. Frankowski
    • iznota33 Re: patriota.pl 04.01.03, 10:19
      ty nie jesteś patriota tylko glupi rybi chuj.
      • Gość: AQ9 Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 04.01.03, 10:25
        Przyzwyczajajcie sie panowie. Na swiecie tak jest. Chcecie wedrowac do Europy,
        po calym swiecie, a nie znacie obyczajow:

"Dobrze się stało, że nasz Admin wpuścił tę �kulturalną" wypowiedź naszego
        zajadłego przeciwnika na nasze forum. Ten człowiek to doskonała egzemplifikacja
        większości naszych oponentów. Świadczy o tym forma jego wypowiedzi, �siła
        argumentacji" i poziom wykształcenia. Gdy zdawałem maturę to była taryfa jeden
        błąd ortograficzny ocena w dół czyli trzy błędy - matura niezdana. W jego
        wypowiedzi błędów ortograficznych jest blisko 10 więc chyba nie ma nawet zdanej
        matury.
        Jego wypowiedź w porównaniu z innym naszym oponentem J.Grubym to wypowiedź
        ciula spod budki z piwem. Poza tym reżimowa prasa tak mu wyprała mózg, że nie
        może zrozumieć prostej prawdy, że może być niechcianą osobą tam gdzie mu się
        wydaje powinien mieć prawo wstępu zawsze bo jak nie to jest to cenzura.
        On nie wie, na jakim świecie żyje!
        On nie rozumie, że fora jak i kluby są różne. To jest istota świata wolnych
        prawych ludzi. Twórcy takich klubów mogą dobierać sobie gości jacy im
        przypadają do gustu i poglądami jak wyżej. Wówczas mogą oni razem rozwijać
        swoje idee. Jesli ktoś - będąc w takim klubie - obrazi gospodarza klubu lub
        kogoś z jego gości to może być wyproszony. Tak jest w całym świecie. Postronnym
        wypada tylko słuchać i zgadzać się lub nie. Żadne uszczypliwości tu nie pomogą.
        Do wielu klubów nie wpuszcza się obcych a nowi członkowie muszą mieć referencje
        ktoregoś z członków klubu do którego wstępują. Z resztą z dostaniem dobrej
        pracy w UE i Ameryce jest tak samo - bez referencji ani rusz.
        Ale cóż niektórzy muszą dostać solidnego kopa by to zrozumieć! Ów Jarek należy
        do takich.

Myślę, że dyskusja z nim to strata czasu. Niech synek dorośnie."

Cytat godny zapamietania.

• iznota33 Re: patriota.pl 04.01.03, 10:46
          sądząc z treści 1 postu jedyna wolność jaka praktykujesz to wolność od
          myślenia.człowiek,który wypisuje tak bałamutne pierdoły nie może być
          człowiekiem prawym.
          Europa jest wielu ludziom w Polsce potrzebna - bo prawdziwa Europa to wolność.
          Wolność wypowiedzi, myślenia,wolność od ksenofobii i nienawiści.Wolność
          oglądania tego co się chce oglądać a nie tego co rada parafialna pozwoli.
          Europa to czystość,powszechne używanie wody (wcale nie musi być święcona) i
          mydła oraz świeże powietrze w komunikacji publicznej.
          jak jesteś taki patriota a nie rybi chuj to może wrócisz do kraju nieszczęsna
          ofiaro stanu wojennego i zaczniesz uczyć ludzi korzystania z publicznych toalet?
    • Gość: Elzbieta ZDRADA WSZEDZIE ZDRADA IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 17:10
      FORUM - Liga Polskich Rodzin

"Moim obowiązkiem jest ostrzegać ludzi, żeby nie sprowadzili na swoje głowy
      nieszczęścia. LPR nie jest tym, za co chce być uważana. W rękach tych panów
      jest to organizacja niebezpieczna, zagrażająca rozwojowi kraju"

Artur Rojek "Głos": Panie Pośle, zdecydował się Pan na opuszczenie Klubu
      Parlamentarnego LPR. Co skłoniło Pana do tej decyzji?

Gabriel Janowski: Klub parlamentarny nie funkcjonuje tak, jak powinien. Nie
      mogłem już dłużej tolerować bezprawia i politycznego gangsterstwa, jakie
      uprawiają liderzy partii LPR, gdyż byłoby ono ze szkodą dla zwolenników Ligi i
      dla Polski.

Nieprawidłowe funkcjonowanie klubu nie było niczym nowym...

- To prawda i dlatego wystąpienie z klubu rozważałem od dawna. Zwlekałem z nim,
      gdyż uważałem, że należy doprowadzić do konsolidacji ugrupowań tworzących klub.
      A także dać szansę ludziom identyfikującym się z LPR na osiągnięcie dobrego
      wyniku w wyborach samorządowych. I to drugie w jakiejś mierze się powiodło.

Natomiast moje propozycje w sprawie konsolidacji, a także Macierewicza i
      Łopuszańskiego, były torpedowane przez kierownictwo tworzącej się wówczas
      partii LPR. Panowie ci zachowywali się jak "przewodnia siła" doby PRL...

Mimo to chciałem dać szansę władzom klubu parlamentarnego na naprawienie swoich
      błędów. Nie udało się.

Pragnę przypomnieć, iż już w połowie ubiegłego roku ostrzegałem opinię
      publiczną, że w klubie dzieje się źle. Później w proteście złożyłem funkcję
      wiceprzewodniczącego klubu, dając kolejny sygnał ostrzeżenia. Decyzja o
      wystąpieniu nie przyszła nagle, jest konsekwencją szeregu negatywnych zjawisk,
      patologii narastających od początku istnienia Klubu Parlamentarnego LPR.

Mówi Pan o bezprawiu i gangsterstwie politycznym. W czym się ono objawia?

- W LPR nie obowiązują żadne normy czy standardy, jakie przyjmuje się w
      cywilizowanych ugrupowaniach politycznych. Nie szanuje się procedur
      demokratycznych, nie ma jawności procesów decyzyjnych, nie dotrzymuje się
      żadnych umów, nie respektuje zobowiązań. (...)

LPR od samego początku robiła wszystko, aby usunąć z klubu niewygodnych dla
      siebie posłów, np. aby usunąć posła Macierewicza. Pan Maciej Giertych w
      rozmowie ze mną stwierdził, że Macierewicz jest w Klubie Parlamentarnym LPR
      zbędny. Podobnie Łopuszański.

Czyli jednym z zasadniczych powodów Pańskiego rozstania z klubem były
      zadrażnienia personalne?

- Nie. Obok łamania zasad najgorsze, co działo się w tym klubie, to gra
      pozorów, jaką Roman Giertych i jego koledzy uprawiają w sprawach kluczowych dla
      Polski. (...)

Proszę mi powiedzieć, co dokładnie oznacza gra pozorów kierownictwa partii LPR?

- Zupełnie co innego się mówi, a co innego robi. Na potrzeby opinii publicznej
      gęba jest pełna Polski, lecz kiedy przychodzi do konkretnych rozstrzygnięć, to
      panowie ci grają wspólnie z SLD na szkodę państwa i obywateli.

Proszę o przykład.

- Może po kolei. Pierwszym może być sprawa referendum ziemskiego. Już w trakcie
      zbierania podpisów zmieniono pytanie i pełnomocnika listy ze szkodą dla sprawy.
      Nie wykorzystano z całą mocą tej akcji do uświadomienia Polakom zagrożeń
      związanych ze sprzedażą ziemi obcokrajowcom. Całą sprawę ostatecznie
      przeprowadzono przez Sejm półgębkiem, bez wyraźnego efektu politycznego. (...)

Czyli, jak Pan Poseł twierdzi, kierownictwo LPR ma usta pełne frazesów o Polsce
      i obronie polskich interesów jedynie po to, by grając na uczuciach
      patriotycznych, nabijać sobie kapitał polityczny?

- Tak, dokładnie jest, jak pan mówi. W czasie konfliktu o STOEN, w gorącym
      tygodniu poprzedzającym wybory samorządowe, kierownictwo LPR uniemożliwiało mi
      publiczne przedstawienie naszych argumentów. Podczas gdy w mediach odsądzano
      mnie od czci i wiary. Giertych (delegujący przedstawicieli LPR do programów w
      mediach publicznych) przy aprobacie Kotlinowskiego i Wrzodaka uniemożliwili mi
      uczestniczenie w programie telewizyjnym "Forum" i "Tygodniku politycznym",
      ułatwiając tym samym zadanie naszym przeciwnikom.

Co więcej, zaproszony do "Kropki nad i" w TVN na dwie godziny przed programem
      dowiaduję się, że mam jednak nie przychodzić.

To ten sam program, w którym tak często gości Roman Giertych...

- ...po to, by go promować jako młodego gniewnego prawej strony sceny
      politycznej, gdy w rzeczywistości jest to człowiek, który działa po myśli
      rządzących.

Dlaczego Roman Giertych jest tak promowany w mediach liberalno-lewicowych?

- Mogę powiedzieć o sobie, że odbiera mi się prawo do debaty publicznej
      dlatego, że stoją za mną racje państwa i obywateli, konsekwencja w działaniu.

Ponadto promowanie Giertycha ma dla lewicy głęboki sens. Chodzi o wyhodowanie
      siły na pierwszy rzut oka skrajnej, posługującej się hasłami narodowymi i
      katolickimi, a w rzeczywistości będącej pod kontrolą.

A może poparcie dla Giertycha bierze się stąd, że odpowiedzialni politycy, tacy
      jak Janowski, Macierewicz czy Łopuszański, pewnych rzeczy nie zrobią i na pewne
      układy nie pójdą?

- To prawda, że on nie przestrzega absolutnie żadnych reguł. Każdego sprzeda,
      każdego zamorduje, byle tylko osiągnąć cel, który sobie wyznacza.

A tym celem jest przede wszystkim materialna i polityczna korzyść. Polityczna,
      gdy idzie o wygodne usadowienie się na karku wyselekcjonowanego elektoratu.
      Giertych nie widzi bowiem spraw polskich całościowo, jego pojmowanie polityki
      ogranicza się do wąskiego interesu, który jemu i jego kamratom zapewni
      powodzenie. Tyle i tylko tyle. (...)

Liga Polskich Rodzin powstała dzięki wspólnemu wysiłkowi kilku ugrupowań.
      Obecnie zdaniem wielu jej dorobek jest zawłaszczany przez członków Stronnictwa
      Narodowego, którzy bezpardonowo wykluczyli przedstawicieli innych formacji. Czy
      możliwy był inny scenariusz?

- Powstanie LPR do dzisiaj owiane jest mgłą tajemnicy i tak do końca nie
      wiadomo, kto za tym szyldem stoi. Byłem zdania, że istnieje konieczność
      ukształtowania jednej reprezentacji elektoratu patriotycznego. Formuła mogła
      być dowolna, nawet jednolitej partii. Pod jednym wszakże warunkiem - że wszyscy
      uczestnicy Ligi będą mieli równe prawa i będą przestrzegali przyjętych przez
      siebie reguł zgodnych z kanonami demokracji. Takie postępowanie jest jednak,
      jak już mówiłem, kompletnie obce liderom partii LPR - Kotlinowskiemu,
      Giertychowi i Wrzodakowi.

Obawiam się, że Liga jest jedynie zasłoną dymną, wygodnym narzędziem wpływu
      politycznego.

W większości szefowie partii LPR mają podwójną przynależność partyjną, mimo że
      statuty partii LPR i SN wykluczają podwójne członkostwo. Doskonale ilustruje to
      ich stosunek do reguł życia publicznego.

Chciałbym zapytać, jakie Pańskim zdaniem cele przyświecały Giertychowi i
      Kotlinowskiemu w ich działaniu?

- Pierwotnie, jeszcze przed wyborami, panowie ci w ogóle nie brali pod uwagę
      takiej ewentualności, że uda się im wejść do parlamentu. Ich celem było jedynie
      przekroczenie trzyprocentowego progu wyborczego i załapanie się na dotację
      budżetową dla partii politycznych.

Byłem jedynym członkiem komitetu wyborczego, który wierzył, że możemy wejść do
      Sejmu z niezłym wynikiem wyborczym.

Kiedy się okazało, że jednak próg wyborczy zostanie przekroczony i będą mieli
      reprezentację parlamentarną, wtedy uznali, że cały ten interes - w tym przede
      wszystkim pieniądze - trzeba zagarnąć w całości, ignorując pozycję polityczną i
      pomysły na działanie innych.

Ich zasadniczym zmartwieniem była dotacja z budżetu?

- Powiem więcej - nawet idąc do wyborów samorządowych, nie kierowali się
      interesem państwa, ale tylko i wyłącznie politycznym efektem. Stąd cała ich
      uwaga koncentrowała się na sejmikach, gdy tymczasem na poziomie gmin i powiatów
      LPR zupełnie zaniedbała interesy obywateli. (...)

Polacy jeszcze nie do końca sobie zdają sprawę, że te dwie siły - z lewej
      antyklerykalna Samoobrona, z drugiej pseudobogoojczyźniana Liga - to są dwa
      ramiona k
      • Gość: nat Re: ZDRADA WSZEDZIE ZDRADA IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.01.03, 17:22
        Znowu ci dali przepustke ze szpitala? I rekawy z tylu nie zwiazane? To
        niedopatrzenie o powaznych (dla ciebie) konsekwencjach. A slyszalam, ze w
        Kanadzie lecza schizofrenie.
        • tulipan100 WARIATKA WROCILA.............ADMINIE POMOCY!!!!! 23.01.03, 19:12
          Zgin, przepadnij nocna zmoro. Elciu, na Boga Jedynego, zabieraj stad swoje
          brzdkie cialo i chora duszyczke. Spadaj z Polski, spada na Bialorus. Tam czeka
          na ciebie Lukaszenka. On tez nie chce oddac swojego narodu w lapska Unii. Tylko
          on ciebie zrozumie. Moze tam zamieszkaj......
    • Gość: detritus Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 19:46
      Zgin, przepadnij, maro nieczysta :o)
      • Gość: detritus Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 19:50
        A coby nie otrzymac rozkladu dnia Wspanialej Eli z wyszczegolnieniem kolejnych
        ablucji dodam, ze mowiac "nieczysta" nie mialem na mysli higieny osobistej :o)
        • Gość: eh Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 20:51
          Bialy Holokaust na Narodzie Polskim

--------------------------------------------------------------------------------

From :
          "Jan G.

To :
          "Elizabeth

Subject :
          Witam

Date :
          Thu, 23 Jan 2003 12:18:40 -0600

Reply Reply All Forward Delete Put in Folder...InboxSent MessagesDraftsTrash
          Can Printer Friendly Version

Pani Elzbieto, czy pani uwaza ze partie polityczne w Polsce takie jakie obecnie
          sa na polskiej scenie politycznej to partie godne uwagi i zaufania? Ja mysle ze
          kazda z nich jest zazydzona i kazda ma okreslone zadanie aby narod Polski
          wprowadzac w blad. Jest to pozorna troska i walka o przecietnego Polaka, o jego
          przyszlosc, niepodleglosc i suwerennosc Polski.
          O to, aby Polacy zyli w swoim kraju tak naprawde juz nikt nie dba.
          Ludzie "Solidarnosci " wypedzeni z kraju, sama solidarnosc zdyskredytowana w
          oczach Polakow. Jedyna nadzieja narodu na poprawe zostala celowo rozbita,
          zbesztana a blotem. Zydzi rozbili ja od srodka, a teraz przygotowuja sobie nowe
          miejsce na wzor Izraela, jest to nasz kraj ktory powstapieniu do unii stanie
          sie ich wlasnoscia. To oni oczerniaja nas w oczach swiata, to oni przypisuja
          nam zbrodnie ktorych Polacy nie popelnili. To oni rowniez mowia ze Polak nie
          jest w stanie samodzielnie rzadzic swoim krajem. Oni obrabowali Polske
          tysiackrotnie i teraz szykuja dla Polakow cholokaust w bialych rekawiczkach.
          Aborcja, brak pracy, brak motywaci do zwiekszenia urodzin, odebranie zasilkow
          dla matek, odebranie wyprawek dla noworodkow urlopow macierzynskich,
          zmiejszenie zasilkow chorobowych wprowadzenie balaganu w sluzbie zdrowia. To
          wszystko i wiele wiecej o czym trudno nawet wspomiec sluzy po to, aby ten narod
          zniszczyc zredukowac maksymalnie. Podobnie jak narod Ukrainski w latach
          dwodziestych przed II wojna swiatowa, wyniszczyc glodem brakiem pracy
          wszystkiego co sluzy do normalnego zycia. Niestety obawiam sie, jezeli Polacy
          sie nie obudza, jesli nie dostrzega smiertelnego niebezpieczenstwa moze to sie
          skonczyc tragedia Polskiego Narodu. A obserwujac to wszystko co dzieje sie w
          Polsce wszystko zmierza ku zagladzie. Tam praktycznie nie ma polskiego zakladu
          przemyslowego, kluczowy przemysl zostal zniszczony albo wyprzedany za bezcen,
          teraz zostaly tylko resztki z ktorymi zrobia to samo. Tym spostrzezeniem
          chcialem sie z Pania podzielic, Pani Elzbieto.
          Dziekuje i pozdrawiam.
          J.J G.
          • Gość: eh Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 24.01.03, 00:50
            Re: ELŻBIETA -
            Autor: alex (---.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl)
            Data: 23-01-03 23:18

Pani Elzbieto brawo. Wiecej takich tekstów. Prosze bardziej zrozumiale
            (objętość nie-
            ma znaczenia ) bo Benki maja problemy z rozumieniem tych znakomitych tekstów.
            To dla nich, dla ich trochę spóżnionej edukacji prosze aby nie ustawała Pani
            w swoich wysiłkach. Jestem pełen podziwu i uznania za ten Pani ,,oświaty
            kaganek,, niesiony pod benkową strzechę. Z niecierpliwością czekam na kolejne
            teksty.

forum.busko.com
            • Gość: Benek Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 08:21
              A mozna poprosic o statystyke pokazujaca stosunek liczby glosow poparcia do
              liczby glosow mowiacych "Idz kobieto i nie wracaj"?
              • Gość: eh Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 24.01.03, 22:10
                Pani Magdaleno,

Wiem, ze nie moge się wypowiedziec za wszystkich jednakze prosze mi uwierzyc,
                ze dla Nas prawych katolikow polskich patriotow wy kobiety sposrod wszystkich
                istot ziemskich jestescie najwazniejsze. Znam dobrze psychike kobiet. Kazda z
                was chce miec tego ukochanego jedynego chlopaka na cale zycie, przy ktorym
                bylaby bezpieczna i szczesliwa. Ten który stworzylby jej ukochany dom.
                Ale by miec bezpieczny i ukochany dom to trzeba zyc w niepodleglej, silnej i
                dostatniej Ojczyznie zarzadzanej przez prawych Patriotow. Bez tego trudno go
                sobie wyobrazic. Dlatego My walczymy o ten Dom dla kazdego z Polakow, a
                zwlaszcza dla Was naszych sympatii, zon, siostr, gdyz Wasze szczescie jest
                Naszym szczesciem, a nagroda - radosc w Waszych oczach. Tak mysla prawi
                katolicy - Polscy Patrioci.

Prosze sobie zapamietac, ze jesli Polska wejdzie do UE, do tej dekadenckiej
                organizacji to najgorsze spadnie na Was, na kobiety. Staniecie się rzeczami na
                targu, a nie zywymi istotami. Nigdzie nie spotkalem tak uprzejmego traktowania
                nieznanych kobiet jak w Polsce. Bedziecie walczyc o posade sprzataczki, a
                wracajac po ciezkiej pracy do domu nikt Wam nie ustapi miejsca w tramwaju lub w
                autobusie nawet jesli bedziecie mialy srebrzyste wlosy i laske w reku. W UE
                takie zachowania to norma poprawnego europejczyka - zadnej litosci, radz sobie
                sam, a wazne, ze moje na wierzchu bo przez to ja jestem lepszy od ciebie.
                Z tego co pisze Pan Arek to ci �najbardziej postepowi europejczycy" w Polsce
                juz rownaja do tych z UE i Kanady. Dla nich jestescie towarem, rzecza do
                zabawy, która pozniej wyrzuca się na smietnik.

Natomiast pierwsze niesmiale przejawy traktowania i wciskania pospolitego
                �kitu" w glowy mlodych Polakow przyszlych parobkow w UE zauwazyla Pani sama.
                Sluga nie moze byc madrzejszy od pana. Tam wiedza jest tylko dla tych co maja
                pieniadze. Pan Janek na pewno zgodzi się ze mna.
                Tutaj mentalnosc ludzi jest inna. Jak jestes uprzejmy, taktowny i przyjacielski
                to cie traktuja jak powolnego im sluge - jak konia co moze ciagnac ich woz.
                Pamietam jak jedna pani skazyla mi się z tego powodu i ze sporo czasu zajelo to
                jej by się z tego otrzasnac. Znajomi troche sobie z niej zartowali mowiac, ze
                jak ciagle spotyka tylko takich co traktuja ja jak owego konia do roboty to
                moze powinna kupic sobie siodlo - bo moze jednak jest koniem.

Kazdy z Nas chce zyc w niepodleglej katolickiej Polsce bedac wolnym czlowiekiem
                i gdzie pewne slowa maja sens. Gdzie milosc to jest niepowtarzalne uczucie
                trwajace latami, laczace dwie kochajace się boze istoty mezczyzne i kobiete, a
                nie pokaz gejow czy lesbijek z czerwonymi wlosami, wymalowanymi twarzami
                pokazujacych swoje przyrodzenia na paradzie w Berlinie czy Toronto. Gdzie
                wiernosc to dzielenie doli i niedoli a nie ynteres do zrobienia, który gdy
                idzie zle to bye. Gdzie uprzyjmosc to styl zycia na codzien a nie postawa slugi
                względem pana.

Takiej Polski, takiego Domu jak wyzej opisalem zamiast UE zycze Pani -
                Magdaleno i wszystkim prawym Polakom.

Pozdrawiam
                Jerzy Malinski
                • Gość: Luk Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.03, 19:55
                  Jak referendum unijne sperawi, że nie wejdziemy to polece pierwszym samolotem do
                  Kanady i skrócę ją o głowę.
                  • Gość: detritus Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 28.01.03, 07:22
                    Czy tacy ludzie sa w stanie przekonac kogokolwiek? Watpie.
                    • Gość: eh Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 28.01.03, 22:04
                      Kobiety czesto pisza madrze, mezczyzni czasami !

Panie Grzegorzu, niestety nie ustrzegł się Pan argumentów powszechnie wbijanych
                      do głowy przez media i chyba nawet nie zastanowił się Pan, czy te argumenty
                      mają sens.

Polska jako żywo nie jest podobna do Portugalii (czy choćby Hiszpanii, jak by
                      tego chciały euro-entuzjastyczne media), gdyż w jej dochodzie narodowym, na
                      który się Pan powołuje, sporą część stanowią wpływy z turystyki. Nawet nie
                      próbuję porównywać, jakie dochoty na tym obszarze ma Polska.
                      Powinien Pan też wiedzieć, że "biedniejsze kraje Unii", do których często się
                      przyrównuje Polskę, miały o wiele korzystniejsze warunki przystąpienia do UE -
                      pełne dopłaty, wyższe fundusze strukturalne, okresy przejściowe na zniesienie
                      ceł, itp. Były również w stanie w o wiele większym stopniu wykorzystać
                      fundusze, bo miały we własnej kasie pieniądze na wymagany własny wkład w unijne
                      inwestycje.

Pana argument o tym, że nie traci się w Unii tożsamości narodowej, jest prosty
                      jak grzbiet złożonej Gazety Wyborczej. Tak, tak... Irlandczycy sa
                      Irlandczykami, Włosi Włochami, itd. Ale może wziąłby Pan łaskawie pod uwagę
                      unijną zasadę swobodnego przepływu ludności i osiedlania się, gloryfikowanie
                      praw mniejszości narodowych ponad prawa większości, a wreszcie federalne
                      superpaństwo z jednym rządem, parlamentem, konstytucją, walutą, armią, policją,
                      itd., w stronę którego wyraźnie zmierza Unia. Wszystko zmierza ku
                      centralizacji, ku jednej "unijnej" polityce, w której głosy społeczności
                      narodowych przestają się liczyć. Przecież to wszystko pracuje na rzecz Wielkiej
                      Idei Stanów Zjednoczonych Europy z jednym "europejskim narodem", w którym nie
                      ma miejsca na tradycyjnie pojmowaną narodowość, bo będzie ona zaledwie lokalnym
                      kolorytem. Przeciez efekt takich działań daje się wyraźnie przewidzieć,
                      mieliśmy na to przykład w innym Wspaniałym Sojuzie, po którym niekóre nacje
                      byłego ZSRR do dzis nie mogą się otrząsnąć z mentalnego sowietyzmu. Ja
                      osobiście takiego eksperymentu w Polsce sobie nie życzę, ale euro-entuzjastom
                      zdaje się wszystko jedno, czy ich dzieci będa się czuły najpierw Polakami czy
                      Europejczykami.

To, że 20% obywateli krajów unijnych nie wie, że ich kraj jest członkiem UE,
                      dowodzi tylko tyle, że nic ich nie obchodzi, co dzieje się z ich ojczyzną. A
                      więc dla mnie argument ten - jako wysuwany pod adresem przeciwników UE - jest
                      zupełnie chybiony, bo nas jak najbardziej obchodzi, co się będzie działo z
                      Polską. Sorry, ale to, co myślą obywatele UE w tej kwestii, jest dla mnie
                      kiepskim punktem odniesienia.

Co do Norwegii chyba się zgadzamy, że mieli olej w głowie odmawiając
                      członkostwa. Ale czy nie przyszło Panu do głowy, że Polska ze swoimi bogactwami
                      naturalnymi i położeniem w Europie mogłaby osiągnąć całkiem niezłą pozycję (nie
                      twierdzę, że identyczną, jak Norwegia), gdyby jej elity troszczyły się najpierw
                      o interes narodowy, a nie o interes innych państw? Przecież na wejściu do UE
                      tracimy nie tylko w wymiarze bilansu "dostaniemy-wpłacimy", do tego dochodzi
                      cała masa innych strat. Długo by je tu opisywać, ale można je skwitować trzema
                      wyrazami: wrogie przejęcie Polski, całkiem na podobieństwo przejmowania
                      przedsiębiorstw. Gdyby się Panu i innym Panu podobnym tak nie spieszyło do
                      Euroraju, to Polska miałaby szansę wzmocnić swoją pozycję, a wtedy karty byłyby
                      inaczej rozdawane.

Wybaczy Pan, ale cierpi Pan na jakiś bzdurny kompleks narodowej niższości, od
                      którego przeciwnicy UE w Polsce są kompletnie wolni... i chyba dlatego się nie
                      rozumiemy.

To, że Niemcy wykupią spory płat Polski jest chyba oczywiste jak wschód słońca
                      po nocy - nie wiem, dlaczego Pan twierdzi: "wiem że nie bedzie to zjawisko na
                      skale masową"... Przecież u nas ziemia jest wielokrotnie tańsza, Niemcy nie
                      wyzbyli się ciągot do "swoich pruskich ziem", niejedni mają jeszcze
                      przedwojenne akta własności, podczas gdy Polacy mają tylko wieczystą dzierżawę,
                      którą wyśmieje każdy trybunał europejski zanim lekką ręką przyzna zwrot ziemi i
                      nieruchomości "prawowitym właścicielom". Przepraszam, ale to jest tak
                      oczywiste, że nie chce mi się wchodzić w szczegóły. Czy Pan nigdy nie uczył się
                      historii i nie dostrzega, do czego zawsze dążyły Niemcy? A może sądzi Pan, że
                      czasy się zmieniły, i teraz już jest cacy? To przeciez Niemcom najbardziej
                      zależy na naszym szybkim wejściu do UE, bo oni przy tej okazji chcą jak
                      najszybciej w pełni realizować swoje interesy.

Pana przykład z USA chyba tylko pokazuje, gdzie przeciętny Polak upatruje
                      swojego "raju". Ciekawe, że używa Pan przykładu USA, żeby pokazać, do czego
                      może dojść UE jako Stany Zjednoczone... Naprawdę Pan w to wierzy? Przecież USA
                      nie powstały na przestrzeni kilkudziesięciu lat za pomocą paru traktatów i
                      zlepku socjalistycznych dyrektyw kierowanych do państw i narodów szczycących
                      się własną historią i tradycją. Czy Pan nie widzi, że polityka wewnątrz Unii
                      polega na zabezpieczaniu własnych interesów przez poszczególne państwa? Każdy
                      chce najlepiej dla siebie, co jest w pełni zrozumiałe, skoro na głównych
                      włodarzy Unii próbują się kreować Niemcy i Francja. Unia ma "zrobić dobrze"
                      głównie Niemcom i Francji, więc niech mi Pan tu nie prawi banałów, że tylko
                      jako Stany Europy osiągniemy pozycję równoważną pozycji USA. Tam PKB jest
                      wyższy, a tu jest niższy i od lat stoi w miejscu. To se ne da, Panie
                      Havranek...

Pan: **Unia Europejska gwarantuje też brak wojen na naszym kontynencie które
                      rujnowały Europe przez setki lat, **

A na jakiej podstawie raczy Pan łaskawie to twierdzić? Bezpieczeństwo militarne
                      mamy ponoć obstalowane dzięki NATO, więc po co tu UE? I owszem, Unia pracuje
                      nad własną policją i armią, ale skąd Pan wie, czy nie po to, żeby mieć sposób
                      na trzymanie nieposłusznych tubylców "za mordę"? Czy i tutaj wypróżni Pan w
                      naszą stronę jakiś piękny ogólnik?

Pan: **Można więc powiedzieć iż osoby przeciwne Unii, są nacjonalistami....a to
                      się źle kojarzy... **

No, to wytoczył Pan argument godny GazWyb, TVP, Polityki, Newsweeka, Wprost i
                      kogo tam jeszcze, razem wziętych. To naprawdę żałosne, że dał się Pan tak
                      otumanić, skoro uważa Pan, że obrona interesu Polski to "źle kojarzący się
                      nacjonalizm". Proszę jeszcze oskarżyć nas o ksenofobię, antysemityzm,
                      oszołomstwo, populizm, a może nawet i faszyzm, a wtedy usłyszymy dobrze nam
                      znany komplet epitetów. I Pan twierdzi, że używa własnych argumentów, a nie
                      zasłyszanych w mediach?

Prosze powiedzieć, czy np. rodzina ma prawo troszczyć się przede wszystkim o
                      własne dobro, a nie dobro całego bloku czy osiedla? Czy odmawia Pan narodowi
                      prawa do dbania przede wszystkim o własny interes i dobro swojej Ojczyzny?

Niech Pan przestanie smęcić, że poparcie dla UE to przejaw patriotyzmu, bo Pan
                      po prostu nie wie, o czym Pan mówi, Waćpanku... aż dziw, że to słowo przeszło
                      Panu przez klawiaturę!

Zdrowego myślenia życzę,

Goska K.
                      • Gość: eh Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 29.01.03, 01:29
                        Rada Europy skrytykowała Polskę za karygodne naruszanie zasady wolności mediów
                        wyraźnie podkreślając, iż w Polsce,, łamane jest prawo niezależnych
                        dziennikarzy i mediów do wyrażania krytycznej opinii, wywierane naciski a
                        państwowe media podporządkowywane są interesom lewicy. Przedstawiciele SLD
                        uczestniczący w obradach żądali usunięcia wzmianki o Polsce z dokumentu. Prawda
                        w oczy kole?

Przyjęty przez Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy dokument mówi o sytuacji
                        mediów europejskich. To bardzo ważny dokument, który dość szczegółowo ocenia
                        sytuację dziennikarzy, wydawców i właścicieli mediów w niemal wszystkich
                        krajach europejskich. I o to nagle, mimo wazeliniarstwa ekipy Millera, mimo
                        rozmaitych amorów czynionych przez rodzimych euroentuzjastów unijnym
                        komisarzom, ku przerażeniu naszych rodzimych lewaków Rada Europy otwarcie
                        piętnuje Polskę za łamanie wolności mediów mówiąc bardzo wyraźnie o próbach
                        podporządkowywania mediów rządzącej lewicy, mówi o szykanowaniu niezależnych
                        dziennikarzy. Raport bardzo dobitnie piętnuje również zdominowanie państwowej
                        telewizji polskiej przez polityków SLD. Według raportu i rekomendacji
                        Zgromadzenia Parlamentarnego RE – Polska jest w grupie krajów, którym
                        zarzucono "nękanie prawne" mediów, obok Azerbejdżanu, Białorusi, Chorwacji,
                        Rosji i Ukrainy. Spostrzeżenia europejskich parlamentarzystów mówią również
                        bardzo wyraźnie o naciskach gospodarczych, policyjnych nalotach i presji
                        podatkowej na niezależne czy też opozycyjne wobec rządzącej koalicji media.
                        Autorka raportu Tytti Isohookana-Asunmaa z Finlandii podaje, że polska
                        telewizja publiczna jest zdominowana przez władze - wg cytowanych danych, w
                        lecie zeszłego roku w obu kanałach TVP rządząca koalicja SLD-UP-PSL miała do
                        dyspozycji w sumie 15 godzin 4 minuty czasu antenowego; opozycja zaś 2 godz. 53
                        minuty.

Te przerażające dane pokazujące jak w Polsce przestrzegane są prawa człowieka,
                        szczególnie te mówiące o równym dostępie do informacji wywołało natychmiastowe
                        protesty uczestniczących w debacie i reprezentujących nasz kraj postkomunistów.
                        Zgodnie z zasadą „prawda w oczy kole” wręcz historyczny krzyk podniósł poseł
                        Piotr Gadzinowski,(SLD) związany również z tygodnikiem „Nie” Urbana, który
                        kategorycznie zażądał usunięcia z raportu wzmianki o Polsce. Do żądań
                        przyłączyli się również i inni reprezentanci postkomunistów m.in Aleksander
                        Małachowski.

Reakcja przedstawicieli rządzącej lewicy na krytyczny wobec nich raport nie
                        powinna jednak dziwić. Wszak nie od dziś wiadomo, że postkomunistów prawda w
                        oczy kole, a wszelka krytyka względem nich jest niemile widziana. Przez
                        kilkadziesiąt lat komuniści- przedstawiciele tego najbardziej zbrodniczego
                        systemu w dziejach ludzkości utrzymywali ster rządów tylko dzięki tłumieniu
                        wszelkiej krytyki, „nieprawomyślnych poglądów” cenzurze, zastraszaniu
                        niepokornych etc. Mimo zmiany sytuacji politycznej w Polsce nie zmieniła się
                        bynajmniej mentalność starej czerwonej gwardii, która dziwnym dowcipem historii
                        ponownie rządzi Polską i znów dla elit rządzących w Polsce dopuszczalna i
                        akceptowalna jest tylko „jedynie słuszna opcja”
                        • Gość: Elzbieta Re: patriota.pl IP: *.sympatico.ca 29.01.03, 14:29
                          Eurosceptyczni euroentuzjaści

Kompromitacją organizatorów zakończył się cykl konferencji proeuropejskich
                          organizowanych przez Lubelską Fundację Rozwoju, które odbywały się na terenie
                          województwa lubelskiego. W piątek (24 stycznia), podczas spotkania
                          organizowanego w Lubartowskim Ośrodku Kultury, okazało się, że cała akcje jest
                          grubymi nićmi szyta. – pisze Jacek Tomasiak nasz stały czytelnik.

Tego dnia w Lubartowskim LOK odbywała się konferencja pt. "Euro – wspólna
                          waluta zjednoczonej europy" (część projektu "Euro, ale z orłem"). Pod gmachem
                          zebrała się grupa przeciwników integracji Polski z UE reprezentowana przez
                          lokalne Stowarzyszenie Awangarda Narodowa oraz przedstawicieli Młodzieży
                          Wszechpolskiej. Pikieta miała cel pokojowy i informacyjny.

Podczas kolportażu ulotek oraz rozmów uświadamiających młodych ludzi czym tak
                          naprawdę jest UE okazało się, że reprezentanci tzw. Kół Proeuropejskich, które
                          istnieją prawie w każdej szkole, są... przeciwnikami integracji Polski z UE.
                          Młode działaczki "promujące" integrację przyznały się, że działają w takowych
                          kołach tylko dlatego, że wychowawcy obiecali im w zamian wycieczkę do Francji.

Innym miłym akcentem pikiety były słowa uznania dla organizatorów wyrażone
                          przez "zwolenników UE" oraz policjantów, którzy zostali wezwani na miejsce po
                          tym, jak młodzież zamiast uczestniczyć w zebraniu, wolała zostać przed
                          budynkiem i wysłuchać eurosceptyków co rozwścieczyło organizatorów.

Projekt "Euro, ale z orłem", powstaje dzięki wsparciu Narodowego Banku
                          Polskiego w ramach Programu Edukacji Ekonomicznej. Jego celem jest budowanie
                          wizerunku euro jako przyszłej waluty Polski. W ramach projektu realizowano
                          m.in. szkolenia, seminaria i warsztaty dla nauczycieli i uczniów szkół
                          średnich. Program wdrażany jest w powiatach: lubartowskim, łęczyńskim,
                          łukowskim, radzyńskim i włodawskim.

Jacek Tomasiak – czytelnik Innych Stron Integracji
                          • Gość: koza Re: patriota.pl IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 29.01.03, 20:38
                            Ludzie ratunku, gdzie jest psychiatra!
                            • Gość: being28 Do Eli!!! IP: *.icpnet.pl 29.01.03, 20:57
                              Ela, dla mnie napisz cos o:
                              Strategii odwrotnosci reszty kwantu wybierania procesow do wykonania.

Wskazowka: Systemy operacyjne czasu rzeczywstego.

Tylko troche sie wysil...
                              • tulipan100 Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE 29.01.03, 21:34
                                Posluchaj ty "patritko.pl". Ganiasz po tych forach, wypisujesz rozne bzdury, z
                                ktorych czesc forumowiczow sie smieje a czesc odsyla cie do psychiatry. Pora na
                                powazne i ostateczne podsumowanie twojej osobowosci. Zakladajac nawet, ze czesc
                                twojego zyciorysu jest troszeczke prawdziwa, to nasuwaja sie nastepujace
                                wnioski. W latch 70-tych, mimo ze podobno sledzilo ciebie prawie cale SB,
                                otrzymywalas wielokrotnie paszport do Europy Zachodniej. W tyn czasie ja
                                rowniez wystepowalem 6-krotnie o paszport, ale zawsze otrzymywalem odpowiedz
                                negatywna. A bylem wtedy tylko skromnym studentem. Zwialas z tego kraju jak
                                SZCZUR i to w okresie, kiedy Polska potrzebowala prawdziwych patriotow. Ty
                                wybralas sobie oboz dla uchodzcow w Austrii / wszystkie te fakty czerpie z
                                twojego forumowego belkotu /, kiedy bardzo wielu ludzi pierwszej Solidarnosci
                                gnilo w wiezieniach. W latach 80-tych wyemigrowalas z Europy, aby wiesc
                                spokojny zywot, podczas gdy my bylismy dolowani w Polsce fizycznie, psychicznie
                                i ekonomicznie. Ty delektowalas sie wtedy prawdziwa demokracja. Kiedy
                                odzyskalismy niepodlegosc i probujemy ulokowac Polske na torach prowadzacych do
                                prawdziwego rozwoju i dobrobytu, ty masz odmienne zdanie. Moja ocena jest
                                jednoznaczna. Tylko kapus SB mogl bez przeszkod wielokrotnie wyjezdzac w
                                tamtych czasach na Zachod. Tylko kapus mogl bezproblemowo wyjechac w stanie
                                wojennym z Polski.Tylko kapus SB patrzy z nienawiscia na pozytywne zmiany w
                                Polsce
                                I ostanie stwierdzenie. Uzurpujesz sobie prawo do oceny wstapienia Polski do
                                Unii Europejskiej. Takie prawo przysluguje tylko obywatelom polskim, ktorzy
                                placa podatki w tym kraju. Wiecej od ciebie ma w tej sprawie do powiedzenia
                                polski kloszard, bo on przynajmniej placi podatek VAT zawarty w wypijanym tanim
                                winie.
                                Ty przez te lata nie wplacilas w wolnej Polsce ani grosika. Probujesz
                                porownywac sie do Jana Nowaka Jezioranskiego. Ten czlowiek, ktory cale zycie
                                poswiecil na walke o wolna Polske jest dzis w kraju i walczy teraz z tobie
                                podobnymi oszolomami o ostateczne wejscie do Europy. Jestes prawdziwa miernota,
                                prawdziwym zerem i pogrobowcem esbeckim. Trzymaj swoje nieczyste rece z dala od
                                naszej Polski. Ty podla kobieto nie masz i nigdy juz nie bedziesz miala swojej
                                ojczyzny. Gardza toba Polacy, gardza Kanadyjczycy. Chyba, ze otrzymasz
                                obywatelstwo Bialorusi lub Korei Płn. i tam nastapi spelnienie twoich chorych
                                pomyslow.

• Gość: Elzbieta Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.sympatico.ca 29.01.03, 22:28
                                  DEKLARACJA WOLNEGO POLAKA

Jestem Polka. Mam obowiązki polskie i polskie pragnienia. Chcę wolnej Polski.
                                  Chcę Państwa Polskiego, w którym Polacy są gospodarzami. Chcę własności
                                  polskiej w polskich rękach i polskiego chleba na polskim stole. Chcę pracy dla
                                  każdego Polaka, który chce pracować, i dachu nad głową dla każdego Polaka,
                                  którego pozbawiono domu. Chcę uczciwego dostępu do leków dla chorych. Chcę
                                  godziwych warunków życia dla każdej polskiej rodziny. Chcę Trybunału Stanu dla
                                  tych, którzy wyprzedają polskie dobra i wydają rządy Polską w ręce obcych
                                  stolic.

Chcę współpracy Polski z innymi narodami opartej na poszanowaniu praw
                                  każdego narodu do wolności i na uczciwej wymianie dóbr. Każdy inny rodzaj
                                  rzekomej "współpracy" uznaję za próbę eksploatacji i podboju. Uznaję prawo
                                  każdego narodu do obrony przed podbojem. Chcę bronić wolności Polski, która
                                  stanęła w obliczu podboju przez Unię Europejską.

Sprzeciwiam się włączeniu Polski do Unii Europejskiej, bo to prowadzi
                                  do likwidacji suwerenności mojego Państwa i do obcych rządów nad Polakami. Nie
                                  chcę dawnego poddaństwa Moskwie zamienić na nowe poddaństwo wobec Brukseli.

Nie będę popierał żadnych działań, które szkodzą Polsce, oraz osób i
                                  organizacji, które w takich działaniach uczestniczą. Będę dla dobra Polski
                                  współdziałał ze wszystkimi, którzy tę Deklarację Wolnego Polaka złożą.

Czy ktoś z Polaków chciałby jeszcze powiedzieć to samo co my? Czy
                                  będzie nas więcej niż dwustu kilkudziesięciu?

Poseł Jan Łopuszanski
                                  Poseł Józef Skowyra
                                  Poseł Ewa Kantor
                                  Poseł Stanisław Szyszkowski
                                  Poseł Leszek Murzyn
                                  Poseł Urszula Krupa
                                  Poseł Gertruda Szumska
                                  Poseł Witold Tomczak
                                  Poseł Zofia Krasicka-Domka
                                  Senator Jan Szafraniec
                                  Poseł Gabriel Janowski
                                  Poseł Halina Szustak
                                  Poseł Gabriela Masłowska
                                  Poseł Piotr Krutul
                                  Poseł Halina Nowina Konopczyna
                                  Poseł Halina Murias
                                  Poseł Stanisław Papież
                                  Poseł Anna Sobecka
                                  Poseł Mariusz Grabowski

Zbigniew Łabędzki - portal Ojczyzna.pl
                                  Elzbieta Gawlas - Wydawnictwo Pamiec Narodu

• Gość: being28 Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 29.01.03, 22:35
                                    Kiepski ten portal ojczyzna.pl, maila nie mozna zalozyc. Nie polecam.
                                  • iznota33 Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE 03.02.03, 19:03
                                    lista palantów.niestety nie jest pełna.
                                • Gość: Elzbieta Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.sympatico.ca 30.01.03, 02:18
                                  tulipan, nie wiem, kim jestes.

Po twoim pisaniu wnosze, ze studia nie wiele ci pomogly. Jestes bardzo
                                  ograniczony i zadne tlumaczenia do ciebie nie trafia.

Jeszcze raz powtorze. Paszport otrzymalam na podstawie dwukrotnego zaproszenia
                                  ambasadora Andre Gillabert z Paryza. To byl jedyny powod, dla ktorego komunisci
                                  nie chcieli sie kompromitowac.

Jakiekolwiek wiazanie mnie z esbecja jest wynikiem twojej paranoi, albo jestes
                                  prowokatorem.

Dzisiaj napisalam cos, co cie moze ucieszy:

===========================================

Drogi W:

Od pieciu lat jestem zwiazana bardzo z Narodem Asyryjskim.

Dzisiaj dzwonilam do Ambasady Iraku. Jezeli ambasador zadzwoni i pomoga mi,
                                  pojade jako ludzka tarcza - chronic ludzi i pomagac im.

Elzbieta

Elu,

Stanowczo sie nie zgadzam (!) choc wysoko cenie Twoj gest.
                                  Jestes potrzebna Polakom. Tam u nas tez jest wojna i tez sa i jeszcze bada
                                  ofiary.
                                  Jest to jedna z najgorszych jej form. bo pod plaszczykiem demokracji !
                                  Upior, ktory nas doil przez lata, kontynuuje swoja robote. Trzeba temu polozyc
                                  kres.
                                  I mysle, ze juz najwyzszy czas, zeby nasz narod mogl zyc normalnie.Nie chce
                                  popadac
                                  w przesade, ale bez nas ich przyszlosc jest wiecej niz niepewna. Wiec NIE !

Sciskam Cie ...
                                  Wl

=====================================
                                  Asyryjczycy okazali mi swa milosc. Tak malo Polakow mialo dla mnie odrobine
                                  serca i zrozumienia.

• Gość: detritus Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 08:24
                                    > Dzisiaj dzwonilam do Ambasady Iraku. Jezeli ambasador zadzwoni i pomoga mi,
                                    > pojade jako ludzka tarcza - chronic ludzi i pomagac im.

Brawo, Pani Elzbieto. Popieram takie dzialanie. W koncu przestaje Pani mowic a
                                    zaczyna dzialac.
                                    Mysle, ze niewdzieczni uzytkownicy Forum Gazety Wyborczej odkupia swe
                                    poprzednie naigrywanie sie z Pani i zorganizuja zrzutke na bilet do Iraku.
                                    • Gość: Elzbieta Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.sympatico.ca 30.01.03, 21:50
                                      Re: Kochajcie i sznujcie historie i tradycje swojego Kraju
                                      Autor: Elzbieta (---.sympatico.ca)
                                      Data: 30-01-03 07:31

Koniec swiata. Pan Artur wie, do jakiej lozy nalezy Saddam!

Ja wiedzialam o tym od dawna, ale gdybym ja to napisala, aj, bylyby komentarze
                                      arcykulturalne i arcyintelektualne.

Jezeli Bush nalezy do Skull and Bones, to gdzies na pewno na luch sie spotykaja.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kochajcie i sznujcie historie i tradycje swojego Kraju
                                      Data: 30-01-03 07:45

Myslenie pozostawiam panu, panie Arturze i panu Maddox.

Mnie wystarczy moja wiedza, zeby prawidlowo oceniac wydarzenia na swiecie.

Napisal pan:

"Otóż do dzisiaj są ślady potworności wojen na Bałkanach, czystki etniczne,
                                      mordy i gwałty są naturalne w czasie wojny domowej, temu nikt normalny nie
                                      zaprzeczy."

To, co dla pana jest naturalne, dla mnie - nie jest i nie bedzie.

I w ten zasadniczy sposob sie roznimy.

To nie byla wojna domowa, tak jak po 1945 roku nie bylo w Polsce wojny domowej.

"W ciagu 50 lat wywolalismy 48 konfliktow zbrojnych" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dopoki ludzie nie zrozumieja, ze sa sily z piekla rodem, ktore dla wlasnych
                                      celow i to finansowych wywoluja konflikty, beda sie mordowac miedzy soba, a
                                      organizator bedzie liczyl, ile na tym zarobil.

Rzezie i czystki etniczne w Afryce tez byly "doskonale" wyrezyserowane.

To taka sobie nienawisc na zawolanie !

Obecne uzeranie sie Polakow miedzy soba zawdzieczamy tym samym demonom niezgody.

Tylko myslenie boli tak wielu !

forum polskiejutro.pl
                                      Nie prosilam o zadna zrzutke !!!
                                      • Gość: detritus Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.03, 22:10

> Tylko myslenie boli tak wielu !

Oj prawda, prawda...

> Nie prosilam o zadna zrzutke !!!

Wzrorujemy sie na dobrej szkole uszczesliwiania na sile :o)
    • tulipan100 Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE 31.01.03, 00:07
      Jak zwykle nie odpowiedzialas na postawione tezy. Najczestsza odpowiedzia sa
      twoje elaboraty. Twoje gadanie, ze esbecja przestraszyla sie Andre Jakiegostam
      to bzdura. Esbecja nie zawahala sie zamordowac Pyjasa czy Popieluszke, ale
      wystraszyla sie odmowy wydania paszportu PANI ELI, bo Pan Andre moglby pogrozic
      palcem. Studia konczylas podobno w 1971 r. Musialas cos slyszec, wielka
      bojowniczko, o Marcu 1968r. Jednak nic o tym nie wspominasz, a studia
      zakonczylas z wynikami znakomitymi. Moi starsi koledzy, ktorzy w najmniejszym
      stopniu zaangazowali sie w Protest Marcowy zostali relegowani z uczelni. Tylko
      PANI ELA ukonczyla studia bezproblemowo. Pozniej PANI ELA zostaje sekretarka
      Walesy, ale nikt nie moze jej sobie przypomniec. Ostatnio IPN podal, ze w
      szeregach uczestnikow na I Zjazd Solidarnosci znajdowalo sie wielu agentow SB.
      Moze jednak ktos sobie ciebie przypomni. Sam Walesa,kilka dni temu potwierdzil,
      ze podejrzewal wiele osob z wlasnego otoczenia o wspolprace z SB. Po 13 grudnia
      PANI ELA znika i znajduje sie w Austrii. Jakim cudem wielka konspiratorka
      tropiona przez esbekow a byc moze i KGB przedostaje sie do Austrii ?. O tym
      cicho,sza. W latach 80-tych znana bojowniczka podejmuje bezpardonowa walke z
      komuna juz w Kanadzie. W Polsce ludzie pierwszej Solidarnosci piknikuja w
      obozach dla internowanych i wiezieniach dla kryminalistow, a tam PANI ELA w a
      l c z y ! Zaczyna wychowywac tez synka, rowniez wielkiego patriote, ktory tylko
      ma problemy z jezykiem polskiem i woli mowic po angielsku. Ale poza tym WIELKI
      PATRIOTA. Co PANI ELA
      robila w latach 90-tych ?. O tym nie chce pisac. Pewnie zeszla do tak
      glebokiego podziemia, ze sama nie wie z kim walczyla. Widzac schylek swego
      zywota PANI ELA postanowila stworzyc wlasna historie WIELKIEJ POLKI. Odnalazla
      sie w roli najwiekszego medrca w temacie "Co jest dobre dla Polski". Co prawda
      PANI ELA nie przekazala do Polski ani grosika tytulem podatu, ale w ramach
      rekompensaty udziela nam, Polakom wspanialych rad. Przeciez to o wiele bardziej
      wartosciowsze niz jakies tam pieniadze. I tak PANI ELA, powolujac sie na
      podobne do niej autorytety, walczy z naszym wejsciem do Unii. Znajomosc
      aktualnych problemow Polski jest u PANI ELI "zerowa". Ta pani nie nawet, ze w
      Polsce od wielu lat poslugujemy sie 7-mio cyfrowymi numerami telefonow. PANI
      ELI to jednak nie przeszkadza. Wszystkich, ktorzy proponuja akces do UE
      okresla, w najlepszym przypadku, zdrajcami. Moj Boze. Uznawany za najwiekszy
      autorytet moralny wspolczesnego swiata Jan Pawel II, wielokrotnie popierajacy
      polska akcesje do EU, znalazl sie na tej samej liscie zdrajcow co Jan Nowak
      Jezioranski, Walesa, Borusewicz i inni.
      Droga pani. Pani, jak rowniez pani podobni mieszkancy Kanady czy tez innych
      krajow wykazujecie degrengolade wlasnej osobowosci. Specjalnie pisze, ze chodzi
      mi o ciebie i tobie podobnych frustratow. Wy ktorzy nic nie osiagneliscie na
      obczyznie z nienawiscia patrzycie na tych, ktorzy zostali w kraju i wygrali.
      Chcielibyscie, widziec Polske z kurnymi chatami, pelna nedzy i bez perspektyw
      na przyszlosc. Wtedy wy, niczym wam podobny Tyminski, byscie tu przyjezdzali
      pokazywac swoj "dorobek" osiagniety przy czyszczeniu szaletow, czy tez w inny
      ciebie godny sposob. Polska nie jest bogata, ale to co uczynila przez ostatnie
      lata w warunkach wolnosci gospodarczej, powoduje ze mamy prawo byc dumni z
      naszych osiagniec. Tak tez uwaza wielu swiatlych i przedsiebiorczych
      przedstawiecieli Polonii. Podobnie jak my, wstydza sie za wasze antypolskie
      dzialania. Skutek ich jest jednak tylko jeden-grochem o sciane. Podobno masz
      zamiar robic za zywa tarcze w Iraku. Jestem pewien, ze tam nie pojedziesz.To
      jest tyle samo warta deklaracja co twoja wymyslona walka z komuna.Cale Twoje
      zycie to jedno wielkie tchorzostwo a byc moze i zdrada. Zwialas z Polski jak
      szczur, kiedy ludzie kochajacy Polske tu zostali. Mieli przeciez mozliwosc
      wyjazdu, deklarowanego przez Kiszczaka, ale wiedzie ze o wolnosc Polski trzeba
      walczyc w Polsce. Zegnam cie stwierdzem - jesli masz troszeczke godnosci to
      powinnas sie wstydzic i trzymac od Polski z daleka.
      • Gość: Elzbieta Re: Do Eli - ale BARDZO POWAZNIE IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 13:40
        Tylko niskie pobudki tak mialkiemu ludzikowi kaza tak pisac. Innym razem
        odniose sie do przeklaman i wierutnych klamstw.

Taaaaaaaaaaaaaaaak , milosc do Matki moze byc bardzo plyyyyyyyyyyyyynna.
        Moze sie przeniesc na Sasiadke.
        =======================================================================

Forum www.kielce.pl

quote="Gruby"][color=blue]

O, Elżbieto Bezlitosna!

I nie zapomnij odpowiedzieć na proste pytanie

Czy Polska w miedzywojniu była państwem suwerennym?

---------------------------------------------------------------------------
        Odpowiem na pytanie.

W momencie kiedy Jozef Pilsudski - mason w 18 stopniu Wielkiej Lozy Szkocji - (
        zrodla brytyjskie) - kazal umiescic pod skrzydlami Orla Bialego dwie gwiazdy
        piecioramienne masonskie - Polska utracila Niepodleglosc. Bylo to
        przygotowanie do II Wojny Swiatewej, w ktorej zginelo tragiczna smiercia 5
        Milionow Polakow.

Statystyki przedwojenne podaja, ze przed wojna Polska liczyla 36 milionow
        mieszkancow. Po wojnie spis ujawnil - 22 miliony.

POLSKI HOLOKAUST NIGDY NIE BEDZIE ZAPOMNIANY

Niektorzy chca, zeby Polski juz nigdy nie bylo.

• Gość: uzu Re: patriota.pl IP: *.tvk.tpsa.pl 31.01.03, 01:24
      hasła, hasła - bo gwiazda wam już zgasła
      Głupku
      • Gość: uzu Re: patriota.pl IP: *.tvk.tpsa.pl 31.01.03, 01:33
        to oczywiście do Eli (ale ja czuję, że to transwescyta polityczny)
        • tulipan100 Wszystko jasne: ELKA TO KAPUS ESBECKI..... 31.01.03, 14:25
          Tak sadzilem od samego poczatku. Jestes kapusiem esbeckim. Tam ci juz nic nie
          grozi, ale jak pokazesz sie w Polsce to ogolimy ten kapusiowy leb do golej
          skory. A potem smola i pierze... . Tak koncza esbeckie kapusie. Zjazd esbecka
          sz.... .
          • Gość: detritus Re: Wszystko jasne: ELKA TO KAPUS ESBECKI..... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 31.01.03, 14:56
            tulipan100 napisał:

> Tak sadzilem od samego poczatku. Jestes kapusiem esbeckim. Tam ci juz nic nie
            > grozi, ale jak pokazesz sie w Polsce to ogolimy ten kapusiowy leb do golej
            > skory. A potem smola i pierze... . Tak koncza esbeckie kapusie. Zjazd esbecka
            > sz.... .

No, no, no. Spokojnie.
            Do tej chwili bylo to chyba jedyne Forum na ktorym nikt nie obsobaczyl Elzuni z
            grubej rury.
            • Gość: Elzbieta Elunia IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 16:37
              W Krakowie oswiadczono mi sie. To naprawde mile.
              ------------------------------------------------------------------------------

RATUJCIE POLSKIE SZKOLY
              Data: 31-01-03 06:44

Na sniadania dla glodnych, biednych dzieci - pieniedzy nie ma. Sienkiewicza -
              wyrzucono ze spisu lektur.

Na wroga Polsce propagande - lotrow stac, by wydac miliony dolarow !!!!!!!!!!!!

===============================================================================!

Propaganda o Unii w szkołach

Do szkół regionu tarnowskiego trafią plakaty i ulotki o tematyce Unii
              Europejskiej. Kuratorium oświaty w Tarnowie zasypane zostało tymi materiałami.
              Do 400 szkół trafi: 80 tys. ulotek i 4,5 tys. plakatów. Podczas ferii są one
              rozwożone do placówek oświatowych. 6 rodzajów plakatów i cztery rodzaje ulotek
              przybliżające zagadnienia unijne będą umieszczane w widocznych miejsca, tak aby
              młodzież zainteresować tą tematyką. - podaje serwis Radia Plus.

Plakaty i ulotki tarnowskie Kuratorium otrzymało z Urzędu Komitetu Integracji
              Europejskiej i Ministerstwa Edukacji w ramach programu "Moja szkoła w Unii
              Europejskiej". - donosi RP. Ciekawe jak wygląda bezczelna agitacja w innych
              miejscach w Polsce i czy ulotki przeciwników też mogą liczyć na przychylność
              usłużnych dyrektorów.

Karol Kołakowski - Inne Strony Integracji
              www.radioplus.pl/

• Gość: Elzbieta Re: Elunia IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 22:33
                Jerzy Przystawa

„ONI”
                (komentarz wygłoszony w Katolickim Radio Rodzina, 30 stycznia 2003)

Najnowszy numer tygodnika „Polityka” (Polityka nr 5 z 1 lutego 2003) zawiera
                artykuł Jacka Żakowskiego zatytułowany: „Kryzys elit – Afera towarzystwa”.
                Zaczyna się on tak: „Największą przeszkodą w modernizacji nie są małorolni,
                lecz polskie elity. III Rzeczypospolita wyczerpała możliwości samonaprawy. Czas
                zacząć myśleć o IV Rzeczypospolitej. Taki jest dziś dominujący ton
                publicystyki.” Dokładnie w tym samym duchu wypowiada się Jerzy Urban w
                najnowszym „Nie”. Postuluje tam konieczność zerwania z III RP poprzez radykalną
                zmianę konstytucji, gdyż tak jak jest do tej pory dalej rządzić się nie da.
                Socjolog, profesor Jadwiga Staniszkis twierdzi, że państwo polskie utraciło
                sterowność, że dzisiaj już praktycznie nikt nim nie rządzi.
                Dyrektor Instytutu Socjologii w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, profesor
                Andrzej Zybertowicz, wysuwa „Pakiet dla Polski”. Pierwszym i nadrzędnym punktem
                tego „Pakietu” jest konieczność zmiany systemu wyborczego i wprowadzenia
                jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu. W kolejnych tekstach i
                wystąpieniach taki sam postulat zgłasza inny wybitny polski socjolog i
                politolog, profesor Antoni Kamiński z Instytutu Problemów Politycznych PAN.
                Jego zdaniem bez wprowadzenia JOW nie mamy szansy na silne, rządne państwo. Ten
                sam postulat wysuwa światowej sławy specjalista teorii zarządzania, profesor
                Witold Kieżun. Kilka tygodni temu „Pakiet dla Polski” przedstawił w
                tygodniku „Wprost” Jan Nowak-Jeziorański. I w jego „pakiecie”, chociaż nieco
                innym niż zgłaszanym przez prof. Zybertowicza, pierwsze miejsce zajmuje
                postulat JOW. Z dalekiej Kanady docierają do nas, publikowane w Ameryce teksty
                Stanisława Tymińskiego, który wykazuje w nich potrzebę i konieczność
                wprowadzenia w Polsce JOW. Parę lat temu, postulat JOW zgłaszali, niezależnie
                od siebie, Jerzy Giedroyc i Gustaw Herling-Grudziński. W ubiegłym tygodniu
                dotarła do nas wiadomość, że postulat JOW dla Niemiec zgłosił prezydent
                potężnej centrali przemysłu niemieckiego, Bundesverband der Deutschen
                Industrie, dr Michael Rogowski, który podniósł ekonomiczną niezbędność JOW.
                Postulat JOW, który Ruch Obywatelski na rzecz JOW wysuwa od lat, jest jedynym
                dzisiaj konkretnym postulatem ustrojowym, którego wprowadzenie nic nie
                kosztuje, natomiast całkowicie odmieniłoby nasze życie publiczne i państwowe,
                dokonałoby zasadniczej zmiany elit rządzących państwem. Z dnia na dzień widzi
                to coraz więcej Polaków, ze wszystkich stron ideologicznego i politycznego
                spektrum. Jednakże, kiedy o tym mówimy, najczęściej pojawia się argument: „tak,
                masz rację, wprowadzenie JOW naprawiłoby nasze państwo, zgadzam się z tobą
                całkowicie. Ale jest to postulat nierealny, ponieważ ONI nigdy się na to nie
                zgodzą. A bez ich zgody na jego wprowadzenie nie ma szans.” Niedawno taki sam
                argument usłyszeliśmy w rozmowie z pewnym wybitnym Hierarchą Kościoła
                Katolickiego w Polsce: macie rację, ale ONI się na to nigdy nie zgodzą.
                W latach 80-tych, w tzw. drugim obiegu wydawniczym, furorę robiła książka
                Teresy Torańskiej „Oni”. Autorka przeprowadziła wywiady z szeregiem czołowych
                polityków komunistycznych, głównie z okresu stalinowskiego. Wtedy wszyscy
                wiedzieliśmy i rozumieliśmy kim byli ONI: przedstawiciele narzuconej nam
                przemocą sowieckiej władzy, namiestnicy i wykonawcy poleceń Kremla. ONI
                stanowili realną, ponurą siłę, trzeba było ich się bać i z nimi się liczyć,
                ponieważ za nimi stały nie tylko Służba Bezpieczeństwa, Milicja i ORMO, nie
                tylko Ludowe Wojsko Polskie, na którym nie wiadomo do jakiego stopnia można
                było polegać, ale przede wszystkim potworna siła atomowego mocarstwa,
                posiadająca pod bronią 5 milionów sołdatów, KGB, GRU, czołgi, rakiety etc. etc.
                W maju 1983 przyjechał do Polski redaktor naczelny największej amerykańskiej
                gazety „New York Times” Abraham Rosenthal. Trafił akurat na wielkie wydarzenie,
                na pogrzeb zamordowanego przez SB, warszawskiego licealistę, świeżo upieczonego
                maturzystę, Grzesia Przemyka. Wrażenia z podróży przedstawił w pięknym
                reportażu zatytułowanym „The Trees of Warsaw”, opublikowanym 7 sierpnia 1983
                w „The New York Times Magazine”. Rozmawiał z Polakami ze wszystkich kręgów
                społecznych, z dziennikarzami, politykami, robotnikami, intelektualistami,
                taksówkarzami. Także z Mieczysławem Rakowskim i Lechem Wałęsą. Zdumiało go i
                uderzyło jakieś niezrozumiałe, potężne natężenie nadziei na odmianę polskiego
                losu. Wszyscy mówili: wiemy, że Sowieci, że czołgi, że rakiety, ale trzeba mieć
                nadzieję. Rosenthal napisał: „Pamiętam, jak sobie myślałem – nadzieja,
                nadzieja, ci Polacy oni wciąż w kółko powtarzają to samo: nadzieja. Młodzi
                ludzie na ulicy i na cmentarzu, Wałęsa, dziennikarz wyrzucony z telewizji,
                młoda kobieta, która brała ślub w więzieniu – wszyscy nie tylko mieli nadzieję,
                ale właściwie całe ich życie ześrodkowało się wokół nadziei, zakorzeniło się w
                niej.” Artykuł zakończył tak: „Poruszyło mnie i uderzyło zrozumienie siły i
                przekonywującej mocy tej nadziei – nadziei, że odmienią się serca Sowietów,
                nadziei na cud, nadziei pokładanej w sobie, którą trudno wyrazić i określić.
                Może nie w sposób dramatyczny, ale po prostu otworzyło mi to trochę oczy,
                pozwoliło widzieć odrobinkę jaśniej. Jestem nadal politycznym realistą i nie
                wierzę, żeby posiadanie tylko jednego elementu siły – nadziei – było w stanie
                pokonać wszystkie przeszkody. Polska nadzieja istnieje. Istnieje też Armia
                Czerwona. Wierzę jednak, że pobudzeni siłą tej nadziei Polacy jakoś, pewnego
                dnia, powstaną znowu. Przekonany jestem, że zostaną znowu pokonani. Ale wierzę,
                że wtedy wstaną i pomaszerują znowu.”
                Dzisiaj każdy z nas może ocenić trafność tych opinii, napisanych 10 lat temu
                przez doświadczonego, sceptycznego amerykańskiego Żyda. Gdzie jest dzisiaj
                Armia Czerwona, gdzie są Sowieci, czołgi i rakiety, KGB i GRU? Gdzie są ONI,
                których władzę podtrzymywały i gwarantowały armie i rakiety?
                Kim są dzisiaj ONI, ci którzy odbierają nadzieję Polakom, że można cokolwiek w
                naszym kraju zmienić? Kogo dzisiaj mamy się bać i dlaczego? Kto i co stoi za
                zgrają pieczeniarzy i szalbierzy, którzy korzystając z naszych wad, z naszej
                niewiedzy, naszej nieznajomości mechanizmów wyborczych, naszej ignorancji w
                dziedzinie finansów międzynarodowych, giełd, rynków itd. itp., prawem kaduka
                zawłaszczyli nasz kraj i łupią nas ze skóry bez miłosierdzia?
                Kim jest to „towarzystwo”, o którym półsłówkami rozmawiają Rywin z Michnikiem?
                Parę dni temu przysłuchiwałem się uczonym dysputom w telewizji Puls: czy Polską
                rządzi towarzystwo? I cóż to za „towarzystwo”, którego mamy się bać, i które
                godzi się tylko na przekręty, na drenowanie publicznych pieniędzy, na
                złodziejskie „prywatyzacje”, na tuszowanie wszelkich afer? To „towarzystwo” w
                walce o łupy strzela do siebie. Któż bowiem zabił prezesa Najwyższej Izby
                Kontroli, profesora Waleriana Pańkę, kto zastrzelił komendanta głównego
                Policji, generała Papałę? Kto zamordował ministra Jacka Dębskiego? Kim jest
                Przywieczerski, o którym rozmawiają Michnik z Rywinem, nie bardzo nawet wiedząc
                czy już siedzi czy jeszcze siedzi? Nawet tego nie wiedzą o facecie, który
                sponsorował grubymi milionami Jacka Kuronia i jego Unię? Co mówi Rywin
                Michnikowi o największym bohaterze polskiego biznesu, druga pozycja na liście
                najbogatszych Polaków, Zygmuncie Solorzu? „Bandyta i złodziej, który ci wsadzi
                zardzewiały nóż w plecy”? Ale ty, Adaś, nie, ty jesteś w porządku, ty nie
                zawiedziesz przyjaciela, ty jesteś facet rzetelny, u ciebie jak słowo
                • Gość: Elzbieta Poezja z Australii IP: *.sympatico.ca 01.02.03, 20:28
                  niestrudzeni - z kart historii
                  ® © Miroslaw M. Krupinski
                  (maj 1998)

spi pies w kota objeciach, porzekadlom przeczac,
                  myszy sennie sie wlocza po pustej spizarni,
                  spi wapniaczka i wapniak, spokojnie, nie grzeszac,
                  brak zapalu tlumaczac bliskoscia dzieciarni.
                  lube dziatki spia takze, mnozac sny wesole
                  zanim ranek brutalnie je zwlecze z poduszki,
                  w swych marzeniach ponownie podpalaja szkole,
                  jekiem belfrow smazonych radujac swe uszki.

na sasiadce spi sasiad miloscia znuzony.
                  budzik musi go zerwac tuz przed wschodem slonca,
                  bo przed switem ma wrocic do opaslej zony,
                  nim nasenne pigulki odespi do konca.

wlamywacze po schodach wynoszac pianino
                  (bo kradzieze portfeli zaczely ich nudzic)
                  przystaneli na chwilke, przed jakas godzina
                  i troszeczke przysneli, nie mogac sie zbudzic.

spi milicjant na strazy porzadku i prawa,
                  nie wiadomo co chrapie - czy to on czy spluwa,
                  spi najmniejszy przysiolek i wielka Warszawa.
                  w calym kraju spia wszyscy - tylko partia czuwa:

musi noca prostowac skrzywione granice,
                  ktore znow ktos zlosliwy wykrzywil do wschodu,
                  sto cokolow zbudowac, znow przezwac ulice,
                  i dekretem sie wpisac do serca narodu.

musi wroga wymyslic, bo z kim tu wojowac
                  - a bez walki dzis nie ma sukcesow i slawy,
                  musi swoich nakarmic, dac innym glodowac
                  i pilnowac by przy tym nie podniesli wrzawy.

musi dziela Lenina przepisac od nowa
                  bo wczorajsze wydanie splowialo od prania,
                  kilka faktow zamazac, kilka dat sfalszowac,
                  zachowujac okladke i date wydania.

nie zapomniec prazdnikow i rozdienja daty
                  aby w pore przyjaciol pocalowac pupy,
                  temu trzeba lapowke a tamtemu kwiaty
                  - bo od tego zaleza zaszczyty i lupy.

* * *
                  i tak mija noc ciemna. slonca rabek zloty
                  juz zaglada od Moskwy do zmeczonych oczat,
                  teraz tylko zagonic motloch do roboty,
                  a samemu przed noca nastepna odpoczac…

• Gość: Elzbieta Likwidacja polskiego pieniadza IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 04:09
                    Likwidacja polskiego pieniadza

--------------------------------------------------------------------------------

Media milczą o WSPANIAŁYM wystąpieniu ZYGMUNTA WRZODAKA w obronie polskiej
                    suwerenności monetarnej !

Oficjalne media milczą o znakomitym wystąpieniu specjalisty LPR do spraw
                    gospodarczych Pana Zygmunta Wrzodaka.

Podczas ostatniego posiedznia sejmu RP zapytał on

,,Chcę spytać, dlaczego kierownictwo Narodowego Banku Polskiego, na czele z
                    panem Balcerowiczem, panem Bratkowskim, chce likwidacji suwerenności
                    monetarnej. Czyim interesem kierują się państwo w działaniach mających na celu
                    likwidację złotego i likwidację polskiej władzy monetarnej?

Czy ktoś, kto wysługuje się organom ponadnarodowym i zabiega o ich
                    poplecznictwo, nie zważając na interes narodowy, powinien być uznany za
                    autorytet czy za zdrajcę?

Dlaczego Wielka Brytania, Szwecja, Dania zachowały dotychczasową władzę
                    narodową w zakresie polityki pieniężnej i emisji walutowej? Dlaczego laureaci
                    nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii: Lucas, Friedman czy Becker są
                    przeciwnikami unii walutowej? Czy potrafią państwo przytoczyć ich argumenty?

Czy Europejski Bank Centralny podlega jakiejkolwiek kontroli ze strony państw
                    narodowych i jakie konsekwencje poniosą członkowie Europejskiego Banku
                    Centralnego w przypadku, gdy ich polityka okaże się szkodliwa dla państw
                    członkowskich?

Czy wprowadzenie wspólnej waluty podniesie wiarygodność inwestycyjną Polski?

Czy Wielka Brytania, Szwecja, Dania czy Norwegia utraciły wiarygodność
                    inwestycyjną, nie przystępując do Europejskiego Banku Centralnego?

Czy prowadzenie wspólnej polityki pieniężnej w obrębie strefy euro będzie
                    korzystne w równym stopniu dla wszystkich krajów członkowskich? Dla których
                    krajów będzie to korzystne, a dla których nie?

Czy utrata własnej waluty to również utrata możliwości prowadzenia własnej
                    polityki kursowej oraz polityki zarządzania rezerwami walutowymi?

Wysoka Izbo! Przynajmniej 100 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) wątpliwości, pytań
                    przygotowałem do panów prezesów z Narodowego Banku Polskiego. Nie wiem, czy
                    odpiszą czy poinformują Wysoką Izbę, odpowiadając na te pytania podstawowe."

----------------------------
                    • Gość: Elzbieta Polskie Murzynki IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 04:59

>Murzynow w Polsce (1-szej Rzeczpospolitej) mielismy na zamku Zmoyskich. Byli
                      >oni tam egzotyczna gwardia przyboczna.
                      >Poza tym, sa Kowalscy, Kwiatkowscy... na Haiti - tez czarni, maja nawet tam
                      >swoj zwiazek czarnych Polakow. Pracowalem kiedys z inzynierem (civil eng.) z
                      >Haiti i stad wiem, ze to prawda.

Toc ja same pozytywa podkreslilem, aczkolwiek bardziej lakonicznie niz
                      Pan, Panie Slawku. Co wiecej, bazy amerykanskie z rakietami
                      skierowanymi na wschod i zachod maja swoj urok - zadnej rewizji ziem
                      odzyskanych ani wykupu ziemi przez sasiadow. Nawet wejscie do UE,
                      ktorego nie popieram, moze sie rypnac.

Do negatywow bym zaliczyl ze Amerykance do Polski moga sie wprowadzic
                      nie same a z "najblizszymi przyjaciolmi" dopilnowujac skrzetnie zwrotu
                      wszystkich pierzyn wraz z lichwiarskimi procentamy i wszystkim co sie
                      w nich wyleglo, zeby te kukulcze przyjacioly gniazdko sobie miekko
                      wyscielily.

Ja sam jestem o dwie i pol pierzyny do tylu, bo tyle w ciagu swoich 42
                      lat w PRLu na sztuczne muchy przerobic zdazylem. Pstragi je (zapach?)
                      kochaly...

Poza tym wszystkie czerwone przemalowance, ktorym juz dzis zeby zolkna
                      od calowania kolejnych, zapewniajacych im nietykalnosc d.- sie na
                      stolkach rzadowo-prezydenckich w Polsce przy pomocy Amerykancow i
                      pierzynobiorcow umocnia i zaden azotox ich nie ruszy.

Do pozytywow nalezy to ze "Stara Europa" moze z Polski w UE
                      zrezygnowac (przyjecie musi byc jednoglosne, a tego moze nie byc),
                      albo moze ja przyjac i przez pamiec popelnioego afrontu czerwonych z
                      listy europejskich boznzow wyciac.

---
                      Miroslaw Krupinski
                      members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_55a.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/KU67a.htm
                      members.iinet.net.au/~miroslaw/index.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/Pegaz5.htm
                      members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY.htm (aktualny)
                      members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_66.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/grek.htm
    • Gość: Ed Re: spacerkiem po forum IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 06:39
      Nie koniecznie olsztyńskim.
      Nie mam wątpliwoścki, że masz bardzo bogate życie wewnętrzne. Zostaw sobie
      jednak trochę czasu chociaż na minimum przyzwoitej wrażliwości. Tłumaczenie
      się emigracją polityczną pogłębia tylko niesmak, który powodujesz swoją
      postawą na forum wielu miast. Regeneracja utraconych ambicji na forum nie jest
      najszczęśliwszym rozwiązaniem.
      ===============================================================================
      Gość: Henryk VIII 27-01-2003 18:53 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      Elka zejdź z etosu bo on nie lubi tej pozycji !!!
      ------------------------------------------------------------------------------
      tulipan100 28-01-2003 22:57 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      Czego chca ci nikczemnicy chca od kandydatki do Nagrody Nobla / w dziedzinie
      zupelnego zidiocenia /.Mysle, ze w niedalekiej przyszlosci staniesz
      szczegolnie oczekiwanym materialem dla swiatowej psychiatrii. A teraz cos
      mnie: parafrazujac "Litanie ku czci P.T. Matrony Krakowskiej" Boya-
      Zelenskiego...

I ty, uroczysta klempo,
      W swojej wiecznej sukni bordo.
      Ze swa beznadziejnie tepa,
      Powiedzmy otwarcie...morda.
      -------------------------------------------------------------------------------
      Gość: *** 30-01-2003 12:25 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      Tobie chyba mozg poszarpalo. Mialas taki malenki !!
      Gość: kotjo 22-01-2003 10:51 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      nazywac ochrone srodowiska "ochrona wrobelkow" moze (prosze wybaczyc)chyba
      tylko ktos niedorozwiniety
      Gość: Filip 26-01-2003 09:12 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      U Ciebie pierwsze objawy paraliżu mózgowego i zidiocenia już widać.
      Gość: cvs 16-01-2003 04:34 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      Elzbietko! Czy do ciebie nie dociera ze przyklad calkowitego zidiocenia i
      paralizu mozgowego dalas wlasnie ty wypisujac te odezwy z tej slonecznej
      kalafiorni???
      skks 25-01-2003 09:21 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      Kurwa mać!!! jak nie klnę, nie wulgaryzuję ponad miarę ale dość tego!!!
      Kurwa mać czy admini nie mogą tej kretynki wyłączyć?
      skks 25-01-2003 18:48 odpowiedz na list odpowiedz cytując

Słuchaj stara głupia ruro!! znajdź sobie inne miejsce na pisanie swoich gówien.
      Idź jątrzyć gdzieś, gdzie takie debilizmy będą miały głupia cioto posłuch.
      Mam nadzieję, że Admin wreszcie ten syfiasty, debilny, skurwysyński spam
      wywali na oślą !!!
      • Gość: Elzbieta Re: spacerkiem po forum IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 07:10
        Ed, piekne dzieki zrobiles swietna dla mnie robote. To mi bylo potrzebne.
        Zrobilam kopie i dolacze do pozwu do Trybunalu Miedzynarodowego i Human Rights
        Commision of United Nations, ktory kieruje za wydrukowanie mojego zyciorysu w
        odcinkach, lamiacego moje prawa przez aministratora gazeta.pl i IPN, jako
        czlonek United Nations Association of Canada.
      • Gość: Elzbieta Polscy ksieza w obronie Polski IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 07:14
        Szczesc Boze Polaku!

Zasylamy informacje o dwoch kolejnych ulotkach. Tematyka pierwszej z nich
        sa propagandowe manipulacje uzywane przez media w sprawie wpychania Polski
        do Unii Europejskiej.
        Natomiast druga ulotka jest kolejnym dowodem na aktywny udzial Kosciola
        w obronie niepodleglosci naszej Ojczyzny.

Ulotki dostepne sa na naszym serwerze w Kanadzie:

MANIPULACJE PROPAGANDY UNIJNEJ
        www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/europa_707.html

www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/files/manipulacje_propagandy.
        pdf
        www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/files/manipulacje_propagandy
        .doc

KO¦CIÓ£ W OBRONIE POLSKI - ks. prof. Czes³aw Bartnik
        www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/europa_706.html

www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/files/Kosciol_w_obronie_Pols
        ki_ks_Bartnik.pdf
        www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/files/Kosciol_w_obronie_Pols
        ki_ks_Bartnik.doc

oraz w Polsce:

MANIPULACJE PROPAGANDY UNIJNEJ
        www.naszawitryna.pl/europa_707.html
        www.naszawitryna.pl/files/manipulacje_propagandy.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/manipulacje_propagandy.doc

KO¦CIÓ£ W OBRONIE POLSKI - ks. prof. Czes³aw Bartnik
        www.naszawitryna.pl/europa_706.html
        www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_ks_Bartnik.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_ks_Bartnik.doc

Uprzejmie przypominamy tez adresy innych ulotek zawierajacych wiele faktow
        dotyczacych istotnych problemow tzw. procesu integracji z Unia Europejska.
        Zostaly one zamieszczone w Naszej Witrynie w roznych formatach, w tym takze
        dogodnych do druku formatach PDF i DOC. W formatych tych ulotki mieszcza
        sie kazdorazowo na jednej stronie A4, a drukowane obustronnie moga byc
        nastepnie dzielone i rozpowszechniane w formacie A5.

Pozostale ulotki dostepne sa na serwerze Naszej Witryny w Polsce:

BRAK KONKRETNYCH KORZY¦CI DLA POLAKÓW !
        www.naszawitryna.pl/europa_677.html
        www.naszawitryna.pl/files/brak_korzysci.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/brak_korzysci.doc

ATEIZM I ETYKA SPOD CIEMNEJ GWIAZDY !
        www.naszawitryna.pl/europa_678.html
        www.naszawitryna.pl/files/ateizm_i_etyka.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/ateizm_i_etyka.doc

ZA INTEGRACJÊ ZAP£ACIMY Z W£ASNEJ KIESZENI !
        www.naszawitryna.pl/europa_679.html
        www.naszawitryna.pl/files/finanse.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/finanse.doc

WEJ¦CIE DO UNII EUROPEJSKIEJ POZBAWI POLSKÊ SUWERENNO¦CI !
        www.naszawitryna.pl/europa_681.html
        www.naszawitryna.pl/files/utrata_suwerennosci.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/utrata_suwerennosci.doc

KO¦CIÓ£ W OBRONIE POLSKI - ks. prof. Jerzy Bajda
        www.naszawitryna.pl/europa_704.html

www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_ks_Bajda.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_ks_Bajda.doc

KO¦CIÓ£ W OBRONIE POLSKI - ks. bp. Edward Frankowski
        www.naszawitryna.pl/europa_705.html
        www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_bp_Frankowski.pdf
        www.naszawitryna.pl/files/Kosciol_w_obronie_Polski_bp_Frankowski.doc

Bardzo prosimy o rozpowszechnianie tychze.

Z Panem Bogiem!
        Redakcja Naszej Witryny

Strony tygodnika "Nasza Polska":
        Archiwum tej listy:

• Gość: Elzbieta Elzbieta IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 07:59
          C:\WINDOWS\Desktop\mom.jpg
        • Gość: nat Re: Polscy ksieza w obronie Polski IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.02.03, 12:09
          Kosciol nie powinien platac sie do polityki - to nie ich dzialka. Wypowiedzi
          ksiezy z ambony, w prasie itp powinny koncentrowac sie na moralnym aspekcie
          wychowania spoleczenstwa.
          • Gość: Elzbieta Re: Polscy ksieza w obronie Polski IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 13:11
            Pani Elu:

Bylam czlonkiem Solidarnosci przez wiele lat. W Kanadzie jestem od 1996 roku w
            ramach laczenia rodzin. Nie spodziewalam sie cudow i to sie sprawdzilo.
            Klopoty z jezykiem mam do dzisiaj i z praca rowniez. Aktualnie wrocilam do
            szkoly ale nie mam nadziei na radykalna poprawe sytuacji.
            Pocieszajace jest jedynie to, ze glod mi tu nie grozi. Ale czy po to bylo
            warto wyjezdzac? Chyba tak - mimo wszystko podroze ksztalca. Sprawy polskie
            sa jednakze nadal wazniejsze dla mnie niz kanadyjskie. Nie zapomnialam rowniez
            powodow, dla ktorych kolejne tysiace Polakow znalazly sie poza granicami kraju.
            Nie zapomnialam dazen Solidarnosci. Wszystko sie pogmatwalo. Wielu Polakow
            stracilo pamiec. Ja czesciowo tez. Jak mozna bylo pozwolic zeby skazano nas
            na amnezje? Narod bez pamieci z wymazana historia lub sfalszowana - co gorsza -
            przestaje byc narodem. Nie mozna na to pozwolic.

Pan Krupinski jest wyjatkowym czlowiekiem. Jest inteligentny, uczciwy i majacy
            swietne rozeznanie w najnowszej historii Polski. Takze tej dziejacej sie
            dzisiaj. Jego witryny zawieraja bogactwo materialow i unikalnych dokumentow.
            Wielkim przezyciem intelektualnym i emocjonalnym byla dla mnie i wciaz jest,
            wedrowka po jego stronach. Nie przypuszczalam, ze taki czlowiek moze istniec.
            Pelna wstydu uswiadomilam sobie, ze za zgoda takich jak ja, jego osoba zostala
            wymazana ze zbiorowej pamieci. Jestesmy mu winni bardzo wiele. Pamietam jak z
            bibuly i z RWE dowiadywalismy sie o jego zawale po aresztowaniu i braku
            nalezytej opieki. I co? Dalej juz nas nie interesowalo - czy przezyl, czy go
            wykonczyli... Potem tylko jakies skromne wzmianki, ze opuscil Polske; jeszcze
            pozniej, ze smial zadac odszkodowania za bezprawne uwiezienie, grabiez mienia i
            utrate zarobkow. To my go opuscilismy. Opuscilismy ofiary stanu wojennego i
            ofiary tych dziesiecioleci rzadow czerwonych zbrodniarzy. Zdradzilismy nasze
            wspolne marzenia o sprawiedliwosci i prawdzie... Nie tylko Krupinskiego
            zdradzilismy - zdradzilismy samych siebie zapominajac o wielu skrzywdzonych
            ludziach nie wylaczajac tych z nas, ktorzy wyjezdzali z Polski pod przymusem.
            Tak to czuje. Pewnych faktow nie da sie cofnac. Mozemy jednak wciaz w jakis
            sposob starac sie zrehabilitowac w naszych wlasnych sumieniach. Nie mozemy
            godzic sie na to co wyczyniaja w Polsce nasi przefarbowani wladcy za zgoda
            czesci spoleczenstwa.
            Naszym obowiazkiem jest pobudzenie tej biernej czesci Polakow do zajecia
            zdecydowanego odpowiedzialnego stanowiska w referendum i nie tylko. Nie moze
            tak byc, ze ludzie nie ida do wyborow bo nie wierza, ze to cos da. Te wielkie
            masy maja moc w rekach, o jakiej im sie marzy tylko nie wiedza, ze trzeba
            wyciagnac dlon i skorzystac z tej mocy. Nikt tego za nich nie zrobi. Decyzja
            niesie za soba konsekwencje. To w duzej mierze od nas samych zalezy co bedzie
            dalej. Nie mozemy pozwolic na falszerstwa i matactwa w zyciu gospodarczym i
            tworzenie bialych plam w historii. Nie mozemy godzic sie na antypolskie
            ogolnoswiatowe oszczerstwa. Podobno cenzura nie istnieje i mamy wreszcie
            sprawiedliwa, wolna i demokratyczna Polske. To teoria. W praktyce w wielu
            dziedzinach jest wolna amerykanka - dawne uklady nadal decyduja o
            najwazniejszych sprawach. Wymiar sprawiedliwosci oslania zbrodniarzy i
            zlodziei, media sa podlegle wladzy. Pieniadze rzadza swiatem i moralnoscia.
            Wylamal sie o. Rydzyk. Wylamuja sie inni. Trzeba ich popierac - mamy wszakze
            wolnosc slowa zagwarantowana przez prawo miedzynarodowe - nadrzedne nad
            wewnetrznym. Wewnetrzne tez nam gwarantuje szereg praw, z ktorych nie
            korzystamy a mozemy.
            Pan Krupinski napisal wiele wierszy, w ktorych obnaza nasze slabosci i zmusza
            do krytycznego myslenia. Jeden z nich jest umieszczony na karcie jego projektu
            przeznaczonej do trzezwienia Polakow. Wlaczylam sie w to z calym
            przekonaniem. Jestem Polka i mam prawo bronic polskich interesow i honoru
            mojego kraju. W moim przekonaniu jest to nie tylko prawo ale i obowiazek.
            Pani Elu, licze na Pani pomoc w dystrybucji kart. Jesli ma Pani jakies inne
            sprawdzone kontakty - prosze podawac moj email i telefon: (613) 744-6937. Mam
            wydrukowana pierwsza partie, w poniedzialek bedzie nastepna. Cene kartki z
            koperta ustalilam na 2.50. Wliczam w to honorarium autora, ktory musi w koncu
            wydac swoje ksiazki a nie ma na to zadnych srodkow ani chetnych sponsorow. Moj
            wklad pracy jest nieprzeliczalny na pieniadze. Robie to w czynie spolecznym
            splacajac zalegle dlugi wobec bliznich - takie sa moje korzysci. W ramach
            zyskow licze tez na wydanie ksiazek Krupinskiego. Nie wszystkich na raz bo nie
            wierze w nagle sukcesy ale mysle, ze to dopiero poczatek mojej akcji. Z pomoca
            innych realne jest zebranie srodkow na publikacje tworczosci Krupinskiego z
            pozytkiem dla Polski.
            Jesli bylaby Pani zainteresowana wsparciem mnie w tej akcji - prosze o
            kontakt. Moge przeslac Pani kartke do oceny jesli podalaby Pani jakis adres
            pocztowy.

Pozdrawiam serdecznie

A.K

Ottawa

2 luty 2003
            • Gość: Ed Re: Stąd te wizje IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.02.03, 14:04
              Wyrazy współczucia.

Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Pani Elu:
              >
              > Bylam czlonkiem Solidarnosci przez wiele lat. W Kanadzie jestem od 1996
              > roku w ramach laczenia...
              • Gość: Elzbieta Re: Stąd te wizje IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 14:19
                Ed, dopiero sie obudziles, czy jestes nierozgarniety. To list Pani Anny.K. z
                Ottawy do mnie napisany dzis rano.
    • Gość: being28 Re: patriota.pl IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 13:21
      Jeszcze kilka fajnych, dlugich watkow pani Eli i uwierze w to co pisze:)
      • Gość: Elzbieta TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 15:07
        Kto finansuje tv program zukosa w Kanadzie?
        Autor: Jerzy Malinski
        Data: 22-09-02 06:36

Witam,
        Ogladam polskie tv programy w Kanadzie. Przyznaje, ze czasami irytuja mnie ze
        wzgledu na to co w Polsce nazywamy chaltura. Zamieszczaja bardzo często te same
        informacje, a zwlaszcza ogloszenia dotyczace wydarzen z zycia spolecznosci
        kanadyjskich Polonusow. Zapraszaja do uczestnictwa w tych wydarzeniach podajac
        ich termin.
        Kazdy tu się zdziwi - czego wiec się czepiam? Czepiam się tego, ze wiekszosc
        tych wydarzen odbyla się juz czasem pare miesiecy temu! Widac jak to dziala.
        Nagrywa się program i puszcza, az do upojenia wiele razy jak teledysk
        przeplatajac tylko reklamowkami, z ktorych maja pieniadze. Czy starcza to na
        wszystkie oplaty zwiazane z emisja programu - nie wiem?
        Ja ogladam ten program by zobaczyc wiadomosci z kraju, a potem bye.

Ale do rzeczy. Ogladalem dzisiaj na kanale 4 telewizji kanadyjskiej
        cotygodniowy polski program �Z ukosa" (zukosa@cfmt.com). Ogladalem jak zwykle
        wiadomosci i doszedlem do wniosku, ze ow program jest finansowany przez
        �dziwnych" sponsorow albo ci sponsorzy nie ogladaja tego co jest emitowane na
        wizje, a zwlaszcza jak to się komentuje!
        Otoz od czasu do czasu ow program emituje informacje, ze wypowiedzi emitowane w
        ich programie nie musza się zgadzac z pogladami stacji CFMT (Canada's first
        free over-the-air multilingual/multicultural television system).

Wiec czyje poglady prezentuja autorzy programu? Ocencie sami.

Otoz pokazali oni (za TV Polsat) wizyte doradcy UE pana Fisher�a w polskim
        parlamencie, wypowiedzi polskich poslow-przeciwnikow wejscia Polski do UE na
        warunkach proponowanych przez UE, obludna wypowiedz owego pana o tym, ze Polska
        jest zapraszana do UE i reakcje poslow LPR, ktorzy za pomoca gwizdkow
        wygwizdali pana Fisher�a za jego wypowiedzi i propozycje UE.
        Kazdy kto obejrzal ten program i jest zorientowany w temacie doskonale widzial
        hipokryzje i bezczelnosc pana Fisher�a mowiacego jak to Polska jest zapraszana
        do UE. Dziwne to zaproszenie jesli zapraszany przed wejsciem w progi domu -
        gdzie ma byc goszczony, a przynajmnie traktowany z szacunkiem - jest juz
        okradany przez gosci gospodarza i traktowany jak pomiotlo.

Cale to wydarzenie zostalo wyemitowane jako �Skandal" w wykonaniu przez
        przeciwnikow Polski do UE, a zwlaszcza poslow LPR.
        W moim odczuciu powinno to byc wyemitowane jako �Wizyta doradcy UE pana
        Fisher�a w polskim parlamencie".

Ponadto autorzy programu �Z ukosa" podali wiadomosc, ze Ojciec Swiety jest za
        wstapieniem do UE(?!), a przedstawiciele Kosciola Katolickiego w Polsce beda
        mowili cala prawde o UE przed jej wstapieniem do niej(!).

Bylem tym programem lekko zszokowany. Nie moglem uwiezyc co uslyszalem.
        Po tym programie zrodzilo sie wiele pytan. A oto najwazniejsze z nich:
        - czy autorzy owego programu moga wskazac wypowiedz Ojca Swietego, gdzie uzyl
        on slow �ze chce aby Polska wstapila do UE",
        - ktorzy to przedstawiciele KK w Polsce beda mowic prawde o UE i z czyjego
        polecenia (czyzby Zycinski, Pieronek,itp.),
        - kto zdecydowal juz o tym, ze Polska ma wstapic do UE; przeciez referendum
        jeszcze przed nami,
        - czyje interesy reprezentuje ta tv polska w Kanadzie.

Jesli ktos ogladal ten program i moze cos sprostowac w mojej wypowiedzi lub
        dodac od sobie to bylbym wdzieczny. Ciagle nie moge uwierzyc w to co slyszalem.
        Moze cos pokrecilem?

Pozdrawiam
        Jerzy Malinski

• tulipan100 PANI sympatico.va WYSYLA ZYDOW DO NIEBA... 02.02.03, 16:58
          W dniu 1.02.2003 pani sympatico.ca w watku na forum gdanskim, skasowanym bardzo
          szybko przez Admina, zadaje sobie pytanie " Zydzi do nieba? Komin to jedyna
          droga". A jaka droga czeka ciebie do piekla, ty rasistowska swinio ? .
          • Gość: Elzbieta Re: PANI sympatico. IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 19:37
            Mam kopie. To ty napisales, nie ja. Jutro wysylam pozew do Trybunalu
            Miedzynarodowego i ONZ. Przebrales miarke.
            • Gość: detritus No i tulipan sie doigral :o( IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:12
              Teraz zostanie wziety sila przez Sily Pokojowe ONZ :o(
              • Gość: being28 Dear ELA IP: *.icpnet.pl 02.02.03, 20:18
                Prowadzisz bardzo ciekawa dyskusje, ale na na forum Elblag napweno bedzie
                ciekawiej. Mozesz pisac tam i pisac i napewno "ktos" odpisze za kadym razem i
                bedzie sie z tego cieszyl. Polecam.
                • Gość: detritus Re: Dear ELA IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:35
                  Zdecydowanie polecam forum Olecko.
                  • Gość: Elzbieta Re: Dear ELA IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 20:41

Re: Dear ELA
                    Autor: Gość: detritus IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl
                    Data: 02-02-2003 20:35 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Zdecydowanie polecam forum Olecko.

Moj Drogi:

W Olecku tez juz bylam i obiecuje powrocic.

Sercem objelam cala Polske.

• Gość: detritus Re: Dear ELA IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 20:47
                      Brzmi to jak koszmar Religi :o)
                • Gość: Elzbieta Re: Dear ELA IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 20:38
                  Drogi being:

Postaram sie tam zajrzec, choc o ile pamietam, bylam juz tam tez. Bardzo
                  dziekuje za zaproszenie. Nie zapomne o Was .
                  • michal_el Re: Dear ELA 03.02.03, 20:48

> Drogi being:
                    >
                    > Postaram sie tam zajrzec, choc o ile pamietam, bylam juz tam tez. Bardzo
                    > dziekuje za zaproszenie. Nie zapomne o Was .

Chwileczkę, ale jakich nas? being nie jest z Elbląga.
              • Gość: Elzbieta Re: No i tulipan sie doigral :o( IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 20:20
                No i tulipan sie doigral :o(
                Autor: Gość: detritus IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl
                Data: 02-02-2003 20:12 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Teraz zostanie wziety sila przez Sily Pokojowe ONZ :o(

Sa granice ludzkiej podlosci, ktore przechodza w zbrodnie.

Kopie wysylam do MSW w Warszawie tez. No mercy this time !!!

• Gość: Elzbieta Re: No i tulipan sie doigral :o( IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 20:36
                  DAM THREATENS ANCIENT ASSYRIAN CITY OF ASHUR

Mr. Andreas Mavrommatis

Special Raporteur of Human Rights in Iraq

UN Center for Human Rights

Palais de Nations

CH-1211 Geneva 10

Switzerland

Dear Mr. Mavrommatis,

The city of Ashur, the ancient sacred capital of the Assyrian Empire, may be
                  flooded as a result of waters rising behind a new dam near the city, according
                  to the "Iraq Press" reported on 23 July, 2001

Government of Iraq intents to flood the ancient city of Ashur, the "world
                  capital" and the first capital of the Assyrian Empire, with the waters of
                  Tigris river.

The present Assyrian Christian population in Iraq, numbering more than 1.5
                  million, are the descendents of the Assyrian Empire and are the true indigenous
                  people of Iraq. The ancient city of Ashur was one of the four ancient Assyria's
                  capitals and it is our spiritual city which the Assyrians took their name.

In furtherance of its Arabization scheme against the minorities in Iraq and to
                  implement its racist and ethnocide policy against the Assyrians, the Iraqi
                  regime has embarked on a sinister project to inundate the ancient Assyrian city
                  of Ashur with water from Tigris river. The proposed “Mackoul” dam and its
                  reservoir will ruin more than 100 Assyrian historical sites, including the city
                  of Ashur. The government of Iraq is trying to severe all connections between
                  the present the Assyrians in Iraq and their glorious history. Assyrians have
                  long suffered under the present government.

We are appealing to you to investigate this matter fully and voice your concern
                  against this cultural crime. We are asking that you approach UNESCO's World
                  Heritage Committee to inscribe the ancient city of Ashur in its list as a
                  cultural site with "outstanding universal value." Let the committee fulfill its
                  promise of "working to make sure that future generations can inherit the
                  treasures of the past."

Sincerely yours,

www.csmonitor.com/2002/0404/p16s02-stss.htm Christian Science Monitor

www.anthro.mankato.msus.edu/archaeology/sites/middle_east/assur.html
                  City of Ashur (Assur)

First Name:
                  Last Name:
                  Street:
                  City:

State: Choose a
                  State:AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareDistrict
                  of
                  ColumbiaFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaine
                  MarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNe
                  w HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth
                  DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth
                  DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest
                  VirginiaWisconsinWyomingOther
                  Zip code:

Country:
                  Telephone:

E-mail:

Your comments

BET-NAHRAIN,INC.
                  ASSYRIAN CULTURAL CENTER
                  3119 south Central Ave. Ceres, CA 95307
                  A Non-Profit Public Benefit Organization
                  Mailing address: P.O. Box 4116, Modesto, CA 95352 U.S.A

• tulipan100 Re: No i tulipan sie doigral :o( 03.02.03, 01:10
                    Jak juz wezmiesz zimny prysznic to pisz tez na Berdyczow! A potem do psychiatry
                    po zupelnie nowe lekarstwa.
                    • tulipan100 Re: Being, Elbląg Ci tego nigdy nie zapomni.... 03.02.03, 01:47
                      Mysle, ze to miasto nie zasluzylo na taka kare. Moze sa zbrodniarzami, ale zeby
                      zaraz tam wysylac Elke....
                      • Gość: Elzbieta List do polskich Zolnierzy IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 02:11
                        Polska bezbronna... prosi o pomoc.
                        Autor: Piotr (---.ab.hsia.telus.net)
                        Data: 02-02-03 11:24

Temat: "Polska bezbronna" ...prosi o pomoc.
                        www.polska-zbrojna.pl/dyskusja

Witam "Polpota"
                        To imie jest dla mnie trudne do przyjecia... Byc moze w tym srodowisku to jest
                        jeszcze uzasadnione. Mimo to jednak widze, ze nie brakuje Ci w srecu polskiego
                        patriotymu i tak bardzo potrzebnego Polsce myslenia.

Jak najbardziej uwazam, ze Sluzby MUNDUROWE: wojsko, straz a szczegolnie
                        policja winna sie zjednoczyc bardzo scisle w ruchu Patriotycznym, ze Wladza
                        nie miala by szans na takie posuniecia jakich sie dzis dopuszcza. O takie silne
                        ogniwa spoleczenstwa polskiego winien zadbac prezydent Polski - prawdziwy
                        Prezydent. Dlatego, ze tego nie czyni dowodzi, ze naduzyl zufanie tych sluzb
                        i trzeba wiedziec, ze SA GRANICE POSLUSZENSTWA kiedy waza sie losy HONORU
                        ZOLNIERZA, POLSKI, losy SUWERENNOSCI I NIEPODLEGLOSCI !

. Nie moze zadna recydywa polityczna dopuszczac propaganda ksztaltowac sumienia
                        Polakow do tego stopnia, ze agresorzy II Wojny Swiatowej stawiani sa w szeregi
                        ofiar Wojny i ludobojstwa. Tak jak KACI Narodu
                        polskiego maja swoich spatkobiercow tak tez ofiary cierpien, mordow i wywozek
                        na przymusowe roboty i na Syberie maja swoich spatkobiercow. Zdecydowana
                        wiekszosc ich pragnela zyc we wlasnej Niepodleglej Ojczyznie. Honorem kazdego
                        zolnieza jest WIERNOSC TYM OFIAROM ! Uklady i umowy z Zachodem i Wschodem
                        korzystne dla Polski beda sie tworzyc same z respektem dl naszej tradycji i
                        godnosci Wolnego Polaka. Zycze Wszystkim Wam zolonierzom Wojska Polskiego
                        i najszlachetniejszych tradycji walk o wolnosc Polski abysmy mogli budowac
                        Polske Serc Polakow w mysl, ze Polska- dom - musi by najpierw dla Polakow.

Pisze do was z pewna doza poufalosci, poniewaz od dziecka wychowywalem sie
                        w srodowisku rodzin wojkowych, zolenierzy i oficerow WP czesto tez przyby-
                        wajacych z calej Polski do Buska-Zdroju w latach 1960-1971.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich slowami:
                        KU CHWALE OJCZYZNY, POLSKI SERC POLAKOW !

Piotr Z Calgary
                        www.rodzinywyborcow.net

• Gość: Elzbieta Czy Olsztyn pamieta ? IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 03:15
                          Dlaczego AUSTRALIA?

W roku 1987, kiedy opuszczalem Polska Rzeczpospolita Ludowa, mialem 47 lat. Te
                          47 lat w Polsce nie byly zle. W wieku 25 lat, w roku 1964, zakonczylem studia
                          na Wydziale Inzynierii Sanitarnej Politechniki Wroclawskiej z tytulem magistra
                          inzyniera urzadzen sanitarnych i pelen energii rozpoczalem swoja kariere
                          inzynierska. Energia i dobre przygotowanie zawodowe procentowaly i juz w roku
                          1968 bylem starszym projektantem w Koszalinskim "Miastoprojekcie". Byl to
                          nietypowo szybki postep zawodowy, ale pracowalem na to rzeczywiscie ciezko.
                          Oprocz satysfakcji ze stanowiska przynosilo to niezle dochody, w ciaagu
                          nastepnych lat moje zarobki byly 4-6 krotnie wyzsze niz srednia placa krajowa.
                          W roku 1980 mialem juz na koncie nagrody panstwowe, zbudowany wlasnymi rekami
                          letni dom nad pieknym jeziorem Plusznym k. Olsztyna, nowego Fiata 125P, lodke -
                          wszystko co mi bylo do szczescia potrzebne.

Bylo tak do sierpnia 1980, kiedy to urodzila sie w Gdansku, bezimienna jeszcze,
                          pozniejsza NSZZ "Solidarnosc", przynoszac nowe nadzieje politycznych i
                          obywatelskich swobod, oswobodzenie spod radzieckiej kurateli i wiele innych,
                          najdzikszych, oczekiwan. Pomimo znanych z historii, krwawo stlumionych,
                          podobnych zrywow wyzwolenczych w 1956 (Poznan i Budapeszt), 1968 (Praga), 1970
                          (Gdansk), 1976 (Radom i Ursus) ludzie wciaz byli zdolni ryzykowac wolnosc i
                          zycie dla oczekiwan lecz rownoczesnie nie byli wolni od strachu. Ten hodowany
                          przez prawie czterdziesci lat strach byl najsilniejsza bronia systemu
                          socjalistycznego w Polsce i rzad siegal po te bron ponownie.

Wlasnie pracowalem nad jednym z moich projektow - byla to o ile pamietam
                          oczyszczalnia sciekow dla miasta Ostroleki - kiedy przypadkowo zaslyszana,
                          prowadzona w mojej obecnosci rozmowa zmienila bieg calego mojego zycia. Nasz
                          kierownik pracowni Lech K., ktory "z urzedu" byl partyjny, bral udzial w
                          spotkaniach z Wojnowskim - skorumpowanym i aroganckim I Sekretarzem KW PZPR w
                          Olsztynie. Wlasnie relacjonowal ostatnie posiedzenie, cytujac slowa
                          Wojnowskiego : …" i mowie wam, towarzysze, ze raczej mi kaktus na dloni
                          wyrosnie niz te nowe zwiazki pojawia sie na moim terenie"…

Niektorzy z obecnych usmiechali sie dyplomatycznie, niektorzy zazenowani
                          patrzyli w podloge , a mnie nagle ogarnela zlosc. W tym mafijnym systemie
                          Sekretarz KW byl poza zasiegiem krytyki (prawa oczywiscie rowniez). Ale moje
                          wlasne doswiadczenia wskazywaly, ze bylo to wynikiem zachowania ludzi, glownie
                          okazywanego przez nich strachu. Wojowalem juz przedtem z systemem, kiedy
                          usilowano mnie wywlaszczyc z posiadanej dzialki, sasiadujacej z osrodkiem
                          wypoczynkowym KC PZPZR w Lansku, zwanym przez miejscowa ludnosc "Czerwonym
                          Rykowiskiem". Po wytrzymania pierwszego, brutalnego nacisku - wygralem i
                          zbudowalem tam letniak. Podobne doswiadczenie mialem przedtem, kiedy w roku
                          1969, w odroznieniu od reszty moich kolegow, odmowilem dalszej przynaleznosci
                          do rzadowych Zwiazkow Zawodowych. Byl to krok raczej niespotykany, do tej pory
                          nie znam nikogo kto zachowal sie podobnie; do dzisiaj moi rozmowcy w to nie
                          chca wierzyc. Ale mam dowod - ta "wina" zostala skrzetnie wyliczona w
                          doreczonym mi akcie oskarzenia, w czasie stanu wojennego.

Wracajac spowrotem do glownego watku - nastepnego dnia po owej zaslyszanej
                          dyskusji, ciagle inspirowany przez wzbudzona cytowana wypowiedzia Wojnowskiego
                          zlosc, wraz z kilkoma innymi "rebeliantami" przystapilem do organizowania
                          pierwszych struktur przyszlej "Solidarnosci" w Olsztynie - miescie w ktorym
                          zylem i ktore darzylem prawdziwa sympatia. Pomimo oporu, naciskow i brudnych
                          czesto metod uzywanych przez lokalne wladze - udalo sie. Po trzech miesiacach
                          znienawidzona przez rzad "Solidarnosc" zostala uznana i formalnie
                          zarejestrowana. Po nastepnych siedmiu miesiacach, w czerwcu 1981 zostalem
                          wybrany przewodniczacym liczacej 160 000 czlonkow "Solidarnosci" Regionu
                          Warminsko Mazurskiego. Trzy miesiace pozniej, na I zjezdzie liczacego juz 10
                          milionow Zwiazku, zostalem jego wiceprzewodniczacym .

Uwazam, ze najtrudniejsze byly dwa okresy - pierwsze tygodnie i ostatnie dni
                          tej pierwszej "Solidarnosci".W ciagu pierwszych tygodni ludzie walczyli glownie
                          z wlasnym strachem. Nieodzowni wtedy byli zdecydowani przywodcy i wierze ze
                          bylem wtedy przydatny. Nawet jezeli mialem swoje wlasne obawy i momenty
                          niepewnosci - nie okazywalem ich.

Pozniej utrwalil sie slogan "odwaga staniala". To byla prawda. Ruch opozycyjny
                          stawal sie silniejszy i udzial w nim bezpieczniejszy niz na poczatku i wielu
                          ludzi zaczelo sie rozgladac za kariera zwiazkowa, bez uczucia leku i niestety,
                          czasam, bez poczucia odpowiedzialnosci . Czuli sie doskonale w centrum
                          bezimiennego tlumu. Czesc z nich szybko zatracila poczucie rzeczywistosci i
                          rozeznanie celu dzialania. Pamietam dzien wyborow do Zarzadu
                          Regionu "Solidarnosci" w Olsztynie. Bylem jednym z pieciu kandydatow na
                          stanowisko przewodniczacego. Mowiac prawde zaczynalo mi brakowac mojej
                          odsunietej na bok pracy zawodowej i wizja przegrania w wyborach nie wydawala mi
                          sie tragiczna. Z drugiej strony - czulem sie odpowiedzialny za rozpoczete
                          dzielo i przyszle losy Regionu i trudno by mi bylo zobaczyc je w
                          nieodpowiedzialnych rekach. Czulbym sie chyba szczesliwy z wyboru dobrego
                          kandydata i powrotu do inzynierskiej deski. Ale stalo sie inaczej. Przed
                          glosowaniem kazdy z kandydatow mial wyglosic krotkie przemowienie. Bylem
                          ostatni i przyznam - nie bylem zachwycony tym co slyszalem i widzialem. Moj
                          poprzednik plotl glupstwa. Byl to ciag nierealnych obietnic i sloganow, ktorych
                          wartosc powinna byc dla kazdego z obecnych oczywista. Ale ludzie klaskali z
                          zapalem i w moim odczuciu - to bylo dno. Ponownie poczulem sie naprawde zly.
                          Moje wlasne wystapienie trwalo minute. Powiedzialem : " Nie wiem co ja tu
                          robie. Moj przedmowca obiecywal kazdemu z was po dwa samochody, dwa domy i dwie
                          zony i goraco go oklaskiwaliscie. Wiec wybierzcie go! Jedyna rzecza, ktora ja
                          wam moge obiecac jest, ze przez dwa lata mojej kadencji bedziemy razem jedli
                          kaszanke i ze razem bedziemy walczyc aby nikt nam w ta kaszanke nie naplul. To
                          wszystko co mam do powiedzenia."

Wygralem tamte wybory. I szesc miesiecy pozniej, kiedy Jaruzelski wypowiedzial
                          wojne wlasnemu narodowi, bronilem tej michy kaszanki przed opluciem tak dlugo
                          jak bylem na wolnosci. Ale w mojej przedwyborczej przepowiedni byl jeden blad -
                          okazalo sie, ze slowa "wszyscy razem" byly troche na wyrost. Niektorych
                          zabraklo. Potem przyszlo aresztowanie, skazanie, kolejne wiezienia, utrata
                          wykonywanej pracy i troche innych form odwetu ze strony "wladzy ludowej".

Przez trzy lata po moim zwolnieniu staczalem swoje wlasne, prywatne potyczki z
                          systemem. Wygralem sprawe przeciwko Dowodztwu Marynarki Wojennej, ktore
                          usilowalo sie wymigac od odszkodowania za moj "aresztowany" wraz ze mna i nigdy
                          nie zwrocony samochod. Nastepnie wygralem te sama sprawe przed Sadem
                          Najwyzszym, po wniesieniu rewizji przez Naczelne Dowodztwo Wojska Polskiego.
                          Zaplacili.

Ktos moze powiedziec, ze to byla czysta prywata. Ja uwazam inaczej.
                          Udowodnienie systemowi, ze obywatel ma prawa jest najwazniejsza i niestety
                          ciagle zaniedbana w Polsce sprawa. Wazniejsza niz slogany polityczne, obietnice
                          bez pokrycia czy pokrzykiwanie zza wegla.

W odwecie nachodzono i zastraszano moich klijentow (pozbawiony pracy otworzylem
                          prywatna praktyke projektowa). Ale ciagle moglem z tym zyc. Moj entuzjazm do
                          plywania pod prad wyczerpal sie dopiero kiedy dostrzeglem pierwsze objawy
                          zblizajacego sie porozumienia "Solidarnosci" i PZPR, ktore pozniej wiodlo do
                          utworzenia wspolnego rzadu. Domyslalem sie czym to pachnie.

Opuscilem PRL w maju 1987 i przez dlugi czas czulem sie z tym zle i winny. To
                          poczucie winy ustapilo kiedy zobaczylem ze moje najgorsze przeczucia sie
                          sprawdzily. W wyniku porozumienia nasta
                      • Gość: being28 Re: Being, Elbląg Ci tego nigdy nie zapomni.... IP: *.icpnet.pl 03.02.03, 09:09
                        tulipan100 napisał:

> Mysle, ze to miasto nie zasluzylo na taka kare. Moze sa zbrodniarzami, ale
                        zeby
                        >
                        > zaraz tam wysylac Elke....

Zbrodniarze?
                        Ela jest fajna, nabija licznik, a dla czesci to jest najwazniejsze.
                        • Gość: eh Re: Being, Elbląg Ci tego nigdy nie zapomni.... IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 22:16
                          Częstochowa

Re: Prawa Polakow
                          Autor: Gość: bux IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl
                          Data: 03-02-2003 11:55 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Dlaczego wystapilem z Unia i porownaniem?
                          Spojrzecie prosze co nasz rzad czyni. Telekomunikacja sprzedana obcemu
                          kapitalowi, Energetyka rowniez, autostrady bedzie budowal obcy kapital.
                          Prosze odpowiedzcie mi co to wszystko znaczy? Wiecie co sadze? Gdyby nie daj
                          Boze Polska znalazla sie w opalach - obcy kapital i ci wszyscy darczyncy odetna
                          nas dokladnie od calego swiata. Jak? Chyba proste. A Unia jest tylko w tym
                          momencie postawieniem kropki nad "i".
                          Nasi dziadowie walczyli o wolny kraj, wielu oddalo za szczytny cel zycie, a my?
                          A my jak te "barany" zgadzamy sie, malo tego powinnismy sie cieszyc oddajac to
                          wszystko dobrowolnie naszym bylym wrogom i tzw.sojusznikom,ktorzy tak bardzo
                          nas wspierali poprzednio.Historia lubi sie powtarzac - NIE DOPUSCMY DO TEGO!!!

• tulipan100 Elzbieta, wybacz... 03.02.03, 22:22
                  Od rana jestem atakowany przez rozne wazne gremia. Osobiscie opieprzyl mnie
                  Sekretarz Generalny ONZ a takze szef Trybunalu w Hadze. Otrzymalem, tez
                  niedwuznaczne grozby od Sadamma. Zjechal mnie nawet ten komuch z MSZ
                  Cimoszewicz / jego tez znasz? /. Widze, ze to nie przelewki i dlatego pokornie
                  prosze o wybaczenie za to, ze:
                  - nazywalem cie stara wariatka
                  - szydzilem z twojego wielkiego powodzenia u mezczyzn
                  - nazywalem cie stara obrzydliwa ropucha z pomarszczona skora
                  - twierdzilem, ze jestes szpetna i odrazajaca
                  - nazywalem cie esbeckim kapusiem
                  - informowalem, ze to SB pomoglo ci po stanie wojennym wyjechac z kraju / a
                  wlasnie, jak sobie z tym poradzilas. To byl podkop pod Tatrami ?? /
                  - watpilem w twoje wielkie poslannictwo dziejowe, niczym Joanny D`arc
                  - nie dawalem wiary temu, ze bylas sekretarka Walesy / a te cymbaly z MKS nawet
                  o tym nie pamietaja /
                  - watpilem w twoja milość do Zydow
                  - zapomnialem, ze Jan Pawel II, podobnie jak ty, jest wrogiem wejscia Polski do
                  UE

Jest pewnie jeszcze wiele moich niegodziwych stwierdzen pod twoim adresem,
                  ktorych zapomnialem wymienic, a ktorych powinienem sie wstydzic.

Elzbieto, wiem ze w swojej szlachetnosci wybaczysz mi to. Zbladzilem. Ale ty
                  jako prawdziwa patriotka darujsz zblakanej owieczce. Mysle, ze potomni upomna
                  sie o ciebie i zajmiesz godne miejsce w naszej historii.

Jeszcze raz prosze; odwolaj Saddama i innych / o cholera znowu telefon, tym
                  razem z Zairu /.
                  • tulipan100 Re: Elzbieta, co robi admin w Gdansku.... 03.02.03, 22:42
                    Elzbieto. Admin w Trojmiescie wywalil wszystkie z toba zwiazane watki na osla
                    lawke. To niegodziwe, zeby osoba ktorej tak wiele zawdziecza Gdansk, Sopot,
                    Gdynia, zostala pozbawiona mozliwosci gloszenia swoich madrosci, tak cennych
                    dla Polski. Skoro mi darowalas to moze niech Saddam zajmie sie Trojmiastem, ale
                    bez Sopotu. Prosze.
                    • Gość: Elzbieta Re: Elzbieta, co robi admin w Gdansku.... IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 00:17
                      1. integracja europejska Hiszpanii i Portugalii to zupełnie inne czasy i inne
                      warunki - porównania z rokiem 2003 są zawodne;
                      2. ze zdumiewającą śmiałością używa się w dyskusjach o integracji czasu
                      przyszłego dokonanego; przypomina mi to refleksję jeszcze z dawnej epoki, że
                      tylko przyszłość jest pewna, przeszłość ulega natomiast nieustannym zmianom; i
                      Ty, i Grzegorz macie niezłomną pewność co do własnej wiedzy o przyszłości, co
                      nie ułatwia dyskusji; ale:
                      - jakie konkretnie obawy budzi w Tobie "unijna zasada swobodnego przepływu
                      ludności i osiedlania się"? - że Niemcy, Holendrzy, Austriacy porzucą swoje
                      wille i przeprowadzą się masowo do Polski? do Czech? może na Litwę?; zresztą
                      zasada ta stwierdza jako fakt prawny to, co jest w naszych czasach powszechną
                      praktyką: ludzie migrują; Polacy też;
                      - "gloryfikowanie praw mniejszości narodowych ponad prawa większości" - to
                      jakieś nieporozumienie, padłaś ofiarą propagandy, nikt nie przedkłada praw
                      mniejszości nad prawa wiekszości, owszem, ustawy cywilizowanych krajów
                      upominają się o respektowanie praw mniejszości, ale to jednak zupełnie coś
                      innego;
                      - "federalne superpaństwo z jednym rządem, parlamentem, konstytucją, walutą,
                      armią, policją, itd., w stronę którego wyraźnie zmierza Unia. Wszystko zmierza
                      ku centralizacji, ku jednej "unijnej" polityce, w której głosy społeczności
                      narodowych przestają się liczyć"; powoli: albo federalne, albo superpaństwo;
                      albo federacja, albo centralizacja; pamiętaj, że podstawą systemu prawa
                      europejskiego jest zasada pomocniczości, tzn. delegowania na szczebel wyższy
                      tego, czego nie da się załatwić na niższym; ludzie się śmieją, że EU wydała
                      instrukcję posługiwania się drabiną (chodzi o tzw. BHP i odpowiedzialność firm
                      ubezpieczeniowych za wypadki przy pracy), bo nie wiedzą, że taką instrukcję w
                      Polsce wydano już w 1964r.; śmieją się, że marchewka została zaliczona do
                      owoców: tak jest, bo chodziło o definicję dżemu, a Portugalczycy robią dżem
                      m.in. z marchewki, chodziło zatem o uszanowanie ich przyzwyczajeń; różnym
                      głupolom wydaje się to zabawne, ale cel jest jeden: szukanie porozumienia; czy
                      od tego marchewka stała się mniej zdrowa albo mniej marchewkowa?
                      - "Przecież to wszystko pracuje na rzecz Wielkiej Idei Stanów Zjednoczonych
                      Europy z jednym "europejskim narodem", w którym nie ma miejsca na tradycyjnie
                      pojmowaną narodowość, bo będzie ona zaledwie lokalnym kolorytem." Idea ta
                      faktycznie jest wielka, odnajdziesz ją m. in. już w publicystyce Adama
                      Mickiewicza, ale Twój ciąg dalszy ("jeden europejski naród ..." itd.) świadczy
                      o nieumiejętności wnioskowania; jesteś o tyle usprawiedliwiona, że byłby to
                      twór bez precedensu, a raczej z odległym, jedynym precedensem: unią polsko-
                      litewską, po której oba narody zachowały odrębność, suwerenność, własne urzędy,
                      nawet politykę zagraniczną;
                      - "Przeciez efekt takich działań daje się wyraźnie przewidzieć, mieliśmy na to
                      przykład w innym Wspaniałym Sojuzie, po którym niekóre nacje byłego ZSRR do
                      dzis nie mogą się otrząsnąć z mentalnego sowietyzmu". Nie będę polemizował z
                      czymś takim. Ale Twoja nauczycielka historii powinna Ci spuścić lanie. Disce,
                      puella, historiae!
                      - "euro-entuzjastom zdaje się wszystko jedno, czy ich dzieci będa się czuły
                      najpierw Polakami czy Europejczykami"; tu się głęboko zadumałem i po namyśle
                      zaryzykuję odpowiedź: tak, ja chcę, żeby moje dzieci czuły się najpierw
                      Europejczykami, potem Polakami"; zrób to dla mnie, dla siebie i swoich dzieci i
                      przeczytaj wiersz Norwida "Moja ojczyzna" - myślę, że się zrozumiemy;
                      - "Co do Norwegii chyba się zgadzamy, że mieli olej w głowie odmawiając
                      członkostwa" - otóż mieli olej w skałach, czyli petroleum, ale przede wszystkim
                      drugi w Europie dochód na głowę mieszkańca i nie chcieli się z nikim dzielić;
                      - "Polska ze swoimi bogactwami naturalnymi i położeniem w Europie mogłaby
                      osiągnąć całkiem niezłą pozycję" - po to wchodzimy do UE, żeby tę pozycję
                      osiągnąć; gdyby Kongo mogło wejść "ze swoimi bogactwami", weszłoby z
                      pocałowaniem obu rąk; mówiąc krótko: wyprodukować możemy to, co potrafimy
                      (technologia, kapitał), a sprzedać możemy to, co inni chcą kupić
                      (nasze "bogactwa" są na ogół droższe niż oferowane przez innych uczestników
                      rynku: węgiel, miedź, siarka); jeśli nie wejdziemy do EU, a ona w ramach
                      polityki protekcjonistycznej utrzyma cła, to na śniadanie będziemy jedli węgiel
                      i siarkę;
                      - "gdyby jej elity troszczyły się najpierw o interes narodowy, a nie o interes
                      innych państw?" - właśnie się zatroszczyły; natomiast dokładnie taki cytat
                      pojawia się w publicystyce francuskiej i niemieckiej: niech się rządy zajmą
                      rodzimymi problemami zamiast dofinansowywać nowe kraje członkowskie;
                      - "Przecież na wejściu do UE tracimy nie tylko w wymiarze bilansu "dostaniemy-
                      wpłacimy"" - to jest nieprawda; uważaj, bo o ile fantazje futurologiczne
                      niełatwo sprawdzić, to kłamstwo rachunkowe źle służy Twojej propagandzie;
                      - "Gdyby się Panu i innym Panu podobnym tak nie spieszyło do Euroraju, to
                      Polska miałaby szansę wzmocnić swoją pozycję, a wtedy karty byłyby
                      inaczej rozdawane." Tak? To ciekawe. Co to za szansa? Naprawdę jestem
                      zainteresowany, koniecznie napisz coś więcej. A masz świadomość, że "wtedy"
                      karty będą rozdawać nie tylko Grecy, Niemcy i Duńczycy, ale także Litwini,
                      Łotysze i Estończycy? Ciekawe, jaka "wtedy" będzie pula dla krajów startających
                      się o przyjęcie.
                      - "To, że Niemcy wykupią spory płat Polski jest chyba oczywiste jak wschód
                      słońca po nocy" - nie jest oczywiste; po co im to? albo tkwisz w kategoriach
                      historycznych, kiedy ziemia była bogactwem ekonomicznym, albo sentymentalnych
                      (powroty dawnych mieszkańców), które nie są zjawiskiem socjologicznym, tzn.
                      masowym; dla porównania: ilu Polaków wypędzonych ze Wschodu chciałoby się tam
                      znów przesiedlić?
                      - "Czy Pan nigdy nie uczył się historii i nie dostrzega, do czego zawsze dążyły
                      Niemcy? A może sądzi Pan, że czasy się zmieniły, i teraz już jest cacy?" -
                      uczyłem się; a Ty? obawiam się, że masz silne resentymenty antyniemieckie i nie
                      widzisz drugiej strony medalu, np. że Polska granica zachodnia w ciągu
                      minionych 1000 lat była bodaj najspokojnieszą granicą w Europie; że Niemcy (2.
                      Rzesza) powstały w 1870r., a poprzednio państwa niemieckie nie interesowały się
                      Polską, więc jakie "zawsze"?; osadnictwo niemieckie na Śląsku dokonało się na
                      zaproszenie Piastów i polegało na zagospodarowaniu pustek (puszczy); słownictwo
                      polskie zdradza ogromny, pozytywny wpływ cywilizacyjny Niemiec - itd. Warto
                      mieć i te aspekty na uwadze. A dalej: czasy się istotnie zmieniły. Również
                      dzięki 50 latom procesu integracji europejskiej.
                      - "**Unia Europejska gwarantuje też brak wojen na naszym kontynencie które
                      rujnowały Europe przez setki lat, ** A na jakiej podstawie raczy Pan łaskawie
                      to twierdzić? Bezpieczeństwo militarne mamy ponoć obstalowane dzięki NATO, więc
                      po co tu UE? I owszem, Unia pracuje nad własną policją i armią, ale skąd Pan
                      wie, czy nie po to, żeby mieć sposób na trzymanie nieposłusznych tubylców "za
                      mordę"?" - Gwarancją stabilności i pokoju są (1) wspólnota interesów i więzi
                      gospodarcze, (2) demokracja obywatelska. NATO jest powołane do obrony przed
                      zagrożeniem militarnym z zewnątrz. UE pracuje nad własną armią, aby nie dac się
                      zmajoryzować przez USA (unilateralizm), nie tworzy własnej policji - to jakieś
                      nieporozumienie. A teraz i zawsze - sądzisz - nikt, żadna policja nie trzyma za
                      mordę swoich nieposłusznych tubylców, czy też żyjesz w kraju, w którym tubylcy
                      uchwalili rozformowanie policji i obywają się bez niej?

Zdrowego myślenia życzę i pozdrawiam

Jacek D.
                    • Gość: eh Re: Elzbieta, co robi admin w Gdansku.... IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 16:02
                      Moja Polsko
                      Bodaj w 1974 roku w trakcie jakiegoś„kabaretonu”, który miał miejsce w klubie
                      studenckim Rotunda, Jonasz Kofta urwał się niczym gwiazdka z choinki i
                      rozbawionej publiczności zarecytował swój wiersz.
                      Koleżanka wyciągnęła od Jonasza dla mnie ten tekst, napisany na jakiejś
                      serwetce.
                      Nie śledzę publikacji o naszym bardzie, więc moja wiedza jest tu ograniczona,
                      ale nigdzie nie spotkałem tego wiersza.
                      Przechowałem go w pamięci.
                      Z góry przepraszam, jeżeli moja pamięć okaże się niedoskonała.

Wiersz ten dedykuję Elżbiecie Gawlas z Kanady.

Tyle lat jesteśmy razem

Tyle lat jesteśmy razem miła
                      wybacz,
                      ale wszystko tak jak trzeba chyba nie jest.
                      Gdy musimy się codziennie przekonywać,
                      że ty dla mnie,
                      a dla ciebie ja istnieję

Przecież nie mam żadnej innej poza tobą.
                      i mieć nie chcę.
                      Tyś jest wieczna i jedyna.

Naszym sercom zagroziła tak jak słowom,
                      niedokrwistość zniechęcenie i rutyna.

To normalne że chcesz mieć nareszcie spokój,
                      a na wiosnę grządki zasiać i zagrabić.
                      Ale wiesz, bywają różne pory roku
                      i tak życia, jak tapczana nie ustawisz.

Kiedy niebo nad głowami ciąży chmurne,
                      twoje oczy wciąż mnie śledzą niespokojne.
                      Ja dla ciebie chyba zawsze byłem durniem,
                      co nic nie wie,
                      nic nie czuje,
                      nic nie pojmie.

Nie ma takiej gorzkiej prawdy moja miła,
                      która dla mnie byłaby nie do zniesienia.
                      Jeśli rzecz nam jakaś serca poróżniła,
                      to tchórzliwe i naiwne przemilczenia.

Póki czas, lepiej otwarcie ze mną pomów,
                      zanim w złości, lepszy numer ci wykręcę.
                      Chyba prawo mam, by w moim własnym domu,
                      więcej w oczy mi patrzono,
                      mniej na ręce.

Wiem na pewno, że ze sobą wytrzymamy,
                      chociaż życie się układa nam nieprosto.
                      Nie możemy rozstać się trzasnąwszy drzwiami....

moja miła
                      moja bliska
                      moja Polsko

Jonasz Kofta

Artur Łoboda
                      2003-02-04
                    • Gość: Elzbieta Re: Elzbieta, co robi admin w Gdansku.... IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 21:12

forum gazeta.pl Czestochowa

Integracja z Polonia

Abstrahuję od tematu wątku, który jest sformułowany prowokatorsko i obraźliwie.
                      Natomiast zauważam dziwną niechęć do osób wypowiadających się na tym forum, a
                      zamieszkałych poza krajem. Nie wchodzę w istotę wypowiedzi tych osób. Ale gdzie
                      jest ta nasza otwartość, tolerancja czy wreszcie "duch demokracji". Nie wiem
                      czy osoby potępiające emigrantów pamiętają czasy socjalizmu i wiedzą oraz zdają
                      sobie sprawę z tego co zmusiło tysiące Polaków do emigracji? Czy uważają, że z
                      daleka nie można kochać Polski i pozostać patriotą? Dlaczego nie zabraniali i
                      nie zabraniają wypowiadać się w sprawach Polski np. Z. Brzezińskiemu, do
                      niedawna Janowi Nowakowi-Jeziorańskiemu czy Śp. Jerzemu Giedroyciowi, że już o
                      osobach innej narodowości nie wspomnę. A co powiedzą o Kościuszce, Puławskim,
                      Paderewskim, Mickiewiczu i tysiącach innych? A może wierzą byłym
                      funkcjonariuszom PZPR, UB, SB, którzy podobno należeli do tych instytucji i
                      dlatego zostali w kraju aby działać dla dobra Polski? Myślę, że tak ponieważ
                      gdyby było inaczej, to tak szanowani teraz L.Miller, A.Kwaśniewski i tysiące
                      ich towarzyszy, którzy działali w poprzednim systemie dla "dobra kraju i
                      obywateli", nie sprawowaliby teraz władzy. Nie zgadzam sie z wielu tezami
                      przedstawianymi przez emigrantów ale uważam, że nie upoważnia to nikogo do
                      pozbawiania ich prawa głosu i stawiania pod znakiem zapytania ich patriotyzmu.
                      Co do spraw merytorycznych, to na prowokacyjne posty emigrantów odpowiedzi
                      rodzimych demokratów są czasami co najmniej dyskusyjne. Pozdrawiam - wszystkich!
                      BBB

• Gość: Elzbieta Re: Elzbieta, wybacz... IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 00:15
                    tulipan,

Przez chwile zastanow sie, czy jestes czlowiekiem. To bardzo wazne pytanie.

Potem pomysl, czy chcialbys, zeby twoja Matke, siostre, corke lub dziewczyne
                    potraktowano w posobny sposob, uzywajac wszelkich mozliwych klamstw, obelg, tak
                    bardzo niezasluzonych.

Wiem, ze sobie kpisz.

Kopite twoich wyczynow mam juz wydrukowane i dolaczone do odpowiednich listow.
                    Wybaczyc - to jedno. Ukarac przestepstwo, jakiego dopusciles sie wobec mnie to
                    drugie.
                    • Gość: detritus Re: Elzbieta, wybacz... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 07:42
                      Elu, gdyby moja matka lub siostra sie tak zachowywala, zaprowadzilbym je do
                      specjalistycznego lekarza z nadzieja, ze im pomoze.
                      • Gość: Elzbieta Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 11:57
                        Nasza Polska: Obrońmy Polskę!

Tworzymy ogólnonarodowy ruch sprzeciwu wobec likwidacji Państwa Polskiego.
                        Komuniści, dziś współtworzący szeroki obóz liberalny, dokonują eksperymentu na
                        narodzie, którego celem jest krańcowe upodlenie Polaków, sprowadzenie nas
                        poniżej progu egzystencji, do rangi ludzi drugiej kategorii.

Naród niech sobie umiera

W ubiegłym tygodniu opinię publiczną zaszokowała sprawa mieszkanki Jarosławia,
                        wychowującej ośmioro dzieci, która ze względu na tragiczną sytuację finansową
                        postanowiła sprzedać własną nerkę.

To oczywiście nie jedyny przypadek tego typu w skali Polski. Narasta z każdym
                        miesiącem nędza i ubóstwo, o czym świadczą chociażby listy i tealefony do
                        naszej redakcji. I podczas gdy urzędnicy państwowi i samorządowi, najczęściej z
                        SLD i PSL, fundują sobie drogie limuzyny w tym samym czasie zwykli ludzie
                        grzebią w śmietnikach. W czasie, gdy kolejny minister zdrowia, nie mający nic
                        do zaoferowania poza czczą demagogią, z humorem apeluje o 60 dni spokoju,
                        chorzy nie są przyjmowani do szpitali i umierają na ulicach lub w krążących
                        pomiędzy szpitalami karetkach pogotowia.

Ale dobro obywateli nie jest priorytetem obecnej ekipy. Jest nim, jak
                        powiedział minister spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz, wprowadzenie
                        Polski do Unii Europejskiej. Naród niech sobie... umiera

Niech żyją nam wszyscy esbecy!

Czas rządów Millera to rekomunizacja życia publicznego, obsadzanie głównych
                        stanowisk państwowych byłymi funkcjonariuszami komunistycznych specsłużb.
                        Oficerem łącznikowym, a więc oficjalnym przedstawicielem Agencji Bezpieczeństwa
                        Wewnętrznego w Monachium, będzie Tadeusz Chętko, który w 1990 r. polecił
                        zniszczyć dokumenty rozpracowywania przez bezpiekę Radia Wolna Europa. Szefem
                        poznańskiej ABW został w ubiegłym tygodniu Ireneusz Wróblewski, dawny pracownik
                        SB i UOP, do 1989 r. - w pionie śledczym SB. Z UOP odszedł na własną prośbę po
                        przejęciu rządów przez AWS, przyznano mu specjalną rentę z uwagi na zły stan
                        zdrowia. Dziś cudownie ozdrowiał.

Rekomunizacja to nie tylko powrót funkcjonariuszy SB i wywiadu, to także np.
                        ostatni zamach na IPN - zamysł likwidacji pionu śledczego tej instytucji, o
                        czym obszernie piszemy wewnątrz numeru.

Zniszczyć do cna

Ponadto, jak wskazuje ostatnia dekada, naród ma zostać wyeliminowany jako
                        podmiot państwa polskiego. Władający Polską w interesie Unii Europejskiej
                        wiedzą doskonale, że państwo bez świadomego narodu przestaje być państwem
                        suwerennym i niepodległym i zamienia się jedynie w geograficzny punkt na mapie.
                        Stąd też biorą się m.in. unijne pomysły tzw. obywatelstwa europejskiego, de
                        facto wymazującego obywatelstwo narodowe.

Likwidację narodu i państwa szczególnie łatwo jest przeprowadzić jeżeli są one
                        skrajnie wyniszczone. Taka polityka trwa u nas od trzynastu z górą lat.
                        Składają się na nią:

- złodziejska prywatyzacja, a więc pozbywanie się najlepszych zakładów i
                        oddawanie ich za półdarmo zagranicy (STOEN, sektor energetyczny, Ożarów itp.);

- zabijanie polskiego kapitału i polskiego kupiectwa poprzez tworzenie
                        preferencyjnych warunków dla firm zagranicznych eksportujących do Polski swoje
                        towary i otwierających tu hipermarkety;

- schładzanie rodzimej gospodarki, zamykanie zakładów, wyrzucanie ludzi na bruk
                        oraz likwidacja tych gałęzi przemysłu, które jeszcze do niedawna stanowiły o
                        sile i konkurencyjności Polski w świecie. Znakomitym przykładem jest tu
                        przemysł okrętowy, który stanowił zagrożenie m.in. dla stoczni niemieckich,
                        obrócono go więc w perzynę.

Bezpośrednim rezultatem powyższego jest wzrastające wciąż bieda i bezrobocie,
                        które w niektórych regionach osiąga nawet 28 proc. Dalekosiężnym - wspomniana
                        anihilacja państwa.

Na polu społecznym niszczenie substancji narodowej odbywa się poprzez:

- demoralizację młodzieży, kształtowanie wzorów postępowania sprzecznych z
                        wartościami chrześcijańskimi, zmiany programów nauczania i usuwanie z nich
                        historii Polski i literatury polskiej, brak reakcji państwa na wszelkiego typu
                        patologie, takie jak m.in. narkotyki;

Kraj korupcją słynący

Obecna Polska to kraj kapitalizmu oligarchicznego, gdzie rządzące grupy
                        interesu, grupy mafijne dzielą się państwem, a społeczeństwo jest jedynie
                        przedmiotem, z którym nikt się nie liczy. Ujawniła to znakomicie tzw. afera Lwa
                        R. (która coraz bardziej przekształca się w aferę spółki Agora). Z tej odmiany
                        kapitalizmu bierze się wszechobecna korupcja i układy. Według ostatniego
                        sondażu OBOP - 57 proc. Polaków uważa, że korupcja w Polsce występuje "bardzo
                        często", a 32 - "raczej często". Podobnie rzecz się ma w ocenie życia
                        publicznego. Dla blisko połowy ankietowanych za pieniądze można załatwić
                        korzystny "zapis" ustawy w Sejmie, zaś zdaniem 62 proc. - korzystną decyzję w
                        wysokim urzędzie państwowym.

Przestańmy tylko narzekać!

Co oznaczają opisane wyżej - choć oczywiście nie wszystkie - symptomy? Ano to,
                        że Polskę toczy zabójcza gangrena, którą może zlikwidować jedynie szybka
                        amputacja chorych organów.

Co więc możemy zrobić?

Przede wszystkim musimy przestać być pasywni i mówić, że nic nie można zrobić,
                        gdyż "oni" mają pieniądze, propagandę, władzę. Zgadza się - "oni" to wszystko
                        mają, ale naszą siłą jest świadomość narodowa i myślenie kategoriami polskimi.

Przestańmy więc narzekać, weźmy się do roboty i budujmy front sprzeciwu wobec
                        likwidacji Polski. O to jako redakcja apelujemy i w tej akcji pomożemy. Taki
                        ruch musi mieć charakter ogólnonarodowy. Doświadczenia z tworzonymi formacjami
                        antyunijnymi, zrzeszającymi głównie ekspertów, profesorów, naukowców, pokazują,
                        że stały się one szybko martwe, ponieważ nie potrafiły ze swoimi hasłami
                        dotrzeć do przeciętnego Polaka.

Dlatego nasz apel kierujemy przede wszystkim do zwykłych ludzi żyjących "na
                        dole" - we wsiach, miasteczkach i miastach, tam, gdzie największe są bieda i
                        bezrobocie, często niewidoczne zza profesorskich biurek.

Tylko wtedy działanie będzie skuteczne.

Fakty, a nie demagogia

Aby tak się stało, musimy operować nie frazeologią, nawet tą
                        najszlachetniejszą - patriotyczną, ale faktami. To fakty zadecydują,
                        szczególnie w zbliżającej się kampanii referendalnej, o losie naszego i
                        przyszłych pokoleń. Im więcej padnie konkretów z naszej strony, tym trudniejsza
                        stanie się sytuacja obozu liberalnego.

Piszcie do nas

"Nasza Polska" od początku jest z Czytelnikami i dla Czytelników. Dlatego dziś
                        szeroko otwieramy dla was nasze łamy. Tym bardziej że większość mediów polskich
                        problemów w ogóle nie zauważa. Powiedzmy w końcu zdrajcom Polski nasze "NIE!".
                        Polska musi należeć do narodu, a nie do wszelkiego rodzaju mafii politycznych i
                        gospodarczych. Takich zmian chcą Polacy w kraju i na emigracji. Dlatego też
                        chcemy skupić wokół naszego tygodnika wszystkich ludzi przeciwnych kłamstwu,
                        rozkradaniu Polski, politycznemu złodziejstwu. Informujcie nas o tym, co się
                        dzieje w waszych wioskach i miastach. Ale nie tylko: organizujcie się, by razem
                        walczyć przeciw tym patologiom!

By ta walka była skuteczna nawiązaliśmy kontakty z najpoważniejszymi polskimi i
                        polonijnymi portalami internetowymi oraz z organizacjami polonijnymi.

Dlatego pamiętajmy: wygramy Polskę, jeżeli wygramy walkę o świadomość. Nie
                        bądźmy bierni!

Prezes wydawnictwa "Szaniec"
                        Maria Adamus
                        Redaktor naczelny "NP"
                        Piotr Jakucki
                        www.medianet.pl/~naszapol/

• tulipan100 Re: Obronmy Polske przed Elka... 05.02.03, 00:26
                          Ktos napisal, ze najlepszym sposobem na pozbycie sie ciebie z forum jest
                          totalne olewanie twoich postow. Ja mysle, ze to nie pomoze. Najlepiej poradzono
                          sobie z toba w Gdansku i innych miastach, gdzie admin znalazl dla ciebie
                          miejsce na oslej lawce, albo skasowal twoje chore watki. I mysle, ze to jest
                          jedyny sposob. Wiem, ze osoba taka jak ty, bez prawdziwej ojczyzny, bez
                          normalnej rodziny,
                          bez prawdziwych przyjaciol na sile probuje , na starosc, sama sobie wmowic jak
                          wielka misje spelnila w swoim zyciu. Tylko to twoje zycie to jedna wielka
                          przegrana. Twierdzisz, ze walczylas o wolna Polske a teraz kiedy ona jest
                          atakujesz ja jak wsciekly pies. Chcesz ja umiejscowic miedzy Bialorusia a Korea
                          Pln. Zaciekle zwalczasz akcesje Polski do UE, a dobrze wiesz ze Jan Pawel II
                          wielokrotnie popieral to wejscie. Nazywasz zdrajcami ludzi, ktorzy chca wejscia
                          do Unii, a powiedz kim ty jestes ?.Zwialas z tego Kraju w okresie kiedy
                          prawdziwi patrioci siedzieli w wiezieniach, albo byli na wolnosci bez srodkow
                          do zycia. Oczywiscie nigdy nie podalas jak ucieklas z Polski. Prawidziwi Polacy
                          wrocili do Polski z emigracji np. Jan Nowak-Jezioranski i walcza o to by Polska
                          znalazla sie w Unii. Tylko ze oni nie maja sobie nic do zarzucenia i moga tu
                          przyjechac z podniesiona glowa, bez obawy ze zostana o cos posadzeni. Tyle razy
                          forumowicze ci mowili, zebys trzymala sie z dala od naszych polskich spraw.
                          Przyczyna jest prosta. Chcesz nas Polakow pouczac jak mamy postepowac chociaz
                          nie masz najmniejszego pojecia o tym co sie dzieje w Polsce. Przyczyna jest
                          prozaiczna. Ciebie tu nie ma. Wiesz dobrze, ze na kazdym forum wywolujesz,
                          skierowana na siebie agresje, nienawisc a w najlepszym razie irytacje. Zamiast
                          rzeczowej odpowiedzi przesylasz elaboraty twoje lub tobie
                          podobnych "patriotow.pl". Jesli jest w tobie odrobina przyzwoitosci, to
                          przerwij pisanine tych bzdur a zacznij moze pisac bajki dla dzieci. Wyobraznie
                          masz dobra. To moj ostatni post do ciebie. Znikam z tego forum a mam nadzieje,
                          ze twoja noga wiecej nie stanie na forum gdanskim. Tam z toba wreszcie sobie
                          poradzono. I pamietaj. Twoj styl myslenia znajdzie uznanie u Saddama,
                          Lukaszenki ale nie u Polakow.
                          • Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske przed Elka... IP: *.sympatico.ca 05.02.03, 04:20
                            Wiara w Zwyciestwo - to juz Zwyciestwo:

Autor: Jerzy Malinski
                            Data: 04-02-03 06:15

Panie Romku,

Widze, ze Pan nie czyta uwaznie i cos podcielo Panu skrzydla. Pan Jakub
                            rozwinal troche szerzej to co ja napisalem dzien wczesniej (02-02-03 22:22).
                            Dadal jednak do swojej wypowiedzi te dwa punkty z ktorymi polemizowalem.

Z panskiego listu wnioskuje, ze:
                            -LPR jest bardzo watpliwa partia bo liderzy to ignoranci,
                            -nie ma w Polsce zadnych elit patriotycznych zdolnych do zorganizowania sie i
                            prowadzenia Narodu do zrzucenia jarzma okupantow, zdrajcow oraz zrobienia
                            porzadku z wszelkiej masci zlodziejska holota.

Jesli to prawda to Narod Polski sam jest temu winien, ze malego ducha, slabej
                            wiary, niegodny swoich przodkow i wart jest tego by pojsc w niewole lub byc
                            wytarty z mapy Europy byc moze juz na zawsze. Wielu Polakow modli sie
                            codziennie lecz watpie by bicie sie w piersi z modlitwa na ustach - ?moja wina
                            moja bardzo wielka wina" wzruszylo Najwyzszego - bo to traci hipokryzja jesli
                            nic sie nie robi i toleruje ZLO.
                            Powtorze - czekanie na cud, ze ktos cos za nas zrobi nie rozwiaze Naszych
                            polskich problemow. Jak wiadomo lenistwo jest jednym z grzechow glownych, a Bog
                            nie pomaga tym co grzesza i toleruja zlo!

Na kazdym referendum dotyczacym wchloniecia Polski przez UE - MUSI BYC
                            STANOWCZE - NIE!!!
                            Polacy MUSZA byc aktywni i wszelkich zdrajcow, lichwiarzy, aferzystow i
                            kryminalistow usunac ze wszystkich urzedow w Polsce. TO JEST PROCESS!! Tego nie
                            da sie zrobic w jeden dzien. Tylko prawi ludzie o mocnym kregoslupie moralnym
                            moga zmienic losy Narodu, gdy utworza instytucje Panstwa Polskiego. Reszta jest
                            tego pochodna!

Natomiast postawa by zadbac o siebie, poczekac na lepsze czasy a teraz niech
                            dzieje sie co chce - to postawa kapitulanta.
                            No coz mozna i tak ale lepiej wtedy nie miec potomstwa bo bedzie ono przeklinac
                            takiego rodzica-kapitulanta, ktory zgotowal mu los niewolnika.

Pamietajmy o tym i w gore serca!

Jerzy Malinski

forum Ligi Rodzin Polskich
                            • Gość: ABAB Re: Obronmy Polske przed Elka... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.03, 16:42
                              ELU I PRZYJACIELU. WY TU DYRDYMAŁY PISZECIE A KSIĄDZ RYDZYK W RADIO MOWI ZE
                              TYLKO WIEDZIONY CHRZSCIJAŃSKIM MIŁOSIERDZIEM POWSTRZYMAŁ SIĘ PRZED POWIEDZENIEM
                              PRAWDY O WASZYCH IDOLACH. TO KOMU WY SŁUŻYCIE. JAKA JEST TA WASZA POLSKA. I CZY
                              WASZA? SKORO OPUŚCILIŚCIE JĄ W DNIACH PRÓBY A TERAZ GDY WSTAJE JAK FENIX Z
                              POPIOŁÓW RZUCACIE NA NIĄ KALUMNIE, ŻE KRAJEM NIEWOLI, NĘDZY, GŁODU. TAK SIĘ O
                              MATCE ŻYWICIELCE MÓWI. WSTYD DOPRAWDY. CHYBA WAM KŁAMSTWA, KTÓRE ZMYŚLALIŚCIE W
                              OBOZACH PRZEJŚCIOWYCH BY OSZUKAĆ URZĘDY IMIGRACYJNE, UMYSŁY PRZYĆMIŁY, ŻE
                              WIDZIEĆ NIE CHCECIE POLSKI I POLAKÓW TAKIMI JACY SĄ. TYLKO TWORZYCIE CHORE,
                              WIZJE, POTEM Z NIMI WALCZYCIE I TAK TO SIĘ KRĘCI JAK TANIEC CHOCHOLI - TYLKO
                              ŻYCIE TO NIE SCENA.
                              • Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 05.02.03, 18:06
                                ABAB, przez krotki moment zaczelam myslec dobrze o tobie. Zniszczyles chwile
                                iluzji. Nieustanne strajki, blokady drog, 6 milionowe bezrobocie, glod dzieci,
                                to wedlug ciebie wytwor naszych chorych emigranckich umyslow. Mysl tak dalej.
                                Nie bede ci wtym przeszkadzala.

******************************************************************************

Zjawilam sie na forum gazeta.pl jako osoba nikomu nieznana, piszac dwa zdania w
                                obronie dr Henryka Pajaka. W reakcji na to Bezprawnie udostepniono na forum
                                Kraj moj zyciorys napisany dla IPN, po raz drugi - moje kilka slow o sobie na
                                forum szlacha polska. Dowod to na fakt sledzenia mnie od lat. Moje wpisy i
                                odpowiedzi na nie sprawily, ze stalam sie fenomenem na miare calego Kraju.
                                Czlowiek strzela, Pan Bog kule nosi. Dzisiaj na forum Krakow ktos
                                pisze: " Gdzie jestes zacna Elzbieto" i cos o rzucaniu perel........
                                Wszystko to razem sluzy sprawie, jaka jest Polska, Jej dobro, Jej przyszly los.
                                Hanba dla was jest fakt usuniecia wiersza Jonasza Kofty "Moja Polsko" i
                                informacji o powstaniu nowej witryny Polonii Swiata www.polonia-
                                swiata.pl. Zrobiono to we wszystkich redakcjach miast wojewodzkich.
                                Hanba i zdrada Polski - to wasze haslo. Idzcie z nim dalej. Zobaczymy dokad
                                zajdziecie.
                                Jestem obecnie redaktorem Wydawnictwa PAMIEC NARODU i wszyscy Polacy do mnie
                                dotra. Nie powstrzymacie nikogo.

• Gość: i caly swiat Re: Obronmy Polske IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 05.02.03, 18:59
                                  No i co z tym Irakiem ?
                                  Tak sie tu ktos deklarowal, podpisywal a teraz qrwa strach ?
                                  Jaaazda !!!!!!!!!!!!
                                  • Gość: detritus Re: Obronmy Polske IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 22:59
                                    Saddam wystosowal oficjalny protest.
                                    Bylo podejrzenie, ze to moze byc nowy rodzaj broni biologicznej.
                                    • bpkw Re: Obronmy Polske 05.02.03, 23:31
                                      Gość portalu: detritus napisał(a):

> Saddam wystosowal oficjalny protest.
                                      > Bylo podejrzenie, ze to moze byc nowy rodzaj broni biologicznej.

Swiete slowa. Pani Elzbieta truje strasznie.
                                  • Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 01:27
                                    Nie strach.

Dostalam rozsadna odpowiedz z ambasady i uznalam na tym etapie nie ryzykowac w
                                    obliczu zbrodniczych zapedow Powella i spolki.
                                    • bpkw Re: Obronmy Polske 06.02.03, 18:54
                                      Nie strach. Dostalam rozsadna odpowiedz z ambasady i uznalam na tym etapie nie
                                      ryzykowac w obliczu zbrodniczych zapedow Powella i spolki.

Nie musisz nic wyjasniac. Juz wczesniej wszyscy, jak jeden maz pisali, ze
                                      nigdzie nie pojedziesz.Czy w 1980 r. tez uznalas, ze na tym etapie nie wolno
                                      ryzykowac, w obliczu zbrodniczych zapedow Jaruzelskiego i spolki ?.
                                • Gość: ABAB ELZBIETO NIEUSTĘPLIWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.03, 23:41
                                  >>>>ABAB, przez krotki moment zaczelam myslec dobrze o tobie. Zniszczyles
                                  chwile
                                  iluzji. Nieustanne strajki, blokady drog, 6 milionowe bezrobocie, glod dzieci,
                                  to wedlug ciebie wytwor naszych chorych emigranckich umyslow. Mysl tak dalej.
                                  Nie bede ci wtym przeszkadzala.
                                  ******************************************************************************
                                  Zjawilam sie na forum gazeta.pl jako osoba nikomu nieznana, piszac dwa zdania w
                                  obronie dr Henryka Pajaka. W reakcji na to Bezprawnie udostepniono na forum
                                  Kraj moj zyciorys napisany dla IPN, po raz drugi - moje kilka slow o sobie na
                                  forum szlacha polska. Dowod to na fakt sledzenia mnie od lat. Moje wpisy i
                                  odpowiedzi na nie sprawily, ze stalam sie fenomenem na miare calego Kraju.
                                  Czlowiek strzela, Pan Bog kule nosi. Dzisiaj na forum Krakow ktos
                                  pisze: " Gdzie jestes zacna Elzbieto" i cos o rzucaniu perel........ <<<<<<<<<<<
                                  ##### NIE ZAKŁAMIESZ DZIEWCZYNO SWOICH LĘKÓW I FOBII- MUSISZ JE POKONAĆ,
                                  CHCIAŁEM W TYM POMÓC I TAKA WDZIĘCZNOŚĆ. TY NIE POTRAFISZ DOBRZE MYŚLEĆ O
                                  INNYCH BO NIE AKCEPTUJESZ SIEBIE. WALCZĄC Z IMAGINACJAMI CHCESZ STWORZYĆ SWOJE
                                  LEPSZE "JA".NIE CZYTASZ I NIE CHCESZ ROZUMIEĆ SWOICH INTERLOKUTORÓW. DLA CIEBIE
                                  LICZY SIĘ TYLKO WALKA.
                                  Z resztą listu nie polemizuję, bo to fakty sprawdzalne i ja je
                                  sprawdziłem.
                                  Pozdrawiam. ABAB
                                  • Gość: ABAB Re: ELZBIETO NIEUSTĘPLIWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.03, 00:23
                                    A TO TE "PERŁY" Z KRAKOWA;
                                    >>>
                                    • Wiwat!!Elżbieta wróciła!!! adres: *.ds3.agh.edu.pl
                                    Gość: wiola333 05-02-2003 17:35 odpowiedz na list odpowiedz cytując

• Re: Wiwat!!Elżbieta wróciła!!!
                                    skks 05-02-2003 17:39 odpowiedz na list odpowiedz cytując
                                    Wiola!!!
                                    Ela nas nigdy nie opuści:)
                                    Przyczepiła się do nas jak gówno do okrętu i się drze:
                                    Płyniemy!!
                                  • Gość: Elzbieta Re: ELZBIETO NIEUSTĘPLIWA IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 01:28
                                    Powstala nowa witryna Polonii Swiata jako reakcja na tragiczna sytuacje
                                    Polski.
                                    Te same sily, ktore doprowadzily do rozbiorow ponad 200 lat temu, dzisiaj
                                    przypuszczaja ostateczny atak, zeby unicestwic nasza Ojczyzne.

Polonia laczy sie z Narodem Polskim.

www.polonia-swiata.org

Elzbieta
    • Gość: Ed Re: Demon-kracja Elżbiety IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 11:17
      Gość portalu: Elzbieta napisał(a) 02-02-2003 22:42

Wyszlo, ze to demon kracja.................

Ed. I widzisz, do czego doprowadziłaś jako:
      Gość portalu: Elzbieta napisał(a) 25-01-2003 16:41

Elzbieta Gawlas
      Strajkowa Sekretarka Miedzyzakladowego Komitetu Strajkowego i Lecha Walesy
      Ed. Trudno się dziwić efektom takiego patosu (I proszę łaskawie nie myl z
      etosem, aczkolwiek brzmi podobnie).

Zresztą te wielkie osiągnięcia doceniono na wielu forach regionalnych, m.in.:
      *****************************************************************************
      Gość portalu: Dr Murek napisał(a): 03-02-2003 08:08

Ten facio leczony jest psychiatrycznie od ponad 30 lat. Osobnik niegroźny
      (nieagresywny), ale od 3 lat uważa się za kobietę - Matkę Polkę.
      Zresztą jego bełkot nie różni się niczym od "przemyśleń" posłanek Sobeckiej
      lub Nowiny-Konpczyny.

Elka - Wisła się pali !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ed. Czy można coś do tego dodać oprócz konieczności objęcia tego objawienia
      specjalną terapią?
      Skierowanie autora takich wypocin do wora było jednym z delikatniejszych
      propozycji, jakie dotychczas przeczytałem na temat zaśmiecających forum Twoich
      wątków. Aż tak drastyczny bym jeszcze nie był i daje pierwszeństwo
      odpowiedniego wykorzystania dobrej taśmy pakowej do minięcia okresu ataków
      paradoksyzmów. Może jest jeszcze jakaś nadzieja.
      Zadbaj w końcu o swoje zdrowie.

• Gość: Elzbieta Polska Placowka IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 15:10
        Komitet Obrony Polskiej Ziemi "PLACÓWKA"

APEL DO WSZYSTKICH ORGANIZACJI W KRAJU I POZA JEGO GRANICAMI, PRZECIWNYCH
        PRZYSTAPIENIU POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ

Komitet Obrony Polskiej Ziemi "PLACÓWKA" , stojąc na stanowisku wolności ,
        niepodległości i suwerenności Polski , konstytucyjnej gwarancji praw
        obywatelskich wszystkich Polaków , zwraca się do wszystkich organizacji w kraju
        i w środowiskach polonijnych za granicą przeciwnych przystąpieniu Polski do
        Unii Europejskiej o zjednoczenie działań , a gdyby to okazało się niemożliwe o
        ich skoordynowanie i zsynchronizowanie.

Naszym zdaniem współdziałanie winno obejmować następujące zagadnienia:
        1. Wystąpienie do władz państwowych i samorządowych o równe traktowanie
        zwolenników i przeciwników przystąpienia Polski do UE
        2. Wywieranie nacisków na władze i media, by tzw. rządowe programy informacyjne
        i propagandowe sekwencje prounijne włączane do innych programów, traktowane
        były jako programy zwolenników integracji z UE i wymuszenie na władzach i
        mediach w ramach konstytucyjnego porządku prawnego, równorzędnego czasu
        antenowego i miejsca w mediach dla głoszenia przeciwnych rządowym poglądów
        organizacji i środowisk antyunijnych.
        3. W razie odmowy przez władze państwowe i samorządowe, wykorzystanie
        wszystkich dostępnych, prawem nie zabronionych, form protestu by to osiągnąć.
        4. Wymianę informacji, wspólne opracowanie materiałów wykazujących zagrożenia
        wynikające z przystąpienia Polski do UE i przygotowanie materiałów
        demaskujących kłamstwa rządowej i partyjnej prounijnej propagandy.
        5. Domaganie się od władz polskich respektowania prawa Polaków zamieszkałych za
        granicą do uczestniczenia w referendum unijnym.
        6. Nawiązanie kontaktów z przeciwnikami integracji z UE poza granicami Polski.
        7. Przekonanie posłów by ustawę o referendum według projektu prezydenckiego
        zaskarżyli do Trybunału Konstytucyjnego, gdy będzie ona dyskryminowała
        przeciwników akcesji Polski do UE na co wszystko wskazuje.
        8. Powołanie centrum i ośrodków regionalnych oraz wykorzystanie istniejących
        struktur terenie przeciwników akcesji do UE.
        9. Przygotowanie kompetentnych i uczciwych ludzi do komisji referendalnych i na
        mężów zaufania.
        10. Opracowanie równoległego liczenia głosów, by zapobiec fałszerstwom.
        11. Opracowanie sprawnego obiegu informacji.

Wierzymy mocno, że Wasze Organizacje - kierując się patriotyzmem i nadrzędnym
        interesem Narodu i Państwa Polskiego – podejmą wspólne działania, które
        przy pomocy BOŻEJ uwieńczone zostaną sukcesem. Wierzymy, że uda nam się
        wszystkim uratować Polskę przed nową szatańska, totalitarną doktryną zwaną
        globalizmem i jej agendą – UE oraz siłami zorganizowanego zła za nią
        stojącymi, planującymi opanowanie świata.

UCHROŃMY POLAKÓW PRZED OGRABIENIEM , ZNIEWOLENIEM I WYNARODOWIENIEM !!!
        POWIEDZMY NIE UE !!!

Gniezno , 3 luty 2003 r.

------------------------------------
        • Gość: ABAB Re: Polska Góralska Placowka- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.03, 21:34
          MIMO, ŻE CHCESZ MNIE STĄD RUGOWAĆ-OŚWIADCZAM, ŻE MAM PRAWO TU BYWAĆ. Lat temu
          kilkanaśie nabyłem był kawałek chaszczy i piasków nad Trzosem, budowałem coś
          tam w wakacje, potem miejscowi z uporem godnym Mazura rozbierali i zabierali i
          tak dotrwałem do dziś jak ten Ślimak, którego mi przypomniałaś. I dobrze, bo co
          w moich góralskich rękach germańcowi albo innemu UE nie oddam. A w Olsztynie na
          forum mam prawo być.
          Serdecznie pozdrawiam.
          AB
          • Gość: Elzbieta Re: Polska Góralska Placowka- IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.02.03, 22:20
            To dlaczego napisales, ze jestes z Suchej ?

38 milionow biednych Polakow bedzie musialo utrzymac 80 milionow bogaczy

Bezrobocie w Niemczech katastrofalne. Utrzyma sie w 2003. A dalej co? Moze
            Polska poratuje?
            “Schlagzeilen” donosi:

Środa 5 lutego 2003

Bezrobocie w Niemczech
            Więcej niż 4,6 miliona bezrobotnych w styczniu!

Berlin/Norymberga (AFP)
            Liczba bezrobotnych wzrosła w ubiegłym miesiącu ponad 4,5 miliona i tym samym
            osiągnęła największą liczbę dla miesiąca stycznia od pięciu lat.

Wobec coraz bardziej pogarszającej się sytuacji na rynku zatrudnienia Rząd
            Federalny i opozycja popierają wzmocnienie wysiłków dla usunięcia biedy. Tylko
            w ten sposób można rozwiązać “problemy w naszym kraju” wyjaśnił minister
            gospodarki Wolgang Clement (SPD). Przewodnicząca SDU, Angela Merkel,
            proponuje “atak sił narodowych”.

Liczby wskazały, “że koniunkturalne trudności i dogłębne problemy strukturowe w
            Niemczech nadal oddziałują na rynek pracy”, wyjaśnił Clement. Reformy
            strukturalne dla odciążenia socjalnych systemów zabezpieczenia i poprawy
            sytuacji na rynku pracy winny być kontynuowane ze szczególnym naciskiem.

Kiedy Rząd Federalny wysunie propozycje związkom zawodowym “nie odseparujemy
            się od tego”, powiedziała Merkel w Berlinie. Najświeższe liczby
            bezrobotnych “przeszły najgorsze oczekiwania”. Szczególnie dramatyczne jest
            wysokie bezrobocie młodzieży: 9,4 %.

Federalny Zakład Pracy poinformował w Norymberdze, że w ubiegłym miesiącu było
            bez pracy 4,623 miliona ludzi. Kwota bezrobocia znajdowała się około 11,1
            procent. W styczniu było 398.000 więcej bezrobotnych aniżeli w grudniu i
            333.200 więcej niż w styczniu 2002. W lutym należy oczekiwać wzrost bezrobocia.

Zakład Pracy liczy na poprawę rynku pracy dopiero w drugiej połowie roku.
            Spodziewa się, że średnia roczna roku 2003 wyniesie dobre 4.2 milionów
            bezrobotnych. Zdaniem Instytutu Badania Rynku Pracy i Zawodów (IAB) Zakładu
            Pracy koniunktura poprawi się z biegiem roku “odczuwalnie”. Także reformy rynku
            pracy będą stopniowo rozwijać oddziaływanie.

Dlatego Kanclerza gotowość do romów dla rozluźnienia ochrony zwolnień natknęła
            się na zdecydowaną odmowę. “Związki zawodowe nie pertraktują z panem
            Schroederem o zmiękczenie ochrony zwolnień”, powiedziała zastępczyni
            przewodniczącego Niemieckiego Związku Zwodowego (DGB), Ursula Engelen-Kefer.
            We wtorek Schroeder nie wykluczał zmiany. Założeniem jednak jest, że “dodatkowe
            kroki w znacznej mierze” zagwarantują pracodawcy.

Artykuł: de.news.yahoo.com/030205/286/39xqi.html

• Gość: ABAB Re: Polska Góralska Placowka- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.03, 23:24
              >>>>To dlaczego napisales, ze jestes z Suchej ?<<<<<

BO JESTEM-TE MAZURY TO MALEŃKI LETNIAK NA SKRAWKU ZIEMI POD MRĄGOWEM,
              OKRADZIONY ZAPEWNE JAK CO ROKU. ALE PRZYJECHAĆ MOŻNA, W POBLIŻU JEST PRZYSTAŃ.
              JESIEŃ TU ZWYKLE PIĘKNA JEST. ALE JA KOCHAM GÓRY,ONE DO MNIE MÓWIĄ, DZIŚ WIATR
              SZUMI W JODŁACH NAD PODKSIĘŻEM. ŚNIEG ZAPOWIADA.CHOĆ SIKORKI ZWIEDZIONE SŁOŃCEM
              ĆWIERKAJĄ W OGRODZIE.
              POZDRAWIAM ab
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka