elablus 23.06.06, 20:33 Znacie jakąś dobrą? Moze ktoś korzystał i moze coś polecić? Tyle ich jest ze zgłupialam. Potrzebuję szybko sprzedać mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prusak75 Re: agencja nieruchomosci IP: 193.227.131.* 24.06.06, 08:42 miej sie na bacznosci, one tez lubia oraznac sprzedajacego i do tego za nic nie odpowiadaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: agencja nieruchomosci IP: 82.160.225.* 24.06.06, 09:37 Napisz jakie i za ile?Jeżeli w Olsztynie to nie powinno byc kłopotu.A po co agencja.Tylko stracisz kilka tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prusak75 Re: agencja nieruchomosci IP: 193.227.131.* 24.06.06, 10:15 jakbym sprzedawał mieszkanie to bez posrednikow, a teraz wszystkie mieszkania sprzedaja sie z pocałowaniem ręki Odpowiedz Link Zgłoś
czlowieklegenda Re: agencja nieruchomosci 24.06.06, 19:09 Dokładnie. Ja dałam ogłoszenie do gazety olsztyńskiej - ukazało się w poniedziałek, a już w czwartek zjawiła się obecna właścicielka. Już w poniedziałek od 10 rano dzwonił mi telefon, a przez mieszkanie przetaczał się tłum ludzi. Szkoda pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: agencja nieruchomosci IP: 82.160.229.* 24.06.06, 16:13 Sześć lat temu sprzedawałam mieszkanie poprzez agencję Local, prowizję płacił tylko kupujący. Nie wiem jak jest teraz z tą prowizją bo słyszałam, że większośc agencji bierze prowizję za sprzedaż. Najlepiej daj darmowe ogłoszenie na stronie www.olsztyn.com.pl, na pewno szybko znajdziesz kupca, teraz mieszkania idą bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 25.06.06, 13:02 Odradzam Max-Dom. Chciwi i nieuczciwi. Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: agencja nieruchomosci 22.11.06, 13:54 Gość portalu: Aśka napisał(a): > Odradzam Max-Dom. Chciwi i nieuczciwi. zgadzam się i dorzucę jeszcze perfekt Odpowiedz Link Zgłoś
elablus Re: agencja nieruchomosci 25.06.06, 15:18 Słyszałam wiele dobrego o agencji Domes na Kajki? Co wy nato? Wiecie coś o niej? Odpowiedz Link Zgłoś
milymarian Re: agencja nieruchomosci 25.06.06, 16:28 Komes jest przyzwoity, ma dużo klientów, ale oczywiście musisz być czujna bo wszystkie agencje są nastawione na swój zysk a o twoim myślą w drugiej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiku Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.06, 18:40 Tu się muszę zgodzić MAX-DOM to buractwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.06, 18:58 daj ogłoszenie do gazety i wszystkich umów na jedną godzinę. zrobi się z tego licytacja. trochę śmiechu ale cena, którą cgcesz powinna zostać przebita. ja tak zrobiłem i w efekcie zyskałem dodatkowo 6tyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angela Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.06, 19:30 Polecam Perfekt na Wyzwolenia. Bardzo miłe Panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: agencja nieruchomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.06, 19:37 Korzystałam z Perfektu na Wyzwolenia Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apathia Re: agencja nieruchomosci IP: 83.14.25.* 19.11.06, 21:31 perfect na wyzwolenia ? , z nimi to bardzo ostroznie , chciwi i nieuczciwi , a przy tym jeszcze cwani ,> mile panie -piszecie< , do czasu , mysle ze ten post powyzej ,pisaly same wlascicielki pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angela Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 22.11.06, 10:38 Pudło apathia. Jestem zadowoloną klientką biura. Szukałam lokalu i obeszłam kilka biur nieruchomości w Olsztynie. Nigdzie nie byłam tak dobrze obsłużona jak w Perfekcie, a trafiłam tam zupełnie przypadkiem. Po prostu profesjonalizm, życzliwość i uśmiech. Szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toska Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 19.11.06, 22:33 Pośrednictwo jest zdecydowanie za drogie. Jak wspomniałam jednemu pośrednikowi (nieśmiało)o obniżce prowizji, to coś mi o Vat zaczął mówić, że jak się zdecyduję od razu na mieszkanie, to nie zapłacę 22% Vat(wielka mi łaska,że weźmie ode mnie tylko 10 tys. zł. a nie np. 13 tys.). Generalnie straszny monopol mają ci pośrednicy. Lepiej próbować sprzedawać/kupować bezpośrednio, bo jednak sporo pieniędzy zostaje w kieszeni. Życzę odwagi i powodzenia w samodzielnej sprzedaży nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
dota73 Re: agencja nieruchomosci 20.11.06, 07:55 Korzystałam z biura nieruchomości Sadowski na ul. Wilczyńskiego ( HB). Biuro niestety pobiera prowizję ( tak jak wszystkie) od Kupującego mieszkanie i Sprzedającego. Kupujący płaci max. 2,5% wart. mieszkania, Sprzedający ok.1,0%- 0,5% ale są to prowizje do negocjacji. Ze sprzedażą nie będzie kłopotów ale przez biuro nieruchomości trochę bezpieczniej i załatwią dużo dokumentów przyspieszających transakcję kupna - sprzedaży, biura mają swoich notariuszy i nich też można dostać zniżkę w zależności jaka jest wartość nieruchomości.Swoje stare mieszkanie sprzedawałam przez to biuro i kupowałam nowe też w tym biurze i nie płaciłam prowizji za sprzedaż a za kupno nowego wynegocjowałam 1,5% prowizji, zniżka u notariusza wyniosła ok. 300zł od taxy jaką pobiera od ludzi z ulicy. No cóż prowizja i tak duża ale każde biuro taką pobiera ale jest to kwestia do dogadania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 19:14 Nigdy Perfekt - pani wciskała mi taką ciemnotę, że aż mi było za nią wstyd ... Kup wtorkową Olsztyńska i podzwoń - we wtorek jest dodatek o nieruchomościach. Szybko zoreintujesz się w rozmowach telefonicznych kto jest profesjonalistą a kto krętaczem. Zbadaj rynek i jeśli nawet na koniec nie skorzystasz z pośrednictwa biura to dowiesz sie co ile kosztuje i tak dalej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krysia Re: agencja nieruchomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:02 A mogę zapytać dlaczego nie Perfekt???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 21:43 Gość portalu: Krysia napisał(a): > A mogę zapytać dlaczego nie Perfekt???? Witam Czemu nie perfekt , bo wszystko, co o nich napisane powyżej to prawda, oszuści i naciągacze , a w piątek będę miał na to dowody , może jeszcze w piątek sklecę szybko stronke www i dokładnie opisze ich działalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tam Re: agencja nieruchomosci IP: *.olsztyn.mm.pl 20.11.06, 19:19 Słyszę czasami, że osoby, które wystawiają ofery bezpośrednio nie mogą opędzić się od natrętnych telefonów (ba nawet wizyt) pośredników nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacco Re: agencja nieruchomosci IP: 62.29.133.* 21.11.06, 21:05 Wyraźnie podajesz w ogłoszeniu "bez pośredników" lub "posrednikom dziękuje:)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emek Re: agencja nieruchomosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 12:03 Przestrzegam przed "Perfektem" Mój ostatni kontakt z tym biurem wyglądał następująco; paniusia spoźniła się na umówione spotkanie 40 min.,póżniej wsiadła, bez słowa usprawiedliwienia do mojego samochodu i kazała sie wieźć to pokaże mi nieruchomość,a w końcu okazało się,że pogubiła notatki i nie zna adresu dokąd jechać.Wywaliłem ją z samochodu na zbity pysk. Za takie prowizje jakie biorą biura pośrednictwa powinny woźić klientów mercedesami. Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: agencja nieruchomosci 22.11.06, 13:53 daj ogłoszenie na gratce -sprzedasz szybko i nie bedziesz nikomu płacił za usługę. Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: agencja nieruchomosci 22.11.06, 14:02 Mieszkania schodzą teraz "na pniu" - moje sprzedałem tego samego dnia, w którym zamieściłem ogłoszenie - przyjechali ludzie, dali sporą zaliczkę, jesteśmy umówieni u notwriusza. Nie ufam biurom pośrednictwa ( po tym jak jedno, wymieniane w postach wyzej) próbowało mi wcisnąć zadłużone mieszkanie jakiegoś znajomka. Wszystkie dokumenty radzę sprawdzać samemu - z notariuszami też mozna negocjować taksy, a ci notariusze polecani przez pośredników wcale nie są najtańsi - wręcz przeciwnie, bo odpalają działkę pośrednikowi. Tyle na temat- spróbuj sam - teraz jest taki boom na mieszkania, ze sprzedasz bez większych problemów ( no chyba, ze masz jakąś ruderę.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psiku Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 14:43 Ostanio byłem świadkiem sytuacji jak pan pośrednik stwierdził ze on nie jest od sprawdzania sytuacji mieszkania(hipotek ew kredytów, możliwośći wykończenia poddasza jesli takie znajduje sie nad wybranym mieszkaniem) bo on nie ma czasu na takie drobiazgi. a to że do jego prowizji trzeba jeszcze dopłacić kwotę podatku to sie okazało przy płaceniu...Dodam tylko ze byl to pan z wymienianej wyżęj agencji z centrum miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:55 Mam zamiar kupić mieszkanie. Robię to po raz pierwszy i jestem w te klocki zupełnie zielony. Właśnie miałem zamiar skorzystać z usług biura nieruchomości. Po tym co przeczytałem jestem trochę przerażony, jednak nie czuję się na siłach aby przebrnąć przez tą całą papierologię samodzialnie. Proszę o informację na czym polega chciwość i nieuczciwość pośredników? Czego lub jakich formalności mam od pośrednika wymagać? Odpowiedz Link Zgłoś
dota73 Re: agencja nieruchomosci 22.11.06, 18:07 Wynegocjuj prowizję ( max biorą 2,5% wpisane w umowie jak idziesz oglądać jakieś mieszkanie), niech dostaarczą Ci wszystkie zaświadczenia ze spółdzielni tj. zaświadczenie o niezaleganiu, prawo własności do lokalu. Jeżeli kupujesz mieszkanie i jak Ci się uda wpłać zaliczkę sprzedającym a nie zadatek w razie rezygnacji z zakupu stracisz tylko wpłaconą kwotę przy zadatku będzie to podwójna kwota. Oglądając mieszkania patrz na okna i po parapet łatwo stwierdzić czy w mieszkaniu jest wilgoć i pleśń. Jeżlei będziesz brał kredyt dogadaj się by dostarczyli do banku niezbędne dokumenty nieraz samu nie ma się czasu.Jak kupowałam swoją chatę pośrednik trochę mi tak pomagał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posrednik do dota 73 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:28 jak Ci się uda wpłać zaliczkę sprzedającym a nie zadatek w razie > rezygnacji z zakupu stracisz tylko wpłaconą kwotę przy zadatku będzie to > podwójna kwota. Zaliczka jest zwracana bez wzgledu na to kto sie wycofuje z umowy, a zadatek: jesli wycofuje sie kupujący przepada na rzecz sprzedajacego, jesli sprzedający wycofuje sie musi zaplacic w podwojnej wysokosci dla kupujacego. ( zapisy w umowie przedwstepnej)i to jest roznica miedzy zadatkiem a zaliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posrednik Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:23 Ale zaraz mnie tu zjada, ze jestem posrednikiem naciagaczem itd...powiem tak, w kazdym zawodzie zdarzaja sie osoby mniej lub bardziej profesjonalne.Wszystko zalezy od czlowieka. jesli ktos nie czuje sie pewnie i boli sie przeprowadzic tranzakcje samodzielnie, wowczas moze skorzystac z uslug posrednika.jesli natomiast ma sie pojecie, bo sprzedawalo sie lub kupywalo nieruchomosci, to mysle,ze mozna samemu sobie poradzic. o ile stan prawny jest uregulowany. Co sprawdzic, przy zakupie nieruchomosci? napisze w przypadku lokalu mieszkalnego. 1. Stan prawny w ksiedze wieczystej w Sadzie rejonowym. Jesli lokal mieszkalny posiada zalozona ksiege wieczysta. A nie kazdy ma ja zalozona. Tam sprawdzisz kto jest wlascicielem oraz czy sa ustanowione hipoteki. 2. Podstawa nabycia przez sprzedajacego-Akt notarialny nabycia nieruchomosci Lub przydzial lokalu mieszkalnego, a moze byc rowniez umowa ustanowienia wlasnościowego spoldzielczego prawa do lokalu. jesli jest przydzial, wowczas spoldzielnia wystawia zaswiadczenie ,ze faktycznie osobie takiej i takiej przysluguje prawo do lokalu takiego i takiego. ( przy umowie nie jest to wymagane) 3. Jesli jest to ograniczone prawo rzeczowe ( spółdzielcze własnosciowe prawo do lokalu) to mozesz wymagac od właściciela zaswiadczenia ze spoldzielni, ze nie zalega z płatnościami- Ty jako kupujacy nie otrzymasz takiego zaswiadczenia, jest ono wystawiane dla wlascieciela. jesli jest to prawo wlasnosci, a lokal miesci sie w budynku w ktorym jest wspolnota mieszkaniowa takie zaswiadczenie wystawia zarzadca nieruchomosci. 4. Osoby zameldowane w lokalu, to moze sprawdzic posrednik.Osobie zewnatrz takie informacje nie powinne byc udzielane. Jesli juz bedziesz podpisywal akt notarialny nabycia, zarzadaj zaswiadczenie od sprzedajacego,ze wszystkie osoby sa wymeldowane z lokalu. Postaw warunek ze musi Ci to pokazac przy akcie.Dla twojej ochrony przed nabyciem lokalu z lokatorem. Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: agencja nieruchomosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 11:27 Dzięki wielkie za obszerną radę. Widzę, że są jednak profesjonalni pośrednicy. Nie otrzymałem jednak odpowiedzi na pierwsze pytanie - na czym polega chciwość i nieuczciwość pośredników? Ze zrozumiałych względów nie oczekuję tej informacji od autora poprzedniego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: agencja nieruchomosci 23.11.06, 12:07 dota 73 podał ci błedną informację. Wpłacając zadatek na mieszkanie jesli ty rezygnujesz tracisz go w całości, jeśli sprzedający - w podwójnej wysokości. To wynika z kodeksu cywilnego. Dla kupującego bezpieczniejszy jest więc zadatek. Odpowiedz Link Zgłoś