Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piękny cz.IV

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 07.02.03, 20:36
Urodziłem się w Olsztynie i bardzo za nim tęsknię napisał założyciel wątku
czarnyadam .
Being28 zaprasza do ogladania kolekcji zdjęć Olsztyna, zrobionych specjalnie
na zapotrzebowanie olsztyńskiego forum
Obserwuj wątek
    • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 07.02.03, 21:05
      Popieram ten wątek: Olsztyn rzeczywiście jest piękny, na wiele części i w
      całości.
      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 17:24
        tylko coś długo czekamy na album, mam nadzieję , że jest w drodze.
        • brzoza2 Re: Olsztyn jest piękny cz.IV 08.02.03, 17:28
          Moze dlatego, ze drogi zasypało na całkiem biało....
          ---
          <<<~~~~~~~~~~~>>>
          • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 17:35
            myślę , że jak się tak długo czeka to może będzie większa przyjemność w
            ogladaniu
            • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 20:27
              Rita, zaczynaj pisać wiersze.
              • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 21:13
                tylko nie wiersze, zamieńmy to na co innego
                • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 21:53
                  To była twoja propozycja. Na pewno wymyślisz coś ładnego.
                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 22:33
                    jd - chyba wolę śpiewć
                    sama się denerwuję co z tym albumem, napewno coś jej wypadło - koniec ferii,
                    może coś z tym związane.
                    Na jedno dobrze wychodzi , bo przedłuża mi moje stare wyobrażenie o Olsztynie.
                    • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 22:47
                      Obiecany album Olsztyna autorstwa beinga28 zapowiedziany jest na poniedziałek.
                      Do tej pory możemy wychwalać w ciemno Olsztyn.
                      Czy ktoś z was pamięta ogródek Jordanowski , był chyba nieopodal teatru
                      Jaracza, taki fajny plac zabaw dla dzieci.
                      • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 22:51
                        Rita, pisz wiersze.
                        Inny, absolutnie rewelacyjny ogródek jordanowski był na ulicy Morskiej. Wiele o
                        nim napisano na wątkach o szkole 7.
                        • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 22:52
                          nie mogę , będzie kupa śmiechu , chcę śpiewać
                          • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 22:54
                            Możesz śpiewać, ale najpierw musisz napisać sobie tekst. Dostajesz czas do
                            jutra do północy.
                            • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 08.02.03, 22:56
                              o czym ma być ten wiersz
                              • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.acn.waw.pl 08.02.03, 22:59
                                To nie ma być wiersz na zamówienie, tylko z potrzeby serca i dziękczynny.
                                • Gość: rita Re: Olsztyn - kołyska serca IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 14:28
                                  Oto wiersz dziękczynny:

Zdawałoby się miasto jak miasto
                                  niby zakalec, niby piękne ciasto.
                                  Kucharzy wielu tam obraduje
                                  tylko jeden being28 tam pracuje.

Śnieg, mróz, wichry zawieje
                                  a on z aparatem szaleje,
                                  by forumowiczowie olsztyńscy widzieli
                                  jak to miasto lśni w bieli.

Zakład przegrałam,
                                  wierszyk napisałam
                                  i nie z mej woli
                                  album opóżniony

Teraz użyję magicznych sił
                                  by album zjawił się w mig
                                  by jd i forum było zachwycone
                                  beingami zdjęcia zauroczone

Bo Olsztyn wart jest tego
                                  by był kołyską serca mego

rita
                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 14:40
                                    zaraz , zaraz jd - ty też przegrałeś, zakład był taki:
                                    ja mówiłam, że album będzie jutro
                                    ty mówiłeś , że pojutrze
                                    a prawda jest taka, że album będzie popojutrze więc nie przegrałam , jest remis.
                                    teraz czekam na twój wiersz dziękczynny
                                    zgadza się ?
                                    • Gość: jd Re: Olsztyn jest piękny IP: *.acn.waw.pl 09.02.03, 15:56
                                      Rita, pięknie. To nie jest jeszcze na Nobla, ale spontanicznosć, naturalność i
                                      słuszne poglądy na temat Olstyna świetnie rokują na przyszłość. Drugą sprawę
                                      pozostawmy na boku.
                                      • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 09.02.03, 21:19
                                        mój pierwszy wiersz w życiu, przy naciągniętej ocenie pozytywnej z j.polskiego
                                        na maturze, a żeby była przeciwaga chciałabym zobaczyć styl twojego wiersza
                                        dziękczyniowego.
                                        - jeszcze jedna noc i albumek gotowy, mam nadzieję , że jutro będzie wsadzony
                                        i zgłosi sie being28 wyjaśniać zdjęcia.
    • kathy38 zdjęcia 10.02.03, 13:19
      Witam wszystkich serdecznie :-)

Obiecany przez ritę album można oglądać pod adresem:

www.album.com.pl/album.php?id=1035

pozdrawiam z Krakowa :-)
      • Gość: detritus Re: zdjęcia IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 13:41
        Te zdjecia z wiaduktow to przypadkiem nie byly robione w niedziele rano?
        • Gość: jd Re: zdjęcia IP: *.acn.waw.pl 10.02.03, 13:44
          Brawo, brawo, brawo. Absolutna bomba. Padam do nóg beingowi, padam do nóg
          kathy, padam do nóg ricie.
      • Gość: Andulka Re: zdjęcia IP: *.chello.pl 10.02.03, 19:25
        Being, to naprawdę dla mnie? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        Nie jest taki zły ten pl. Jedności Słowiańskiej (rzecz jasna od strony katerdry
        i kamieniczek). Budy koło Zatorzanki zwaliły mnie z nóg ale szybko się
        poderwałam - jeszcze rok temu tak wyglądał plac otaczający Pałac Kultury i
        Nauki - najściślejsze centrum stolicy, psiakrew!
        Sama Zatorzanka i Manhattan - mamy tu takie "osiedlowe centra handlowe" w
        prawie każdym osiedlu budowanym w latach 70-tych i osiemdziesiątych. I bez
        różnicy w jakim mieście - wszystkie są koszmarne.
        Nie chce mi sie wierzyć, ale Star-Tourist rzeczywiscie stoi na środku ulicy.
        Czy mi sie wydaje, czy pod nim jest przejazd dla samochodów?
        Tylko te topole. Okaleczone kikuty. Jak można było zdobyć sie na podobne
        barbarzyństwo!. Żeby jeszcze były ścięte tuż przy ziemi. A tak, to rzeczywiście
        wyglądają jak jakobin albo inny żyrondysta po spotkaniu z gilotyną :(((
        • Gość: rita Being wspaniały IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 20:46
          being - to co zobaczyłam tylko na razie w pośpiechu to ósmy cud świata. Jaki
          piękny jest mój dom, wyremontowany zielony i jak pięknie zagospodarowane
          miejsce starego dworca autobusowego, cudowne, że ja tam nie mieszkam.
          Being , czy zrobiłeś zdjęcie klatki schodowej Samulowskiego 10
          jd - popatrz jak pięknie mam wokól domu, została tylko policja, taka sama jaka
          była.
          tyle zdjęć, muszę kiedyś przysiąść i dokladnie je pooglądać
          jd- a które zdjęcia mam oglądać waszej okolicy i waszej szkoły
          Jaka jest dzielnica wasza , a jaka z ul. Partyzantów
          • Gość: jd Re: Being wspaniały IP: *.acn.waw.pl 10.02.03, 21:38
            Nasze okolice: Jezioro Długie, Jezioro Krzywe, Al. Przyjaciół, topole i chyba
            coś jeszcze, ale sprawdzę później.
            • Gość: rita Re: Being wspaniały IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 21:42
              ale ogólnie jak nazywa się ta dzielnica Olsztyna, chyba nie Śródmieście
              • Gość: jd Re: Being wspaniały IP: *.acn.waw.pl 10.02.03, 21:47
                Oficjalnie nazywa sie chyba Osiedle nad Jeziorem Długim.
                • Gość: rita Re: Being wspaniały IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 21:50
                  ciekawe kiedy zglosi się sam autor i czy zdał egzamin
    • Gość: Andulka Re: kathy wspaniała IP: *.chello.pl 10.02.03, 21:55
      Spisała się świetnie. Detritus, bpkw i beinng28 z pomocą kathy38 tak mnie
      nauczą Olsztyna, ze już nie bedę musiała przyjeżdżać ;)))
      • Gość: rita Re: kathy wspaniała IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 21:56
        Andulko jeszcze razem się tam spotkamy, zobaczysz - Olsztyn jest piekny
        • Gość: brzoza2 Re: kathy wspaniała IP: *.chello.pl 10.02.03, 22:14
          Dołączam sie do gratulacji!
          Olsztyn rzeczywiście jest piekny, a Wy wykonaliście swietną robotę. Jam nie z
          niego rodem, więc najmniej mam do powiedzenia. Ale czuję ten klimat, a dzięki
          albumowi widze Olsztyn Waszymi oczami i tęsknotami.
          Jescze raz gratulacje:-)
          • Gość: rita Re: kathy wspaniała IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 22:15
            warto bylo czekać ?
            • Gość: brzoza2 Re: kathy wspaniała IP: *.chello.pl 10.02.03, 22:21
              Warto!!!
              • Gość: being28 Jestem!!! IP: 213.77.16.* 11.02.03, 18:06
                To ja, being. Zdjecia wyszly jak wyszly, jest kiepska pogoda i brakuje kolorow.
                jestem zaskoczony albumem, jest niezly, wrecz wspanialy. Szkoda, ze brakuje
                opisow do zdjec. Ktos z Olsztyna bedzie wiedzial o co chodzi, ale obcy moga
                miec klopoty. Mam jeszcze kilka zdjec, moze beda dodane.
                • Gość: rita Re: Jesteś wspaniały IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 20:47
                  being, czy zrobiłeś zdjęcia klatki schodowej tego pięknego mojego domu i co to
                  za budynek również piękny stoi na przeciwko ?
                • Gość: Andulka Re: Jestem!!! IP: *.chello.pl 11.02.03, 20:48
                  Jacy obcy, jacy obcy !!! ;)))))))))))))))
                  • Gość: rita Re: Jestem!!! IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 21:10
                    właśnie , nmnie jest ciężko poznać Olsztyn , chyba musze mieć przewodnika ;-)))
                    • Gość: rita Re: Being żyjesz? IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 21:55
                      jak egzamin?
                      • Gość: rita Re:Olsztyn samotny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 21:22
                        Olsztyn jest piękny , biedny i samotny.
                        • Gość: Lech Re:Olsztyn samotny IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.03, 17:36
                          Czeee Rita !!!
                          Jestem z Olsztyna ,choc na obczyznie / z wlasnej woli /
                          Miasto to znam dosyc dobrze ,gdyz mialem przyjemnosc urodzic sie ,
                          uczyc zyc ,smiac sie i smucic 23 lata mojego zycia.
                          Posiadam tam wielu kolegow ,kolezanek i paru prawdziwych przyjaciol.
                          Co do wyburzania to tylko moja osobista prowokacja / choc przyznam
                          iz powinno sie polozyc wiecej nacisku na jakosc proponowanego domicilu
                          nie jak to w ogolnopolskim przypadku jest ,na ilosc /
                          Konsekwencja takiej ,a nie innej polityki mieszkaniowej i urbanistycznej
                          jest exsodus ludnosci wiejskiej do miast i wprowadzanie np hodowli
                          kaczek ,czy tez krolikow na balkonach tychze silosow.Jest wiele wiecej
                          problemow tego typu - lecz o tym byc moze pozniej .
                          Dziekuje za zaproszenie do dyskusji.Poprosil bym tylko o utrzymywanie
                          i rozwijanie tematyki w roznych kierunkach .W przeciwnym razie stanie sie
                          to co stalo sie z tym watkiem ,tzn ludzie nie maja checi "mieszac " w
                          dialogu / nudnym - badz co badz / dwojga internautow.
                          Pozdrawiam ;))) Lech.
                          • Gość: rita Re:Olsztyn samotny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 20:48
                            Lechu - nie dam ci gwarancji , że to nie będzie dialog dwóch internautów,
                            zapraszałam tu wszystkich, nawet beinga siłą tu ściągnełam i intencją tego
                            wątka było dyskuja wszystkich o Olsztynie i uparcie do tego dążę.
                            Lechu, możesz włożyć do postu stronę detritusa, stronę szkoły, stronę Urzędu
                            Mista Olsztyna , tam jest plan Olsztyna i możemy przeanalizować zdjęcia albumu
                            beinga - czy ten temat wszystkim pasuje ?
                            a o co ci chodziło w klatkach schodowych, że taka katastrofa?
                            • Gość: rita Re:Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 22:27
                              Lechu , dziękuję za przyjęcie zaproszenia - może faktycznie uda nam się
                              rozkręcić ten wątek i dołaczą inni
                              • Gość: rita Re:ul. Partyzantów IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:32
                                being - jaka to budowla na Partyzantów 80 - jest bardzo ladna i chyba nowoczesna
                                zdjęcie 14667, czy udalo ci sie zrobić zdjęcie klatki schodowej , coś nie mogę
                                ją znależć i czy miałeś jakieś trudności ?
                                Being - przeczytaj ten Olsztyn piekny , masz tam wiersz pochwalny.
                                Skąd wiesz , że w Krakowie dworzec jest w centrum?
                                zdjecie 14679 - to ulica Warmińska - czy byłeś w lokalu Kobry i czy zrobileś
                                zdjęcia w środku.
                                being i czy pozdrowileś rodziców i czy zdałeś egzamin ?
                                jestem twoją dłużniczką being28
                                • being28 Re:ul. Partyzantów 18.02.03, 23:43
                                  Gość portalu: rita napisał(a):

> being - jaka to budowla na Partyzantów 80 - jest bardzo ladna i chyba
                                  nowoczesn
                                  > a
                                  > zdjęcie 14667, czy udalo ci sie zrobić zdjęcie klatki schodowej , coś nie
                                  mogę
                                  > ją znależć i czy miałeś jakieś trudności ?
                                  > Being - przeczytaj ten Olsztyn piekny , masz tam wiersz pochwalny.
                                  > Skąd wiesz , że w Krakowie dworzec jest w centrum?
                                  > zdjecie 14679 - to ulica Warmińska - czy byłeś w lokalu Kobry i czy zrobileś
                                  > zdjęcia w środku.
                                  > being i czy pozdrowileś rodziców i czy zdałeś egzamin ?
                                  > jestem twoją dłużniczką being28

Niestety nie pamietam co bylo tam kiedys. Kojarze cos o mieszakniach
                                  cyganskich-musi to troche glupio brzmiec. Ostatnio cos tam zburzono i
                                  wybudowano kilka nowych budynkow miedzy Samulowskiego i Mazurska. Niestety
                                  klatki maja domofony i nie zrobilem zdjec, chociaz nawet gdyby byly drzwi
                                  otwarte to mialbym stracha:) Zdjecia wiec nie ma:(
                                  Lokalu kobry tez nie znalazlem, bo nie mialem adresu. jest gdzies na forum,
                                  ale nie mialem czasu odszukac. Poprawie sie pozniej jak juz bedzie wszystko
                                  otwarte.
                                  Z albumem to nie wiedzialem jak bedzie on wygladal, wiec sa troche dziwne
                                  nazwy zdjec, bez zadnych komentarzy. Moze dodam troche komentarzy pozniej.
                                  W krakowie bylem kilka razy ale zawsze na kilka godzin. Wszedzie dworce sa w
                                  cetrum-oprocz Olsztyna:)
                                  Exam zdalem:)
                            • being28 Zdjecia 18.02.03, 23:23
                              Dear rita.
                              Nie wiedzialem za bardzo jakie zdjecia robic. Poczatkowo myslalem, ze
                              mieszkalas w miejscu gdzie teraz sa nowe budynki. Dopiero na miejscu
                              zobaczylem Partyzantow 81. Przejezdzalem tam wiele razy, ale nie mialem przez
                              wiele lat pojecia gdzie jest ul.Samulowskiego. Prawde mowiac mialem dziwne
                              wrazenia robiac zdjecia, ludzie patrzyli sie na mnie bardzo, bardzo dziwnie.
                              Szczegolnie panowie z czerwonymi nosami stojacy pod sklepami...
                              • Gość: rita Re: Zdjecia IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 23:38
                                nie przyjmuj darowizn tylko je rozdawaj
                                being w dalszym ciągu czekam na odpowiedzi , tyle ich zadałam, jacy są ludzie w
                                środku tego domu i jakie tam są sklepy z czeronymi noskami - monopolowe
                                • being28 Re: Zdjecia 18.02.03, 23:46
                                  Z darowiznami to nie do ciebie:)
                                  Dzwinie ludzie patrzyli gdy wysiadalem z samochodu i robilem zdjecia budynkow
                                  albo np. jeziora. Wzbudzalem uwage szczegolnie meneli i podobnego towarzystwa
                                  spod sklepu. Myslalem, ze chcesz zdjecie klatki partyzantow 81, ale nie ma tam
                                  klatki:)
                                  • Gość: rita Re: Zdjecia IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 00:11
                                    należy ci się darowizna, może nawet łapówka - bedzie to komplet szklanek do piwa
                                    Żywiec Full - jak będziesz w Krakowie , każę córce ci je podać
                                    wiesz being - byłam pewna , że ten dom jest już zburzony, a tu stoi w pełnym
                                    blasku, wiesz co, kiedys w testamencie zapiszę specjalne oświetlenie tej
                                    budowli, a niech lśni , należy jej się i jeszcze neon z napisem beingsponsoring,
                                    a czy tam są lokale tylko mieszkalne, czy lokal użytkowy też jest ?
                                    Ale wiesz co ,prawdopodobnie będę w Olsztynie na dwa dni. Gdzie jest bazar w
                                    Olsztynie, taki gdzie są ludzie ze wsi ?
                                    Czy osiedle Pojerzierze to to osiedle bliżej Dworca Głównego ?
                                    • Gość: being28 Re: Zdjecia IP: *.icpnet.pl 19.02.03, 10:48

> należy ci się darowizna, może nawet łapówka - bedzie to komplet szklanek do
                                      piw
                                      > a
                                      > Żywiec Full - jak będziesz w Krakowie , każę córce ci je podać
                                      > wiesz being - byłam pewna , że ten dom jest już zburzony, a tu stoi w pełnym
                                      > blasku, wiesz co, kiedys w testamencie zapiszę specjalne oświetlenie tej
                                      > budowli, a niech lśni , należy jej się i jeszcze neon z napisem
                                      beingsponsoring
                                      > ,
                                      > a czy tam są lokale tylko mieszkalne, czy lokal użytkowy też jest ?
                                      > Ale wiesz co ,prawdopodobnie będę w Olsztynie na dwa dni. Gdzie jest bazar w
                                      > Olsztynie, taki gdzie są ludzie ze wsi ?
                                      > Czy osiedle Pojerzierze to to osiedle bliżej Dworca Głównego ?

Przez godzine probowalem otowrzyc forum i udalo sie.
                                      Moja dziewczyna zbiera korki Coca-cola wiec jezeli masz kilka to bede
                                      wdzieczny:) Byla troche zazdrosna o Ciebie bo polowa katalogow na moim
                                      komputerze to rita1, rita2, rita3..... Bylo tez kilka andulka1,....
                                      W domku mieszkaja ludzie, na razie biznesu tam nie ma.
                                      Bazar w Olsztynie to zatorzanka i okolice, manhatan i budy pod stadionem.
                                      Niestety teraz jest tam juz malo ludzie, kiedys bylo duzo gosci ze wschodu
                                      teraz taniej jest w marketach.
                                      Jezeli szukasz prawdziwych mazurow to poszukaj w niemczech, albo na szlaku
                                      przemarszu armii czerwonej. Dla Rosjan wszyscy byli niemcami i faszystami i
                                      rozwizali problem polskosci swoim sposobem:(
                                      Ludnosc wiejska mozesz poszukac w blokowiskach typu Jaroty,Pieczewo itp.
                                  • Gość: detritus Re: Zdjecia IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 07:22
                                    heheheheheeee...
                                    Skad ja to znam :o)
                                    • Gość: jd Re: Zdjecia IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 09:08
                                      Pojezierze to chyba nasze Jezioro Długie. To jest blisko Dworca, ale
                                      Zachodniego. Kiedy rita wybierasz się szczęściaro do Olsztyna?
                                      • Gość: Andulka Re: Zdjecia IP: 158.66.18.* 19.02.03, 14:00
                                        Mnie wychodzi, że os. Pojezierze jest blisko dworca głównego... W kwadracie
                                        ulic Towarowa, Leonharda, Pana Tadeusza, Dworcowa.
                                        • Gość: detritus Re: Zdjecia IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 14:47
                                          www.olsztyn.um.gov.pl/uchwaly/310101/zalacznik_do_uchwaly_Nr_XLI647_310101.html

:o)
                                          • Gość: Andulka Re: Zdjecia IP: 158.66.18.* 19.02.03, 15:45
                                            No dooobra, zgubiłam wprawdzie wschodnią i południową część osiedla, ale i tak
                                            trafiłam!!!
                                            Detritusie, czy ktoś Ci mówił, że jesteś niesamowity?
                                      • Gość: rita Re: Zdjecia IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:21
                                        Gość portalu: jd napisał(a):

> Pojezierze to chyba nasze Jezioro Długie. To jest blisko Dworca, ale
                                        > Zachodniego. Kiedy rita wybierasz się szczęściaro do Olsztyna?

Wybiorę się kiedyś, jak będzie słońce i pogoda, chcę zobaczyć Olsztyn w pełnym
                                        blasku słońca w upalny dzień , wybrać się na plażę i wskoczyć na główkę z molo
                                        do jeziora Krzywego - może to być w tym roku, teraz żadna siła mnie nie
                                        powstrzyma.
                              • Gość: Andulka Re: Zdjecia IP: 158.66.18.* 19.02.03, 14:09
                                being28 napisał:

Prawde mowiac mialem dziwne
                                > wrazenia robiac zdjecia, ludzie patrzyli sie na mnie bardzo, bardzo dziwnie.
                                > Szczegolnie panowie z czerwonymi nosami stojacy pod sklepami...

Może myśleli żeś Niemiec i robisz dokumentację bo będziesz odbierał...
                                I gdzie oni wtedy to piwko walną? ;))))))))))))))
                                • Gość: jd Re: Zdjecia IP: *.acn.waw.pl 19.02.03, 21:17
                                  Ja mowiłem detritusowi, że jest niesamowity. Sorry, z tym Pojezierzem, ale mi
                                  sie wszytsko kojarzy z jednym. A jak oficjalnie nazywa sie dzielnica nad
                                  Jeziorem Długim?
                                  • Gość: rita Re: Zdjecia being IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 21:38
                                    being28 - dobrze , że masz dziewczynę, bo już miałam niespokojne sumienie, że
                                    chowam przed tobą moją córkę. Chciałabym mieć takiego zięcia, ale w tym wypadku
                                    prześlę szklanki na adres twojej dziewczyny - podj adres Kathy38, a wciągu
                                    tygodnia je otrzyma. Zrekonpensuję jej chwilową zazdrość.
                                    Kabzli , żadnych nie posiadam.
                                    No więc doszliśmy do porozumienia i osiedle Pojezierze jest obok Dworca
                                    Głównego. Wychodząc z Dworca natykamy się na to osiedle, ono jest chyba jedno z
                                    pierwszych osiedli Olsztyna ?
                                    • being28 Re: Zdjecia being 19.02.03, 23:32
                                      Wyjdziesz z dworca i przed toba bedzie ul. Dworcowa. Po obu stronach jest duzo
                                      budynkow z plyty, czasami sa wiezowce, czasami budynki 4 pietorwe. To wszystko
                                      powstalo po wojnie i to kilkanascie lat pozniej. Budynki sprzed wojny sa na
                                      prawo od dworca. Ladne zaczynaja sie juz od ronda Bema i dalej wzdluz
                                      Partyzantow. Po drugiej stronie torow jest zatorze, zbudowane za Niemca,ale juz
                                      nie tak ladne jak okolice centrum. Po prostu zwykle kamienice bez bajerow.

Za szklanki dziekuje. Moze innym razem:)
                                  • Gość: Andulka Re: Zdjecia IP: *.chello.pl 19.02.03, 23:02
                                    Nazywa się Osiedle nad jeziorem Długim. Po prostu. :)
                                    • Gość: jd Re: Zdjecia IP: 193.0.68.* 20.02.03, 09:36
                                      Przyznasz, Andulko, że nazwa niby jedyna właściwa, ale bez polotu.
                                      • Gość: Andulka Re: Zdjecia IP: 158.66.18.* 20.02.03, 10:03
                                        Rzeczywiście, takie normalne. Ale jak je nazwać inaczej? Kolonia poniemiecka?
                                        Osiedle przy zamordowanych topolach?
                                        No, może Osiedle Przyjaciół, bo naród tam taki bardziej zasiedziały chyba a
                                        jeśli nawet wiatr historii porozrzucał byłych mieszkańców po świecie to i tak
                                        nie zapominają, utrzymują kontakt, wspominają z sentymentem i pozostają
                                        przyjaciółmi.
                                        • Gość: jd Re: Zdjecia IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 18:12
                                          Sama widzisz, odrobinę człowiek pokombinuje i już coś jest. No ale niech
                                          zostanie w dokumentach to Osiedle nad Jeziorem Długim.
                                          • brzoza2 Re: Zdjecia 20.02.03, 20:40
                                            Mnie sie podoba nazwa Andulki: Osiedle Przyjaciół. Zdecydowanie warto ją
                                            forsowac!
                                            ---
                                            <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                            • Gość: rita Re: Zdjecia bening IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:23
                                              bening - bardzo dobrze wytłumaczyłeś. Nie mam mapy Olsztyna ale idę oczami
                                              wyobrażni. Jestem na Dworcu Głównym, który doskonale znam. Wychodze z dworca i
                                              mam przed sobą osiedle Pojezierze, które też pamiętam, póżniej rondo Bema - tak?
                                              Za dworcem jest dzielnica Zatorze. Idąc wzdłuż Partyzantów (jaka to dzielnica)
                                              i starych poniemieckich pięknych budowli dojdę do ul. 1 Maja, gdzie skręcając w
                                              lewo przejdę koło teatru Jaracza do Ratusza, a skręcając w prawo dojdę do
                                              szpitala miejskiego, do parku, do lasy i do stadionu leśnego - tak ?
                                              Czy taki jest Olsztyn?
                                              Teraz mi powiedz jak z Partyzantów dojść na Al Przyjaciół
                                              Being - te szklanki żywca i tak są twoje, dostalam je jako promocja w dniu
                                              kiedy napisałeś , że zrobisz zdjęcie mojego domu. Nie chciałam pisać wcześniej
                                              o prezencie, żeby nie wyglądało na przekupstwo. Zrobiłeś to ze swojej wolnej
                                              woli i to bardzo doceniam, mogę je wysłać twoim rodzicom - caj namiary do
                                              poniedziałku, idę na pocztę z opłatami więc nie będzie trudności z wysłaniem.
                                              Należą ci się
                                              • being28 Re: Zdjecia bening 20.02.03, 21:37

> bening - bardzo dobrze wytłumaczyłeś. Nie mam mapy Olsztyna ale idę oczami
                                                > wyobrażni. Jestem na Dworcu Głównym, który doskonale znam. Wychodze z dworca
                                                i
                                                > mam przed sobą osiedle Pojezierze, które też pamiętam, póżniej rondo Bema -
                                                tak
                                                > ?
                                                > Za dworcem jest dzielnica Zatorze. Idąc wzdłuż Partyzantów (jaka to
                                                dzielnica)
                                                > i starych poniemieckich pięknych budowli dojdę do ul. 1 Maja, gdzie
                                                skręcając w
                                                >
                                                > lewo przejdę koło teatru Jaracza do Ratusza, a skręcając w prawo dojdę do
                                                > szpitala miejskiego, do parku, do lasy i do stadionu leśnego - tak ?
                                                > Czy taki jest Olsztyn?
                                                > Teraz mi powiedz jak z Partyzantów dojść na Al Przyjaciół
                                                > Being - te szklanki żywca i tak są twoje, dostalam je jako promocja w dniu
                                                > kiedy napisałeś , że zrobisz zdjęcie mojego domu. Nie chciałam pisać
                                                wcześniej
                                                > o prezencie, żeby nie wyglądało na przekupstwo. Zrobiłeś to ze swojej wolnej
                                                > woli i to bardzo doceniam, mogę je wysłać twoim rodzicom - caj namiary do
                                                > poniedziałku, idę na pocztę z opłatami więc nie będzie trudności z wysłaniem.
                                                > Należą ci się

1. Jest mapa Olsztyna na stronie www.olsztyn.com.pl i na stronie Urzedu Miasta.
                                                2. Dobra mapa Olsztyna jest wydawnictwa Copernicus, mozna poszukac w
                                                marketach, inne wydania sa dziwne, nieistniejace ulice itp. Mam jeden
                                                egzlemplarz z ul. Pieczewska w dziwnym miejscu. W rzeczywistosci jest tam
                                                pole, a na mapie ulica:)
                                                3. Wychodzisz z dworca:
                                                -przed toba jest ul.Dworcowa, przedluzeniem sa osiedla Nagorki i Jaroty
                                                -na prawo ul.Partyzantow z rondem Bema, twoim domkiem kinem kopernik
                                                -za plecami masz zatorze.
                                                -al.Przyjaciol jest daleko, po wyjsciu z dworca daleko, daleko w prawo....
                                                -z ratuszem napisalas ok
                                                -miedzy dworcowa i partyzanto jest ul.Kosciuszki z manhatanem, dyrekcja
                                                kolejowa i na koncu jest szpital miejski. Rownolegla do kosciuszki jest
                                                E.plater skad robilem zdjecia.
                                                Zajrzyj na plan miasta to napewno bedziesz wiedziala co jest gdzie.
                                                • being28 Szklanki 20.02.03, 21:41
                                                  Za szklanki bardzo dziekuje. Co rodzice o mnie pomysla? Do tego dziewczyna
                                                  mnie zabije i nie uwierzy mi:)
                                                  • Gość: rita Re: Szklanki IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:48
                                                    w takim razie rozbiję je na szczęście - a piszesz , że przyjmujesz darowizny,
                                                    ty kłamco.
                                                    spróbuję ten plan przeniść na wątek
                                                    Nie wyobrażam sobie gdzie jest Al. Przyjaciół, a jak coś sobie nie wyobrażam to
                                                    ciężko nawiązać jakąkolwiek dyskusję - poszukam mapy w marketach
                                                  • being28 Plan Olsztyna 20.02.03, 21:49
                                                    www.olsztyn.com.pl/_olsztyn/sub/miasto/plan.php
                                                    Mam nadzieje, ze dziala:)
                                                  • Gość: rita Re: Plan Olsztyna IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 21:55
                                                    nie ma takiej ulicy Al.Przyjaciół - pod jaka literą szukać i zastanów się kiedy
                                                    mam rozbijać szklanki, zacznę po jednej
                                                  • being28 Re: Plan Olsztyna 20.02.03, 21:57

> nie ma takiej ulicy Al.Przyjaciół - pod jaka literą szukać i zastanów się
                                                    kiedy
                                                    >
                                                    > mam rozbijać szklanki, zacznę po jednej

Poszukaj j.Dlugie lub ul.rybaki, ewentualnie baltycka.
                                                    Powinno zadzialac. Aleja brzmi dumnie, ale to lekka przesada.
                                                  • Gość: jd Re: Plan Olsztyna IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 22:04
                                                    Rita, ja ci później albo jutro wyjaśnę jak dojsć do Alei przyjaciół. Being może
                                                    weź te szklanki, powiedz że wygrałes na jakiejś loterii albo w pokera.
                                                  • Gość: rita Re: Plan Olsztyna IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 22:09
                                                    dobrze, kiedy indziej mi wyjaśnisz - szklanki będą czekać , na pierwszego
                                                    forumowicza pojawiającego się w Krakowie - to będzie wyjscie
                                                  • Gość: rita Re Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 22:12
                                                    being, a stronę detritusa też możesz włożyć , zaoszczędzisz mi czasu na szukanie
                                                  • being28 Goooool 2:2 20.02.03, 22:10
                                                    Aleja Przyjaciol to minuta piechota z dworca Zachodniego.
                                                    Za szklanki naprawde dziekuje.
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 22:48
                                                    stawiałam na wynik 4:4
                                                    daj tą stronę detritusa, bo zacznę rozbijać szklanki i rzucać nożami , a w to
                                                    jestem wprawiona, chociaż była długa przerwa
                                                  • being28 A kiedys Stomil wygral z Wisla... 20.02.03, 22:55

> stawiałam na wynik 4:4
                                                    > daj tą stronę detritusa, bo zacznę rozbijać szklanki i rzucać nożami , a w
                                                    to
                                                    > jestem wprawiona, chociaż była długa przerwa

Masz ta mape Olsztyna?
                                                  • Gość: rita Re: Olsztyn jest piękny IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:02
                                                    mam mapę , przeciez dałeś na post, teraz potrzebuję tą stronkę - no, do
                                                    szklanek dorzucę piwo
                                                  • being28 www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:03

• Gość: jd Re: www.detritus.olsztyn.pl IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 23:06
                                                    Being dobrze ci radzę jako starszy kolega. Weź te szklanki. Powedz narzeczonej
                                                    że była loteria na ubogich albo grałeś w pokera, ewentualnie w trzy kubki.
                                                  • Gość: rita Re: www.detritus.olsztyn.pl IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:16
                                                    jeżeli byśmy grali w trzy kubki, to wiadomo , że szklanki przypadły by jd,
                                                    miał szczęście dużo przegrać i jako rekompensata za to - jd wręczysz szklanki
                                                    żonie. Może zrobimy ze szklanek - puchar przechodni, albo jaką ruletkę zrobimy

being - jeszcze zakoloruj mi tą stronę na czerwono, bo nie klika
                                                  • brzoza2 Re: www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:18
                                                    ja nie wiem o co chodzi, ale dorzuce trzy długopisy i dwa ołówki. Moze byc?
                                                    ---
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • being28 Re: www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:19
                                                    www.detritus.olsztyn.pl
                                                  • Gość: rita Re: www.detritus.olsztyn.pl IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:23
                                                    popatrzcie się więcej fantów mamy - brzoza i papier z drzew olsztyńskich
                                                    being - gdzie kolor czerwony , nie klika
                                                  • Gość: jd Re: www.detritus.olsztyn.pl IP: *.acn.waw.pl 20.02.03, 23:24
                                                    Being powinieneś przekonać narzeczoną, że pijasz ciagle piwo w kilku szklankach
                                                    na raz i że stale grasz w pokera na pieniądze. Wiesz jak będzie zachwycona, gdy
                                                    sie okaże że to nieprawda?
                                                  • brzoza2 Re: www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:27
                                                    www.detritus.olsztyn.pl/
                                                    rita - powinno byc na czerwono!
                                                  • brzoza2 Re: www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:28
                                                    u mnie działa, a u ciebie?
                                                  • Gość: rita Re: www.detritus.olsztyn.pl IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 23:42
                                                    jeeessst - brzoza, dokonałać cudu, jak nikt inny, chyba ty te szklanki weżmiesz,
                                                    nikt ich nie chce , przerzucę je do szkoły, moze tam się znajdzie chętny lub
                                                    chętna.
                                                    no to się zacznie dyskusja, wszystko już będę wiedziała , tylko czasu coraz
                                                    mniej
                                                  • brzoza2 Re: www.detritus.olsztyn.pl 20.02.03, 23:44
                                                    rita - ide juz spac, ja wczesnie wstaje. Pa pa pa
                                                    Trzymam kciuki za jutro:)))
                                                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                                                  • koobra do rity 21.02.03, 20:35
                                                    nie było mnie troszkę ,ale z radościa informuje ,że sanepid juz daaawno mam za
                                                    soba :) juz tylko koncesyjka jak dobrze w przyszłym tygodniu
                                                  • Gość: rita Re: do kobry IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 21:39
                                                    wspaniale kobra, ja też walczę teraz z koncesją, papiery złożone tylko czekam
                                                    na tego metrowca.
                                                    kobra podaj jeszcze raz adres knajpy , being zrobi zdjęcia i da do albumu ,
                                                    podaj dokładnie , tam prześlę szklanki i dasz beingowi, który się po nie zgłosi
    • Gość: thor Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: 213.76.0.* 21.02.03, 11:16
      Jakiś czas temu wpadły mi w ręce dwie ciekawe książki na temat Olsztyna.
      Pierwsza z nich autorstwa Celiny Grabowskiej i Małgorzaty Strzyżewskiej"Olsztyn
      1900-2000"przedstawia niezwykle dokładne kalendarium z życia miasta od 1
      stycznia 1900r. do 17 kwietnia 2000r.Opracowanie to zawiera ponadto wiele
      ciekawych zdjęć naszego miasta(świetnej jakości),oraz spis ulic wraz z ich
      niemieckimi odpowiednikami.
      Druga pozycja autorstwa Józefa Burniewicza"Olsztyn w karykaturze i anegdocie" w
      interesujący sposób przedstawia historię miasta i regiony.Jednak najbardziej
      wartościowszą(dla mnie)częścią książki satyryczne przedstawienie znanych
      Olsztyniaków.Równie ciekawa jest część odautorska opisująca przeżycia
      p.Burniewicza od przyjazdu do miasta w 1945r.(świetnie ukazane uwczesne
      realia).
      Obie wymienione powyżej książki z całą pewnością warte są uwagi,a dla
      miłośników Olsztyna stanowią niezłą do rozszerzenia wiedzy o mieście.
      • Gość: Andulka Re: Olsztyn jest piękny cz.IV IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:21
        Czas na część V :)
    • Gość: Andulka Chaszcze IP: *.chello.pl 21.02.03, 21:31
      Prosze mnie oświecić, co to za chaszcze widać na zdjęciach
      zatytułowanych "Emilii Plater" (od nr 14636 do 14642) i co to za tajemniczy
      skrót H&B na zdjęciu 14645 ?
      • being28 Re: Chaszcze 21.02.03, 21:39
        Gość portalu: Andulka napisał(a):

> Prosze mnie oświecić, co to za chaszcze widać na zdjęciach
        > zatytułowanych "Emilii Plater" (od nr 14636 do 14642) i co to za tajemniczy
        > skrót H&B na zdjęciu 14645 ?

E.Plater to ulica rownolegla do Kosciuszki. Widac tam kawal katedry, czasami
        ratusz. Miedzy Kosciuszki, a Pienieznego sa ogrodki dzialkowe, zakola Lyny i
        ogolnie chaszcze. Jezeli dobrze sie przyjrzysz to widac tam rzeke. Moze kiedys
        bedzie ladniej i zrobie dokladniejsze zdjecie.
        Caly ten teren to as w rekawie wladz miasta. Jezeli to wsyztko sprzedadza to
        dostana kupe kasy, bo teren w centrum, widok na rzeke itp. Na razi ewszytko
        czeka na inwestora jak Szubieniece i okolice. Zdjeci anie sa zbyt ladne, ale
        ine dalo sie nic innego zrobic:(

H&B to centrum handlowe na Jarotach, na ulicy Wilczynskiego, przy Jarockiej.
        Oczywsicie nic nie wyszlo, bo w okolicy sie 2 markety i centrum jest prawie
        puste. Mieli zrobic tam akademik. Zrobilem fotke bo budynek jest raczej brzydki-
        ludzie zwa go tytanik.
        • Gość: rita Re: Chaszcze IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 21:44
          czy mogę sie umówić na plan Olsztyna na niedzielę, dziś nie mam wyobrażni,
          being , kobra będzie podawać teraz adres swoje knajpy, zapisz , byś nie szukał
          póżniej
          • koobra Re: Chaszcze 21.02.03, 21:47
            trochę informacji i zdjęć jest po adresem www.enka.to.pl
            • koobra Re: Chaszcze 21.02.03, 21:49
              www.enka.to.pl
              • being28 Re: Chaszcze 21.02.03, 22:00
                koobra napisał:

> www.enka.to.pl

Przydaloby sie zdjecie z zewnatrz.
                • koobra Re: Chaszcze 21.02.03, 22:03
                  na zewnątrz jest jeszcze nazwa starego lokalu,warunki pogodowe uniemożliwiają
                  zamieszczenie naszego logo
                  • Gość: rita Re: Chaszcze IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 22:26
                    jest teraz odwilż, można już coś zrobić, czyli pierwsze spotkanie forumowiczów
                    w knajpie Kobry.
                    • being28 Rita-nowy watek prosimy!!!!! 21.02.03, 22:29

• brzoza2 Re: Chaszcze 21.02.03, 22:52
                    Koobra, gratulacje:))))
                    Wnetrze ładne, zachęcające. Czy to Ty jestes na tych fotkach?
                    ---
                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                  • brzoza2 Re: Chaszcze 21.02.03, 22:54
                    Koobra, gratulacje:))))
                    Wnetrze ładne, zachęcające. Czy to Ty jestes na tych fotkach?
                    ---
                    <<<~~~~~~~~~~~>>>
                    • koobra Re: Chaszcze 21.02.03, 23:40
                      tak ja ,a w okularach kolega ,który stronę zrobił :)
        • Gość: Andulka Re: Chaszcze IP: *.chello.pl 21.02.03, 22:01
          Dzięki. Pytałam o te chaszce, bo na mapach Olsztyna figurują jako ogródki
          działkowe na które ta dzicz zgoła nie wygląda. Rzeczywiście, taki atrakcyjny
          teren (tam jest zdaje się skarpa ?) w środku miasta leży odłogiem "od zawsze".
          Ciekawe, ile można by dla miasta wybudować za pieniądze ze sprzedaży tego
          terenu. Dróg na przykład.
          • being28 Re: Chaszcze 21.02.03, 22:07
            Mialy tam powstac chyba domy mieszkalne,ale to byla dawna sprawa. Łyna kiedys
            tam sie wylewala, byly tam chyba jakies zbiorniki wodne lub cos podonego, moze
            kapielisko? Jakies szczegoly i zarysy widac na dawnych mapach Olsztyna z GW.
            • Gość: rita Re: Chaszcze IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 22:55
              przepraszam - może jutro , dziś nie jestem w stanie trzeżwości
              pamiętajcie o niedzieli - dyskusja o planie Olsztyna
              • being28 Re: Chaszcze 21.02.03, 22:58
                Czy pijesz z moich szklanek? :)
                • Gość: rita Re: Chaszcze IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 16:39
                  nie - piłam z gwinta, w tajemnicy
                  teraz zakładm część V
                  trzeba by było włozyć twój album na początek, by nie szukać - kto to może
                  zrobić?
                  • being28 Re: Chaszcze 22.02.03, 16:43
                    Wklej ten skrot:
                    www.album.com.pl/album.php?id=1035
                    Jezeli nie uda sie to ja to wkleje w 2poscie, lub w tytule
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka