Dodaj do ulubionych

Cukier, PRL, marketing...

23.09.06, 01:46
Zaczyna być jak za komuny. Niestety to chyba zwiastun zwycięstwa PiSu w
wyborach samorządowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: oojej ten artykuł to kryptoreklama IP: *.ols.vectranet.pl 23.09.06, 10:37
      ..znowu reklamujecie, ile wam zapłacili???
      • muraszka1 Re: ten artykuł to kryptoreklama 23.09.06, 10:39
        ciekawe po ile jest tam ocet ;)
        • Gość: Iron_Fist Ocet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:39
          Ocet jest za darmo. Jest jednak jeden warunek. Trzeba go wypić na miejscu.
          • Gość: F cholerni bimbrownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:18
            • mike-great Bimberek-a jakże-niczego sobie! 23.09.06, 23:00
              Bimberek-a jakże-niczego sobie!
              I wódka z ryżu!
      • mike-great Nie mieszaj do tego PiS-u, bo PO na ulice gna... 23.09.06, 22:59
        Nie mieszaj do tego PiS-u, bo PO na ulice gna...
        A Kerfur wprowadza jakiej komunistyczne metody - i za to powinien zapłacić karę, i to solidną. Mogę kupić tyle cukru ile mają - ich powinno guzik obchodzić co z nim zrobię. Może robię, zamiast beach party, sugar party ?
        • blue911 Re: Nie mieszaj do tego PiS-u, bo PO na ulice gna 24.09.06, 00:00
          mike-great napisał:

> Nie mieszaj do tego PiS-u, bo PO na ulice gna...
          > A Kerfur wprowadza jakiej komunistyczne metody - i za to powinien zapłacić
          karę
          > , i to solidną. Mogę kupić tyle cukru ile mają - ich powinno guzik obchodzić
          co
          Nie ,cwaniaczku - potem bedziesz na ulicy za spekulacyjna cene
          sprzedawal,warchole. Nie dla takich ,jak Ty wolnosc. Sp.....j!
          • Gość: Paweł Kierski Re: Nie mieszaj do tego PiS-u, bo PO na ulice gna IP: *.arcabit.com 25.09.06, 16:56
            Myślałem, że słowo "spekulant" umarło śmiercią naturalną razem z PRL. A tu
            jeszcze odżywa w umysłach niektórych... zombie?
    • Gość: tragic ale wieś buraczana ten Olsztyn...ja cie pie....le! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 17:05
      Żenułaaaa!
    • Gość: gość Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:26
      cyt: Zaczyna być jak za komuny. Niestety to chyba zwiastun zwycięstwa PiSu w
      wyborach samorządowych.
      _
      -Nie, podstępny pejsie, to zwiastun nadchodzących rządów PO/SLD/SAMABRONA
      • dominik.olsztyn Re: Cukier, PRL, marketing... 24.09.06, 00:50
        Gość portalu: gość napisał(a):
        > -Nie, podstępny pejsie, to zwiastun nadchodzących rządów PO/SLD/SAMABRONA

Hehehe. Zaparz sobie jakieś ziółka się tak nie denerwuj, bo grozi to piękności
        i doskonałości Twego czysto polskiego istnienia.
    • Gość: yen-ju Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.magma-net.pl 23.09.06, 20:33
      W Zamościu tez tak było!
      no i co z tego. wszyscy byli zadowoleni.
      dobrze wiadomo, że markety w agresywnej promocji są w stanie
      posunąć się do tego żeby sprzedawać towar po cenach znacznie
      niższych niż w innych sklepach. ale na krótko!
      Co to jest te kilka ton cukru sprzedanego za grosze
      na kilkadziesiąt tysięcy ton sprzedanych z dobrą marżą?
      jestem pewien, że zarząd tego marketu dobrze wyszedł na tym wszystkim,
      a juz szczególnie na tym artykule na 1 stronie portalu:)
    • dijkman Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! 23.09.06, 20:37
      Na przykład klocki LEGO były drogie.
      • Gość: a propos Re: Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! IP: *.fbx.proxad.net 23.09.06, 20:40
        ludzie, a po jaka cholere wam cukier?
        ja tego nie uzywam i dobrze na tym wychodze
        • Gość: :) Re: Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 21:12
          Jak to na co? 1 4 10 :)
        • Gość: ja Re: Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! IP: *.echostar.pl 23.09.06, 21:22
          cukier to świństwo- wiadomo podobno już od XVIw że wyniszcza organizm- do tego
          uzależnia- co doskonale po tym artykule widać ;)
          głupi podobno sami się eliminują ;)
          smacznego- matko, po 10 kg na osobę- ciekawe na jak długo wystarcza...
          • Gość: ja Re: Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! IP: *.echostar.pl 23.09.06, 21:23
            ups, od XVII
        • Gość: Author Re: Niskie ceny w PRL-u? Co on bredzi! IP: 62.29.133.* 24.09.06, 14:46
          1410!!!
    • Gość: misieek Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:41
      trzoda
    • Gość: Pinezka Na cholerę komu w domu 40 kilo cukru? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.09.06, 21:44
      Pogłupieli?
      • jawor10 Ale ile cukru jest w tym cukrze ? 23.09.06, 21:55
        Chyba to jest mieszanka z cukrem z trzciny cukrowej - dlatego tani i kiepski
      • Gość: 666 Re: Na cholerę komu w domu 40 kilo cukru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 22:06
        Będą pędzić wiadomo co:))
    • Gość: kupiec Re: Cukier, UE i UOKiK IP: *.kalisz.mm.pl 23.09.06, 22:00
      Cena urzędowa cukru w UE wynosi 630 euro za 1000kg czyli co namjmniej 2,80
      brutto. Sprzedaż poniżej jest karalna tak samo jak dumping wódki czy papierosów.
      Każdy polski/rodzimy sprzedawca od ręki zaliczyłby kontrolę UKSu. Przybyszom
      wszystko wolno.
      • Gość: Paweł Kierski Re: Cukier, UE i UOKiK IP: *.arcabit.com 25.09.06, 16:58
        Tylko że cenę wylicza się dla większej partii - nie ważne, że 10% sprzedasz po
        cenach dumpingowych, ważne że w sumie bierzesz więcej.
    • Gość: skorpion Cukier, PRL, marketing... IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.06, 22:06
      za komuny byly braki , ale nie bylo glodnych

PZPR
      Skorpion
      • Gość: Borus Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.olsztyn.mm.pl 23.09.06, 22:31
        Gość portalu: skorpion napisał(a):

> za komuny byly braki , ale nie bylo glodnych
        >

Widać tamte czasy znasz tylko z propagandy lub cudzych opowieści z pozycji
        sytego i szczęśliwego obywatela PRLu. Tymczasem było wielu głodnych, nawet
        bardzo głodnych, były też obszary całkowitej nędzy i wielu żebraków, tylko
        Milicja Obywatelska oraz cenzura umieli sprawnie zadbać, by "nie rzucali się w
        oczy". Przecież psuliby obraz socjalistycznej szczęśliwości.
    • gosc_nie_dzielny A jaka jest... 23.09.06, 22:11
      ...cena cukru zazwyczaj?

Rozumiem, ze moze to wydac sie dziwacznym pytaniem, ale od paru lat nie
      mieszkam w PL.
      • gosc_nie_dzielny Re: A jaka jest... 23.09.06, 22:12

OK, juz znalazlem.
    • krzyniu1971 Cukier, PRL, marketing... 23.09.06, 22:49
      Przecierz jest wolny rynek.Każdy kupuje tam (jeżeli tylko chce)gdzie jest taniej.
      Jeżeli Hipermarket sprzedaje np.cukier po znacznie niższej cenie niż sklep może
      go kupić to co właściciel tego sklepu może zrobić? kupić tam gdzie taniej!!!
      Ja też mam sklep (a może nawet mini market) i co mam zrobić w przypadku takim
      kiedy jedyny dystrybutor Pampersów Jumbo chce sprzedać mi je po 45 zł a w
      Kaufland są po 39.99 no to gdzie mam kupić? a może mam zwinąć interes zwolnić
      ludzi i jechać do Austrii? sory kupuję tam gdzie jest taniej i to dotyczy
      wszystkich zarówno prowadzących działalność gosp. jak i klientów.
      • Gość: 24601 Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.mn.res.rr.com 24.09.06, 05:40
        a co przepisami i prawem - czy sprzedaz towaru PONIZEJ kosztow nie jest
        nieuczciwa konkurencja i czy nie jest scigana z litery prawa ? Jesli brak
        takiego przepisu to zwlaszcza wlasciciele malych skelpow powinni dzialac
        poprzez swoich poslow by go uchwalono - skoro dziala w handlu mniedzynarodowym
        to i w "zwykym" uzdrowi obyczaje.
        • Gość: MichalM Re: Cukier, PRL, marketing... IP: 82.115.76.* 24.09.06, 11:57
          Jest karalna, wolno to robic tylko dwa razy w roku na wyprzedazach. a co do
          poslow hmm w polsce glosuje sie na partie nie na poslow, a potem poslowie
          spie....dalaja, z partii na ktora glosowalismy.

Pozdrawiam

MichalM
          • Gość: 24601 Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.ppath.umn.edu 25.09.06, 01:10
            w razie potrzeby moge przeszkolic mailow o obsludze kalcha - mama 2 letni kurs
            za soba - jak dmokracja to demokracja = jestem za tym by jazdemu dac tyle
            samo magaznkow
    • Gość: Michał Przecież takie praktyki są nielegalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 23:05
      Tego typu sprawy wałkowane były już wielekrotnie, a sklepy ciągle stosują
      ogracznienia. A motłoch kupuje...
      • Gość: ja Re: Przecież takie praktyki są nielegalne IP: 62.29.133.* 23.09.06, 23:12
        No to niedługo będzie tani bimberek z taniego cukru :)
      • Gość: Paweł Kierski Re: Przecież takie praktyki są nielegalne IP: *.arcabit.com 25.09.06, 16:59
        Są legalne, o ile razem z ofertą jest wyraźnie zaznaczone ograniczenie. Czyli
        informacja o ograniczeniu musi być w praktyce razem z ceną na półce.
    • blue911 Re: Cukier, PRL, marketing... 23.09.06, 23:58
      Co za chamski narod - nigdzie na swiecie takiego podejscia do zycia nie ma!
      Tylko twarda dyktatura widac dziala wsrod naszego spoleczenstwa - a,szkoda.
      Jest tyle pieknych mozliwosci,ale nie z chamstwem.
    • Gość: ja Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 02:05
      taaaaa... tylko ze taki cukier jest raczej gorszej jakosci i taki no... mniej slodki;) kiedys zdarzylo mi sie miec cukier marki TIP z M1... 6 lyzeczek do herbaty i tak jakby jeszcze bylo za malo;)
      • ptaszor_gazeta Re: Cukier, PRL, marketing... 27.09.06, 18:21
        Ten cukier jest po terminie przydatności do spożycia.
        Prawdopodonie jest to prawie bez znaczenia, lecz tłumaczy jego niską cenę.

-------------------------
    • Gość: eeeee Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.wolfson.cam.ac.uk 24.09.06, 02:12
      a Polacy nadal mysla, ze kupujac w sklepikach osiedlowych kupuja inny towar niz
      w supermarketach
    • Gość: 123 Cukier, PRL, marketing... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.09.06, 04:42
      Jest to pomysl Dyzmy.
      Obnizyc cene cukru...Niech ludzie wykupia po nizszej cenie ...zmagazynuja przez
      rok......przez ten czas przyjdzie koniunktura.....rzad odkupi cukier od ludzi i
      sprzeda po wyzszych cenach.....i wszyscy na tym zarobia.
    • Gość: Hmm A nie ma w Olsztynie IP: *.CNet2.Gawex.PL 24.09.06, 07:10
      innych sklepów?
    • Gość: budzik Cukier, PRL, marketing... IP: 203.220.107.* 24.09.06, 08:03
      To absolutna bzdura!!! Na zachodzie w cotygodniowych reklamach supermarkietow
      sa reklamy towarow a przy niektorych wyazie jest napisane "LIMIT (np 5 szt) per
      costumer i nikt temu sie nie dziwi. Ludzie sie temu podporzadkowuja i nie robia
      zadnych problemow. Wiedza dobrze ze sprzedawca jezeli go chce to rozpozna ze
      juz jest drugi raz i moze mu odmowic sprzedazy towaru ktory jest limitowany dla
      klijenta. Jakos nikt nie robi z tego powodu sensacji!!!!
    • Gość: krakauer Cukier, PRL, marketing... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 08:09
      ogórek jest tworem PRL-u z nieprawego łoża.
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Cukier, PRL, marketing... 24.09.06, 08:28
        Ogórek to syn Żwirka i Pomidorka?
        A co na to Muchomorek?

Gość portalu: krakauer napisał(a):

> ogórek jest tworem PRL-u z nieprawego łoża.
    • Gość: Kacper Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.aster.pl 24.09.06, 09:52
      Dominik napisał:
      > Zaczyna być jak za komuny. Niestety to chyba zwiastun zwycięstwa PiSu w
      > wyborach samorządowych.

Dominik,
      hipermarkety (de facto kapitalizm) są w Polsce nowością przynajmniej dla tej
      generacji. Miejmy nadzieje że to nie jest zwiastun zwycięstwa PiSu. W Stanach,
      Kanadzie, w wielu krajach sklepy (i to nie tylko wielkie hipermarkety) używają
      tego typu trików marketingowych: sprzedaj coś tanio bo przy okazji klient może
      kupi coś drogo.

Przykładowo w Stanach w większości hipermarketów chleb, jajka i mleko są bardzo
      często sprzedawane po cenach deficytowych (np. galon mleka czylu 3,76 litra za
      $1,50 czyli około 4,50 złotych). Sklepy na tym produkcie tracą lub w najlepszym
      wypadku nie zarabiają, ale ogólnie wychodzą na swoje. Hipermarkety to nie sklepy
      osiedlowe. Do nich się trzeba przejechać kilkka minut a nikt nie będzie jechał
      do sklepu tylko po mleko.

Wydaje się że sklepy w Polsce nie wpadły jeszcze na najprostszy sposób
      limitowania sprzedaży hurtowej: niech wprowadzą regułę "pierwsze dwa kilo cukru
      po 1,99 złotych, reszta po normalnej cenie 2,99 złotych". Limit 100, 50 nawet 10
      sprzyja kombinowaniu przez hurtowników.

I kończąc handlarze, hurtownicy i przedsiębiorcy powinni zrezygnować ze swojej
      postawy roszczeniowej "że po prostu powinni nam to sprzedać" ponieważ jest
      wielka różnica pomiędzy małą sprzedażą ze stratą w celach marketingowych dla
      przeciętnych konsumentów, a sprzedażą hurtową dla handlarzy i cwaniaczków.
      Carefour ani żadna inna firma w Polsce nie jest organizacją charytatywną i nie
      powinna subsydiować biznesu innych.
    • Gość: Jurek Dumping IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 09:56
      Dumping, czyli sprzedaż poniżej ceny zakupu jest zabroniony (poza wyprzedażami).
      Gdyby sprzedawano go uczciwie, po możliwej do osiągnięcia cenie, to nie byłoby
      problemy. UOKiK powinien dowalić im karę. Bo wbrew wszelkim pozorom, takie
      działanie nie jest na korzyść klientów, bo niszczy konkurentów, czyli wprowadza
      monopol.
    • Gość: Tomasz Cukier, PRL, marketing... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 10:51
      Nie widzę w tym żadnego zwiastunu. Jakiś rok temu kopowałem ze znajomymi kawę do
      ich sklepu. Ograniczenie wynosiło 2 paczki. Każdy z nas kupował po ok. 40 razy
      te dwie paczki. Markety tak robią, bo robią sobie reklamę, no i kupując np.
      tanio cukier jest szansa, ze przy okazji klient kupi np. mydło. I o to chodzi
    • Gość: gogo Re: Cukier, PRL, marketing... IP: 62.29.134.* 24.09.06, 12:23
      Trudno wykorzenić mentalność ludzką. Z drugiej strony trudno się ludziom dziwić
      skoro widzą tylko wizję podwyżek.
      A co do tego ma PIS to nie mogę zrozumieć.
      • 1zorro Ale tepy narod... Szkoda slow! 24.09.06, 12:30

• Gość: ja Re: Cukier, PRL, marketing... IP: *.pools.arcor-ip.net 24.09.06, 13:05
      Za komuny ceny byly bardzo niskie? panie Ogorek, wez pan lepiej do reki rocznik
      statystyczny GUS i poczytaj ile za srednia pensje kupowalo sie kilo cukru,
      miesa, sera, mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka