Dodaj do ulubionych

Sukcesy Małkowskiego

14.01.07, 01:07
1) Niemożliwe stało się możliwym!!!
Nie wiem, czemu to przypisać, ale od lat 70-tych po zamknięciu ul. Waryńskiego
(dzisiejsza Marii Zientary-Malewskiej) po iluś tam bardzo poważnych
ekspertyzach i wypracowywanych na ich podstawie decyzjach została dopuszczona
do ruchu kierującego się na Track... Okazało się, że jednak można mimo wielu
ignorowanych wniosków i postulatów mieszkańców. Trzeba to zaliczyć na plus
Małkowskiemu bez względu na stosunek do jego "wyborczego" panowania.

2) Pokusił się do postawienia prawa nad "urzędowaniem" jego poprzedników i w
końcu podjął konkretną decyzję zburzenia obiektu Mazour-Tourist postawionego
na skrzyżowaniu ulic. Byłbym bardziej kontenty, gdyby poszedł za ciosem i
pociągnął do odpowiedzialności ludzi odpowiedzialnych za taką decyzję (mimo że
i tak zapłacimy ze swoich podatków jej koszty) ludzi bezpośrednio
odpowiedzialnych za takie przestępstwo. Niestety, w tej kwestii zabrakło już
konsekwencji pozostawiając tę kwestię upływowi czasu i przedawnieniu.

3) Po wielu perypetiach i dążeniu do usmażenia kiełbaski przy jednym ogniu
udało mu się zmodernizować ul. Limanowskiego kompletnie dezawoując ruch na
osiedlu ku utrapieniu mieszkańców i ludzi zmuszonych co dziennie pokonywać tą
trasę. Jest to duży plus dla ogólnego ruchu tranzytowego z jednoczesnym nie
wybaczalnym błędem wspierania znanych nie najszczęśliwszych koncepcji
beletrystycznych komunikacyjnych Pana Jaszczuka.

4) W końcu udało się doprowadzić Sielską do Bałtyckiej (duży plus). Niestety
brak rozliczenia ludzi podejmujących decyzję w sprawie zabudowy ul. Bałtyckiej
mającej w planach wyprowadzić ruch do Redykajn i na Morąg należy zaliczyć jako
katastrofalną nieznajomość uwarunkowań. Proponowane w aktualnej sytuacji
wyprowadzenie ruchu przez rozbudowę ul. Leśnej przy jednoczesnej wycince Lasu
Miejskiego traktuję, jako propozycję nieobliczalną kosztowo i znacznie mnie
kosztowałoby miasto zwrócenie kosztów budowy kościoła i stacji benzynowej przy
ul. Bałtyckiej, niż rycie w zielonym rekreacyjnym dla miasta terenie.
Nadmieniam, że obydwie decyzje były sprzeczne z planem perspektywicznym
rozwoju miasta Olsztyna i poprzednicy podejmujący takie decyzje w oparciu o
dokumentacje są do ustalenia personalnie.

Jest to zaledwie kilka przykładów sukcesów poprzednich kadencji obecnego
Prezydenta i nie wątpię, że nie jest to katalog wyczerpujący.

Dzisiaj ten sam człowiek wcześniej awansujący z ramienia SLD a obecnie
utrzymujący stanowisko dzięki doraźnie tworzonym komitetom wyborczym
wspieranym przez apologetów pierwszej ławki w katedrze nadal ciągnie tę samą gumę.

Gratuluję hipokryzji ludziom pokroju kecawego oficjalnie krytykującego
Małkowskiego a nie oficjalnie z kartkami od proboszcza idącymi do urn wyborczych.

Po raz któryś z rzędu prawda ich wyzwala w sposób nie budzący żadnych wątpliwości.
Obserwuj wątek
    • Gość: torpedowy Re: Sukcesy Małko-szenki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 21:06
      Oj, TAK,tak.!
      Pryszczaty czy jak mu tam, był i jest odpowiedzialnych za te przestępstwa.
    • taras70 Re: Sukcesy Małkowskiego 14.01.07, 21:38
      zgodnie ze stara , swiecka olsztynska tradycja , samochod, ktorym jcm porusza
      sie sluzbowo po miescie /nr. rejestracyjny NO 10000/ stal wczoraj zaparkowany
      pod Szkola Podstawowa nr. 15 na chodniku zaraz za znakiem zakazu postoju.
      kierowca siedzial w srodku i czekal na pana i wladce.
      oczywiscie, na terenie szkolnego parkingu /10 metrow dalej/ byly wolne miejsca,
      ale zaparkowanie tam nijak nie pasuje do wizerunku "czlowieka wladzy".
      chcemy dazyc do statusu "metropolii"? dostajemy przedsmak tego statusu ! i to w
      wydaniu "metropolii klasycznej". ja, poczulem sie jakbym mieszkal w Moskwie !
      • Gość: RG Aquapark, Stadion Leśny, wizerunek Matki Boskiej w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 11:57
        Wysokiej Bramie, obraz Papieża w sali sesyjnej Ratusza, różańce z Watykanu,
        sojusz z Arcybiskupem Piszczem, ustawienie prawie wszystkich olsztyńskich
        mediów jako podręczne narzędzie propagandy itd. Cdn.
    • kecawa Pean Edica czy Edico mieszka w ratuszu 15.01.07, 12:13
      Pean pochwalny na rzecz Cenzora który popełniłeś przypomina mi wspomnienia tych
      co tęsknią za komuną!
      Otóż ich pean pochwalny (związany z tęsknotą za minioną epoką) brzmi za komuny
      tyle się budowało tyle szkół tyle mostów tyle bloków. I wiesz co Edico Oni(Ci
      tęskniący ) mają rację! Budowano wznoszono rozbudowywano!! Lecz ta racja nie
      opisuje sytuacji Kraju -Ojczyzny w latach 1944-89
      Czy postawisz tezę iż jest to zasługa komuny czy bardziej skłonisz się do tego
      iż ów rozwój wynikał z logiki czasu! Trudno .więc chyba uznać za tobą iż
      Cenzor ma zasługi!? Sądzę iż ów rozwój Olsztyna i jak ty to określasz, udane
      decyzje Cenzora ,są jedynie skutkiem naturalnego rozwoju naszej Ojczyzny a więc
      i naszego miasta ! Zasługi Cenzora są jedynie takowe iż zadbał o kolegów
      (Ryński, Szatkowski i koalicjanci z PO) że dba o radnych( czy już ich
      ubezwłasnowolnił?) .
      Epatowanie się tym iż deszcz pada a słońce świeci to chyba przesada w
      wyszukiwaniu zasług Cenzora
      • edico Re: Kecawy, czy to już menopauza? 15.01.07, 20:07
        kecawa napisał:

> Pean pochwalny na rzecz Cenzora który popełniłeś przypomina mi wspomnienia
        > tych co tęsknią za komuną!
        Trudno nie zauważyć, że przed sobą masz wizję samej komuny spreparowanej przez
        własnego dziadka. Nie sądzę bowiem po Twoich dotychczasowych postach, by stać
        Cię było na samodzielne wyciąganie wniosków.

> Otóż ich pean pochwalny (związany z tęsknotą za minioną epoką) brzmi za
        > komuny tyle się budowało tyle szkół tyle mostów tyle bloków.
        I zapamiętaj sobie, że te szkoły budowane były za moje i innych pieniądze m.in.
        w ramach comiesięcznych składek na budowę "1000 szkół na 1000-lecie". Twoja
        opcja zapisała się likwidowaniem tych szkół równoznacznym z utrudnieniem dostępu
        do oświaty, czego wydajesz się być praktycznym przykładem.

> I wiesz co Edico Oni(Ci tęskniący ) mają rację!
        Nie wiem, ci Ci Oni mają na myśli i dla czego w Twoim mniemaniu mają rację.
        Wydaje mi się, że w tej kwestii prezentujesz własne rozkojarzenia. Ja prezentuję
        swój pogląd i własną ocenę opartą na faktach i przemyśleniach a nie mniemaniach.

> Budowano wznoszono rozbudowywano!!
        I uważasz, że to jest błąd??? Do dzisiaj pamiętam, jak to jedynie słuszne
        starsze pokolenie przychodziło do mnie (nota bene ucznia szkoły podstawowej) z
        prośbami o przeczytanie czy napisanie listu. Dzięki tym szkołom nie musisz
        dzisiaj chodzić po takich prośbach. Jeżeli to jest w Twoim mniemaniu błąd, to
        życzę Ci nadal dobrego samopoczucia się w serwowaniu kolejnych natchnionych
        rewelacji.

> Lecz ta racja nie opisuje sytuacji Kraju -Ojczyzny w latach 1944-89
        Nie raz Ci już przypominałem i udowadniałem, że historia nie koniecznie musi
        przypominać ulubioną przez Ciebie grę w bierki. Zacznij od książek a bajeczki
        pozostaw sobie na dobranoc.

> Czy postawisz tezę iż jest to zasługa komuny czy bardziej skłonisz się do
        > tego iż ów rozwój wynikał z logiki czasu!
        Jeżeli już do tego sięgasz, to wynikało to przede wszystkim z logiki ówczesnych
        zewnętrznych uwarunkowań na takiej samej zasadzie, jak wspieranie przez papieża
        Piusa XII katolickiej rewolucji w Chorwacji realizowanej przez Ante Pwvelić'a.
        Też była na czasie "słusznych" interesów Watykanu.

> Trudno .więc chyba uznać za tobą iż Cenzor ma zasługi!?
        Krytykujesz akcję stawiania świętych figurek przez Cenzora czy obdarowywanie
        radnych różańcami przez Cenzora po swoich pielgrzymkach do Watykanu?
        Zachowujesz się w sprawach dotyczących Małkowskiego tak, jak Glemp w sprawach
        lustracji :))

> Sądzę iż ów rozwój Olsztyna i jak ty to określasz, udane decyzje Cenzora ,są
        > jedynie skutkiem naturalnego rozwoju naszej Ojczyzny a więc i naszego miasta !
        Każdy umiejący czytać ze zrozumieniem jest w stanie w lot pojąć, że przytoczone
        powyżej "sukcesy" osiągnięte zostały mimo chodem bezwiednie i najprawdopodobniej
        koniecznym przypadkiem wymuszonym przez życie. Swoje wizje w mieście realizuje w
        sposób podobny, jak Ty na tym forum.

> Zasługi Cenzora są jedynie takowe iż zadbał o kolegów
        > (Ryński, Szatkowski i koalicjanci z PO) że dba o radnych( czy już ich
        > ubezwłasnowolnił?) .
        Nie wiem i nie zajmowałem się tym. Ale skoro tak twierdzisz, posłuż się
        konkretnymi argumentami, w przeciwnym wypadku będziemy musieli zejść do
        dywagacji na temat sumiastych wąsów Twojej babci.

> Epatowanie się tym iż deszcz pada a słońce świeci to chyba przesada w
        > wyszukiwaniu zasług Cenzora.
        Na temat czyichś gustów po prostu nie dyskutuję. Jeden lubi czekoladę a drugi
        jak mu skarpetki stoją :))
        • kecawa Re: Kecawy, czy to już menopauza? 16.01.07, 10:15
          Edicom facet ma andropauzę a nie menopauzę!Czy Ty masz to za czy przed sobą!?
          W sprawie Rynskieg i Szatkowskieo opieram się na doniesieniach prasowych.

kecaw - w trakcie
    • weganin11 Re: Sukcesy Małkowskiego 15.01.07, 12:33
      Zapomniałeś w swojej gloryfikacji o jakże ważnym punkcie. Mianowicie to za jego
      kadencji topią się działki w centrum miasta przy ul. Na Skarpie. O tym fakcie
      wprawdzie powiedział że nic nie wie ,ale zaplecze towarzyskie musiało wiedzieć
      bo pisma do miasta wędrowały przez sekretariat urzędującego.
      Jeżeli zatopoenie działek jest w planie zagospodarowania to trzeba ogłosić by
      ludzie daremnie nie wylczyli z wiatrakami- czytaj wodą.
      • Gość: Ilsa Re: Sukcesy Małkowskiego IP: *.olsztyn.mm.pl 15.01.07, 15:39
        Inwestycja na miarę Unii Europejskiej - otwarcie Zientary-Malewskiej
        NIe rozśmieszaj, miasto wojewódzkie, a drobne korekty nazywasz sukcesami? Toć
        to propaganda sukcesu - żenujące.
        • edico Re: Sukcesy Małkowskiego 15.01.07, 19:28
          Gość portalu: Ilsa napisał(a):

> Inwestycja na miarę Unii Europejskiej
          Kwalifikację tego rodzaju dokonałeś według własnego dobrowolnego uznania. Być
          może ze swego punktu widzenia masz rację :))

- otwarcie Zientary-Malewskiej
          Było tym posunięciem, na które nie stać było wielu jego poprzedników
          posługujących się paranoją urządzania społeczeństwa na swój styl i swoją modłę.
          To samo zagadnienie masz nadal gloryfikowane na zamkniętej ul. Kopernika od
          strony Placu Bema, która powinna być otwarta przynajmniej dla zjeżdżających z
          ronda w tę ulicę.

> NIe rozśmieszaj, miasto wojewódzkie, a drobne korekty nazywasz sukcesami?
          Śmieszne jest właśnie to, że tak drobnych korekt przez długie lata nie można
          było dokonać. Nie wiem, czy można to zaliczać jako jakąś metamorfozę wśród
          "myślicieli" organizacji ruchu ulicznego, ale mam nadzieję, że może być to
          przynajmniej jej początkiem.

> Toć to propaganda sukcesu - żenujące.
          Zgadza się, że jest to żenujące. Ale skoro na taki sukces trzeba było czekać
          kilkadziesiąt lat, trudno nie mieć nadziei, że być może jest to początek
          myślenia nieco innymi kategoriami.
          • Gość: lisa Re: Sukcesy Małkowskiego IP: *.olsztyn.mm.pl 15.01.07, 21:39
            To co powiesz na upadek MM - w koncu Malkowski tak wojował za utrzymaniem a tu
            porażka
            To co powiesz na wypięcie się tyłkiem Michelina na przebudowę ul.Towarowej
            czy to są również sukcesy Małkowskiego o których wcześniej śpiewano pieśni?
            Nie znam gościa, ale jak widzę te zaściankowe sukcesy czy też problemy miasta
            co ma w nazwie "wojewódzkie" to śmiać się chce. Ta podnieta o "załatanej
            dziurze", o "wyciętym krzaku", o "powieszeniu krzyżyka", o "występie podrzędnej
            szansonistki" - ludzie zacznijcie patrzeć realnie na ten świat.
            Brak miejsc pracy w Olsztynie, zarobki w gospodarce (która praktycznie nie
            istnieje) poziomem odbiegają od o wiele mniejszych miast.
            Ktoś chełpi się, że Starówka jest piękna - ul.Stare Miasto - centrum starówki,
            wystarczy podnieść wyżej głowę aby zobaczyć odpadające tynki, odpadającą farbę
            (budynek Awangardy czy też tzw. "kamieniczki nad filarami". Olsztyn - stolica
            krainy tysiąca jezior, gdzie nie ma normalnego WC, przebieralni na głównej
            plaży miejskiej tylko walące się baraki.
            Sukcesem Małkowskiego jest drenaż mózgów przez doskonałe PR. I tu trzeba
            przyznać rację, że propaganda sukcesu jest dosyć silna.
            • edico Re: Sukcesy Małkowskiego 15.01.07, 22:23
              Wybacz, ale cóż mogę powiedzieć na przedstawione argumenty nie pozbawione racji
              i słusznego uzasadnienia.

Wierz mi, że czasami też miałbym ochotę na chwileczkę zapomnienia obserwując to,
              co serwują nam na co dzień tzw. społeczny awans tzw. "miejsca zamieszkania" na
              siłę wdrażający w tym mieście własne horyzonty.

Parę lat temu przedstawiłem na forum w skrócie z różnym oddźwiękiem analizę
              stanu społeczno-gospodarczego Olsztyna tłumaczącym m.in. zjawisko dużej migracji
              do naszego miasta w sytuacji, gdy ogółem mieszkańców w tym mieście wcale prawie
              nie przybywa. Wniosek pozostaje jeden, który do dzisiaj podtrzymuję, że w
              Olsztynie pozostają Ci, którzy migrują do tego miasta lub uczą się tylko dla
              dyplomu tylko w oparciu o założenie spopularyzowane w komunie, że im się
              słusznie należy.

Wręcz z przerażeniem obserwuję do dnia dzisiejszego tendencję wśród młodych
              energicznych i wykształconych (dla siebie a nie dla dyplomu) ludzi narastającą
              migrację na zachód z braku innych rozsądnych perspektyw.

Patrząc na to, co przygotowują nam "waadze" trudno się oprzeć wrażeniu, że
              przyszłość Olsztyna wiąże się zasadniczo z emerytami i ich obsługą, co przy
              dzisiejszych zasadach konstrukcji nie tylko budżetu nie może napawać optymizmem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka