Dodaj do ulubionych

"Pojezierze" chce protestu

IP: *.160.234.25.olsznet.ec.pl 22.03.07, 21:02
Większość prezesów w Polsce w ten sposób "broni" lokatorów. Wierzyłbym w ich
intencje gdyby pracowali za takie pieniądze jak np. dyrektor szkoły: 2090
zł. pensji zasadniczej (dyplomowany) plus wysługa (najczęściej 20%)oraz
funkcyjny.Razem ok 3500 zł. brutto, czyli na rękę ok. 2100 zł.
Podobnie jest z radami nadzorczymi, które pod płaszczykiem utraconych
zarobków biorą "chyba tzw. diety".
Uwazam, że skoro " nadzorcy" na tym tracą , to nie powinni się brać za tę
robotę.
W każdym mieście, w kazdej spółdzielni są ludzie, którzy będą to robić
społecznie...
tylko co zrobić, aby zostali wybrani do tych rad .............. ??????????
Obserwuj wątek
    • Gość: xz Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.160.234.25.olsznet.ec.pl 22.03.07, 21:10
      Natomiast poziom tzw. "pisarski", sposób redagowania i przekazywania są na
      poziomie wypracowań słabego licealisty!!!
      W mojej ocenie wydawanie tej gazetki, to marnotrawstwo pieniędzy.
      -------------------------------------
      Pracuję w szkole. Mój samorząd uczniowski pisze podobnie dla swoich rówieśników!
      • anula221 Re: "Pojezierze" chce protestu 22.03.07, 21:41
        To,że prezes Barański,który nie jest spółdzielcą z SM Pojezierze tak dba o
        prawa spoldzielców świadczy tylko o jednym-DBANIE O TO ABY MIEĆ ZAPEWNIONĄ
        KASĘ.Spóldzielcy go nic nie obchodzą a świadczy o tym fakt wypowiedzenia umów
        dzierżawy gruntów społdzielcom posiadającym własnościowe lokale użytkowe w SM
        Pojezierze.Fałsz i obłuda.Dba o spóldzielnię? To dlaczego od kilkunastu
        miesięcy jak prezesuje w Pojezierzu nie zrobił remanentu mocno zaniżonych
        czynszów ,które były dowodem i wyrazem wdzięczności byłego prezesa wobec
        spółdzielców pracowników.Dlaczego oni płacą połowę tego co inni?Kto w SM
        posiada mieszkania oddane w najem?Kiedy mieszkania otrzymają spóldzielcy
        oczekujący na mieszkanie,których Procyk "wykreślil" z listy?Wiele jest spraw do
        zrobienia tylko,że Barański ich nie widzi a poprawiej powiem nie chce ich
        widzieć bo to sa probleży drazliwe i można się komuś narazić.
        • Gość: nowy Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.olsztyn.mm.pl 22.03.07, 22:21
          Anula221 wykazuje się brakiem elementarnej znajomości spraw o których pisze. W
          żaden sposób nie można wypowiedzieć "umów
          dzierżawy gruntów spółdzielcom posiadającym własnościowe lokale użytkowe w SM
          Pojezierze". Wypowiedzieć można umowy dzierżawy (nie "własnościowe prawo do
          lokalu użytkowego"). Wygląda na to, że wypowiedzenia są reakcją
          na "bolszewickie" zapisy nowej ustawy spółdzielczej, wywłaszczającej rzeszę
          spółdzielców z ich własności (działki w bardzo atrakcyjnych lokalizacjach) na
          rzecz nielicznych (często bardzo majętnych olsztyńskich przedsiebiorców. Znowu
          ma się potwierdzić porzekadło "bogatemu diabeł dzieci bawi..."
    • Gość: TELEWIDZ Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.olsztyn.mm.pl 22.03.07, 22:07
      Dwa dni z rzędu w sprawie projektu omawianej ustawy wypowiadała się w lokalnej
      olsztyńskiej telewizji nasza słynna Pani Poseł Lidia S. (nie wiem czy podlega
      ochronie danych osobowych, ale strzeżonego...), nie tylko ja ale i inni
      telewidzowie odnieśli wrażenie, że główny architekt zmian w ustawie
      spółdzielczej wstydzi się swego dzieła, twierdząc, że protesty przeciw ustawie
      są przedwczesne, zgłoszono wiele poprawek, w ogóle nie ma o czym mówić. Na
      stronie sejmowej można poczytać opinie ekspertów o niezgodności z konstytucją
      bardzo wielu zapisów nowej ustawy orka.sejm.gov.pl/rexdomk5.nsf/Opwsdr?
      OpenForm&339
      Jednym z ekspertów jest Sędzia Roman Dziczek
      Sąd Apelacyjny, drugim dr Piotr Czarny
      Katedra Prawa Konstytucyjnego
      Wydział Prawa i Administracji
      Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie

Poseł sprawozdawca w dniu 15-03-2007 r. wspomniał o wątplwiościach
      konstytucjonalistów, ale wygląda na to, że prawo traktowane jest przez naszych
      parlamentarzystów instrumentalnie. Ważny jest bieżący interes polityczny, ważny
      jest populistyczny poklask, Trybunał Konstytucyjny - uznane autorytety prawne
      nie mają prawa głosu. Trybunał przeszkadza - wysmaży się ustawę - być może
      nawet likwidującą niewygodny wymysł "wykształciuchów". Dał nam przykłąd
      Łukaszenko ... Łatwo darować cudzą własność - znamy "Niderlandy" Zagłoby. Co
      bardziej pamiętliwi nie zapomnieli bony Narodowych Funduszy Inwestycyjnych - co
      nam z nich zostało ? Kto się na tej "powszechnej prywatyzacji" dorobił.
      Wspomnieć wypada populistyczny sposób likwidacji PGR-ów. Czy polak zawsze ma
      być mądry po szkodzie?
    • Gość: spieprzaj_dziadu1 "Pojezierze" chce protestu IP: 88.156.63.* 22.03.07, 22:59
      Rozliczanie pojedynczo każdego bloku jest czynnością, z którą bez kłopotów dają
      sobie radę firmy zarządające budynkami należącymi do wspólnot mieszkaniowych.
      Panowie prezesi nie kompromitujcie się. Więc, jak mawiał marszałek Pilsudski do
      swoich ministrów - Kury wam szcz.. prowadzać.
      Ja nawet nie wiem, czy Pan Barański jest spółdzielcą. Wiem, że kiedyś
      prezesował giełdzie w Olsztynie, a potem chyba przewodził (z wiadomym skutkiem)
      naszemu Okęciu w Szymanach. Ale pal sześc ten następca Procyka. Aby panowie
      prezesi przestali chrzanić głupoty, nalezy uwłaszczyć spółdzielców i skończyć z
      tym skansenem PRL.
      Jako spóldzielca chyba od 10 lat w Jarotach płacę na docieplenie i do tej pory
      mojego budynku nie docieplili. Jako wspólnota dawno już bym zaczął spłacac
      zaciagnięty na to kredyt.
      A co do tego, ze uwłaszczenie dla kogoś tam będzie krzywdzące. A kto
      powiedział, ze wszystko i zawsze będzie sprawiedliwie ? Mnie też w innych
      sprawach walono po rogach.
      W ten sposób jednak rozwali się ten kołchoz, a żerujacy na nas panowie prezesi
      niech szukają sobie nowych posad.
      • Gość: NOWY Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.olsztyn.mm.pl 23.03.07, 00:03
        Prezes Barański nigdy nie miał nic wspólnego z zarządzaniem lotniskiem, a
        oddzielne rozliczanie budynków to nie kwestia techniczna (z tym można sobie
        łatwo poradzić), lecz merytoryczna - szczególnie jeżeli chodzi o remonty.
        Wspólnoty mają problemy np. z dociepleniem, w Pojezierzu w 2007 r. zakończone
        zostaną docieplenia wszystkich budynków mieszkalnych. Jedynym
        niebezpieczeństwem jest nowa ustawa. Jeżeli zakazana zostanie spółdzielcza
        solidarność (w 2007 r. docieplanych jest ok 40 budynków ze składek wszystkich
        145 budynków), w latach poprzednich było podobnie, corocznie fundusz remontowy
        wykorzystywany jest praktycznie w całości. Wspólnota musi zbierać na
        docieplenie wiele lat (pieniądze w tym czasie tracą na wartosci), lub zaciągnąć
        kredyt bankowy. O kredyt jest trudno bo współwłaściciele muszą solidarnie
        poręczyć kredyt. Osoby zorientowane wiedzą czym grozi poręczenie SOLIDARNE!
        Podział spółdzielni na szereg wspólnot nabije kieszenie bankowcom, z jednej
        strony wpłaty na fundusz remontowy będą lokowane w bankach na np. 2,7 %
        lokatach, z drugiej wspólnoty będą zmuszone brać kredyt na np. 10 % (plus
        solidarne poręczenie). Wyraźnie widać interes bankowców. W pewnych warunkach
        grozi to takim kryzysem jak ostatnio w USA, gdzie ok 2 mln ludzi jest
        zagrożonych niewypłacalnością, z racji pobranych kredytów budowlanych, które
        nie są spłacane. W ten sposób "darowane" przez polityków mieszkania mogą stać
        się własnością banków.
        • Gość: spieprzaj_dziadu1 Re: "Pojezierze" chce protestu IP: 88.156.63.* 23.03.07, 09:30
          Czekałem na mieszkanie ze sp-ni ponad 10 lat. I już od początku miałem pełen
          wkład. Na koniec żeby te mieszkanie dostać musiałem dopłacić ("uzupełnić
          wkład") kilka tys. zł. W tym czasie sp-nia sprzedawała mieszkania swoim
          członkom po 800 zł. Niektórzy z nich jako b. ważni wojskowi, nauczyciele
          akademiccy, milicjanci, członkowie KW PZPR (listę mozna ciągnąć) czekali na
          mieszkanie 2-3 mies. To pod moje nazwisko i gromadzone przeze mnie pieniądze ta
          spóldzielnia zaciagała kredyty na budowę mieszkań, które potem rozdawała
          wymienionym ludziom. Jak musiałem spłacać drakońskie dsetki od kredytów, nikt z
          członków sp-ni mnie nie pomagał. Grożono mi wyprowadzką i kazano udać się do
          MOPS. A więc chrzanię taką solidarność. Tak jak napisałem wcześniej - teraz 10
          lat płacę na docieplenie, a docieplają chyba kogośinnego. To m.in. dlatego chcę
          ze Sp-ni się wydzielić byle na odpowiednich warunkach. Nie chcę mieć niczego
          wspólnego z panami prezesami. A Barański niech sobie protestuje, ale we własnym
          imieniu. Tu w tej sprawie akurat zawsze będę popierał PiS i L. Staroń - na
          którą własnie dlatego, aby załatwiła tę sprawę, głosowałem.
    • Gość: Czł spółdzielni. "Pojezierze" chce protestu IP: 88.156.63.* 23.03.07, 07:25
      Panie prezesie Barański jak mi Pan wytłumaczy ten problem. Podam na swoim
      przykładzie. Otóż po zapisdaniu się do spółdzielni musiałam wpłacić
      wielotysięczny na owe czasy wkład mieszkaniowy , następnie spółdzielnia w
      imieniu likatora czyli moim zaciągnęła kredyt wysokości pokrycia kosztó
      budowy,. Ja ten kredyt przez wiele lat spłacałem było tak że odsetki były
      wyższe od raty. NO I Teraz skoro pokryłem w całośći koszty budowy swojego
      mieszkania to czyje ono jest proszę mi powiedzieć Ano napewno nie spółdzielni,
      tylko lokatora. Mieszkania te powinny być dawno rozdane członkom a nie jak
      było wykupywane. Sółdzielnie powinny być rozwiązane ibo to twór Komuny. Jleż
      tam ludzi pracuje w biurach nie wiadomo po co. A Pan panie prezesie nie napisze
      na forum jakiej wysokości pobiera wynagrodzenie. Jeszcze jedno Po co w
      spółdzielni Rada Nadzorcza chyba jedynie do kasowania pieniędzy za posiedzeni.
      Bo jeśli chodzi o pracę to i tak zatwierdza formalnie założenia to co Zarząd
      ustali . Prezesi będą wetować każde ustawy bo boją się o stołki a co za tym
      idzie pobory. Pozdrawiam
    • Gość: Jaro39 "Pojezierze" chce protestu IP: *.um.olsztyn.pl 23.03.07, 07:54
      A ja protestuję przeci wysyłaniu protestu przez P. Barańskiego i nie podpisuję
      sie pod nim. Mieszkaniec i członek SM "Pojezierze". Proszę o podobne wpisy
      innych mieszkańsców SM "Pojezierze"
      • Gość: case54 Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.160.228.112.olsznet.ec.pl 23.03.07, 08:23
        takoż i ja się podpisuję pod protestem Jaro39. Pod prostestem Barańskiego
        pewnie podpiszą sie sprzątaczki, pracownicy administracyjni SPni, i rozmaite
        wersje kików. Tak więc Jaro39, biorąc pod uwage aktywnośc ludku zamieszkującego
        Pojezierze, bedziemy w mniejszosci :-)
      • Gość: Marek Re: "Pojezierze" chce protestu IP: *.olsztyn.mm.pl 23.03.07, 13:58
        Podpisuję się pod protestem i rzucam klatwe na tych,którzy będą działali
        przeciwko spóldzielcom.Już ktoś poprzez jakiegoś szamana afrykańskiego rzucił
        afrykańską klątwę na Procyka i co ? Nie ma go już.Walka prezesów spóldzielni o
        stołki i potężne pobory.Oni biorą miesięcznie tyle ile niejeden spółdzielca
        przez cały rok.Granda i łajdactwo.Zabrali by się do normalnej ,porządnej pracy
        a nie żerowali na spółdzielcach .To nie spółdzielcy wybieraja prezesów (jeśli
        spóldzielcy to sporadycznie) to skorumpowane przez Zarządy SM Rady
        Nadzorcze,których członkowie czerpią z tej racji niezłe profity.I to co
        najgorsze z naszych pieniędzy.Spółdzielnią są członkowie tej spółdzielni a nie
        członkowie Zarządów.
        • muraszka1 Re: "Pojezierze" chce protestu 24.03.07, 05:37
          pracownicy spoldzielni biegali wczoraj po osiedlu z pisemkiem i lista
          (po godzinach pracy),idzie "nowe" ;)
    • zygmak Mam propozycje,,,, 23.03.07, 12:54
      zmienic prawo spoldzilecze z wpisem dozywotniego pelnienia fukcji hehehe
      a tak powaznie,,,rozpedzic to zbiorowisko postkomunistyczne,,cyckali na style
      lat i nadal to robia,,,a ludzie jeszcze ich bronia,,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka