Dodaj do ulubionych

Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt

29.04.07, 10:36
Czy ktoś z obecnych na forum wybudował dom za pośrednictwem Chmiel-domu lub
Projektu? Jeśli tak proszę o opinię na temat tych firmy jak budują (jakość),
terminowość, ceny itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lxx Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.ols.vectranet.pl 29.04.07, 11:46
      Nie odważyłbym się na Chmiel-dom, znam przypadek wybudowanego domu w Gadach,
      porażka.
      • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.07, 15:02
        hmm.. a czy to projekt nie budowal szeregowcow na bartaskiej? wedlug mnie
        ciekawe sa i bardzo interesujaco polozone..

a co do cen? jakie ci zaproponowali?
        • tymonia1975 Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt 01.05.07, 19:53
          Dzisiaj zrobiłam 3 godzinny objazd po budowach domów w Olsztynie. Boże jak to
          miasto się zabudowało, w kazdym miejscu wciskają developerzy wszystko co się
          da. O szeregówkach na Bartąskiej mogę zapomnieć. Ludzie, którzy tam mieszkają
          generalnie nie narzekają na wykonawcę - projekt, chociaż domy mogłyby być ich
          zdaniem większe. Ale co mają narzekać, ładnie wykonane, ładnie ogrodzone, mają
          polbruk pod sam dom i oświetlenie. Szkoda tylko że za niedługi czas powstaną im
          prawie na przeciwko bloki!!! Z tego co mówili to te domy rzadko ktoś
          odsprzedaje. Potem pojechaliśmy z mężem do Gutkowa, tam też buduje m.in
          projekt - nawet szyld stoi. Oglądaliśmy szeregoce. Domy nie najgorsze, podobno
          ich cena wynosi ok. 500 tys. zł - za stan surowy. Nawet na niektórych budowach
          ludzie dzisiaj pracowali. Byliśmy też na Jarotach - tam gdzie mają być te
          szeregowce za 560 tys. Miejsce fajne , ale ktoś postawił jakiś jeden
          beznadzejny blok na tym osiedlu, porażka. Ale na Jarotach to nie wiem kto
          buduje. Byliśmy też w Sząbruku, ale jak dla nas to za daleko, a domy stoją w
          szczerym polu. Tam z kolei trafiliśmy na domy chmiel domu i ludzie- właściciele
          troche narzekali, na kiepską robotę, krzywe ściany. Generalnie ani nie chwalili
          ale też bardzo nie odradzali.

Może te domy szeregowe to kiepski pomysł, niektórzy znajomi nam odradzają
          zakup, że to prawie jak w bloku. A wracając do ceny to już chyba taniej nie
          będzie. Na Jarotach wychodzi coś około 3500 zł za metr to i tak taniej niż za
          metr w bloku bloku.
          • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 02.05.07, 10:16
            a jonkowo i dorotowo nie wchodzi w gre?
            www.domywjonkowie.pl
            • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 02.05.07, 10:16
              www.dorotowo.com.pl
      • Gość: tymonia1975 Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 15:22
        A co słyszałeś, dom się zawalił :-(, były ustarki?
        • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.07, 15:24
          a i jeszcze pytanie - w jakeij lokalizacji chcesz? z ich dzialka czy swoja?
          • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 29.04.07, 15:57
            hmmm... myslisz ze jestes cwana gdy olewasz czyjes pytania i ignorujesz, a
            liczysz ze sama sie tylko egoistycznie dowiesz i dostaniesz odpowiedz na swoje?
            Forum dziala w dwie strony, tez trzeba od siebie cos dac aby dostac....

chcialas sie dowiedziec, a swoim cwaniactwem spowodowalas, ze duzo z tego moze
            nie byc, bo jak sama kogos olewasz to i ktos cie oleje zamiast ci napisac
            interesujace fakty..
            • tymonia1975 Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt 30.04.07, 17:34
              Jeżeli ktoś poczuł się urażony tym, że nie odpisuję to wyjaśniam, że wczoraj
              miałam gości i nie miałam czasu pisać, dopiero teraz mam chwilkę. Otóż zrobiłam
              w dniu dzisiejszym rozeznanie na temat olsztyńskich developerów i ich praktyk.
              Generalnie ci którzy kupili domy 2-5 lat temu twierdzą, że są one lepiej
              wybudowane od tych dzisiejszych budowanych w pośpiechu. Poza tym stosowane są
              takie praktyki (oczywiście nie przez wszystkich zaznaczam!!!!, ale nie będę ich
              dzielić na poszczególne firmy):
              1. firmy budujące domy / mieszkania wypowiadają umowy, kiedy trafi się ktoś z
              większą kasą.
              2. omijają zapisy w umowach, np. napisane jest że będzie wybudowane ogrodzenie,
              wylewki na podłogach itp, a potem się z tego wycofują, a jak próbujesz coś
              wywalczyć to cię straszą że rozwiążą z tobą umowę, bo już kolejka chętnych
              czaka na twoje miejsce.
              3. mają opóźnienia w budowie, ale jak ty się opóźnisz z ratą to płacisz odsetki
              ustawowe.
              4. używają innych materiałów do budowy niż te określone w umowie, niestety
              najczęściej tańszych i gorszej jakości.
              5. na swoich stronach internetowych piszą że można wprowadzać zmiany, a jak
              przychodzi do konktetów to można tylko sobie tylko dzwi przesunąć w
              pomieszczeniach, a omianie okiem, ich ilości można zapomnieć.

Kiedyś było lepiej bo chętnych było mniej i dbali o klienta. Domku szukałam już
              5 lat temu, ale wtedy nie było mnie stać. Jak tylko wspomnisz developerowi, że
              chcesz budować na kredyt to patrzą na ciebie jak na klienta drugiej kategorii.
              Tylko ciekawa jestem kto jest w stanie tak od ręki wyciągnąć 500 tys. zł. A jak
              bym miała tę kasę sama bym się budowała.
              Sama dzisiaj słyszałam u jednego developera, o kliencie który był przede mną,
              że on to za gotówkę chce kupić. Pytam po co mi ta wiedza.

Dziasiaj w olszyńskiej znalazłam fajną ofetę - biura nieruchomości- o sprzedaży
              domków szeregowych na os. bajkowym. Fajne miejsce, blisko lasu, kurde tylko
              drogo - 560.000 zł. + pewnie prowizja biura. Jak dowiem się czegoś więcej dam
              znać. Nawet nie wiem kto je buduje.

Ps. zapomiałam dodać. Znajomi moich znajomych wybudowali sobie domek szeregowy
              przez developera w Olsztynie. Teraz go wykańczają. Dzisiaj dowiedziałam się ,
              że mają opuszczony sufit w salonie, za wysoki fundament, brakuje kilku
              przewodów kominowych, dzwi wejsciowe są porysowane i nadają się do wymiany, a
              poza tym są krzywych ściany, a elewacja miejscami odpada. Zastanawiają się
              nawet czy tego domu nie sprzedać w takim stanie jaki jest. Teraz żałużą że
              odbierając budynek nie zatrudnili jakiegoś inspektora - rzeczoznawcę, który by
              wyłapał te usterki przed podpisaniem aktu notarialnego.
              • Gość: Lxx Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.ols.vectranet.pl 30.04.07, 22:00
                Chyba wszyscy zapomnieli o co pytał się pierwszy rozmowca. Jemu chodziło o to
                czy ktoś doradzi, czy budować dom przez podane dwie firmy a nie o ogólną
                dyskusję na temat budownictwa.
                Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie przy budowie oszczędzają niezależnie od
                tego czy sami budują, czy ktoś im buduje. Gadanie o złej jakości po odbiorze
                nie ma sensu. Wystarczyło zatrudnić przy odbiorze domu czy mieszkania
                inżyniera budowlanego a pokazałby większość błędów.
              • Gość: edziu Re: Budowa domu - Chmiel - dom czy Projekt IP: *.olsztyn.mm.pl 30.04.07, 22:00
                wedlug mnie 560 tys za szeregowke to rozboj w bialy dzien, z wykonczeniem licz
                700tys... i po bokach masz sasiadow....

za tyle kupisz spkojnie wolnostojacy wiekszy dom...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka