rpd 08.08.03, 21:53 www.wm.pl/Index.php?ct=ostroda&sct=ostroda&id=508173 Pożyjemy,zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hakenbu Re: Kanał Ostróda-Elbląg IP: 212.244.77.* 11.08.03, 14:01 A gdyby tak nie 40 tyś. turystów, a dajmy na to 100 tyś. zaczęło pływać kanałem? Ten kanał to prawdziwa perła, pozwolić jej szczeznąć byłaby to największa głupota. Rozebrali już kolej Ostróda - Morag, też mogłaby byc z tego niezła atrakcja turystyczna, no to choć pochylnie sie ostaną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petara Kanał Ostróda-Elbląg, to sukces do wzięcia !!! IP: *.ostroda.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 10:20 Jak widać nadszedł czas, by po raz kolejny wziąść się za poważne decyzje i poważne pieniądze. Kanał ma swoja wartość, samorządy w zdłuz kanału powinne coś zrobić aby na nim zarabiać. Oczywiście na wstępie, trzeba go podłębić. Potrzebny jest jasny rozdził kompetencji pomiędzy Żegluga Ostródzką a gminami. Odpowiedz Link Zgłoś
rpd Re: Kanał Ostróda-Elbląg, to sukces do wzięcia ! 12.08.03, 23:17 Zgadzam się.Musi być dokonany wyrażny podział zadań i obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
rpd Re: Kanał Ostróda-Elbląg 13.08.03, 08:42 Narazie się udało.RZDW w Gdańsku przekaże 1,5mln zł na pogłębienie jeziora Druzno.I tak od kryzysu do kryzysu,znajdują się pieniądze tylko na najpotrzebniejsze naprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
petara Re: Kanał Ostróda-Elbląg 14.08.03, 17:36 Słyszałem o projekcie kompleksowym dla całego regionu kanału. Czy skończy sie na marzeniach czas pokaże. Dziś, jest jedno pewne, każda gmina klepie swoje a Żegluga Ostródzka, jest tylko gminy Ostróda Miasto. Panowie już nie długo warunki unijne! Odpowiedz Link Zgłoś
rpd Re: Kanał Ostróda-Elbląg 14.08.03, 21:44 petara napisał: > Słyszałem o projekcie kompleksowym dla całego regionu kanału. Czy skończy sie > na marzeniach czas pokaże. Dziś, jest jedno pewne, każda gmina klepie swoje a > Żegluga Ostródzka, jest tylko gminy Ostróda Miasto. Panowie już nie długo > warunki unijne! Liczę na tą całą Unię.Może sytuacja w końcu się unormuje.Jednak nikt nie rozwiąże naszych problemów za nas.Może nam w tym co najwyżej pomóc. Jeśli cała administracja publiczna nadal będzie tak wspaniale działać,to łatwo zmarnuje szansę na szybszy rozwój regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
petara Re: Kanał Ostróda-Elbląg 15.08.03, 10:18 Jak by to powiedziec po ludzku? Prawda jest take , że za wiele sie nuie zmieni w samej administracji publicznej, byłem kiedyś radnym i wiem o czym mówie. Najgorsze w tym wszystkim jest to , ze nie ma tam jasnej i czytelnej sytuacji jezeli chodzi o podział kompetencji. Żadna gmina nie chce dokładać do kanału ale czerpać z niego zyski. Kiedy z różnych miejsc, dociera "żywy" pieniądz, wówczas zaczyna się dyskusja jak i gdzie, to wydać i dlaczego nie na to, czy tamto. To jest Polska ! Jezeli chodzi o wykorzystanie szansy po wejsciu Polski do Unii nie obawiam się tego , że coś zostanie zmarnowane, bo po prostu i tak bedzie i to jest wypadkowa rzeczywistości, czy ja, kto woli gospodarki. Dziś mówi sie o preferencyjnych kredytach czy finsowych bezwrotnych pozyczkach od 25% do 50% całosci inwestycji. Czas "leci" a czas to pieniądz! Odpowiedz Link Zgłoś
rpd Re: Kanał Ostróda-Elbląg 15.08.03, 10:57 Zgadzam się z Tobą.Jak to mówią,sukces ma wielu ojców,ale jeśli chodzi o koszty już tak nie jest. Moim zdaniem ten region ma niesamowitą szansę rozwoju i to przede wszystkim dzięki turystyce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś