Dodaj do ulubionych

katolicyzm polski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 21:12
Z tego forum zieje nienawiść do wszystkich i wszystkiego.Jak to więc jest z
90% katolików w społeczeństwie polskim,także w Olsztynie.Kto nauczył nas aż
takiej nienawiści?
Obserwuj wątek
    • Gość: ikm Re: katolicyzm polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 22:15

Nowa wiara / katolicyzm polski /?
      • Gość: Ola Re: katolicyzm polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 22:38
        Widocznie taki to katolik
        • Gość: Olsztynianka Re: katolicyzm polski IP: *.ols.vectranet.pl 28.02.08, 23:31
          A pani to chyba katoliczka Polska
          • edico Re: katolicyzm polski 11.02.14, 13:41
            W całek krasie tego katolicyzmu. W starodawnych czasach pierwotni ludzi składali na ołtarzubogu ofiarę z własnych dzieci. Dzisiaj katolicyzm na tyle się ucywilizował, że katolicy składają ofiarę z własnych dzieci na ołtarzu pedofilskich zapędów funkcjonariuszy kościelnych.
            • Gość: mk Trynkiewicz był molestowany przez księdza IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.14, 01:18
              forum.gazeta.pl/forum/w,721,149470582,,Trynkiewicz_byl_molestowany_przez_ksiedza_.html?v=2
              • Gość: mix Re: Trynkiewicz był molestowany przez księdza IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.14, 00:25
                scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1/1538627_249180488589231_1163312028_n.jpg
    • pery-skop Re: katolicyzm polski 29.02.08, 11:54
      Katolicyzm nie wiele ma wspólnego z pobożnością, wielu świętych grzeszyło nim
      odmienili swoje życie. Za dużo wymagasz od zwykłych śmiertelników, przecież
      nowonarodzone dziecko, rodzi się z grzechem pierworodnym. Jak widać nawet
      sakrament chrztu nie odmienia prawdziwej natury człowieka.
      • mreck taka gmina 29.02.08, 12:25
        ni nizina ni wyżyna.
        • edico Legion Chrystusa potępił swojego założyciela 10.02.14, 21:25
          Zgromadzenie Legioniści Chrystusa, w którym doszło do największego skandalu pedofilii w Kościele, wyraziło wczoraj ubolewanie z powodu zgorszenia wywołanego serią seksualnych przestępstw swojego założyciela ks. Marcial Maciel Degollado.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15414103,Legion_Chrystusa_potepil_swojego_zalozyciela_i_przeprosil.html#TRrelSST
          Sprawa była tajemnicą Poliszynela, tylko Watykan przez 59 lat nic nie wiedział a raczej nie chciał wiedzieć.

Marcial Maciel
          • Gość: mix Re: Legion Chrystusa potępił swojego założyciela IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.14, 23:00
            Jest to raczej środowiskowy kołtunizm religijny, niż jakakolwiek świadomość dążenia do religijnej prawdy.
    • mobydickzolsztyna Re: katolicyzm polski 29.02.08, 13:51
      Muszę przyznać, że spodziewałem się osłabienia tej nienawiści, po wzięciu
      (NARESZCIE!) sprawy w ręce przez te opieszałe Instytucje, które są właśnie
      ZOBOWIĄZANE do wyjaśniania Prawdy: - "winien?-nie winien?".

To prawda, że były całe lata, gdy "wszyscy, także ci na świeczniku" tylko
      "szemrali, bąkali", zamiast przystąpić do swoich obowiązków!

To prawda, że mieliśmy moralny obowiązek wspierać osamotnioną "Rzepę", gdy
      lokalne Media były "CZYMŚ" skrępowane!
      (czyżby zabrakło odpowiednich pęt na skrępowanie także "DEBATY"?)

Jednak, w końcu, razem z "Rzepą", ZMUSILIŚMY "zobowiązanych niby z urzędu" do
      wysłuchania oskarżeń i podjęcia czynności dla sprawdzenia ich słuszności.

To prawda, że tylko Profesjonałowie Walki (bokserzy, komandosi itp) umieją
      walczyć BEZNAMIĘTNIE.
      My, Amatorzy - łatwo się angażujemy emocjonalnie.
      Niestety - niekiedy, aż do stopnia NIENAWIŚCI!

Przypomnę fragment "Prośby" Herberta
      "... a potem po skończonej walce
      pozwól nam rozprostować palce ...
      ... zacznie się wtedy jeszcze raz
      otwartych dłoni wielka sprawa ..."

To prawda, że jeszcze nie wiadomo, czy ta walka tak "do końca skończona".
      Może jeszcze będziemy MUSIELI KRZYCZEĆ, jak Rodziny górników z "Wujka", których
      zabiły chyba drobne meteoryty!
      Ale to tylko "może?".
      Na razie - POWINNIŚMY być dobrej myśli!

Nie zaciskajmy tych pięści zanadto, bo Nam się paznokcie wbiją i już nie
      będziemy MOGLI rozprostować palców!
      Dawno, dawno temu, pewien Rycerz aż tak się zapalił, że po wygranej bitwie
      jeszcze latał po obozie i machał mieczem.
      Pokaleczył Kucharza, no i było po zupie!
      Czego Nam nie życzę.

===================================================
      PS
      Nie wiem tylko, JAK się odezwać do narastającej NOWEJ nienawiści.

Do nienawiści wobec Ofiar:
      - "jak baba daje, to chłop bierze",
      - "czy można zgwałcić prostytutkę? Hłe, hłe! (cytują Patrona chamskiej nienawiści),
      - NIE MA czegoś takiego, jak "nadużycie stanowiska służbowego",
      - po latach sobie "przypomniała"! (a może się bała SAMOTNEGO stanięcia wobec
      Bydlaków [to Wy? Och chyba nie!]),
      - jak ona wygląda? jak ona mówi? (nie mieszaj banialuków z PRZESTĘPSTWAMI!)

Nienawistnicy!

Tu sprawa nie idzie o sex, ani o wulgarność, ani o rozwiązłość itp itd
      - to nie są NASZE SPRAWY! Zabrać swoje nochale!

Sprawa dotyczy PRZYMUSU, wykorzystywania Stanowiska Służbowego, lub nawet siły
      fizycznej.
      Czy TO rzeczywiście było, czy nie było - TERAZ zbada Sąd.
      (Bośmy z tymi Dziewczynami i Rzepą do tego "SIŁĄ" DOPROWADZILI po latach
      "łajdackiej ciszy")
      Nie stawiajcie Komukolwiek zarzutów, które w ogóle NIE BĘDĄ sądownie rozpatrywane.

Winnych "w tych sprawach" szukajcie sobie w kręgach rodzinnych i znajomych.
      Tam sobie "wyrokujcie", aż oberwiecie pięścią w nos!

To chyba Oni wypominali przed kilku dniami: "nienawiść" i "osądzanie Biedaczka
      PRZED osądzeniem"?
      Czy to, co robią TERAZ, nie jest straszliwym "osądzeniem", którego już nie
      rozpatrzy, nie odwoła, żaden Sąd PRAWDZIWY?

Nasz "krzyk" miał tylko wymusić PRAWDZIWE OSĄDZENIE.

A Ich "krzyk"?
      Jest NAPRAWDĘ wydaniem "wyroku" bez możliwości odwołania i egzekucją!

Czy wśród nich są Ludzie z Sumieniem, obojętnie: "wyznaniowym", czy
      "laicko-etycznym"?
      Czy TO jest horda Orek i Goblinów zalewająca Nas?
    • Gość: mark Re: jeden z bywszych posłów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:32
      swego czasu wypowiedział się w tym stylu "Polska może być byle jaka, byle była
      katolicka"
      • mobydickzolsztyna Re: jeden z bywszych posłów 01.03.08, 00:04
        Mark i Edico!

To właśnie jest ta "ciemna strona" KRÓTKICH postów.
        To prawda, że COŚ bąknęliście, ale NADAL nie wiadomo z tego "pik pik!": - za
        CZYM jesteście w Temacie Wątku?

Czy jesteście BEZWARUNKOWO przeciwni nienawiści wylazłej spod ziemi, i zbędnie
        NADAL trwającej, ostatnio w Olsztynie?

Czy "w pewnych, słusznych przesłaniach" - uważacie Ją za zasadną?

Myślałem dotąd, ze "ostrożni w gębie" to tylko Urzędasy!
        • edico Re: jeden z bywszych posłów 01.03.08, 22:40
          mobydickzolsztyna napisał:

> Myślałem dotąd, ze "ostrożni w gębie" to tylko Urzędasy!
          Jest to duży plus, skoro uważasz, że myślałeś. Mam nadzieję, że nie masz zamiaru
          rywalizować ze wspomnianą Sowińską o strefy o niepojęte zgniotu ;))
        • Gość: mark Teoretyczne bąkanie mobbydicka IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.14, 22:45
          mobydickzolsztyna napisał:

> To właśnie jest ta "ciemna strona" KRÓTKICH postów.
          > To prawda, że COŚ bąknęliście, ale NADAL nie wiadomo z tego "pik pik!": - za
          > CZYM jesteście w Temacie Wątku?
          Czy potrzebna jest łopatologia a nie chociaż drobny wysiłek umysłowy?

> Czy jesteście BEZWARUNKOWO przeciwni nienawiści wylazłej spod ziemi, i zbędnie
          > NADAL trwającej, ostatnio w Olsztynie?
          Genderowe Oko kieruje Twoimi zdolnościami dedukcyjnymi? Chociaż czasami warto zastanowić się nad tym, co to igelne oko czy ucho wciska. A może też chcesz być panią profesor Pawłowicz polskiego Kościoła?
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,15429345,Ks__Sowa_ostro_krytykuje_ks__Oko__Darek_chce_byc_pania.html#BoxWiad2img
          > Czy "w pewnych, słusznych przesłaniach" - uważacie Ją za zasadną?
          A jakie Twoim zdaniem są sprawy słuszne, czy niesłuszne?

> Myślałem dotąd, ze "ostrożni w gębie" to tylko Urzędasy!
          Niestety, ale tego powiedzieć o zindoktrynowanych wartościami katolickimi powoedzieć się nie da nawet w myślach.
        • edico "ciemna strona" kościoła mobbydicka 11.02.14, 14:32
          Mariusz Trynkjiewicz - Gdy miałem 12 lat, zostałem przymuszony po raz pierwszy do tego (chociaż naprawdę, gdy sięgnę pamięcią - to mój pierwszy kontakt z tym miał miejsce wtedy, gdy miałem 10 lat). Później - w sądzie - będzie utrzymywał, że "ten pierwszy raz przydarzył mu się z księdzem."
          tv.se.pl/wiadomosci/trynkiewicz-byl-molestowany-przez-ksiedza,4723/
          "W czasie procesu Trynkiewicza podejrzewano go satanizm. On sam tak odpowiada na pytanie oskarżyciela publicznego Stanisława Kaczmarka: „ Powtarzam raz jeszcze; nie należałem i nie należę do sekty satanistów. To, że znaleziono u mnie rysunek odwróconego krzyża, nie jest oznaką przynależności do sekty satanistów… Narysowałem to w takiej formie dlatego, że była to odwrotność symbolu Kościoła… Znienawidziłem Kościół w wieku dziesięciu lat, kiedy ksiądz dokonał na mnie czynu lubieżnego, a teraz ten sam ksiądz wypowiada się o mnie w gazecie, że ja nie chodziłem do kościoła ani do komunii…”"
          • Gość: mix Paranoja klerykalna IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.14, 00:24
            www.youtube.com/watch?v=2gfzDznJaIg
            • Gość: mix Re: Paranoja klerykalna IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.14, 00:30
              Ks. Oko: "W Polsce ideologię gender realizują lesbijki, nienawidzące mężczyzn, duchowo i fizycznie są spadkobierczyniami komunizmu. Trzeba chronić mężczyzn. » Seksmisja «staje się realem".

"Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie odwołuje wykład ks. Oko, który głosi, że gender to ideologia nienawidzących mężczyzn lesbijek. - Nie możemy tego uznać za konferencję naukową - oświadczają władze uczelni. "
              lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15410792,Uczelnia_nie_wpusci_ks__Oko__Kanclerz__Sam_jestem.html#LokLubTxt#ixzz2sbxNZFgE
    • edico czyli obsesja niekontrolowana 29.02.08, 21:00
      www.gazetawyborcza.pl/1,75477,4811860.html
      • Gość: syn Re: czyli obsesja niekontrolowana moja sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 00:12
        www.pis.org.pl/multimedia.php
        • Gość: mark Re: czyli obsesja niekontrolowana moja sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 10:51
          PiS-owskie baśnie z tysiąca i jednej nocy - wybór rzeczywiście adekwatny do
          atmosfery panującej w tym środowisku. Warto pokusić się o wydanie albumowe ku
          pamięci potomnym :))

Gratulacje :))
    • Gość: jan Re: katolicyzm polski to mitomania IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.14, 11:58
      Może dlatego, że katolicy coraz bardziej przekonują się, czym właściwie jest katolicyzm. Wystarczy poczytać sobie "Polskę Piastów" Jasienicy (ogłoszonego wrogiem komuny), wydaną jeszcze w latach 60-tych. Jest tam i o opisanych wyżej faktach, i o sprzeciwach i buntach wobec "nowego porządku" za rządów pierwszych Piastów.
      Oficjalna historia Polski przedstawia Kościół katolicki jako zaczyn Państwa Polskiego. Przy tym zupełnie pomijane są fakty, przeczące temu poglądowi. Jest to jeden z najważniejszych i najbardziej fałszywych narodowo-katolickich mitów. Chrześcijaństwo jako takie nie stworzyło państwa, ale bez tego politycznego aktu zwanego "chrztem" państwo by się w tamtych czasach nie utrzymało. Ziemie polskie stałyby się takim samym "terenem misyjnym" jak Prusy. Przyjęcie chrześcijaństwa przez Mieszka jest jednym z nielicznych przypadków myślenia dalekowzrocznego zgodnie z interesami państwa w naszej historii.

• n4eu Re: katolicyzm polski to mitomania 10.02.14, 12:16
        Wystarczy poczytac Jasienicy Polske Jagiellonow zeby dowiedziec sie tez ze glowna kluczowa i najwazniejsza przyczyne upadku Rzeczpospolitej upatruje on w odejsciu od katolickich korzeni i skierowaniu glownej uwagi panstwa na wschod jako tendencji zgubnej dla Polakow. Mysle ze do dzis ta teza Jasienicy jest bardzo aktualna.
        • Gość: jan Re: katolicyzm polski to mitomania IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.14, 13:21
          Wystarczy poczytać ciebie, by mieć pełnie niczym nieskażonego obrazu takiego katolocyzmu.
          • n4eu Re: katolicyzm polski to mitomania 10.02.14, 13:56
            Sorki matolku jak zwykle nie zgadles, bo widzisz ja niestety nie lubie czarnulkow :)
            • Gość: jan Re: katolicyzm polski to mitomania IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.14, 20:35
              Doskonale to widać po uprawianej kartoflanej filozofii na forum.
              • Gość: SD Re: katolicyzm polski to mitomania IP: *.olsztyn.mm.pl 10.02.14, 21:38
                wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/450499,ksiadz-kazimierz-sowa-krytykuje-poslanke-krystyne-pawlowicz.html
                • edico Re: katolicyzm polski to fatalna mitomania 11.02.14, 16:58
                  W polskim Kościele - zarówno tym na dole jak i u góry - obserwujemy postawy i zachowania jakby jeszcze z epoki wypraw krzyżowych. Nie wiem, czy klerykalizm wciskany przez tzw. duchownych powtarzających stare i dawno upadłe frazesy zatrzyma rewolucję w kościele powstałą po abdykacji Ratzingera. Po raz pierwszy głowa tego kościoła została osądzona przez TRYBUNAŁEM W HADZE – jako winien ZBRODNI PRZECIWKO LUDZKOŚCI. Tekst oryginalny oskarżenia jest do przeczytania pod adresem:
                  www.kanzlei-sailer.de/papst-strafanzeige-2011.pdf
                  Bezwzględna słuszność takiego postawienia sprawy przed głową Kościoła katolickiego wydaje się w pełni potwierdzać dotychczas wyciszana jego przeszlość:
                  wolna-polska.pl/wiadomosci/ratzinger-bral-udzial-w-mordach-rytualnych-2013-11
                  Hierarchowie Kościoła nie chcą jednak tego zrozumieć, że to co było, już "se na vrati" i chowanie się pod sukienką wcale nie musi oznaczać pełnej swawoli i bezkarności. Tym samym pogłębia się narastająca przepaść między hierarchią kościelną a wiernymi tego Kościoła, o czym coraz częściej zaczynają głośno móweić nawet m.in. tacy jak ks. Kazimierz Sowa, mimo zamykania im ust.

Papież Św Feliks III powiedział jasno, co musimy zrobić: "Brak sprzeciwu wobec błędu jest jego zatwierdzeniem, a nie bronienie prawdy oznacza jej tłumienie. Zaprawdę zaniedbanie obowiązku zawstydzenia złych ludzi wtedy, kiedy możemy to zrobić, jest nie mniejszym grzechem niż ten, gdy się ich zachęca do grzechu". Tylko który katolik ma odwagę odświażyć swoją wiedzę religijną czymś innym poza wątpliwej jakości z wielu względów niedzielnym kazaniem?

Pewną ciekawostką jest mianowanie na stanowisko papieskiego jałmużnika polskiego biskupa Konrada Krajewskiego. Mam nadzieję, że to nie będzie jedynie tylko wymowna symbolika Vaticanum w ocenie fatalnej postawy polskiego kościoła wobec wyzwania współczesności i prawdy, ale także kierunek nadchodzących zmian oczekiwany polskim Kościele.
                  • Gość: Jasio Re: katolicyzm polski to fatalna mitomania IP: *.xdsl.centertel.pl 11.02.14, 18:05
                    U nas na wsi chłopy mówili:
                    "Modli się pod figurą a diabła ma za skórą."
                    • edico Re: katolicyzm polski to fatalna mitomania 11.02.14, 20:05
                      Kościół katolicki to przedziwna organizacja. Głosi same pozytywne hasła i chwali dobre czyny. Natomiast jego członkowie działają wbrew swym klasycznym hasłom i wezwaniom popełniając nieustannie haniebne czyny.
    • Gość: hihi Re: katolicyzm polski czyli miłość po katolicku IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.14, 17:40
      Proboszcz podczas mszy św. uderzył dziecko w twarz
      poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,15436589,Proboszcz_podczas_mszy_sw__uderzyl_dziecko_w_twarz_.html?piano_t=1
    • Gość: mix Re: katolicyzm polski IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.14, 21:44
      Polak katolik, to już nie jest Polska.
      • Gość: SD Re: katolicyzm polski IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.14, 20:50
        www.fakt.pl/Aktor-Na-Wspolnej-Mieczyslaw-Hryniewicz-stracil-majatek-Mieczyslaw-Hryniewicz-pozyczyl-znajomym-150-tysiecy-zlotych,artykuly,201033,1.html
        • Gość: mix Re: katolicyzm polski IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.14, 21:07
          Ze spotkania z religią zawsze najkorzystniej wychodzili jej zawodowi ewangelizatorzy i religijni moraliści. To jest to, co jest sensem istnienia tej religii w praktyce. Reszta to zwyczajna ściema dla naiwnego zaścianka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka