Dodaj do ulubionych

Skazani na intercity

IP: *.man.polbox.pl 05.08.04, 10:02
Gratuluję super pomysłów. Dzięki PKP szybciej zaczniemy latać samolotami :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jot Re: Skazani na intercity IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 05.08.04, 11:32
      Głupota nie zna granic ?
      Odpowiedzialni za takie bzdurne decyzje powinni odpowiadać za nie finansowo !!!
      • Gość: Bacz PKP trzeba podzielić i sprywatyzować IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:27
        Dopóki będziemy mieli monopol to będą wysokie ceny za kiepskie usługi. Jak państwo miało praktyczny monopol na handel to sklepy świeciły pustkami, obsługa był nieuprzejma, sprzedawała spod lady itd.
        • coorvicky No i super, tak trzymać :) !!! 06.08.04, 03:01
          Wreszcie coś drgnęło. Całym sercem popieram tę decyzję. Przy wyższych cenach PKP niezwykle dochodowe staną się linie autobusowe i zaraz jak grzyby po deszczu wyrastać zaczną nowe prywatne połączenia. A PKP zbankrutuje :) Dawno tak radosnej wiadomości nie przeczytałem, jak powyższa. PKP stoi na krawędzi i robi krok na przód :D
    • Gość: tomga Re: Skazani na intercity IP: *.limes.com.pl 05.08.04, 11:35
      moze za 100 lat pociag z Gdanska do Łodzi nie bedzie jezdził jak teraz 6 godzin
      tylko 5.30.....
      • Gość: pasazer Re: Skazani na intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:28
        I nie bedzie taki koszmarny i smierdzacy..
    • Gość: x PolskiExpress już zaciera ręce...! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:36
      • lambert77 Re: PolskiExpress już zaciera ręce...! 05.08.04, 15:33
        Może i zaciera ręce ale ja bym się z tego nie cieszył niestety nie wszyscy
        mieszkają na trasie Kudowa - Wrocław - Warszawa żeby móc jeździć PEx niektórzy
        byliby skazani na poświęcenie 3 godzin na dojazd do wrocka musieliby spróbować
        kupić bilet bo niestety rezerwacji u nich nie widziałem ani możliwości robienia
        przedpłat kartą a potem tłuc sie np z wrocka 6 godzin autobusem co razem daje 9
        godzin w podróży.
        Powiedzmy sobie szczerze nikt na tym nie zyska straci PKP Przewozy Regionalne a
        Intercity tak naprawdę będzie miało minimalny zysk wiele osób zrezygnuje
        poprostu bo ich nie będzie stać.
    • Gość: ja Re: Skazani na intercity IP: *.idg.com.pl 05.08.04, 11:39
      Wyjaśniam skrót PKP: "Pierdol Koleje Państwowe", albo lepiej "Po co Kurwa
      Pojechałeś" a głównym hasłem reklamującym przewozy państwową koleją powinno
      być: Pojechałeś? Broń się sam.
    • Gość: ja reptar Re: Skazani na intercity IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:47
      w sumie to ta kolej to stado glupoli normalnie wszystkim z gornej polkii
      gratuluje debilizmu :) pozdrawiam jezdzacy pociagami
    • Gość: mech PKP nie potrzebuje pasażerów IP: *.torun.mm.pl 05.08.04, 12:48
      dziekuję w imieniu Polskiego Expresu i innych linii autobusowych:)
    • Gość: askacom Moze taki system jak w Czechach ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.04, 14:33
      pkp mogłoby się wiele nauczyć od czeskich kolei !!!! Polecam poobserwowac !
      • Gość: mazorka Re: Moze taki system jak w Czechach ? IP: *.infkat / *.uni.lodz.pl 05.08.04, 14:39
        Przejrzałam ich! PKP chce po prostu,żeby pasażer płacił za bilet i nawet nie
        wsiadał do pociągu, tylko grzecznie dreptał na piechotę, tam gdzie zamierza.
        Oto sen złoty włodarzy PKP!
    • Gość: steadler studenci i inni pojada PKEsem lub stopem !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:37
      juz teraz tak jest szybciej i taniej
      • Gość: mazorka Re: studenci i inni pojada PKEsem lub stopem !!!! IP: *.infkat / *.uni.lodz.pl 05.08.04, 14:40
        Jeśli o mnie chodzi, to wolę nawet wozem drabiniastym niż pociągiem PKP:)
    • Gość: student Kto jeszcze jezdzi koleja? IP: *.unizh.ch 05.08.04, 14:47
      Juz dawno przesiadlem sie do dalekobierznych autobusow PKS-u i innych
      przewoznikow. Jezdze taniej, wygodniej, czysciej ....
    • Gość: Winiarz No i dobrze, ja juz ich mam w d..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 15:06
      A niech robią co chcą, Ja już i tak prawie w ogole nie jeżdzę koleją. Autobusy
      stały się o wiele tańsze i wygodniejsze. Nie trzeba użerać sie z rezerwą i
      głupimi jak buty SOKistami. Bilet namojej trasie przez rok podrożał o około 6
      pln, a jakośc połączeń i obsługi sie w ogóle nie zmieniła. jeszcze trzy lata i
      PKP wypadnie z biznesu - a jeśli jeszcze 2 może 3 razy wyjdą na ulicę domagać
      sie dofinansowania to społeczeństwo rozgoni tę demonstrację z własnej
      inicjatywy.
      • Gość: klik Re: No i dobrze, ja juz ich mam w d..... IP: *.crowley.pl 05.08.04, 15:15
        Ja też ! Kupiłem samochód i nie wsiądę już do pociągu.
    • Gość: olifanta Re: Skazani na intercity IP: *.pl 05.08.04, 15:21
      Fantastycznie! Czyli będziemy jeździć tymi samymi pociągami (tak samo
      brudnymi), tyle że za dużo większe pieniądze... Skoro InterCity przynosi
      straty, to niech zredukują ilość połączeń, a nie podnoszą ceny gdzie indziej!
    • Gość: zofia Re: Skazani na intercity IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.08.04, 15:24
      wlasnie mialam okazje jechac takim pociagiem wielkopolaninem z poznania do
      krakowa i spowrotem ceny straszne i chyba dlatego w calym wagonie jechaly 4
      osoby od pospiesznego jechal tylko o 30 min krocej porzadek tez nie za bardzo
      gdyby bylo polaczenie samolotem to bym sie chyba zdecydowala szybciej czysciej
      i wygodniej
    • Gość: pasazer intercity.. to brod i smrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:27
      Stan wagonow obslugujacych spolke intercity ( rowniez ekspresy) wola o pomste
      do nieba. Za takie pieniadze jezdzi sie starymi zdewastowanymi wagonami. To
      szalenstwo tych drani z PKP i jej spolek.
    • Gość: ON To przesiądziemy się na samoloty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:30
      jeśli tani przewożnicy których pzrybywa poważnie podejdą do problemu to wyprą
      PKP z rynku...PKP do muzeum!
    • Gość: ALA Re: Skazani na intercity IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 15:31
      PKP nie chce przewozów regionalnych, teraz oddaje długie trasy - to co oni chcą
      robić? Sprzedawać hamburgery? A jeszcze chodzą słuchy, że likwidują zegary na
      stacjach. To jakiś totalny idiotyzm. Czy za parę miesięcy usłyszymy o PKP-gate
      i kolejnej komisji? Za dużo pytań. Wiem.
    • elfalcone Re: Skazani na intercity 05.08.04, 15:32
      A Gazeta Wyborcza jak zawsze rzuca farmazony, niestety pismaki NIGDY nie mają
      racji, jeśli chodzi o sprawy kolejowe. Owszem, są plany przejęcia pośpiechów
      przez InterCity, aczkolwiek nie mają one być zmienione w pociągi expresowe, a
      jeśli już, to tylko pojedyncze pociągi, a nie wszystkie. Niestety, jak ktoś nie
      zna realiów kolei, to nie powinien się odzywać, a nie panikować i odstraszać
      potencjalnych klientów.
      • Gość: ALA Re: Skazani na intercity IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 15:56
        PKP jest podzielone, ale nigdy nie udało mi się tego ogarnąć. Może masz racje,
        że InterCity nie zmieni pośpiesznych. Wiem tylko jedno: to jest jeden wielki
        syf i czy PKP jest podzielone czy nie, to i tak jest dużo miejsca na machloje,
        które zapełnią kieszenie paru osób. Straciłam już nadzieje, że w Polsce może
        być inaczej i że coś tak dużego może funkcjonować poprawnie. Patrz NFZ lub
        Orlen - a to dopiero początek.
      • Gość: bylyklient Re: Skazani na intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:28
        Stan taboru PKP i InterCity sam skutecznie odstrasza klientow.
    • Gość: mniam PKP-Monopolista,bojkotuj kolej!!! IP: *.veranet.pl 05.08.04, 15:35
    • Gość: xxx Re: Skazani na intercity IP: *.gisz.sti.net.pl / 217.153.85.* 05.08.04, 15:53
      Cóż od razu widać, że mieszkamy w polsce. Debilmych pomysłów ci u nas dostatek.
      Może powinniśmy je sprzedawać za granice? Przynajmniej PKB by wzrosło. A tek
      serio to bardziej będzie mi sie teraz opłacało z Katowic nad morze jechać PKS-
      em lub Polskim Expresem z przesiadką np. w W-wie niż bezpośredno pociągiem do
      Gdańska. I napewno będę miał miejsce siedzące a nie stojące na korytarzu. Tylko
      pogratulować pomysłu!!!
    • maxxman Re: Skazani na intercity 05.08.04, 16:04
      Jeśli ten projekt rzeczywiście wejdzie w życie, czekają nas:
      - bardziej zatłoczone, zdewastowane i niebezpieczne drogi,
      - więcej zabitych w wypadkach drogowych,
      - więcej motoryzacyjnego złomu sprowadzanego zza zachodniej granicy,
      - bardziej zatrude środowisko czego pochodną będzie większa umieralność na
      nowotwory,
      - bardziej zadławiona, mniej stabilna i prawie w pełni uzależniona od cen ropy
      gospodarka,
      - totalny rozkład kolei w Polsce...

Zupełnie jak w tej reklamie kajaków w Gdańsku "Kupuj i uciekaj, tylko 150 mil
      do Szwecji".

maxxman
    • Gość: pokryfka cwaniactwo pkp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:21
      kiedy kilka lat temu zaczely sie pojawiac pociagi intercity to pomimo wyzszej oplaty
      dostrzegalem korzysci w postaci szybkiego przejazdu i czystych, schludnych wagonow.
      nareszcie nie musialem po zakonczeniu podrozy wymieniac calej gaderoby i zmywac smrodu.

jednak od jakiegos czasu pociagi intercity sa w wiekszoci przemetkowanymi pociagami pospiesznymi.
      oczywiscie zeby mimo wszystko pasazer decydowal sie na ic pociagi pospieszne zostaly pokasowane
      lub jezdza o jakichs nieludzich godzinach.

ale szczytem cwaniactwa pkp jest imho to, ze w piatek w godzinach 14-20 (albo jakos tak)
      nieobowiazuja znizki.
      skoro jest to najbardziej atrakcyjny termin towystarczy przeciez podniesc ceny (usunac znizki)
      i juz mamy pare zlotych wiecej. niech zyje monopolista.
    • Gość: klaudia Re: Skazani na intercity IP: *.elpos.net 05.08.04, 16:48
      zdecydownie wole doplacic i jechac krocej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: krakus Re: Skazani na intercity IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:56
      Ja z Krakowa do Trojmiasta i tak jezdze IC i Ex, pospiesznych dziennych nie ma,
      a w nocnych dzieja sie sceny, ktorych wole uniknac. Polski Express z przesiadka
      w Warszawie nie wchodzi w gre, bo nie sa skomunikowane.
    • Gość: Przemo Re: Skazani na intercity IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.08.04, 16:57
      W miniony weekend bylem zmuszony pojechac z Warszawy do Kolobrzegu.

"Ekspres", ktorego predkosc podrozna powinna przekraczac 100 km/h i powinien
      zatrzymywac sie tylko na duzych stacjach ( jadac od Warszawy bylyby to
      Dzialdowo, Ilawa, Malbork, Tczew, Gdansk, Sopot, Gdynia, Slupsk, Koszalin )
      wieksza czesc odcinkow pokonuje turlajac sie 60 km/h i zatrzymujac sie, pomimo
      rozkladu, w malych miasteczkach ( ustronie morskie przed Kolobrzegiem tego
      przykladem ).

Samo PKP publikuje mape stanu torowisk w Polsce przedstawiajaca ograniczenia
      predkosci skladow na calych odcinkach - po co oszukiwac ze pociagi tamtedy
      jezdzace sa ekspresami, skoro cale odcinki musza pokonywac z predkosciami rzedu
      60 km/h a nawet 40 km/h? PKP doskonale wie, ze na danym odcinku sklad pojedzie
      nie szybciej niz tyle i tyle, a mimo to ma czelnosc nazywac pociag zaslugujacy
      na miasno pospiesznego "ekspresem", w przypadku ktorego nie dosc ze bilet jest
      drozszy, to jeszcze trzeba wykupic miejscowke. Po co oszukiwac? Na miano
      ekpresow ( pociagow podrozujacych ze srednia predkosca wieksza niz 60 km/h )
      zasluguje w tej chwili w Polsce moze kilka polaczen.

Te same uwagi dotycza jazdy powrotnej - nieprawda jest jakoby miedzy Gdynia a
      Warszawa pociag nigdzie sie nie zatrzymywal, jak informowano przez interkom, na
      odcinku z kolobrzegu do koszalina "ekspres" zatrzymywal sie w kilku wioskach.

Bilet w obie strony kosztowal mnie 168 PLN. Tyle zaplace za paliwo jadac
      sam(!) ekonomicznym samochodem ( w obie strony jest ~1000 km ), a przeciez
      srodek komunikacji masowej powinien byc kilkakrotnie tanszy w przeliczeniu na
      pojedynczego pasazera!

Przemo
      • Gość: luttz Re: Skazani na intercity IP: 213.186.77.* 06.08.04, 21:38
        Nie ma takiego poc. Ex, który zatrzymuje się na stacjach, które wymnieniłeś. Z
        Warszawy do Kołobrzegu jest jeden Ex, "Posejdon", który na odcinku Warszazwa
        Wsch. - Gdańsk Gł. nie zatrzymuje sie.
        Ustronie Morskie to mała miejscowość, ale w sezonie jeżdzi tam tyle podróżnych,
        że opłaca się tam ten poc. zatrzymywać. "Posejdon" kursuje tylko w wakacje.
    • Gość: 12 Re: Skazani na intercity IP: 193.30.160.* 05.08.04, 17:00
      Podam Taki sobie przykład:Jadąc np z warszawy do szczecina i zpowrotem średniej
      klasy samochodem osobowym który spala ok 7,5 litra na 100 km benzyny
      bezołowiowej to w uproszczeniu podróż dla jednej osoby kosztuje
      7,5x5x4,14x2=OK311PLN . Podróz expresem lub intercity kosztuje ok 290PLN w obie
      strony. DLa jednej osoby jest to roznica ok 22PL na kozyść pociągu , ale
      samochod daje niezależność . DLA 2 osob podóz samochodem dalej pozostaje ok
      311PLN ,ale podróz pocigiem juz kosztuje 580PLN . Rachunek chyba jest
      prosty.Tak jest na wszystkich trasach tylko ceny i kilometry się zmieniaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka