Gość: michalroman IP: *.man.polbox.pl 05.08.04, 10:02 Gratuluję super pomysłów. Dzięki PKP szybciej zaczniemy latać samolotami :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jot Re: Skazani na intercity IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 05.08.04, 11:32 Głupota nie zna granic ? Odpowiedzialni za takie bzdurne decyzje powinni odpowiadać za nie finansowo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bacz PKP trzeba podzielić i sprywatyzować IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:27 Dopóki będziemy mieli monopol to będą wysokie ceny za kiepskie usługi. Jak państwo miało praktyczny monopol na handel to sklepy świeciły pustkami, obsługa był nieuprzejma, sprzedawała spod lady itd. Odpowiedz Link Zgłoś
coorvicky No i super, tak trzymać :) !!! 06.08.04, 03:01 Wreszcie coś drgnęło. Całym sercem popieram tę decyzję. Przy wyższych cenach PKP niezwykle dochodowe staną się linie autobusowe i zaraz jak grzyby po deszczu wyrastać zaczną nowe prywatne połączenia. A PKP zbankrutuje :) Dawno tak radosnej wiadomości nie przeczytałem, jak powyższa. PKP stoi na krawędzi i robi krok na przód :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomga Re: Skazani na intercity IP: *.limes.com.pl 05.08.04, 11:35 moze za 100 lat pociag z Gdanska do Łodzi nie bedzie jezdził jak teraz 6 godzin tylko 5.30..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Re: Skazani na intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:28 I nie bedzie taki koszmarny i smierdzacy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x PolskiExpress już zaciera ręce...! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:36 Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: PolskiExpress już zaciera ręce...! 05.08.04, 15:33 Może i zaciera ręce ale ja bym się z tego nie cieszył niestety nie wszyscy mieszkają na trasie Kudowa - Wrocław - Warszawa żeby móc jeździć PEx niektórzy byliby skazani na poświęcenie 3 godzin na dojazd do wrocka musieliby spróbować kupić bilet bo niestety rezerwacji u nich nie widziałem ani możliwości robienia przedpłat kartą a potem tłuc sie np z wrocka 6 godzin autobusem co razem daje 9 godzin w podróży. Powiedzmy sobie szczerze nikt na tym nie zyska straci PKP Przewozy Regionalne a Intercity tak naprawdę będzie miało minimalny zysk wiele osób zrezygnuje poprostu bo ich nie będzie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Skazani na intercity IP: *.idg.com.pl 05.08.04, 11:39 Wyjaśniam skrót PKP: "Pierdol Koleje Państwowe", albo lepiej "Po co Kurwa Pojechałeś" a głównym hasłem reklamującym przewozy państwową koleją powinno być: Pojechałeś? Broń się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja reptar Re: Skazani na intercity IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 11:47 w sumie to ta kolej to stado glupoli normalnie wszystkim z gornej polkii gratuluje debilizmu :) pozdrawiam jezdzacy pociagami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mech PKP nie potrzebuje pasażerów IP: *.torun.mm.pl 05.08.04, 12:48 dziekuję w imieniu Polskiego Expresu i innych linii autobusowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: askacom Moze taki system jak w Czechach ? IP: *.dip.t-dialin.net 05.08.04, 14:33 pkp mogłoby się wiele nauczyć od czeskich kolei !!!! Polecam poobserwowac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazorka Re: Moze taki system jak w Czechach ? IP: *.infkat / *.uni.lodz.pl 05.08.04, 14:39 Przejrzałam ich! PKP chce po prostu,żeby pasażer płacił za bilet i nawet nie wsiadał do pociągu, tylko grzecznie dreptał na piechotę, tam gdzie zamierza. Oto sen złoty włodarzy PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steadler studenci i inni pojada PKEsem lub stopem !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 14:37 juz teraz tak jest szybciej i taniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazorka Re: studenci i inni pojada PKEsem lub stopem !!!! IP: *.infkat / *.uni.lodz.pl 05.08.04, 14:40 Jeśli o mnie chodzi, to wolę nawet wozem drabiniastym niż pociągiem PKP:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Kto jeszcze jezdzi koleja? IP: *.unizh.ch 05.08.04, 14:47 Juz dawno przesiadlem sie do dalekobierznych autobusow PKS-u i innych przewoznikow. Jezdze taniej, wygodniej, czysciej .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winiarz No i dobrze, ja juz ich mam w d..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.04, 15:06 A niech robią co chcą, Ja już i tak prawie w ogole nie jeżdzę koleją. Autobusy stały się o wiele tańsze i wygodniejsze. Nie trzeba użerać sie z rezerwą i głupimi jak buty SOKistami. Bilet namojej trasie przez rok podrożał o około 6 pln, a jakośc połączeń i obsługi sie w ogóle nie zmieniła. jeszcze trzy lata i PKP wypadnie z biznesu - a jeśli jeszcze 2 może 3 razy wyjdą na ulicę domagać sie dofinansowania to społeczeństwo rozgoni tę demonstrację z własnej inicjatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Re: No i dobrze, ja juz ich mam w d..... IP: *.crowley.pl 05.08.04, 15:15 Ja też ! Kupiłem samochód i nie wsiądę już do pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olifanta Re: Skazani na intercity IP: *.pl 05.08.04, 15:21 Fantastycznie! Czyli będziemy jeździć tymi samymi pociągami (tak samo brudnymi), tyle że za dużo większe pieniądze... Skoro InterCity przynosi straty, to niech zredukują ilość połączeń, a nie podnoszą ceny gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Re: Skazani na intercity IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 05.08.04, 15:24 wlasnie mialam okazje jechac takim pociagiem wielkopolaninem z poznania do krakowa i spowrotem ceny straszne i chyba dlatego w calym wagonie jechaly 4 osoby od pospiesznego jechal tylko o 30 min krocej porzadek tez nie za bardzo gdyby bylo polaczenie samolotem to bym sie chyba zdecydowala szybciej czysciej i wygodniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer intercity.. to brod i smrod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:27 Stan wagonow obslugujacych spolke intercity ( rowniez ekspresy) wola o pomste do nieba. Za takie pieniadze jezdzi sie starymi zdewastowanymi wagonami. To szalenstwo tych drani z PKP i jej spolek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON To przesiądziemy się na samoloty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:30 jeśli tani przewożnicy których pzrybywa poważnie podejdą do problemu to wyprą PKP z rynku...PKP do muzeum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: Skazani na intercity IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 15:31 PKP nie chce przewozów regionalnych, teraz oddaje długie trasy - to co oni chcą robić? Sprzedawać hamburgery? A jeszcze chodzą słuchy, że likwidują zegary na stacjach. To jakiś totalny idiotyzm. Czy za parę miesięcy usłyszymy o PKP-gate i kolejnej komisji? Za dużo pytań. Wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
elfalcone Re: Skazani na intercity 05.08.04, 15:32 A Gazeta Wyborcza jak zawsze rzuca farmazony, niestety pismaki NIGDY nie mają racji, jeśli chodzi o sprawy kolejowe. Owszem, są plany przejęcia pośpiechów przez InterCity, aczkolwiek nie mają one być zmienione w pociągi expresowe, a jeśli już, to tylko pojedyncze pociągi, a nie wszystkie. Niestety, jak ktoś nie zna realiów kolei, to nie powinien się odzywać, a nie panikować i odstraszać potencjalnych klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALA Re: Skazani na intercity IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 15:56 PKP jest podzielone, ale nigdy nie udało mi się tego ogarnąć. Może masz racje, że InterCity nie zmieni pośpiesznych. Wiem tylko jedno: to jest jeden wielki syf i czy PKP jest podzielone czy nie, to i tak jest dużo miejsca na machloje, które zapełnią kieszenie paru osób. Straciłam już nadzieje, że w Polsce może być inaczej i że coś tak dużego może funkcjonować poprawnie. Patrz NFZ lub Orlen - a to dopiero początek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bylyklient Re: Skazani na intercity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:28 Stan taboru PKP i InterCity sam skutecznie odstrasza klientow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Skazani na intercity IP: *.gisz.sti.net.pl / 217.153.85.* 05.08.04, 15:53 Cóż od razu widać, że mieszkamy w polsce. Debilmych pomysłów ci u nas dostatek. Może powinniśmy je sprzedawać za granice? Przynajmniej PKB by wzrosło. A tek serio to bardziej będzie mi sie teraz opłacało z Katowic nad morze jechać PKS- em lub Polskim Expresem z przesiadką np. w W-wie niż bezpośredno pociągiem do Gdańska. I napewno będę miał miejsce siedzące a nie stojące na korytarzu. Tylko pogratulować pomysłu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Skazani na intercity 05.08.04, 16:04 Jeśli ten projekt rzeczywiście wejdzie w życie, czekają nas: - bardziej zatłoczone, zdewastowane i niebezpieczne drogi, - więcej zabitych w wypadkach drogowych, - więcej motoryzacyjnego złomu sprowadzanego zza zachodniej granicy, - bardziej zatrude środowisko czego pochodną będzie większa umieralność na nowotwory, - bardziej zadławiona, mniej stabilna i prawie w pełni uzależniona od cen ropy gospodarka, - totalny rozkład kolei w Polsce... Zupełnie jak w tej reklamie kajaków w Gdańsku "Kupuj i uciekaj, tylko 150 mil do Szwecji". maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokryfka cwaniactwo pkp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:21 kiedy kilka lat temu zaczely sie pojawiac pociagi intercity to pomimo wyzszej oplaty dostrzegalem korzysci w postaci szybkiego przejazdu i czystych, schludnych wagonow. nareszcie nie musialem po zakonczeniu podrozy wymieniac calej gaderoby i zmywac smrodu. jednak od jakiegos czasu pociagi intercity sa w wiekszoci przemetkowanymi pociagami pospiesznymi. oczywiscie zeby mimo wszystko pasazer decydowal sie na ic pociagi pospieszne zostaly pokasowane lub jezdza o jakichs nieludzich godzinach. ale szczytem cwaniactwa pkp jest imho to, ze w piatek w godzinach 14-20 (albo jakos tak) nieobowiazuja znizki. skoro jest to najbardziej atrakcyjny termin towystarczy przeciez podniesc ceny (usunac znizki) i juz mamy pare zlotych wiecej. niech zyje monopolista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudia Re: Skazani na intercity IP: *.elpos.net 05.08.04, 16:48 zdecydownie wole doplacic i jechac krocej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Skazani na intercity IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:56 Ja z Krakowa do Trojmiasta i tak jezdze IC i Ex, pospiesznych dziennych nie ma, a w nocnych dzieja sie sceny, ktorych wole uniknac. Polski Express z przesiadka w Warszawie nie wchodzi w gre, bo nie sa skomunikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Skazani na intercity IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.08.04, 16:57 W miniony weekend bylem zmuszony pojechac z Warszawy do Kolobrzegu. "Ekspres", ktorego predkosc podrozna powinna przekraczac 100 km/h i powinien zatrzymywac sie tylko na duzych stacjach ( jadac od Warszawy bylyby to Dzialdowo, Ilawa, Malbork, Tczew, Gdansk, Sopot, Gdynia, Slupsk, Koszalin ) wieksza czesc odcinkow pokonuje turlajac sie 60 km/h i zatrzymujac sie, pomimo rozkladu, w malych miasteczkach ( ustronie morskie przed Kolobrzegiem tego przykladem ). Samo PKP publikuje mape stanu torowisk w Polsce przedstawiajaca ograniczenia predkosci skladow na calych odcinkach - po co oszukiwac ze pociagi tamtedy jezdzace sa ekspresami, skoro cale odcinki musza pokonywac z predkosciami rzedu 60 km/h a nawet 40 km/h? PKP doskonale wie, ze na danym odcinku sklad pojedzie nie szybciej niz tyle i tyle, a mimo to ma czelnosc nazywac pociag zaslugujacy na miasno pospiesznego "ekspresem", w przypadku ktorego nie dosc ze bilet jest drozszy, to jeszcze trzeba wykupic miejscowke. Po co oszukiwac? Na miano ekpresow ( pociagow podrozujacych ze srednia predkosca wieksza niz 60 km/h ) zasluguje w tej chwili w Polsce moze kilka polaczen. Te same uwagi dotycza jazdy powrotnej - nieprawda jest jakoby miedzy Gdynia a Warszawa pociag nigdzie sie nie zatrzymywal, jak informowano przez interkom, na odcinku z kolobrzegu do koszalina "ekspres" zatrzymywal sie w kilku wioskach. Bilet w obie strony kosztowal mnie 168 PLN. Tyle zaplace za paliwo jadac sam(!) ekonomicznym samochodem ( w obie strony jest ~1000 km ), a przeciez srodek komunikacji masowej powinien byc kilkakrotnie tanszy w przeliczeniu na pojedynczego pasazera! Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luttz Re: Skazani na intercity IP: 213.186.77.* 06.08.04, 21:38 Nie ma takiego poc. Ex, który zatrzymuje się na stacjach, które wymnieniłeś. Z Warszawy do Kołobrzegu jest jeden Ex, "Posejdon", który na odcinku Warszazwa Wsch. - Gdańsk Gł. nie zatrzymuje sie. Ustronie Morskie to mała miejscowość, ale w sezonie jeżdzi tam tyle podróżnych, że opłaca się tam ten poc. zatrzymywać. "Posejdon" kursuje tylko w wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12 Re: Skazani na intercity IP: 193.30.160.* 05.08.04, 17:00 Podam Taki sobie przykład:Jadąc np z warszawy do szczecina i zpowrotem średniej klasy samochodem osobowym który spala ok 7,5 litra na 100 km benzyny bezołowiowej to w uproszczeniu podróż dla jednej osoby kosztuje 7,5x5x4,14x2=OK311PLN . Podróz expresem lub intercity kosztuje ok 290PLN w obie strony. DLa jednej osoby jest to roznica ok 22PL na kozyść pociągu , ale samochod daje niezależność . DLA 2 osob podóz samochodem dalej pozostaje ok 311PLN ,ale podróz pocigiem juz kosztuje 580PLN . Rachunek chyba jest prosty.Tak jest na wszystkich trasach tylko ceny i kilometry się zmieniaja Odpowiedz Link Zgłoś