Dodaj do ulubionych

Po łyk powietrza do Pragi

IP: 81.15.246.* 10.03.05, 08:30
A JA I TAK NAJBARDZIEJ TO KOCHAM POLSKĘ!!!!
Obserwuj wątek
    • okrutnik1 Polecam Prage 10.03.05, 08:36
      Naprawde wspaniale miast z niesamowita atmosfera
      • Gość: t Warszawa też jest OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 08:49
        W Warszawie na Marszałkowskiej jest czeski sklep i można tam wszystko kupić, nawet warzaki
        • Gość: poznaniak chyba sobie jaja robisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 12:43
          porównując Warszawę do Pragi. Te miasta dzieli kilka lig człowieku!
          • Gość: expyra Re: chyba sobie jaja robisz IP: *.twarda.pan.pl / *.twarda.pan.pl 11.03.05, 12:55
            Wiem, wiem, wy Poznaniacy nazywacie Warszawę świnią. No cóż, kompleks
            prowincjusza... Ale: urodziłem się w Poznaniu i choć zaraz potem zamieszkałem w
            Warszawie, w Poznaniu spędzałem wszystkie wakacje i ferie, przez 20 lat u
            Babci. Wychowywano mnie w poznańskiej tradycji. Teraz, z perspektywy widzę, co
            z tej tradycji zostało. Słynna poznańska gospodarnośc - to Kulczyk, Gawronik i
            Elektromis. Religjność - to ślub mojego przyjaciela, wspaniały, z trzema
            księżmi, na Mszy oczywiście. Potem przyjęcie w restauracji - ze striptizem.
            Patriotyzm - to klan Giertychów. I tak dalej, i tak dalej. Chociaż podczas
            ostatniej wizyty w Poznaniu coś mi się spodobało: "parking" dla psów
            przed "Tesco" na Piątkowie. Tego, to u nas w "świni" jeszcze nie wymyślili.
            Pozdrawiam serdecznie - expyra.
        • Gość: ewik Re: Warszawa też jest OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:46
          człowieku,Warszawa nie umywa sie do Pragi,to miasto przepiękne,do którego
          rzeczywiście chce sie wracać
        • Gość: wroc Warszawa też jest OK?? - wolne zarty!!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.03.05, 16:32
          Warszafka juz dawno, dawno temu powinna byc zaorana i teraz powinien tam byc
          Kampinoski Park Narodowy
          • Gość: fritz Warszawa jest bardzo OK. Praga jest innym IP: *.adsl.solnet.ch 11.03.05, 12:32
            miastem, miedzy innymi dlatego, ze nigdy nie bylo zniszczone i byla praktycznie
            calkowicie zgermanizowana. Praski Uniwersytet byl pierwszym (!)niemieckim
            uniwersytetem.
            To, ze Czeski sie oddrodzil w 19. stuleciu jest wrecz cudem.

Warszawa ma dynamike, ktorej w Pradze zupelnie nie czujesz.

Krakow jest mniejszy, zupelnie inny w charakterze niz Praga, ale rowniez duzo
            bardziej dynamiczny. Ciekawe, ze Niemcy pare razy pisali rowniez w tym sensie o
            Krakowie.

• Gość: Corvus Czechy to taka knedlikova republiczka. Ahoy!. IP: *.bredband.skanova.com 11.03.05, 09:39
    • Gość: tomasso@seznam.cz Jak założyć firmę w Czechach? IP: *.29.broadband3.iol.cz 10.03.05, 08:50
      Założyłem działalność w Czechach. Opłat mam o wiele mniej niż w Polsce, bo
      zaledwie 280 zł / miesięcznie. Dużo rzeczy mogę odliczyć od podatku. Mieszkam tu
      już 9 lat, poznałem mentalność tych ludzi. Może i rzeczywiście są bogatsi od
      nas, ale czy szczęśliwi?
      Mogę pomóc w tłumaczeniach dokumentów i założeniu firmy!
      • Gość: Marcin Re: Jak założyć firmę w Czechach? IP: *.riz.pl / *.riz.pl 10.03.05, 11:45
        Cześć,
        w jakim rejonie (miescie) działasz?
        • Gość: tomasso@seznam.cz Re: Jak założyć firmę w Czechach? IP: *.29.broadband3.iol.cz 10.03.05, 11:51
          Ja głównie działam w pobliżu Kudowy Zdroju, przy samej granicy z Polską :)
      • Gość: paweł Re: Jak założyć firmę w Czechach? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.05, 01:54
        skoro już siedzisz tam tyle czasu to może podzieliłbyś się informacjami jak
        czesi widzą polaków i Polskę osobiscie bowiem mam wrażenie, że zanami
        delikatnie piszęc nie przepadają (wiem to z autopsji)
        jaka jest prawda?
    • Gość: Znający Czechy Tam firmami rządzą fachowcy - u nas ekonomowie. IP: *.reklama.eu.org 10.03.05, 08:53
      Przeważnie partacze. I tylko ta jedna różnica.
    • Gość: czesc Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.Lindthout.GoPlus.FastDSL.tiscali.be 10.03.05, 09:15
      hej to bardzo fajnie bo ja tez;)
    • Gość: bas A JA ROWNIEŻ IP: *.hq.buligl.pl / *.buligl.pl 10.03.05, 09:44
      A JA ROWNIEŻ POLECAM PRAGĘ, SZCZEGÓLNIE PSIE GÓWNA NA BRZESKIEJ...
      • Gość: Mat Re: A JA ROWNIEŻ IP: *.stansat.pl / 195.94.216.* 10.03.05, 10:06
        Dziwi mnie tytuł artykułu bo wg mnie moda na Czechy zaczeła się jużjakiś czas
        temu - ja i moi znajomi częściej tam jeżdziliśmy pare lat temu - lepszy był
        przelicznik złotówek na korony a Czesi byli mniej nastawieni na Zachodnią
        turystykę - teraz są już naprawdę drodzy, ale urok tych małych miasteczek
        pozostał
        • Gość: m Re: A JA ROWNIEŻ IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:54
          mieszkam przy granicy - do Czech jeździło się co weekend - po wędliny, piwo,
          wódkę.
          Jeździło się nawet godzinę pociągiem - było mniej przejść granicznych i jeszcze
          wtedy jeździły pociągi.
          Potem to Czesi jeździli do nas (po meble, i wędliny), a my ciągle po piwo.Poza
          tym warto było jechać na wczasy - właśnie ze względu na ceny.
          Teraz ruch na granicy zamarł - ceny się wyrównały...

A byście zobaczyli ile "marketów" w szczerych polach powstało po jednej i
          drugiej stronie granicy...
        • Gość: ewik Re: A JA ROWNIEŻ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 14:50
          Przecież nie chodzi o przeliczniki i o handel,tylko o turystykę,a tam jest
          ciekawiej.
          • Gość: mk Re: A JA ROWNIEŻ IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:14
            Nie, chodzi o to, ze w redakcji GW "nastała moda na Czechy":
            Jurek już był i Heniek, niedługo Monika z Beatką się wybiera.
            :)
    • zebba Re: Po łyk powietrza do Pragi 10.03.05, 10:38
      Przede wszystkim nie ma tam tylu oszołomów co w Polsce.
      Nie ma Giertycha,Macierewicz, Lepera i o.Rydzyka, a to już inny wymiar.
      • Gość: azc Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 150.254.85.* 10.03.05, 10:49
        Czesi przeprowadzili dekomunizację. Może to jest jedna z przyczyn lepszego
        funkcjonowania gospodarki?
        • Gość: mk Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:20
          ich gospodarka zawsze lepiej funkcjonowała.
          Pustych półek sklepowych, które dla Polaka są symbolem komuny u nich nie było
          (wiem, bo byłem na koloniach w Czechach za komuny).
          Inny przykład - u nas likwidowano kopalnie - w Czechach jedną otwarto, Czesi
          chcieli też przejąć KWK Kaczyce, która wg polskich "speców" nie miała szans
          przynosić zysków.
          "Polskie spece" uniosły się jednak honorem i kopalnię ((najmłodszą w Polsce)
          zrównali z ziemią.
          Niezwykłe dla nas Polaków jest też to, ze u nich elegancko działa kolej, do
          każdej dziury można dojechać (nie zamykali linii, nawet takich po których
          jeździ niewielu ludzi, mało tego - po tych liniach jeżdżą pociągi nawet co
          godzinę), mają świetne połączenia i szybkie pociągi, czego u nas nigdy nie
          było, a teraz po likwidacjach coś takiego jak "połączenie" właściwie nie
          istnieje.
          Mają niskie bezrobocie, podobno ichni bezrobotny dostaje zasiłek w wys. 530 zł
          cały czas (chyba, że odrzuci ileś tam ofert), a u nas po 3 latach pracy dostaje
          się 300 coś i to tylko przez pół roku.
          Tak więc bezrobotny Polak pracę za 600 zł weźmie z pocałowaniem ręki, a Czech
          już nie...
          • misonek Re: Po łyk powietrza do Pragi 10.03.05, 12:53
            Wedle tego co słyszałem od rodziców to życie w Czechach za komuny też nie było
            bajkowe choć być może nie było aż tak fatalnie jak w Polsce.W Czechach też
            zamykano kopalnie w rejonie Ostravskim i dziś jest tam bezrobocie sięgające 15%
            choć ogólnokrajowa stopa wynosi do 10%.Nie wszystko tu się powiodło:)
            W każdym razie masz rację z kolejami.Działają one całkiem sprawnie, stopniowo
            zostają oddawane do eksploatacji kolejne modernizowane lub nowe odcinki kolei
            ale narazie nie ma ani jednego pociągu który by jeździł prędkością 160km/g tak
            jak w Polsce na centralnej magistrali kolejowej...
            • Gość: mk Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:33
              nie mówie, ze w Czechach za komuny było wspaniale, ale sklepy były pełne w l.
              80-tych, a u nas puste.
              • Gość: fritz Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.adsl.solnet.ch 11.03.05, 13:00
                Nie wiem,czy znasz pojecie Solidarnosc i stanie wojennym. Odnosza wrazenie, ze
                nie.

Co do Czech: Czechy przetrwaly II Wojne Swiatowa absolutnie niezniszczone. Nie
                poniosly zadnych strat. Emigranci z Czech po 1968 roku twierdzili, a byli to
                powazni ludzie, ze Czechy w czasie zajecia przez Bloki Warszawski w 1968 roku
                poniesli wieksze straty i zniszczenie drog niz w ciagu II Wojny Swiatowej.

Czesi po II WS byly jednym z niewielu krajow w Europie z pelni funkcjonujaca
                gospodarka, z fachowcami, z przemyslem rozkreconym dla potrzeb niemieckich.
                Jedyne straty Czeskie to Lidice, gdzie Niemcy zamordowali okolo 250 osob za
                zamach na Heinricha. ( a wiec tyle co Niemcy w Polsce po jednej wiekszej
                lapance)

Czesi przystapili do Wspolnoty Socjalistycznej dobrowolnie, nikt ich nie
                zmuszal,1948 roku. Wprowadzili sami sobie komune. W Polsce ostatni oddzial
                patyzancki walczacy o niepodleglosc zostal rozbity w 1953 roku.

Innymi slowy, gospodarczo w ciagu nastepnych 40 lat nastapila olbrzymia
                degeneracja Czech z kraju przemyslowego wysoko rozwinietego, do tego czym jest
                dzisiaj.

Porownywanie Czech z Polska, krajem extremalnie zniszczonym, ktorgo
                inteligencje Niemcy celowo mordowali, a pozniej rowniez komunisci robili
                wszystko aby zastapic ich swoimi, jest po prostu, mowiac delikatnie
                nieporozumieniem.

Ciekawe jest natomiast porownanie Polski z Czechami w 1989 i teraz.

Przecietny BIP na glowe, w dewizach, ( a nie w sile kupna) byl w Czechach
                praktycznie 3 razy wiekszy niz w Polsce. Okolo $4500 do $1500.
                Teraz ta roznica wynosi juz tylko okolo 15%!

Innymi slowy: w Polsce nastapil olbrzymi zwrost w porownaniu z zmianami w
                Czechach.

Przy czym Czesi za ich pieniadze moga wiecej kupic niz Polacy, poniewaz uslugi
                sa tam duzo tansze (mniej wiecej dalsze 20%). Suma tych dwoch wielkosci jest
                efektywna roznica w poziomie zycia miedzy Polska i Czechami. W Czechach jest
                rowniez duzo mniejsza rozpietosc plac w porownaniu z Polska.

• amdrzej11 Re: Po łyk powietrza do Pragi 11.03.05, 14:11
                  Czesc "fritz"! Z przyjemnoscia czytam w zasadzie wszystkie Twoje wypowiedzi,
                  z ktorymi najczesciej sie calkowicie zgadzam. Szkoda, ze nasi rodacy
                  mieszkajacy w Polsce sa tak krytycznie nastawieni do kraju. Powszechnie
                  negatywne nastawienie Polakow do Polski jest, w moich oczach, jedna z glownych
                  przyczyn, ze nasz kraj nie rozwija sie tak szybko jak by mogl! Zwalanie calej
                  winy na jakichs "ich" a nie "nas" jest druga.
                  Zenujaca jest czasami nieznajomosc historii, a w zwiazku z tym rowniez odsetek
                  blednie wyciaganych wnioskow i dziwnych opinii, prezentowanych na tym forum,
                  nawet jezeli jest sie swiadomym, ze czesc postow jest spoldzonych przez
                  prowokatorow, agentow i nienawidzacych Polski obcokrajowcow, buszujacych ne tym
                  forum.
                  Pozdrowienia
                  Andrzej
            • Gość: bohemian1 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.05, 10:09
              ahoy Misonku, mozna navstim na jaro Litomysl, budou tam hrat polsti SBB, jako
              byvyly bigbitak bych je chtel po letech videt. Jinak rychlost 160 km/h na
              zeleznicich v CR je prakticky na celem useku Brno-Breclav a Prerov-Breclav, v
              soucasne dobe ji dosahuji vlaky tazene lok. rady 151, 350. Pri brzkem pouziti
              Pendolina mouhou pak tyto jednotky se pohybovat rychlosti 160 km/h, plus 18% na
              geometricky dobre situovanych usecich. Pendolina na uzemi Nemecka budou mit
              povoleny rychlost 230 km/h. Mej se fajn...
              • misonek Re: Po łyk powietrza do Pragi 11.03.05, 11:03
                No jo tam zas ale nejezdím já:)až si to bude valit pendolino ze Třebové na
                Ostravu tak to bude jiná:)Takže jsi i železniční fanda:) Mně jenom vadí že
                všichni tady jsou z Pendolin úplně hotový jaký to jsou rychlovlaky a přitom zas
                tak rychlý taky nejsou:).SBB? to zatím neznám, ale jsem zvědavý na všechno co
                je z Polska...Měj se a přeju pěkný víkend
              • amdrzej11 Re: Po łyk powietrza do Pragi 11.03.05, 15:09
                Witaj! Dostaniesz plyty SBB, tak jak obiecalem!
                Andrzej
                • Gość: bohemian1 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.05, 23:13
                  Diky, ja mam uz Jazz Q hotove, zatim shanim obaly...
      • Gość: hhh Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.aster.pl 10.03.05, 11:09
        Za to mają partię komunistyczną i antyeuropejskiego Klausa, ale to już inny
        wymiar
    • Gość: koza16 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:25
      Czesi to klasyczne prostytutki niemiec! Nienawidze ich! Nie zapomnijmy im 1920
      i 1938! Zrodlem ich sukcesu jest ateizm, czyli racjonalnosc!
      • Gość: misonek Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.osu.cz 10.03.05, 13:01
        Pitomče! a co takiego według ciebie zrobiła Polsce Czechosłowacja w 1938r.?
        A co złego na ateizmie?
        • Gość: mk Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:34
          no właśnie co jest złego w ateiźmie???
          • Gość: koza16 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:48
            No wlasnie nic zlego nie ma w ateizmie a wrecz przeciwnie!
        • Gość: koza16 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 10:51
          Jak to co zrobila czechoslowacja w 1938? Majac bardzo nowoczesna armie poddali
          sie niemcom bez walki! To umozliwilo niemcom wkroczenie rok pozniej z 3 stron!
          A przypomne ze Polska jeszcze wczesniej proponowala sojusz i wspolna walke z
          niemcami, ale propozycje odrzucono!
          • Gość: m Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 11:04
            kilkadziesiąt postów dalej ktoś to wcześniej wyjaśnił - Czesi mogli bronić się
            najwyżej miesiąc, nie mieli sojuszników, więc sensu by to nie miało.
            Poza tym wg ciebie Czeska nowoczesna armia miała nadstawiać karku w imię Polski?
            Bezsens.
            • Gość: m Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 11:07
              P.S. Czesi mieli Niemców z dwóch stron.
              Co z tego, żeby podjęli walkę?
              Przede wszystkim Francja i Anglia dały d...
              • Gość: koza16 Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 15:33
                Czesi dali dupy w takim samym stopniu jak francja i Anglia!
                Mogli sie bronic znacznie dluzej niz miesiac! Przypominam ze Polska bronila sie
                miesiac. Czeska armia byla o wiele nowoczesniejsza niz polska! Poza tym niemcy
                jeszcze nie byly gotowe w pelni do wojny.
                A sojusz czechom oferowala Polska, ale ze wzgledu na brak zgody moskwy oferta
                zostala odrzucona!
                Wiec wyobrazcie sobie ile moglaby trwac wspolna obrona przed niemcami??
                Takie sa fakty moi mili.
          • misonek Re: Po łyk powietrza do Pragi 11.03.05, 11:06
            ale masz dziwne podręczniki historii....Nie zapomnij że my także byliśmy
            ofiarami
    • Gość: pp Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.de.ihost.com 10.03.05, 11:28
      Tekst pisany z warszawskiego punktu widzenia, z oczywistym założeniem, że cała
      Polska musi tak myśleć i zachowywać się jak warszawiacy.
      Poza tym, ja mam o wiele bliżej do Budapesztu a nie do Pragi i to jest ta
      najbliższa mi metropolia.
      • Gość: ciahoo Re: bliżej do Budapesztu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 14:17
        To pewnie do Wiednia też masz bliżej, prawie tyle samo co do Pestu.
        A jak Kiev, daleko?
    • Gość: sdh Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:30
      dopiero teraz moda na Czechy?
      ja pierwszy raz w Pradze byłem 10 lat temu i wracam tam co jakiś czas

ciekawe jest też to że Czesi zarabiają więcej od Polaków, ale po Polsce jeźdżą
      o wiele lepsze samochody niż po Czechach.
      Tam wydaje się że największym wypasem jest Octavia.

podobnie z domami - w Czechach nowych domów owszem trochę jest, ale bez
      przesady a w Polsce każda dziura typu Łuków, Parczew, Nisko czy Puławy ma na
      przedmieściach plac budowy nowych rezydencji. I to są setki domów w każdym
      miasteczku.
      Że już nie wspomnę o stolicy najbiedniejszego regionu w UE czyli Lublinie ile
      to tysięcy nowych domów stoi na przedmieściach albo w okolicznych wsiach typu
      Motycz, Jakubowice czy Natalin.
      • Gość: m Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:40
        Czesi nie przeprowadzili tak bzdurnej prywatyzacji (czyli likwidacji) jak
        Polacy.
        U nas wszystko zaorali, czeskie firmy poradziły sobie - mimo mniejszego (dużo
        mniejszego!) rynku zbytu i radzą sobie całkiem dobrze do dziś.
        Przykład z dziedziny fotografii - Foton Bydgoszcz to już tylko hurtownia,
        czeska Foma nadal produkuje filmy czarno-białe i papiery fotograficzne i nawet
        wciąż powiększają ofertę.
        Ludzi uprawiających fotografię czarno-białą nie jest wielu, ale ich wyroby są 3
        razy tańsze od n.p. angielskich, więc najpierw wbiły się n.p. na oddany
        walkowerem rynek polski, a terraz zapewne mają się dobrze w UE.
        Inny przykład (z tej samej dziedziny) czesi produkują nadal powiększalniki!
        Polskie Zakłady Optyczne padły, mimo, ze produkowały lepsze.
        Można by jeszcze wymieniać - jest wiele produktów, które sprowadzamy z Czech,
        bo u nas się już nie produkuje.
        • Gość: m Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:42
          co do samochodów i willi to nie ma się z czego cieszyć - w kraju gdzie nic
          praktycznie nie działa skądś się biorą bogacze.
          Tylko czy to przypadkiem nie świadczy, o lewych karierach, utpionej forsie i
          złodziejstwie?
    • Gość: achu ŁGARSTWO. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:38
      Jakieś dwa-trzy tygodnie temu czytałem w Wyborczej artykuł, jak to Czesi
      ZAŁAMUJĄ ręce bo w tym sezonie narciarskim odwiedziło ich kraj o POŁOWĘ Polaków
      mniej!!!
      Poza tym Czechom sie chyba w d...poprzewracało !!! Są niechlujni, opryskliwi,
      uszy strzygą tylko wówczas kiedy słuszą w drzwiach " GUTEN TAG"!!!
      Nigdy więcej do Czech!!!
      • Gość: mk Re: ŁGARSTWO. IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:47
        w Polsce jest podobnie z tym "guten tag".
        Tylko, że my , Polacy wyobrażamy sobie, żeśmy naród wybrany i kto jak kto, ale
        pepik to na kolanach powinien klękać jak Polak idzie.
        Widziałem już tyle burd Polaków w Czecha, (my tu wam pokażemy), że wcale się
        nie dziwię, ze nas nie trawią (bo to fakt).
        Niemiec przynajmniej ma kupę szmalu, a Polak ma na piwo i rohlika i chce
        rządzić.
      • Gość: Martin Re: ŁGARSTWO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 18:22
        NIe rozmumię Cie wogóle czlowieku,przyrównujesz jednego Czecha do reszty
        innych, a masz takze żal do Niemców, bo Cie wyprzedzili w kolejce po pokój w
        hotelu? Popatrz na siebie, przyjeżdza człowiek z Polski taki jak Ty i żąda by
        od razu mu usługiwano.
    • Gość: greg_ Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: 212.51.202.* 10.03.05, 11:39
      Fakt Praga jest ładna , ale Czesi to wredny i fałszywy naród.Miałem okazję ich
      poznać, bo współpracowałem z nimi przez ponad rok.Nie jest to tylko moja opinia
    • Gość: host Re: Já se divím... IP: *.customer.vol.cz 10.03.05, 12:24
      V porovnáním se západem(Německo,Anglie...), je Česko a Polsko na tom úplně
      stejně.
      • Gość: pp Re: Já se divím... IP: *.de.ihost.com 10.03.05, 17:46
        Ano tak. Czechy i Polska to jedna kategoria. Nastepna kategoria to Ukraina i
        Białoruś.
      • Gość: m Re: Já se divím... IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:35
        Białoruś? Gdzie to?
        Czy nie przy[padkiem ściaqna wschodnia???
        Jak w wiadomosciach pokazywali, to tak to wygladało...
      • Gość: ruby.port Re: Já se divím... IP: 62.209.210.* 10.03.05, 21:16
        masz racje

mimochodem ja lubie Polske i Polakow
      • Gość: paweł Re: Já se divím... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.03.05, 01:57
        trafne spostrzeżenie
    • Gość: ein_berliner To uleczalne jest , medycyna się rozwija (n/t) IP: *.k.mcnet.pl 10.03.05, 12:30
      • Gość: bez autora Re: IP: *.europe.hp.net 10.03.05, 12:49
        A ja nie rozumiem polskiej zawisci, a tak naprawde zyje w Pradze juz 3 rok i
        jestem zadowolony. I tak naprawde nie wiem jak ludzie, ktorzy byli przejazdem
        pare razy w Czechach moga glosic opinie jaki to jest narod. Ludzia sa wszedzie
        rozni.
        Prawda jest byc moze czesciowy pragmatyzm, ktory moze wynika z wiekszego
        racjonalizmu moich kolegow, ale czy jest to negatywna cecha? Wedlug mnie nie
        bardzo.

Od kogos kiedys uslyszalem, ze Czesi to niemieccy slowianie(ze wzgledu na ten
        pragatyzm). Ja raczej nie powiedzialbym nic takiego przed Czechami dlatego, ze
        podobnie jak my za Niemcami nie przepadaja.
        Ale to tylko dywagacje, bo tak naprawde czlowiek rozni sie od czlowieka.
        • Gość: m,k Re: IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:00
          ano tak, ludzie sa wszędzie różni.
          Powiem tak - kiedyś byłem koło Brna, wypiłem masę piwa z Czechami i wszystko
          było OK.
          Ale jeden Czech - barman (z nami nie pił) coś tam fanzolił o Polakach i zrobiły
          się kwasy.
          Gdyby jednak siedzieli tam mniej spokojni Polacy niż, to za to jedno zdanie bar
          byłby przewrócony do góry nogami, bo juz widziałem wiele takich akcji.
          Pzdr.
    • stary.prochazka Re: Po łyk powietrza do Pragi 10.03.05, 12:40
      pani redaktor Ameryki nie odkryła, taka moda trwa już od kilku lat
    • Gość: andy Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 12:51
      Po pierwsze- też Słowianie, ale jakoś zdolniejsi i spokojniejsi.
      Filmy i piwo mają lepsze, a i holki też atrakcyjne. A poza tym Praga to
      najpiękniejsze miasto na świecie.
      • Gość: Kiks Czesi zawsze byli lepiej zorganizowani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:03
        powinniśmy sie od Czechów uczyć gospodarności, pracy.Zawsze byli lepsi od
        nas. Nawet chrzest przyjęlismy od nich a więc i zachodnią cywilizacje.
        • Gość: Studentka A tam Praga IP: 5.5R* / *.ihl.sachsen.de 10.03.05, 13:06
          A tam Pepiki, nie trzeba brac na powaznie:) I tak Drezno jest najladniejsze
          • stary.prochazka Re: A tam Praga 10.03.05, 19:00
            za to Saksonia to najważniejsza prowincja w Niemczech, prawda? Ossis - to brzmi
            dumnie!
        • Gość: kamil Re: Czesi zawsze byli lepiej zorganizowani IP: *.net / *.net 10.03.05, 13:18
          Co to znaczy zawsze byli lepsi????? Od XVI wieku nie byli panami we własnym domu.
          • Gość: x Racja!!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 18:19
            • Gość: mk Re: Racja!!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:33
              my za to bylimy, jesteśmy , bedziemy.
              Tak nam dopomóż Bóg.
              • Gość: x jak chcesz to umieraj IP: *.crowley.pl 10.03.05, 22:14
    • Gość: tomk srednia pensja w Czechaczh to 2400zl brutto IP: *.65.142.82.ip.b26.cz 10.03.05, 13:30
      a bezrobocie przekracza 10procent... Sa to oficjalne dane czeskiego GUSU,
      nie wiem skad autorka artykulu wziela te informacje
    • Gość: z krakowa WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.crowley.pl 10.03.05, 14:45
      Oczywiscie, ze Praga jest piekniejsza od Warszawy, ale nalezy pamiatac
      ze to Warszawe ze wzgledu na jej piekno i zycie nocne nazywano przed wojna
      "Paryzem Wschodu". Tylko tej Warszawy juz nie ma...zginela w Powstaniu.

Zobaczcie jak wygladala.
      www.studiop2.pl/sw/
      PS.
      Wyobrazcie sobie ze zostajecie napadnieci przez badytow, ograbieni i pobici.
      Do konca zycia jestescie inwalidami, a wasze dzieci smieja sie z was i mowia:
      "...a Jasiu to ma zdrowego tate, a ty co?..."
      Mysle ze rozumiecie przenosnie.
      • aby123 Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 14:54
        Ktos tam pisal, że u nas lepsze samochody, domy, i to bzdura, ze są bogatsi.
        Ale tam jest prawda napisana w artykule. Czech nie szasta pieniedzmi, nie
        kupuje auta na pokaz jak Polak. To madrzejszy narod niz my, pokazuje to ich
        historia. Nie rzucali sie na glupie bez szans powstania. To i teraz maja
        lepiej, bo zniszczen bylo u nich mniej. Kocham Czechy!!!
        • langston Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 14:59
          ...zniszczen u nich bylo mniej?
          Przeciez tam prawie nie bylo zniszczen, a Warszawa byla na rozkaz Hiltera
          zrownana z ziema.
          To ze Czesi sa bardziej cwani to oczywiste.(Pisze to w pozytywnym znaczeniu i
          tez ich lubie)
          • aby123 Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 15:00
            Ich jest 4 razy mniej! 10-milionowy narod musi byc cwany, inaczej zniklby z
            powierzchni ziemi.
      • Gość: mk Re: WARSZAWA BYLA "PCIMIEM WSCHODU" IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:27
        "Warszawa była nazywana Paryżem wschodu"
        Łechechecheche!
        Tak ją nazywali sami Warszawiacy - ci którzy byli jedynie w Otwocku i nigdzie
        dalej:)
        Aleś mnie ubawił.
        A słyszałeś może o Petersburgu i Berlinie?
        Przy tych miastach Warszawa była co najwyżej Pcimiem Wschodu.
        Zresztą na tej stonie bajzel też widać, a Rynek Starego Miasta przypomina
        Warszawę dzisiejszą - te budy... :)
        Oczywiście strona świetna, jeśli Twoja to gratki.
        • ree-j-bie Re: WARSZAWA BYLA "PCIMIEM WSCHODU" 10.03.05, 15:44
          Zaprawdę powiadam wam!
          wszystko przez cara, Niemców, Stalina!

N.p. w obecnych czasach wszystko co powstaje w Warszawie jest piękne i
          przemyslane!
          N.p. szklane wieżowce jak w Hong-Kongu jakim!
          A te bazary! WOW! Toż to Wietnam Zachodu!
          Oczywiście jest trochę śmieci i śmierdzi w okolicach dworca, ale w Paryżu też
          sa takie dzielnice (moze nie w centrum, ale jednak są).
          • Gość: z krakowa Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.crowley.pl 10.03.05, 15:47
            ...nie przez cara-car dbal o Warszawe, ale przez Hitlera i Stalina.
            Zgdzam sie.
            • ree-j-bie Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 21:28
              nie tylko car dbał o Warszawę (takie małe ruskie miasteczko). Również Stalin
              dbał - zbudował bardzo reprezentatywną w jego mniemaniu budowlę (mówie to bez
              kpiny tym razem, chociaż tekst o carze jest tak głupi, że aż .....)
              • ree-j-bie Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 21:33
                ale rozumiem o co chodzi - mozna się pogubić, bo w XVIII wieku i okresie
                międzywojennym Rosja była zła.
                Po wojnie dalej - Rosja zła , ale ZSRR było dobre.
                Teraz ZSRR jest znowu be.
                Więc Rosja i car byli dobrzy:)))
                Idzie zgłupiec nie, nawet w krakowie (czyli tak naprawdę w warszawie).
        • Gość: z krakowa Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.crowley.pl 10.03.05, 15:45
          Czlowieku przeczytaj sobie chcoby Normana Davisa "Powstanie 44". to sie dowesz.

A jesli sowiecki Stalingrad (nie wiem dlaczego nazywasz go Petersburgiem-
          po rewolucji takiego miasta juz nie bylo) imponuje ci przedwojenna atmosfera to
          gratuluje.

(Berlin traktowany byl jako "zachod" nie mogl byc wiec "Paryzem Wschodu")
          • Gość: noname Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:25
            Stalingrad to Petersburg?Chyba sie historii i geografii nigdy nie uczyłes,z
            lekcji się uciekalo,co?Petersburg był Leningradem,a Stalingrad został
            Wołgogradem.Do nauki!!!!!
            • Gość: pp Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.chello.pl 10.03.05, 21:33
              Przeież to dzieciuch pisze, skąd ma wiedzieć, w szkole jeszcze nie brali.
      • zielonykos Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 15:59
        "Gościu z krakowa"
        Przepraszam, że tak piszę, ale nie wiem czy Jesteś kobietą, czy mężczyzną, ani
        w jakim Jesteś wieku. Chciałem Ci tylko podziękować ze adres tej stronki.
        Strasznie mnie kręcą takie varsaviana, bo myślę, że warto wiedzieć i pamiętać.
        Szkoda, że przychodzi to coraz trudniej i coraz rzadziej.
        Tym bardziej Gorąco pozdrawiam.
        • Gość: z krakowa Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.crowley.pl 10.03.05, 16:03
          Dzieki za "dobre slowo":))
          Polecam tez ksiazke, ktora pojawila sie na rynku jakis czas temu:
          Jerzy S. Majewski "Warszawa nieodbudowana"
          Pozdrawiam serdecznie
          • ree-j-bie Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 16:07
            ta strona jest świetna, ale ma jeden feler - na tych zdjęciach Warszawa nie
            wygląda na jakąś tam metropolię, widać tu i ówdzie obskurność i prowizorkę.
            Najbardziej zabawna wydaje się ta wielka wieża cerkiewna - "prezent" cara
            oczywiście.
            Wieży nie ma, zastąpił ją Pałac Kultury, zabawne, nie?

Hasło typu "car dbał o Warszawę" to totalna herezja!
          • ree-j-bie Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 16:08
            mówiąc "zastąpił" nie mam na mysli lokalizacji, ale funkcję i pochodzenie.
          • Gość: z krakowa Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.crowley.pl 10.03.05, 16:13
            Zeby nie bylo watpliwosci:
            -nie ja jestem autorem tej strony. Juz nie wiem skad ja mam, ale zrobila
            tez na mnie duze wrazenie wiec starm sie ja rozpowszechniac.
            Niesamowite jest ogladanie tego co w danym miejscu jest obecnie.
          • zielonykos Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 10.03.05, 16:14
            Dzięki :)
            Chętnie skorzystam.
            Mam nadzieję, że nie przestaniesz dzielić się swoją wiedzą i wiadomościami na
            ten temat. Będę wyszukiwał wiadomości od Ciebie.
            Pozdrawiam ;)
            • Gość: m Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 16:34
              minusem takich stron jest też to, że prezentuja tylko widokówki, a widokówki
              jak wiadomo, prawdy nie pokazują.
      • Gość: pp Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.de.ihost.com 10.03.05, 17:48
        Tylko że i przedwojennej Warszawie b. daleko było do Pragi
        • Gość: mk Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:36
          ...nie mówiąc o Paryżu.
      • Gość: m Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:23
        P.S. Życie nocne w Warszawie NIE ISTNIAŁO!
        Prosze poczytać trochę opracowań historycznych, a nie tylko mity i legendy.
        • Gość: ser Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 11:00
          Skoro o opracowaniach historycznych mowa to polecam książkę Sprawa Honoru.
          www.sprawahonoru.com Są tam wzmianki o Paryżu Wschodu, chociaż całość głównie
          dotyczy polskich lotników z dywizjonu 303 i losów Polski i ich "sojuszników"
          podczas IIWS. pozdrawiam
      • Gość: monique_krak Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.05, 12:14
        Podoba mi sie twoja strona o starej warszawie. Super pomysł. Ale Praga jest
        piekniejsza, byłam w zeszłym roku u znajomych. Było mi głupio,bo ciagle tylko
        wzdychałam z zachwytem. Po prostu bajkowe krajobrazy. I dla mnie Praga pobiła
        rzym i Paryż, no może równac sie z Barceloną. Na peno tam wrócę.
        Pozdrawiam
      • aurita Re: WARSZAWA BYLA "PARYZEM WSCHODU" 21.03.05, 12:20
        Piekne zdjecia zapomnianego Miasta. Bardzo dziekuje!!!!
    • aby123 Re: Po łyk powietrza do Pragi 10.03.05, 15:09
      Piszcie co chcecie, a jak i tak kocham Czechy! I chetnie bylabym Czeszka!
      • Gość: kasia Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 16:05
        Ja niestety nigdy nie byłam w Czechach, a marzę o tym od ok.10 lat. Tak ułozyło
        się moje życie, że najpierw trzeba się dorobić podstawowych rzeczy ZA GOTÓWKĘ!,
        a potem zwiedzać. Dlatego podziwiam Czechów, ponieważ w celach podobni są do
        mnie-mamy pewnie podobną mentalność. Natomiast z Polakami nic poza pochodzeniem
        i językiem mnie nie łączy, bo to kraj:ŚMIERDZĄCYCH LENI, OSZUSTÓW I
        KOMBINATORÓW I ZŁODZIEJI na każdym szczeblu, żyjących ponad stan!!! Tfu!

A Warszawkę, to sami Polacy skazali na zagładę, bo w duupie mieli zabytki i
        tp., a Czesi poddali swoje miasto, to które tak bardzo chcę odwiedzić.

Pozdrowienia dla wszystkich braci Czechów i do zobaczenia w Waszym kraju:)))

Ps.Nie wiecie, gdzie można dowiedzieć się konkretów na temat pracy w Czechach?
        Jestem z Polski Północnej.
        • Gość: p Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.de.ihost.com 10.03.05, 17:58
          Ty pewnie z tych terenów gdzie Polacy nie mają korzeni.
    • Gość: mimi tak, nie ma to jak Pepikowo :D:D:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 15:54
      A pamiętacie dobranockę "sąsiedzi"? W zeszłym roku miałam przyjemność gościć w
      czeskim mieszkaniu w czeskim bloku. I jak doszłam do II czeskiego piętra to
      zwijałam się ze śmiechu! Klatka wypisz wymaluj - made by sąsiedzi! Lamperia w we
      wrzaskliwie kwiaty i kwiatuszki, jakieś obrazki, każdy w innej ramce, a całości
      dopełnił Pepik wynoszący śmieci w cudowneie różowych kwiecistych jak cała klatka
      dresach :))) Myślałam, że umrę ze śmiechu.
      Pomijająć ich PKB - to do licha oduczyliby się nosić białych frotowych skarpetek
      do plastikowych klapek kąpielowych na spotakniach służbowych!!! Trochę
      cywilizacji !!! Cóż z tego, że lepiej się odbili po komunie, skoro tą komunę
      widać wszędzie - po przystankach autobusowych, ulicach... Jedynym chwalebnym
      wyjątkiem jest piękna Praga.
    • Gość: Poznaniak Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.ae.poznan.pl 10.03.05, 15:54
      Jedno wyjaśnienie odnośnie dochodów. Faktycznie średnie zarobki (przeliczone na
      euro) są w Czechach wyższe, natomiast górny kwartyl (25 %) najlepiej
      zarabiających Czechów ma niższe zarobki od kwartyla najlepiej zarabiających
      Polaków. Natomiast ZNACZNIE WYŻSZE dochody od kwartyla najgorzej zarabiających
      Polaków ma 25 % najgorzej zarabiających Czechów. To tłumaczy mniejszą
      ekstrawagancję w samochodach u naszych południowych sąsiadów, ale z drugiej
      strony mniejszy margines biedy, niż w Polsce.
      • Gość: Jaga Co to sa jarmilki? IP: 81.2.94.* 10.03.05, 16:04
        Mam pytanie: Co to sa jarmilki? Zaznaczam, ze urodzona jestem w 1976 wiec
        dziecinstwo spedzilam w komunie i pamietam wiekszosc kultowych gadzetow, ale
        tego nie. Czyzby chodzilo tu o tzw. "czeszki", czyli biale buty a la tenisowki,
        w ktorych chodzily wszystkie dziewczyny czy to jest co innego? Prosze mi
        wytlumaczyc.
        • ree-j-bie Re: Co to sa jarmilki? 10.03.05, 16:10
          to sa białe tenisówki z gumką.
          • Gość: kejti Re: Co to sa jarmilki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 09:27
            a te jarmilki to przypadkiem popularnie nie nazywały się "czeszki"? jarmilek
            nie pamiętam, a czeszki owszem. to był hit. Zresztą jakby się teraz gdzieś
            pojawiły, też z chęcią nabędę :). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
            • Gość: zula Re: Co to sa jarmilki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:53
              jarmilki jednak wrocily,kupilam je na allegro, sa tak samo super jak dawniej:)
    • Gość: Aubo Lessi czeskie piwo jest ohydne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 16:30
      umęczyłem się nim przez 2 tygodnie w wakacje, po powrocie z prawdziwą
      przyjemnością sięgnąłem po tyskie.
      • kitop Gościu z Krakowa! 10.03.05, 17:07
        Dziękuję Ci z całego serca za tą starą Warszawę! Nawet nie wiesz ilu wzruszeń
        mi dostarczyłeś! Dzięki!
        Co do Pragi. To rzeczywiście wspaniałe miasto. Czy Warszawa mogłaby być taka?
        W latach 80 jeden z moich czeskich znajomych ( zwiedzaliśmy właśnie Pragę ) na
        moje zachwyty, zaprawione nieskrywaną zazdrością, zauważył: Ale myśmy sobie nie
        zafundowali powstania. Złośliwość? Napewno. Ale uzasadniona, niestety. I powód
        do pewnej refleksji nad naszą historią.
        A tak na marginesie - ci którzy tak chętnie zwalają winę na Hitlera, Stalina i
        na cały świat, uwalniając nas Polaków od jakiejkolwiek odpowiedzialności za
        nasz wspólny los - nie lubią wyraźnie Czechów. No i narzekają na czeskie piwo!
        To już zupełna abrakadabra!
        • Gość: z krakowa Re: Gościu z Krakowa! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 17:18
          To prawda. Praga nie miala powstania.
          Ale czy Warszawa mogla nie miec? Historycy sie spieraja.
          Jednak terroru niemieckiego w Warszawie nie da sie z niczym porownac.
          (Hans Frank powiedzial ze gdyby chcial za przykladem Prgai drukowac
          obwieszczenie o kazdych kilku rozstrzelanych Polakach w lasach polskich nie
          bylo by juz drzew)
          A gdyby powstanie wybuchlo spontanicznie, niekontrolowanie.
          A gdyby pomoc jaka alianci przysli dopiero 16wrzesnia (zrzuty na wielka skale)
          pojawila sie juz 1sierpnia? Nigdy nie odpowiemy na te pytania.
          Prawda jest ze Niemcy postanowili bronic Warszawy i byc moze skonczylo by sie
          rownie ogromna bitwa tyle ze z Rosjanami. A moze nie...
          Bardzo to tragiczne, stad moja sympatia do tego miasta.
          • Gość: mk Re: Gościu z Krakowa! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:49
            Praga miała powstanie, ale w odpowiednim momencie, kiedy niemcy już się
            wycofywali, Czesi wytłukli co się dało, co tylko jeszcze zostało.
            Nic im to nie pomogło i tak sowieci wkroczyli, ale satysfakcję mają,
            bo "powstanie" było udane.
            Gorzej, ze dzisiaj niemcy opowiadają o tym jak to byli gnębieni i mordowani
            m.in. przez Czechów podczas tego "powstania".
            • Gość: pp Re: Gościu z Krakowa! IP: *.chello.pl 10.03.05, 21:42
              To chyba reporter Radia Erewań napisał, powstanie w Pradze zostało przerwane w
              krytycznym momencie, bo dywizja SS stacjonująca na wschód od Pragi chciała się
              poddać Amerykanom. Doszło do ugody i Niemcy przeszli przez miasto tylko z
              ręczną bronią. W samym mieście było trochę zniszczeń, np. ratusz, ale samo
              miasto ocalało.
              Do największych morderstw cywilów niemieckich doszło w Sudetach, choć i w
              Pradze trupy Niemców pływały w Wełtawie.
              Edukacja bachorów jest pracochłonna.
              • Gość: mk Re: Gościu z Krakowa! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 22:01
                no ale chyba nie pomyliłem sie za wiele.
                O tym powstaniu coś tam widziałem w tv, piąte przez dziesiąte.
                Natomiast o mordowaniu niemieckich cywili (w Czechach, na Pomorzu) przez
                Czechów, Polaków i Rosjan wiem bardzo dużo - pokazują to niemieckie filmy
                emitowane n.p,. na Discovery.
        • Gość: zielonykos Re: Gościu z Krakowa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 19:08
          Dla zainteresowanych. Można odnaleźć zdjęcia przedwojennej Warszawy na stronie
          http;//www.warszawa.przedwojenna.prv.pl
          • Gość: z krakowa A ja polecam o konspiracji IP: *.crowley.pl 10.03.05, 19:19
            Dzieki za link.

A ja polecam jeszcze ciekawa strone nt. konspiracji
            Duzo o Powstaniu Warszawskim:
            www.whatfor.prv.pl/
            • Gość: mk Re: A ja polecam o konspiracji IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:18
              a ja polecę stronę o teraźniejszości - odrapane mury, wysypiska śmieci w
              centrum miasta itp.
              Jerszcze jej nie ma, ale to na odtrutkę wam się przyda - przestaniecie bredzić
              o przeszłości, a pomyślicie o teraźniejszości.
              • Gość: z krakowa jesli nie bedziesz pamietal-bedziesz ciagle najemn IP: *.crowley.pl 10.03.05, 21:31
                Czlowieku!
                Rozwoj miast zalezy od koniunktury, ktora zalezna jest od wielu czynnikow, nie
                bedziemy tu o niej mowic. I nie w kazdym miejscu utrzymuje sie na przez dlugo.

W Warszawie taka koniunktura istaniala na przelomie XIX, XX wieku.
                To miasto bylo trzecim co do wielkosci miastem Imperium rosyjskiego i
                krzyzowaly sie tu szlaki handlowe wschodu z zachodem. Tu wlasnie docieraly
                najdalej na zachod szerokie rosyjskie szyny. Bylo jenym z najszybciej
                rozwijajacych sie miast w Europie i multi-marodowym charakterze.
                Tworca Kanalu Suezkiego (zapomnialem teraz nazwiska-Francuz) ocenial ze
                w w roku 1960 osiagnie liczbe 6-8mln mieszkancow.

To wszysko przerwala pierwsza i druga wojna swiatowa.
                Obecnie Warszawa nie dogrywa tej roli i jest biedna a jej przeszlosc materialna
                i kulturalna zostala pogrzebana pod gruzami z winy Niemcow (czy tego chcesz czy
                nie). I to ze nawet za 100lat takiej nie bedzie to jest wina wojny i Niemcow.

Ja chce o tym pamietac bo nie urwalem sie sroce spod ogona jak ty.
                Ty pamietac nie musisz-przestan tylko opowiadc bzdury.
                • ree-j-bie Re: jesli nie bedziesz pamietal-bedziesz ciagle n 10.03.05, 21:39
                  "przerwała pierwsza wojna światowa"...

Czyli wg ciebie, d..., odzyskanie niepodległości przez Polske zahamowało rozwój
                  Warszawy i okolic?
                  Stuknij sie w łepek.
                  Warszawa była pcimiem przy Petersburgu i Moskwie, dla ruskich to było małe
                  prowincjonalne miasto, te twoje mity w du...e se wsadź.
                  • Gość: z krakowa Re: jesli nie bedziesz pamietal-bedziesz ciagle n IP: *.crowley.pl 10.03.05, 21:45
                    Koniunktura gospodarcza, a odzyskanie niepodleglosci to dwie rozne rzeczy.
                    ...ale szkoda mi czasu by z toba gadac bo i tak nie pojmiesz
                • Gość: pp Re: jesli nie bedziesz pamietal-bedziesz ciagle n IP: *.chello.pl 10.03.05, 21:45
                  To te szerokie szyny już nie docierały na Kujawy i do Zagłębia?
                  Edukacja bachorów jest pracochłonna.
        • Gość: corgan Warszawa, Powstanie Warszawskie i Czechy IP: *.chello.pl 10.03.05, 20:10
          1. Warszawa została w 10% zburzona podczas nalotów niemieckich w 1939, poźniej
          1/3 miasta w którym było żydowskie getto zostało zrównane z ziemią, podczas
          Powstania w sumie nie tak dużo budynków ucierpiało niz to ze po upadku
          Powstania niemcy zrównywali miasto kwartał po kwartale. Przecież taki Zamek
          Królewski został zniszczony i spalony własnie w 1939. Twierdzenie że "myśmy
          sobie nie zafundowali Powstania" jest po prostu chamskie. Dlaczego wybuchło
          Powstanie? m.in. dlatego, że co tydzien na ulicach był terrorm łapanki,
          roztrzeliwania, Pawiak i mementio w postaci pacyfikacji powstania w gettcie
          żydowskim no i tego co Niemcy zrobili z samymi Żydami.

2. Czesi może zapominają że Hitler w 1938 nakazał - albo Czechy poddadzą sie
          Niemcom albo rozkaże zbombardowac Pragę. Czesi wybrali to drugie. Kwestia
          rozsądku? Może... Ciekawe czy sami Czesi mieli poczucie rozsądku i zwyciestwa?
          Mogę dodać, ze mysmy mieli Powstanie '44, oni mieli Praską Wiosnę '68

3. Bez kompleksów trzeba oddzielić to za co Polacy są odpowiedzialni a to za co
          nie są. WARSZAWĘ ZBURZYLI NIEMCY i nikt u mnie nie zmieni tego przekonania.
          Polacy nie mogą odpowiadac i czuc sie winni za to, ze chcieli byc wolni. To tak
          jakby ofiara miała się tłumaczyć, ze swoim postępowaniem sprowokowała sprawcę
          swojej opresji - ze np. kobieta jest winna gwałtu bo się umalowała i ubrała
          mini.

3. Ci ktorzy wychwalają Czechów za rozsądek, umiarkowanie, doskonałą
          prywatyzację, sukcesy gospodarcze albo hahaha brak korpucji albo brak afer
          powinni więcej czytać gazet a mniej przewodników po Pradze. Nie zarzucam
          Czechom braku rozsądku albo sukcesów gospodarczych, ale sugeruję umiar w tych
          określeniach i właściwą ocenę.

4. Wbrew pozorom Czesi nie lubią Niemców. Tzn. lubili od zawsze marki
          niemieckie, teraz ojro.

btw - lubie Czechów, co nie znaczy ze nie będąc tam nie mialem okazji poznac
          ich chamstwa i buractwa w stosunku do mojej osoby. Tłumaczenie sobie ze "jestem
          Polakiem" i w związku z tym coś tam coś tam traktuje to na ich niekorzyść.
          • Gość: z krakowa Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 20:35
            Ja tez lubie Czechow, ale...bez kompleksow panowie i panie.
            Pamiatam jak bedac w pieknej Pradze (ok.2000r)w kawiarni na Malej Stranie pewnej
            hiszpanskiej turystce (raczej starszej ok.45-50lat) zrobilo sie slabo,
            poprosila o szklanke wody...i jej nie dostala!! Jakas kelnereczka cos zaczela
            belkotac ze "...here in Cech Republic it is impossible..." czy cos takiego.
            Zamurowalo mnie i ta turystke. Mysle ze w Krakowie to niemozliwe, ale to nie
            znaczy ze Polska stoi wyzej cywilizacyjnie itp.
            Najgorsze sa stereotypy!
            Ale Warszawy szkoda...
            • Gość: mk Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:45
              no właśnie, przez te bombardowania niemieckie mamy tu w warszawie te
              szpetnie "drapacze chmur", które stoją ni w pięć ni w dziewięć, wyglądają
              nijako itp.
              Przez te bombardowania w Wawie stoją stragany, śmierdzi okolica Dworca
              Centralnego.
              Wreszcie: przez te bombardowania Warszawa i okolice wygląda jak wysypisko
              śmieci...
              parysz wschodu , łu!
              • Gość: z krakowa Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 20:52
                no to ci ulzylo tak?
                Nie ma to jak popluc troche na wlasne gniazdo.

TAK WALSNIE PRZEZ TE BOMBARDOWANIA I WYMOROWANIE POLSKIEJ INTELIGENCJI
                JEST TAK JAK JEST!
                • Gość: mk Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:03
                  no właśnie, wymordowali inteligencję i zostały tylko dwa głupki:
                  Ja i ty...
                  Wyluzuj chłopie z Parysia wśchodu:)
                  • Gość: mk Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 21:15
                    taka jest niestety prawda : warsiawa była parysiem wśchodu, teraz nie jest bo
                    nimcy...
                    Sęk w tym, że TERAZ jest bajzel, architektura prymitywna (ta nowo zbudowana) ,
                    śmierdzi itp.
                    Minęło juz od tych nimców trochę czasu, jest ciągle źle i nie wygląda na to, ze
                    kiedyś będzie lepiej, bo NIKT w tym kierunku NIC nie robi.
                    Ciekawe czy za 100 lat ktoś powie:
                    "nu, teraz ta warszawa to brzydka i śmierdząca, ale to przez nimców!"
                    Kretyństwo.
                    Już na tych WIDOKÓWKACH (widokówkach, a nie zdjęciach dokumentalnych, czyli
                    takich folderkach pokazujących najładniejsze miejsca, w najładniejszy
                    sposób!!!!) widać, że to nic pięknego nie było, ale lepiej jakieś mity
                    upowszechniać w stylu: "to był paryż" i pokazywać widokówki, niż prawdę...
                    Akurat do ciebie "Z Krakowa" (cha, cha, nie jesteś z Krakowa!:)) nie mam
                    pretensji, ale przez takie rozpowszechnianie bzdury nic się w tej Polsce nie
                    zmienia, jak chodzi o wygląd i estetykę.
                    ("To przez nimców!")
                    Żałosne.
                    • Gość: z krakowa Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 21:18
                      Boze jaki ty jestes prymitywny!

(jestem z Krakowa)
                      • ree-j-bie Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! 10.03.05, 21:57
                        przynajmniej coś tam poczytałem i takich głupot typu: "warszawa Paryżem
                        wschodu " (dzięki carowi (!!!) - debil) nie opowiadam.
                        • Gość: z krakowa Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 22:00
                          Poczytales hahaha!!!
                          Zgaduje: Wyborcza, Fakt i naogladales sie "swiata wg. Kiepskich"
                          • Gość: m Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 22:04
                            a ty czego?patrz co ci tu ktoś napisał(nie ja)
                            "Stalingrad to Petersburg?Chyba sie historii i geografii nigdy nie uczyłes,z
                            lekcji się uciekalo,co?Petersburg był Leningradem,a Stalingrad został
                            Wołgogradem.Do nauki!!!!!"
                            • Gość: z krakowa Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.crowley.pl 10.03.05, 22:08
                              Masz racje.
                              • Gość: corgan Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.chello.pl 10.03.05, 23:15
                                1. Napisałem ze Niemcy zburzyli Warszawę. Nie napisałem, że Niemcy odpowiadają
                                za śmierdzący Dworzec Śmródmieście, za bloki, za bałagan (cokolwiek to znaczy)
                                za StadionDziesieciolecia itp. Nawet jakby Śródmieście pachnial i jakby nie
                                bylo Stadionu to nie zmieniałoby kwestii, że to Niemcy zburzyli Warszawę. Choć
                                haha w pewnym sensie odpowiadają za budy pod Pałacem bo KDT wzniósł niemiecki
                                Hochtief :)

Powiedzmy sobie otwarcie, że mamy prawo pamiętać. W niemal kazdej francuskiej i
                                niemieckiej wiosce były pomniki i tablice poległych tamtejszych mieszkanców w I
                                i w II wojnie światowej. Niemcom ani Francuzom nikt nie zarzuca ze kultywują
                                pamięć. My również mamy do tego prawo. Możemy wymusic na PKP zeby zrobila coś z
                                tym wrzodami jakimi sa dworce (wawa nie jest tu wyjątkiem) i możemy pamiętac.
                                Jedno drugiego nie wyklucza. A ostatnie relatywizowanie historii przez
                                neonazistów czy durnych niemców jak EricaS. zaświadcza, ze po prostu musimy
                                pamietać. Nie mam zamiaru lac w ryja każdego napotkanego Niemca, ale mogę
                                pamietać. Ktos mi zabroni?

Przy okazji jak pada słowo "Czechy" ozywiają się wśród niektórych Polaków
                                straszne kompleksy. Niepotrzebnie moim zdaniem.
                  • Gość: ok Re: Podpisuje sie oboma rekami!!! IP: *.do.pl / *.generacja.pl 11.03.05, 08:54
                    W piłce nożnej roznioeśliby nas! A o hokeju, nawet szkoda mówić - bawiliby się
                    nami jak kot z myszką.
                  • Gość: Corvus Czechy to taka knedliczkowa republika . IP: *.bredband.skanova.com 11.03.05, 09:19
                    • Gość: bohemian1 Re: Czechy to taka knedliczkowa republika . IP: *.dip.t-dialin.net 11.03.05, 09:24
                      ...spravne by bylo: Czechy to taka knedlikowa republiczka..., Ahoy
          • Gość: Blong male korekty historyczne nt. czechy i polska IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 11.03.05, 00:02
            Czesi może zapominają że Hitler w 1938 nakazał - albo Czechy poddadzą sie
            > Niemcom albo rozkaże zbombardowac Pragę. Czesi wybrali to drugie. Kwestia
            > rozsądku? Może... Ciekawe czy sami Czesi mieli poczucie rozsądku i
            zwyciestwa?
            > Mogę dodać, ze mysmy mieli Powstanie '44, oni mieli Praską Wiosnę '68

przy oddaniu pogranicza chodzilo nie tyle o prage, choc takie grozby byly, ale
            o zasadnicza roznice miedzy sytuacja polski i czech
            w 1938 czesi byli przygotowani do obrony /mobilizacja, wojska na granicy - w
            niedokonczonych twierdzach/
            w 1939 roku polacy zrobili to samo
            a roznice sa w tym, ze polacy sie bronili wierzac, ze sojusznicy im w walce
            pomoga, mysleli, ze nie walcza sami, ze maja za soba potege anglii i
            francji /oczywiscie pozniej rzeczywistosc pokazala cos innego/
            a u czechow ... w 1938 francja i anglia im jasno w monachium powiedziala, nie
            pomozemy wam, jesli oddacie pogranicze to uratujecie swiatowy pokoj, jesli nie
            to bedziecie sami i bedziecie odpowiedzialni za wojne
            obrona w takiej sytuacji nie miala najmniejszych szans na sukces, zreszta
            doktryna czeska zakladala zdolnosc do powstrzymywania niemcow przez niecaly
            miesiac ktory wystarczy na reakcje sojusznikow /i to pomine ze doktryna
            powstala przed zajeciem austrii, ktore odkrylo cale - de facto - niechronione
            podbrzusze czech/
            a w 1939 to de facto czech juz nie bylo tylko szczatki panstwa wydane na laske
            niemcow
            latwo jest powtarzac stereotypy o tchorzach, czy nawet stereotypy o
            racjonalnych czechach i szalenstwie polakow, tyle ze po prostu historia
            pokazuje, ze wszystkie stereotypy jak na plus tak na minus wielkiej wartosci
            nie maja
            • Gość: Zaolzie Re: male korekty historyczne nt. czechy i polska IP: *.securenet.net / *.securenet.net 11.03.05, 05:05
              Nie zapominaj, ze to Polska pomogla Hitlerowi wbic Czechom noz w plecy,
              uczestniczac w rozbiorze Czechoslowacji i zajmujac Zaolzie!
              • Gość: mk Re: male korekty historyczne nt. czechy i polska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 10:41
                bzdury.
                Zaolzie zajęliby Niemcy, a tak przynajmniej przez czas pewnien ludność tam
                mieszkajaca (w większości Polacy) mieli spokój.
                Zaolzie to część Śląska Cieszyńskiego i powinno należeć jednak do Polski.
              • Gość: HISTORIA POCZYTAJ TROCHE HISTORIE!!!!!!!!!! IP: *.ramtel.com.pl 11.03.05, 14:38
                Zaolzie najpierw podstepnie zajlei Czesi!!!-
                Gdy Wojko Polskie walczylo na wschodzie z bolszewikami Czesi wbrew ustaleniom zajeli Zaolzie. Doszlo nawet do duzej bitwy pod Skoczowem 29-31.01.1919.

Przestancie juz powtarza ka wymyslana przez komunistow propagande majaca na
                celu zdyskredytowac przedwojenny rzad.
      • Gość: Krtek Re: Czechy bardziej europejskie niz Polska IP: *.securenet.net / *.securenet.net 10.03.05, 17:28
        Chyba z powodow historycznych Czechy sa bardziej europejskie niz Polska,
        chociazby przynaleznosc do monarchii habsburskiej a co za tym idzie bardziej
        intensywnym rozwojem gospodarki i urbanistyki. Interesujacym jest fakt, ze na
        przyklad Slask postanowil oderwac sie od Polski Kazimierza Wielkiego na rzecz
        Czech ze wzgledow gospodarczych.
        Jest ciekawa ksiazka analizujaca specyfike poszczegolnych krajow bylego bloku
        wschodniego, napisanej przez Ewe Hoffman. Wynika z niej, ze podstawa kultury
        polskiej byla zawsze kultura arystokratyczna, a wiec prowincjonalna i wiejska,
        co zreszta widac w polskiej literaturze przywiazanej do kultury ludowej i
        natury. Jakos brakuje w polskiej mysli watkow modernistycznych, a gdy pojawiali
        sie tacy ludzie, to spotykali sie z krytyka i desaprobata, o czym swiadczy n.p.
        tworczosc Tadeusza Peipera i awangardy krakowskiej, zbyt urbanistycznej i
        modernistycznej jak na gusta Polakow ze "wsi spokojnej wsi wesolej".
        Czechy w porownaniu do Polski sa kultura bardziej urbanistyczna, bardziej prezna
        i niezamknietej w przestarzalych schematach, wezmy chociazby pod uwage Franza
        Kafke czy slynne miedzywojenne forum lingwistyczne "Cercle de Prague".

Co najbardziej mnie najbardziej boli w czasach obecnych to to, ze obecnie Czesi
        sa bardziej progresywni niz Polacy, co na przyklad mozna zobaczyc ogladajac
        polskie MTV z polskimi grupami muzycznymi, ziejacymi agresja i tandeta, w
        porownaniu z oryginalnymi czeskimi zespolami na kanale "Ocko TV". Czescy
        wykonawcy maja naprawde swiatowy poziom, a Polacy nadal pograzeni w swoim grajdolku.
        • Gość: m.k. Re: Czechy bardziej europejskie niz Polska IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 20:59
          co ty bredzisz?
          Śląsk się nie oderwał.
          Śląsk to w XV wieku kilka(naście?) państewek, niektóre z nich (n.p. państwo
          księcia Bolka - siostrzeńca Kazimierza Wielkiego) chciało pozostać w granicach
          Polski.
          Kazimierz Wielki zrzekł się Śląska na rzecz Czechów, gdyż istniało zagrożenie
          rozbioru Polski - z północy przez Krzyżaków z południa przez Czechów.
          Polska (państwo polskie) składała się wówczas z Wielkopolski i Małopolski -
          terenów nawet ze soba nie połączonych, była bardzo słabym państwem.
          Więc w imię (świętego) pokoju Kaziu Wielki zrezygnował z "podatków" ze Śląska.
          (m.in.)
    • Gość: Baltika Wloska moda wakacji w Czechach IP: *.pool80183.interbusiness.it 10.03.05, 17:12
      Czechy juz od paru lat bardzo skrupulatnie i pomyslowo, a przede
      wszystkim - owocnie (!!!) reklamuja sie we Wloszech. W kazdym biurze turyst.
      widac plakaty i ogloszenia wycieczek do Pragi. Znajac milosc Wlochow do mody,
      Czesi swoja inteligentna polityka turyst. sprawili, ze wizyta w Pradze weszla
      do najnowszych kanonow mody (i to od mniej wiecej 3 lat). Kazdy Wloch chcialby
      odwiedzic Prage ! Kiedy mowi sie cos na temat Europy Wsch., pierwsze co slyszy
      sie od potencjalnego Wlocha to: "tak, tak - chcialbym zobaczyc Prage!
      Slyszalem, ze to piekne miasto".
      Nic nie ujmujac Czechom - uwazam, ze Polska ma ilosciowo wiecej do zaoferowania
      turyst. niz Czesi. Tyle tylko, ze my nie potrafimy wydajnie sie zareklamowac!
      Dlaczego my nie, a Czesi tak ?? - to pytanie zadaje sobie za kazdym razem,
      kiedy ktos z moich znajomych albo napotkanych ludzi pyta: "Polska ?-tak, tak.
      Slyszalem, ze kraje Europy Wsch. sa bardzo ladne. Bardzo chcialbym zwiedzic
      Prage!"
      • Gość: z krakowa Re: Wloska moda wakacji w Czechach IP: *.crowley.pl 10.03.05, 17:20
        Wiele zalezy od nas zywklach obywateli, ktorzy moga swoim znajomym na zachodzie
        polecic to i owo w Polsce, a nie tylko narzekac na Nia.
        • Gość: mk Re: Wloska moda wakacji w Czechach IP: 192.168.1.* / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 22:05
          idź już dziadku spać.
    • Gość: Śmiechacz Geografia Europy IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.05, 17:37
      Najblizsza Warszawie europejska stolica jest Wilno. Do Minska tez jest blizej
      niz do Pragi, choc tylko o 5 km.

Pan redaktor zajrzy do atlasu, cooo?
      • aby123 Re: Geografia Europy 10.03.05, 17:55
        Gość portalu: Śmiechacz napisał(a):

> Najblizsza Warszawie europejska stolica jest Wilno. Do Minska tez jest blizej
        > niz do Pragi, choc tylko o 5 km.
        >
        > Pan redaktor zajrzy do atlasu, cooo?

A byles kiedys w Minsku? Bo ja bylam. Do Europy im jak nam stad na ksiezyc. Po
        scianach hotelu lazily robaki, a jak nam dali na obaid breje do jedzenia, to
        wszyscy bylismy chorzy. Uwierz, Praga to zdecydowanie najlizsza nam europejska
        stolica, jak nie wierzysz, to jedz zobaczyć, a sie przekonasz.

Ps. w zasadzie to mozna powiedziec, ze najblisza nam europejska stolica to
        Warszawa, ha, ha...
        • Gość: q Re: Geografia Europy IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.03.05, 18:36
          Do Berlina też nie jest daleko
    • Gość: Varg Re: Po łyk powietrza do Pragi IP: *.ssmb.com 10.03.05, 19:00
      Czechy to piękny kraj!!! Ludzie mili, pogodniejsi. No i te piękne długonogie
      czeskie dziewczyny!!! :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka