Gość: gaja Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 10:22 Gdybym miała wyrobić sobie opinię o fachowości ekonomisty po jego wypowiedzi w tym artykule, to takiego zatrudniłabym co najwyżej do sprzątania. Jeżeli jemu wychodzi, że trzynasta pensja wynosząca ok. 8% ROCZNEGO dochodu powoduje zwiększenie miesięcznych zarobków o kilkadziesiąt procent ...????? No cóż, pewnie gimnazjalista lepiej poradziłby sobie z takim zadaniem matematycznym. Jestem urzędnikiem od prawie trzydziestu lat. Bonów na święta nie widziałam już od kilku. Jakieś 6 lat temu jeszcze widywałam, bo przynosił je mój mąż ze swojej firmy. Nawet kiedy jeszcze były, do zwykle nie częściej niż raz w roku i średnio o wartości 1/3 tych mojego męża ( tak jakoś 50-100 zł co stanowiło jakieś 0,8% dochodu rocznego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie urzednik zamien się ze mną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:22 pracuje w prywatnej firmie-pensja: poniżej 800na rękę + prowizja od obrotów firmy.(których nie ma, są "straty") Zero dodatków. Bilety na komunikacje miejską ponad 100 pln/miesiąc. Zero szans na usamodzielnienie się. Skończone studia itd. Nie narzekam bo nie ma sensu-cały czas szukam innej pracy i nie widzę powodu aby urzędasom dopłacac także z MOICH pieniedzy. A jesli urzędnikom jest ciężko-niech też szukają zamiast narzekać.Pozdrawiam i życzę miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POKi Urzędnik to niby nie człowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:23 Ja się nie dziwię że urzędnicy są jacy są, jeżeli są szykanowani za każdy przywilej jaki dostają, a który im się jaknajbardziej należy patrząc na pracowników firm prywatnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Dopłata do urzędnika IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 24.06.05, 10:25 Bardzo niekometentny artykuł! Proszę przeczytać ustawę "O funduszu świdaczeń socjalnych" i nie wypisywać jątrzących półprawd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:27 większiośc ludzi tak zarabia - także takie tłumaczenia są śmieszne. wolałbym zapłaić mniejsze podatki i te pieniądzę przenaczyć na swoje wczasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:30 "tylko jak pajacu bez tego przekletego urzedasa zalatwisz: swiadczenie rodzinne, mapy geodezyjne, podzial dzialki, rejestracje działalnosci gospodarczej, remont ulic, wymiane kanalizacji, fundusze europejskie,przydzial mieszkania?" A po co to wszystko - uprościć ile się da, zmiejszyć liczbę podatków, koncesji, pozwoleń, zredukowac liczbę uerzędników, obniżyć podatki. Trzeba iśc w stronę Irlandii czy GB a nie walącej się zbiurokratyzowanej eurokomuny Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:38 tak to by bylo najlepiej, ale jak kupisz lokal nie wiedzac od kogo, za ile i na jak dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:14 księg wieczystych nikt normalny nie chce likwidować są potrzebne - z drugiej strony dlaczego nie można załtwić wypisu do tej pory drogą elektroniczną ? Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 12:22 kazdy chcialby podpisywac sie elektronicznie tylko za malo osob zdaje sobie sprawe jaka droga i trudna do dostania jest koncesja na takie uslugi. chyba ze znowu chcecie zeby robila to panstwowka a nie prywatna firma. polecam ustawe o podpisie elektronicznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:59 a po co ci koncesja - juz odpowiem , zeby utrzymac stado urzedasow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdura Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:29 totalna bzdura, TAK ZWANE WCZASY POD GRUSZĄ nie tylko pracownicy budżetówki. Wynika to z prawa. Mój mąż pracuje w prywatnej firmie informatycznej. Dostaje ten dodatek co roku, dlatego bierzemy hurtem 2 tygodnie wakacji, żeby ten dodatek dostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:29 Poszukuję pracownika do pracy w urzędzie administracji rządowej w Szczecinie. Wymagania: wykształcenie wyższe, uprawnienia budowlane (w tym hydrotechniczne), biegła znajomość angielskiego, znajomość przepisów dot. inwestycji (co najmniej 6 różnych ustaw wraz z przepisami wykonawczymi), przepisów FIDIC, prawa zamówień publicznych, procedur związanych z funduszami UE itp. Odpowiedzialność: będzie organizował i nadzorował roboty o wartości od kilku do kilkudziesięciu milionów złotych, dojazdy na budowy - do 100 km. Wynagrodzenie: ok. 1600 zł netto (żadnych premii), trzynastka, raz w roku szansa na nagrodę do 1000 zł, dodatek do wczasów ok. 300 zł. Żadnych służbowych komórek, samochodów itp. Dodatki specjalne: ciągłe wysłuchiwanie narzekań i ataków mediów na urzędników - darmozjadów i złodziei, co 4 lata straszenie zwolnieniem z pracy w ramach niezbędnej redukcji administracji (stały element kampanii wyborczej wszystkich partii). Są chętni? UWAGA: to nie jest żart, to jest zupełnie na serio! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:34 A jak wygląda nabór na mniej odpowiedzialne stanowiska na które może dostać się praktycznie każdy - bo tutaj jak widzę trzeba mieć odpowiednie wykształcenie ? Dlaczego do tej pory nie ma informacji o tym kto dostał się na dane stanowisko, jakie ma kwalifikacjie, wykształcenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:41 W urzędach nie ma już prawie stanowisk, na które "może dostać się praktycznie każdy". Średnie wykształcenie i znajomość języka to absolutne minimum, najczęściej potrzebne jest wyższe + dodatkowe kwalifikacje. Szczegóły naborów: www.usc.gov.pl. Mój urząd: www.ums.gov.pl. Aha, jeszcze jedno: zgodnie z ustawą urzędnik państwowy musi być "nieskazitelnego charakteru". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:45 Ja doskonale znam ustawę oraz tryb naboru. Doskonale wie Pan o czym piszę - nawet wprowadzenie tych zmian które podałem powyżej - a wejdą one w życie nie długo nie wyelimnuje patologii przy naborach (nabór z klucza politycznego, rodzinnego itd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:54 Cóż, patologie trafiają sie wszędzie i trzeba z nimi walczyć. Ale na to konkretne stanowisko ogłoszenie dawałem 2 razy - zero kandydatów, i tak jest teraz coraz częściej. A wyspecjalizowana administracja musi opierać się na specjalistach - na znajomkach bez kwalifikacji i pociotkach dyrektora daleko się nie zajedzie. To już nie te czasy. Natomiast ludzie pochodzący z układów politycznych pojawiają się w urzędach raczej tylko od stanowiska zastępcy dyrektora w górę. Mówię o administracji rządowej, na samorządówce sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:47 Dlaczego tak jest że w polsce jest 2000 samochodów slużbowych po urzędach a w takiej szwecji kilkanaście. Do każdego potrzeba kierowcy, obsługi, paliwa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:49 fakt, w szwecji zamiast samochodow urzednicy uzywaja samolotow. bez sciemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:52 to jest prawda sam jestem przerażony tą informacją. Dodam jeszcze że swego czasu jedna z pani minister w szwecji została usunięta ze stanowiska za to że kupiła sobie za państwowe pieniądze pończochy (śmieszne parę koron). Odpowiedz Link Zgłoś
grzbec Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:58 po ilości twoich postów na forum widać jaki to z ciebie pracowity urzędnik. Zamiast tyrać jak na urzednika przystało siedzisz na d... i patrzysz co na forum się dzieje a kasa leci, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 11:03 Ano prawda, zagapiłem się. Już się biorę do roboty. Cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Praca dyrektora 24.06.05, 11:45 Nie jestem urzędnikiem, ale nie uważam, by zawsze wypowiedzi urzędnika na tym forum były "niepracowaniem". Akurat w takim przypadku wręcz może obowiązkiem dyrektora (w końcu zadaniowy tryb pracy) jest wzięcie udziału w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 11:00 W moim urzędzie pracowników jest prawie 700, w tym ponad połowa w placówkach terenowych od Nowego Warpna po Mrzeżyno (inspektorzy muszący poruszać się w terenie), a samochodów ok. 20, z tego większość to terenówki, dostawczaki itp. Administrację obsługują praktycznie 2 pojazdy. Nie twierdzę, że to mało, ale też żadnego rozpasania w tym nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: służba cywilna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:16 Tylko 6 ustaw - ja mausze mieć w paluszku ok. 30 ustaw z ponad setką aktów wykonawczych. Znam 2 jezyki. Mam 5 letni staż i zarabiam brutto UWAGA!! 1170 zł. Zona zarabia 849 brutto w prywatnym sektorze. Opłat mamy co miesiac- łaczbnie z wszelakimi ratami i przedszkolem 1500 zł. Na łapke dostajemy 1520. I błagam, nie odpie..ie sie od urzedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steb Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.8.188.* 24.06.05, 10:31 ten artykuł to prowokacyjna demagogia, albo szczyt ignorancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazz Re: Dopłata do urzędnika IP: 156.17.253.* 24.06.05, 10:35 Pan redaktor niechaj pisze o pracownikach ministerstwa, bo z treści artykułu jasno wynika ,że nie ma nawet bladego pojęcia o urzędnikach pracujących w pozostałych urzędach, gdzie zarobki są wręcz śmiesznie niskie. Radzę pisać na tematy, ktore są Panu dobrze znane, anie wypisywać bzdury, ktore z prawdą nie mają nic wspólnego, a przy okazji robi Pan z siebie głupka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Redi Re: Dopłata do urzędnika IP: *.elpos.net 24.06.05, 10:36 Jak zwykle Ci co nic nie wypracowuja jak nawiecej wyciagaja. Moze czas wreszcie zrobic porzadek z tymi urzednikami, bo nie dosc, ze sa kompletnie niewydolni to i do tego bardzo kosztowni. Latwo w koncu wydawac pieniadze na ktore nie trzeba zapracaowac, bo sie je ma zawsze z budzetu. Chyba czas to zmienic, ale prawa ustalaja Ci to tez ciagna z budzetu, wiec zmian nie bedzie, bo Ci co ustalaja czyli poslowie sa sami nie lepsi a moze jeszcze wieksi kombinatorzy, bo na nich to dopiero lozymy i sa tylko straty, bo brac umieja ale z siebie to nic lewusy nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:42 Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zmieniła pracę na lepiej płatną. Oczywiście pod warunkiem, że jesteś w czymś dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssnn Re: Dopłata do urzędnika IP: *.man.szczecin.pl 24.06.05, 10:42 Bardzo "rzetelny" artykulik, nie ma co. Bicie piany. "Trzynastka" - DWR i kasa z ZFŚS to nie kilkadziesiąt procent, bo w sumie ok. 16-18%. Chyba nietrudno to policzyć? Poza tym składki na DWR i ZFŚS są odprowadzane z wynagrodzenia Iksińskiego przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Mniejsza o urzędników- redaktor szczuje! IP: 213.17.170.* 24.06.05, 10:45 Ja co prawda pracuje w firmie prywatnej, ale uważam, że ten artykuł jest wyjątkowo tendencyjny. Po pierwsze dotyczy ZFŚS, tworzonego we wszystkich firmach i urzędach , a sprawia wrażenie jekichs szczególnych przywilejów dla urzędasów, po drugie szczuje ludzi. Nie mozna stylu pisania o wielkich aferach przenosić na zcie codzienne. Żółta kartka dla dziennikarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nisio Re: Mniejsza o urzędników- redaktor szczuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:03 wydaje mi się że żółta to jednak odrobine zbyt mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:48 zgadzam się niestety, też pracuję w urzędzie, prawnik, przez pierwsze 2 lata pracy moja pensja to było 1000 brutto czyli 724 zł na rękę. A odpowiedzialność jak cholera. Teraz mam niewiele więcej. Ktoś chce się zamienić? Chętnych nie widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinm Prawda jest trochę inna IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 10:50 Powierzchowność i tendencyjność !! Jako pracownik administarcji skarbowej zarabiam ok. 1500 zł na rękę. Dostaję dofinansowanie na wczasy ok. 490 na rękę (600 brutto) ale raz na dwa lata! Nie co roku, a tak jest w wielu instytucjach, więc kwota jaką podaje się w artykule na pewno jest mniejsza. Nie wiem skąd opinia, że w prywatnych firmach nie ma dofinansowania, ależ jest. Po za tym proszę porównać średnią płacę w sektorze prywatnym i 'budżetówce' - nie wiem czy "urzędasy" zarabiają krocie, chyba że weżmiemy pod uwagę wyłącznie ministrów, wice., sekretarzy stanów itp. Stawianie przeciwko sobie pracowników budżetówki i generalnie szkół to czysta demagogia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nameless Re: Dopłata do urzędnika IP: *.devs.futuro.pl 24.06.05, 10:51 buty w szmateksie nie kosztuja 200 zl swiat nie wyprawiasz co miesiac nieliczni urzednicy znaja prawo reszta to osly Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 11:31 a chciałbyś doktorów prawa za 1000 PLN???? płaćcie jeszcze mniej - urzednicy będą jeszcze gorsi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiG78 znowu niewydarzony dziennikarzyna szuka sensacji IP: 83.238.7.* 24.06.05, 10:52 NO i co z tego że jadą na wakacje? Znaczy, że urzędy przestrzegają prawa. Skoro jest fundusz socjalny, to trzeba go wykorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geostachu Re: znowu niewydarzony dziennikarzyna szuka sensa IP: *.elk.mm.pl 24.06.05, 11:01 Wydajność urzędnika i pracującego w firmie prywatnej ma się do siebie jak pięść do oka. W firmie prywatnej nie ma dodatku za "lata" pracy W firmie prywatnej nie ma "13" W firmie prywatnej pensja jest również w jakiś sposób uzależniona od zysku firmy daltego firmy prywatne oszczedzają. Urlop dwutygodniowy wypoczynkowy należy się każdemu prawcownikowi patrz Kodeks Pracy Premie i dodatki za byle co występują kilkakrotnie częściej w urzędach niżw firmach prywatnych - mowa o pracownikach niższego szczebla. Więc drogi urzędniku zanim popłaczesz na swą dolę popatrz na PIT z ubiegłego roku, a drogi pracowniku firmy firmy prywatnej pozapierdzielaj trochę żeby firma nie splajtowała. :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zubek Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:55 alez Pan niemondry, panie Zuber. A napisali, żeś pan ekonomista... Jednak pewnie nie z budżetówki, prawda? Więc może lepiej być pan się nie wypowiadał na tematy, któe nie są panu znane? Oczywiście to tylko sugestia. Mamy wszak demokraję i każdy może paplać co mu ślina na jęcyk przyniesie... Poważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacol Panie marku IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.05, 10:57 myślałem że ma pan otwarty umysł finansisty i mam nadzieję że to wpadka a nie kanon, proszę przeliczyć bon za 600 zł + 400 bon na wakacje + trzynastkę + (czasem nawet są nagrody bardzo żadko pow. jedenej pensji)napisać sobie na karteczce sumę i policzyć ile to jest procent - napewno nie kilkadziesiąt - a na marginesie jak zasiada pan w kilku radach nadzorczych to płaci pan za przejazd, kolacyjki i takie tam inne? Więc bieże pan rekompensatę bonów trzynastek nagród itd. prawda? więc przestań pan żałować urzędnikowi który zarabia mniej niż pan za jedno posiedzenie rady nadzorczej pozdrawiam jacol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr B. Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:02 Gość który pisał ten artykuł wykazał się sprytem - niby wynalazł następną aferę - oto podatnicy dopłacają do wczasów urzędników. W istocie jest to sprytna manipulacja, jedna z wielu, jaką tworzą mass media, żeby zaistnieć. Prawda jest taka, że zakłady pracy (wszystkie, w tym urzędy) muszą tworzyć fundusz socjalny, bez względu, czy to się komuś podoba, czy nie, bo wynika to z kodeksu pracy. A że dla budżetówki idą na to pieniądze z podatków, to chyba oczywiste. Sprawą rozdysponowania funduszów socjalnycjh zajmują się komisje socjalne - i jeżeli chcą dofinansowywać wczasy, to jest ich sprawa i wara redaktorom od tego. Komisje w innych zakładach mogą udzielać pomocy najbiedniejszym, lub kupować dzieciom książki - to jest sprawa regulaminów i decyzji komisji. Jest też kłamstwem, że firmy prywatne nie dofinansowują wczasów - znam kilka przypadków (moja rodzina), że również to czynią. Duży zonk dla dziennikarza, który to pisał - kłamie i niepotrzebnie antagonizuje społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kangur Re: Dopłata do urzędnika IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 11:02 A teraz,sądząc po adresie IP , pewnie jesteś w kawiarence internetowej, bo na kompa i sieć w domu cię nie stać...Jaka praca, taka płaca, drogi panie. Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem Zamieńcie się z urzednikami na pensje a potem... 24.06.05, 11:12 zobaczycie jak się żyje w Warszawie za 1000 PLN... gruszę ratuje bbudzety zwykłych szeregowych urzędników, (oczywiście dyrektorzy też biorą ale przy ich pensjach te 400 PLN jest praktycznie niezauważalne) najpierw zapłaćcie urzędnikom normalne pieniądze a potem wymagajcie kwalifikacji, uprzejmości, szybkości - i wtedy grusze też możecie zlikwidować jak w tym kraju ma być dobrze skoro urzędnikami zostają najgorsi absolwenci??? no bo kto dobry pójdzie pracować za takie grosze??? obniżajcie pensje dalej a potem narzekajcie że urzędnik głupi - mądrzejszego za te pieniądze (ochłapy) nie znajdziecie Odpowiedz Link Zgłoś
homopolacus Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 11:12 To ze urzednicy zarabiaja o wiele wiecej niz wynika to z czystej listy plac jest oczywiste tak jak gornicy , tramwajarze nauczyciele i wiele innych profesji. Tylko ambini samodzielni ludzie ktorzy ptacuja w prywatnych firmach musza sobie radzic z czystej pensji . Nikt tez nie pyta ile budzet doklada do prawdziwego pasozyta na ciele narodu polskiego czli kosciola katolickiego . Same pensje katechetow pochlaniaja ok 800 milionow zlotych rocznie , dodatkowo do" szerzenia wiary" urzywana jest infrastruktora szkolna a wiec panstwowa . Przyklady mozna mnozyc w dziesiatki przywilejow o ktorych zadko lub nigdy dyskutuje sie w prasie czy telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebrak z ZUS ile dostanie emeryt, czy ZUS tez płaci socjalne? IP: *.promax.media.pl 24.06.05, 11:14 do dupy z takim Panstwem , do dupy z takim Prezydentem , do dypy z Sejmem , do dupy z sld i złodziejami z rządu . ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia Re: ile dostanie emeryt, czy ZUS tez płaci socj IP: *.ca.pw.edu.pl 24.06.05, 12:05 A i owszem, nasi zakładowi emeryci też dostają zapomogi i "gruszę" z funduszu socjalnego naszej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyurzedas Re: Dopłata do urzędnika IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 24.06.05, 11:16 >bardzo duża najczęściej odpowiedzialnośc za wydawane decyzje I bardzo dobrze, a kto niby ma za nie odpowiadac wedlug pani? My? To wy - urzedasy, jestescie od tego aby wydawac POPRAWNE decyzje i brac za nie odpowiedzialnosc. A jak beda ZLE to odpowiednio za nie oberwac. >najczesciej niemiłych, nie znajacych prawa,ale zawsze mających rację klientów, I znowu pytanie: kto ma znac to prawo? Od tego wy jestescie, nie my. Papierek przelozyc to kazdy potrafi, wasza fucha w tym zeby przekladac wlasciwy papierek we wlasciwe miejsce, w przeciwnym wypadku jestescie totalnie zbedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 14:10 głupi jesteś to widać i nie musisz o tym pisać, ale jak poleziesz wielki panie do urzędu to chociaż ryja nie wydzieraj skoro jak twierdzisz "znać prawa nie musisz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:17 Artykul tez mi sie nie podoba: moja mama jest urzednikiem juz od wielu lat, na cale szczescie bardzo cenionym, zarówno przez swoich pracodawców, jak i petentów. Znam wiec dobrze ta sprawe. Autor artykulu zapomnial wspomniec ze dodatki wakacyjne pojawily sie w zamian za bony, które otrzymywala zawsze przed swietami. Wolalysmy bony, gdyz wiadomo: przed swietami kazdy grosz sie liczy, a za ten dodatek trudno jest pojechac na urlop... I calkowicie sie zgadzam z Ewita: najlatwiej jest pisac o urzednikach z ministerstw i o tych niemilych. A co z tymi jak Ewita i moja mama? Odpowiedz Link Zgłoś