Dodaj do ulubionych

Dopłata do urzędnika

• Gość: gaja Re: Dopłata do urzędnika IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 10:22
      Gdybym miała wyrobić sobie opinię o fachowości ekonomisty po jego wypowiedzi w
      tym artykule, to takiego zatrudniłabym co najwyżej do sprzątania. Jeżeli jemu
      wychodzi, że trzynasta pensja wynosząca ok. 8% ROCZNEGO dochodu powoduje
      zwiększenie miesięcznych zarobków o kilkadziesiąt procent ...?????
      No cóż, pewnie gimnazjalista lepiej poradziłby sobie z takim zadaniem
      matematycznym.
      Jestem urzędnikiem od prawie trzydziestu lat. Bonów na święta nie widziałam już
      od kilku. Jakieś 6 lat temu jeszcze widywałam, bo przynosił je mój mąż ze
      swojej firmy. Nawet kiedy jeszcze były, do zwykle nie częściej niż raz w roku i
      średnio o wartości 1/3 tych mojego męża ( tak jakoś 50-100 zł co stanowiło
      jakieś 0,8% dochodu rocznego).
    • Gość: nie urzednik zamien się ze mną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:22
      pracuje w prywatnej firmie-pensja: poniżej 800na rękę + prowizja od obrotów
      firmy.(których nie ma, są "straty") Zero dodatków. Bilety na komunikacje
      miejską ponad 100 pln/miesiąc. Zero szans na usamodzielnienie się. Skończone
      studia itd. Nie narzekam bo nie ma sensu-cały czas szukam innej pracy i nie
      widzę powodu aby urzędasom dopłacac także z MOICH pieniedzy. A jesli urzędnikom
      jest ciężko-niech też szukają zamiast narzekać.Pozdrawiam i życzę miłego dnia
    • Gość: POKi Urzędnik to niby nie człowiek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:23
      Ja się nie dziwię że urzędnicy są jacy są, jeżeli są szykanowani za każdy przywilej jaki dostają, a który im się jaknajbardziej należy patrząc na pracowników firm prywatnych...
    • Gość: mj Re: Dopłata do urzędnika IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 24.06.05, 10:25
      Bardzo niekometentny artykuł!
      Proszę przeczytać ustawę "O funduszu świdaczeń socjalnych" i nie wypisywać
      jątrzących półprawd.
    • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:27
      większiośc ludzi tak zarabia - także takie tłumaczenia są śmieszne. wolałbym
      zapłaić mniejsze podatki i te pieniądzę przenaczyć na swoje wczasy
      • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:30
        "tylko jak pajacu bez tego przekletego urzedasa zalatwisz: swiadczenie
        rodzinne,
        mapy geodezyjne, podzial dzialki, rejestracje działalnosci gospodarczej, remont
        ulic, wymiane kanalizacji, fundusze europejskie,przydzial mieszkania?"
        A po co to wszystko - uprościć ile się da, zmiejszyć liczbę podatków, koncesji,
        pozwoleń, zredukowac liczbę uerzędników, obniżyć podatki. Trzeba iśc w stronę
        Irlandii czy GB a nie walącej się zbiurokratyzowanej eurokomuny

• vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:38
          tak to by bylo najlepiej, ale jak kupisz lokal nie wiedzac od kogo, za ile i na
          jak dlugo?
          • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:14
            księg wieczystych nikt normalny nie chce likwidować są potrzebne - z drugiej
            strony dlaczego nie można załtwić wypisu do tej pory drogą elektroniczną ?
            • vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 12:22
              kazdy chcialby podpisywac sie elektronicznie tylko za malo osob zdaje sobie
              sprawe jaka droga i trudna do dostania jest koncesja na takie uslugi. chyba ze
              znowu chcecie zeby robila to panstwowka a nie prywatna firma. polecam ustawe o
              podpisie elektronicznym
              • Gość: abc Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:59
                a po co ci koncesja - juz odpowiem , zeby utrzymac stado urzedasow
    • Gość: bzdura Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:29
      totalna bzdura, TAK ZWANE WCZASY POD GRUSZĄ nie tylko pracownicy budżetówki.
      Wynika to z prawa. Mój mąż pracuje w prywatnej firmie informatycznej. Dostaje
      ten dodatek co roku, dlatego bierzemy hurtem 2 tygodnie wakacji, żeby ten
      dodatek dostać
    • Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:29
      Poszukuję pracownika do pracy w urzędzie administracji rządowej w Szczecinie. Wymagania: wykształcenie wyższe, uprawnienia budowlane (w tym hydrotechniczne), biegła znajomość angielskiego, znajomość przepisów dot. inwestycji (co najmniej 6 różnych ustaw wraz z przepisami wykonawczymi), przepisów FIDIC, prawa zamówień publicznych, procedur związanych z funduszami UE itp. Odpowiedzialność: będzie organizował i nadzorował roboty o wartości od kilku do kilkudziesięciu milionów złotych, dojazdy na budowy - do 100 km. Wynagrodzenie: ok. 1600 zł netto (żadnych premii), trzynastka, raz w roku szansa na nagrodę do 1000 zł, dodatek do wczasów ok. 300 zł. Żadnych służbowych komórek, samochodów itp. Dodatki specjalne: ciągłe wysłuchiwanie narzekań i ataków mediów na urzędników - darmozjadów i złodziei, co 4 lata straszenie zwolnieniem z pracy w ramach niezbędnej redukcji administracji (stały element kampanii wyborczej wszystkich partii).
      Są chętni? UWAGA: to nie jest żart, to jest zupełnie na serio!
      • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:34
        A jak wygląda nabór na mniej odpowiedzialne stanowiska na które może dostać się
        praktycznie każdy - bo tutaj jak widzę trzeba mieć odpowiednie wykształcenie ?
        Dlaczego do tej pory nie ma informacji o tym kto dostał się na dane stanowisko,
        jakie ma kwalifikacjie, wykształcenie ?
        • Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:41
          W urzędach nie ma już prawie stanowisk, na które "może dostać się praktycznie każdy". Średnie wykształcenie i znajomość języka to absolutne minimum, najczęściej potrzebne jest wyższe + dodatkowe kwalifikacje. Szczegóły naborów: www.usc.gov.pl. Mój urząd: www.ums.gov.pl. Aha, jeszcze jedno: zgodnie z ustawą urzędnik państwowy musi być "nieskazitelnego charakteru".
          • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:45
            Ja doskonale znam ustawę oraz tryb naboru. Doskonale wie Pan o czym piszę -
            nawet wprowadzenie tych zmian które podałem powyżej - a wejdą one w życie nie
            długo nie wyelimnuje patologii przy naborach (nabór z klucza politycznego,
            rodzinnego itd).
            • Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 10:54
              Cóż, patologie trafiają sie wszędzie i trzeba z nimi walczyć. Ale na to konkretne stanowisko ogłoszenie dawałem 2 razy - zero kandydatów, i tak jest teraz coraz częściej. A wyspecjalizowana administracja musi opierać się na specjalistach - na znajomkach bez kwalifikacji i pociotkach dyrektora daleko się nie zajedzie. To już nie te czasy. Natomiast ludzie pochodzący z układów politycznych pojawiają się w urzędach raczej tylko od stanowiska zastępcy dyrektora w górę. Mówię o administracji rządowej, na samorządówce sie nie znam.
          • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:47
            Dlaczego tak jest że w polsce jest 2000 samochodów slużbowych po urzędach a w
            takiej szwecji kilkanaście.
            Do każdego potrzeba kierowcy, obsługi, paliwa itd.
            • vitmik Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:49
              fakt, w szwecji zamiast samochodow urzednicy uzywaja samolotow. bez sciemy
              • Gość: karol Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:52
                to jest prawda sam jestem przerażony tą informacją. Dodam jeszcze że swego
                czasu jedna z pani minister w szwecji została usunięta ze stanowiska za to że
                kupiła sobie za państwowe pieniądze pończochy (śmieszne parę koron).
              • grzbec Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 10:58
                po ilości twoich postów na forum widać jaki to z ciebie pracowity urzędnik.
                Zamiast tyrać jak na urzednika przystało siedzisz na d... i patrzysz co na
                forum się dzieje a kasa leci, co nie?
                • Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 11:03
                  Ano prawda, zagapiłem się. Już się biorę do roboty. Cześć!
                  • rs_gazeta_forum Praca dyrektora 24.06.05, 11:45
                    Nie jestem urzędnikiem, ale nie uważam, by zawsze wypowiedzi urzędnika na tym
                    forum były "niepracowaniem". Akurat w takim przypadku wręcz może obowiązkiem
                    dyrektora (w końcu zadaniowy tryb pracy) jest wzięcie udziału w dyskusji.
            • Gość: Dyrektor Re: Dopłata do urzędnika IP: *.ums.gov.pl 24.06.05, 11:00
              W moim urzędzie pracowników jest prawie 700, w tym ponad połowa w placówkach terenowych od Nowego Warpna po Mrzeżyno (inspektorzy muszący poruszać się w terenie), a samochodów ok. 20, z tego większość to terenówki, dostawczaki itp. Administrację obsługują praktycznie 2 pojazdy. Nie twierdzę, że to mało, ale też żadnego rozpasania w tym nie widzę.
      • Gość: służba cywilna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:16
        Tylko 6 ustaw - ja mausze mieć w paluszku ok. 30 ustaw z ponad setką aktów
        wykonawczych. Znam 2 jezyki. Mam 5 letni staż i zarabiam brutto UWAGA!! 1170 zł.
        Zona zarabia 849 brutto w prywatnym sektorze. Opłat mamy co miesiac- łaczbnie z
        wszelakimi ratami i przedszkolem 1500 zł. Na łapke dostajemy 1520. I błagam,
        nie odpie..ie sie od urzedników.
    • Gość: steb Re: Dopłata do urzędnika IP: 217.8.188.* 24.06.05, 10:31
      ten artykuł to prowokacyjna demagogia, albo szczyt ignorancji.
    • Gość: jazz Re: Dopłata do urzędnika IP: 156.17.253.* 24.06.05, 10:35
      Pan redaktor niechaj pisze o pracownikach ministerstwa, bo z treści artykułu
      jasno wynika ,że nie ma nawet bladego pojęcia o urzędnikach pracujących w
      pozostałych urzędach, gdzie zarobki są wręcz śmiesznie niskie. Radzę pisać na
      tematy, ktore są Panu dobrze znane, anie wypisywać bzdury, ktore z prawdą nie
      mają nic wspólnego, a przy okazji robi Pan z siebie głupka.
    • Gość: Redi Re: Dopłata do urzędnika IP: *.elpos.net 24.06.05, 10:36
      Jak zwykle Ci co nic nie wypracowuja jak nawiecej wyciagaja. Moze czas wreszcie zrobic porzadek z tymi urzednikami, bo nie dosc, ze sa kompletnie niewydolni to i do tego bardzo kosztowni. Latwo w koncu wydawac pieniadze na ktore nie trzeba zapracaowac, bo sie je ma zawsze z budzetu. Chyba czas to zmienic, ale prawa ustalaja Ci to tez ciagna z budzetu, wiec zmian nie bedzie, bo Ci co ustalaja czyli poslowie sa sami nie lepsi a moze jeszcze wieksi kombinatorzy, bo na nich to dopiero lozymy i sa tylko straty, bo brac umieja ale z siebie to nic lewusy nie daja.
    • Gość: Robert Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:42
      Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zmieniła pracę na lepiej płatną. Oczywiście
      pod warunkiem, że jesteś w czymś dobra.
    • Gość: ssnn Re: Dopłata do urzędnika IP: *.man.szczecin.pl 24.06.05, 10:42
      Bardzo "rzetelny" artykulik, nie ma co. Bicie piany.
      "Trzynastka" - DWR i kasa z ZFŚS to nie kilkadziesiąt procent, bo w sumie ok.
      16-18%. Chyba nietrudno to policzyć?
      Poza tym składki na DWR i ZFŚS są odprowadzane z wynagrodzenia Iksińskiego
      przez cały rok.
    • Gość: Misio Mniejsza o urzędników- redaktor szczuje! IP: 213.17.170.* 24.06.05, 10:45
      Ja co prawda pracuje w firmie prywatnej, ale uważam, że ten artykuł jest
      wyjątkowo tendencyjny. Po pierwsze dotyczy ZFŚS, tworzonego we wszystkich
      firmach i urzędach , a sprawia wrażenie jekichs szczególnych przywilejów dla
      urzędasów, po drugie szczuje ludzi. Nie mozna stylu pisania o wielkich aferach
      przenosić na zcie codzienne. Żółta kartka dla dziennikarza.
      • Gość: nisio Re: Mniejsza o urzędników- redaktor szczuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:03
        wydaje mi się że żółta to jednak odrobine zbyt mało.
    • Gość: anna Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:48
      zgadzam się niestety, też pracuję w urzędzie, prawnik, przez pierwsze 2 lata
      pracy moja pensja to było 1000 brutto czyli 724 zł na rękę. A odpowiedzialność
      jak cholera. Teraz mam niewiele więcej. Ktoś chce się zamienić? Chętnych nie
      widzę...
    • Gość: marcinm Prawda jest trochę inna IP: *.mofnet.gov.pl 24.06.05, 10:50
      Powierzchowność i tendencyjność !! Jako pracownik administarcji skarbowej
      zarabiam ok. 1500 zł na rękę. Dostaję dofinansowanie na wczasy ok. 490 na rękę
      (600 brutto) ale raz na dwa lata! Nie co roku, a tak jest w wielu instytucjach,
      więc kwota jaką podaje się w artykule na pewno jest mniejsza. Nie wiem skąd
      opinia, że w prywatnych firmach nie ma dofinansowania, ależ jest. Po za tym
      proszę porównać średnią płacę w sektorze prywatnym i 'budżetówce' - nie wiem czy
      "urzędasy" zarabiają krocie, chyba że weżmiemy pod uwagę wyłącznie ministrów,
      wice., sekretarzy stanów itp.
      Stawianie przeciwko sobie pracowników budżetówki i generalnie szkół to czysta
      demagogia.
    • Gość: nameless Re: Dopłata do urzędnika IP: *.devs.futuro.pl 24.06.05, 10:51
      buty w szmateksie nie kosztuja 200 zl
      swiat nie wyprawiasz co miesiac
      nieliczni urzednicy znaja prawo reszta to osly
      • zszywaczem Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 11:31
        a chciałbyś doktorów prawa za 1000 PLN????
        płaćcie jeszcze mniej - urzednicy będą jeszcze gorsi!
    • Gość: BiG78 znowu niewydarzony dziennikarzyna szuka sensacji IP: 83.238.7.* 24.06.05, 10:52
      NO i co z tego że jadą na wakacje?
      Znaczy, że urzędy przestrzegają prawa.
      Skoro jest fundusz socjalny, to trzeba go wykorzystać
      • Gość: geostachu Re: znowu niewydarzony dziennikarzyna szuka sensa IP: *.elk.mm.pl 24.06.05, 11:01
        Wydajność urzędnika i pracującego w firmie prywatnej ma się do siebie jak pięść
        do oka.
        W firmie prywatnej nie ma dodatku za "lata" pracy
        W firmie prywatnej nie ma "13"
        W firmie prywatnej pensja jest również w jakiś sposób uzależniona od zysku firmy
        daltego firmy prywatne oszczedzają.
        Urlop dwutygodniowy wypoczynkowy należy się każdemu prawcownikowi patrz Kodeks
        Pracy
        Premie i dodatki za byle co występują kilkakrotnie częściej w urzędach niżw
        firmach prywatnych - mowa o pracownikach niższego szczebla.
        Więc drogi urzędniku zanim popłaczesz na swą dolę popatrz na PIT z ubiegłego
        roku, a drogi pracowniku firmy firmy prywatnej pozapierdzielaj trochę żeby
        firma nie splajtowała. :):):)
    • Gość: zubek Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:55
      alez Pan niemondry, panie Zuber. A napisali, żeś pan ekonomista...
      Jednak pewnie nie z budżetówki, prawda? Więc może lepiej być pan się nie
      wypowiadał na tematy, któe nie są panu znane? Oczywiście to tylko sugestia.
      Mamy wszak demokraję i każdy może paplać co mu ślina na jęcyk przyniesie...
      Poważam.
    • Gość: jacol Panie marku IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.06.05, 10:57
      myślałem że ma pan otwarty umysł finansisty i mam nadzieję że to wpadka a nie kanon, proszę przeliczyć bon za 600 zł + 400 bon na wakacje + trzynastkę + (czasem nawet są nagrody bardzo żadko pow. jedenej pensji)napisać sobie na karteczce sumę i policzyć ile to jest procent - napewno nie kilkadziesiąt - a na marginesie jak zasiada pan w kilku radach nadzorczych to płaci pan za przejazd, kolacyjki i takie tam inne? Więc bieże pan rekompensatę bonów trzynastek nagród itd. prawda? więc przestań pan żałować urzędnikowi który zarabia mniej niż pan za jedno posiedzenie rady nadzorczej

pozdrawiam jacol
    • Gość: Piotr B. Re: Dopłata do urzędnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:02
      Gość który pisał ten artykuł wykazał się sprytem - niby wynalazł następną
      aferę - oto podatnicy dopłacają do wczasów urzędników.
      W istocie jest to sprytna manipulacja, jedna z wielu, jaką tworzą mass media,
      żeby zaistnieć.
      Prawda jest taka, że zakłady pracy (wszystkie, w tym urzędy) muszą tworzyć
      fundusz socjalny, bez względu, czy to się komuś podoba, czy nie, bo wynika to z
      kodeksu pracy. A że dla budżetówki idą na to pieniądze z podatków, to chyba
      oczywiste. Sprawą rozdysponowania funduszów socjalnycjh zajmują się komisje
      socjalne - i jeżeli chcą dofinansowywać wczasy, to jest ich sprawa i wara
      redaktorom od tego. Komisje w innych zakładach mogą udzielać pomocy
      najbiedniejszym, lub kupować dzieciom książki - to jest sprawa regulaminów i
      decyzji komisji.
      Jest też kłamstwem, że firmy prywatne nie dofinansowują wczasów - znam kilka
      przypadków (moja rodzina), że również to czynią.
      Duży zonk dla dziennikarza, który to pisał - kłamie i niepotrzebnie
      antagonizuje społeczeństwo.
    • Gość: kangur Re: Dopłata do urzędnika IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 11:02
      A teraz,sądząc po adresie IP , pewnie jesteś w kawiarence internetowej, bo na
      kompa i sieć w domu cię nie stać...Jaka praca, taka płaca, drogi panie.
      • zszywaczem Zamieńcie się z urzednikami na pensje a potem... 24.06.05, 11:12
        zobaczycie jak się żyje w Warszawie za 1000 PLN...
        gruszę ratuje bbudzety zwykłych szeregowych urzędników, (oczywiście dyrektorzy
        też biorą ale przy ich pensjach te 400 PLN jest praktycznie niezauważalne)
        najpierw zapłaćcie urzędnikom normalne pieniądze a potem wymagajcie
        kwalifikacji, uprzejmości, szybkości - i wtedy grusze też możecie zlikwidować

jak w tym kraju ma być dobrze skoro urzędnikami zostają najgorsi absolwenci???
        no bo kto dobry pójdzie pracować za takie grosze???

obniżajcie pensje dalej a potem narzekajcie że urzędnik głupi - mądrzejszego za
        te pieniądze (ochłapy) nie znajdziecie
    • homopolacus Re: Dopłata do urzędnika 24.06.05, 11:12
      To ze urzednicy zarabiaja o wiele wiecej niz wynika to z czystej listy plac
      jest oczywiste tak jak gornicy , tramwajarze nauczyciele i wiele innych
      profesji. Tylko ambini samodzielni ludzie ktorzy ptacuja w prywatnych firmach
      musza sobie radzic z czystej pensji . Nikt tez nie pyta ile budzet doklada do
      prawdziwego pasozyta na ciele narodu polskiego czli kosciola katolickiego .
      Same pensje katechetow pochlaniaja ok 800 milionow zlotych rocznie , dodatkowo
      do" szerzenia wiary" urzywana jest infrastruktora szkolna a wiec panstwowa .
      Przyklady mozna mnozyc w dziesiatki przywilejow o ktorych zadko lub nigdy
      dyskutuje sie w prasie czy telewizji.
    • Gość: zebrak z ZUS ile dostanie emeryt, czy ZUS tez płaci socjalne? IP: *.promax.media.pl 24.06.05, 11:14
      do dupy z takim Panstwem , do dupy z takim Prezydentem , do dypy z Sejmem , do
      dupy z sld i złodziejami z rządu . ...
      • Gość: Babcia Re: ile dostanie emeryt, czy ZUS tez płaci socj IP: *.ca.pw.edu.pl 24.06.05, 12:05
        A i owszem, nasi zakładowi emeryci też dostają zapomogi i "gruszę" z funduszu
        socjalnego naszej firmy.
    • Gość: Antyurzedas Re: Dopłata do urzędnika IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 24.06.05, 11:16
      >bardzo duża najczęściej odpowiedzialnośc za wydawane decyzje
      I bardzo dobrze, a kto niby ma za nie odpowiadac wedlug pani? My? To wy -
      urzedasy, jestescie od tego aby wydawac POPRAWNE decyzje i brac za nie
      odpowiedzialnosc. A jak beda ZLE to odpowiednio za nie oberwac.

>najczesciej niemiłych, nie znajacych prawa,ale zawsze mających rację klientów,
      I znowu pytanie: kto ma znac to prawo? Od tego wy jestescie, nie my.

Papierek przelozyc to kazdy potrafi, wasza fucha w tym zeby przekladac wlasciwy
      papierek we wlasciwe miejsce, w przeciwnym wypadku jestescie totalnie zbedni.
      • Gość: Nroht Re: Dopłata do urzędnika IP: 212.160.172.* 24.06.05, 14:10
        głupi jesteś to widać i nie musisz o tym pisać, ale jak poleziesz wielki panie
        do urzędu to chociaż ryja nie wydzieraj skoro jak twierdzisz "znać prawa nie
        musisz".
    • Gość: an Re: Dopłata do urzędnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 11:17
      Artykul tez mi sie nie podoba: moja mama jest urzednikiem juz od wielu lat, na
      cale szczescie bardzo cenionym, zarówno przez swoich pracodawców, jak i
      petentów. Znam wiec dobrze ta sprawe. Autor artykulu zapomnial wspomniec ze
      dodatki wakacyjne pojawily sie w zamian za bony, które otrzymywala zawsze przed
      swietami. Wolalysmy bony, gdyz wiadomo: przed swietami kazdy grosz sie liczy, a
      za ten dodatek trudno jest pojechac na urlop... I calkowicie sie zgadzam z
      Ewita: najlatwiej jest pisac o urzednikach z ministerstw i o tych niemilych. A
      co z tymi jak Ewita i moja mama?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka