Dodaj do ulubionych

edytorstwo, praca edytora

05.11.05, 13:52
Witam!
Czy jest ktoś, kto mógłby pomóc mi w szukaniu materiałów o pracy edytora? Moze
znacie jakieś podręczniki do edytorstwa lub artykuły? Myślałam ostatnio o
specjalizacji edytorskiej na studiach, ale zanim zgłoszę się na egzamin,
chciałabym poczytać trochę na temat pracy edytora.
Dzięki z góry, czekam na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • l.george.l Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 17:11
      Jeśli w dobie Internetu nie potrafisz samodzielnie znaleźć literatury na interesujący Cię temat, to może w ogóle daj sobie spokój ze studiami, bo obawiam się, że podatnicy wurzucają pieniądze w błoto.
      • martyna001 Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 18:17
        Po raz drugi widzę na tym forum (a obawiam się, że zdarza się to częściej...),
        że na pytanie odpowiada się obelgami. Ludzie, zastanówcie się, po co to
        robicie. Może lepiej zamknąć to forum, a otworzyć inne - dla tych, którzy chcą
        się powyżywać i podkarmić swoje ego kosztem rozmówców. Przynajmniej sprawa
        bedzie jasna.
      • jodynka Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 19:02
        l.george.l napisał:

> "Jeśli w dobie Internetu nie potrafisz samodzielnie znaleźć literatury na
        interesujący Cię temat, to może w ogóle daj sobie spokój ze studiami, bo obawiam
        się, że podatnicy wurzucają pieniądze w błoto."

Dzięki. Właśnie takiej pomocy potrzebowałam.

A teraz to, co ja mam na ten temat do powiedzenia:
        -primo: nie powiedziałam, że nie potrafię samodzielnie znaleźć interesujących
        mnie informacji,
        -secundo: moje pytanie dotyczyło podręczników lub artykułów typowo
        specjalizacynjych, a nie głupot, na które często się trafia w internecie.
        Napisałam posta, bo miałam nadzieję, że może ktoś życzliwy podpowie mi jakiegoś
        autora, tytuł czy może coś innego interesującego. Nie sądzisz, że mogłoby to
        zaoszczędzić trochę mojego czasu?
        -tercio: widzę, że człowiek człowiekowi wilkiem. Nie ma co ulegać złudzeniu, że
        jeden drugiemu jest gotowy pomóc. Twoim zdaniem o wszystko trzeba walczyć,
        podkładać sobie nogi, przepychać się? A nie przyszło Ci nigdy do głowy, że być
        może Ty kiedyś będziesz potrzebować pomocy? Ale wtedy ktoś powie Ci to, co Ty mnie;
        -quatro: naucz się czytać między wierszami. I nie ubliżaj ludziom, których nie
        znasz. Naprawdę nie pokazałeś mi swojej wyższości nade mną. A taki miałeś zamiar.
        • martyna001 Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 19:08
          Brawo, Jodynka! Masz rację.
        • l.george.l Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 19:38
          jodynka napisała:

[...]
          > moje pytanie dotyczyło podręczników lub artykułów typowo
          > specjalizacynjych, a nie głupot, na które często się trafia w internecie.
          [...]
          Nie zakładałem, że w sieci znajdziesz teksty, choć i to jest możliwe, ale
          informację o takich. Masz przcież dostęp do katalogów bibliotecznych od
          bibliotek uniwersyteckich przez Narodową po Kongresową w Waszyngtonie. Do tego
          dochodzą katalogi wydawnictw, księgarni, wreszcie specjalistyczne fora. Zadając
          głupie pytanie, otrzymałaś odpowiedź na jaką zasłużyłaś.
          • sancovic Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 21:42
            Zacznijmy od tego, że pytanie nie jest głupie:
            W katalogach bibliotecznych można oczywiście znaleźć listę rzeczy na temat. Ale
            jeśli ktoś pyta - to jak rozumiem - zależy mu na czymś sprawdzonym, co obecna na
            forum ludność moze z czystym sumieniem polecić.
            Radzisz wejsć na specjalistyczne fora? Pewnie koleżanka miała nadzieje że
            właśnie trafiła na takie . Ale chyba rzeczywiście łatwiej na tym forum
            ponarzekać na elity, powytykać tendencyjność mediom albo dziennikarzom albo
            ponarzekać na zarobki, niż komuś pomóc.

pzdr.
            san
            • Gość: ed Re: edytorstwo, praca edytora IP: *.acn.waw.pl 06.11.05, 03:13
              Też sobie stąd idę. Dość miałem takich typów na codzień (zdaje się, że sam
              byłem jednym z nich).
              Aha. Bibliografii edytorstwa też nie dostarczę, bo nie czuję się kompetentny.
              Taki sam ze mnie dyletant jak większość szanownych kolegów. Że też nas
              wszystkich jeszcze nie pozwalniali... Jeśli o mnie chodzi, to sam się zwalniam
              i zakładam z grupką znajomych firmę, która z mediami nie ma kompletnie nic
              wspólnego. Niech się męczą młodzi zapaleńcy i starzy nieudacznicy (a może na
              odwrót;) Osobiście mam to gdzieś:)
          • jodynka Re: edytorstwo, praca edytora 05.11.05, 22:05
            Panie l.george.l , jest Pan najmądrzejszym człowiekiem, z jakim się kiedykolwiek
            spotkałam w rzeczywistości czy w Internecie. Aż tryska od Pana ta wiedza, którą
            Pan posiada. Dziękuję za tak szczere chęci pomagania innym. No jakie to słodkie,
            och, ach...
            Wydaje się Panu, że postradał Pan wszystkie rozumy. Uznaję więc tę dyskusję za
            całkiem zbyteczną, bo śmiem twierdzić, że jest Pan z tych, z którymi nie da się
            po ludzku porozmawiać, gdyż własne ego nie pozwala Panu spojrzeć na Pańskie
            wypowiedzi obiektywnie.

San, tak, właśnie tak myślałam. Cóż- pomyliłam się myśląc, że na tak poważnym
            portalu może być równie poważne forum. Obiecuję, że więcej tu nie napiszę
            żadnego posta.
    • greta_garbo Re: edytorstwo, praca edytora 06.11.05, 09:24
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11943&w=31307815&v=2&s=0
      • Gość: gość Re: edytorstwo, praca edytora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 13:51
        o, pewnie o taką odpowiedź jodynce chodziło.
        a nie wiem po co od razy ludzi wyzywac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka