Dodaj do ulubionych

50 mln zł na kolejkę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 21:27
Ten nasz Zembaczynski to jest glubszy niz Mikosza, ale do kwadratu...
Ale nieco glubsze jest i to PO....bo jestem zwolennikiem PO....Tak
glupiego czlowieka juz nie da sie widziec...
Obserwuj wątek
    • pamejudd Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od tego... 31.01.10, 22:57
      ...zeby kase marnowac,
      zeby trwonic szmal,
      zeby trwonic szmal,
      zeby trwonic szmal na calego.

I tylko szkoda, ze zadnemu z ratuszowych stworow nie przyjdzie do glowy, ze trwonia nie wlasny szmal, ale podatnikow.

Hmm... a moze to wlasnie ich sklania do harcow?
      • Gość: PRON Re: Bo fantazja, fantazja, bo fantazja jest od te IP: *.punkt.pl 31.01.10, 23:02
        PO potrzebuje sukcesu
      • citizen_opole Miliony napływają do Opola 01.02.10, 00:18
        pamejudd, proszę Cię! Błagam, czytaj ze zrozumieniem. Użyj mózgu, choć
        raz dziennie, plese :)
        Przeczytaj uważnie swój tekst i przeproś za to, co napisałeś.

Pieniądze na odcinek testowy kolejki gondolowej dają:
        - Ministerstwo Gospodarki
        - Szwajcarski Fundusz Inwestycyjny
        Miasto Opole od samego początku nie zamierzało i nie zamierza partycypować w
        kosztach całego przedsięwzięcia. Wydzierżawia jedynie grunt. Tak więc Twoje
        pieniądze (jeśli płacisz podatki) są bezpieczne.

Należy życzyć Panu Olgierdowi Mikoszy sukcesu, bo to będzie również sukces
        miasta Opola.
        • Gość: malaga Re: Miliony napływają do Opola IP: *.pl 01.02.10, 11:49
          Taaaa ogromny sukces, bo naprawy dróg mieszkańcy miasta się nie
          doczekją, to chociaż pofruwają nad dziurawymi jak ser szwajcarski
          drogami. A na drogi nie znajdzie się ani złotówka. Sukces! Tylko
          uzytkownicy gondoli może niech nie przyjeżdżaja do miasta autem!
          Połamią zawieszenie, ale widok z gondoli ośłodzi im tą stratę.
        • Gość: PUMA Re: Miliony napływają do Opola IP: *.ghnet.pl 01.02.10, 11:53
          To ile jest tych unijnych pieniędzy? 50 mln czy 22 mln?
        • Gość: AZ Re: Miliony napływają do Opola IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.10, 12:24
          Ty użyj mózgu. Uważasz, że pieniądze z ministerstwa gospodarki to
          nie są z naszych podatków?
          Nie mam nic przeciwko jeżeli ktoś taką kolejkę zbuduje za własne
          pieniądze, ale jak na razie nie ma chętnych, chociaż to podobno taki
          wspaiały i dochodowy pomysł.
          • Gość: jerzy Re: Miliony napływają do Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 13:11
            Wieczni malkontenci! Nic, tylko oprotestować, wyśmiać, ponarzekać - tylko tyle
            potraficie. Bo nawet czytanie ze zrozumieniem przychodzi wam z wielkim trudem.
            Wg was najlepiej to miasto pozabijać dechami, wszystko pozamykać, żeby nie było
            niczego (jak mawiał klasyk). Wstyd mi za was!
            • Gość: jerzy Re: Miliony napływają do Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 13:16
              A dla tych, którzy nie mają pojęcia w temacie, a pierwsi zabierają głos, nie
              mając nic konstruktywnego do wniesienia do dyskusji, wyjaśnię: pieniądze
              pochodzą z UE, ze specjalnego funduszu dofinansowującego innowacyjne
              technologie. Ten projekt przeszedł szereg ocen i ekspertyz, żeby zakwalifikować
              się do takiego dofinansowania. A pieniądze z ramienia UE przekazuje Ministerstwo
              Gospodarki. Owszem, są to nasze podatki, ale również innych obywateli UE. Jeśli
              nie na kolejkę, to by poszły na inny projekt, o którym nawet byście nie mieli
              pojęcia. Wtedy byście tyle nie jęczeli.
              • pamejudd Pisalem to juz w poscie ponizej... 01.02.10, 14:22
                ... finanse unijne nie biora sie znikad. Pochodza one ze skladek wypracowanych przez obywateli panstw czlonkowskich. Nie mam ochoty, zeby moje pieniadze przeznaczano chocby w ulamku procenta na idiotyczny projekt bez pokrycia technicznego, konstruowany w miescie ktore boryka sie z duzo wazniejszymi dla postepu problemami, niz koniecnzosc budowy plastikowej kolejki napowietrznej.
        • pamejudd Hmm.. A Unie finansuje Duch Swiety... 01.02.10, 14:20
          ...podobnie jak tereny na Malince - te rowniez naleza do blizej nieokreslonych sil pozaziemskich.

Widzisz, problemem jest, ze Mikosza nie przedstawil jak dotad zadnych planow implementacji swojego projektu. System sterowania, zmiany kierunku jazdy, itp. - to wszystko istnieje w bujnej wyobrazni konstruktora. Jestem zwolennikiem wszelkich innowacji, ale przeciwnikiem szarlatanerii, szczegolnie takiej, na ktora musza skladac sie podatnicy.
        • Gość: sorry Re: Miliony napływają do Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 16:28
          > pamejudd, proszę Cię! Błagam, czytaj ze zrozumieniem. Użyj mózgu, choć
          > raz dziennie, plese :)

Właśnie, czy nie potrafisz odróżnić projektu sensownego od niesensownego.
          Martwi mnie, że w otoczeniu R.Z. są ludzie, którzy postradali rozum.
          Wprowadzenie tego projektu do substancji miejskiej wprowadzi zamęt
          przestrzenny - istną schizofrenię. Problemy techniczne na jakie napotka projekt
          są prawdopodobnie nie do załatwienia.
          Konstrukcje nośne muszą być posadowione w chodnikach, w których roi się od
          uzbrojenia. Koszty przekładania kabli będą ogromne.
          Ponadto, gdzie będą budowane przystanki, kto da teren. Inwestycja ta nigdy się
          nie zwróci.
          Czy był robione jakieś założenia techniczno - ekonomiczne?
          Ktoś się zastanawiał, czy budowa podniebnej kolejki będzie miała jakieś
          znaczenie dla komunikacji miejskiej? Ilu ludzi się uda przewieźć w ciągu
          godziny/dnia?
          Wg mojej oceny w niczyim interesie nie leży budowa tej instalacji.
          Mimo odwagi ratuszowych urzędników, projekt powinien być odrzucony.
          Apeluje do rozsądku urzędników - to jest zły pomysł i służy tylko przeciwnikom
          Zembola.
          • opolak sorry - nie piereżiwaj 10.02.10, 19:18
            Ludzie po prostu nie rozumieją procedur inwestycji - zwłaszcza w
            substancji miejskiej. Przeciez tego pomysłu nie kupiło żadne miasto -
            o czymś to swiadczy - należy brać przykłąd od mądrzejszych i z
            zasobniejszą kasą, mozliwosciami logistycznymi. Opole to małe
            miasteczko, ktore nie może sobie poradzić z podstawowymi problemami
            a chcąc odwrócić uwagę od tych istotnych - bawi sie w gondole i
            zardzewiały okrąglak.
    • citizen_opole Re: 50 mln zł na kolejkę 01.02.10, 00:06
      Do opolanina;
      Swoją wypowiedzią obnażasz się. Balansujesz na pograniczu dobrego smaku i
      ocierasz się o łamanie regulaminu forum.

Jako mieszkaniec Opola miałeś możliwość przyjścia na sesję rady miasta i
      wysłuchania argumentów inż. Olgierda Mikoszy. Nie zrobiłeś tego, ale wypowiadasz
      się o czymś, o czym nie masz pojęcia.

Niech najpierw powstanie odcinek testowy tej kolejki. Wtedy to zwolennicy i
      przeciwnicy tego pomysłu będą mogli stwierdzić namacalnie, czy to działa, czy
      nie. W tej chwili nie wie tego nikt.

Przeczytaj wypowiedź jednego z mądrzejszych radnych Opola:
      "Nie mamy pewności, czy ten projekt się powiedzie. Ale warto spróbować."
      Arkadiusz Wiśniewski, wiceprzewodniczący rady miasta i radny PO.
      • Gość: do citizena Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 06:53
        a ty nas obrazasz swoim mysleniem.
        A niby skad sa pieniadze Ministerstwa Gospodarki ?
        Pewnie odpowiesz że Ministra i to jakiego.
        nie-opolanin
        • Gość: PRON Re: 50 mln zł na kolejkę IP: 77.252.18.* 01.02.10, 07:30
          Ależ skąd. Citizen będzie nam tylko wmawiał, że pieniądze z ministerstwa to nie
          są z naszych podatków.
          • Gość: cannabis Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 17:59
            HeY PRON! Masz mega fajoski nick:
            PRONcie żywi, PRONcie broni, PRONcie zawsze trzymaj w dłoni! Hehehe:)
            Tylko nick i nic poza tym.
            • pamejudd Uch, widze mega tegi umysl! 01.02.10, 20:51
              Coz za potezna argumentacja!

Tez masz fajny nick - tlumaczy, skad takie zrycie lba widoczne w poscie.
      • pamejudd Moj drogi... 01.02.10, 14:25
        ...inz Mikosza nie ma nawet konkretnych planow dzialania systemu terujacego kolejka. Chcesz zgodzic sie, zeby podarowano mu 50 mln. zlotych na konstrukcje metoda prob i bledow?
        • Gość: jerzy Re: Moj drogi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 15:06
          Kolego pamejud, nie masz najmniejszego pojęcia o inżynierii konstrukcji maszyn,
          automatyce i układach sterowania, informatyce, a zabierasz głos. Oczekujesz
          gotowca na dzień dobry? Widzisz, tak już jest, że najpierw jest koncepcja, potem
          tworzy się projekt, następnie się go realizuje i wprowadza ew. poprawki. Ty o
          tym nie wiesz, a wylewasz jad... Pan Mikosza Ameryki nie odkrył. To nie jest
          "wynalazek", jak to media opisują. To jest koncepcja do zrealizowania na bazie
          powszechnie dostępnych rozwiązań.
          • pamejudd P. Mikosza przedstawia go jako rewolucje... 01.02.10, 16:42
            Ponadto, drogi Jerzy - sam piszesz, ze przed realizacja projektu trzeba go stworzyc, prawda?

P. Mikosza tego etapu (tworzenia projektu) nie przeszedl. Na razie ma tylko ogolna koncepcje, ktorej brakuje jeszcze dopracowania wielu KLUCZOWYCH punktow.

Co wiecej, zupelnie bez sensu byloby umiejscowienie MISTER-a w Opolu, ktore absolutnie nie nadaje sie dla tego typu rozwiazan komunikacyjnych (np. ze wzgledu na male zageszczenie zabudowy). Bez sensuoczywiscie tylko wtedy, gdyby ten projekt w ogole mial szanse dzialac...

PS: drogi Jerzy, Wyrocznio Techniczna - z realizacja wiekszosci projektow innowacyjnych z reguly jest tak, ze zeby dostac wsparcie, trzeba przedstawic gotowy projekt.
            • Gość: jerzy Re: P. Mikosza przedstawia go jako rewolucje... IP: 77.223.237.* 01.02.10, 19:45
              Kolego pamejudd, z całym szacunkiem, nie masz najmniejszego pojęcia o realizacji
              jakichkolwiek projektów w przemyśle, a zabierasz głos. NIGDY nie jest tak, że
              jest gotowy projekt i szuka się na niego kasy. Jest koncepcja, potem jest kasa,
              potem zleca się projekt, a potem się go realizuje. Uwierz mi, mógłbym ci o tym
              opowiadać godzinami... Po drugie, czytaj moje wypowiedzi ze zrozumieniem.
              Napisałem, że przed realizacją projektu trzeba go stworzyć, bo to jest
              oczywiste. Ale dopiero mając na to pieniądze. To jest bardzo duże
              przedsięwzięcie, i będzie nad tym pracować naprawdę sporo ludzi, firm,
              podwykonawców. Nawet już nad samym projektem. Tobie się wydaje, że Mikosza jest
              alfą i omegą i sam wszystko zaprojektuje, a tak nie jest. On tylko rzuca
              koncepcję, pewien zarys. On jeden nie jest w stanie sam tego zrealizować.
              Ale muszę Ci przyznać rację, bo w jednej kwestii absolutnie się z Tobą zgadzam.
              Miejsca na kolejkę nie ma w Opolu, a przynajmniej nie w ścisłym centrum. Ja tego
              tutaj nie widzę jako środek masowego transportu, chociaż miło byłoby do pracy na
              drugi koniec miasta śmignąć w 10 min. Odcinek testowy na zamkniętym terenie +
              centrum rozwojowe - jak najbardziej, jestem za. Nawet chętnie pomogę. Ale widzę
              tę kolejkę bardziej jako atrakcję turystyczną, np. trasa ZWM-Bolko. Albo PH
              Turawa<->CH Karolinka. Tylko rzucam luźne przykłady. Zatem drogi pamejuddzie,
              bez złośliwości, po prostu wypowiadam się w temacie, w którym doświadczenie
              zawodowe pozwala mi na wyciąganie takich wniosków.
              • pamejudd Re: P. Mikosza przedstawia go jako rewolucje... 01.02.10, 20:49
                Piszesz o realizacji projektow w jakim przemysle?

Mylisz sie, drogi jerzu - mam pewne doswiadczenie w kwestii projektow (choc nie stricte technicznych/biznesowych, to jednak konstruowanych na podobnych zasadach). Zaznaczam to tylko dlatego, zebys wreszcie przestal klepac na okraglo ten sam argument ad personam.

Swoj projekt Mikosza probowal przedstawaic pare lat temu w Warszawie - wowczas tez zyskal aplauz tamtejszej "Wyborczej" i mniej rozgarnietych urzednikow miejskich. Dopiero pozniej przyszlo otrzezwienie - ktos zorientowal sie, ze nie wystarczy kilka rysunkow, ktore rownie dobrze moglyby dostarczyc dzieci z podstawowki, plus jedna mierna animacja komputerowa. Zbudowanie takiej kolejki wymaga OGROMU pracy zwiazanej z implementacja koncepcji na kazdym poziomie - od systemu biletowego, po materialy uzyte do konstrkcji. Tymczasem, Mikosza nic takiego nie prezentuje. Jego apologeci twierdza, ze szczegolowa prace wykonaja specjalisci.

Tymczasem, wedlug tej samej zasady moglbym przedstawic projekt budowy statku kosmicznego napedzanego promieniem swietlnym, nabazgrolic kilka "szkicow", opisac go jako przelomowa wizje przyszlosci i wnioskowac o publiczne pieniadze, krytyke odpierajac argumentem, ze szczegoly opracuja specjalisci.

Swoja droga, NTO wydaje sie bardziej roztropna w pisaniu o projekcie Mikoszy (zachecam do zapoznania sie z ponizszym linkiem):

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071026/POWIAT01/71026002
                • Gość: jerzy Re: P. Mikosza przedstawia go jako rewolucje... IP: 77.223.237.* 01.02.10, 21:24
                  Piszesz o realizacji projektow w jakim przemysle?

I tak zaraz wypalisz z kolejną rewelacją, więc po co mam Ci tłumaczyć?

Mylisz sie, drogi jerzu

Nawet imienia nie potrafisz przepisać, więc kto tu się myli?

- mam pewne doswiadczenie w kwestii projektow (choc nie stricte technicznych/biznesowych, to jednak konstruowanych na podobnych zasadach).

Czyli przyznałeś, że nie masz żadnego pojęcia w kwestii technicznej projektów. Dziękuję, że się ze mną zgodziłeś.

Zaznaczam to tylko dlatego, zebys wreszcie przestal klepac na okraglo ten sam argument ad personam.

Już nie będę. W końcu przyznałeś, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

Zbudowanie takiej kolejki wymaga OGROMU pracy zwiazanej z implementacja koncepcji na kazdym poziomie - od systemu biletowego, po materialy uzyte do konstrkcji.

Sam sobie przeczysz. Jeszcze niedawno twierdziłeś, że Mikosza powinien przedstawić gotowy projekt techniczny. Sam miał to zaprojektować? A tłumaczyłem, że do tego potrzebna jest cała masa ludzi, a tych trzeba opłacić. Tak jest wszędzie. W końcu zrozumiałeś.

Tymczasem, Mikosza nic takiego nie prezentuje. Jego apologeci twierdza, ze szczegolowa prace wykonaja specjalisci.

I bardzo słusznie twierdzą. Mikosza nie jest specjalistą, tylko pomysłodawcą ogólnej koncepcji.

Tymczasem, wedlug tej samej zasady moglbym przedstawic projekt budowy statku kosmicznego napedzanego promieniem swietlnym, nabazgrolic kilka "szkicow", opisac go jako przelomowa wizje przyszlosci i wnioskowac o publiczne pieniadze, krytyke odpierajac argumentem, ze szczegoly opracuja specjalisci.

Mógłbyś, nikt Ci nie broni. Tylko że z braku argumentów popadasz w skrajności. A kolejka nie jest wynalazkiem, jak Twój statek kosmiczny, tylko pomysłem pewnego rozwiązania technicznego.

Swoja droga, NTO wydaje sie bardziej roztropna w pisaniu o projekcie Mikoszy.

Owszem, zawsze była.

Dobranoc, "kosmito" :) (bez urazy)
                  • pamejudd Re: 01.02.10, 22:07
                    Drogi jerzu,

Odpowiem podobnie jak ty, cytatami:

> Nawet imienia nie potrafisz przepisać, więc kto tu się myli?

Po pierwsze, to ty niepoprawnie przepisales moj nick, bodajze dwa razy pod rzad. Skoro wiec nawet tak prosta rzecz ci nie wyszla, jak moglbys wymyslac sensowne argumenty?

> Czyli przyznałeś, że nie masz żadnego pojęcia w kwestii >technicznej projektów. Dziękuję, że się ze mną zgodziłeś.

Napisalem, ze mam doswiadczenie w kwestii podobnych projektow. Konkretnie chodzi o projekty naukowe w dziedzinach przyrodniczych. Tyle na temat.

> Sam sobie przeczysz. Jeszcze niedawno twierdziłeś, że Mikosza >powinien przedsta
                    > wić gotowy projekt techniczny. Sam miał to zaprojektować?

Niekoniecznie sam. Mogl do przygotowania projektu skorzystac z pomocy "trzech politechnik" na ktore tak czesto sie powolywal.

W kazdym razie, do wnioskowania o srodki publiczne projekt powinien zostac dopracowany przynajmniej w stopniu nieco bardziej konkretnym, niz moj pomysl ze statkiem kosmicznym. Rownie dobrze mozna by napisac, ze s.p. Stanislaw Lem opracowal wiele innowacji, np. zakresie hodowli bakterii, czy podrozy kosmicznych (tylko zabraklo mu pieniedzy na zatrudnienie sztabu specjalistow, ktorzy wcieliliby pomysly w zycie).

W KAZDEJ rozsadnej instytucji dysponujacej pieniedzmi podatnikow, wszelkie projekty nalezy przedstawiac w formie takiej, zeby ich wdrozenie bylo co najmniej prawdopodobne, z ewentualnymi zmianami w kwestiach szczegolowych. Chyba jestes w stanie pojac roznice pomiedzy "wystarczajaco szczegolowym" projektem a zbitkiem ogolnych opisow, jakie dotychczas przedstawil Mikosza?

Szalenie podoba mi sie "fachowy opis" systemu w PCWK:

www.pcworld.pl/artykuly/55741/Transport.przyszlosci.fantazja.czy.rzeczywistosc.html
                    Pomysl ze statkiem kosmicznym wydaje mi sie coraz bardziej realny...

> Mógłbyś, nikt Ci nie broni. Tylko że z braku argumentów popadasz w >skrajności.
                    > A kolejka nie jest wynalazkiem, jak Twój statek kosmiczny, tylko >pomysłem pewnego rozwiązania technicznego.

To wlasnie byl argument. Skrajny, zeby lepiej naswietlic absurdalnosc obecnej sytuacji wokol pomyslu Mikoszy.

Mam jeszcze inny przyklad: czy chcialbys poddac sie operacji pomostowania, gdyby jedynym co uslyszalbys od chirurga, byloby "no, wbijemy panu takie rurki w aorte w jednym miejscu i w drugim, a potem jakos moze kolega pomoze nam pana zaszyc i w sumie to jakos sprobujemy tak zrobic, zeby to panu dzialalo".

> Dobranoc, "kosmito" :) (bez urazy)

Alez oczywiscie ze sie nie obrazilem! Za to z pelna radoscia dedykuje ci ponizszy wierszyk (nie uwlaczajac):

www.dailymotion.com/video/xa724g_artur-andrus-wiersz-zainspirowany-r_fun?from=rss
              • Gość: jonsonek Re: P. Mikosza przedstawia go jako rewolucje... IP: *.subscribers.sferia.net 01.02.10, 21:01
                www.mist-er.com/images/OPOLE-MISTER-Mapa-1_web.jpg
                www.mist-er.com/images/3.Mister%20-%20LOI%20Opole_web.jpg
                Mapę planowanej linii już dawno przemyślano, z planowanymi
                przystankami. Gondole wcale nie muszą wjeżdżać na stare miasto.
                Wystarczy że wjadą do centrum na Ozimską i Reymonta. Z najbliższego
                przystanku będzie 250m na rynek. Mapa linii planuje również odcinek
                podziemny pod starym miastem, ale to dodatek.
        • Gość: zośka Re: Moj drogi... IP: *.punkt.pl 01.02.10, 20:58
          pomysł mi sie podoba i nie wierzę, żeby te 50 czy ileś milionów
          przeznaczono bez dogłębnej analizy technicznej i ekonomicznej.
          Ale się cieszę, że będzie coś odlotowego.....
          • pamejudd Wlasnie o to chodzi! 01.02.10, 22:14
            Ten projekt powstaje nawet bez konkrentego kosztorysu!

Mikosza od poczatku poslugiwal sie kwotami, nieprzystajacymi do realiow technicznych opisywanego przez siebie systemu!

Przykladowo - zainstalowanie "chroniacego przed wandalizmem" monitoringu (czyli monitoringu w czasie rzeczywistym, bo tylko taki daje mozliwosc ochrony przed czymkolwiek) w kazdej gondoli (przypominam, wozacej po kilkoro pasazerow naraz) to ogromny koszt!

A jak opisywal go Mikosza w kontaktach z wladzami Wawy? Voila:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,86767,3288484.html

Na szczescie zmienila sie ekipa i warszawskie problemy transportowe postanowiono rozwiazywac nieco bardziej realnymi metodami, niz "teleportacja makroukladow organicznych".
            • Gość: detroit Re: Wlasnie o to chodzi! IP: *.subscribers.sferia.net 02.02.10, 13:29
              Kaczyński w Warszawie chciał wybudować gondole. To PO nie doceniła
              potencjału projektu, ale zobaczycie jak Opole zacznie, to zaraz inne
              miasta się włączą. Tak dla ciekawości w 2004 roku Mikosza podjął
              współpracę z PW, gdzie dawniej studiował. tylko że po pewnym czasie
              rektor owej politechniki odsunął go od projektu i sam "stworzył
              idealny" projekt o nazwie SITIN. Niestety wszystkie elementy, nie
              mówiąc o wyglądzie gondoli bo to najmniej ważne były czystą kopią.
              Nawet PW opatentowała szynę bezkontaktową jaką najpierw opatentował
              Mikosza. Cała sytuacja zeszła na drogę sądową i Mikosza ją wygrał.
            • Gość: detroit Re: Wlasnie o to chodzi! IP: *.subscribers.sferia.net 02.02.10, 13:40
              Kaczyński w Warszawie chciał wybudować gondole. To PO nie doceniła
              potencjału projektu, ale zobaczycie jak Opole zacznie, to zaraz inne
              miasta się włączą. Tak dla ciekawości w 2004 roku Mikosza podjął
              współpracę z PW, gdzie dawniej studiował. tylko że po pewnym czasie
              rektor owej politechniki odsunął go od projektu i sam "stworzył
              idealny" projekt o nazwie SITIN. Niestety wszystkie elementy, nie
              mówiąc o wyglądzie gondoli bo to najmniej ważne były czystą kopią.
              Nawet PW opatentowała szynę bezkontaktową jaką najpierw opatentował
              Mikosza. Cała sytuacja zeszła na drogę sądową i Mikosza ją wygrał.
              Monitoring niewiele kosztuje.
              • pamejudd Prosze o zrodlo informacji o wyroku sadowym... 02.02.10, 15:18
                ...w sprawie patentu.
    • Gość: rh minus 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 07:29
      Ma czyli nie ma. Szwajczrzy mówia o pożyczce i jest to promesa. Co
      to jest promesa?
      np:forsal.pl/artykuly/113212,promesa_kredytowa_nie_jest_umowa.
      html
      No i pożyczke trzeba oddać, jakieś zabezpieczenia itd. Poza tym
      jest to fundusz, a nie jakieś wirtualne pieniądze typu "dziura
      budżetowa". Umowa z ministerstwem nie podpisana.
      Ma, czy nie ma ?
    • Gość: Ewa 50 mln zł na kolejkę IP: *.chello.pl 01.02.10, 12:03
      Zastanawiające jest skąd te 50 milionów zł skoro miasto jest zadłużone na
      kilkanaście lat???? Dlaczego ten człowiek tak uparcie chce sfinalizować swój
      chory pomysł???? Kto na nim zarobi???
      • Gość: darth v. Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 12:23
        Ludzie!! Nauczcie się czytać. Albo chociaż sylabizować... A panią Ewę odsyłm do
        postu wyżej.
        A jakby nie mogła znaleźć to proszsz...

"Pieniądze na odcinek testowy kolejki gondolowej dają:
        - Ministerstwo Gospodarki
        - Szwajcarski Fundusz Inwestycyjny
        Miasto Opole od samego początku nie zamierzało i nie zamierza partycypować w
        kosztach całego przedsięwzięcia. Wydzierżawia jedynie grunt"

napisał citizen.
      • opornik2 Re: 50 mln zł na kolejkę 01.02.10, 13:17
        Na komisji hazardowej Chlebowski powiedział,że Sobiesiak na EURO
        2012 chce uruchomić kolejkę gondolową,która będzie przewozić kibiców
        przez Wisłe na stadion.Powiedziano również że temat ten będzie
        pilotować T.Jarmuziewicz z Ministerstwa.Czy tu więc nie chodzi o
        kolejkę Mikoszy?
    • Gość: supcio 50 mln zł na kolejkę IP: *.subscribers.sferia.net 01.02.10, 14:23
      Zobaczycie że facetowi w końcu się uda zrealizować swój projekt. Nawet
      ci co dzisiaj krytykują będą wozić swoje tyłki i nikt już nawet nie
      będzie pytał dlaczego owa gondola powstała. To olbrzymia żyła złota dla
      miasta. Gościu 9 lat temu, po 30 latach pobytu zagranicą wrócił do
      kraju z wielką inwestycją. Oczywiście mógł pozostać w Kalifornii tylko
      nic byśmy z tego nie mieli. Zaraz jak Opole wybuduje to każde następne
      miasto będzie się chciało o MISTERA.
      • dar54 Żyłą złota byłaby 2-pasmowa obwodnica pólnocna 01.02.10, 20:26
        Porządna obwodnica przyciaga inwestorów - obecna odstrasza.
        Zajmijcie się drogami kołowymi a nie wirtualnymi , bo nie macie
        pojęcia o inwetycjach w żyjącym mieście.
        Dlaczego nie mozna wykonac porządnego układu komunikacyjnego w tym
        starym mieście bez przyszłości - nikt nie myślał o Opolu w 2010 roku.
        Zrobiono miasto wojewódzkie ale bez urbanistycznego pomyślunku.
        Teraz mamicie się gondolą - chyba tylko na Bolko , bo po miescie nie
        będzie toto latać.
        • citizen_opole Nie tylko gondole ma Opole 01.02.10, 20:56
          Nie sądzę, aby Pan Mikosza chciał nam zafundować kolejkę w ścisłym centrum
          Opola. Podglądacze, którzy liczyli, że będą mogli zaglądać ludziom w okna, niech
          porzucą wszelką nadzieję:)

Pozwólmy wybudować odcinek testowy i wtedy się okaże, czy warto iść w kolej
          gondolową, czy nie. Jeśli temat nie wypali, to przynajmniej będziemy mieli
          lokalną atrakcję.

Do dara54, podoba mi się Twoje zaangażowanie w sprawy naszego miasta. Respect!
          Zobacz, co się ostanio buduje w Opolu. Film na YouYTube dedykuję właśnie Tobie.
          "Żurawie nad Opolem" nie jest filmem przyrodniczym :)
          Uwaga, zawiera ukryty przekaz perswazyjny.
          Oto link:

www.youtube.com/watch?v=HYWwoE8rOJs
          • Gość: jonsonek Re: Nie tylko gondole ma Opole IP: *.subscribers.sferia.net 01.02.10, 21:08
            www.mist-er.com/images/OPOLE-MISTER-Mapa-1_web.jpg
            www.mist-er.com/images/3.Mister%20-%20LOI%20Opole_web.jpg
            Mapę planowanej linii już dawno przemyślano, z planowanymi
            przystankami. Gondole wcale nie muszą wjeżdżać na stare miasto.
            Wystarczy że wjadą do centrum na Ozimską i Reymonta. Z najbliższego
            przystanku będzie 250m na rynek. Mapa linii planuje również odcinek
            podziemny pod starym miastem, ale to dodatek.
          • dar54 tylko gondole będzie mieć Opole 02.02.10, 18:39
            Dziękuję citizen_opole za filmik , ale będe wciąż stał na swoim.
            Czym zatrzymamy młodych w Opolu??? Mieszkaniami od developerów??
            Dlaczego nie promuje się słódzielni mieszkaniowych - to jest
            inwestowanie w przyszłość.
            Absolwenci uczelni wyjeżdżają z Opola - najczęściej za granice , bo
            z dyplomem w kieszeni jak długo można siedzieć za kasą w RREALU czy
            Karolince???
            Dlaczego nie tworzy Ratusz miejsc dla budownictwa indywidualnego w
            granicach miasta - tyle jest pieknych terenów , tylko uzbroić?
            Nie pozwala się młodym przejąć ster decydenctwa, władzy żeby ozywic
            to śpiące miasto.
            • pamejudd Zatrzymacie mlodziez w opolu posada kosmetyczki... 02.02.10, 21:09
              ...albo przyniesciastka w Urzedzie Miejkim czy banku.

Absolwenci uczelni absolwentami uczelni - pomysl o tych najzdolniejszych, ktorzy z Opola wyjezdzaja juz po liceum, chcac studiowac na normalnej uczelni zamiast np. na PO, ktora podnieca sie wspolpraca z jakims chinskim shitem.
          • dar54 Re: Nie tylko gondole ma Opole 05.02.10, 18:28
            Niestety nie jest tak różowo w Opolu

www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/gospodarka-opola-w-tyle-za-innymi-miastami-28169.html

W kategorii “siła i nowoczesność gospodarki” autorzy rankingu z
            Instytutu Konkurencyjnej Ekonomii Regionów oceniają Opole najniżej
            pośród wszystkich miast.

I trudno się temu dziwić, skoro nowych inwestycji przemysłowych jest
            w naszym mieście jak na lekarstwo, a strefa ekonomiczna już od kilku
            lat stoi pusta.
    • Gość: adi 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 21:29
      Te bzdury to marnowanie publicznych pieniędzy i klasyczna utopia.
      Zwolennikom tej utopii powiem jedno, przejedźcie się ulicami naszego smutnego
      miasta gdzie trzeba slalomu aby nie zerwać zawieszenia na dziurach.
      Prezydent nawet z tym sobie nie radzi a wy liczycie na kolejkę???
      Ha ha ha.
      Za te pieniądze naprawcie ulice, zbudujcie miejsca parkingowe, kupcie kilka
      nowych autobusów miejskich, bo te co jeżdżą nadają się bardziej do przewożenia
      bydła.
      I nie marnujcie pieniędzy które mogą służyć wszystkim a nie prywatnemu
      biznesowi jakiegoś gościa.
      Niech on ryzykuje za swoje.
      • Gość: skos Re: 50 mln zł na kolejkę IP: 81.219.5.* 01.02.10, 22:08
        słusznie
        • Gość: ad Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 22:50
          50 milionów złotych za atest na gondolę
          to już przestaje być zabawne
      • Gość: cannabis Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 23:01
        Twoje ulubione dziury niestety długo nie nacieszę twego oka.
        W Opolu łata się na bieżąco, to co zniszczył mróz. Mówi ci to coś?
        Zobacz sam:

www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100201/POWIAT01/856708305
    • Gość: do cannabisa 50 mln zł na kolejkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:48
      Ty chyba pracujesz w Miejskim Zarządzie Dróg.
      Piszesz takie głupoty, że aż mi cię żal.
      Albo ratusz ci kazał to pisać.
      Gdzie się łata???
      Jak się łata???
      Ile te łaty wytrzymują???
      Ozimska dziurawa, Oleska to samo Plebiscytowa w okolicach Ronda to samo,
      Budowlanych to samo wyjazd na Krapkowice przez Groszowice - strach jechać,
      wyjazd na Kędzierzyn przez Zaodrze - dziurawy.
      To są tylko główne wylotówki z Opola.
      O ulicach w ścisłym centrum nie wspominam bo jest jeszcze gorzej, np mały rynek.
      Te dziury są już od prawie dwóch miesięcy. A niektóre i dłużej.
      A teraz o łataniu - w Opolu łata się je tak jak za komuny. Traktor ze
      zbiornikiem smoły i piasek. Opolska technologia XXI wieku, prawie gondolowa -
      ha ha ha.
      Praca takim sprzętem to wywalanie w błoto pieniędzy z naszych podatków a
      dziury następnego dnia są większe niż przed łataniem.
      Na wywożenie śniegu zalegającego pobocza i parkingi w centrum miasta (nie
      tylko przy Ratuszu) nawet nie liczę bo napiszecie że się czepiam, ale w innych
      szanujących się miastach wywożą.
      Ale cóż takie to miasto.
      • Gość: Zk Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.chello.pl 05.02.10, 21:41
        Canabis nie pracuje w MZD tylko w ratuszu. Zawsze pisze dobrze o sprawach ratusza i instytucjach podległych. Prezydent na swoim blogu napisał, że rada zagłosowała zgodnie z jego intencją. Głosowała za projektem innowacyjnym. Czas pokaże jakie to innowacje. Póki co, aby korzystać z opolskich dróg trzeba byłoby wymyślić poduszkowiec. Może ktoś wymyśliłby i wprowadził taką innowację.
        • dar54 Obwodnica - Oleska 07.02.10, 18:40
          Kolejne skrzyżowanie na obwodnicy z Oleską woła o pomstę.Przejazd
          przez głębokie muldy staje się coraz bardziej niebezpieczne -
          zwłaszcza teraz zimą , kiedy koła wpajdają w głębokie bruzdy i
          utrudniają manerowanie kierownicą.TIRy pędzą na zielonym świetle bo
          tak nakazuje świetlny znak - zalecane 80.
    • Gość: błażej-bartnik Re: 50 mln zł na kolejkę IP: *.adsl.szeptel.net.pl 07.02.10, 20:50
      e tam gondolowa, nie lepsza taka ? -->
      www.railpictures.net/viewphoto.php?id=201572
      • opolak Re: 50 mln zł na kolejkę 10.02.10, 19:24
        www.inwestycje.ocrg.opolskie.pl/?p=art&id=3
        z Nimi niech pogada
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka