bokassa Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 05.03.10, 18:50 Do edukacji szwargotania są potrzebni Niemcy mówiący po niemiecku,od zbrodni na polakach i innych nacjach byli Naziści mówiący po nazistowsku,ale polski ojciec lub matka nie mogą w Niemczech przez Nazistowskie Jugendamty rozmawiać ze swoimi dziećmi po polsku. To się nazywa zasada wzajemności,my wam piątą kolumnę a wy nam możecie skoczyć do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dynamic.caiway.nl 05.03.10, 18:58 przeciez w szkolach i tak dzieci ucza sie jezykow a tych co chca tak bardzo po nienmiecku wygonic do niemiec i spoko niech nie mieszaja Odpowiedz Link Zgłoś
bokassa Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 05.03.10, 19:12 Głowa boli ilu tu pisze potencjalnych feldfebli,zwykłych ślunskich kretynów gotowych być strażnikami w KL .Przecież to cywilizacja że gut,180000 patentów w tym na cyklon,piecyki ekologiczne na ludzki tłuszcz,sarin ,tygrysy i beemy,no i ople calibry dla tych młotków kandydatów na mięso armatnie.A BND zaciera rączki.Ja,Ja,Ja ,Jawohl. Setki lat mineły,a oni niczego się nie nauczyli,dalej mądrzy inaczej,chociarz nigdy u Niemca nie weszli nawet do przedpokoju. Taka już chyba genetyczna skaza,dusza raba i niewolnika zawsze szuka Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślunski kretyn Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.c198.msk.pl 07.03.10, 10:39 gupiś gorolu...naprawdę gupiś..żal mi Cię Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d zlikwidowac polskie szkoly w Niemczech?? 05.03.10, 19:33 bo przeciez sa pewnei tez niedobre... polska to jednak zacofany kraj. szkoly dwujezyczne daja dzieciom ogromne mozliwosci. nie musza sie dodatkowo uczyc jezyka obcego,.. ucza sie go z biegu w szkole..ale czy taki prosty rodzic moze to zrozumiec? dla mniego wyjazd zagranice to wyjazd tam gdzie duzo sie po polsku rozmawia :) tunezja i hurghada:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jorgus60 Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 05.03.10, 19:33 Dlaczego niemieckie czemu nie angielskie sa bardziej potrzebne bo po co komu niemiecki jak w świecie dogadujemy sie tylko w jezyku angielskim wystarczy że jakiś durak wymyslił nazwy wsi po polsku i niemiecku a czemu nie po rusku angielsku nie dopiszą.Co takiego dobrego daja niemcy jakiś w tym cel mają jak już pokazała historia może niedość wyciągneliśmy wniosków z historii a tak niedawno to było gdy ich przeklinali nasi dziadkowie i pradziadkowie może jak zbojkotujemy niemieckie nazwy to sie jeszcze ogarną młodzi polacy,brak słów jak łatwowierni są dziś młodzi nasi dziadkowie nadaremno przelewali krew dziś łatwo o tym zapominają młodzi,a to się zemści jak bywało dawniej dajcie im palec a zarządają ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver komunistyczna propaganda IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 19:52 Gość portalu: Trochę uczciwości napisał(a): > A ilu ty niemców "snafco". Wszelkie porównywania z estończykami czy > łotyszmi są nie na miejscu to oni dostarczali ludzi do dywizji SS, > które mordowały Polaków. Szkoła niemiecka w Polsce to jeden z > najplugawczych skandali, szczególnie gdy ci niemcy zakatowali na > śmierć wszystkich profesorów Uniwersytetu Jagielońskiego jednego z > najstarszych w Europie, całą kadrę naukową. Dyletancie,poczytaj troche na ten temat,ale nie komunistycznej propagandy. Za profesorami z UJ wstawils sie Mussolini i 100 czy tez 101 zostal zwolnionych. Ich szkoła to jakby > napluć na groby pomordowanych. A co ma ja jedno wspolnego z drugim? Nalezy napietnowac i potepiac nazizm ale zarazem lansowac polskosc i niemieckosc- ich dobre strony. Opamiętajcie ludzie, wszak wiecie z > kim mamy do czynienia - pitekantropus neandertalis gemanicus z genem > mordu wszystkiego co żyje. Przestan myslec jak komuch,a zacznij jak nowoczesny Europejczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAFA Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.eimperium.pl 05.03.10, 19:58 NO...CÓŻ , PAMIĘĆ O " PIĄTEJ KOLUMNIE " TRWA..! NO I BARDZO DOBRZE...!! MOIM ZDANIEM, NIE MA RÓWNOŚCI W PRAWACH MNIEJSZOŚCI NIEMIECKIEJ W POLSCE, A MNIEJSZOŚCIĄ POLSKĄ W NIEMCZECH. KOLEJNE NASZE RZĄDY WYKAZUJĄ DZIWNĄ INDOLENCJĘ W TEJ KWESTII. JAK SOBIE PRZYPOMNĘ " POJEDNANIE" W KRZYŻOWEJ I TE POCZTY SZTANDAROWE POLSKICH MIAST PO NIEMIECKU.... Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Skala ocen artykułów powinna być uzupełniona 05.03.10, 20:22 o pozycje: beznadziejny, żenujący, denny, Odpowiedz Link Zgłoś
cajmero Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 05.03.10, 20:36 bardzo dobra idea, proszę o więcej, bo R. F. N to nasi teraz najlepsi, pragmatyczni, przyjaciele. Jeśli ktoś ma inne zdanie to się wyprowadza na .... Dzieci mają znać język niemiecki, angielski bo...będą NAS utrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeanot Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 20:46 Niemcy i Polacy, kiedy wy nareszcie wszyscy razem zmądrzejecie i staniecie się prawdziwymi Europejczykami? Francuzi są z tym wyraźnie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-wąsaty Moherland IP: *.hsd1.pa.comcast.net 05.03.10, 20:52 Po prostu, co tu dużo mówić, wychodza na wierzch polskie kompleksy i kompleksiki- " a nóż zrobią to lepiej od nas". Lepiej im podciąć nogi i skrzydła za wczasu, żeby się tylko nie udało. "Równamy w dół" - brzmi dumnie hasło polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: global Re: Szkoła "niemiecka"? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 05.03.10, 20:55 Nikt nie protestuje przeciwko szkolom w jezyku niemieckim, i to bardzo dobrze, ja jestem w calosci za edukacja. Problem to ja widze jak to bedzie zrobione; jezeli na szkoly (bardziej by mi pasowalo na ten program) pieniadze bedzie wydawal Polski rzad to powinno to byc robione w szkolach ktore juz sa a nie jak mowi Rasz osobnych gdzie i Polacy beda "mile" widziani. Ten Rasz i jego pomagier B. (jak b...) Gaida ktory bezprawnie ustawil nazwe ulicy po polsku i niemiecku przed swoim domem,kiedy razem stawiali tablice z nazwami miejscowosci po polsku i niemiecku Polakow sie nie pytali a teraz kiedy widza ze sa za slabi to sa bardzo mili do Polakow bo ich potrzebuja!! Jak chcecie osobnych to placcie sobie sami i niech one beda prywatne, nie ma sprawy! Pozatym 80% Polakow niemieckiego pochodzenia po ukonczeniu 18 roku zycia wyjezdza do BRD. Dlaczego Polska ma za to placic? Kto bedzie utrzymywal te osobne szkoly w przyszlosci jak spoleczenstwo bardziej sie zintegruje? A moze po tablicach nazw miejscowosci MN chce teraz budynkow i jeszcze wiekszych protestow ze strony Polakow!!! global Wszystkich Polakow ktorym lezy na sercu przyszlosc tego kraju zapraszam do pisania zaproszenia do czytania tego "forum > Regiony > Heimat - mala ojczyzna" do wszystkich poslow do Sejmu, niech zobacza co narobili! 80% gmin w woj opolskim ma te tablice; wyglada jakby tu mieszkali sami Niemcy co jest falszem, jezeli cos jest nieprawda nalezy to zmienic! Pisz do poslow tutaj: www.sejm.gov.pl kliknij "Poslowie" i masz ich wykaz wedlug alfabetu. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
jan_sobczak1 Czy michnikowszczyźnie za to płacą? 05.03.10, 20:57 Za budowanie w polakach mentalności paroba. Niech niemiaszki w berlinie sobie szkoły budują, i niech tam uczą że niemcy są ofiarami II WW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.sta.asta-net.com.pl 05.03.10, 21:04 Posiedziałem troszkę w Londynie i Polacy mają tam takie szkoły. Działa to pięknie. Dlaczego więc nie dać szansy mniejszościom w Polsce jak inni dają NAM ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana bez sensu IP: *.chello.pl 05.03.10, 21:34 a swoje szkoły na kresach walczymy, a niemieckiej u siebie nie chcemy. Nie rozumiem. niech bedzie, niech maja taka szkole. W warszawie tez jest szkola podst z wykładowym niemieckim (i polskim) kilka szkol z wytkładowym angielskimi jakos wszystko jest w porzadku. nikomu krzywda sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 o Bosch... 05.03.10, 21:40 "Żyjemy w Europie, gdzie cenna jest znajomość każdego języka. "Ile zna się języków, tyle razy się żyje" - powiedział mi pewien jegomość i ma w tym dużo racji." Ten "gość" to był Goethe - nie sądzę, aby redaktorkowi cokolwiek powiedział. aha: i dokładnie - nie "tyle razy się żyje", a "tyle razy jest się człowiekiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaPL Ależ dobra IP: *.chello.pl 05.03.10, 21:50 przecież to (dobrzy) Niemcy w 1939 wkroczyli do Polski aby ratować Żydów, których "naziści" zaczęli pozbawiać wszelkich praw a w końcu mordować w "polskich obozach śmierci". A może nie? CO??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilum zawsze będą potomkami ludobóców IP: *.tpnet.pl 05.03.10, 21:55 i nić to nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gramatyk Re: zawsze będą potomkami ludobóców IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 22:00 polski cwiercinteligencie: po zaprzeczeniu w j. polskim rzeczownik wystepuje w dopelniaczu, a wiec: nic TEGO nie zmieni Ale czegoz tu mozna wymagac od zasciankowego przyglupa..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: zawsze będą potomkami ludobóców IP: *.pools.arcor-ip.net 05.03.10, 22:17 Nie mozna wymagac od "prawdziwego Polaka" chodzenia do "niemieckiej" szkoly.On juz w polskiej szkole ma duze problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d pilum- kretyn sjestes.. 05.03.10, 22:18 i pewnie masz wlosy na 2 mm sciete - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _modo Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.2.8.20.tvksmp.pl 05.03.10, 22:10 P. redaktor, gratuluję znajmości z tym "jegomościem" oraz zacnego pani wieku, bo źródło tych słów to oczywiście Johann Wolfgang von Goethe żyjący w latach 1749-1832, co prawda kobiety w jego życiu znaczyły wiele lecz trochę szacunku dla Niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raafae Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 22:11 Sam chodziłem do dwujęzycznej podstawówki. Nie rozumiem co w tym złego. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d oj tam nei rozumiesz... 05.03.10, 22:19 lud polki to ogolnie prosty lud..dla nich nauka jezyka niemieckiego wszkole to juz obraza..a szkola dwujezyczna z niemieckim to juz koszmar..germanizacja ich poslkich dzieci i wogole... to ze dwujezyczne dzieci maja lawoej w zyciu, szybciej nawiazuja kontakty za granica. nie maja problemow z nauka innych jezykow to juz drugorzedna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emin Pasza Re: oj tam nei rozumiesz... IP: *.pool.mediaWays.net 11.03.10, 04:22 www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091209/HEIMAT/564821297 www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100225/HEIMAT/278399962 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opar Absurdu Dobrze, że nie każda szkoła ma w nazwie "Polska... IP: *.aster.pl 05.03.10, 22:21 Bo byłoby to idiotyczne. Niemcy chcieli się prawdopodobnie wyróżnić, bo jest to mniejszość. Pytanie postawione w nagłówku tekstu jest co najmniej niejasne w zestawieniu z tytułem tekstu. Z pewnością nie jest tak, że szkoła jest zła tylko dlatego, że ma w nazwie "niemiecka". Skąd dziennikarzynie wiadomo, że "nie chcemy" szkoły prowadzonej przez mniejszość niemiecką? Kto to jest "my", że "my nie chcemy", albo może chcemy? Czyli, że Niemcy to są ci "oni"? Zapewne źli - oni. Czyli mamy: my - oni, Polacy - Niemcy, II Wojna Światowa, powrót Śląska do Niemiec itd. Mnóstwo utajonych skojarzeń, rozdrapujących rany i nakręcających niezdrowe emocje. Ważne tylko żeby było gorąco! "Durni internauci" będą szczekać, a więc poczytność artykułu wzrośnie! Aż się niedobrze robi kiedy trzeba "rozebrać" na części taki pełen informacyjno-emocjonalnego gnoju artykuł.... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Dobrze, że nie każda szkoła ma w nazwie "Pols 08.03.10, 16:40 > Mnóstwo utajonych skojarzeń, rozdrapujących rany i nakręcających niezdrowe emocje Dobrze to ujales. Brawo. Zgadzam sie 100%, to taki tani "sensacjonizm". Szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rx Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 22:27 Nie wiem czemu społeczność nie chce takiej szkoły. Język niemiecki bardzo ułatwia znalezienie pracy i dobrej pensji. Sam to wiem, bo skończyłem mało interesujące pracodawców studia administracyjne i choć miałem czerwone paski w szkole, matura na 6, dobre wyniki na studiach , to nikogo to nie obchodziło. Tylko dzięki językowi robię dziś karierę, mam fajną i interesującą pracę. Ludzie zrozumcie wreszcie, że wasze dzieci za 20 lat będą szukać pracy. A jak nie macie znajomości, albo nie będą wybitnymi specjalistami to j. niemiecki bardzo im w tym pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
claudio1 Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 05.03.10, 23:04 wszyko mozemy przyjac , tylko nie , dla szkoly niemieckiej POLSKA DLA POLAKOW -tak mi dopomusz liebe got- nigdy wiecej germanizacji,..!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gramatyk Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 23:18 nie "liebe got", tylko "lieber Gott" sierot, chodzilbys do dwujezycznej szkoly (jakich w Polsce jest pelno, we Wroclawiu juz za czasow komuny bylo dwujezyczne liceum ogolnoksztalcace z niemieckim), to bys wiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kin Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.10, 22:53 Czytają to forum oczy przecieram ze zdziwienia co ludzie mają w głowach. Mój syn kończył liceum w Polsce z niemieckim językiem wykładowym i lekko rozszerzonym angielskim. Obecnie biegle włada oboma językami. Teraz jest w trakcie nauki języka hiszpańskiego. Z racji zawodu wiele jeździ po różnych międzynarodowych konferencjach, po powrocie wielokrotnie dziękuje mi, że wysłałem go do tej szkoły. Zawsze mówi mi "Ojciec ty sobie nie wyobrażasz jaki to jest inny świat". Ludzie zacznijcie myśleć globalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gramatyk Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 23:08 normalni, swiatli ludzie nie protestuja, tutaj wypowiada sie przewic kwiat zasciankowej koltunerii z wybitnie ograniczonym horyzontem umyslowym, ktory nota bene nie zna nawet dobrze wlasnego jezyka ojczystego, ale za to z checia wygarnia swoja rynsztokowa pokraczna polszyzna wszystkiemu, co obce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: global Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 05.03.10, 23:15 Tu nie chodzi o j.niemiecki. My mamy ministerstwo szkolnictwa i mniejszosci niemieckiej wara od uczenia dzieci. Prosze bardzo rozszerzyc nauczanie niemieckiego w istniejacych szkolach i zobaczymym jak to dziala! MN tylko miesza tu na opolszczyznie to ze znakami drogowymi, teraz z budynkami na "niemieckie szkoly". Trzeba wreszcie powiedziec STOP rewizjonistom z MN!! global Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? 08.03.10, 16:43 > MN tylko miesza tu na opolszczyznie Bo jest u siebie w domu. Przy okazji: chcialbym wiedziec, ilu wsród tych protestujacych jest, obojetnie jakies "masci/opcji", autochtonów ? Przypuszczam: zero/null. To by juz sporo tlumaczylo....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: global Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.ronkva.east.verizon.net 05.03.10, 23:41 Nikt nie protestuje przeciwko szkolom w jezyku niemieckim, i to bardzo dobrze, ja jestem w calosci za edukacja. Problem to ja widze jak to bedzie zrobione; jezeli na szkoly (bardziej by mi pasowalo na ten program) pieniadze bedzie wydawal Polski rzad to powinno to byc robione w szkolach ktore juz sa a nie jak mowi Rasz osobnych gdzie i Polacy beda "mile" widziani. Ten Rasz i jego pomagier B. (jak b...) Gaida ktory bezprawnie ustawil nazwe ulicy po polsku i niemiecku przed swoim domem,kiedy razem stawiali tablice z nazwami miejscowosci po polsku i niemiecku Polakow sie nie pytali a teraz kiedy widza ze sa za slabi to sa bardzo mili do Polakow bo ich potrzebuja!! Jak chcecie osobnych to placcie sobie sami i niech one beda prywatne, nie ma sprawy! Pozatym 80% Polakow niemieckiego pochodzenia po ukonczeniu 18 roku zycia wyjezdza do BRD. Dlaczego Polska ma za to placic? Kto bedzie utrzymywal te osobne szkoly w przyszlosci jak spoleczenstwo bardziej sie zintegruje? A moze po tablicach nazw miejscowosci MN chce teraz budynkow i jeszcze wiekszych protestow ze strony Polakow!!! global Wszystkich Polakow ktorym lezy na sercu przyszlosc tego kraju zapraszam do pisania zaproszenia do czytania tego "forum > Regiony > Heimat - mala ojczyzna" do wszystkich poslow do Sejmu, niech zobacza co narobili! 80% gmin w woj opolskim ma te tablice w jezyku polskim i niemieckim; wyglada jakby tu mieszkali sami Niemcy co jest falszem, jezeli cos jest nieprawda nalezy to zmienic! Pisz do poslow tutaj: www.sejm.gov.pl kliknij "Poslowie" i masz ich wykaz wedlug alfabetu. Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 23:49 a WSZYSTKIE tablice z nazwami ulic we francuskim Strassburgu maja podwojne nazwy, obok francuskich rowniez niemieckie, bo Alzacja ma taka sama przeszlosc jak Slask i nikomu to nie przeszkadza, wrecz przeciwnie, stanowi egzotyke tego regionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dip.t-dialin.net 05.03.10, 23:56 masz tu przyklad, jakbys nie wierzyl wapedia.mobi/de/Datei:Absolute_rue_des_pucelles_01.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.10, 01:05 no tak najpierw nas napadali, mordowali i okradali naszych dziadków a teraz pchają się do szkół, niedawno kilka razy pisaliście artykuły jak to w niemczech się traktuje polaków, pisaliście że się im nie pozwala mówić po polsku więc nich wyp.......ją z naszego podwórka "dobry niemiec, martwy niemiec" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znafca Re: Szkoła zła, bo ma w nazwie "niemiecka"? IP: *.dip.t-dialin.net 06.03.10, 09:14 Gość portalu: xxx napisał(a): > niemczech się traktuje polaków, pisaliście że się im nie pozwala mówić po > polsku XXX, ty chyba nigdy tej swojej wioski nie opusciles, na ktorej mieszkasz. Ja mieszkam w Berlinie, jak by nie bylo stolicy Niemiec, jak wychodze na polgodzinny spacer albo jade tak z 15 minut metrem to ZAWSZE slysze rodziny rozmawiajace ze soba (czesto na przemian) po polsku i po niemiecku, na nikim nie robi tu wrazenia, kilkaset metrow od domu mam sklep polski, w ktorym ze sprzedawczynia rozmawiam sobie po poslku, chociaz wiekszosc klientow to Niemcy, co najwyzej sie dopytuja, co znaczy jakies tam slowo. W Niemczech wielokulturowosc jest normalna, kazde dziecko ja zna od przedzskola, tylko koltunerskim ksenofobom rodem z PiSu w glowie cos takiego sie nie miesci i wypisuja bzdury Odpowiedz Link Zgłoś