stefan_ems 05.04.04, 23:00 Może wreszcie coś ruszy w tej sprawie ;-) Czy ktoś był na tym spotkaniu? www.powiatstrzelecki.pl/index.jsp?bipkod=/007 Przy okazji proszę zwrócić uwagę na ładny wystrój sali narad starostwa. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arnold7 Re: Jak uczyć o naszej małej ojczyźnie? - konfere 05.04.04, 23:18 Zazdroszcza Slonzokom ze opolskigo. Pryndzyj wygrom w lotka, jak u nos bydzie edukacjo regionalno:( Odpowiedz Link Zgłoś
alex_os Re: Jak uczyć o naszej małej ojczyźnie? - konfere 06.04.04, 19:59 stefan_ems napisał: > Przy okazji proszę zwrócić uwagę na ładny wystrój sali narad starostwa. ;-) Izba fajno, yno tam na wiyrchu je jakis czerwony flek! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Moja mała ojczyzna - Konferencja III 27.04.04, 10:24 29 kwietnia 2004 roku odbędzie się III konferencja z cyklu "Moja mała ojczyzna" poświęcona Tragediom XX wieku na Śląsku. Organizatorem spotkania jest Zarząd Powiatu Strzeleckiego i Dom Współpracy Polsko - Niemieckiej w Opolu. Na spotkaniu będą wykłady prof. dr hab. Ryszarda Kaczmarek z Uniwersytetu Śląskiego "Walki o Górny Śląsk 1918 - 1921", "Nacjonalizmy na Górnym Śląsku" oraz dr Bernarda Linek z Instytutu Śląskiego "Rok 1945 na Górnym Śląsku". Spotkanie odbędzie się w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego oraz Zespole Szkół w Strzelcach Opolskich. Celem projektu jest zdobycie wieloaspektowej wiedzy o dziedzictwie kulturowym, gospodarczym i społecznym. www.powiatstrzelecki.pl/index.jsp?bipkod=/007 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Moja mała ojczyzna - Konferencja III 03.05.04, 14:12 ... i odbyła się! Jest mi niezmiernie miło i czuję się dumny będąc mieszkańcem powiatu strzeleckiego, bo to właśnie tu, w naszych "małych" Strzelcach porusza się "wielkie" sprawy! Tematyka seminarium nt. "Tragedie XX wieku na Śląsku" w ramach cyklu Spotkań "Regionalizm w nauczaniu historii". Miejsce: Strzelce Opolskie Partner: Starostwo Powiatowe w Strzelcach Opolskich Walki o Górny Śląsk 1918-1921 prof. Dr hab. Ryszard Kaczmarek Uniwersytet Śląski - granice etniczne na Górnym Śląsku w XVIII/XIX wieku - geneza nacjonalizmów - proces tworzenia się narodów o język o religia o partie polityczne - pierwsza konfrontacjach ugrupowań politycznych w wyborach - I Powstanie Śląskie - przyjęcie koncepcji plebiscytu na Górnym Śląsku - utworzenie Landratu Oberschlesien - propaganda plebiscytowa - tezy strony niemieckiej o propagandzie plebiscytowej o historyczne argumenty propagandowe o przywódcy polscy i niemieccy w propagandzie o autonomia czy odrębny Land? o niesprawiedliwość procesu plebiscytowego o udział w głosowaniu osób z poza Górnego Śląska o gospodarcze argumenty propagandowe o represje jako argument propagandowy - wyniki plebiscytu - linia Korfantego - III Powstanie Śląskie - nazizm na Górnym Śląsku Rok 1945 na Górnym Śląsku Dr Bernard Linek PIN – Instytut Śląski - różna pamięć różnych grup ludnościowych na temat lat po 1945 roku o pamięć wypędzonych o polskie działania związane z legitymizacją przyłączonych ziem - ideologia "ziem piastowskich" podstawą działań odwetowych względem Niemców - obozy o sowieckie o prokuratorskie o starościańskie o wysiedleńcze o przykopalniane (do 1949 roku) - nasza ojczyzna stała się dla nas obcym państwem ... - literatura tematu o "Powrót Śląska Opolskiego do Polski" o "Rok pierwszy w powiecie strzeleckim" o "Obozy na Śląsku Opolskim w systemie powojennych obozów w Polsce (1945-1950). Historia i implikacje" o "Polityka antyniemiecka na Górnym Śląsku w latach 1945-1950" o "Przyłączenie Śląska Opolskiego do Polski 1945-1948" o "Niemcy w Polsce 1945-1950. Wybór dokumentów" Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems List otwarty to Pani Izabeli Spałek. 07.05.04, 22:11 Szanowna Pani Izabelo Spałek U dołu strony inernetowej "Aktualności" w serwisie www.powiatstrzelecki.pl jest napisane, że jest Pani osobą odpowiedzialną za treść znajdujących się informacji. Dlaczego więc zachowuje się Pani niedpowiedzialnie usuwając notatkę dotyczącą III konferencji o regionalizmie? Mam nadzieję, że ostatnia rozdmuchana afera związana z polskim godłem nie miała na to wpływu, bo nie podejrzewam, że jest Pani słabej osobowości. Pozdrawiam - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
alex_os Re: List otwarty to Pani Izabeli Spałek. 09.05.04, 18:26 Cos mi sie zdaje, ze w tych waszych Szczelcach ludzie som teraski tak zastraszyni, ze przez pora lot to tam sie zas nie baje nic dziolc :-( Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: List otwarty to Pani Izabeli Spałek. 10.05.04, 13:26 "Notatka" powróciła na całe 7 dni ;-) www.powiatstrzelecki.pl/index.jsp?bipkod=/007 Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems IV konferencja - 8 czerwca! 02.06.04, 23:06 IV konferencja z cyklu "Moja mała Ojczyzna" nt.: "Środowisko geograficzne Śląska" Miejsce konferencji: sala narad starostwa strzeleckiego. Organizatorzy: Dom Współpracy Polsko – Niemieckiej w Opolu i Zarząd Powiatu Strzeleckiego. W czasie konferencji wykłady wygłoszą: - prof. dr hab. Joachim Szulc z Uniwersytetu Jagiellońskiego nt.: "Przeszłość geologiczna Śląska" - dr Piotr Greiner z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach nt.: "Dzieje życia gospodarczego na Śląsku" - dr Bernard Linek z Instytutu Śląskiego w Opolu nt.: "Migracje na Śląsku w XX wieku" Konferencja skierowana jest do nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych z powiatu strzeleckiego i woj. opolskiego Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: IV konferencja - 8 czerwca! 03.06.04, 16:29 Niedawno bylem na wykladzie Greinera. W porzadku gosc i ma sporo wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
judyta8 Re: IV konferencja - 8 czerwca! 03.06.04, 16:53 Czy jakies materialy z tych wykladow beda/sa dostepne w formie dokumentow?.... W szczegolnosci ostatni wyklad Dr Linka. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: IV konferencja - 8 czerwca! 03.06.04, 21:42 judyta8 napisała: > Czy jakies materialy z tych wykladow beda/sa dostepne w formie dokumentow?.... > W szczegolnosci ostatni wyklad Dr Linka. Nie wiem. Myślałem, że może coś na www.haus.pl/pl/opis/16_02_04.html będzie więcej, ale cicho sza. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Przed i po 05.07.04, 11:26 Ja, mosz reht! Trza by kjerego kopnoon'c' w kostka. Jo, coby posuhac' Prowdy uo szloonzkih tragedyjah XX wjeka, musiou`eh jehac' iber hoondert kilomyjter. Je to myjglih? I to dzisioj, kej u korzdego snojdzie sie pod rynkoom koompjuter ze dobrodziejstwym interneca i inkszygo werkcojga! Szuo by zas'pjywac' na znano melodyjo: "Do Uopolskih Strzylcoow Prowda zacioongajoom, Prowda zacioongajoom, ...". Tak, hoby Prowda dali booua reglamyntowauo. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Jak uczyć o naszej małej ojczyźnie? - konfere 29.08.04, 21:40 22 września 2004: "Tradycje i zwyczaje regionalne na Górnym Śląsku" w ramach cyklu spotkań "Regionalizm w nauczaniu historii" miejsce: Strzelce Opolskie Starostwo Powiatowe w Srzelcach Opolskich Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
maksik9 Re: Jak uczyć o naszej małej ojczyźnie? - konfere 30.08.04, 22:09 o której godzinie Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Jak uczyć o naszej małej ojczyźnie? - konfere 31.08.04, 21:20 maksik9 napisał: > o której godzinie Hmm... dobre pytanie ;-) Chyba od 10:00 do 16:00 ale musze to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś