Dodaj do ulubionych

Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WIDEO]

IP: 87.204.122.* 22.05.11, 11:45
prosze przypomniec rowerzystom o ich o b o w i a z k a c h ,np. przez wies Ledziny prowadzi sciezka rowerowa po prawej stronie jadac od Opola .Niestety rowerzysci jadac od Opola sciezka po lewej stronie drogi uparcie nie prejezdzaja na przejciu dla nich na na poczatku wsi na str. prawa. po lewej stronie wsi jest bardzo waski chodnik i jadacy stwarzaja zagrozenie dla pieszych
Obserwuj wątek
    • raid.op Re: Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WI 22.05.11, 11:53
      To co jest po prawej to nie ścieżka, a wyłożony kostką tor do dirtu - w górę, w dół, w górę, w dół, w górę...
    • koloratura1 Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne chamy... 22.05.11, 13:24
      ...na chodniku pieszy nadal ma absolutne pierwszeństwo,a rowerzysta ma zachować szczególną ostrożność...

A co, jeśli nie zachowa?

Ja lat temu parę, nawet przy starej ustawie miałam wątpliwą przyjemność stać się ofiarą ( upadek, potłuczenia, zakończone wizytą w pogotowiu; o zniszczeniach w garderobie nie wspominam) takiego jednego, który urządził sobie slalom między pieszymi na chodniku w centrum miasta w godzinach szczytu. W nosie miał jakiekolwiek przepisy.
      Piesi tylko pryskali na boki, co jaśnie pana rowerzystę wydawało się wielce radować. Mnie się, niestety, nie udało...

Podejrzewam, że po licznych podobnych bliskich spotkaniach na chodnikach czy parkowych ścieżkach pieszych z podobnie kulturalnymi inaczej rowerzystami, zwłaszcza gdy ofiarami okażą się dzieci, powstaną jakieś stowarzyszenia itp., zrzeszające pieszych dla samoobrony przed rowerzystami...
      I twórcy prawa będą musieli coś z tym fantem zrobić, bez względu na przepisy unijne - do których w tym punkcie - po prostu - nie dorośliśmy.
      • jureek Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 22.05.11, 14:10
        koloratura1 napisała:

> Podejrzewam, że po licznych podobnych bliskich spotkaniach na chodnikac
        > h czy parkowych ścieżkach pieszych z podobnie kulturalnymi inaczej rower
        > zystami, zwłaszcza gdy ofiarami okażą się dzieci, powstaną jakieś stowarzyszeni
        > a itp., zrzeszające pieszych dla samoobrony przed rowerzystami...

Dysponujesz jakimiś liczbami pieszych poszkodowanych przez rowerzystów? Współczuję, że trafiłaś na takiego chama rowerzystę, ale nie sądzę, żeby to było zjawisko aż tak powszechne. Dużo więcej pieszych ginie na pasach rozjeżdżanych przez samochody, a nie słyszałem, żeby powstawało jakieś stowarzyszenie zrzeszające pieszych do obrony przed samochodziarzami. A moim zdaniem przydałoby się, choćby po to, żeby lobbować za zmianą przepisów dotyczących pierwszeństwa na pasach, bo dotychczasowe przepisy, według których pieszy ma pierwszeństwo dopiero, gdy wejdzie na pasy, a dopóki nie wejdzie, to może czekać na chodniku do usr...ej śmierci, aż jakiś kierowca zrobi mu łaskę i wpuści go na przejście, są przyczyną wielu wypadków na przejściach.
        Jura
        • koloratura1 Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 23.05.11, 08:58
          jureek napisał:

> Dysponujesz jakimiś liczbami pieszych poszkodowanych przez rowerzystów?

Nie.
          Wystarczą mi moje osobiste doświadczenia; oprócz opisanego, były i inne, mniej dla mnie tragiczne: kończyło się na uszkodzeniu odzieży.

• przemo_opole Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 23.05.11, 09:49
          Zjawisko jest bardziej powszechen niż się Tobie wydaje. Zresztą, piszę o tym od dawna.
          Liczby podać trudno, bo mało kto potrącony czy nawet przewrócony przez rowerzystę leci z tym na Policję.
          • koloratura1 Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 23.05.11, 10:13
            przemo_opole napisał:

> Zjawisko jest bardziej powszechen niż się Tobie wydaje. Zresztą, piszę o tym od
            > dawna.
            > Liczby podać trudno, bo mało kto potrącony czy nawet przewrócony przez rowerzystę
            > leci z tym na Policję.

Ja też poleciałam (a raczej zostałam zawieziona) tylko na pogotowie...
      • jureek Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 22.05.11, 14:13
        koloratura1 napisała:

> I twórcy prawa będą musieli coś z tym fantem zrobić, bez względu na przepisy un
        > ijne - do których w tym punkcie - po prostu - nie dorośliśmy.

Z tym pozwoleniem na jazdę po chodniku, to akurat nie przepisy unijne, tylko nasza typowo polska specyfika, polegająca na tym, że na jezdni jest dla rowerzysty dużo niebezpieczniej, niż w innych krajach. W innych krajach, gdzie kierowcy mają inne podejście do rowerzystów, nie ma potrzeby, żeby pozwalać rowerzystom uciekać na chodniki. Na jezdni też są bezpieczni.
        Jura
        • koloratura1 Re: Niestety, wielu rowerzystów to ordynarne cham 23.05.11, 09:00
          jureek napisał:

> koloratura1 napisała:
          >
          > > I twórcy prawa będą musieli coś z tym fantem zrobić, bez względu na przepisy
          > unijne - do których w tym punkcie - po prostu - nie dorośliśmy.

> Z tym pozwoleniem na jazdę po chodniku, to akurat nie przepisy unijne,

Tym lepiej.
    • Gość: bozia Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WIDEO] IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 13:28
      No no czekam powrotu na rower.No i nie spotykania ludzi glupich .
      • koloratura1 Re: Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WI 23.05.11, 09:05
        Gość portalu: bozia napisał(a):

> No no czekam powrotu na rower

???????????????????????

> No i nie spotykania ludzi glupich .

A - przede wszystkim - starszych, nie do końca sprawnych...
        Niech tacy w ogóle nie wyłażą z domów, o!

• Gość: Jacek Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WIDEO] IP: *.com 23.05.11, 10:46
      10 dni temu jechałam ścieżką rowerową,jechałam przez ulice na przejezdzie dla rowerów,na ulicy był malunek roweru,jakaś baba na mnie krzyczała ,że na przejściu mam iść pieszo,to znaczy zsiąść z roweru ,ale to nie było przejście dla pieszych tylko dla rowerów.
      To muszę zsiadać z roweru na przejezdzie dla rowerów,czy nie ?
      • dar54 A co z Kodeksem Drogowym?? 23.05.11, 11:26
        Najgorszy jest rowerzysta wjeżdżający na przejście nagle , z dużą prędkością - nie ma szans na zatrzymanie - pieszych nie ma.

Skoro rowerzyści maja tyle udogodnień na drodze, to muszą wykazać się znajomościa Kodeksu Drogowego, a nie wymaga się od nich nawet Karty Rowerowej - jak poradzą sobie na skrzyżowaniu ?.
        Ponadto musza być obarczeni obowiązkiem ubezpieczenia.
        Teraz to wolna amerykanka .
    • gandharwa Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WIDEO] 23.05.11, 13:34
      Przepisy są następujące:

Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych
      przez kierującego rowerem jest dozwolone
      wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10
      kierującą rowerem;

2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której
      ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością
      większą niż 50 km/h, wynosi co
      najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi
      dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;

3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu
      rowerzysty na jezdni (śnieg, silny
      wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem
      ust. 6.”;

Oprócz tego pozostał przepis o obowiązku korzystania z drogi lub pasa dla rowerów, o ile istnieje w tym kierunku jazdy.

Mówiąc krótko, po chodniku nie wolno generalnie jeździć w mieście, bo ulice mają ograniczenia do 50 km/h ( w dzień ) Nie wolno nawet jechać chodnikiem z os- Chabry w kierunku wyrobiska Silesia, bo ten chodnik ma poniżej 2 metrów a droga jest w granicach miasta. Nie ma pobocza, bo są słupki, więc trzeba pedałować ulicą Luboszycką wstrzymując tam ruch pojazdów. takie są przepisy.
      • grubyfacio policja powinna karać rowerzystów 23.05.11, 13:57
        za jazdę jezdnią,jeżeli jest równoległa ścieżka rowerowa! Utrudnianie ruchu samochodom,gdy za duże pieniądze wybudowano ścieżkę,to brak kultury i aspołeczne zachowanie. Często też zdarzają się rowerzyści bez świateł! Można dostać zawału,gdy nagle taki bezmózgi delikwent ,pojawia się nam przed zderzakiem.
        • Gość: stary rowerzysta Re: policja powinna karać rowerzystów IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.11, 17:57
          Niestety policja zaspała w Opolu i teraz jest już musztarda po obiedzie. Widzę codziennie jak rowerzyści śmigają po chodnikach a nie wolno, wpadają na PRZEJŚCIA DLA PIESZYCH a policja udaje że nie widzi więc nie mam złudzeń że coś się się zmieni
    • Gość: wrocek Nowe prawo dla rowerzystów już obowiązuje [WIDEO] IP: *.wroclaw.vectranet.pl 23.05.11, 18:54
      Hej Opole, przyjedźcie do Wroclawia zobaczyć co to są ściezki rowerowe, parkingi zadaszone dla jednośladów, kontrapasy i wiele innych udogodnień.
      W Opolu jak na Białorusi!
    • gandharwa hmm 23.05.11, 22:10
      www.rowerowy.wroclaw.pl/
    • gandharwa Opinia prezydenta Dutkiewicza 23.05.11, 22:19
      "Rowerowy prezydent" - Wrocław. Jest polityka, potrzeba pieniędzy (18.11.2010) polskanarowery.pl

1.Jakie ma Pan/Pani zastrzeżenia do istniejącej infrastruktury rowerowej w mieście? Jakie kroki zamierza Pan/Pani podjąć, żeby poprawić jej stan?

Infrastruktura rowerowa powstająca we Wrocławiu od początku lat 90 była tworzona w oparciu o dostępne w tamtych czasach przepisy i standardy w związku z czym jej jakość pozostawia wiele do życzenia. Planuję w najbliższych latach podjąć działania mające na celu stworzenie priorytetowych warunków do poruszania się rowerem na najważniejszych korytarzach bazując na natężeniach ruchu rowerowego. Będzie się to wiązać z częściową przebudową funkcjonujących dzisiaj dróg rowerowych a także z ograniczeniem przestrzeni dla ruchu motorowego. Planuję również systematyczną kontynuację działań związanych z obniżaniem krawężników na następnych ciągach rowerowych, które do tej pory nie zostały objęte programem obniżeń.

2. Jak zamierza się Pan / Pani korzystać z doświadczeń innych miast w Polsce i na świecie w zakresie infrastruktury rowerowej? Których? W jaki sposób?

Planując działania w mieście bardzo często sięgamy po sprawdzone wzorce z innych miast. Zasada ta obowiązuje również w odniesieniu do ruchu rowerowego. Z polskich miast, w których rozwój ruchu rowerowego jest jeszcze na stosunkowo niskim poziomie z ciekawością przyglądam się osiągnięciom Gdańska w tym zakresie. Większe doświadczenie w tym zakresie posiadają jednak miasta zachodniej Europy i na nich się wzoruję. Dobrym przykładem jest Drezno, które w wielu aspektach jest miastem zbliżonym do Wrocławia i zarazem posiada duży udział ruchu rowerowego. Chcę kilka podstawowych doświadczeń jak np. wyznaczanie pasów rowerowych w jezdni, rozwój Bike&Ride czy też promocję ruchu rowerowego przenieść na wrocławski grunt. Ważnym elementem dla rozwoju infrastruktury rowerowej we Wrocławiu jest także wprowadzanie rozwiązań technicznych nie spotykanych dotąd w innych polskich miastach, a bardzo popularnych i sprawdzonych na zachód od Odry.

( Exkurs: ste-silesia.org/opole/drogi_rowerowe/ w Dreźnie )

3. Czy rowerzyści powinni mieć głos w sprawach infrastruktury rowerowej?

Powinni mieć głos poprzez reprezentujące ich organizacje . Organizacja współpracy - tak jak jest już realizowana i jak przewidują zapisy Polityki Rowerowej Wrocławia.

4. Czy uważa Pan, że kwota na infrastrukturę rowerową powinna odzwierciedlać poziom ruchu rowerowego w mieście (np. 1% ruchu = 1% kwoty na inwestycje drogowe idzie na rowery)?

Proponowaną zasadę uważam za błędną. Stoi ona w sprzeczności z faktem ,że należy pilnie stymulować zmiany proporcji podziału na środki transportu (tzw. modal split). Konsekwencją proponowanej zasady jest, że ok. roku 2020 powinniśmy przeznaczać 12 - 15 razy więcej środków niż obecnie, a przecież wówczas gross wydatków powinno dotyczyć utrzymania stworzonej wcześniej infrastruktury rowerowej, co wymaga mniejszych nakładów niż jej stworzenie lub istotna rozbudowa.

5.Czy uważa Pan za efektywny dotychczasowy sposób funkcjonowania stanowiska Oficera Rowerowego (Sekcji do spraw Rozwoju Ruchu Rowerowego) w Urzędzie Miejskim Wrocławia? Jeśli nie, to co trzeba zmienić i jak zamierza Pan tego dokonać?

Utworzenie stanowiska oficera rowerowego było bardzo dobrym pomysłem zgłoszonym przez Państwa organizację. Oceniając z perspektywy czasu pracę przedstawiciela rowerzystów w Urzędzie Miejskim Wrocławia widzę wiele zmian na lepsze jak chociażby: budowa ponad 800 parkingów, 10 Bike&Ride, obniżenia krawężników, działania na rzecz połączenia sieci tras, punktowe udogodnienia, akcja wnioskuj o stojak, linia interwencyjna i wiele innych. Nowe projekty powstają w oparciu o konsultacje z oficerem rowerowym. Dodatkowo jeden z moich zastępców będzie osobiście odpowiedzialny za koordynację realizacji polityki rowerowej uchwalonej przez Radę Miejską Wrocławia.

Warto te pytania zadać także naszym włodarzom....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka