Gość: Pisz IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 14:14 Augustowski ruch obywatelski pod nazwa " TIR-y na tory ". Tutaj godnym polecenia jest artykul w tygodniku "Gosc Niedzielny", numer 38 przez 2010 rok, strona 44. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nika Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki IP: *.252.24.209.internetia.net.pl 09.06.11, 15:21 KIEROWCO, ROWERZYSTA TEZ CHCE SZCZĘSLIWIE POWRÓCIC DO DOMU! Odpowiedz Link Zgłoś
raid.op Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki 09.06.11, 16:08 Jak można z bocznej wjechać pod tira ja się pytam?! O czym ten biedny człowiek myślał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki IP: *.252.31.172.internetia.net.pl 09.06.11, 16:38 Może wjechał z bocznej to wersja kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: Rowerzysta zginął pod kołami ciężarówki IP: *.com 09.06.11, 16:46 Jechanie rowerem po ulicy w Opolu, to narażanie się na kalectwo lub śmierć,dlatego rowerzyści unikają jak mogą jazdy jezdnią,wybierając chodnik.Rowerzysta jadąc chodnikiem powinien być ostrożny i przychylny dla przechodniów,dawać im pierwszeństwo,złe zachowanie rowerzystów powoduje niechęć pieszych na chodnikach do nich.Ja jadąc chodnikiem szanuję przechodniów w ich interesie i własnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowers Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 09:37 Niestety, w Opolu rowerzyści mają kiepskie warunki do bezpiecznej jazdy. Znikoma ilość ścieżek rowerowych jest przyczyną wielu wypadków z udziałem cyklistów. Dlatego opolanie pchają się na chodniki. A nasze miasto, z względu na wielkość jest idealne by promować ruch rowerowy. Tylko nikt z władz miasta nie widzi tego potencjału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Opole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.11, 14:08 Może i rowerzyści mają mało scieżek rowerowych ale nawet nie korzystają z tych które mają. Często jeżdżę ul. Ozimską (na wysokości TESCO) i Wygonową - obok są ścieżki rowerowe a i tak rowerzyści jadą ulicą. A może tak mandaciki? Odpowiedz Link Zgłoś
raid.op Re: Opole 10.06.11, 15:46 Opole nie jest niebezpieczne dla rowerzystów, to rowerzyści (nie wszyscy!) są niebezpieczni dla samych siebie. Wczoraj na skrzyżowaniu przy pl. Staszica mogłem ponownie i to dwukrotnie zobaczyć coś co widywałem już nie raz mianowicie na czerwonym świetle, po przejściu dla pieszych gdzie są 4 pasy ruchu w totalnej beztrosce na rowerze przejechał sobie jegomość w wieku średnim. Kilka sekund po nim ten sam manewr wykonała pani w starszym wieku. Zadziwiło mnie to, że ludzie ci kompletnie nie zwracali uwagi na to co się dzieje dookoła nich! Jedna jaskółka wiosny nie czyni rzecz w tym, że takie manewry widuję zbyt często w różnych częściach miasta. Nie ma sensu budować ścieżek dla idiotów, którzy nie wiedzą jak często przeprowadzają zamach na własne życie. Z jednej strony biadolenie jak to się bardzo boją ulicy, z drugiej strony totalna olewka jakichkolwiek przepisów drogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
opolak Dojazd do ścieżki rowerowej do Lędzin 10.06.11, 21:34 Dlaczego miasto nie realizuje bezpiecznego pobocza przy Częstochowskiej - od przejazdu kolejowego w kierunku obwodnicy - odcinek ok 200 m.Chociaz z jednej strony - od nowej restauracji ( do niej tez nie ma chodnika - w granicach miasta). Tam codziennie jezdnią idzie mnóstwo ludzi + rowerzyści a jest duzy ruch cięzkich pojazdów - wąski odcinek szosy.Młodzież jadąca rowerami od Lędzin na tym odcinku nie ma mozliwości " ucieczki na pobocze , kórego nie ma". Od dłuższego czasu jest monitowana ta sprawa ale MZD "nie wiem gdzie ją ma " , bo nie widać. Może Straż Miejska zaiteresuje się bezpieczeństwem ludzi idących do działek. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Opole 10.06.11, 22:47 raid.op napisał: > Z jednej strony biadolenie jak to się bardzo boją ulicy, z drugiej strony totalna olewka jakichkolwiek przepisów drogowych. Bo łuni tych przepisów po prostu nie znają. Karty mieć nie trzeba, prawka pewnie nie mają, to gdzie się mieli nauczyć ? Dlatego uważam, ze rowerzyści powinni mieć obowiązek zdania egzaminu ze znajomości prawa jazdy, ubezpieczenie OC, kask na łbie i światła wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś