fernando_hidalgo 25.12.11, 20:10 Ciekawy artykuuó Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszaniec-zopola Na to jest rada 25.12.11, 22:46 Uwazam, ze najwyzszaa pora skonczyc z anonimowoscia. Wtedy komentarze beda bardziej powciagliwe. Nie chodzi mi o dane osobowe ze zdjeciem, ale 3 rzeczy, imie nazwisko, miejsce zamieszkania, zweryfikowane jak konto na allegro za pomoca listu poleconego. Adres utajniony, do dyspozycji organow scigania. Brak wizerunku. Oczywiscie ograniczy to nieco swobode dyskusji. ale moze warto to rozwazyc. Moze juz pora skonczyc z wypisywaniem na murach. Sam czesto nie grzesze kultura, jak mnie cos wkurza/ Pisalem przez kilka lat pod imieniem i nazwiskiem i bylem mocno znienawidzony przez niektorych prawdziwych Polakow (to jest jak najbardziej pejoratywne okreslenie). Czy uzywanie takiego okreslenia, ktore niektorzy ludzie sami sobie nadali jest niedozwolone z perpektywy kultury wypowiedzi? Mysle, ze nie. Czy mowienie o odhumanizowaniu (inaczej zbydleceniu) jest niekulturalne? No dobrze, mowienie o ksiezach czarnuchy pewnie jest, ale jest wiele pejoratywnych okreslen, ktore sa zapewne obrazliwe, ale budowane one sa na przerysowaniach jak na przyklad prawdziwy Polak, kpinie lub deprecjacji powaznych okreslen, jak n.p. zamkniecie w cudzyslow slowa patriota. Czy pisanie o czlowieku, ktory wyklucza poza nawias innych, ze niby do plemenia nie naleza "patriota" w cudzyslowiu to cos niepodopuszczalnego? A slowo faszysta? Dlaczego mamy sie bawic w eufemizmy wypowiadajac sie o czlonkach skrajnie nacjonalistycznych organizacji, ktorzy nawet symbolike swoich organizacji, kolory, maniery wzoruja na niemieckim faszyzmie? Oczywiscie oni po sadach beda ciagac takich, ktorzy ich tak nazywaja, ale czynia to, zeby dopiec swoim politycznym przeciwnikom, bo w zaciszu domowym przeciez "i piwo zamawiaja" i urdziny Adolfa Hitlera swietuja. Kultura slowa, kultura, ale czy godzi sie stosowac na kazdym kroku Wersal, szczegolnie, kiedy ma sie do czynienia z chamstwem, z brutaloscia, ze zezwierzeceniem? Proponuje na poczatek zlikwidowac anonimowosc, a potem zobaczymy jakie tego sa skutki. Apele o bojkotowanie niekulturalnych po pierwsze maja male szanse powodzenia, po drugie, tak zwane niekarmienie trolla nie znaczy, ze troll nie bedzie grasowal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miałeś okazję Re: Na to jest rada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.11, 23:31 no to zacznij !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Comviq 26.12.11, 01:07 Hmm, tak byś chciał wszystkich ujawniać? To powiedz mi, dlaczego niejaki Blomkvist, postać literacka z książek Stiga Larssona, tam maniakalnie namawiała na korzystanie z kart Comviqa (www.comviq.se/kontantkort/ ), oraz z zakładania konta na hotmailu? Czyż nie dlatego, że takich kart nie dało się namierzyć a konta z hotmaila po prostu przejrzeć? A przecież to bestseller był. Jest potrzeba anonimowości, w Polsce i tak deptana. Ponoć nie ma takiego kraju w EU, którego policja i inne służby tyle składała wniosków o podsłuch i billingi, jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okon Re: Comviq IP: 188.141.59.* 26.12.11, 02:21 dlatego wlasnie nie lubie nauczycieli - mysla ze pozjadali wszstkie rozumy miala racje ta Kukulska jak im powiedziala publicznie ze maja spadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były uczeń Re: Comviq IP: *.play-internet.pl 26.12.11, 06:33 Nauczyciele lubią wszystkich mieć pod kontrolą.Takie ich zboczenie zawodowe.Lubią wiedzieć co kto myśli,co kto mówi,co kto pisze.Jak nie wiedzą to zaraz by dochodzenia robili. A fakof nauczyciele to powiedziała Chylińska nie Kukulska. Kamanda Pinka Floyda była zresztą dużo wcześniej. Fakof kontoli swobodnej i anonimowej wypowiedzi nauczycielu. Dlaczego? Bo wbrew pozorom żyjemy w państwie policyjnym gdzie policja gorliwiej ściga przeciwników politycznych notabli niż pospolitych złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Czy ja wiem? 27.12.11, 20:29 Oczywiscie, z pewnoscia sa osoby o znanych nazwiskach, ktore chetnie sie bawia szermierka slowna, obracajac wszystko w kpine, ktore chcialyby zachowac wizerunek osoby powaznej. Anonimowosc, taka prawdziwa, moze i jest potrzebna, tam, gdzie stoi za nia wazny interes. Tyle, ze w tym drugim przypadku, z reguly to nie dziala, gdyz oskarzenia, ktore sa poparte informacjami, o charakterze, nazwijmy to operacyjnym, sa scigane przez zainteresowanych (inaczej sami byliby oskarzonymi), zas zrodla informacji sa represjonowane. Sa pewnie i inne sytuacje, do ktorych anonimowosc jest potrzebna. Dlatego troche mi wbiles klina i podwazyles moje przekonanie. Pisywalem kiedys komentarze pod swoim imieniem i nazwiskiem i nie bylo z tym problemow. Mnie najbardziej razi prymitywizm internetowego Hyde Park. Nie przeszkadza mi, ze ktos kogos nazywa bydlakiem, o ile potrafi to okreslenie uzasadnic. Sam juz nie wiem ... Apropo, sam korzystam z Comviqa. Rozdawali karty prepaidowe i wstawilem sobie do komorki, ale to wyjatkowo niewygodna siec do korzystania po Szwecja. Zamiast zwyklego prefixu kaza mi wstawiac prefix rozszerzony, co mi nie pozwala korzystac z mojej ksiazki adresowej. Glupota jakas. W kazdym razie, zachwiales przsekonaniem o slusznosci akazu anonimowosci. Na razie trzeba sie z tym przespac. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Na to jest rada IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.11, 02:44 prawdziwy Mieszańcu z opola, o życiu trolli wisz pewnie dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Re: Na to jest rada 27.12.11, 20:32 to te brodate, co mi spijala w nocy glogga i wyzeraja rodzynki i migdaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Forumowicz apeluje: Nie dyskutujmy z plującymi IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 26.12.11, 08:25 Jeżeli komentarze są niewłaściwe i niewiele wnoszą można usuwać. Stare i nieaktualne dyskusje powinny umierać tak jak i stare gazety wyrzucone do pieca, zużyte w wychodku, oddane do recyklingu... i tak jak bazgroły na murach naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian 5 tez przybijam do drzwi kościoła tego 26.12.11, 08:47 1. ciekawy "artykuł" - kto wziął wierszówkę? 2. och, redakcja zauważa problem z forum? od kiedy? i czy wg niej dotyczy on tylko kwestii postawionej przez nauczyciela, tj. stosunku do wiary i Kościoła? problemem dużo większym jest wszechobecny tutaj, jak na mało którym forum GW, rasizm. ksenofobia "opolan", "ślązaków", "polaków" - wszystkich z monopolem prawdy. ekstremum widoczne i podniesione do rangi wyroczni. ekskrementy udające świetlane i wyraziste osobowości. 3. moderacja nie istnieje. brak zainteresowania ze strony redakcji i forum, jak również samych forumowiczów. posty kasowane są od święta, od wielkiego dzwonu - klikanie na kosz efektów nie przynosi w tym zapomnianym przez boga miejscu... 4. forum takie, jacy uczestnicy. uczestnicy tacy, jakie zasady. brak obowiązku logowania przy zakładaniu wątków (podstawa przy wykluczaniu chamstwa), masa trolli, osób z 5 nickami, paranoików i niedorośniętych gimnazjalistów lub podstarzałych emerytów z manierą nauczania. personalia ledwie kilku osób są powszechnie znane lub łatwe do identyfikacji przez google w ciągu pięciu minut. 5. obstawiam, że to pierwszy i ostatni taki tekst ze strony "redakcji" w ciągu najbliższych miesięcy. poziom strony internetowej dodatku przerażająco niski, ethos dziennikarski staczający się do poziomu brukowca, naczelny mający wszystko poniżej pleców (gdyby przejmował się choć trochę, nie puszczano by takich błędów, omyłek, kretyńskich zdjęć ect...), nie spodziewam się, że zostaną podjęte próby jakigokolwiek uzdrowienia sytuacji na tym forum. (dlaczego na nim jestem? bom przybłędą - jak wielu z was powie - z miasta innego, gdzie na takim samym, choć o niebo lepszym, pisałem i czytałem przez lat siedem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to dyskutujmy Forumowicz apeluje: Nie dyskutujmy z plującymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 09:45 Oczywiście byłoby lepiej gdyby dyskusja byłą wyłącznie kulturalna. Ale cóż to widać dla niektórych to wentyl. Inna sprawa, że apel o kulturę słowa gdy przełożony kościała nie ma nic nowego do powiedzenia, jest nie najlepszym momentem. Dobrze aby tej dyskusji o krzyżu nie było, ale słowo "musi tam być" jest chyba jendak przesadne - to nic nowego i raczej rozpoczynające niż kończące dyskusję. Widać ksiądz Boniecki jest i jeszcze jakiś czas będzie osamotniony w swoim podejściu do wiary. A szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola czyzbys byl jasnowidzem? 27.12.11, 20:40 wczoraj napisalem komentarz do opinii bp Czaji nt. krzyza w Sejmie. Komentarz sobie wisial i znikl. Wydaje mi sie, ze nijak tam nikomu nie uchybilem, a jednak. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalecznik Rozumiem, ale nie zgadzam się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 11:17 Rozumiem intencje. Uznaję je za słuszne. Jednak metodę „nierozmawiania” uważam za błędną. To zamiatanie problemu pod dywan. Trzeba pewnym wpisom stawić po prostu czoła. Ja, przykładowo, to lubię. Nie wierzę aby pewnym stałym uczestnikom forum nie starczyło inteligencji i wprawy w pisaniu, aby w sposób kulturalny, ale jednocześnie surowy nie odnieść się do wpisów, które zamiast do meritum sprawy odnoszą się do cech osobistych dyskutanta. Niestety, takie wpisy są jak najbardziej w kanonie typowej dyskusji. Polecam małą książeczkę Artura Schopenhauera „Erystyka, czyli sztuka prowadzenia sporów”. Proponuję zatem w miejsce jakiś ograniczeń konsekwentnie reagować na pewne wpisy. To wystarczy. Tak samo uważam za błędne podawanie swoich personaliów. Jeżeli forum ograniczymy do osób logujących się i piszących pod swoim nazwiskiem – forum umrze. W takim mieście jak Opole będzie jedynie paru dyskutantów i wytworzy się towarzystwo wzajemnej adoracji. Forum przestanie być odzwierciedleniem myśli ogółu, a jedynie pewnej wyselekcjonowanej grupy. Podawanie swoich personaliów przesunie dyskusje w kierunku „kto – co mówi”, a nie jedynie „co mówi”. Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Rozumiem, ale nie zgadzam się 26.12.11, 11:38 Uważam,że to forum jest o wiele ciekawsze,niż sama gazetka przy której funkcjonuje.Często piszą tu naprawdę inteligentni i wartościowi ludzie. A że zdarzają się też debile? Dla przeciętnie inteligientnego człowieka,cenzura nie jest potrzebna,bo sam potrafi oddzielić ziarno od plew.Czytając wpisy idiotów,też można czegoś dowiedzieć się o świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
sszota3 Re: Rozumiem, ale nie zgadzam się 26.12.11, 16:12 grubyfacio napisał: > Dla przeciętnie inteligientnego człowieka,cenzura nie jest potrzebna,bo sam potrafi oddzielić >ziarno od plew.Czytając wpisy idiotów,też można czegoś dowiedzieć się o świecie. ----------------------------- Święte słowa! Czytając słowa, bluzgi osób silnie sfrustrowanych, dowiaduję się, że może w bliskim mi otoczeniu funkcjonować tak duży stopień frustracji. Królowa Francji nie zauważyła narastającego niezadowolenia narodu, i gdy usłyszała, że lud nie ma chleba, głupio zagadała "To czemu nie jedzą ciastek"?. A potem całkiem straciła już głowę. Dosłownie. Na gilotynie. Na innym forum wypowiada się bardzo mądrze jedna Koleżanka. Dużo się z jej wypowiedzi dowiaduję. Jest tylko jeden problem - jest leniuszkiem, i nic nie napisze jeżeli ktoś nie "nadepnie jej na odcisk". Niektórzy chyba tylko pod wpływem ataków potrafią odkryć głęboko skrywane emocje... Bardzo podoba mi się "mądrość ludowa" zawarta w słowach "Nie kłóć się z idiotą. Bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" Jest też drugie "Nie kłóć się z głupkiem, bo ludzie mogą nie zauważyć różnicy" :) Odpowiedz Link Zgłoś