Dodaj do ulubionych

dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 17:36
Dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy skoro nawet przed wojną ta polska tradycja,jedyna w Europie\i tak jest do dziś\ była im nie znana.Kabaret robi się większy gdy z koszyczkiem w Wielką sobotę i do kościoła idą członkowie tzw. M.N. To tylko mały przykład jak ludziom tym porąbało się w głowie z tą ich tożsamością narodową.Oczywiście nikt nikomu tego pięknego polskiego zwyczaju zabronić nie może ,lecz dlaczego ludzie robią z siebie idiotów ?.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.12, 18:02
      swietlicowy nudzi ci sie w "Karfreitag" ? To pogladaj sobie obrazki.
      Der Karfreitag (althochdeutsch kara, „Klage, Kummer, Trauer“) ist der Freitag vor Ostern. Er folgt auf den Gründonnerstag und geht dem Karsamstag voraus.

To pogladaj sobie obrazki.

www.google.de/search?q=Osterspeisensegnung&hl=de&client=safari&rls=en&biw=1742&bih=977&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=0hB_T-eiEITatAbw-JGcBA&sqi=2&ved=0CFEQsAQ
      www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=osterspeisensegnung%20in%20bayern&source=web&cd=6&ved=0CEsQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.mein-klagenfurt.at%2Fmein-klagenfurt%2Fevents-veranstaltungen%2Fwarst-du-dabei%2Fapril-2011%2Fkaerntner-osterbrauch-fleischweihe-osterfleischweihe%2F&ei=YhF_T5jOB8X3sgaH09DbBA&usg=AFQjCNGVzmuy904CmRvf2s3_90Ak9PFIuw
      www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=osterspeisensegnung%20in%20bayern&source=web&cd=2&ved=0CCwQFjAB&url=http%3A%2F%2Fde.wikipedia.org%2Fwiki%2FFleischweihe&ei=YhF_T5jOB8X3sgaH09DbBA&usg=AFQjCNGlHaIMQIkyccVoX3baGFe3HLbV2g
      • Gość: Gość Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 20:18
        Śląsk to nie Bawaria a obrazki to pokazuj podobnym sobie.Nawet Wikipedia pisze to co ja dlatego ignorowanie historii robi jedynie z ciebie durnia.
        • Gość: Paxton Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 21:07
          Też mnie to z początku dziwiło, dlaczego moi rodacy, przyznający się do niemieckiego pochodzenia zaczęli około roku 1990 chodzić w Wielką sobotę do kościoła ze święconką. Nigdy wcześniej nie było u nas tego zwyczaju. Nawet nie wiedziałem co to jest ta "święconka". Trwało to jakieś 25 lat i teraz jakby znowu mniej ludzi widzę idących w Sobotę z koszyczkami. Wytłumaczenie tego zjawiska jest chyba dość proste. Śląskie środowisko jest coraz bardziej wymieszane z polskim i barwne w przekazie zwyczaje stały się atrakcyjne dla dzieci i ich mam. Święconka nie niesie w sobie żadnej polityki, więc zachęcone przez księży, mamy chętnie z dziećmi koszyczek przygotowały i do kościoła w sobotnie popołudnie poszły. Teraz małych dzieci coraz mniej, więc i frekwencja na święceniu jakby niższa. Takich "nowych kościelnych tradycji" w śląskich rodzinach pojawiło się w ostatnich 20 latach więcej. Przykładem może być opłatek, który też się u nas rozpowszechnił, choć wcześniej prawie był nieznany. No cóż, są to przejawy nieuniknionej i postępującej asymilacji. Trudno mieć ludziom za złe, że przyjmują w rodzinach nowe zwyczaje, skoro coraz częściej są to rodziny mieszane.
          • jureek Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? 06.04.12, 21:24
            Gość portalu: Paxton napisał(a):

> i postępującej asymilacji. Trudno mieć ludziom za złe, że przyjmują w rodzinac
            > h nowe zwyczaje, skoro coraz częściej są to rodziny mieszane.

Kulinarnie też to widać. Bigos, buraczki, barszcz czerwony - to były potrawy na Śląsku nieznane.
            Też nie widzę nic złego w przyjmowaniu nowych zwyczajów, to naturalny proces. Nie lubię ortodoksji i odgraniczania się na siłę.
            Jura
            • skautopolski Pytanie założyciela wątku jest absurdalne 06.04.12, 21:46
              bo przecież świętując samą Wielkanoc sięgamy nie tylko pamięcią, ale i wieloma treściami (pierwsza pełnia wiosenna, wspominanie wyjścia z Egiptu, pucowanie całego domu - jak Żydzi w "poszukiwaniu" starego, kwaszonego chleba przed Paschą) do Żydów i Starego Testamentu - od nich się wszystko zaczęło. A gdyby owi Żydzi pierwszych chrześcijan z Palestyny nie pogonili i Pawła by nie było, to do dziś świętowalibyśmy po żydowsku, pewien jestem. Tradycja jest dynamiczna, jak język i nie warto tropić, gdzie ona czysta a gdzie już krojcowana. Chyba, że ktoś lubi...

Ale moja rodzina na święconkę nie chodzi. Protestujemy... przeciwko wystrzeleniu tego pobokalium do miana najważniejszego obrzędu wielkanocnego.

Wszystkim owocnej Paschy!
        • Gość: gosc Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.12, 22:36
          > Dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy skoro nawet przed wojną ta polska t
          > radycja,jedyna w Europie\i tak jest do dziś\ była im nie znana.Kabaret robi się
          > większy gdy z koszyczkiem w Wielką sobotę i do kościoła idą członkowie tzw. M.
          > N. To tylko mały przykład jak ludziom tym porąbało się w głowie z tą ich tożsam
          > ością narodową.Oczywiście nikt nikomu tego pięknego polskiego zwyczaju zabronić
          > nie może ,lecz dlaczego ludzie robią z siebie idiotów ?.

> Śląsk to nie Bawaria a obrazki to pokazuj podobnym sobie. Nawet Wikipedia pisze to co ja dlatego
          > ignorowanie historii robi jedynie z ciebie durnia.

skoro nawet przed wojną ta polska tradycja, JEDYNA W EUROPIE \i tak jest do dziś/ była im nie znana.

gosc znowu sie popisales wiedza.Twoj fanatyzm i jad przycmiewa ci rozum.
          Przeczytaj swoje "szkryflouy" zanim je wyslesz
          Dla ciebie oswieconego wszyscy wokolo to idioci i durnie.

Tradycja jest od wiekow znana w katolickich krajach takich jak, Austria, Sued Tirol/Gorna Adyga, Bawaria

• Gość: gość Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 22:59
            Hanys ! ty jesteś jak ta doopa ale bez słupa.
            . Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich[13]. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski[14]
            • Gość: gosc Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 00:23
              skoro nawet przed wojną ta polska tradycja, JEDYNA W EUROPIE \i tak jest do dziś/ była im nie znana.

to ty baranie powiedziales ze to polska tradycja jedyna w Europie

nie wyjezdzaj duupo polskopodobna z mniejszosciowego Nakel o Slasku, bo o to mi nie chodzi

• erka-4 nie Bawaria... 07.04.12, 07:18
          ...ale:
          Jadwiga otrzymała staranne wychowanie najpierw na rodzinnym zamku, potem zaś w klasztorze benedyktynek w Kitzingen nad Menem (diecezja Wurzburg), znanym wówczas ośrodku kulturalnym. Do programu ówczesnych szkół klasztornych należała także nauka łaciny, haftów i malowania, muzyki i pielęgnowania chorych.

Święta Jadwiga
          patronka Śląska.
          www.brewiarz.katolik.pl/czytelnia/swieci/10-16.php3
        • erka-4 post scriptum... 07.04.12, 07:21
          ...no to kto jest tym durniem ? ,że tak się spytam.
    • Gość: frelka z Opola Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: 80.50.134.* 07.04.12, 07:01
      Gość portalu: gość napisał(a):
      Oczywiście nikt nikomu tego pięknego polskiego zwyczaju zabronić nie może ,lecz dlaczego ludzie robią z siebie idiotów ?.

...a no dlatego,mój drogi,aby nie być podobnym do ciebie idiotą.
      • Gość: gosc Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 07:49
        Dlaczego od razu od idiotow przeciez ta tradycja podoba sie tez innym- co mam zabronic moim sasiadom pojscia do Polskiego Kosciola -lubia chodzic chociaz musze im tlumaczyc co ksiadz powiedzial i chodza tez swiecic koszyczek(12 lat) bo im sie to podoba w tym roku pojda tez na rezurekcje (bo tak uroczyscie i tradycyjnie). Zgodnie z tym co niektorzy napisali do trzeba by bylo tez oprotestowac film Janie Pawle II bo Polak(a film w niemieckiej telewizji-ciekawe czy w wielki piatek pokazala go polska telewizja) i zabronic pokazania szwajcarskiego filmu o dzieciecej polskiej wiosce w Szwajcari w 1945-1954.
        Smieszne jak nawet w swieta wylazi zasciankowosc i kompleksy-nawet gdyby Slazacy przejmowali to od Polakow to naprawde fajnie - moze postawic bojowki przed kosciolami i sprawdzac tozsamosc - Polacy do kosciola a inni za kosciol.
        • Gość: frelka z Opola Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: 80.50.134.* 07.04.12, 10:14
          Czyżbyś nie zauważył,że od idiotów zacząl wyzywać normalnych ludzi gość z najwyższej półki,moja uwaga do niego jest skierowana.
          Mnie nie przeszkadza fakt taki,że on nie idzie swych jajek poświęcić,jest to jego osobista i prywatna sprawa,ale nie cierpię jak on idiotami nazywa tych,którzy święcą co trzeba i kiedy należy.
          A zatem któż to jest tym idiotą,ten co jajka święci czy ten,który w pogaństwie żyje i życie swe naraża na piekielne męki ?
          • Gość: gosc Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 12:13
            Tak tez zrozumialem twoja wypowiedz.

• Gość: hansilein Re: A my nie chodzimy... IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.12, 17:49
              My tam z koszykami nie latamy. Kiedys to przynosilo sie rano wode z rzeki i stawialo krzyzyki
              z poswieconych palm dookola pola. Wiecej takich numerow sobie nie przypominam...
              Moze od tego poswiecenia ta sol drogowa sie cudownie przeksztalca w spozywcza..he..he..he..
              • Gość: gosc Re: A my nie chodzimy... IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.12, 20:34
                Raczej mozg szybciej paruje.,
          • Gość: gość Do frelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 22:51
            Nie wiem czyś baba czy chłop ale wiem na pewno po przeczytaniu twego postu że był pisany pod wpływem dużej dawki gorzały.
            • Gość: frelka z Opola Re: Do frelka IP: 80.50.134.* 08.04.12, 07:32
              Czasami i babie się przytrafi ale akurat byłam trzeżwa,bo inaczej nie byłabym w stanie idioty odróżnić od tego bardziej normalnego,no bo co by nie mówić ,całkiem normalnych to trudno spotkać.
              • Gość: jezdziec Re: Osterreiten w Radibor jak w Ratibor IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.12, 21:55
                www.youtube.com/watch?v=tQX1rzIP2uo&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=C2b2g4wiufs&feature=related
                www.youtube.com/watch?v=XJwB3yX14Sc
    • Gość: Paulina Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.04.12, 00:20
      Nieprawda, ten zwyczaj jest znany w tez w zach. Niemczech, przynajmniej na poludniu: BW, BAY, RLP.
    • Gość: slazak z NRD-fenu Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.12, 13:10
      Zwyczaj swiecenia pokarmow oraz ognia w Wielka Sobote na Slasku a w szczegolnosci we wschodniej jego czesci znany jest od polowy XVII wieku. A to dlatego ze bylo to zwyczajem wybitnie polskim , nie praktykowanym przez ludnosc niemiecka zamieszkujaca Slask .Jak pisal Jan Laxy , folklorysta z podopolskiego Popielowa , juz w pierwszej polowie XIX wieku zwyczaj swieconego na Slasku powoli zanikal. Niemniej jednak zachowal sie wsrod polskiej ludnosci na Gornym Slasku , ktora swiecila przede wszystkim chleb,sol,wino,jaja,i wedzonke . Moja Oma (babcia) ktora urodzila sie jeszcze przed I wojna swiatowa dobrze ten zwyczaj znala , podobnie jak wiekszosc mieszkancow podopolskich wiosek.
      • Gość: frelka z Opola Re: dlaczego jutro Ślązacy idą święcić pokarmy ? IP: 80.50.134.* 09.04.12, 15:49
        Gość portalu: slazak z NRD-fenu napisał(a):
        Jak pisal Jan Laxy , folklorysta z podopolskiego Popielowa , juz w pierwszej polowie XIX wieku zwyczaj swieconego na Slasku powoli zanikal. Niemniej jednak zachowal sie wsrod polskiej ludnosci na Gornym Slasku

...musiał zanikać skoro narastała germanizacja Śląska,wraz z rozwojem przemysłu przybywało Niemców,czyli prezesów,kierowników i róznej maści majstrów,którzy swą kulturę niemiecką narzucali śląskim autochtonom.
        "ty Francik,spróbuj ino jajka święcić to po Świętach nie masz po co przychodzić do pracy" - tak mówił niemiecki majster na fajrant w Wielki Piątek,gdy Francik swą szychta kończył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka