vratislavius 09.07.04, 13:08 Wspaniały Śląsk: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15718&w=14064067 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vratislavius Śląska stolica w lubuskiem 13.07.04, 20:12 Większość obywateli naszego państwa kojarzy Żagań z wojskiem. To prawda, bo to miasto garnizonowe, ale także prastara stolica Piastów śląskich, o czym nie chce pamiętać wojewódzka centrala w Zielonej Górze. Zapraszam do odwiedzenia mojej małej Ojczyzny, chociaż za pośrednictwem internetu - jest czym się zachwycić: www.um.zagan.pl/index.php?id=33&lng=pl Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavius Re: śląska heraldyka 14.07.04, 18:42 Jadąc przez Wasze miasto, jeszcze przed ukończeniem A-4 zauważylem na tabliczkach z nazwami ulic herb miasta, a na nim zlotego orła. Czy wiecie jak rozwijała się symbolika heraldyczna na Górnym Ślasku? Jak doszło do powstania księstwa strzeleckiego? Wiem, wiem, są wakacje! Jednak zachęcam bo tu macie krótko i na temat, a do tego z obrazkami! :-) akromer.republika.pl/ter_slask.html Odpowiedz Link Zgłoś