Dodaj do ulubionych

Wrocław czy Katowice??

IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 09:24
Niestety,likwidacja Naszego wijewództwa jest coraz bardziej możliwa w
najbliższym czasie.Co dalej???Wrocław czy Katowice,gdzie Nam byłoby
lepiej,gdzie chcieliby znaleźć się Opolanie.Na pewno odrzucam
możliwość "rozbioru",czyli podziału pomiędzy Katowice a Wrocław(naturalną
granicą geograficzną Wyżyny i Niziny Śląskiej jest Góra Św.Anny-ziemie na
zachód od Niej to już Nizina Śląska).Jeśli już tereny obecnej Opolszczyzny
miałyby zostać gdzieś włączone to do jednego województwa cały obszar od
Brzegu aż po Strzelce Op.czyli cały obszar obecnego Opolskiego.Pytanie gdzie
by mieli Nas "wkręcić".Ja po cichu stawiam na Wrocław-jest to bardzo
prawdopodobne,gdyz rządowy projekt pewnie będzie zakładał to samo.W trakcie
wyborów do PE mieliśmy już wspólna listę z Dolnoślaskim.Podobnie jest z
instytucjami edukacyjnymi-podlegamy pod OKE(Okręgową Kkomisję Egzaminacyjną)
we Wrocławiu.Pytanie do Opolan:gdzie chcielibyście być:w jednym regionie z
Wrocławiem czy Katowicami????
Obserwuj wątek
    • Gość: fujara Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 13.07.04, 09:49
      Jimmy zmien plyte bo slychac stare i niemodne melodie.
      • Gość: Bolszewik Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.07.04, 10:27
        ale prowokator, boże

spadaj sobie do tych Katowic i nie mąć tu nam
        • Gość: Erwin Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.lemabo.pl 13.07.04, 11:01
          Jaki prowokator to się samo rozpada. Ja proponuje aby stolicą były Gliwice i
          podzielmy to brzeg do Wrocławie a Śląskie ze stolicą w Gliwicach.
    • Gość: ... Re: Wrocław czy Katowice?? IP: 81.210.62.* 13.07.04, 11:16
      powaliło na maxa....
    • Gość: Stama Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.ozimek.net.pl 13.07.04, 11:23
      Jimmy co Ty marudzisz LIKWIDACJA wojewodztwa??????? Coś TY na głowe upadł!!!
      • Gość: Erwin Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.lemabo.pl 13.07.04, 11:26
        Jimmi realista
    • Gość: vratislavius Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.core.lanet.net.pl 13.07.04, 20:04
      Nie chcę być uznany za prowokatora i nie zależy mi na likwidacji województwa
      opolskiego. Jednak jeśli miałoby juz do niego dojść, optowałbym za
      rozwiązaniami historycznymi: powiaty namysłowski, brzeski i nyski do
      dolnośląskiego, pozostałe wspólnie z województwem śląskim powinny utworzyć
      województwo górnośląskie. Jeśli chodzi o lokalizacje wojewódzkich instytucji
      można powielic modele lubuski i kujawsko-pomorski: Wojewoda w Opolu, Sejmik w
      Katowicach, pozostałe instytucje szczebla wojewódzkiego rozmieszczone w taki
      sposób, aby zapewnić sprawne fiunkcjonowanie województwa, właściwą obsługę
      obywatela i aspiracje lokalnych polityków - wiem, że trudne.... Model ten jest
      dość powszechnie krytykowany, ale w obecnej sytuacji polityczno-społecznej inny
      nie zyska akceptacji.
      Pozdrawiam Opolan!
      • Gość: Jimmy Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 22:50
        Akurat wolałbym,żebyśmy wszyscy byli dalej w jednym regionie a nie
        rozbiory"wrocławsko-katowickie".Opolszczyzna jako całość do jednego
        województwa,a nie rozkrajanie że te powiaty to tu i tu a tamte tam.A tak poza
        tym to naturalna granica Dolnego i Górnego Ślaska przebiega w krapkowickima nie
        w brzeskim czy namysłowskim.Ale to szczegół.Na razie cieszę się
        województwem,ale niestety jesty to mozliwe,że zredukują liczbę tychże w kraju i
        Nasze neistety zostanie zlikwidowane :(:(:(.Niech nikt tu nie pisze,że jestem
        prowokatorem a nji tym bardziej,że z Katowic-bo prawdę mówiąc niechciałbym,żeby
        obszary Opolszczyzny znalazły się pod Katowicami.Jeśli juz mieliby zlikwidować
        Nasze województwo-to lepiej byłoby gdyby włączyli do Dolnośląskiego.Wiele Nas
        łączy z Dolnym Śląskiem,choćby podobna gospodarka(na Opolszczyźnie nie ma
        górnictwa,a rolnictwo owszem).Oprócz tego bardzo dobre połączenie z Wrocławiem
        (przykład:A4).Wiele dolnośląskim spółek u NAs inwestuje:Meble "Bodzio",Radio
        Blue FM-tez z Wrocławia.Na razie cieszmy się Naszym,własnym Województwem
        Opolskim.Jednak w przypadku,gdyby chciano je zlikwidowac,to jestem jednak za
        Dolnym Śląskiem.Wiem,że wiele osób może chcieć przyłączenia do Górnego
        Śląska,ale to raczej z historycznych względów.Jasam jestem Ślązakiem
        (umiem "godoć"),ale uważam,że lepsze będzie połączenie z Wrocławiem(możemy
        ukazać Dolnoślązakom piękną Śląską kulturę,trochę "poduczyć" gwary).Wspólnie z
        Dolnoslązakami moglibyśmy odbudować wiele opolskich elementów,które "stoją" na
        dość niskim poziomie-np.media(na Dolnym Śląsku reprezentują bardzo wysoki
        poziom).Być może Wrocław by z Nami się podzielił i też pozwolił na utworzenie
        sejmiku w Opolu.Uważam,że takie rozwiązanie byłoby dobre.NIE CHCĘ NIKOO
        PROWOKOWAĆ!!!!!Z całego serca popieram jak najdłuższe istnienie
        woj.opolskiego.Chcę jednak ,żebyśmy w razie(odpukać!!!!)likwidacji
        woj.opolskiego mieli jakiś plan alternatywny,czyli coś dla dobra większości
        mieszkańców Opolszczyzny(większości-bo jeszcze się taki nie urodził co by
        wszystkim dogodził).A z Katowicami raczej rewelacyjnie by nie było-popatrzmy na
        Częstochowę...wiele straciła po włączeniu do Śląskiego.
        • Gość: erwin Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.04, 11:17
          coś mi się zdaje,żecoraz bardziej jesteśmy zmeczeni tą naszą samodzielnoscią i
          wojewódzkością.Oj przydałoby się zeby ktos sie nami zaopiekował, może byc
          Wrocław lub Katowice,byleby dawali pieniądze no i pozwalali na siebie narzekać,
          no a fantazje o tym co my byśmy mogli,gdyby....ooooooo,już nie długo.
          • Gość: k a t o n Re: Ani Wrocław ani Katowice! Je(d)no - Śląskie.! IP: *.local.pl / 195.117.123.* 14.07.04, 11:48
            Coś mi się zdaje, że problem nowego podziału i łączenia województw
            jest grubo przedwcześnie i całkiem niepotrzebnie - d m u c h a n y.
            Obyśmy przez to nie wykrakali sobie jakiejś samospełniającej się opcji-
            przepowiedni
            której potem będziemy - żałować.

Ale skoro już sobie marzymy - to ja optuję za łączeniem konsekwentnym czyli za
            jednym, ogólnoŚląskim województwem.

• Gość: DON OPOLSKIE WIEŚNIAKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 09:27
              a po co wam wieśniaki niemieckie województwo. To od początku jest sztuczny
              wytwór, nie pasujący nawet historycznie. Stworzony przez paranoje w jaką
              wpędzili wszystkich przedstawiciele mniejeszości niemieckiej, nakręcani przez
              starego zaszuszoinego faszyste germanizatora nijakiego nosola. Szczycicie sie
              tu byle pierdołą, a nawet uniwerku nie macie. Opole to wiejska dziura małe
              miasteczko na trasie Wrocła - Katowice. A wy jesteście pastuchy.
              • Gość: Jimmy Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 13:42
                DON,a mnei się wydaje,ze jesteś z okolic Katowic i po prostu masz jakieś
                obsesje na punkcie Opolszczyzny.NIE ŻYCZĘ SOBIE,żebyś na forum obrażał i
                wyzywał Opolan,Księdza Biskupa Nossola(kiery to je prawdziwym Ślązokiem,a nie
                żodnym Niemcem.A jak wiesz Ślązoki to Poloki).To,że niektórzy mają obywatelstwo
                niemieckie i wyjeżdzają do pracy za granice nie znaczy,że są Niemcami.Oni czują
                się pOlakami,ale niestety obecny system postkomunistyczny i bezrobocie nie
                pozwala im na prace w kraju i utrzymywanie rodzin.Dlatego tylko korzystają z
                niemieckiego paszportu i wyjeżdżają do pracy.Sam mam taki paszport a czuję się
                Ślązakiem-Polakiem a nie Niemcem.ten paszport traktuję jako przywilej w celu
                szukania pracy.Wydaje mi się,DON-ie,że naprawdę masz jakies problemy i
                opwinieneś udać się do lekarza,a nie pisać na tak poważnym forum jak GAZETA
                WYBORCZA takie pierdoły i zaniżać poziom dyskusji.A co do podziału Wrocław-
                Katowice,to juz swoje stanowiskio przedstawiłem.Zapraszam tez do czytania wątku
                Jednośc Górnośląska.Pozdrawiam
                • slezan Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI 17.07.04, 13:52
                  A ja nie życzę sobie, żebyś mnie obrażał nazywając Polakiem. Jestem Ślązakiem i
                  nie jestem Polakiem. A a propos poprzedniej wypowiedzi - sądzę, że w Katowicach
                  więcej jest sympatii dla Opola, niż we Wrocławiu. Nie wiem skąd wyciągasz swoje
                  wnioski co do autora o nicku DON.
                  • Gość: Jimmy Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 13:59
                    Dobra,przepraszam za urażenie.Widocznie dla Ciebie jest OK,jak Opolan i ksiedza
                    katolickiego wyzywa się i rzuca "mięsem" w ich kierunku.to tez pozostawię bez
                    komentarza.Ja tez jestem Ślazakiem,ale Ślązacy to POLSKI naród.Co do tej
                    sympatii-sorry koleś,ale pomyłka.Częstochowa też dostała "sympatię"od Katowic-
                    pozabierali Częstochowaianom prawie wszystko,nawet nowoczesna karetke
                    pogotowia.We Wrocławiu widze szanse,jakby był stolicą dużego
                    regionu.Wrocławianie mogliby "uzdrowić" wiele w Opolu,łącznie z mediami(które w
                    Opolskiem wypadają fatalnie a w Dolnośląskim reprezentują sobą wysoki poziom.O
                    katowickich mediach nie powiedziałbym,że poziom wszystkich jest wysoki).
                    • slezan Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI 17.07.04, 14:09
                      Nie przypisuj mi tego czego nie powiedziałem. Ślązacy to śląski naród, a nie
                      polski. W ramach narodu polskiego mogą być najwyżej grupą etniczną - taki
                      status mnie nie interesuje, a jaki ze mnie Polak, to już mi sama Polska
                      pokazała.
                      Co ma wspólnego polityk władz wojewódzkich z poglądami mieszkańców Katowic?
                      Jeżeli już jesteśmy przy polityce, to dlaczego między Wrocławiem a dolnośląską
                      prowincją jest taka przepaść cywilizacyjna, natomiast między Katowiami a
                      górnośląską prowincją nie? Niech Wrocław najpierw "uzdrowi" najbliższą okolicę.
                  • somepoint210 Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI 17.07.04, 20:23
                    slezan napisał:

> A ja nie życzę sobie, żebyś mnie obrażał nazywając Polakiem.

Troche sie chyba zagalopowales Slezan. Gdybys uzyl formy..."A ja nie zycze
                    sobie, zebys nazywal mnie Polakiem", albo "imputowal mi, ze jestem Polakiem"
                    wszystko byloby OK, ale "obrazal nazywajac Polakiem" to chyba troche za wiele.
                    Zwlaszcza w kontekscie wypowiedzi Twojego adwersarza. Znam Cie z wielu Twoich
                    wypowiedzi i nie wierze, aby Polak byl dla Ciebie czyms "gorszym". Ale cholera w
                    tym swiecie wirtualnym wszystko jest mozliwe. Pozdr.
                    • slezan Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI 17.07.04, 22:40
                      Sparafrazowałem jedno ze zdań Jimmy'ego ("Nie życzę sobie, żebyś obrażał...").
                      Ponadto wmawianie komuś, że jest kimś, za kogo się nie uważa, jest obraźliwe.
                      • Gość: MOTHER FUCKA Re: OPOLSKIE WIEŚNIAKI IP: 81.210.62.* 18.07.04, 12:19
                        Dzajcie sobiwe wszyscy po nożu!!!!!!!!!!!!!!
                        NIEBĘDZIE ZADNEGO INNEGO WOJEWODZTWA OPOLSKIE ZOBTANIE CHOCBY NIEWIEM CO!!!!!!!!!

• Gość: obs Proponuje skonczyc te jalowa dyskusje IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.04, 13:43
                          Smiem bardzo watpic, czy wojewodztwo opolskie zostanie zlikwidowane z kilku
                          bardzo istotnych powodow:
                          po pierwsze - likwidacja woj. opolskiego bylaby polaczona z likwidacja woj.
                          lubuskiego, swietokrzyskiego, olsztynskiego (czy jak tam ono sie nazywa) a byc
                          moze i kujawsko - pomorskiego - i takie dzialania spowodowalaby znaczny spadek
                          poparcia partii, ktora by tego dokonala, wrecz samobojstwo polityczne;
                          po drugie - trzeba przyznac ze reforma adm. sie nie udala, i ze najlepszym
                          rozwiazaniem z punktu widzenia celowosci jest liwidacja powiatow, pozostawienie
                          gmin i zwiekszenie liczby wojewodztw do okolo 19-20;
                          po trzecie - koszty bylyby ogromne na co panstwa nie stac;
                          po czwarte - w woj. zaczeto juz tworzyc zreby instytucji wojewodzkich, takich
                          jak izba celna, wojewodzkie sady administracyjne, regionalne osrodki
                          telewizyjne,etc - wiec czy po to je tworzono, aby nastepnie za pol roku dokonac
                          ich liwidacji???
                          po piate - jak na razie w sejmie lezy tylko projekt zwiekszenia liczby
                          wojewodztw do 17 o woj. srodkowopomorskie - ktory to projekt w pelni popieram;
                          po szoste - wiadomym jest iz niektore wojewodztwa sa slabsze i mniejsze, i w
                          normalnym kraju takim regionom przyslugiwalaby zwiekszona pomoc zarowno ze
                          strony rzadu jak i pomoc z osciennych wojewodztw silniejszych - niestety polska
                          mentalnosc, a szczegolnie zawisc, zazdrosc, megalomania, oraz glupota powoduja
                          ze dzieje sie dokladnie odwrotnie, tzn. mniejszym sie nie pomaga, a sie ich
                          niszczy;
                          po siodme - kwestia miast takich jak Brzeg, ktore ciagna w strone innego woj. Z
                          calym szacunkiem dla tych ludzi, ale niestety ich myslenie pozbawione jest
                          jakiegokolwiek sensu, a to dlatego, iz w wojewodztwie opolskim Brzeg traktowany
                          jest priotytetowo, gdyz jest trzecim czy czwartym miastem pod wzgledem
                          wielkosci w woj. i kazdy probuje liczyc sie z jego zdaniem, natomiast w
                          dolnoslaskim zapomniano by o nim bardzo szybko z powodu kilku innych miast np.
                          Swidnica, Walbrzvch, Jelenia Gora, Olesnica, ktorych potrzeby zepchnelby Brzeg
                          na jedno z ostatnich miejsc - podobnie ma sie sytuacja z Namyslowem;
                          po osme - kwestia czlowieka o nicku DON - ktorego posty sledze od dluzszego
                          czasu i prawdopodbnie zwroce sie o zidentyfikowanie tego pana i pociagniecie do
                          odpowiedzialnosci karnej z art. 212 i 216 KK, w celu ochrony naruszonego prawa;

Pozdrawiam Opolan
                          • Gość: DON Re: Re: IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.07.04, 18:35
                            W związku z pana zapowiedzią informuje, iż odwołuje wszystko co tu i nie tylko
                            tu powiedziałem i uważam to za niezgodne z prawdą, a zainteresowanych
                            przepraszam. Jednoczesnie informuje, iż ponieważ nie umiem kulturalnie sie
                            wyrażac o sprawach mnie bardzo denerwujących poprostu zamilkne bo tyle moge
                            zrobic.
                            Żegnam
                            ( i mimo innego adresu to ja ;-))
                            • Gość: DON Re: Re: IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.07.04, 19:27
                              i tak zupełnie na marginesie to zaznaczam dwie sprawy:
                              1- DON rodzi innych donów
                              2- internet jest pełen takich postów

I tyle w temacie.
                              • Gość: obs Re: Re: IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 21:41

Wystarczy czasami dobre slowo i od razu czlowiekowi lepiej:)
                                Nie mam do Pana zalu, po prostu poczulem sie bardzo zirytowany
                                niektorymi Pana wypowiedziami.
                                Jednak po ostatnim pana poscie (przedostatnim) czuje sie usatysfakcjonowany.

Pozdrawiam serdecznie
                                • Gość: DON Re: Re: Re: ;-)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.04, 08:21
                                  Jesli będzie Pan chciał się dokładniej przekonać powodów mojej "sympati" to
                                  tych czy tamtych tematów zapraszam na maila. Powody owszem są. Ale to jest
                                  dyskusja o nieco szerszym zakresie.

cosanostra@autograf.pl

Pozdrawiam
                          • blumenalle Re: Proponuje skonczyc te jalowa dyskusje 30.12.13, 01:07
                            Jak mozna zyc w tym zlodziejskim kraju !
                            Bronislawa B. SKORUMPOWALA bieglego sadowego.
                            Dotyczy " SKORUMPOWANEGO OSZUSTA " bieglego sadowego z Jeleniej Gory "jerzego karpinskiego " !
                            swietnafirma.pl/nFirma.aspx?id=883102&s=h8lh11j&n=karpinski-jerzy-przedsiebiorstwo-wielobranzowe-kon-bud-jerzy-karpinski
                            Polska,Dolny Slask, Jelenia Gora, Cieplice Ul.Szafirowa 13
                            58-560 Jelenia Góra !
                            Co to jest komorik ? Co to Jest biegly ?
                            Tak to dobre slowo ” BAGNO”!
                            BAGNEM TEZ MOGE NAZWAC BIEGLEGO SADOWEGO Z JELENIEJ GORY ” jerzego karpinskiego ” !
                            www.fundacja.lexnostra.pl/index.php/wiadomosci/interwencje/205-biegly-rzeczoznawca-pozbawil-go-majatku
                            Jerzy Karpiński – Sekretarz w Karkonoskie Stowarzyszenie Rzeczoznawców Majątkowych Jelenia Góra – Wałbrzych
                            Chcialbym ostrzec przed bieglym sadowym z Jeleniej Gory jerzym karpinskim ktory oszukal mnie na wycenie mojego nowego domu .Ten OSZUST zanizyl wartosc domu o 50 %.Ten OSZUST porownal moj dom do domow z XVIII wieku.
                            Zachecam do strony:
                            www.facebook.com/groups/184006265083523/
                            Mirosław Rój-Sarnecki
                            do list,
                            jerzyborowczak,
                            Jerzy.Fedorowi.
                            Szanowni Państwo !!!
                            Sprawa “pachnie” skandalem,zatem proszę o podjęcie stosownych działań mających na celu jej wyjaśnienie,tudzież poinformowanie mnie jaki będzie jej dalszy bieg.Nie jest to niestety jedyny przypadek,stad pilność jej wyjasnienia i zadośćuczynienia pokrzywdzonemu.

Z dziennikarskim pozdrowieniem
                            Mirosław Rój-Sarnecki
                            Sekretarz Sądu Dziennikarskiego
                            Warszawskiego Oddziału
                            Stowarzyszenia Dziennikarzy RP
                            LIST DO GOWINA .
                            www.aferyprawa.eu/Wyceny/Jelenia-Gora-Rzeczoznawca-Sadowy-Jerzy-Karpinski-dopuscil-sie-przestepstwa-przy-wydaniu
                            Firma PRZEDSIĘBIORSTWO WIELOBRANŻOWE KON BUD JERZY KARPIŃSKI
                            Status Podmiot aktywny
                            Adres rejestrowy ul. Szafirowa 13
                            58-560 Jelenia Góra, dolnośląskie
                            Jerzy Karpiński
                            Miasto: Jelenia Góra
                            tel. (75) 767-64-35
                            tel. kom. 604-21-88-90
                            p.w.konbud@neostrada.pl
                            NIP 611-01-11-206
                            REGON 230183956
                            PKD 68.31.Z - Pośrednictwo w obrocie nieruchomościami

Rozpoczęcie działalności 1993
                            Forma prawna Jednoosobowa własność prywatna
                            Osoby zarządzające Karpiński Jerzy – Właściciel
                            schpiza90@wp.pl
    • Gość: fela Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.07.04, 08:10
      Ja bym wolała iść do Katowic, bo są bogatsze
      • Gość: jokel Re: Wrocław czy Katowice?? IP: *.plastcom.pl 30.12.13, 16:08
        ... i o niebo przyzwoitsze, kulturalniejsze, zadbane, tradycyjnie ślonske, z tubylcami braterskimi tym z opolskigo... Ślonsk należy do Ślonska, hadziaje za Wisła, bo wiyncyj z nimi bałaganu jak pożytku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka