Dodaj do ulubionych

Posłowie SLD żądają głowy marszałka

26.08.13, 16:01
Nie bądzcie smieszni. Gdzie dzis honor? Politycy juz dawno odkryli że honor tylko przeszkadza. Moge sie załozyc o butelke dobrego koniaku że pan Sebesta nie ustapi. Po prostu powie że sprawa sie rypła to prawda ale nie z jego powodu. Wiec nie ma sprawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.13, 16:05
      Platforma Oszustów zdycha.
    • Gość: mbb Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.13, 16:30
      + Moszna + omnipotencja w sprawie Kostusia
      Ujnia z grzybnią
      • Gość: marek Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.13, 17:44
        Sebesta ciągnie ten region na dno i mam nadzieję że biznesmen Korzeniowski w końcu to zauważy. Czym pan Józef się wykazał w kędzierzyńskich Azotach? Popytajcie starych pracowników. A czym się ten aparatczyk wykazuje w urzędzie? Oczywiście poza godną pozazdroszczenia witalnością... Kostuś nie wziął się znikąd. Ktoś był jego mentorem.
    • Gość: szczekajacy kostek Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.internetia.net.pl 26.08.13, 18:48
      Jakie wojewodztwo, taki marszalek, jaki marszalek, taki honor.
      Wstyd mi za zarzad, don kichota i sancho panse.
    • Gość: Prof. Sawczuk Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 19:17
      Trzeba mieć sporo tupetu i zerową moralność i zerową wiedzę historyczną, by za to co samemu sie sprokurowało wypychac p. Sebeste z Urzedu. I kto to mówi, młody niewyksztalcony, z awansu poseł Garbowski, który tylko dlatego, że uczył się sztuki "pływania w polityce" od swego mentora, a kiwanie zna z boiska, znalazł się z ukladu na czołowym miejscu listy. Wszystkie problemy regionu wynikają z jej demografii, a te są pokłosiem polityki PRLu na tej ziemi.
      • Gość: koko Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.xdsl.centertel.pl 26.08.13, 20:14
        czerwoni "gospodarze" już przebierają znowu nóżkami na myśl o tym, że po wyborach może znowu im skapnie odrobina władzy;) A co to oznacza mieliśmy przykład, gdy na moment powstała w województwie koalicja z udziałem SLD. Mało się nie zatratowali pędząc po stanowiska, aż echa dotarły do Warszawki i sprawa się rypła. Dyskomfort polega na tym, że to "czerwoni bracia" mówią głośno to o czym wszyscy wiedzą. Z faktami nie ma co dyskutować! Dobrze nie jest i pewnie nie bęzie. A juz na pewno gdyby województwo rozparcelowano. Wtedy to by dopiero była głucha prowincja!
        • Gość: Marek Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.13, 21:33
          Profesor zupełnie nie po profesorsku, z jadem i emocjami na wierzchu ucina dyskusję, dyskwalifikując moralnie adwersarzy. To dla niego charakterystyczne. A cóż to za absurdalny pogląd, że za wszelkie zło Opolszczyzny winę ponosi PRL? Czy nie mamy prawa oceniać skuteczności marszałka tu i teraz? Czy mamy być ślepi na to, że nasz region wydaje kasę unijną szybko, wręcz brawurowo szybko, ale nijak się to ma do tworzenia tu trwałych miejsc pracy? Czy naprawdę pan sądzi, profesorze, że ta cała tzw. specjalna strefa demograficzna, ciągle obecna bardziej w złotoustych zapowiedziach niż w realu, uratuje nasz podupadający region? A może jest raczej dźwignią wyborczą pana marszałka i złotym interesem Centrum im. Adama Smitha?
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 06:36
            Odpowiem ci Marku tak, troche krotko, bo za moment wzywa szlak rowerowy dookoła Opola, a woda na Silezji jeszcze ciepła. Jest własnie sprawą profesorska szybko i konkretnie zmierzać do celu i nie owijać w bawełne. Z twojej wypowiedzi bije nowa moda: inni odwołuja to czemu i my nie mileibyćmy sobie tej gry zafundowac? Otóż p. Marszałek jako Slazak na pewno nie postepuje w mysl zasady: wyżej sro niż doope mo, ale konkretnie krok po kroku, wykorzystując znakomicie swoje sciezki i mechanizmy t e j w l a d z y, jaką ona jest, z głową gospodaruje, złych decyzji nie podejmuje, ma za soba wielki suukces w postaci naglosnienia dwu wielkich tematów, własnie strefy i elektrowni, czego łaskawie nie wymieniłeś, a to jest bardzo wiele. Natomiast nie powstrzyma on ludzkiego pedu, nie odwroci jak czarownik procesu, ktory wyludniał Górny Slask od niepamietnych czasów, wyludnił, a tera m y mamy jego skutki. Gdy dzieci dzieci tych ktorzy tu kiedyś mieszkali przyjeżdzają tu wybrać sobie zone a tam juz płodzą i wychowuja dzieci, to jedyna rada na to jest by tu wzbudzać rozwój i mozolnie te krainę powstrzymywać od upadku. Póki co warunki ku jej rozwojowi istnieją: nie mamy problemu z nadmiarem rąk do pracy, firmy powoli przekonują się do inwestycji..a ten proces będzie się wzmacniał.
            Natomiast co do Instytutu Sobieskiego, to ja cie przepraszam: walcz o to by i tu taki Instytut powstał ! Nie musi miec w nazwie króla, ale może znajdzie się godne nazwisko? Szansą Opola i wojewódzywa jest nadal to co zapisano w strategiI: region zdrowy, turystyczny, producent zywności, ośrodek nauki zarządzanej nowocześnie, a nie zapyziały: recenzuje wlasnie dla NCN 25 wnioskow grantowych, ani jednego z Opola ! Jeden odważny zwiazał się z innym ośrodkiem, by tam sie podłączyc pod znane nazwisko... O czym to świadczy: o tym że tu trzeba z uporem budować, wspierać dobre pomysły.
            Smiesza mnie podrygi niewiarygodnych, ktorzy juz swoje dla Opola i regionu w swoim czasie zrobili. Chłopcy z SLD: odetnijcie stare warkocze (aparatczycy na kazdą porę Millera Oleksego) i zrozumcie, że socjaldemokracji nie da sie zrobić z poskomuny: tak jak z g...nie zrobi się złota! Sorry ale taka jest prawda, przejrzyjcie na oczy !
      • Gość: Link Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.13, 13:00
        O ile dobrze kojarzę to spotykałem Pana na Dwernickiego kiedy tam jeszcze bywałem i jakoś tak więcej entuzjazmu do lewicy było.
        • Gość: Prof. Sawczuk Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 13:32
          No i...co z tego? Pantha rei, wszystko płynie, my też sie zmieniamy. Miller szukał pardonu i łaski u Leppera, a Oleksy flirtuje z Giertychem, Marcinkiewiczem, bo widzi w co zabrnął...
          Od czasu gdy jest pełny dostęp do źrodeł na wiele rzeczy patrzę inaczej, nie zastygłem, nie skamieniałem...Uważam sie za prawdziwego socjaldemokratę, bardzo liczyłem na przemianę SLD w czasach demokracji, a widzę ...powrót do PRLu, już nie maskowany i nie tajony, a przecież, przyznasz chyba, PRL miał zbrodniczy i antypolski błąd urodzenia. Tego nie da się schować i przemilczeć, wyinterpretować. SLD nie rozliczyla się z błędów PZPR, nie dokonała krytycznego rozrachunku, utknęła, zacukała sie w klamstwach, a teraz ku pełnemu zaskoczeniu nawiązuje do Gierka, próbuje cofać się do Daszyńskiego, opiera się na młodziakach, którzy z historii maja dwóję.
          Może dożyję czasów, gdy SLD uzna socjalistę Piłsudskiego za swego protoplaste..., opowie się za cudem nad Wisłą i uzna dzialania NKWD w Polsce w 1945 i potem za ludobójstwo i barbarzyństwo.
          Kto ma wychować młode pokolenie ludzi myślacych w kategoriach socjaldemokracji? Miller? Oleksy? ograniczony Dopieralski, czy lewonożny trampkarz i inni ich koledzy znani ze specyficznej giętkosci kręgosłupów??
          Zadaj sobie pytanie dlaczego nie doszło w Niemczech po zjednoczeniu do połączenia SLD i PDS-u, następczyni SED, komunistów Honeckera? Bo to są dwie odmienne tradycje i typy myślenia, odmienne mentalności, odmienne wartości.
          Jak na razie króluje oportunizm i cynizm. Wspólny wniosek SLD i PiS o odwołania Marszałka to...zadatek na wszelki wypadek, gdyby PO spadła poniżej 20% i rozpoczęla SIĘ GRA O NOWĄ KOALICJĘ. Trampkarzom z SLD wydaje sie, ze zbudowali kombinację, a oni dają wstęp do NAJWIEKSZEGO UBAWU ŚWIATA I PRZYKLADU SUPER CYNIZMU: Miller i Kaczyński zusammen do kupy. Biedna ta Polska.
          • Gość: pardon Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 13:38
            połączenia SLD i PDS-u,
            ----
            powinno być SPD i PDS-u...
    • Gość: xx Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.cdma.centertel.pl 26.08.13, 23:12
      Prezydenta miasta wybiera się w wyborach bezpośrednich, podobnie Prezydenta RP. A marszałka województwa czy starostę powiatu?
    • Gość: kk emeryci na emeryture IP: 78.30.87.* 27.08.13, 01:09
      pan sebesta juz dawno powinien byc odsuniety od tak wysokich stanowisk. podobnie pan zembaczynski. honor u urzędasów? hehhehe
    • Gość: Napoleon Debesta Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.internetia.net.pl 27.08.13, 07:05
      Politycy szczekają, marszałki siedzą na stołkach dalej
      • Gość: marek Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.13, 08:19
        Profesorze, marszałek wieloma swoimi czynami pokazał, że śląski etos ma richtig głęboko w rzici. A kuriozalne decyzje typu Moszna obnażyły jego kunszt menedżerski. Sorry, ale ja już bym wolał panów od Sopelka na stolcu w UMWO. Bo nasi marszałkowie na lodach w Międzyzdrojach by zbankrutowali. Posłuchaj, Profesore, co mówią prywatnie o The Beście znani opolscy menedżerowie, zamiast uprawiač tu jarzombkowego niech nam żyje nasz kochany marszałeczek...
        • Gość: Mr Fiszka Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.citymedia.pl 27.08.13, 08:32
          Zacny Profesorze, ale PRL-u nie ma już 25 lat!!!! To wygodnie tak zwalać wszystko na PRL. Tak jak PRL zwalał wszystko na wojnę. Nie ma papieru w kiblach? Bo, wicie, rozumicie, wojna tu była, Hitler nas ograbił... Czy sukces ma polegać, jak Pan pisze, na nagłośnieniu problemu depopulacji? Nagłośnieniu tego, co każdy widzi gołym okiem? To prawda, że czerwońce rwą się do konfitur i chcą pograbić trochę pod siebie, zanim przyjdzie PiS i sam się rzuci na posady. Ale w swej pazerności SLD posługuje się trafnymi argumentami, niestety...
          • Gość: jack Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.13, 08:47
            Buta, buta, buta... A chrześcijanin z niego taki jak z pewnego znanego w Opolu generała.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 10:18
            Czy sukces ma polegać, jak Pan pisze, na nagłośnieniu problemu depopulacji?
            -------
            Dobrze wiesz, że nie tylko nagłośnił, ale skonstruował program, przebił się w centrali, zdobył przychylność ściagając tu Premiera, by pokazać problem na miejscu, wywalczył środki i wydobył problem z martwego punktu, a SLD tylko gadało i podgryzało.
            To są ewidentne sukcesy. Jak do tego dodasz Elektrownie i budowany wokół niej ciąg działań gospodarskich, o ktorych pisali tu inni forumowicze, to może się rozpocząć to na co wszyscy czekamy od lat: wbudzenie rozwoju ! Czy nie trzeba chuchać i dmuchać by to umacniać, a nie burzyć. Oczywiście, każdy chce przyjść na gotowe. Ale bądźmy uczciwi i dajmy tej koalicji dokończyć w spokoju kadencję. SLD już pokazała, że w opozycji nie umie być konstruktywna.
        • Gość: Prof. Sawczuk Re: Posłowie SLD żądają głowy marszałka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 10:08
          Chwalenie krecenia lodów to nie jest dobry argument, jest dwuznaczny i nie wiem o co ci tu chodzi tak naprawdę.
          Co do Mosznej: wykazał sie odwagą! oddzielił funkcje hotelową od funkcji medycznej, musialo to kosztować, ale dziś sytuacja jest czysta. Teraz chodzi o to, by dopilnować, aby hotel zaczął prosperować i żeby nie dać go sprywatyzować, co przyznaje, może chodzi komuś po głowie..., a wiem, że różnym typom z okolicy "inwestor" z Reichu pasowałby jak ulał. Marszałek nie jest moim prezesem, ale patrzmy by dobrego nie zmienić na gorszego. Wolę Sebestę na stołku do końca kadencji, niż rozróbę, aby tylko zamieszanie siać. A co do znanych opolskich menadzerów to pewnie przyblokował im "kręcenie lodów" to i psioczą. Natura ludzka jest ułomna !
    • gandharwa Moszna - tak, ELO - nie 27.08.13, 10:20
      Marszałka można i należy rozliczyć na Moszną, ale w sprawie elektrowni Opole nie miał wiele do powiedzenia. Ani decyzja o budowie, ani ta o wstrzymaniu, ani ponowna o budowie nie zapadła w opolskich gabinetach. To były i są sprawy ponad naszymi głowami.

Inna sprawa, że gdyby budowa ruszyła, Marszałek zasługi przypisałby także sobie :-) Bo "lobbował"
      • Gość: alicja Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.opole.internetia.pl 27.08.13, 12:01
        Zgadzam się z przedmówcą. Jeśli zacny profesor wierzy, że na decyzję o wartości 11 miliardów, jedną z największych w Europie Środkowo-Wschodniej, wpływ miał lobbing Sebesty z Kędzierzyna, to proponuję występy w kabarecie. Pewnie jeszcze Edek Gondecki miał w tym swój udział... Coś mi się zdaje, że z niezależnością profesorską krucho. Proszę tak nie słodzić do omdlenia, bo gdy przyjedzie jakieś zleconko z UMWO będzie gadanie, że marszałek się odwdzięcza. A zarzut, że menedżerowie krytykujący Sebestę pewnie coś mają na sumieniu, jest typowo bolszewicki. Coś pan o tym wie? To proszę zgłosić w prokuraturze. Pan stanowczo za często, jak na profesora, oskarża ludzi bez dowodów. Takie kłapanie spod budki z piwem. Ale przede wszystkim zawstydzające jest to pana wazeliniarstwo. Przymiera pan głodem, czy co?
        • Gość: do alicji Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 12:29
          Ja bardzo przepraszam, nawet w sądzie najmniejszą wątpliwość tłumaczy sie na korzysć podsadnego, a tu nie było żadnych wątpliwości: gdyby Marszałek i Sejmik nie podniesli rabanu sprawa Elektrowni by nie ruszyła z miejsca. Nie lobbing "Sebesty z Kedzierzyna" tylko lobbing "Marszałka Wojewodztwa Opolskiego" i także "Wojewody Opolskiego". Alicjo, za przeproszeniem, nie chrzań więc, bo gołym okiem widać, że nie jesteś niezalezna, a własnie tendencyjna, uprzedzona. Zleconko nie przyjdzie, prosze być spokojną. Kłapanie? Typowo bolszewicki? Oskarżam ludzi bez dowodów? dziewczyno wyluzuj, weź wibrator i idź na stronę...I nie pisz, ze nie jestem grzeczny, ja tylko reaguje na twoje insynuacje, co jest t y p o w e dla języka PiSu. Tu nie ma wazeliniarstwa, bo nie ma interesu, tu jest obiektywizm kogoś z boku. Zawstydza co innego: małoduszna nagonka na solidnego urzędnika samorządowego o czystych rękach, który daje przykłady obiektywizmu i rzetelności. I to w imię czego? by uczynić zadość krytyce jakichś anonimowych biznesmenów, czy dwu dupków, ktorzy niczego w życiu nie pokazali poza właściwą legitymacją partyjną we właściwym czasie??
          Głodem nie przymieram, dawno przekroczyłem 67 i nie zamierzam rezygnować, a jak się coś robi to kasa sama idzie do portfela...
          • Gość: alicja Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.opole.internetia.pl 27.08.13, 15:57
            Jeśli profesorowi brakuje argumentów, to sięga po wibrator... Biada regionowi, który ma takie elity intelektualne. W tym kontekście nie dziwi mnie, że tak pan broni marszałka. Kończę tę wymianę zdań, bo jestem jak na rozbuchaną wyobraźnię pana profesora zbyt konserwatywna.
            • Gość: do alicji Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.13, 10:16
              Nie ja siegam, tylko zachęcam cię alicjo byś częściej sięgała, bo to jak muzyka - łagodzi obyczaje w rozmowie i daje jasność myśli..
              • Gość: kamil Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.adsl.inetia.pl 28.08.13, 20:48
                Nie dręcz kobiety, stary zbereźniku. O ile mi wiadomo, seksizm generalnie, a już w tak prymitywnej formie zwłaszcza, nie licuje z tytułem profesorskim. Alicja przedstawiła argumenty, a podstarzały lubieżnik proponuje jej wibrator... Czy profesorek podobnie traktuje swoje studentki? Byłby to jakiś uczelniany klon generała Marca?
                • Gość: Pakamera Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: *.citymedia.pl 29.08.13, 11:47
                  Pan Profesor sprawdzał, że wie, iż wibrator łagodzi obyczaje? Jakiż to przecudny widoczek: opolski profesor z wibratorem w tyłku oddaje się intelektualnej nirwanie.
                  • Gość: pudelek Re: Moszna - tak, ELO - nie IP: 195.150.8.* 30.08.13, 03:46
                    a od czego telewizja? dziś w tv wszystko moszna zobaczyć nie bądź taki pakamera nierozgarnięty!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka