Dodaj do ulubionych

Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy?

IP: *.arcor-ip.net 07.05.05, 11:19
Nie moge sie wypowiedziec na temat firm polskich pracujacych w RFN, czy
rzeczywiscie stosuja sie do przepisow, faktem jednak jest, ze trwa nagonka na
polskie firmy i Polakow.

Niemcy sa zadluzeni po uszy i nigdy juz nie wyjda z dlugow. Rzad nie potrafi
sobie poradzic.
Wiadomo bylo, ze po rozszerzeniu Unii, na zasadzie naczyn polaczonych spadnie
poziom zycia na zachodzie, a na wschodzie Europy gospodarka przezywac bedzie
rozkwit.
Niemcy nie dorosli do Europy! Zwlaszcza Polakow traktuja jak zwykle jako
przestepcow. Maja wrodzona nienawisc do Polakow.
Jednoczesnie sami chetnie korzystaja z uslug Polakow, aby zaoszczedzic swoje
prywatne pieniadze.
To jest czysta obluda niemiecka.
Sam mieszkam (niestety) od 17 lat w RFN i znam podobne sprawy od podszewki!
W wyniku mojego rozwodu przekonalem sie, ze nawet w np. sadach niemieckich
nie mozna oczekiwac zadnej sprawiedliwosc, bo tylko oszusci i kombinatorzy sa
faworyzowani.

Sam pracowalem jako "Niemiec" na polskich budowach (np. dla najwiekszych
polskich koncernow) bez koniecznosci jakichkolwiek zezwolen i ubezpieczen
polskich!

Niemcy bronia swojego rynku, wiec powinni otoczyc sie murem, spedzac wakacje
tylko w RFN i konsumowac wylacznie produkty wyprodukowane na terenie Niemiec!
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal BARDZO DOBRZE !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 11:24
      Tępić hanysów jak się da. Brawo Niemcy. W końcu i nasz sąsiad nie wytrzymał
      chamstwa, głupoty oraz cwaniactwa tej nacji.
      • svatopluk Re: BARDZO DOBRZE !! 07.05.05, 11:31
        drogi Panie Januszu!

po panskiej wypowiedzi mozna sie zaraz domyslic ze Pan tylko na budowach
        pracowal i szerszych kontaktow z innymi czesciami spoleczenstwa niemieckiego
        pan nie mial.
        to tak jakby ktos poszedl na mecz w Polsce i wszystkim mowil ze kazdy Polak
        podobny jest do tych pseudokiboli.
        Niemcy to nie tylko place budowy. na ktorych prawie tak juz na marginesie
        mowiac Niemcy nie pracuja.
        • Gość: BRO Re: BARDZO DOBRZE !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:29
          svatopluk napisał:
          > drogi Panie Januszu!
          > po panskiej wypowiedzi mozna sie zaraz domyslic ze Pan tylko na budowach
          > pracowal i szerszych kontaktow z innymi czesciami spoleczenstwa niemieckiego
          > pan nie mial.
          > to tak jakby ktos poszedl na mecz w Polsce i wszystkim mowil ze kazdy Polak
          > podobny jest do tych pseudokiboli.
          > Niemcy to nie tylko place budowy. na ktorych prawie tak juz na marginesie
          > mowiac Niemcy nie pracuja.

Szanowny Panie Svatopoluk
          Kazdy wypowiada sie z wlasnego punktu wiedzenia.
          Dziennikarz napisal o tym co zebral. Wiec to jest z dziennikarskiego punktu
          widzenia.
          Janusz napisal o tym co sam zauwazyl i to jest z jego punktu widzenia.
          Mozna sie z nim nie zgadzac. Mozna uzupelniac obserwacje.
          Ale po jakie licho przybierac wielkopanskie maniery i deprecjonowac jego
          wypowiedz bo jest budowlancem?
          Czym sfera budowlana jest gorsza od "innych czesci spoleczenstwa"?
          Jesli facet jest prawnikiem i plecie bzdury to problem w andronach, ktore
          plecie a nie w tym, ze jest prawnikiem. Podobnie jest z budowlancem.
          Wypowiedz Janusza nie jest wulgarna, nie jest w razacy sposob napastliwa.
          Ot zwykla wypowiedz, z ktora mozna sie zgodzic lub nie.

Zupelnie nie podzielajacy wielkopanskich i mentorskich nawykow
          BRO
        • Gość: Janusz Obiektywnie prosze... IP: *.arcor-ip.net 07.05.05, 12:53
          Nie zgadzam sie zupelnie z opinia Michala. Nie krytykuje poszczegolnych odlamow
          narodowosciowych. Niech kazdy zyje sobie swoim tokiem, ale niech pozwoli i zyc
          innym!

Nawiazujac do wypowiedzi Svatopluka, dziwi mnie ze zna on moj zyciorys lepiej
          niz ja sam!!
          Jestem inzynierem,a nie robotnikiem.
          Pracuje w biurze a ze wzgledu na znajomosc jezyka polkiego sporadycznie kieruje
          rozruchami np. w Polsce roznych instalacji kupowanych przez polskie firmy.

Znam dokladnie niemieckie spoleczenstwo i mam o nim negatywne zdanie.

Na codzien jestem konfrontowany ze zlosliwymi uwagami "Niemcow", ktorzy
          wyjechali z Polski "2 pociagi wczesniej" jak tez Niemcami tubylcami (czy ktos w
          ogole jeszcze w Zaglebiu Rury nie pochodzi ze Slaska?).

Jest to przykry temat.
          Faktem jest, ze Niemcy powinni sie w koncu dostosowac do nowych warunkow zycia
          w Europie. Nie tylko im przysluguje zycie w dobrobycie (i to na kredyt)!

Miliony innych ludzi na wschod od Odry zasluguja rowniez na zycie n apoziomie
          nie uwlaczajacym godnosci czlowieka.

Dlaczego Niemcy nie pracuja na placach budow? Za ciezko jest sie schylac i
          dzwigac cegly?
          Pomimo to jest wielu Niemcow pracujacych solidnie i ciezko.

Mysle, ze moja wypowiedz jest obiektywna i chodz cisna mi sie do ust inne
          krytyczne slowa, ze wzgledu na moje osobiste problemy, sprobuje sie powstrzymac
          i nie dac sie dalej prowokowac.

• Gość: Janosik Niemcy won z Polski! IP: *.ed.shawcable.net 08.05.05, 18:14
        Co to kurna znaczy, ze szkopy robia nalot w Turawie?! Wojna sie skonczyla 60
        lat temu. Co za duzo, to nie zdrowo. Hej!
    • Gość: Barnaba Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:52
      Ciekawe czy slużby niemieckie byłyby tak usłużne u siebie dla naszych? W życiu
      nigdy!!! To jest niewyobrażalne jaką by narzucili procedurę, koszty i inne
      bramki aby ochronić swoich obywateli i pracodawców... Herr Unschneider
    • Gość: Jose Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:40
      To jeszcze istnieje jakaś polska jurysdykcja na tym terenie? Co to ma znaczyć,
      że Niemcy robią w Polsce kontrolę i zamiast dostać od polskich urzędników i
      stróżów prawa kopa w d..ę, otrzymują od nich pomoc? Nie chcieli wierzyć
      eurofederaści, że się zapisujemy do Związku Socjalistyczynych Republik
      Europejskich, to teraz dowody posypią się same. A niespodzianek będzie jeszcze
      trochę, jak choćby ekstradycje polskich obywateli itp... W ZSRR KGB też jeździło
      do "zaprzyjaźnionych" państw robić kontrole i niczego te analogie eurofederastów
      nie uczą, no cóż, tylko siąść i płakać...
    • Gość: marco Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.05, 14:49
      Ja bym na twoim miejscu dawno wrócil do Polski, biedaku !
      • Gość: Peter Januszku wroc do ojczyzny... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.05.05, 15:33
        bedzie jednego niezadowolonego hadziaja mniej....
        • Gość: Janusz Re: Januszku wroc do ojczyzny... IP: *.arcor-ip.net 07.05.05, 15:51
          Peter, rozumiem, ze pracujesz w Hajmacie, a mieszkasz w Polsce, jak to
          wiekszosc dwulicowych Slazakow robi wykorzystujac podwojne paszporty!
          Tam zarabiac, tu wydawac!
          Prywmitywnie potrafisz tylko obrazac!

Ja sie wstydze niemieckiego obywatelstwa coraz bardziej!

Nadepneles mi podle na odcisk, czuje, ze wywolamy burze!

Ja sobie sam wypracowalem to co mam i nie jestem jakims podrzednym.....

Janusz
          • Gość: CIA Re: Januszku wroc do ojczyzny... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.05.05, 16:11
            Janusz Peter mieszka i pracuje w USA zobacz na jego IP proksy aol.
            • stefan_ems Re: Januszku wroc do ojczyzny... 07.05.05, 16:15
              Gość portalu: CIA napisał(a):

> Janusz Peter mieszka i pracuje w USA zobacz na jego IP proksy aol.

A ty zobacz, w jakich krajach ludzie łączą się przez AOL.
          • Gość: Peter Re: Januszku wroc do ojczyzny... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.05.05, 19:55
            Celem czlowieka ktory ma dobrze poukladane w glowie jest dazenie do tego zeby
            sie czuc dobrze.Ty sie czujesz niedobrze u "tych" Niemcow wiec wroc tam skad
            pochodzisz zrob cos dla swojego dobra.Slazacy sobie nie wybrali miejsca
            zamieszkania Polski,ty natomias wybrales miejsce swego zamieszkania i teraz tu
            musisz sie wyplakac jak to w tym Reichu zle.Czy ci nie wstyd?Czy nie wstyt
            pokazywac swoja niestabilnosc emocjonalna na forum ?
            Dlaczego ktos robi sobie krzywde i osiedla sie tam gdzie mu zle ,kiedy ma wybor
            mieszkac tam skad pochodza jego przodkowie,miec tych wspanialych sasiadow
            Polakow ,jesc polski chleb......?isc do kosciola na polska msze bez jechania
            iles tam kilometrow.
            No powiedz dlaczego robisz sobie taka krzywde?A moze masz jakis wyzszy cel
            ktorego prymitywny i dwulicowy Slazak nie moze pojac?
            Ja kazdego rana przy kawie przed praca mysle mmmmmmmmmhhhhhhhh jak to dobrze ze
            urodzilem sie Hanysem.......
    • stefan_ems Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? 07.05.05, 15:58
      Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Nie moge sie wypowiedziec na temat firm polskich pracujacych w RFN, czy
      > rzeczywiscie stosuja sie do przepisow, faktem jednak jest, ze trwa nagonka na
      > polskie firmy i Polakow.

Polacy potrafią sobie poradzić w różnych warunkach, działając na pograniczu
      prawa, a niestety też poza nim. Myślę, że ustawodawca niemiecki nie spodziewał
      się tego (wg. mnie prościej jest założyć firmę przez Polaka w Niemczech niż w
      Polsce). Okres przejściowy w obliczu obowiązującego prawa w Niemczech jest mało
      warty. Czy trwa nagonka na polskie firmy? Uczciwi chyba nie muszą się bać.

> Niemcy sa zadluzeni po uszy i nigdy juz nie wyjda z dlugow.

Nie byłbym tego taki pewny.

Rzad nie potrafi
      > sobie poradzic.

Rząd to zmienne pojęcie, zresztą dzisiejszy w Niemczech nie śpi, przeprowaczono
      już wiele reform w tej sprawie.

> Wiadomo bylo, ze po rozszerzeniu Unii, na zasadzie naczyn polaczonych spadnie
      > poziom zycia na zachodzie, a na wschodzie Europy gospodarka przezywac bedzie
      > rozkwit.

W tej kwestii mogę się zgodzić, aczkolwiek Niemcy zdawali sobię sprawę, co
      onaczać dla nich będzie rozszerzenie unii. Zjednoczenie Niemiec dało im przedsmak.

> Niemcy nie dorosli do Europy!

Tylko, że to ci sami Niemcy najgłośniej zapraszali Polskę do Unii.

Zwlaszcza Polakow traktuja jak zwykle jako
      > przestepcow. Maja wrodzona nienawisc do Polakow.

Przesadzasz. Nienawiść do Polaków nie może być wrodzona, ewentualnie nabyta a ta
      musi mieć jakieś powody.

> Jednoczesnie sami chetnie korzystaja z uslug Polakow, aby zaoszczedzic swoje
      > prywatne pieniadze.

I to Cię dziwi? Nawet w Polsce coraz częściej zatrudnia się Ukraińców a
      berobocie jest dwukrotnie wyższe niż w Niemczech.

> To jest czysta obluda niemiecka.
      > Sam mieszkam (niestety) od 17 lat w RFN i znam podobne sprawy od podszewki!
      > W wyniku mojego rozwodu przekonalem sie, ze nawet w np. sadach niemieckich
      > nie mozna oczekiwac zadnej sprawiedliwosc, bo tylko oszusci i kombinatorzy sa
      > faworyzowani.

Rozwody w Niemczech słyną z tego, że są kosztowne. Jeśli miała dobrego adwokata
      to nie zazdroszczę.

> Sam pracowalem jako "Niemiec" na polskich budowach (np. dla najwiekszych
      > polskich koncernow) bez koniecznosci jakichkolwiek zezwolen i ubezpieczen
      > polskich!

No to masz odpowiedz – nie wszystko jednak kręci się czysto.

> Niemcy bronia swojego rynku, wiec powinni otoczyc sie murem, spedzac wakacje
      > tylko w RFN i konsumowac wylacznie produkty wyprodukowane na terenie Niemiec!
      > Pozdrawiam.

Bronić rynku mogą, podobnie jak w Polsce, Czechach, Francji, oczywiście w ramach
      wspólnych unijnych założeń. Nie koniecznie w przedstawiony przez Ciebie sposób.

Nie brałbym poważnie tego artykułu, pan Waldemar Bryś już niejednokrotnie
      dowiódł na łamach Gazety, że nie lubi Niemców.
      Pzdr.
      • Gość: Janusz Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.arcor-ip.net 07.05.05, 16:28
        Dzieki za rzeczowa wypowiedz. Pozdrawiam
        • Gość: Klod BALLADA O JANUSZKU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.05, 19:09
          Januszek wyjechal do reichu. Dluago byla jego droga po lagrach i innych obozac,
          gdy po dziadkowej Volksliscie dostal niemieckie obywatelstwo mogl byc w koncu
          dumym obywatelem niemieckim. "Ja ja ich Deutscher" pisal do znajomych w polsce.
          Kosztowalo go to wiele znoju i szukania po strychach nie zrozumialych starych
          niemieckich dokumentow. Ale w koncu sie oplacilo. Piewszy przyjazd do polski
          kiedy wszyscy jeszcze na rometach jedzili on mial VW cyli Volkswagena. Duma mu
          nie schgodzila z twarzy. "Ja ja bei uns "to taaakie domy buduja - mowil
          znajomym. Minol czas minela i era rometow syrenek i januszka ktory dalej
          volkswagenem jedzil a jego sasiad w polsce juz dawno 2 mercedesa ma.
          W sumie nigdy nie czul sie tam dobrze, brakowalo ciepla nowych sasiadow, ktorzy
          go niebardzo rozumieli i troche z gory na niego patrzyli. Ale Januszek sie nie
          poddawal. No bo jak sie traz upokorzyc i do starych smieci wrocic gdy sie juz
          jest Volksdeutschem. I znowu prosic z upokorzeniem o polski paszport.
          Dlatego postarajmy sie pomuc Januszowi i wileu innym zanlesc swoje miejsce na
          ziemi, znajlesc ludzi ktorzy ich rozumieja. A nawet moze przjac jak syna
          marnotrawnego. Zeby nie musieli siedziec w tym bagnie zachodniego swiata.
          POMORZCIE PROSZE WAS!!!
          • Gość: Janusz Re: BALLADA O JANUSZKU IP: *.arcor-ip.net 07.05.05, 21:47
            Fajnie to wymysliles, ale poniewaz ta historyjke tak dokladnie opisales, to
            przypuszczam, ze opisales historie swojego wyjazdu, a wstawiles tylko moje imie!

Tak popelnilem kiedys ten blad i wyjechalem.
            Moi dziadkowie, w przeciwienstwie zapewne do Twoich, nie posiadali owczarka
            niemieckiego, po ktorym zapewne macie pochodzenie.
            Ja nie mialem pochodzenia niemieckiego.

Dziwne, ze Ty mieszkasz w RFN, a rodzice i dziadkowie woleli po wojnie pozostac
            w Polsce, choc byli taaaaaakimi Niemcami.

Popraw swoja polszczyzne, bo robisz duzo bledow ortograficznych!
            Gruß
            • Gość: klod Re: BALLADA O JANUSZKU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.05.05, 21:45
              Januszek dlugo zastanawial sie nad swoim losem, jednak postanwil zostac wierny
              swoim starym idealom. Patriotyzm wcielony za mlodu, mino krotkotwalej zdrady
              kraju dla kilku dukatow judaszowych, obudzil zaspane oczy smialka.
              Janusz nigdy nie potrafil sie dopasowac, wierzyl w to ze moze zrozumie innych,
              inaczej myslacyc, da szanse. Jednak zostal zawiedzony ignorancja
              kapitalistycznego zaklamania. Zbudowawszy nowe gniazdo i umocniwszy swoja
              pozycje postanowil walczyc o wiecej zrozumienia dla tego czym chcial obdarzyc
              ten jego narod wybrany. Niezauwazyl zmian dokola siebie, ze rzucajac gownem w
              innych, sra w wlasne tak mozolnie zbudowane gniazdo. Bo podobno dobrze sie sra
              jak ma sie pelna dupe gowna - mowia ci starsi. Czy znjdzie samego siebie, czy
              wroci do macierzy. Bo znajac jego intelicje wiemy ze zrozumial swoj blad, ale
              czy do konca? Czy moze jako europejczyk zauwazy ze dzisiaj Europa to jedno
              nasze wspolne gnizdko. CDN
      • Gość: Lord Vader Hitler wiecznie żywy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:03
        "Nienawiść do Polaków nie może być wrodzona, ewentualnie nabyta a ta musi mieć
        jakieś powody." i drugie zdanie: "Nie brałbym poważnie tego artykułu, pan
        Waldemar Bryś już niejednokrotnie dowiódł na łamach Gazety, że nie lubi
        Niemców." Widzisz brak konsekwencji?...
        P.S. Idąc tokiem rozumowania pierwszego twierdzenia II WŚ jak mniemam była
        odpowiedzią na polskie prowokacje...

• stefan_ems Re: Hitler wiecznie żywy? 09.05.05, 15:24
          Gość portalu: Lord Vader napisał(a):

> "Nienawiść do Polaków nie może być wrodzona, ewentualnie nabyta a ta musi mieć
          > jakieś powody." i drugie zdanie: "Nie brałbym poważnie tego artykułu, pan
          > Waldemar Bryś już niejednokrotnie dowiódł na łamach Gazety, że nie lubi
          > Niemców." Widzisz brak konsekwencji?...

A co ma jedno do drugiego? Przecież nie wnikam skąd się wzięły kompleksy pana
          Brysia wobec Niemców, które dyskwalifikują go jako obiektywnego dziennikarza w
          naszym regionie. Pewnie minął się z powołaniem, uważam, że ze swoimi poglądami
          zrobiłby nie małą karierę jako polityk w takich formacjach jak Samoobrona, PiS
          czy RKN (oni tam lubią takich).

> P.S. Idąc tokiem rozumowania pierwszego twierdzenia II WŚ jak mniemam była
          > odpowiedzią na polskie prowokacje...
          >

Czyżbyś był miłośnikiem Jerczyńskiego? Nie, II WŚ była odpowiedzią na chore
          ambicje hitlera.
          • Gość: ewa Re: Hitler wiecznie żywy? IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 09.05.05, 15:40
            Ludzie, opamiętajcie się ! Co ma Hitler czy IIWŚ do kontroli w turawskiej
            firmie ?. Bryś pierdnie, a wy żrecie się do upadłego.
          • Gość: Lord Vader Re: Hitler wiecznie żywy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:37
            Widzi Pan, gdyby się Pan wczytał dokładnie w swoje wywody, znalazłby Pan
            metodologiczną nieścisłość w tych dwóch twierdzeniach. Proponuję więc zrobić to
            jeszcze raz. Nie wiem, czy p. Bryś ma kompleksy, skoro Pan tak mówi - to chyba
            ma. W końcu Polacy mają wobec Niemców kompleksy, a Niemcy tylko mają powody, by
            Polaków nie cierpieć... Czy istotnie jest jakaś nagonka na firmy polskie trudno
            powiedzieć, w tekście wspomniano o jakimś umocowaniu prawnym takich działań,
            więc zakładam, że rzeczywiście one istnieją, podobnie zresztą jak blokowanie
            przez niemieckie cechy dostępu do unijnego rynku polskim rzemieślnikom (nie
            tylko w Niemczech, ale również w Austrii i w innych państwach Związku
            Socjalistycznych Republik Europejskich). Co do II WŚ bardzo Pan upraszcza
            sprawę, Panie Stefanie, jeden z chorymi ambicjami wymordował tylu ludzi?
            Twierdzi Pan, że Niemcy to takie barany? Odpowiedź jest znacznie prostsza -
            przecież Hitler zwyciężył w demokratycznych wyborach... Pozdrowienia
            • stefan_ems Re: Hitler wiecznie żywy? 09.05.05, 20:53
              Gość portalu: Lord Vader napisał(a):

> Widzi Pan, gdyby się Pan wczytał dokładnie w swoje wywody, znalazłby Pan
              > metodologiczną nieścisłość w tych dwóch twierdzeniach.

Czyżby? Szczerze, to nie interesują mnie Twoje wywody na temat moich
              metodologicznych nieścisłości.

Proponuję więc zrobić to
              >
              > jeszcze raz. Nie wiem, czy p. Bryś ma kompleksy, skoro Pan tak mówi - to chyba
              > ma. W końcu Polacy mają wobec Niemców kompleksy, a Niemcy tylko mają powody, by
              >
              > Polaków nie cierpieć...

Kompleksy również mogą być powodem - jedno nie wyklucza drugiego. Nie napisałem,
              że powodem niechęci Niemców do Polaków mogą być ich kompleksy, choć specjalnie
              dla Ciebie, jak widać – trzeba było. Czepiasz się pierdoł kolego, to forum a nie
              praca naukowa o stosunkach polsko-niemieckich.

Czy istotnie jest jakaś nagonka na firmy polskie trudno
              >
              > powiedzieć, w tekście wspomniano o jakimś umocowaniu prawnym takich działań,
              > więc zakładam, że rzeczywiście one istnieją, podobnie zresztą jak blokowanie
              > przez niemieckie cechy dostępu do unijnego rynku polskim rzemieślnikom (nie
              > tylko w Niemczech, ale również w Austrii i w innych państwach Związku
              > Socjalistycznych Republik Europejskich).

Każdy orze jak może. Wszelkim "umocowań prawnym" powinni zająć się prawnicy,
              sądy i różne trybunały do tego powołane w Unii a nie - zakompleksione
              dziennikarzyny, których artykuły wzniecają tylko negatywne emocje na naszym,
              zróżnicowanym narodowościowo terenie.

Co do II WŚ bardzo Pan upraszcza
              > sprawę, Panie Stefanie, jeden z chorymi ambicjami wymordował tylu ludzi?
              > Twierdzi Pan, że Niemcy to takie barany? Odpowiedź jest znacznie prostsza -
              > przecież Hitler zwyciężył w demokratycznych wyborach... Pozdrowienia

No i co z tego? I jak się to ma do tematu wątku? Dlaczego często Polacy (jak np.
              Ty) w sytuacjach (jak np. ta), gdzie nikt nie neguje niczego z przeszłości a
              nawet nie wspomina o przeszłości, wspominają II WŚ? Urosło już drugie pokolenie,
              które uczyło się o IIWŚ z historycznych książek. Należy pamiętać, ale
              wspominanie IIWŚ. przy okazji artykułu, który ma raczej charakter biznesowo -
              prawny jest, jak dla mnie, niepoważny i dowodzi właśnie o wspomnianych
              kompleksach i uprzedzeniach. Nie poprawi to sąsiedzkich relacji.

Niemcy przeżywały poważny kryzys gospodarczy. Nękane bezrobociem społeczeństwo
              niemieckie popadało w nędzę. Przeprowadzone w takich warunkach wybory dały
              nazistom przewagę w parlamencie. Wykorzystując kryzysy rządowe hitler zostaje
              kanclerzem. Warto sobie zadać pytanie: dlaczego tak się stało? I pamiętać, by to
              się już nigdy nie powtórzyło. Nazwanie Niemców tamtego okresu "baranami" jest
              zbyt prostackie. Twoja "znacznie prostsza" odpowiedź również niczego tu nie dowodzi.

I nie pisz mi tu per "pan", bo jestem za młody na to ;-)
              Pozdrawiam również.
            • Gość: Peter Re: IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 11.05.05, 20:39
              Jako taki ostatni w kazdej dyskusji jest wyciagany argument ze nasi
              rodzice ,dziadkowie wybrali Hitlera w demokratycznych wyborach to wszystkiemu
              co ich poznije spotkalo sami sa sobie winni.
              Wiec jak widac ponizej w ostatnich wyborach przed przejeciem wladzy przez
              Hitlera 31.01 1933, poparcie dla NSDAP wynosilo 33% i tylko w wyniku
              politycznych gierek kanzlerzem zostal Hitler.

Quelle und weitere Informationen zur Weimarer Republik home.t-
              online.de/home/d.nix/weimar/weim08/weim803.htm

1928 bis 1933
              20.05.28 14.09.30 31.07.32 06.11.32 05.03.33
              Wahlbeteiligung 75,6% 82,0% 84,0% 80,5% 88,8%
              -----------------------------------------------------------------------------
              NSDAP 2,6% 18,3% 37,2% 33,0% 43,9%
              DNVP 14,2% 7,0% 5,9% 7,2% 8,0%
              DVP 8,7% 4,5% 1,1% 1,7% 1,1%
              DDP 4,9% 3,7% 1,0% 0,9% 0,8%
              Zentrum 11,9% 11,7% 12,4% 11,9% 11,2%
              BVP 3,9% 3,0% 3,2% 2,9% 2,7%
              SPD 28,7% 24,5% 21,5% 20,4% 18,3%
              KPD 10,6% 13,1% 14,2% 16,8% 12,3%
              Sonstige 14,1% 14,0% 3,0% 3,1% 1,6%

• optiman Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? 07.05.05, 19:38
      SZWABY ZAWSZE BYŁY CHAMSKIE I BESZCZELNE. ALE POLACY MYŚLELI ŻE JAK TAM POJADĄ
      USŁUGI ŚWIADCZYĆ TO IM DESZCZ EURO SPADNIE NA GŁOWĘ. A TU JAK ZWYKLE SZWABSKIE
      ŚCIERWO UPOKARZA I POGARDZA POLAKIEM. MOGĘ TYLKO WSPÓŁCZUĆ TYM NAIWNIAKOM
      KTÓRZY MYŚLELI ŻE PO NASZYM WEJŚCIU DO UNII COŚ SIĘ ZMIENI. WIEDZIAŁEM
      DOKŁADNIE ŻE WSZYSTKO ZOSTANIE PO STAREMU. TYCH GESTAPOWSKICH BYDLAKÓW TO JA
      BYM W KOSMOS WYSŁAŁ - OCZYWIŚCIE Z BILETEM W JEDNĄ STRONĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Peter Optiman.......prosze dalej....jaaaaa........ IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.05.05, 19:58
        to mnie tak podnieca..........jestes wielki
    • Gość: jozio Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.05, 21:21
      Oj,biedny ty Januszku,te schwaby trzymaja ciebie sila w tym Reichu.
      Ty musisz duzo " Euronow " zarobic zanim do ukochanej Polski powrocisz.
      A przy goleniu sie jak widzisz swoje odbicie w lusterku to nie musisz pluc????
      Ty biedny - 17 lat wbrew wlasnej woli u Niemcow siedziec !!!!!
      Ale przeciez pisales ze pracowales jako " Niemiec" na polskich budowach , to czemu
      nie zostales w Polsce - Azyl bys dostal ty biedny przez Niencow pokrzywdzony.
    • Gość: Art [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.05.05, 23:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: West-Deutschland POLAKEN siadaja do nakrytego stolu na calym IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 08.05.05, 00:27
        swiecie. Dlaczego potrzebujecie wizy do USA ? Bo was tam nie chca. I na calym
        swiecie nie nawidzi sie polakow. Wasze metody to: kombinowac, wykiwac, oszukac,
        okrasc. Dlatego jest w polsce tak dobrze. Ze jestescie w UE, to tylko
        zawdzieczacie Nimcom; a to wylacznie z powodow historycznych. Zaden inny kraj w
        starej, dobrej UE nie chcial polakow. Niemcy zachodnie zatrudnili ok.miliona
        obywateli z b. NRD. A majatek Niemcow na bankach to dobre 4 biliony Euro.
        (Zarobione, nie skradzione). Na urlopy za granica wydawaja rocznie 58 miliardow
        Euro. Przy wysokich wynagrodzeniach oszczedzaja 14 %. Tylko nie maja ochoty
        (narazie) na zakupy; bo juz wszystko maja. No i transfer finansowy do
        wschodnich landow ok 1,5 bilionow Euro przez dodatkowy podatek kazdego Niemca.
        W tej skorumpowanej, rzadzonej przez niekompetentnych politykow, Polsce nigdy
        nie bedze dobrze przecietnemu polakowi.
        • Gość: loko Re: POLAKEN siadaja do nakrytego stolu na calym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 16:22
          CHŁOPIE TE WASZE 4 BILIONY EURO TO NIESTETY WSPULNA EUROPEJSKA KASA SKRADZIONA
          PRZEZ WAS NIEMCÓW PODCZAS WOJNY.TERAZ ZACZNIECIE TO POWOLI ODDAWAĆ I KTO TU
          JEST ZŁODZIEJEM.NIE ZNASZ HISTORI SWOJEGO KRAJU PRZED WOJNĄ NIE MJELISCIE NIC
          BYLISCIE NA GRANICY NEDZY ALE UDAŁO WAM SIE OKRASC NAS I CIESZ SIE Z TEGO ALE
          JUZ NIE DŁUGO!!!!!!! PATRYJOTA
          • Gość: Peter Re: POLAKEN siadaja do nakrytego stolu na calym IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 08.05.05, 17:41
            CHŁOPIE TE WASZE 4 BILIONY EURO TO NIESTETY WSPULNA EUROPEJSKA KASA SKRADZIONA
            PRZEZ WAS NIEMCÓW PODCZAS WOJNY.TERAZ ZACZNIECIE TO POWOLI ODDAWAĆ I KTO TU
            JEST ZŁODZIEJEM.NIE ZNASZ HISTORI SWOJEGO KRAJU PRZED WOJNĄ NIE MJELISCIE NIC
            BYLISCIE NA GRANICY NEDZY ALE UDAŁO WAM SIE OKRASC NAS I CIESZ SIE Z TEGO ALE
            JUZ NIE DŁUGO!!!!!!! PATRYJOTA

To na wodociagowej maja teraz internet?EU sfinansowalo?
            • Gość: loko Re: POLAKEN siadaja do nakrytego stolu na calym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 17:56
              powiedziałeś co wiedziałeś hahah
          • Gość: AH Re: POLAKEN siadaja do nakrytego stolu na calym IP: *.volkswagen.de 19.05.05, 12:36
            Patryiota!!!!!!!!!!!!Idota jestes!!!!!!!
    • grba Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? 08.05.05, 09:19
      Firma śląska , właściciele Ślązacy, zatrudnia Ślązaków. Takie są fakty.

Nie wiem czy zauważyliście, ale w BRD istnieje wiele firm gdzie 100 osób
      związanych jest z produkcją, a 300 pracuje w biurowcu.
    • Gość: jozef Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.netron.pl / 213.17.241.* 08.05.05, 15:34
      WYSTARCZY nawet niezbyt ważnie wysłuchać lub przecztać opienie lidera
      mniejszości niemieckiej p. H. Krolla, aby mieć wrażenie, że żyjemy w dwóch
      różnych państwach. Jezeli ktoś z mniejszości strzeli gafę (casus Olesno np.) to
      jest natychmiast p przez posła rozgrzeszany, natomiast jeżeli komuś innemu nie
      podobają się :rządy" mniejszości to już grozi skandalem. Przykład Turawy wcale
      mnie nie zaskakuje. To co powinno budzić odrazę, to swoista mentalność Kalego.
    • Gość: Lux Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.h.pppool.de 08.05.05, 22:28
      JANUSZKU TO TYLKO DO DOMU
      • Gość: jozio Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.dip.t-dialin.net 08.05.05, 22:37
        Do domu !!! ??????
        Tylko do ktorego ???????
        Na polski to on przed 17 latami naplol , a na niemiecki czyni to teraz .
        • Gość: Peter Januszku ile potrzebujesz na powrot...? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 08.05.05, 23:58
          Ja sie doloze...
          • Gość: Niunia Re: Januszku ile potrzebujesz na powrot...? IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 00:21
            Peter, nie badz taki madry!! Skoro jestes Hanysem, wiec mieszkaj sobie w swoich
            Niemczech. Tym bardziej ze jak sam wspomniales: "Slazacy sobie nie wybrali
            miejsca zamieszkania Polski"... A tak swoja droga, to pewnie sam chetnie
            przyjezdzasz do Polski wydawac euraski, bo w Reichu za drogo, co??
            • Gość: Peter Re: IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 09.05.05, 00:46
              Przyjezdzam bo Polki sa bardzo chetne.Polacy jako narod to romantycy wiec w
              takiej kobiecej glowie rodzi sie mysl ...a moze sie zalapie ...i bardzo sie
              staraja.I to wbrew opinii ze te czasy juz minely.

Slonko jesli nie zrozumialas tego zdania z zamieszkaniem to dopowiem ci ze to
              Polska przyszla do Slazakow w odroznieniu do tych wielkich Polakow ktorzy
              wszystko zrobili byleby tylko im w PA napisano Deutsch i mogli na stale w
              Niemczech zostac.
              Jestes blondynka....?
              • Gość: Niunia Re: IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 01:10
                Po pierwsze, kochanie, nie jestem dla Ciebie zadnym slonkiem. Po drugie,
                pomijajac temat czerwonych paszportow przypomnij sobie z historii skad sie
                wzieli Niemcy na Slasku. Po trzecie musze Cie rozczarowac, bo nie jestem
                blondynka. Po czwarte jestes chamem zerujacym na kobiecej naiwnosci. I na
                koniec dodam ze nie zamierzm wiecej z Toba dyskutowac, bo to juz coraz bardziej
                odbiega od tematu artykulu.
                • Gość: klod Re: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.05.05, 07:55
                  ALE MU DOLADOWALAS NO NO.

A ty pewna ze sie na historii znasz, czy tylko to tak powiedzial w kobiecej
                  ituicji.
    • Gość: JSK Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 10:36
      Tendencyjny autor w gazecie, która nie lubi Niemców; głupi i prowokacyjny
      artykuł i jeszcze głupsza dyskusja. – Jeśli FIRMA „X” działa legalnie, to nie
      ma się czego bać. Jeśli naruszyła przepisy, to powinna dostać po kościach.
      Porządek musi być!
      • Gość: ciekawy Re: Niemcy sa najlepsze w sraniu IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.05, 17:40
        REKORDSTAND

Staatsschulden steigen auf 1,3 Billionen Euro

Die gesamte deutsche Staatsverschuldung ist bis Ende September auf 1,298
        Billionen Euro gestiegen. Damit lag sie um 4,3 Prozent über dem Vorjahresniveau.
    • Gość: Janusz Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.scherzer.essen / *.arcor-ip.net 12.05.05, 10:43
      Witajcie,

sprobuje podsumowac cala ta dyskusje:

w bardzo prosty sposob udowodnilismy wszyscy, ze pomimo, ze jest juz 60lat po
      wojnie, to dalej istnieje nienawisc pomiedzy narodami niemieckim i slaskim.

Ci wszyscy "Niemcy", ktorzy wyjechali dziesiatki lat po wojnie wykorzystali
      stare niemiecki przepisy (podobnie jak Niemcy z Kazachstanu, sprowadzeni do
      Rosji przez caryce Katarzyne, jako córke niemieckiego księcia Christiana
      Augusta w prowincji Anhalt-Zerbst).

Mieszkam w tym srodowisku i wiem o co chodzi!

Gdyby nie wysokie zasilki i wyzszy standart zycia w Niemczech nigdy by sie
      Slazacy do Niemiec nie przyznali i nie przyjechali.

Przykladem tego jest podpisywanie "Volkslisty" za przyslowiowa tabliczke
      czekolady.

Gdyby im zaoferowac lepsze warunki w Rosji, to krzyczeliby glosno:
      "My Rosjanie".

Wszystkim dziekuje za chec pomocy w powrocie do Polski, zanotowalem sobie numer
      IP.

Puki co, mozna do Polski poleciec za 1 € i chyba mnie na to jeszcze stac!

W Niemczech jest kazdy dyskryminowyny u kogo wyczuja inny akcent, a zwlaszcza
      jezeli pochodzi sie z Polski.

Powinnismy w koncu pomyslec o kulturze osobistej i wspolnej przyszlosci!
      • Gość: jozio Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.05, 13:44
        Hallo Januszku !!!!!

Dlaczego twierdzisz ze WSZYSCY udowodnilismy ze istnieje nienawisc pomiedzy
        narodami niemieckim i slaskim ??????
        Nie rozumia tego stwierdzenia.
        Sam pisales ze jestes Polakiem zamieszkalym w Niemczech .
        Co to na do narodow niemieckich i slaskich.
        Przeczytaj uwaznie co ja - jozio - napisalem.
        Pisalem ze jak Tobie tak zle w Tych Niemczech to wracaj do Polski a nie oplowaj
        Niemcow ktorzy przyjeli Ciebie z Twoja ( niemiecka ) zona.
        Dali Tobie mozliwosc pracy i pobytu w Niemczech pomimo rozwodu z Twoja zona
        ktora jak rozumie miala pochodzenie ,a Ty nie .

Pozdrowienia jozio
    • Gość: Beuthen Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.05, 07:55
      Kompleksy , Kompleksy i jeszcze raz kompleksy to dominuje poprzez wszystkie
      rozmowy . Człowiek który pisze jakie łatwe są polskie kobiety jest smutny w
      swej głupocie . Piszę jako pół Niemiec i Polak i powiem jedno : GODNOŚCI ,
      SZACUNKU I POSZANOWANIA ORAZ WYKSZTAŁCENIA . NIE WSZYSTKO MOŻNA PRZELICZYĆ NA
      PIENIĄDZE . III RZESZA WCIĄŻ STRASZY - SZCZEGÓLNIE TYCH GŁUPICH. POZDROWIENIA
      JADĘ TERAZ NA I KOMUNIĘ CHRZEŚNIAKA .
    • Gość: MH Re: Niemcy chcą zastraszyć polskie firmy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 15:06
      W przypadku firmy Trock-Bau, zabranie im komputerów, zamiast skopiowania całej
      zawartości dysków twardych, świadczy o chęci "udupienia" firmy. W USA znane
      jest pojęcie i przypadki "out of business" na skutek kilkudniowej awarii
      serwera w firmie, a co dopiero na skutek konfiskaty wszystkich komputerów. Ta
      konfiskata wystarczy, aby Trock-Bau usunąć z rynku. Może potem, z braku
      dowodów, komputerki im się odda i grzecznie przeprosi za pomyłkę, ale cel
      zostanie osiągnięty - out of business.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka