Dodaj do ulubionych

To był dzień bez samochodu

IP: *.200-68.tampabay.res.rr.com 23.09.05, 01:09
Po prostu nie znacie pojecia wolnej przestrzeni. Przyjedzcie na Floryde
tysiace mil sciezek rowerowych ale tylko rekreacyjnie sie ti jezdzi bez
samochodu ani rusz. A zwiedzanie autobusu to juz uwlaczenie godnosci
ludzkiej. jak wy tam nisko upadliscie. Zenujace.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mx Re: To był dzień bez samochodu IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.09.05, 09:09

Ilu urzędników zostawiło wczoraj swoje samochoidy w domu ?

W planie inwestycji miejskich na rok 2005 (Budżet Miasta Opola 2005 na stronie
      www.opole.pl) znajduje się ścieżka rowerowa na Luboszyckiej (od Chabrów do
      Placu Konstytucji 3 Maja). Jest już jesień, a ścieżki nie ma.

Ścieżka rowerowa na Budowlanych - między Obi a cementownią 10 centymetrowe
      krawężniki przy wyjazdach z bram różnych firm i instytucji.

Ulica Chabrów - ścieżka "w dół" (po stronie przeciwnej niż szkoła) to samo,
      krawężniki nie dla rowerzystów.

Ulica Wrocławska - ścieżka pieszo-rowerowa od oczyszczalni ścieków do
      skrzyżowania koło McDonalda to chyba zapomniany poligon czołgowy.

Droga pieszo-rowerowa na Wodociągowej - dobra, tylko czemu tyle samochodów po
      niej jeździ mimo zakazu.

Szeroki chodnik na Batalionów Chłopskich od Oleskiej do Luboszyckiej (ser
      szwajcarski).

Samopoczucie włodarzy miasta świetne
      • Gość: Mx Re: To był dzień bez samochodu IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.09.05, 11:22
        P.S. Zapomniałem o ścieżce na Krakowskiej z 20 centymetrowym krawężnikiem przy
        wjeździew na nią od strony ronda przy Placu Wolności.

Ile to metrów ścieżek i dróg rowerowych przybyło nam w Opolu w tym roku (oprócz
        mostu Piastowskiego) ?
        • Gość: Lejak Re: To był dzień bez samochodu IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.09.05, 14:00
          Aż żałuję, że nie pomyślałem, że będą mi przydatne zdjęcia, bo porobiłbym
          sporo. Byłem niedawno w Osnabruck w Niemczech. Wprawdzie to jest podobno jedno
          z 3 czy 4 miast w Niemczech, gdzie istnieje tak dobrze i starannie zbudowany
          system ścieżek rowerowych, więc niekoniecznie z tym akurat miastem trzeba się
          od razu porównywać, ale jest o czym pomarzyć. Ścieżki rowerowe są wszędzie. W
          miejscach niebezpiecznych - czerwone, gdzie indziej wyznaczone czasem właśnie
          pośrodku jezdni) dwoma przerywanymi liniami. Oddzielne światła sygnalizatorów
          dla rowerów, zapalające się ok. sekundę wcześniej, niż światła dotyczące
          samochodów. Specjalnie zaprojektowane przejazdy przez skrzyżowanie w lewo, z
          wcześniejszym "wykrętem" w prawo. Małe uliczki jednokierunkowe dla samochodów z
          dwukierunkowym ruchem rowerowy. Mnóstwo stojaków w centrum, na deptaku. I
          dziesiątki rowerów wszędzie. Ale przy tym nie widziałem szaleńców manewrujących
          na jednym kole wśród zagęszczenia pieszych, rowerzystów pomykających slalomem z
          więcej niż kilkunastokilomerową szybkością, żadnych rowerowych akrobatów
          ulicznych.
    • Gość: Emfaza Re: To był dzień bez samochodu IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.05, 22:59
      Wielkie uznanie dla Bogusia Siewruka , organizatora masy krytycznej. Powinniśmy
      masę uznać stałym punktem praogramu i robic przejazdy regularnie. Np tak jak w
      inny ch miastach- w ostatni piątek miesiąca. Mam jednak niedosyt. Powinnismy
      jeździć dłuzej , zaznaczając bardziej swoją obecność w miescie a potem jechać
      do docelowego miejsca, np na Bolko i tam zrobic piknik albo po prostu pogadać.
    • Gość: Emfaza cd Wcale nie 120 a okolo 250 IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.05, 23:11
      ... doliczylam do 250 i jeszcze paru zostało, paru dojeżdżało.
      • Gość: boguś ruch rowerowy IP: *.atol.com.pl 24.09.05, 21:37
        celem masy krytycznej
        oprócz pokazania że rowerzystów jest coraz wiecej

jest rozwój ruchu rowerowego
        zapraszam do wymiany myśli -bogumilsiewruk@o2.pl

moim celem jest 30 % wszystkich podróży w opolu na rowerze
        w ciagu kolejnych 20 lat

w tym celu niezbędne jest opracowanie polityki transportowej miasta opola w
        której piorytetem stał by sie rower jako środek trasportu
        z dokumentu wynikał by projekt systemu rowerowego (to nie tylko ścieżki)
        następnie starania o dotacje z UE lub GEFu
        w koncu realizacja
        to telegraficzny skrót

zdrówko i dziękówa dla masowiczów
        byle tak dalej
        • Gość: piotr rędziszewski Re: ruch rowerowy IP: *.atol.com.pl 25.09.05, 12:06
          jężdzę na rowerze przez cały rok
          głównie po chodnikach bo nie mam zamiaru wylądować po kołami samochodów
          z tego co widziałem w niemczech
          wśród takich ja czyli 4o -latków
          jazda na rowerze jest swego rodzaju modą
          ten kto jeżdzi na rowerze staje się po prostu młodszy
          pozdrawiam wszystkich rowerzystów
          • Gość: rabies Re: ruch rowerowy IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 25.09.05, 13:44
            ni mam bicykla - ale po masie krytycznej zakupie takowego:)pozdrawiam
            wszytskich rowerzystow
            • Gość: czaps Re: ruch rowerowy IP: *.ozimek.net.pl 25.09.05, 15:12
              widze ze tutaj same pozytywne komentarze :). Ja sam w Opolu nie mieszkam, po
              moim mieście chodze na piechote, a po Opolu jezdze autobusami jesli jest to
              bardzo dlugi dystans. Popieram ruch rowerowy i Mase Krytyczna chociaż sam w tym
              ruchu nie uczestnicze. Mimo tego, że nie jestem rowerzysta widze potrzebe
              rozbudowy sciezek rowerowych i zmiany charakteru transportu miejskiego na
              bardziej ekologiczny i przyjazny człowiekowi.
              • Gość: mieszakniec Re: ruch rowerowy IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 16:48
                jest jeszcze inna alternatywa:
                seicento.autokacik.pl/baza/elettra.html
                • Gość: mieszkaniec Re: ruch rowerowy IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 17:03
                  Mozna naprawde jeździć za darmo, ładowac swój pojazd np. w zakałdzie pracy tam
                  gdzie tylko jest dostepne gniazdko 230V No ale my Polacy nigdy się na coś
                  takiego nie przesiądziemy, wolimy płacić już niedługo po 6 zł za litr etyliny!
                  www.arbiter.pl/zdjecie/4699
                  • Gość: pieszy Re: ruch rowerowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 16:09
                    zupełnie nierozumiem czemu w mediach można usłyszeć jak to rowerzyści potroncają pieszych
                    popierwsze potrącić to można kogoś samochodem i wtedy są tego poważne konsekwencje
                    po drugie pieszy musi się naprawde postarać lub rowerzysta musi być debilnym nastolatem by mogło się coś stać
                • Gość: radez Re: ruch rowerowy IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 19:03
                  zapraszam na
                  rowery.org.pl
                  • Gość: mieszkaniec Re: ruch rowerowy IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.05, 19:27
                    Jak juz maja jeździć te pasibrzuchy i inne gęboje, to mi sie śmiaś chce jak
                    widze takich spaślaków w autach, co koleś pewnie w życiu nigdy nie przeszedł
                    100 metrów pieszo! I te durnie jeszcze wydają 1/3 swoich dochodów na te drogie
                    paliwo, nie licząc AC,OC! Głupota ludzka nie zna granic!!! Ale tak wychowane
                    jest społeczeństwo by nabijać kase - Koncernom paliwowym!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka