Dodaj do ulubionych

Światowo nie u nas

IP: *.atol.com.pl 08.02.06, 23:09
A to ci jego przyjaciele z Opola nie mogli mu powiedzieć czego wymaga polskie
prawo ?

Sytuacja jest idiotyczna, ale zgodna z prawem. Za łamanie ustawy o
zamówieniach publicznych już dosć osób siedzi na ławie oskarżonych.
Obserwuj wątek
    • Gość: leontyna Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:31
      O co chodzi,przeciez to aktualna norma w dzialaniach naszego Prezydenta.Duzo
      huku,wizji ifantazji a jak przychodiz do konkretu i jakiś naiwny uwierzy,że te
      fantazje są do realizacji to /lepek pod stół i zasłanianie sie
      przetargami,konsultacjami i czymkolwiek byle tylko nie robić.Bo przecież nie
      oto chodzi by zlapać króliczka a gonić go.
      • Gość: Tomek ??? IP: *.atol.com.pl 08.02.06, 23:59
        jestem zaszokowany,
        "gdybym wiedział kim on jest to odmowe wysłalibyśmy listem a nie faxem"
        skandal nic więcej, teraz wiem dlaczego przed Opolem nawet wrony zawracają....
      • Gość: maxi smutne... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:12
        ignorancja,strach,niekompetencja-to chyba główne cechy naszych
        włodarzy.Przerażające kim się otoczył Zembaczyński.Niestety zgadzam się tez z
        tym,ze przyjaciele artysty powinni czuwać nad tą sprawą jeśli zachęcili go do
        udziału w tym projekcie-przecież znaja realia polskie.Ale nie przesadzałabym z
        tym,że każdy powinien znać świat artystyczny-czy plastycy-ogólnie mówiąc-znają
        polskich fizyków,dyrygentów itd?Po co to święte oburzenie?Bardziej zabrakło
        inteligencji i rozumu.
        Smutne to wszystko.
      • Gość: Albin Barkowiak Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:21
        Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd!
        Co wy tam wyprawiacie w Opolu. Pochodze z tego miasta i mieszkam w W-wie. I wsyd
        mi, że opolscy urzędnicy to głupki.
        Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd! Wstyd!
        Do dymisji! Do dymisji! Do dymisji! Do dymisji! Do dymisji!
        Ludzie, zróbcie coś. Wykurzcie ich z tego ratusza i to jak najszybciej. Bo w
        Opolu juz nikt nie zostanie.
        P.S.
        Już nawet na emeryturę nie chce mi się doń wracać. Smutne.
        • Gość: Halibut Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:23
          Panie prezydencie. Czy pan czyta to forum. To vox populi! Nasz głos.
          Boże, ja na pana głosowałem. NIech pan wraca do Stronnictwa Demokratycznego. Tam
          pana miejsce. Położył pan bank a teraz kładzie pan miasto. I wstyd przynosi jego
          mieszkańcom.
        • Gość: AS SWIATOWCY Z PO A' LA SCHETYNA !!! IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.06, 23:22
    • Gość: studentka Re: Światowo nie u nas IP: *.uni.opole.pl 09.02.06, 00:14
      czytam artykuł i własnym oczom nie wierze:(:(wychodzi na to, że każdy nawet
      najlepszy pomysł nie ma szans na realizacje..."IDEAŁ SIĘGNĄŁ BRUKU"!a później
      sie dziwią, że studenci stąd uciekają...szkoda słów:(:(smutne to wszystko:(
      • Gość: syfon Re: Światowo nie u nas IP: *.atol.com.pl 09.02.06, 00:40
        To jest przykład biurkratycznej orientacji na procedury, a nie na zrealizowanie
        zadania. Gdyby chodziło o to, żeby wybrać najatrakcyjniejszy i TANI projekt, to
        psim obowiązkiem urzednikow jest poinformowanie każdego oferenta o wymogach
        formalnych. W przypadku renomowanego artysty, który nie ma codziennego kontaktu
        z naszą polską absurdalną rzeczywistością należało poinformować go, że
        najmniejsze uchybienie formalne eliminuje z przetargu i:
        1. umozliwić mu zarejestrowanie działalności gospodarczej w Opolu lub napisać
        jaki amerykański dokument jest równoważny dowodowi rejestracji działalności
        gospodarczej.
        2. napisać, że będzie honorowana amerykańska polisa lub skłonić do wykupienia
        polskiej
        3. podziękować za zainteresowanie Opolem i zachęcić do złożenia oferty.
        Horyzonty Karbowiaka nie wykraczają poza granice parafii. Nie ma
        wystarczających kwalifikacji, żeby być sołtysem w dobie globalizacji.
        Żenujące!
        • Gość: turek zgadzam sie z przedmowca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 07:19
          ktos na stanowisku karbowiaka powinien miec wizje i chęć do poznawania nowego.
          czasy zakutych i widżacych koniec swojego noska urzędników już sie skończyły!
        • Gość: Body Re: Światowo nie u nas IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 09.02.06, 07:36
          Zgadzam się z moim przedmówcą, a karierowiczów Zembaczyńskiego powinno się
          wywalić na zbity pysk. Bo już cała Polska się z nas (opolan) śmieje. Oni
          wszyscy są już tak arogantcy że przechodzi to już wszelkie granice
          przyzwoitości. Mam nadzieję że po następnych wyborach nawet nie znajdą pracy
          przy zamiataniu ulic, chociaż nie wiem czy i to by potrafili...
    • Gość: Andrzej K. Nie wierze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 00:32
      To jest kompletne przegięcie! Sawka (nie mylić z karykaturzystą) to jeden z
      największych polskich (?) architektów. Jakim do cholery prawem o tego typu
      konkursach decydują pieprzeni urzędnicy. Oni nie mają prawa zabierać głosu w
      takich kwestiach bo sie po prostu na tym nie znają (co widać na przykładzie pana
      wiceprezydenta - dyletanta). Panie Arku, jest mi wstyd za pana, choć do tej pory
      częstokroć się z panem zgadzałem (np. w sprawie słynnych 4 złotych)!

Przypomina mi się, co powiedział mi kiedyś Sawka w rozmowie telefonicznej:
      Andrzej, tylko mi nie mów że warto coś robić dla Polski. To popierniczony
      kraj... Syf i korupcja. Sam się o tym przekonałem w 1992. Wiesz gdzie czuję się
      najlepiej? W Japoni. Oni potrafią docenić to, co robię. I mają kasę. A
      sentymenty. Oczywiście, że są. Ale w Polsce się nie da pracować. Próbowałem.

Zresztą kochani, znajdzcie sylwetkę Sawki i jego dokonania w internecie. Sami
      się przekonacie o jego klasie.
      • Gość: Klusik Re: Nie wierze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 00:36
        ZEMBACZYŃSKI DO DYMISJI! DOŚĆ TEGO!
        Już wszyscy się z Ciebie śmieją, nawet koledzy z PO!
        Skończ Waść, wstydu oszczędź!
        • Gość: syfon Re: Nie wierze! IP: *.atol.com.pl 09.02.06, 00:51
          Do wyborów władze Opola i tak nie zdobędą złotówki na amfiteatr i można mieć
          nadzieję, że nowowybrany prezydent odrzuci projekt, który wygrał, ogłosi nowy
          przetarg i zaprosi Sawkę do ponownego startu.
          Z takim multimedialnym, interaktywnym muzeum, będącym ostatnim słowem
          nowoczesnej techniki, Opole mogłoby stać się atrakcją na skalę europejską.
          Muzeum, jakich wiele będą zwiedzać tylko wycieczki szkolne z okolicy.
          Zgadzam się - trudno uwierzyć w tak bezdenną głupotę i grzech zaniechania!!!
    • Gość: plastyk Re: Światowo nie u nas IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.02.06, 02:38
      Pietrucha, i cala ta banda prezydencka powinna zaczac czytac prase, bo na
      szkoly to dla nich jest za pozno. Boze, co za brak elementarnej wiedzy i
      wyczucia. Do obory, precz !!!
    • Gość: PapaSmerf Re: Światowo nie u nas IP: 213.17.241.* 09.02.06, 07:22
      Aż dziw bieże, że miasto Opole ogłasza przetarg na wystruj muzeum piosenki -
      tzn. pomieszczeń w przypadku gdzy ich nie ma. Cykl budowy trwa ok. 2 lat.
      Cokolwiek teraz zaprojektujemy (za kasę) jak przyjedzie do realizacji to trzeba
      będzie dopłacić za uaktualnienie. Czy nikt nie myśłi , albo się na tym nie
      znają??????
      • Gość: jedi Re: Światowo nie u nas IP: *.chello.pl 09.02.06, 08:03
        Pani Doroto prosze przeczytać ubigłoroczne NTo(tak gdzieś z grudnia). Problem
        nie jest wyautowaniu Sawki, ale w wraunkach przetargu, które potrafił spełnić
        tylko pan Mikulski. Nto pisała kilkakrotnie, a pies z kulawą noga (czytaj
        odpowiednie slużby) się tym nie zainteresowały. To Opole
        właśnie.............
        • mx4 Światowo to właśnie jest u nas 09.02.06, 08:16
          Ale to wszystko Nasi Włodarze Kochani robią na naszą chwałę i dla naszego
          dobra. A TEN Sawka ? Kto to w ogóle jest, skoro nawet sam Pan Arkadiusz
          wiceprezydent Karbowiak go nie zna ? No i mieszka w jakiejś dziczy skoro nawet
          nie słyszano tam o takim naszym rodzimym epokowym wynalazku jak zgłoszenie
          działalności gospodarczej i ustawie o zamówieniach publicznych, która rozsławia
          nasz kraj na całym świecie (podobno wzorują się na niej już nawet w Burkina
          Faso). A w takich tam jakichś USA, Zjednoczonych Emiratach Arabskich czy innej
          Japoni to jej jeszcze nie stosują ?
          No jeżeli nie, to Nasze Władze Kochane dobrze postąpiły w ogóle na list tego
          pana nie odpowiadając przez pół roku i odrzucając jego ofertę w przedbiegach. I
          niech się cieszy, że faks mu wysłali (narażając nas na koszty).
    • Gość: Olka Re: Światowo nie u nas IP: 217.173.192.* 09.02.06, 08:19
      Pan Zembaczyński to jakaś fatalna pomyłka, blokuje wszystko co można w Opolu
      wybudować, każdą większą inwestycję. Ciekawe dlaczego. Przy nim miasto stoi w
      miejscu, a przecież powinno się rozwijać. Przyznaję że nic z tego nie
      rozumiem...
      • Gość: ex-opolanin Re: Światowo nie u nas IP: 194.72.105.* 09.02.06, 17:33
        dobrze, że Howard Roark nie startowal w tym przetargu.
    • Gość: olo Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 08:26
      Zawsze starałem się patrzeć na potkniecia ratuszowców obiektywnie, bo często
      wszyscy jadą po nich za byle co, a przecież nikt nie jest idealny. Jednak ta
      sprawa przechodzi moje pojęcie i wstydzę się że mieszkam w Opolu.
      Jeśli artysta tego formatu wychodzi z własnej inicjatywy z propozycją to po co
      organizować przetarg?? Panowie moze to się da jeszcze odkręcieć? Przynajmniej
      spróbujcie, przecież niejeden przetarg już unieważniono. Muzeum nie byłoby
      porastającą mchem miejscem ale autentyczną atrakcją przyciągającą gości z całej
      Polski nie tylko tereścią ale i awandardową formą ekspozycji.
      • Gość: Nic sie nie da Re: Światowo nie u nas IP: *.chello.pl 09.02.06, 09:27
        Nic sie nie da odkrecic, bo przetarg juz sie odbyl a za projekt zaplacono. Cala
        sprawa nadaje sie pewnie do prokuratury bo jak donosila nto przetarg jeszcze
        przed przetargiem mial ustalonego zwyciezce:) Zreszta caly ten amfiteatr to
        chyba wielka hucpa!! Koszt 90 mln zloty, przeszlo 1 mln na same projekty a na
        razie wielkie g... bo nie ma pieniedzy. A na projektach zarabiaja wszyscy
        znajomi ... (prosze sobie wstawic)!! Wiec swiatowiec Sawka chyba sie nadal nie
        orientuje w (o)polskich realiach ...
    • Gość: elzbieta Re: Światowo nie u nas IP: 217.173.192.* 09.02.06, 08:27
      Urzędnicy -ignoranci...powinni was wywalić na zbity pysk z pracy...pytanie
      tylko kto? jeśli sam Zembczyński to ignorant....
    • Gość: xyz Re: Światowo nie u nas IP: 217.173.192.* 09.02.06, 08:28
      Jak o tym czytam to mi się scyzoryk otwiera...głupota urzędasów nie zna
      granic...
    • Gość: bbb Skandal!!! IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 09.02.06, 08:28
      Nasze miejskie władze są sparaliżowane. Ich strach o zaniedbania formalne
      doprowadza miasto do wymiernych strat! Nie uwierzę, że nie można było
      zareagować na ofertę artysy, i znaleźć sposób na poinformowanie takiej
      światowej sławy jakie są formalności przy przetargach!
      • Gość: Lary Flynt Re: Skandal!!! IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 08:35
        j.w.
        • Gość: wiking Re: Skandal!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:23
          Karbowiak! Wyjedź do Katowic ignorancie! Po 4 latach twoich rządów w Katowicach
          mieszkańcy woj.śląskiego sami poproszą o przyłączenie do Opolszczyzny!
          Panowie Rokita i Tusk! Jak długo jeszcze będziecie tolerowali w PO to zero
          prezydenckie w Opolu (RZ). Przecież on ośmiesza waszą partię!
    • Gość: student Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:23
      Moi drodzy, to co stało się taraz z pracą pana Sawki to jeszcze nic w porównaniu
      z tym co spotkało OPOLSKI AMFITEATR, kiedy to zamiast ogólnopolskiego konkursu
      architektonicznego został ogłoszony "opolski" przetarg (pod wcześniej wybranego
      wykonawcę). Teraz zamiast nowoczesnego i przemyślanego amfiteatru - sami
      zobaczycie - będziemy mieli ogromny moloch na wyspie. Przecież tam odbywa się
      Festiwal Polskiej Piosenki, a nie Opolskiej - to jest różnica. Więc Ratusz
      wybrał odpowiedni projekt do odpowiedniego obiektu. Będzie "pięknie" i
      zaściankowo - po opolsku.
      • Gość: krajan Re: Światowo nie u nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:32
        A wiecie co jest najgorsze? Że w tym roku wybiorą Zombka i jego niewątpliwie profesjonalnych przybocznych na drugą kadencję. Bo to miasto jest tak rozlazłe, tak rozmemłane i śnięte, że tutaj nikomu rozsądnemu nie chce się powalczyć o urząd prezydenta. No bo jakie nazwiska krążą na mieście? Jakieś Smagały, Drewniaki, itp. Ludzie? Gdzie są do cholery menedżerowie w średnik wieku, pokroju Dutkiewicza z Wrocławia? Dawno stąd wyjechali... Zostali narodowo-konserwatywni historycy, którzy prędzej tu ściągnął szczątki jakiegoś zaginionego Piasta, niż żywego inwestora. Opole, Opole, moje ty biedne miasto. Wkrótce powiatowe...
        • Gość: Ujek Grzegorz Re: Światowo nie u nas IP: *.chello.pl 09.02.06, 09:36
          moze PiS przedstawi jakiegos ciekawego kontrkandydata dla zembaczynskiego?
          zeby wybor jakis byl.
          • Gość: doda Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:38
            Panie Grzegorzu
            Dramat naszych tzw. elit politycznych polega na tym, ze zadna z opcji nie jest w
            stanie sprostać tak skomplikowanemu zadaniu jak kierowanie miastem
            (pseudo)wojewodzkim. Bo kto w PiSie jest zdolny do konstruktywnego tworzenia
            czegokolwiek dla dobra regionu i jego mieszkancow? Pan Semak, który
            sprzeniewierzył grubą kasę będąc dyrektorem w UW? PiS nie ma kompletnie zadnego
            zaplecza i otacza się miernotami... Co widać.
            W sprawie Sawki zachowaliby sie identycznie, będąc na miejscu Hamulcowych!
            Już "na mieście" słychać głosy, ze przydałby sie taki Pogan. Po chociaż brał
            łapówy, to miasto "szło do przodu". Nie podzielam tego typu opinii, lecz o czymś
            one świadczą. A Ratusz jaki jest, każdy widzi. Jak w noworocznej szopce Górniaka
            w NTO - "czysty" ale śpiący.
            Panie Zembaczyński, najwyższa pora na pobudkę! Bo "czerwoni" nadejdą... a pan
            obudzi się z "ręką w nocniku".
    • Gość: Road59 Re: Światowo nie u nas IP: *.ipt.aol.com 09.02.06, 09:39
      Tragiczna satyra³ - najlepszy pszyklad Polskiej gospodarnosci i swiatopogladu
      urzednikow i politykow lokalnych,jak w bajce za siedmioma gorami, za siedmioma
      rzekami lezy Opole, taka dziura w ktorej juz psy dup... szczekaja - cala Europa
      sie smieje a mi sie serce kraje bo z tej dziury pochodze i wsrod znajomych
      ciagle musze wysluchiwac... slyszales co w tym twoim Opolu ..... - szkoda
      slow!!!
    • Gość: X Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:37
      LUDZIE, A SKĄD NIBY KARBOWIAK MIAŁ SŁYSZEĆ O SAWCE? PRZECIEŻ ON NIE WYWODZI SIĘ
      Z JAKIEJŚ FALANGI CZY ONR, A NA KURSIE W STRAŻY MIEJSKIEJ TEGO NIE MÓWILI. NO
      ALE TRZEBA PRZYZNAĆ, ŻE JEST ,,DOBRZE'' WYCHOWANY - LIST BY WYSŁAŁ.
      • Gość: ciekawski Re: Światowo nie u nas IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.06, 11:43
        Zastanawiam sie jaki jest mechanizm awansowania kutafonów na wysokie i dobrze
        opłacane stanowiska?
        Co musi zrobić nie-kutafon żeby awansować?
        • Gość: Gringo77 Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:05
          Dość już dyletanctwa włodarzy z ratusza! Może jakiś heppening zrobimy?
          Pozbierajmy stare, zuzyte klocki hamulcowe i wręczmy je prezydentowi! A potem
          Ricardo zrobi Muzeum Klocków Hamulcowych w Opolu. I do tego proponuję Aleję
          Klocków Hamulcowych (jestem murarzem z zamiłowania, więc je wmuruję z friko).
          Jeśli rzecz jasna Wydziałą Architektury wyrazi zgodę.
          Przy opkazji można pozyskać sponsora! Producenta klocków rzecz jasna. Jest parę
          firm w tej branży. Może fabrykę klocków tu otworzą? Wydział Promocji Urzędu
          Miasta do roboty. To będzie pierwsza poważna inwestycja w tym mieście.
          P.S.
          Jak ci od klocków nie wypalą, to jest szansa na producentów tarcz hamulcowych.
          • Gość: Ciekawek Re: Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:12
            A co na to sławna i zapracowana Fundacja Stolicy Polskiej Piosenki?!?!?!?
            • Gość: papa Re: Propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:16
              A może Sawka pomaluje nam autobusy miejskie w ramach zadośćuczynienia?
              Oczywiście za darmo, bo on bogaty - z Ameryki! Na pewno będzie bardzo
              zadowolony. Urzędnicy, do faksów! Wysyłajcie ofertę. Za darmo znaczy bez
              przetargów. Czysta sprawa.
    • Gość: Halibut Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:24
      Panie prezydencie. Czy pan czyta to forum. To vox populi! Nasz głos.
      Boże, ja na pana głosowałem. NIech pan wraca do Stronnictwa Demokratycznego. Tam
      pana miejsce. Położył pan bank a teraz kładzie pan miasto. I wstyd przynosi jego
      mieszkańcom!
    • Gość: Maurycu Kowolik Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 12:57
      OPOLE to wiochata prowincja niestety!
      • mx4 Re: Światowo nie u nas 09.02.06, 13:05
        Ludzie ! Opamiętajcie się ! Ratuszowe ma rację ! Po co nam ten tam Sawka ? Żeby
        kiedyś w podręcznikach i encyklopediach nas palcem wytykali w stylu np. "dzieła
        Sawki można spotkać w Nowym Jorku, Abu Dżabi i Opolu". Po co nam to ? Same
        kłopoty. Nie daj Boże turyści jeszcze by przyjechali ! I obojętnie czy Sawka
        zaprojektował by muzeum, czy podpiersie prezydenta.
        • Gość: Belze Bubek Precz z Sawką! Niech żyje Baba! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 13:21
          Precz z Sawką, panie. Mamy BABE NA BYKU (turze czy czyms podobnie
          kopytno-rogatym) panie, i ona nam wystarczy! Jest piękna, wzniosła,
          majestatyczna. I kwiatki można przy niej złożyć. I pośpiewać. I sztandarem czy
          horągwią pomachać. A buhomazy pana Sawki? Na co nam one, po co... same kłopoty
          panie będą.
          A że on słynny, ten Sawka. Ale gdzie tam. W jakimś Jorku Nowym czy Tokjo. A
          gdzie to jest, panie. Nawet tam nie byłem. Oni na pewno tam Baby jak my nie
          mają. Miejmy więc honor i nie ścigajmy się z prowincjuszami z tego Jorku czy jak
          mu tam, panie. a co on, ten Sawka panie, robi w tym Jorku czy Tokio. Na pewno
          ona tam za kare, bo u nas to by baby takiej nie umiał zaprojektować. Bubek
          jeden, panie.
    • Gość: olo Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 15:13
      proponuje zaczac forumowe odliczanie do wyborow samorzadowych,
      juz niedlugo pozegnamy pana Z. i jego zastepcow,

• Gość: ZWM Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 15:44
        W porządku, ale kto po Zembatym? PiS? Już się boję!
        Z deszczu pod rynnę?

Chociaż może tyle siary nie narobią co Zembaci, bo z tym Sawką to wtopa straszna.
      • Gość: behemot Re: Światowo nie u nas IP: 217.153.196.* 09.02.06, 15:56
        Ale sie raban narobił.Sawka z Zabrza jest wielka.Musztardą po obiedzie mi to
        wszystko zalatuje, a dodatkowo spowite jest nimbem tajemniczości.Sprawa jest
        sprzed kilku dobrych miesięcy, aż dziw bierze, że już po pierwszym liście twórcy
        - mistrza do prezydenta, GW nie napisała, iż wielki i uznany instalator zamierza
        w Opolu pozostawić swoje dzieło.Nie napisała nawet jaki to tuz stanął z Nowego
        Jorku w szranki turnieju w Opolu.Nawet przy ogłaszaniu werdyktu nie napisano,
        kogo projekt odrzucono.Nawet TV zawiodła, zachowując milczenie.A o wszystkim
        wiedzieli koledzy ze studiów,Państwo Szczepańscy, twórcy ziguratu Przemienienia
        Pańskiego na ZWM-ie.I oni też kumplowi ze studiów nie pomogli wyjaśniając
        niuanse polskiej rzeczywistości przetargowo - konkursowej, a sami, jak mnie
        pamięć nie myli, brali udział w konkursie na projekt amfiteatru.Też mogli dać
        cynk Wolandowi, że Ennio Moricone instalacji i aranżacji, chce w Opolu ślad swój
        zostawić. Nawet MTO nic nie podała.Przynajmniej by się Karbowiak dowiedział kto
        zacz Jan Sawka z Zabrza i edukacyjna rola mediów się spełniła.A tak
        cisza....nawet Czyczyłło nie puścił rysuneczku.A dziś pękła bomba wyszła para
        sto diabełków koło cara...Dziwne to jakieś, nie wydaje się wam?
        • Gość: gapa Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:56
          Behemocie, lepiej pozno niz wcale. Wiekszosc nieprawidlowosci wyplywa po jakims
          czasie
          • Gość: katon Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:25
            Pan prezydent ma przecie doradców od kultury panią Michniewicz kobitę która
            nigdy w kulturze nic nie zrobiła SKANDAL ... ale ztej samej partii
            kompromitacja no i oczywiście menago Karbowy magister elegancji i erudycji dno

prawica okryła sie wstydem za taką działalnosc!
            • Gość: Basket Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:42
              Z p. Michniewicz to troche przesadziles. Bardzo kompetentna osoba. Reszta to dno
              - jak najbardziej. Ale czego wymagać od zawodowego partyjniaka (Zembacz),
              kiepskiego marketingowca z ViP Caru (Jasio) czy reszty Ciepłych Misiów,
              pseudonaukowców, historyków i nauczycieli po wieczorówkach? Menedżerki
              profesjonalnej się po niej spodziewasz?
              Żeby wiedzieli kim jest Sawka?
              • Gość: weber Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:24
                Jakie ta pani posiada kompetencje podaj kierunek ukonczonych studiów
                tzw.kierunkowych związanych z zarzadaniem w kulturze a moze ta pani była
                animatorem zycia kulturano -oświatowego!Wiem, że kiedyś pokazanoją na
                fotografii w NTO jak "robi " za sierotke Marysię i losuje karki
                konkursowe ..ale to chyba na szfa kultury w mieście woj. to trochę za mało!

Zobacz jak w miastach podobnych do Opola buduję się politykę kulturalną!
                w minionym roku chyba w tym wydziale wymyslono koncepcję marketingową
                reklamujaca miasto gorylami szkoda bo mozna było ich nazwać Leszek,Staszk i
                Remigiusz....
    • Gość: Chuck Norris Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:39
      W Opolu gorzej być nie może.Miernota Zembaczyński otoczył się jeszcze gorszymi
      miernotami. No bo cóż można powiedzieć o zastępcach prezydenta bojących się
      podjąć jakąkolwiek decyzję.W ratuszu funkcjonuje zasada, mierny ale
      wierny.A,tak na marginesie, ciekaw jestem kiedy i w jaki sposób wynagrodzi
      Karbowiaka za ten SKANDAL! Panie Zembaczyński-czy dalej Pan twierdzi, że
      największym Pana sukcesem jest dobor odpowiednich ludzi? Jeżeli tak to winszuję
      dobrego samopozcucia.A tak na koniec do miszkańców Opola-kto ostatni zgasi światło?
      • Gość: Basket Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:44
        Zembaczynski zgasi ostatni. Jesli się w porę obudzi!!!!!!!
      • Gość: olo Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 17:52
        ja osobiscie, zastanawiajac sie nad dzialalnoscia pana Karbowiaka przez jego
        kadencje przypominam sobie 4 zdarzenia:
        1) zakaz wypowiadania sie za jakies artykuly,
        2) wypowiedz o "buraku i guziku" na jednej z sesji miasta,
        3) wypowiedz o lodowisku, i kogo na co stac,
        4) i teraz mamy historie z Sawka,

z tego co pamietam, to p. K. jest on inwestycji..................(i chyba
        jeszcze od oswiaty)
        • Gość: mam dość Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 21:18
          Gość portalu: olo napisał(a):

> ja osobiscie, zastanawiajac sie nad dzialalnoscia pana Karbowiaka przez jego
          > kadencje przypominam sobie 4 zdarzenia:
          > 1) zakaz wypowiadania sie za jakies artykuly,
          > 2) wypowiedz o "buraku i guziku" na jednej z sesji miasta,
          > 3) wypowiedz o lodowisku, i kogo na co stac,
          > 4) i teraz mamy historie z Sawka,
          >
          > z tego co pamietam, to p. K. jest on inwestycji..................(i chyba
          > jeszcze od oswiaty)
          Pan K. jest od inwestycji, oświaty i (sic!) KULTURY !
          • Gość: x Re: Światowo nie u nas IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.06, 23:44
            Dziś widzimy dokładnie jaki jest poziom Karbowego, góść odpowiedzialny za
            inwestycje, kulturę i oświatę. To teraz proszę sobie wyobraźić jakimi kieruje
            się kryteriami przy podejmowaniu decyzji. Czy człowiek choć troche rozgarnięty
            nie sięgnąłby do po informację do encyklopedi lub internetu jeśli czegoś nie
            wie?. Można jeszcze spytać podwładnych ale tu to szkoda zachodu. W takim razie
            zapytam jakimi to osiągnięciami w swojej karierze zabłysnął Karbowy, zawiadując
            takimi obszarami w mieście, które wymagają wiedzy zdecydowanie powyżej kursu
            obróbki skrawania.
    • Gość: Mieszko 10 Re: Światowo nie u nas IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 09.02.06, 17:59
      jakze tytuł nietrafiony

chyba swiatowo u nas bo normalnie, czytaj bez przekretow i układzików
      • Gość: kurski Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 20:29
        Kochani pan Prezydent i jego świta twierdzi ze o ich pracy negatywnie
        wypowiadaja się komuchy BZDURA TO ICH TANIA DEMAGOGIA ludzie prawicy maja dosć
        tych nieudaczników z PO....
        • Gość: Maxim Kurski, ściślej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 23:48
          Czy PiS zaliczasz do prawicy, bo ja prawicowiec się nie zgadzam. Tym
          bolszewikom w habitach należy się kop w dupę!
          • Gość: weber Re: Kurski, ściślej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:33
            Twoja mowa cie zdradza czerwony buraku!
    • Gość: angielska polka Re: Światowo nie u nas IP: 195.70.71.* 09.02.06, 18:39
      jestem obecnie w uk i wiem jakie mozliwosci maja ludzie z zachodu, wiec nie
      rozumiem jak RATUSZ mogl zrobic cos tak oburzajacego. nie twierdze, ze panowie
      mikulscy zrobia to gorzej, ale dlaczego nie mozna bylo dac szansy czlowiekowi,
      ktory ma naprawde bardzo duze mozliwosci...
      • Gość: A Re: Światowo nie u nas IP: 217.153.196.* 09.02.06, 20:31
        Niestety miernoty pokroju Karbowiaka znów wybiorą Karbowiaków, bo miernot jest
        najwiecej - szczególnie w OPolu
        • Gość: pylon Re: Światowo nie u nas IP: *.uni.opole.pl 09.02.06, 23:40
          Rozkład miernot i osób wybitnych w Opolu jest rozkładem normalnym, czyli takim,
          jak wszędzie. Wybitni, aktywni czy ludzie sukcesu nie pchają sie do polityki,
          mają satysfakcję z tego, co robią. Polityk, nawet miernota, jesli zaprosi do
          wspólpracy osoby kompetentne, to może nawet osiagnąć sukces. Jesli zaś kieruje
          się kumoterstwem, bądź wdzięcznością za roznoszenie ulotek w kampanii wyborczej,
          to klapa jest nieunikniona.
          Dobrze, że GW ujawniła odrzucenie oferty Sawki. Można przecież spisać na straty
          te 85 tys. za projekt, skoro lekką rączka władze zrezygnowały z 14 mln dotacji
          UE na wiadukt na Struga.
          Trzeba ogłosić konkurs, a nie przetarg, zaprosić Sawkę i mamy szansę mieć muzeum
          wyposazone w hightech z Japonii. Bedzie jedynym takim w Polsce i z tego, co
          mówił Sawka w Europie. W dodatku aparatura miała być za friko.
          Może trzeba w tej sprawie napisać petycję i zebrać kilkadziesiąt tysięcy
          podpisów. Z pomocą GW dałibyśmy radę.
          • Gość: Realista Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 23:44
            POPIERAM! Tylko czy motłoch wszelaki też poprze?? Oto jest pytanie! Motłochowi
            brak jaj - podobnie jak ratuszowym! A tu trzeba mieć jaja!
            • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 08:50
              Przypominam, że jest po przetargu i za projekt już ZAPŁACONO !
              Czyli już po wszystkim.
              I bardzo dobrze. Nasi Włodarze Kochani dla naszego dobra chcą za wszelką cenę
              uchronić naszą strefę powszechnej szczęśliwości i dobrobytu przed zgubnym
              wpływem kultury rodem ze zgniłego moralnie zachodu.
              • Gość: Road59 Re: Światowo nie u nas IP: *.ipt.aol.com 10.02.06, 11:04
                no a za rok dowiemy sie od GW kto i ile dostal w lape, albo jakies cieple
                stanowisko, dlaczego ten przetarg tak a nie inaczej sie odbyl - albo o Opolu
                juz nikt nie bedzie zadnej zmianki czytal bo kogo to bedzie interesowalo co sie
                na prowincji dzieje.
              • Gość: pylon Re: Światowo nie u nas IP: *.atol.com.pl 10.02.06, 11:42
                Mx nie rób popeliny! Czy to byłby pierwszy projekt, za który zapłacono i nie
                doczekał sie realizacji?
                Piszmy petycję o rozpisanie konkursu, zebysmy mieli super atrakcję w Opolu.
                • Gość: fr U nas po wiochowemu IP: 217.153.196.* 10.02.06, 12:14
                  Wstyd
    • Gość: Rorschach Re: Światowo nie u nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 13:58
      Ja powiem tak - jeżeli Pan Sawka jest świetnym artystą (a z artykułu wynika, że
      jest), a nie załączył takich podstawowych, wymaganych przez prawo dokumentów,
      jak wpis do ewidencji działaności gospodarczej czy polisa ubezpieczeniowa, to
      okazał się osobą niepoważną, a co najmniej nieprofesjonalną. Skoro sam
      mieszkając w innych karajach nie zna się na przepisach (bo nie musi), to mógł
      ustanowić pełnomocnika lub choćby zasięgnąć porady kogoś, kto kiedykowliek
      startował w jakimkolwiek przetargu w Polsce. Nie rozumiem, skąd ta afera,
      przecież urząd postąpił zgodnie z prawem. Afera byłaby wtedy, gdyby artysta
      wygrał przetarg, pomimo niespełnienia wymogów ustawowych, tylko dlatego, że
      jego koncepcja "oczarowała" prezydenta. To przecież oczywiste.
      • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 14:04
        Gdyby zgłosił się Leonardo da Vinci i Michał Anioł, to by też im odmówiono z
        powodu uchybień formalnych.
      • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 14:11
        Oczywiście Rorschach ma rację. Urząd jest z urzędniczego punktu widzenia
        całkowicie w porządku. Nic się nie stało.
        • Gość: Rorschach Re: Światowo nie u nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:36
          Nie z urzędniczego, tylko z prawnego punktu widzenia. Nie mam nic wspólnego z
          Ratuszem, jestem natomiast prawnikiem. Jeżeli komuś nie podoba się ustawa -
          Prawo zamówień publicznych, to niech zgłosi postulat do ustawodawcy, żeby
          wprowadzić takie zapisy, że np. wymogów ustawy nie trzeba stosować do artystów
          rangi światowej. I sprawa załatwiona. Czekam na propozycje definicji "artysty
          rangi światowej".
          • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 14:39
            A co by się stało gdyby urząd zamiast przetergu rozpisał konkurs ?
            • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 14:54
              P.S. Niech Pan prawnik przeczyta dzisiejszy artykuł w GW "dziwny przetarg na
              muzeum piosenki"
    • Gość: Rorschach Re: Światowo nie u nas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.06, 14:16
      Ja powiem tak - jeżeli Pan Sawka jest świetnym artystą (a z artykułu wynika, że
      jest), a nie załączył takich podstawowych, wymaganych przez prawo dokumentów,
      jak wpis do ewidencji działaności gospodarczej czy polisa ubezpieczeniowa, to
      okazał się osobą niepoważną, a co najmniej nieprofesjonalną. Skoro sam
      mieszkając w innych karajach nie zna się na przepisach (bo nie musi), to mógł
      ustanowić pełnomocnika lub choćby zasięgnąć porady kogoś, kto kiedykowliek
      startował w jakimkolwiek przetargu w Polsce. Nie rozumiem, skąd ta afera,
      przecież urząd postąpił zgodnie z prawem. Afera byłaby wtedy, gdyby artysta
      wygrał przetarg, pomimo niespełnienia wymogów ustawowych, tylko dlatego, że
      jego koncepcja "oczarowała" prezydenta. To przecież oczywiste.
      • mx4 Re: Światowo nie u nas 10.02.06, 14:31

Oczywiście Rorschach ma rację. Urząd jest z urzędniczego punktu widzenia
        całkowicie w porządku. Nic się nie stało.

• Gość: do Rosrascha Re: Światowo nie u nas IP: 62.233.176.* 10.02.06, 15:14
          Tak, ale przeciez przez tyle miesiecy ratuszowe lenie mogly poinfoprmowac artyste, ze trzeba jeszcze
          spelnic jakis tam wymog formalny. A swoja droga, dlaczego az trzeba miec wlasna firme (wpis do
          rejstru dzoalalnosci) zeby moc wystartowac w takim przetragu. czy artysta zatrudniony w szkole albo
          np. w redakcji nie ma prawa starac sie blsynac??? I na co miala byc ta polisa? Co trzeba nia bylo
          ubezpieczac? Te pare swistwko papiertu????? Gdyby dzis mial powstawac Wawel, to by nie powstal. A
          tragdeia na Slaska bedzie teraz fantastycznym pretekstem, usprawiedliwieniem i bodzcem dla wszelkiej
          masci kontrolerow i tych, ktoryz lubia byc niewolnikami. Co za parszywe niewolnicze czasy!
          • Gość: Mandaryna Re: Światowo nie u nas IP: *.uni.opole.pl 10.02.06, 17:41
            Gość portalu: do Rosrascha napisał(a):
            Tak, ale przeciez przez tyle miesiecy ratuszowe lenie mogly poinfoprmowac artys
            > te, ze trzeba jeszcze
            > spelnic jakis tam wymog formalny.

Przecież ratuszowi nie są od rozwiazywania problemów, tylko trzymania się
            przepisów. A przepisy nic nie mówia, że ratuszowy ma się wykazywac jakakolwiek
            inicjatywą czy być skutecznym. Byle w papierach sie zgadzało. A oczekiwanie, że
            bedą potrafić godzić przestrzeganie przepisów z kreatywnością i skutecznym
            działaniem w przypadku tej ekipy jest naiwnością.

Warto tu przytoczyć kodeks etyki, który widać Karbowiaka nie obowiązuje:
            z art.3
            Urzędnik prowadzi z zaangażowaniem powierzone sprawy w sposób rozważny, ale
            także zdecydowany, skuteczny i staranny. Jest kreatywny i aktywny w
            podejmowanych działaniach.
            z art. 10
            Jest twórczy w podejmowaniu zadań. Powierzone obowiązki realizuje sprawnie,
            aktywnie, z najlepsza wolą.
            z art 12
            Realizując własne zadania każdy pracownik urzędu w szczególności służy pomocą,
            udzielając wyczerpujących informacji.
            • Gość: Belze Bubek Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 03:55
              Może referendum zrobić????? Niechaj mieszkańcy naszego grodu zadecydują skoro
              urzędasy dupki i kutasy?
              • Gość: pylon Re: Światowo nie u nas IP: *.uni.opole.pl 12.02.06, 16:26
                Albo piszmy petycję i zbierzmy podpisy. To jest tańsze od refendum.
    • Gość: Mal Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 00:13
      Coś tu strasznie nie pasuje.
      Od składającego ofertę, który ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza
      terytorium RP, nie żąda się wpisów do polskich rejestrów ani też do ewidencji
      działalności gospodarczej, bo toż przecież bzdura. A zatem, nie może być to
      powodem odrzucenia oferty (prawnicy!!!). Z drugiej strony, dokumenty tego
      rodzaju, są to dokumenty mające na celu dopuszczenie do udziału w przetargu -
      i nie są częścią składową oferty. Przecież nikt nie oferuje swojego wpisu do
      ewidencji; następna bzdura.
      I jeszcze jedno, jeśli nie dopuszcza się do udziału w przetargu, nie wolno
      oferty otwierać i wykorzystywać. A skąd ta dyskusja o zawartości proponowanych
      rozwiązań, o cenie.
      Czy tak wyglądają przetargi w Opolu? To chyba są te standardy, o których ględzi
      zdziwiony rzecznik. Urzędnicy są od stosowania prawa, a nie od majstrowania
      przy nim.
      • Gość: Mal Re: Światowo nie u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:33

Coś tu strasznie nie pasuje.
        Od składającego ofertę, który ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza
        terytorium RP, nie żąda się wpisów do polskich rejestrów ani też do ewidencji
        działalności gospodarczej, bo toż przecież bzdura. A zatem, nie może być to
        powodem odrzucenia oferty (prawnicy!!!). Z drugiej strony, dokumenty tego
        rodzaju, są to dokumenty mające na celu dopuszczenie do udziału w przetargu -
        i nie są częścią składową oferty. Przecież nikt nie oferuje swojego wpisu do
        ewidencji; następna bzdura.
        I jeszcze jedno, jeśli nie dopuszcza się do udziału w przetargu, nie wolno
        oferty otwierać i wykorzystywać. A skąd ta dyskusja o zawartości proponowanych
        rozwiązań, o cenie.
        Czy tak wyglądają przetargi w Opolu? To chyba są te standardy, o których ględzi
        zdziwiony rzecznik. Urzędnicy są od stosowania prawa, a nie od majstrowania
        przy nim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka