s.d.o 01.07.06, 20:28 Witam Wraz z przyjaciółmi organizujemy 1 miesięczny wyjazd do Mongolii. Wyjazd - 1 tydzień sierpnia, powrót - 1 tydzień września. Są jeszcze miejsca. Moje gg: 2438834 Pozdrawiam SDO Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mar Re: Wyprawa --> Mongolia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 01.07.06, 23:43 ile planujecie wydac na jadna osobe? Odpowiedz Link Zgłoś
s.d.o Re: Wyprawa --> Mongolia 02.07.06, 14:09 Temat kosztów jest otwarty. Chcemy kupić używany samochód(lub dwa).następniekoszty paliwa. pobyt i powrót tą samą drogą (ewentualny powrót samolotem). Paliwo w Rosji jest wyjątkowo tanie (ok1zł zalitr), niejest to więc duży koszt. Jeżeli w każdym woziebędzie min 3 osoby toprzejazd będzie dwókrotnie tańszy niż koleją transsyberyjską i, corównie ważne, szybszy. Ludzie którzy odbywali już taką podróż twierdzili żeda się trasęprzejechać w 4,5 dnia. Trasa liczy 6700 km od granicy Polski do Mongolii. Kolej transsyberyjska to 5 dni + dojazd do Moskwy. Nie wolno zapominać że kupienie biletu na tą trasę to niezłe osiągnięcie, bo należy to robić z wyprzedzeniem i najlepiej na terenie federacji. Dla innostanców za granicą bilet jest o wiele droższy. trzeba więc liczyć auto na 3 (potem się jessprzeda więc częściowo się zwróci) - koszt niewiadomy Paliwo - ok 350 zł na osobę Pobyt - ???? (Mongolia jest relatywnie tania, ale potrafi powalić na kolana niektórymi cenami dla turystów. Niemniej wszyscy twierdzą że da się tam przeżyć za niewielkie pieniądze) Mamy znajomego Mongoła na miejscu, więc jest to duże ułatwienie. SDO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gros Re: Wyprawa --> Mongolia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 03.07.06, 17:26 Witam! Fajna sprawa. Ale do takiej wyprawy to trzeba być dobrze przygotowanym. Cena benzyny w Rosji jest bliska 2zł a przejazd 6500km w 4,5 dnia to dopiero nierealna sprawa. Jak z wizami? Autko żeby przejechało taką trasę po bezdrożach, też musi być być sprawne. Jedna awaria i 10 dni w jedną stronę. Nie można zakupić samochodu 2 dni przed wyjazdem, bo może się zepsuć na amen i koniec. Mam nadzieję że dacie jakoś radę jeszcze się przygotować, lecz czasu bardzo mało. Gdybym się dowiedział o Waszej wyprawie z miesiąc wcześniej, może bym się z Wami zabrał, lecz teraz to już zbyt mało czasu. POWODZENIA! Odpowiedz Link Zgłoś
s.d.o Re: Wyprawa --> Mongolia 04.07.06, 16:42 Masz słuszość. Cena paliwa rzeczywiście wynosi ok 2 zł - miałem przestarzałe informacje. 4,5 dnia to czas ekstremalny. kiedyś liczyłem się z min. 6 dniami, lecz osoby które już taką trasą jeździły zapewniają że jest to mozliwe. samochodu szukamy cały czas, więc do sierpnia coś znajdziemy. Jeżeli chodzi o stan dróg, to podobno jest on porównywalny jak w Polsce. Prawdziwe bezdroża czekać nas będą wdopiero w Mongolii. O wizę należy starać się już teraz. Własne jesteśmy w trakcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gros Re: Wyprawa --> Mongolia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.07.06, 19:24 Najlepiej kupcie jakieś Łady z instalacją gazową. Łatwo będzie sprzedać,naprawić i cena LPG w Rosji ok 0,50gr. Bardzo mi przykro że tak późno się dowiedziałem o Waszej wyprawie i nie będę mógł pojechać, bo zawsze było to moim marzeniem. Mam nadzieję że w przyszłym roku będę mógł skożystać z Waszych doświadczeń i wyruszyć podobnym szlakiem. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
s.d.o Re: Wyprawa --> Mongolia 05.07.06, 00:15 mam tutaj szczegóły www.kubik.pl/mongPOzdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
s.d.o Re: Wyprawa --> Mongolia 05.07.06, 00:16 Parę szczegółów www.kubik.pl/mongPozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
s.d.o Re: Wyprawa --> Mongolia 06.07.06, 22:16 Polecam lekturę www.jarekmic.republika.pl/relacja1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gros Re: Wyprawa --> Mongolia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.07.06, 20:55 Cze! Jak przygotowania? Jakie autka kupiliście? Kiedy wyjeżdżacie? Pozdro i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wyprawa --> Mongolia IP: *.citysat.com.pl / *.net81.citysat.com.pl 23.08.06, 23:03 wyruszyli i nawet dojechali. teraz gdzies sie bujają po stepach .napewno jeszcze o tym przeczytamy Odpowiedz Link Zgłoś