Gość: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 10:10 Wg Radnego Kowalskiego należy odbierać nawet tytuły. Najlepiej odebrać obywatelstwo polskie wszystkim którzyy żyli zaczasów PRL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ślązak Duch zatruty IP: 195.245.213.* 22.09.06, 12:15 Największe nieszczęście to "duch zatruty" Taki geniusz z Tatr jak radny, były Przewodniczący rady, Jan Ostrowski (nawet kandydat LPR na prezydenta)niczego nie rozumie. 24 lata temu K.Kowalski był 55 letnim niedoświadczonym człowieczkiem, który oczywiście nie wiedział co robi. Teraz dobrze robi bo sie stara o odznakę. Pojęcie o tym kiedy się dobrze robi u takich panów jak J. Ostrowski, P. Gudaniec, D. Smagała czy K. Kowalski jest wspólne. K.Kowalski dobrze robi gdy jest mu dobrze: 24 lata temu zakładał PRON-y, OKON-y ZLP-y bo było mu z tego powodu "DOBRZE" miał pieniądze był przyjmowany na salonach władzy itp.. itd..,...to że 7 tys wichrzycieli było internowanych w więzieniach; on nie siedział chyba że na trybunie 1 Majowej. Dzisiaj K.Kowalski starając się u swego kolegi stalinowca z KZT o odznakę zasłużony dla miasta, też Dobrze robi też będą splendory wręczenie, prezydent, sala papy Musioła kamery prasa fajny fotel. Pozostaje zapytać jak Marszałek; Czy chcemy żyć w sraczu. Ja nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Duch zatruty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:40 Niestety większość rajców miejskich najlepiej czuje sie właśnie w atmosferze wychodka. Najwyżej cenią sobie różnego rodzaju układy i układziki, dzięki którym mogą bezpiecznie unosić się na powierzchni życia publicznego, jak nie powiem co... Honor, poczucie przyzwoitości itp. to dla nich śmieszne relikty innej epoki, kompletna abstrakcja. Ważne są dla nich diety, a nie jakieś tam jakieś tam imponderabilia. Wolą się nikomu nie narażać, według zasady - żyj i daj żyć innym. Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek - to ich filozofia życiowa. Rok temu, na 25-lecie Sierpnia, honorowali na uroczystej sesji weteranów "Solidarności", a teraz, u progu 25-lecia stanu wojennego, honorują czołowego kolaboranta z tamtych czasów. G... na równi z pomarańczą! Oto rada miasta Opola, które ma ambicję być stolicą jednego z kilkunastu województw w niepodległej Polsce, w kilkanaście lat po upadku komuny i zrzuceniu przez kraj sowieckiego jarzma! Prowincjonalny wychodek, pełen małych ludzików, którym wydaje się, że robią wielką politykę. A w tej atmosferze wchodzi w życie kolejne pokolenie obywateli Rzeczypospolitej. Z jakimi wzorcami przed oczyma? Ryba psuje się od głowy. Nasze życie społeczne niestety też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Duch zatruty IP: *.wro-com.net 22.09.06, 20:40 przesada z tym sraczem, co z tego, że kolo był w PRON, wielu ludzi tam i niekoniecznie byli kolaborantami, komuchami, gnidami, kapusiami. Janusz wyskoczył z ostrym antykomunizmem, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Duch zatruty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 21:10 PRON, zwany ćwierć wieku temu pogardliwie PRON-ciem, był od początku do końca formacją kolaboracyjną, powołaną po to, by wspierać reżim stanu wojennego. Każdy kto, tak jak Kazimierz Kowalski, czynnie uczestniczył w zakładaniu tej formacji, zasługuje z definicji na miano kolaboranta. Nie obracałem się nigdy w tym nieciekawym środowisku, ale nie wykluczam teoretycznie możliwości, że ten czy inny aktywista PRON mógł być prywatnie dobrym sąsiadem czy kolegą w pracy. Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że jego postawa obywatelska była wysoce szkodliwa dla Polski. Faktu tego nie można nie brać pod uwagę przy nadawaniu odznaczeń czy tytułów honorowych. Ludzie o takiej przeszłości politycznej mogą być nazywani dobrymi pisarzami itp., jeżeli ktoś tak chce, ale nie można nazywać ich zasłużonymi obywatelami, bo ich postawa obywatelska absolutnie nie zasługuje na pochwałę. Honorując tego typu osoby, ubliża się wszystkim tym, którzy mieli odwagę sprzeciwiać się reżimowi komunistycznemu i gotowi byli za to płacić osobistymi ofiarami. Osobiście nie mam cienia wątpliwości co do tego, że rozmaitym opolskim sierotom po PRL-lu bardzo zależało na tym, by poprzez uhonorowanie dawnego PRONO-wca zadrwić sobie z opolskich weteranów "Solidarności" u progu 25. rocznicy stanu wojennego. Niestety udało im się tego dokonać za sprawą rozmaitych dupków ratuszowych, mających na względzie tylko swoje diety i kładących lagę na politycznej historii regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chude mleko Re: Duch zatruty - a miernoty wciaz u wladzy... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 22.09.06, 22:13 Czy nazwiesz tez "kolaborantem" (radku) pana Prof. Macieja Giertycha ojca Wielkiego Wspolczesnego Endeka i Nacjonalisty, obecnego wiecepremiera Giertycha Romana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Duch zatruty - a miernoty wciaz u wladzy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 22:32 Oczywiście, że również Macieja Giertycha nazwę kolaborantem z czasów "wojny polsko-jaruzelskiej". Cóż za pytanie?! Nacjonalistyczne poglądy Giertychów, dość dalekie zresztą od moich, nie mają tutaj nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 12:45 Brawo, Januszu Kowalski! Odebrać komuchom i ich sługusom wszystko co ukradli - od majątków, jak w przypadku Pogana czy Dolaty, aż po nienależne im tytuły, jak w przypadku literata K.K. i innych tego rodzaju kreatur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:25 kowalski januszu, jedyny tytul jaki moznaby tobie nadac to pierwszy pieniacz opola i nalezaloby go wyryc na wszystkich ulicach opola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:50 Dla takich jak Masakra nawet Rejtan byłby tylko pieniaczem (jak kiedyś dla Ponińskiego, o ile Masakra w ogóle wie, o kogo chodzi, w co wątpię)! Janusz Kowalski ma swoje wady, ale są momenty, gdy potrafi zachować się z godnością, na jaką nie stać wielu innych "rajców" opolskich. Nie cierpi na schorzenie, jakie stało się niestety udziałem większości tutejszych "rajców". Schorzeniem tym jest ślepota na wartości wyższego rzędu niż koryto i życiowa wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek p.s. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:56 I jeszcze jedno. Nie chciałem w tym roku głosować na Janusza Kowalskiego - - z różnych powodów, których nie ma potrzeby tutaj wymieniać. Po tym, jak zachował się wczorajszej sesji Rady Miasta, wiem jednak, że z całego składu obecnej rady jest on jedyną osobą, na którą mógłbym zagłosować bez obrzydzenia. Tak też zrobię - z ciężkim sercem, ale z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Britney Spears Kowalski IP: *.chello.pl 22.09.06, 14:42 Janusz K. !! Poniewaz ujawniales sie juz nie raz na forum to przypomne Ci, ze twoje IP jest powszechnie znane, wiec nie musisz pisac PEANOW na swoj temat na forum, bo nikt o zdrowych zmyslach sie na to nie nabierze. A tak nawiasem to szkado, ze w tych wyborach nie wystartujesz, bo nie zebral byc nawet 100 glosow . . . Zwiales jak szczur ze statku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kowalski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 14:57 Opolska Britney Spears próbuje bawić się w detektywa, usiłując demaskować gości na tym forum, ale widać słabo szkolona w tym zakresie, albo sprzętowo niedoinwestowana, bo coś słabo jej to wychodzi. Nie należę do wielbicieli radnego J. Kowalskiego, a tym bardzej nie jestem nim samym, ale będę na niego głosować, bo po wczorajszej sesji Rady Miasta widzę, że po prostu nie ma tu innego wyboru. Radny J. Kowalski to dla mnie najmniejsze zło na tle tego co obserwuję wśród miejscowych radnych. Nie jest to żaden orzeł, ale reszta to kompletne barachło, zwłaszcza w sensie moralnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamałyga Re: Kowalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:01 Popieram. Kowalski zachował się wzorowo. Reszta to zwykłe gnojki liżące dupy czerwonym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Radka Re: Kowalski IP: *.zwm.punkt.pl 22.09.06, 16:06 To Janusz K. ma już szansę na dwa głosy - twój i swój :-) Choć jak sam deklarował - odszedł był z polityki!!!!!!!!!!! Buuahahahahahahahahaha!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tymon S. Re: Kowalski IP: *.chello.pl 22.09.06, 16:57 Zgadzam sie, ze Kowalski w sensie moralnym to zero. Poobsadzal kumplami ratusz, 10 razy zmienil juz partie polityczna, ukradl pieniadze na piasek, wywiesli na lewo banery itd. Na dodatek klamie jak z nut. Zero totalne. Nie tylko moralne. Albo nawet "mniej niz zero" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Czy ktoś ma telefon do Gudańca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:58 Chce mu osobiście powiedzieć co o nim myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Radka Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.zwm.punkt.pl 22.09.06, 16:03 "Schorzeniem tym jest ślepota na wartości wyższego rzędu niż koryto i życiowa wygoda." O nie... na to Janusz K. absolutnie nigdy nie był ślepy Buhahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wit Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: 83.238.214.* 22.09.06, 15:02 Czytałem kilka książek Pana Kowalskiego, słuchałem wielu audycji, byłem na kilku spotkanich autorskich.Znam jego przeszłość z tą mniej chlubną włącznie. Uważam że zasłużył na honorowe obywatelstwo. Tzw całokształt wypada na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:22 A na zebraniach OKON-u i PRON-u też bywałeś? Albo na pochodzie pierwszomajowym w 1982 r., w stanie wojennym? To też liczysz literatowi K. na plus? Za książki można dać nagrodę literacką, za audycje - nagrodę radiową. Nadając honorowe obywatelstwo miasta, trzeba jednak brać pod uwagę także inne czynniki, a zwłaszcza postawę obywatelską kandydata. Ta ostatnia była jednak w przypadku lierata KOwalskiego mało chwalebna, a w stanie wojennym wręcz haniebna, i o tym nie wolno zapominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Trudno ulzyc obciazonym dziedzicznie w Opolu IP: *.qc.sympatico.ca 22.09.06, 17:17 W okresie "wojny Jaruskiej" kiedy wiekszosc dziennikarzy , pisarzy i caly swiat inteligencji opowiedzial sie po stronie ciemiezonych znalazly sie szuje , ktorym swinskie koryto pasowalo do garnituru , jednym z nich byl wspomniany Opolanin . Tworczosc jego tez ma nalecialosci i cuchnace pustki i niczym wyrozniajaca sie od licealisty , ktory de-facto nie ma splamionych rak i ma czyste sumienie , wiec bylaby to obraza dla tegoz licealisty . Krwia mozna zmyc wszystko .Krwi nie mozna zmyc niczym .....i to pozostalo na rekach wielu w opolskim swiatku literackim....politycznym....etc. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 15:16 Tylko co ten Kowalski-literat zrobil dla Górnego Slaska ????????!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 15:20 Dajcie mu lepiej jakis lwowski medal....... Pozatym: slonsko tradycja = dyskusja (podstawa demokracji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:20 Przecież Klub Związków Twórczych to była zwyczajna melina. Nawet nie wiedziałem ze coś takiego jeszcze istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 15:26 KZT to kółko wzajemnej adoracji, które potrafi skutecznie dbać o interesy swoich kolesiów. Postanowili uhonorować koleżkę na 80-urodziny i postawili na swoim, a że narobili miastu wstydu przed resztą kraju, to im wisi jak kilo kitu. Lumpeninteligenty zafajdane! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.cable.ubr02.uddi.blueyonder.co.uk 22.09.06, 16:07 Mam takie pytanie.Ponieważ nie ma mnie w Opolu od dłuższego czasu,a z relacji internetowych czytam jakieś niesamowite rzeczy , a to komuniście chcą stawiać pomniki , a to honorują osobę , która współpracowała z władzami stanu wojennego.Moje pytanie jest : Czy w Opolu w radzie miasta większość mają komuniści i dlaczego tak się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 17:47 nazwijmy to tak: naplywowa mafia z krawacikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Fajdać, zafajdany IP: *.pl 24.09.06, 16:13 to ulubione słowa Marszałka. Ten nie lubił, tfu, inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Fajdać, zafajdany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 16:50 Marszałek nie był żadnym wrogiem inteligencji. Przeciwnie - obóz piłsudczykowski był formacją wybitnie inteligencką. Słowa w rodzaju "fajdan", "zafajdany" itp. były używane przez Marszałka w odniesieniu do części ówczesnych elit politycznych, a zwłaszcza w odniesieniu do posłów (słynne określenie "fajdanitis poslinis"). A co do inteligencji jako grupy społecznej, to było to w czasach Marszałka środowisko zupełnie odmienne (ideowo i moralnie) od tego co reprezentują sobą kolesie z opolskiego Klubu Zwązków Tfu...rczych. Określając tych kolesiów mianem inteligencji ubliżałoby się pamięci prawdziwych inteligentów polskich z czasów II RP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: Fajdać, zafajdany IP: *.pl 24.09.06, 18:52 Pierniczysz! Marszałek był zwykłym grubianinem i jego język był prawie rynsztokowy/ POstać to zresztą złożona i nie dająca sięjednoznacznie ocenić. Przeczytaj sobie historyczny felieton dr. Dariusza Ratajczaka, w którym na Piłsudzkim nie zostawia suchej nitki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Fajdać, zafajdany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 20:25 Kto pierniczy, ten pierniczy... Jak na razie to zbliżasz się tutaj w kierunku grubiaństwa i języka rynsztokowego... ale mniejsza o to, bo nie należę do ludzi szczególnie obraźliwych. Dariusz Ratajczak nie jest dla mnie żadnym autorytem w sprawach dotyczących Piłsudskiego, ponieważ jest ideowo związany z tradycjami endeckimi, a jaki było stosunek endecji do Marszałka, to powszechnie wiadomo. Mówiąc najdelikatniej, był to stosunek wysoce tendencyjny. Radziłbym dla równowagi poczytać prace innych autorów, np. Wacława Jędrzejewicza. Poza tym rzetelnej wiedzy historycznej nie buduje się na felietonach, ale na poważniejszych publikacjach, których na szczęście w tym wypadku nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Fajdać, zafajdany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 20:27 Kto pierniczy, ten pierniczy... Jak na razie to sam zbliżasz się tutaj w kierunku grubiaństwa i języka rynsztokowego... ale mniejsza o to, bo nie należę do ludzi szczególnie obraźliwych. Dariusz Ratajczak nie jest dla mnie żadnym autorytem w sprawach dotyczących Piłsudskiego, ponieważ jest ideowo związany z tradycjami endeckimi, a jaki był stosunek endecji do Marszałka, to powszechnie wiadomo. Mówiąc najdelikatniej, był to stosunek wysoce tendencyjny. Radziłbym dla równowagi poczytać prace innych autorów, np. Wacława Jędrzejewicza. Poza tym rzetelnej wiedzy historycznej nie buduje się na felietonach, ale na poważniejszych publikacjach, których na szczęście w tym wypadku nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Re: Fajdać, zafajdany IP: 217.173.202.* 25.09.06, 08:14 To prawda, dr Ratajczak ma skrzywienie endeckie. Dlatego trzeba na to brać poprawkę. Ale niepotrzebnie wgłębiamy się w temat Marszałka jako taki. Mea culpa. Natomiast kwestia języka Marszałka chyba nie jest przedmiotem sporów pomiędzy historykami reprezentującymi różne tradycje historyczne? Tam z pewnością jest zgoda, z takim jednakże zastrzeżeniem, że historycy raczej nieszczególnie się tym tematem zajmują, bo w końcu język postaci historycznej nie stanowi o jego roli i miejscu w historii i z historycznej punktu widzenia ma znaczenie trzeciorzędne. Jeśli zaś chodzi o mój język, to może i jestem grubianin, tyle, że na tym forum nie dałem tego poznać. Z najgrubszej rury wali tutaj Behemot i jest celowy zabieg z jego strony. Czyni to jednak w tak artystyczny sposób, że trudno by porównać go do rynsztoka (w odróżnieniu od wpisów, które są usuwane przez admina). Oczywiście, że język używany przez konkretną osobę jest pewnym o niej świadectwem. Nie jedynym oczywiście. Dlatego może budzić ciekawość, szczególnie w przypadku osób, których nie znamy osobiście. Stąd zarówno język Marszałka, jak i język tajemniczego Behemota budzą zrozumiałe zainteresowanie. Moim językiem zajmować się nie warto, bo ani ze mnie persona, ani mój język nie jest tak interesujący jak język Behemota. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Fajdać, zafajdany - język grubiański raz jeszcze IP: *.pl 25.09.06, 11:58 "Ludzie, którzy lękają się mocnijeszych wyrażeń, są tchórzami, bo naga rzeczywistość ich przeraża, a tacy właśnie ludzie są największymi szkodnikami kultury i charakteru. Tacy wychowaliby naród jako gromadę przeczulonych człowieczków, masturbantów fałszywej kultury w rodzaju św. Alojzego, o którym powiedziano w księdze mnicha Eustachego, że gdy św. Alojzy usłyszał, jak jeden mąż z wielkim hukiem wypuścił wiatry, rozpłakał się i w modlitwie dopiero znalazł ukojenie." Pytanie za 5 punktów: Kto to napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Kowalski zasłuzonym, czy honorowym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 22:02 obywatelem Opola? W tytule artykułu jest napisane: "Kontrowersyjny HONOROWY obywatel Opola" a juz w zdaniu pomiżej: "radni Opola przyznali tytuł ZASŁUZONEGO obywatela miasta literatowi Kazimierzowi Kowalskiemu" Ta dziennikarska precyzja... Nie żebym sie czepiał, ale "honorowy" i "zasłuzony" to sa jednak formalnie dwie różne kategorie, choć w potocznym rozumieniu nie sa to zbiory rozłączne. Tylko, czy ich wspólną częścią jest aby napewno pan KK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:44 Gdy w sierpnniu 1980 r. strajkowały zakłady na Wybrzeżu, a na Opolszczyżnie nie działo się nic godnego uwagi, po kraju jeździły ponoć wagony z wymalowanym hasłem "Opolanie, Ślązacy to ch... nie Polacy". Ja tych wagonów nie widziałem, ale ludzie opowiadają o nich do dzisiaj. Jak się okazuje, tradycja ta bardzo przypadła do gustu różnym opolskim środowiskom, które nadal chciałyby, żeby Opole było pośmiewiskiem dla reszty kraju. Wyrazem tego są m. in. ostatnie uchwały rady miasta w sprawie honorów dla literata Kowalskiego i pomnika dla Musioła. Opole nigdy nie miało porządnych środowisk akademickich z prawdziwego zdarzenia. Doroczny festiwal polskiej piosenki w Opolu służył skrywaniu faktycznej miałkości i nijakości miejscowego życia kulturalnego (jedyna naprawdę wybitna postać, jaką był Grotowski, szybko uciekła do Wrocławia). "Solidarność" i opozycja były tutaj słabiutkie, a ich działalność, prowadzona przez mikroskopijne grupki ludzi, raczej symboliczna. Rok 1989 i lata następne niewiele zmieniły pod tym wzgledem, zwłaszcza, że środowiska pstkomunistyczne zachowały tutaj kontrolę nad mediami (np. "NTO" wydawana przez spółkę, której prezesem jest stary kolaborant ze stanu wojennego, Marian Szczurel). Opole pozostaje małym bagienkiem, w którym od lat niemal nic się nie zmienia, a nowi ludzie szybko przystosowują się do starych układów. Przykładem może być postawa miejscowego PiS-u, niewiele różniąca sią w praktyce od postawy SLD. Lokalne miernoty, zakorzenione głęboko w starych układach z czasów PRL, zazdrośnie strzegą swoich przywilejów i natrętnie dopominają się o kolejne dowody uznania dla siebie i swoich idoli, by w ten sposób stale się dowartościowywać. Większość lokalnych polityków i politykierów to również beznadziejne miernoty - bezideowi karierowicze, zainteresowani tylko tym, by dostać się do koryta i nie zostać od niego odepchniętym. Wczorajsze uchwały rady miasta nie są w tym kontekście niczym zaskakującym. Takie właśnie jest Opole ze swoimi łże-elitami politycznymi i kulturalnymi. Trzeba wiele wysiłku, nie tylko w tym pokoleniu, by ta zatęchła, prowincjonalna mieścina zaczęła naprawdę zmieniać się na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 17:49 Przeciez ta opolska "smietanka", to N I E sa zadni SLAZACY ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.qc.sympatico.ca 22.09.06, 17:57 rodowiczmaryla napisała: > Przeciez ta opolska "smietanka", > to N I E sa zadni SLAZACY ! ..........JAKIE to ma znaczenie ....jestesmy w jednym kraju ,to jest POLSKA , bedziemy sie dzielic !!!!!!! zagryziemy sie jak szczury .....:o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolofil Podsumowałeś to pięknie IP: *.zwm.punkt.pl 22.09.06, 22:54 Yeah, yeah, yeah... Nic dodać, nic ująć... Trafna to diagnoza, niestety! Odpowiedz Link Zgłoś
bowpoz Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 17:04 A co konkretnie złego zrobił ten Kowalski-literat? Należał do PRON-u ? No to co? Czy każdy kto nie należał do Solidarności był zdrajcą ? Czy ktoś kto miał inne poglądy, widział inny sposób na porozumienie, był kolaborantem ? Czy alternatywą PRL-u miał być znów system jednomyślności tylko w przeciwną stronę? Ludzie opanujcie się ! Myślicie wątrobą i siejecie nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 17:32 Co ty pieprzysz BOWPOZ? Kto komu broni prawa do własnych poglądów? Nikt nie rozlicza literata Kowalskiego z jego poglądów! Kogo ono obchodzą?! Nie chodzi o to, co literat K. sobie myślał, ale o to co robił. A co robił, to wiadomo. Wtedy gdy jedni ludzie walczyli o wolność słowa w Polsce, on czynnie wspierał dyktaturę, która tej wolności nam odmawiała. Nazywano te wtedy powszechnie kolaboracją i tak też należy nazywać to dzisiaj. Po roku 1989 nikt tego pana nie prześladował, nikt nie zatruwał mu życia. O jakiej więc wątrobie i nienawiści tu piszesz? Problemy zaczęły się dopiero wtedy, gdy kumplom pana K., takim samym jak on politycznym łapserdakom, zachciało się załatwiać się dla niego najwyższy w naszym mieście tytuł honorowy. Była to bezczelna i bezwstydna uzurpacja ze strony tych osób i tak też zostało to odebrane przez ludzi, którzy ćwierć wieku temu siedzieli w więzieniu po to, żeby również tacy jak ty mogli dzisiaj swobodnie mówić i pisać co im się podoba. Napisz co sam zrobiłeś, dla sprawy wolności w Polsce, a dopiero potem bierz się za osądzanie tych, którzy mają pełne prawo moralne do prezentowania własnego zdania na temat honorów dla literata K. Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Kazdy czlowiek ma w swoim zyciorysie kontrowersje. 22.09.06, 17:36 Np. Hugo Kollataj uciekal z kasa powstancza i zatrzymali go dopiero pod Radymnem kolo Przemysla. JanIII sobieski byl wybitnym wodzem ale marnym politykiem i krolem to nie znaczy ze nie mial swoich zaslug. Chodkiewicz rowniez wielki wojownik ale jeszcze wiekszy warchol. I tak mozna w kolo zwalac wszystkich z pomnikow az zostana same miernoty bez wyrazu i jakichkolwiek dokonan. Stary Giertych tez byl w PRON-ie i wielu jeszcze innych. W d... byliscie i g... widzieliscie trzeba bylo zyc i dzialac w tamtych czasach. Przed wojna podzczas zjazdu bylych legionistow zapelnily sie prawie cale krakowskie Blonie. Marszalek Pilsudski znany z cietego jezyka pwiedzial tylko jedno: a skad tyle tych ch...w nabralo, przeciez nas byla garstka. Tak wiec milczcie ch.... bo prawdziwych dzialaczy bylo bardzo malo i tylko oni maja prawo do wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kazdy czlowiek ma w swoim zyciorysie kontrowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 17:46 Janspruce może zna trochę historię, ale raczej nie tę najnowszą, bo inaczej nie pisałby bzdur na temat tych, co rzekomo w d... byli i g... widzieli. Ludzie, którzy protestowali przeciwko honorowaniu literata K., czynnie walczyli z reżimem komunistycznym i siedzieli w więzieniach, gdy pan ten bezwstydnie kolaborował z komuną. Fakt ten daje im dostateczne tytuły moralne do zabierania głosu w przedmiotowej sprawie. O to, gdzie był wtedy Janspruce nie pytam, bo nie warto. To co pisze, mówi samo za siebie. Napiszę tylko tyle: postaci kontrowersyjnych jest bardzo wiele, ale to nie powód, by rozdawać tytuły honorowe byle łapserdakom. Jak sama nazwa na to wskazuje, tytuły takie należy nadawać tylko prawdziwym ludziom honoru, a literat K. do tej kategorii się nie kwalifikuje. Należy je nadawać w drodze wyjątku, za naprawdę nadzwyczajne zasługi, a nie po uważaniu kolesiów z tego czy innego pubu na urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derkacz Re: Kazdy czlowiek ma w swoim zyciorysie kontrowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 20:25 Oj, Janspruce, Janspruce, nie ten przykład podałeś co trzeba. Literat Kowalski i jego kolesie z Klubu Związków Tfu... rczych pasują akurat do tych ch... co to napełniali Błonia po horyzont. Tak jak tamci pchają się do honorów i zaszczytów, na które nie zasłużyli! Gdyby Marszałek żył w naszych czasach, to nietrudno domyślić się, co powiedziałby o takich typkach jak Kazimierz Kowalski, Marek Krassowski i Dariusz Smagała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruszek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.qc.sympatico.ca 22.09.06, 17:36 bowpoz....:o) Nikczemne srodki upodlaja nawet najszlachetniejszy cel , tego jak widac na opolskiej arenie jest pelno.....nikczemnoscia i podloscia szczujemy nasze srodowisko i mlode pokolenie . Prosze, pokazmy sobie i innym , ze padlina ma wziecie , pokazmy wszem i wobec swiadomego spoleczenstwa , ze hanba jest do przyjecia . Czesto szuka sie sensu zycia przy pomocy bezsensownych metod !!!!! Jak myslisz....bowpoz....watroba Cie nie zabolala na sama mysl , ze mozna posunac sie dalej i UB ,ZOMO uhonorowac .....a moze tak bojowkarzy hitlerowskich wyniesc na piedestaly.....tez niczego zlego nie zrobili dla Hitlera !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 17:56 IMHO obywatelem honorowym Opola jako stolicy "Slaska Opolskiego" powinien byc ktos, kto "sie zasluzyl" Slaskowi Opolskiemu i miastu Opole, ewentualnie akceptuje kogos absolutnie wybitnego jak JPII itp., ale nie kogos, kto sobie np. pieknie spiewa czy maluje albo jest (tylko) znany jak Gagarin, Fidel Castro albo Sw.Franciszek. Bo jak nie, to ja proponuje: Pele,M.Schumacher,E.Piaf,B.Marley,Stachura,Bolek+Lolek,Prince i Madonna 1) szczególna osobowosc ! 2) szczególnie zasluzony ! 3) zwiazek z miastem i regionem ! Vivat Silesia ! Odpowiedz Link Zgłoś
kawal-drania Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola 22.09.06, 19:06 Trudno odmówić Ci racji. Takie dawanie tytułów według nie wiadomo jakiego kryterium i w sytuacji gdy dzieje się to wbrew dużej częsci ludzi - to bez sensu, bo co jest wart taki tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rezun Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 19:40 Uwa ,lepiej dać honorowe obywatelstwo Walewskiej. Ona tak dzielnie walczyla Polskę a i Napoleon był bardzo zadowolony,. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki czy p. A. Dmitruczuk wie, co to znaczy "kanalia" ? 22.09.06, 21:04 Ja na miejscu p. Kowalskiego podałbym ją do sądu ! Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Komplikujecie proste sprawy 22.09.06, 22:03 Kawal_drania napisał "Takie dawanie tytułów według nie wiadomo jakiego kryterium i w sytuacji gdy dzieje się to wbrew dużej częsci ludzi - to bez sensu, bo co jest wart taki tytuł?" I trudno się z nim nie zgodzić! W naszym kraju już od międzywojnia plagą są "hucpiarze". Ostatnio taki szczególnie popularny A.Lepper dostał wreszcie po nosie. Tak czy inaczej ,niezależnie od ich przynależnosci politycznej, "hucpiarzy" należy tępić a nie wywyższać. A rzeczony Kowalski chociaż zakładał w stanie wojennym PFRON, to oficjalnie postawił się w jednym szeregu z Kuroniem i Herbertem. Czyli "hucpiarz" klasyczny. Zamiast skromnie żałować za popełnione grzechy - HUCPA! Takim to batem przez goły tyłek, a nie honory! Pojęliście wreszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Kędzierski Do Janusza Kowalskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 22:10 Gratuluję Panu, jako jedyny zachował się Pan przyzwoicie. Szczerze mówiąc, to na Panskim miejscu zmieniłbym nazwisko. Bo to trochę tak jakby nazywałby się pan Stalin albo Urban. Przyznam, że postawa pańskich kolegów radnych z PO i PiSu jest obrzydliwa i skandaliczna. W następnych wyborach ma pan mój głos. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Do Marka Kędzierskiego IP: *.zwm.punkt.pl 22.09.06, 23:06 A co ty, Marek, na dłuższym urlopie byłeś w Bułgarii, czy co?? Chyba nie jesteś zbyt na czasie, hę? Czy jedno "mądre" głosowanie znosi wielokrotne durne i nawiedzone zachowania pana janusza K.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Do Marka Kędzierskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:15 Tak się składa, że to jedno głosowanie przekreśliło moralnie wszystkich innych członków obecnej rady miejskiej. Co by nie powiedzieć o Januszu Kowalskim, to tylko on jeden z całej rady może po tym głosowaniu chodzić z podniesioną głową. Sam mam wobec niego wiele zastrzeżeń, ale czułbym obrzydzenie do samego siebie, gdybym po tym, co się wczoraj wydarzyło, chciał głosować na kogokolwiek innego z obecnej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks Re: Do Marka Kędzierskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:17 Kędzierski ma rację. Kowalski pokazał, że jako jedyny z tej bandy ma jaja. I chciaż nie byłem jego zwolennikem, w tym przypadku CZAPKI Z GŁÓW! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Kanalie z PRON IP: 217.173.202.* 23.09.06, 11:41 Jeśli kanalią jest każdy członek PRON, to jak określić faceta porzucającego rodzinę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: Kanalie z PRON IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:26 Konkrety proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chude mleko Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 22.09.06, 22:09 I - oczywiscie - tylko "wielcy" opozycjonisci nigdy niczym sie nie upackali w Polsce "Ludowej"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.06, 22:12 Narażali za ciebie dupy kretynie. A nie zapisywali się do PRON-u i lizali dupy czerwonym. Spieprzaj dziadu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chude mleko Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola... IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 22.09.06, 22:24 Jaki z ciebie "katon" - two jad, zolc i jezyk wskazuja, iz jestes tylko takim sobie malutkim, zupelnie tycim "katonikiem"... 1) p.S. Czerwoni, czarni... licytacje zaslug... to wszystko staje sie wrecz paranoidalne! Jak dlugo jeszcze bedziecie tym zyc w Polsce? 2) P.S. Za mnie nikt d...y nie musial nadstawiac. Od dawna bowiem nie mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola... 22.09.06, 22:35 Skoro od dawna nie mieszkasz w Polsce to twoje zdanie co się w Polsce dzieje nic nie znaczy. Shut up! Mołczaj! Stul Pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kontrowersyjny honorowy obywatel Opola... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 22:42 Chude Mleko powinien skierować swoje pytania pod adresem postkomunistycznych zgredów, którym zachciało się forsować swojego kumpla jako kandydata do tytułu zasłużonego obywatela miasta Opola. Jeżeli jedna grupa ludzi miała prawo wystąpić z takim wnioskiem, to inna grupa miała co najmniej równe prawo z wnioskiem tym polemizować. Na szczęście nie żyjemy już w czasach komunistycznych, gdy wszyscy musieli być jednego zdania, ale Chude Mleko, żyjąc z daleka od kraju, chyba jeszcze tego nie zauważył. A swoją drogą ciekawe, gdzież to żyje ten tak bystry obserwator naszego życia publicznego? Sądząc po prezentowanych przez niego poglądach, to chyba gdzieś na Kubie albo w Północnej Korei, ale tam chyba nie mają swobodnego dostępu do internetu. Wychodzi na to, że to jeden z tych, co żyjąc na Zachodzie zapomnieli, czym była była komuna, i stąd wynika ich moralno-polityczny relatywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Relatywizm 22.09.06, 22:16 To co ty postulujesz to RELATYWIZM! Czy nie rozumiesz że właśnie ta postawa jest zabójcza dla naszego prowincjonalnego grajdołu? Ale oczywiście w narzekaniu jak to jest źle w Polsce jesteś pierwszy! Ale swoimi poglądami (mam nadzieje że nie czynami) wspierasz ten burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Kto ma lat mnie niz 40 niech zamknie pysk i stuli IP: *.proxy.aol.com 22.09.06, 23:12 uszy. Nie wam osadzac nasze czyny. Chyba ze chce jak posel Zawisza robic z siebie szkolnego opozycjoniste ktory nie uczyl sie na piatke rosyjskiego i tak wlasnie protestowal przeciw komunie. Inny znowu dzisiejszy wielki antykomunista w stanie wojennym sprzedal na lewo akumulatory z magazyny Polmozbytu. Ukarany w tym czasie wyrokiem w zawieszeniu dzis twierdzi ze byla to jego forma walki z ustrojem. Wy mali podli ludzie, wielcy Polacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Kto ma lat mnie niz 40 niech zamknie pysk i s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 23:30 Każdy obywatel miasta Opola ma prawo zabierać głos w sprawach stanowiących przedmiot głosowań rady miejskiej i żaden Janspruce nie będzie nikomu tego prawa ograniczać poprzez arbitralne ustanawianie jakiegoś cenzusu wiekowego, który by dawał przewagę rozmaitym postkomunistycznym zgredom. Gdy liczący dziś po 50 lub więcej lat dawni opolscy opozycjoniści lub działacze "Solidarności" rozpoczynali swoją działalność, rozmaite zgredy komunistyczne też krzyczały, że są oni za młodzi na to, by oceniać ówczesną rzeczywistość. Gdyby ludzie ci krzyków tych posłuchali, to dalej mielibyśmy w Polsce komunę. Niech więc Janspruce da sobie spokój z tą starą śpiewką z czasów PRL. Niech też nie rzuca tutaj na nikogo anonimowych oskarżeń, tylko otwarcie, pod własnym imieniem i nawiskiem, sformułuje konkretne zarzuty pod adresem konkretnej, imiennie wskazanej osoby. Jeżeli nie ma dość odwagi na to, by z czymś takim otwarcie wystąpić, to niech po prostu stuli pysk. Dosyć tych SB-eckich zagrywek propagandowych, jakie nieraz już widywaliśmy przed 1989 rokiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozalija Richtig Re: Kto ma lat mnie niz 40 niech zamknie pysk i s IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.09.06, 06:00 TA RADA MIEJSKA WYRAZNIE SIE NUDZI. CZY NIE MA W OPOLU WAZNIEJSZYCH SPRAW?! Swoja droga, honorowe obywatelstwo, to rzecz EKONOMICZNIE tansza niz slup czy pomnik ku pamieci. Dyplomik i obiadek i starszemu czlowiekowi MILEJ SIE ZROBILO NA TYM SWIECIE, i o to chodzi! Proponuje HONOROWE OBYWATELSTWO DLA WSZYSTKICH OPOLAN DOBREJ WOLI POZOSTANIA W MIESCIE I BUDOWANIA SWOIMI TALENTAMI SLICZNEGO OPOLA!!!! Za te 66 "pomnikowych" tysiecy ile byloby cieplych obiadkow dla seniorow na zime! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek wstyd dla miasta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 09:45 "Starszemu człowiekowi" zrobiło się szzczególnie miło wtedy, gdy mu publicznie przypomniano co robił ćwierć wieku temu jako aktywista OKON i PRON. Ale on chyba z tych, co to mówią, że deszcz pada, gdy ktoś pluje im w oczy. Ważne, że załapał się na miejskie odznaczenie, a wszystkie lokalne komuchy mają uciechę, że zagrały na nosie "solidaruchom", doprowadzając na 25-lecie stanu wojennego do uhonorowania przez miasto jednego z czołowych kolaborantów z tamtego okresu. Oj, będzie wstyd dla Opola, gdy wieść o tym rozejdzie się po kraju! Chociaż Opole jest wszędzie postrzegane jako tak głęboka prowincja, że to co dzieje się w tym grajdole może nikogo nie wzruszyć. Mnie jednak jest wstyd jako obywatelowi tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1989 Re: wstyd dla miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:07 wstyd to już jest,gdy solidaruchy w cieniu zwykłego komucha ze sprawą karną w Bielsku,próbują rżnąć jedynych sprawiedliwych i patriotycznych.Odrobinę refleksji,proszę,przekupni kolaborujący z panem Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek Re: wstyd dla miasta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:17 R. Zembaczyński jest demokratycznie wybranym prezydentem Opola, na którego również obecnie gotowych jest głosować 40 % mieszkańców tego miasta. Nie narzucił go nam żaden wysługujący się Sowietom komitet partyjny jak za czasów PRL. Współpraca z takim prezydentem nie jest żadnym aktem kolaboracji, w przeciwieństwie do tego co robili ludzie współpracujący z władzami komunistycznymi w okresie stanu wojennego. Weź, gościu 1989, jakiś słownik do ręki, przeczytaj, co znaczy słowa "kolaboracja", a dopiero potem bierz się pisanie na tym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutek p.s. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 10:23 Przeczytaj też w słowniku co znaczy słowo "przekupstwo" zanim zaczniesz publicznie rzucać oszczerstwa pod czyimkolwiek adresem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot ******** IP: 217.197.79.* 23.09.06, 10:55 Rada dała dupy, dając honorowe obywatelstwo Panu Kazimierzowi, nie pierwszy i nie ostatni raz, bo do wyborow jeszcze zapewne uczynią to kilka razy podejmując uchwały.Już lepiej żeby rodzina wystąpiła do prezydenta o medal za długoletnie pożycie małżeńskie dla jubilata. Tu wobec jasnych kryteriów nie byłoby żadnych problemów,a splendor spadłby na dwie osoby. No ale splendor dzielony na dwa, to nie to samo, co splendor indywidualny, jak np. Oskar, przy wręczaniu ktorego zazwyczaj laureat dziękuje rodzinie, bez ktorej nie osiagnąłby sukcesu. Radek jasno wyświetla przyczyny, dla których ów honor sie Panu Kazimierzowi nie nalezy. Za pisanie, gadanie do mikrofonu, wychowywanie dzieci itd. mogą się Panu Kazimierzowi należeć inne tytuły, medale i nagrody i niech je zbiera w wolnym kraju od tych, którzy zechcą mu je przyznać i za przyznanie przyjac odpowiedzialność. Honorowe zaś obywatelstwo, to nie nagroda branżowa, za wiek czy za dobra pracę. Tu trzeba byc wręcz nieskazitelnym, bo w przeciwnym wypadku honor się zdewaluuje, a następne pokolenia będą czcić fałszywych proroków. Uchwały dotyczące takich i podobnych spraw, są bardzo wazne, śmiem twierdzic, że wazniejsze od uchwał natury gospodarczej.Gospodarkę można zawsze poprawić, uczynić ją lepszą kolejnymi mądrzejszymi uchwałami.Natomiast zmienić mentalność ludzi, odebrac im to, o czym byli przekonani nawet uchwałą, kolejną uchwałą, juz sie tak łatwo nie da i jest to proces trwajacy pokoleniami.I o tym radni muszą pamiętać.Honorując dzisiaj, honorujemy za czasy przeszłe myśląc o przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1989 Re: ******** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 11:33 Po co te pretensje do rady,po co odsyłać do definicji kolaboracji czy współpracy. Czyż to nie prawica ma większość w radzie? A co robili, z behemotem na czele,tak oburzeni honorami dla K. Kowalskiego stowarzyszeni patrioci by to właśnie i przede wszystkim prawicę odpowiednio uprawicować? Przed 1989r wiem jaki był wybór a po 1989 to co prawica ze stowarzyszonymi musiała się podwiesić pod Zembaczyńskeigo? Nie było wyboru? Teraz zapewne też nie ma wyboru bo rąbek u spódnicy przeszkadza? Wielce szanowni "jadowici" wasze metody działania nikomu nie zaszkodzą oprócz samej prawicy czego najlepszym dowodem jest,że taki PiS nawet nie potrafi znaleźć porządnego kandydata na prezydenta,ha,ha,ha po tylu latach od 1989r. Co znowu? komuna przeszkadza? PRON?,WRON? czy też wasza nieudaczność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: ******** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:11 Na temat tego co przez ostatnie trzydzieści parę lat robili ludzie, którzy ostatnio protestowali przeciwko honorowaniu kolaboranta Kowalskiego, została napisana cała książka, którą - miejmy nadzieję - uda się w końcu niedługo wydać drukiem. Środowisko to ma na swoim koncie konkretne dokonania, choćby w postaci owej książki, stanowiącej pracę absolutnie unikalną w skali ogólnopolskiej. Niestety do władzy na terenie Opola pchają się skutecznie ludzie zupełnie innego pokroju - mierni i nijacy, niezależnie od tego, czy deklarują się jako prawica czy jako lewica. Dzieje się tak zresztą nie tylko na terenie Opola i dlatego właśnie jest u nas w kraju tak jak jest. Powody tego są różne. Jednym z nich są czynniki natury finansowej - kto ma pieniądze ten ma władzę, bo stać go na kosztowną kampanię wyborczą, a jakie środowiska w Polsce dysponują największymi pieniędzmi, dobrze wiadomo od czasów Okrągłego Stołu, który na długo zdeterminował warunki rozwoju życia politycznego w kraju. Inny powód to stronniczość mediów, które potrafią skutecznie kreować rozmaite sztuczne autorytety (dobrze widać to w szczególności na terenie Opola). Także w tej dziedzinie karty zostały rozdane juz w początkach tzw. transformacji systemowej, co na gruncie opolskim znakomicie ilustruje postać niejakiego Mariana Szczurka, miłoście nam panującego od kilkunastu lat prezesa spółki wydawniczej Pro Media. Trzeci powód, to trwałość rozmaitych układów lokalnych, które potrafią skutecznie eliminować ludzi zagrażających dotychczasowemu stanowi rzeczy. To także łatwo jest zaobserwować na terenie Opola. Inny powód jest jeszcze bardziej prozaiczny - ten, kto naprawdę rzetelnie pracuje, nie ma najczęściej czasu na wdawanie się w walkę o władzę, co znakomicie wykorzystują rozmaite obrotne miernoty, dla których dorwanie się do władzy to jedyna szansa, by jakoś zaistnieć. W przypadku Opola sytuacja jest szczególnie trudna ze względu na brak silnych środowisk akademickich i kulturalnych z prawdziwego zdarzenia. Niestety nie ma tutaj i nigdy nie było odpowiedniego zaplecza społecznego dla rozwinięcia naprawdę szerokiej działalności politycznej, połączonej z rozmitymi inicjatywami o charakterze kulturotwórczym. Jest tu tylko malutkie poletko dla uprawiania drobnego politykierstwa i tak też niestety dzieje się u nas od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad behemota W KZT lała się wóda - to se ne vrati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:30 Czy we wspomnianej książce jest cokolwiek na temat tego pana, co niejedną pełną wódy literatkę lał w gardło swoje w Klubie Zarzyganego Tfu...rcy? Oj działo się w Kazetce. Mieszkańcy opolskiego Rynku jeszcze dziś wspominają całonocne libacje opolskich skrobipiórków, architektów, plastyków i esbeków w latach 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad behemota Re: W KZT lała się wóda - to se ne vrati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:33 A, jeszce jedno. Czy ktoś zna skład opolskiego PRONU, OKONU i tego typu służalczych wobec reżimu instytucji? Kto był tam poza pseudoliteratem Kowalskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: ******** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:37 Radku, jesteś lepszym demagogiem niż Lepper. Piszesz m.in. "(...)Środowisko to ma na swoim koncie konkretne dokonania, choćby w postaci owej książki, stanowiącej pracę absolutnie unikalną w skali ogólnopolskiej(...)". Dziś napisanie książki to nie problem. Potrafi to niemal każdy. Dziś mój drogi, liczy się kreatywność, nowe pomysły na ściągniecie inwestorów, a nie grzebanie w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki PRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:39 Członkami PRON byli m.in.: * zwierzchnik Kościoła Polskokatolickiego bp Wysoczański, * lekkoatletka Irena Szewińska, * bramkarz Jan Tomaszewski, * aktor Wojciech Siemion, * posłanka PO Teresa Piotrowska * Jerzy Jaskiernia - pełnił funkcję sekretarza generalnego. Powiedzenia z okresu stanu wojennego ośmieszające PRON: * Kobieto, PRON Cię czeka! * PRON cię żywi, PRON cię chroni, trzymaj PRON cię mocno w dłoni * PRON - won za Don! * Zdziwiły się OKON-ie że PRON-cie wyrosło WRON-ie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon Re: PRON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:51 Kochani. A propos obecnego prezydenta i wicewojewody opolskiego w stanie wojennym, wówczas aktywnego działacza SD. Przecież po ogłoszeniu stanu wojennego Stronnictwo Demokratyczne przystąpiło do PRON a przewodniczący partii Edward Kowalczyk był wówczas wicepremierem w rządzie Jaruzelskiego. Nikt tego nie pamięta. Tak więc zarówno pan Kowalski jak i obecny prezydent miasta w równym stopniu kolaborowali z rezymem. Jeśli się myle, proszę o sprostwoanie. O fakty a nie wnioski. Bo to że zarówno SD jak i PRON były satelitami PZPR to rzecz niepodważalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: ******** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 12:59 Nie "grzebanie w historii", tylko pisanie historii! Pisanie rzetelnych prac historycznych, uprawianie literatury, kręcenie filmów, pisanie muzyki itd. to działalność równie kreatywna, ważna i potrzebna jak ściągnie inwestorów i zakładanie nowych podmiotów gospodarczych. Utrzymywanie, że liczy się tylko działalność gospodarcza, a kultura nie ma żadnego znaczenia, to przejaw skrajnego obskurantyzmu i ciasnoty umysłowej. Cywilizacja to nie tylko dobra materialne, drogi Piotrze! Niestety, to Ty uprawiasz tu demagogię gorszą niż Lepper, wmawiając ludziom, że liczy się tylko produkcja i konsumpcja. A już absolutnym szczytem demagogii jest Twoja wypowiedź, że pisanie książek to nie problem, bo dzisiaj niemal każdy to potrafi. Pewnie, pewnie, Polska roi się milionami pisarzy i historyków! Pisać każdy może, jeden lepiej, drugi gorzej... podobnie jak śpiewać... I kto tu naprawdę przypomina Leppera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Kowali literat - buaaaahahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:15 Czytam te wypowiedzi i nie moge jednego zrozumieć: kim jest Kowalski? To, że był w PRON i chodził w pierwszym szeregu w pochodach pierwszomajowych to wiem, bo właśnie przeczytałem teraz. Ale co on zrobił? Co napisał? Wydawało mi się, że niejedną ksiązkę przeczytałem, ale - na Boga - podajcie jeden tytuł ksiązki pana Kowalskiego?! Chyba że jest on personifikacją ogółu, nas wszystkich, POlaków. PAN KOWALSKI jako symbol opolanina, tej większości, która w czasach peerelu nie robiła nic, mająs za gó.. wolnośc słowa, czy wolność jako taką, i siedziała w klatce, i czekała na żarcie, na pół miski jedzenia. Tak, taki Jan Kowalski powinien dostać honorowe obywatelstwo Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Do radka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:31 Nie twierdze, że pisanie rzetelnych prac historycznych, uprawianie literatury, kręcenie filmów, pisanie muzyki to rzeczy podrzędne. Twierdze jedno -żebyśmy się dobrze zrozumieli- dziś w Opolu zajmujemy się tylko kulturą, a nie gospodarką. Do czego w ten sposób doszliśmy? Z Opola emigruje co raz więcej ludzi. Nie tylko na zachód, ale także do Wrocławia (który postawił nie tylko na kulturę, ale także na GOSPODARKE). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Do Piotra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:40 No to weź się, człowieku, za rozwijanie gospodarki, skoro jesteś takim wybitnym fachowcem w tej dziedzinie, zamiast tracić czas na polemiki na tym forum. Niech każdy robi to co potrafi najlepiej. Jeden niech prowadzi biznes, jeśli jest w tym dobry, a drugi niech zajmuje się historią czy literatura, jeśli akurat w tym sprawdza się najlepiej. Twoje pretensje w stosunku do Stowarzyszenia, dotyczące zajmowania się tylko historią a nie gospodarką, byłyby słuszne, gdyby były skierowane pod adresem władz miasta. Ale Stowarzyszenie, na Boga, nie rządzi miastem, tylko realizuje swoje cele statutowe - takie a nie inne. Równie dobrze mógłyś atakować np. Związek Wądkarski za to, że zajmuje się łapaniem ryb, a nie ściąganiem inwestorów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Do Radka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:05 Unus: moje pretensje odnoszą się nie do „Stowarzyszenia” ale do radka który kryje za szklanym ekranem i politykuje jak mały Kazio myśląc, że wszystkie rozumy pozjadał. Duo: zamiast pisać imię radek od razu napisz, że jesteś ze Stowarzyszenia Tres: dziś jest weekend więc: sorry ale odpocząć od roboty wdając się w polemiki też mam prawo Quattuor: Czemu nie postulujecie o odebranie Szymborskiej Nobla. Przecież w przeszłości chwaliła czerwonych –i to jak! Quinque: widzę, że jak ci brakuje argumentów to zaczynasz ludzi deprymować –przejawiasz w ten sposób swój obskurantyzm i ciasnote umysłową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Do Piotra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:23 Argumentów mi nie brakuje, co łatwo zauważyć w różnych postach na tym forum, a co do deprymowania ludzi, to nie ja zacząłem polemikę od demagogicznych przyrównań do Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Do Radka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:26 Ja tylko stwierdziłem –w przeciwieństwie do ciebie –fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Do Piotra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:33 Jakie fakty? To, że prawie każdy potrafi dzisiaj pisać książki? To są fakty?! A przyrównanie do Leppera to też tylko proste stwierdzenie faktów? Nie wiem, czy prawie każdy potrafi pisać książki (mam pod tym względem akurat inne doświadczenia!), ale wiem, że Ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nawet swoich własnych postów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Do Radka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:54 Powiem Ci krótko. Staram się zrozumieć twoje postępowanie. Zdaje sobie sprawę, że to co przeżyłeś w okresie komunizmu było dla ciebie przerażające. Może cierpisz nawet na PTSD. Nie mnie to ocenić. Co jest jednak najważniejsze. Za dużo oglądasz się w przeszłość. Zajmij się czymś innym niż historia, polityka –bo te dziedziny nie są twoją mocną stroną. Jest tyle różnych rzeczy, które możesz robić dla przyjemności –tj. wędkowanie, jazda na rowerze, biegi długodystansowe- a ty się marnujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Do Piotra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:14 Nie do Ciebie należy ocenianie tego, co jest moją mocną stroną lub nie i nie Ty będziesz decydować o kierunku mojej dalszej drogi życiowej. Stowarzyszenie, do którego należę, ma swój niezaprzeczalny dorobek i poświęconego na ten cel czasu nie uważam za czas zmarnowany. Szkoda mi tylko czasu zmarnowanego na jałową szermierkę słowną z kimś takim jak Ty, kto potrafi popisywać się jedynie tanią demagogią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Do Radek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 15:24 Dałem Ci tylko dobrą radę, bo mi się ciebie żal zrobiło. Rób co chcesz. Życzę miłego dnia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Do Piotra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 16:21 Bóg zapłać za dobre słowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1989 Re: ******** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:06 Szacun dla Radka;"Jest tu też malutkie poletko do uprawiania drobnego politykierstwa i tak też dzieje się u nas od lat" Nie spodziewałem się,że tak samokrytycznie ocenisz działania środowiska oburzonych patriotów a i chyba własne też.Dlatego jeszcze raz szacun. Dodam,że słusznie zauważyłeś,że Zembaczyński wybrany został demokratycznie i ponoć jeszcze popiera go 40% ludzi, ale nie zgadzam się z tobą,że to usprawiedliwia waszą współpracę z tym panem zwłaszcza,że oceniaćie równie demokratycznie wybraną radę miasta i przyznanie honorów K. Kowalskiemu,zjadliwie krytycznie.Walnijcie sie w pierś panowie,jesli nie w głowę,spójrzcie do lustra i lekko pomyślcie. Wasze,jak wskazałeś Radku,politykierskie działania,opisane w książce pana B.zapewne mają duże znaczenie dla waszego niewielkiego środowiska, bo cóż wspominki dla samych wspominanych są miłe,ale zachowaj trochę umiaru.Nie myl dzialania z opisywaniem działania.Wasze działanie nie miało znaczenia i to nie Szczurek,komuna,Pogan czy deszczowa pogoda był tego przyczyną.Interesujące byłoby zapewne,gdyby powstała książka o tym "dlaczego spieprzyliście sprawę". Bo co do tego,że spieprzyliście to nie ma najmniejszych wątpliwości skoro,żeby zaistnieć,chowacie się pod skrzydła pana Z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-( Przepraszam, a kto to jest ten Kowalski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:12 Po co ta cała zadyma? Że to niby pisarz, literat i dziennikarz znaczący i Bóg jeden wie co jeszcze? Ja go nawet nie znam, nie wiem co napisał... Znają go chyba tylko sąsiedzi i byłe kochanki. Kto to qva jest? Zasłużony dla nas mieszkańców, a czym do cholery? Przecież to jakiś podrzędny gryzipiórek nie warty tego forum. Błagam, podajcie mi choć jeden głośny tytuł tego autora! Zresztą i tak niebawem zejdzie z tego świata... Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrzenwielki Re: Przepraszam, a kto to jest ten Kowalski? 23.09.06, 13:16 No właśnie. Co on napisał? Też go nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferdydurke Re: Przepraszam, a kto to jest ten Kowalski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:42 Literat Kowalski wielkim pisarzem jest i basta! Za to go cenimy i podziwiamy. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek No włacha, kim on jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:16 Czytam te wypowiedzi i nie moge jednego zrozumieć: kim jest Kowalski? To, że był w PRON i chodził w pierwszym szeregu w pochodach pierwszomajowych to wiem, bo właśnie przeczytałem teraz. Ale co on zrobił? Co napisał? Wydawało mi się, że niejedną ksiązkę przeczytałem, ale - na Boga - podajcie jeden tytuł ksiązki pana Kowalskiego?! Chyba że jest on personifikacją ogółu, nas wszystkich, POlaków. PAN KOWALSKI jako symbol opolanina, tej większości, która w czasach peerelu nie robiła nic, mająs za gó.. wolnośc słowa, czy wolność jako taką, i siedziała w klatce, i czekała na żarcie, na pół miski jedzenia. Tak, taki Jan Kowalski powinien dostać honorowe obywatelstwo Opola. Odpowiedz Link Zgłoś
dobrzenwielki Mam hasło! Jak Wam się podoba? 23.09.06, 13:20 C-h-u-j w d-u-p-e kowalskiemu! A może lepiej literatke mu w dupe wsadzić? hahaha Sławny pisarz, ja jebie... Do nas, do dobrzenia jego sława nie dotarła. No tak, ale miała daleko. Może w Czarnowąsach go znają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezorientowany Re: Mam hasło! Jak Wam się podoba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:24 Czy literatka to żona literata? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrzenwielki Re: Mam hasło! Jak Wam się podoba? 23.09.06, 13:34 Słyszałem że pan Kowalski Nobla ma dostać w tym roku. To prawda? Za całokształt rzecz jasna. To najwybitniejszy polski twórca literatury opolskiej (twórca tego gatunku), nietuzinkowy publicysta, poeta i... odkrywca. To on wszakże odkrył słynnego dinozaura Pronciozaurusa. Kilka Jego książek które przeczytałem naprawdę mnie wzbogaciły. Pochłaniam jego książki zamiast je czytać. A niektóre nawet po kilka razy. Dziekuje Panie Kazimierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIeszaniec Taki właśnie jest poziom osobistej kultury IP: 217.173.202.* 24.09.06, 13:28 moralnych wzorców z prawicy. Ciekawe, że takiemu "Wyborcza" jeszcze utrzymuje darmowe konto pocztowe. I jaki przebiegły! napisał ch-w-d z kreskami, żeby automat od cenzurowania rynsztokowych wyrażeń nie zadziałał. Ciekawe, co taka gnida robi w Dobrzeniu? Na Ślązaka nie wygląda, pewnie jakiś element napływowy z osiedla EO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: ******** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:30 Opolskie Stowarzyszenie Pamięci Narodowej nie zajmuje się politykierstwem, ponieważ nie uczestniczy w żadnych rozgrywkach związanych z walką o władzę. Niektórzy członkowie stowarzyszenia mogą indywidualnie angażować się w takie czy inne przedsięzwięcia wyborcze, ale jest to wyłącznie ich prywatna sprawa, a nie sprawa Stowarzyszenia, które w tego typu kwestiach zajmuje postawę neutralną. Nie jesteśmy "podwieszeni" pod żadną partię polityczną ani pod osobę Ryszarda Zembaczyńskiego, którego poglądy polityczne w ogóle nas nie interesują. Stowarzyszenie współpracuje z Urzędem Miasta Opola na podobnych zasadach jak np. ostatnio z władzami Uniwersytetu Opolskiego, na których czele stoi prof. Nicieja, były senator z ramienia SLD, wielokrotnie krytykowany przez nas z racji jego postawy politycznej. Faktem jest, że niektórzy członkowie Stowarzyszenia pracują na rzecz władz miejskich Opola. Nie łączą się z tym jednak żadne zobowiązania czy związki natury politycznej (tak np. żadna z tych osób nie należy do PO). Tym bardziej nie występują tutaj żadne związki czy zobowiązania natury osobistej. To nie członkowie naszego stowarzyszenia "spieprzyli sprawę" po 1989 r. O "spieprzenie sprawy" nalezy obwiniać tych, którzy w 1989 r, zawierali z komunistami ugodę Okrągłego Stołu, a następnie urządzali życie w kraju w duchu tej ugody - zaczynając od Wałęsy, Michnika czy Kuronia, a kończąc na takich lokalnych postaciach opolskich jak Jan Całka czy Kazimierz Kobiałko. Nasze środowisko od początku ostro sprzeciwiało się tej zgubnej polityce, na co są liczne dowody (przedstawione we wspomnianej książce). Nistety, nasze protesty były ignorowane przez rządzących, podobnie jak ostatnio rada miejska Opola zignorowała nasz protest w sprawie uhonorowania kolaboranta Kowalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Jestem fanką K. Kowalskiego i jego tfu...rczości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:36 Jego książki są bardzo bogate i motywują do myślenia. Bardzo ciekawa jestem waszych spostrzeżeń, odczuć, zdań na ten temat. Może ktoś z was również się interesuje jego książkami? Pozdrawiam i czekam na opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Przychylsk kto zna tytuł tej książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:45 Kiedyś czytałem ksiązkę o bólu istnienia, marszu przez zycie, mozole istnienia. Historia działa się w trakcie pochodu pierwszomajowego, a zaczęła od tego, że główny bohater ksiązki (no, nie tylko, bo tak naprawdę głównym bohaterem ksiązki był lud pracujący, cała ta masa maszerujących ludzi), Stefan, podpisał listę odbioru sztandarówki, czerwonego, łopocącego krzyku mas. I poszedł był w pierwszym szeregu, jako że w OFAMIE był przodującym. Szedł. I myślał. I tak przez 385 stron książki. Głowy nie dam, ale czy autorem nie był Kowalski? No i nie znam tytułu. Pomożecie? (Chyba to było coś jak "Pierwszomajowy wiatr"...) Odpowiedz Link Zgłoś
o.tisk Re: kto zna tytuł tej książki? 23.09.06, 13:54 Bardzo, ale to bardzo zaintrygowala mnie niezwykla fabula TEJ ksiazki ;-) Chetnie bym cos poczytal w tym klimacie do poduszki, albo - zeby sobie polepszyc humor - wiec jesli ktos zna "taka" tworczosc to prosze "zapodac" na forum, pzdr.:-) PS Hmm - jesli takich ludzi TERAZ mamy wynagradzac, to zastanawiam sie nad relatywizmem ludzkich zachowan w obliczu otaczajacej nas rzeczywistosci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnyj Re: kto zna tytuł tej książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 13:57 Pamiętam ten pochód pierwszomajowy, tych ludzi idących przed siebie, z uśmiechem na twarzy, te flagi czerwone jak krew robotników. Transparenty. Ten nastrój wszechobecnego podniecenia. I ta pieśń: "po szerokim, pięknym świecie idą dzieci, idą dzieci rączka w rączkę, dziecko z dzieckiem polskie, czeskie i radzieckie. w każdej wiosce, w każdym kraju idą dzieci i śpiewają ziemia dudni w tych trzech dźwiękach: walka, praca i piosenka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: kto zna tytuł tej książki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:01 Nieuki! Jesteści nic nie warci. Nie wiecie, jakie ksiązki napisał Kowalski?! Wsyd. A "Ziemia opiekana", "Na nie luckiej ziemi. Rzecz o Lucjanie Warłomińskim", "Pan Tarej", "Nie ocucim ziemi, skąd nasz chód", "Piekna i Przestań"? To tylko ułomek tego wszystkiego, co napisał K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawłow Kowalski w Empiku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:02 Przepraszam. Czy to prawda, ze w Empiku pan Kowalski będzie podpisywał książki? Słyszałem że w poniedziałek. Czy to prawda? Na pewno będzie dużo ludzi bo każdy chce zobaczyć słynnego pisarza. Ja też czekam z utęsknieniem na tę chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgłupiała ci.. Czy książki K.Kwaskiego są na Allegro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:05 Bo strasznie ciekawa jestem jego twórczości, znakomitej ponoć... Szukam na Allegro ale chyba coś żle wpisuję bo wyskakuje mi jakiś pieśniarz operowy. To ta sama osoba? To on śpiewał? Nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wociech Ciecierski Re: Czy książki K.Kwaskiego są na Allegro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:08 Dajcie mu juz spokój! Łobuzy, przeciez to tylko darmowy przejazd autobusem miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Czy książki K.Kwaskiego są na Allegro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:27 W tym wieku może jeździć za darmo autobusami nawet bez tytułu honorowego - takie są przepisy w MZK. NIe trzeba było w tym celu zaszczycać go tytułem zasłużonego obywatela! Radni nie znają lokalnych przepisów czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta!!!! Jest Kazio Kowalski w necie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:09 www.youtube.com/watch?v=mQGbTzvj4GI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Kowalski - pisarz kontrowersyjny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 14:30 Przecież to komuinistyczny kolaborant a nie postać kontrowersyjna. Kontrowersyjna to jest Madonna, Dan Brown, Wojciech Cejrowski... ale nie zwykły szmaciarz? Co w jego "pisarstwie" którego nikt nie zna było kontrowersyjnego? Powiedzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: http://kowalski.dt Re: Kowalski - pisarz kontrowersyjny? IP: *.cable.ubr02.uddi.blueyonder.co.uk 23.09.06, 14:59 czasami nie o tego chodzi: kowalski.dtfoto.com/ ? Odpowiedz Link Zgłoś
glupocieprecz Re: Kto ma lat mnie niz 40 niech zamknie pysk i s 24.09.06, 13:17 Kto ma jeszcze rozum to niech wieje ztego pogorzeliska cywilizacji. Nie sluchajcie tych klakierow wlasnej nieporadnosci. To tylko manipulacja waszymi uczuciami. Tylko wyjazd gdziekolwiek w swiat gwarantuje spedzenie normalnego czasu trwania waszego zycia. I nie bedziecie gwarantem lepszego bytu dla tej calej choloty poltyczno, ksiezowsko, rzadzacej. Tobolki w gars i w swiat. Satysfakcja z jaka sie czyta o tej glupocie ktora za soba pozostawicie jest gwarantowana.powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Kto ma lat mnie niz 40 niech zamknie pysk i s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 13:29 No to krzyżyk na drogę i miłej podróży do wymarzonego Eldorado! Jeżeli do tej pory niczego nie zrozumiałeś z otaczającej Cię rzeczywistości, to już chyba nie zrozumiesz i nie warto namawiać Cię, żebyś tu został i próbował zmienić coś na lepsze. Ciekawe tylko, jaki kierunek drogi wybierzesz: tam, gdzie nigdy nie rządziła komuna, czy tam, gdzie zostało jej najwięcej? Gdybyś się na tym dobrze zastanowił, to może zrozumiałbyś coś z tego co się u nas dzieje, ale po co trudzić się myśleniem? Łatwiej jest wszystkich oprócz siebie nazywać głupcami. Odpowiedz Link Zgłoś