Dodaj do ulubionych

Chore państwo

IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:12
Dlaczego to państwo jest takie chore???Nie da się tutaj powoli normalnie
żyć...czasami żałuje że urodziłam się tutaj!!!Tutaj nie ma żadnych
perspektyw,już większość naszego społeczeństwa wyjechała za lepszym życiem na
zachód???Dlaczego tak musi być
Obserwuj wątek
    • Gość: bozia Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 10.02.07, 22:41
      Fakt.Czemu musimy żegnać swoich bliskich,którzy jadą szukać lepszego
      życia.Wkurza mnie ten cały bałagan w kraju,brak pracy itp rzeczy.Czy to się
      kiedyś się zmieni?Ja powoli tracę nadzieję.Pozdrawiam
      • Gość: gosc Re: Chore państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 06:03
        To wladza ktora wybralismy jest chora co z tego ze mam prace jezeli wystarczy
        tylko na oplaty ,na zycie zostaje mi 160 zl. Oni podnosza sobie milionami choc
        obiecywali tanie panstwo czy my mozemy ich za to rozliczyc?
        • Gość: Piotr Re: Chore państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 08:52
          takich mamy polityków na jakich zasłużylismy, wolny kraj i wolni ludzie, a
          demokracja....?
      • Gość: marzena Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 10:26
        Przeraża mnie to że połowa moich znajomych bliższych czy dalszych wyjechała na
        zachód. To co tutaj płacą za "wynagrodzenie" to są grosze, które nie starczają
        na nic.
        • Gość: Krzych Re: Chore państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.07, 17:19
          Szkoda tylko tych pieknych lat!!!!!!!!!
    • Gość: :) Re: Chore państwo IP: *.zwm.punkt.pl 11.02.07, 12:33
      To system jest chory - nasza władza która go stworzyła. Mam tyle lat że nie
      pozostaje mi nic innego jak pogodzić się z tym co istnieje. Mam nadzieję że ten
      bezsens się skończy. Będzie już w tedy za późno - bo wartościowi i zaradniejśi
      wyjadą i zostanie jeszcze gorszy bałagan. Przykro mi jest że mój wnuczek musi
      wyjeżdżać razem z rodzicami. Zostaje pociesznie - jesli będzie moim dzieciom
      lepiej to nie zdechnę z głodu na starość.
      • Gość: Polak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 13:04
        A ja nigdzie nie mam zamiaru wyjeżdżać! Jestem po podstawówce i mam 40 lat,
        pracuje w kilku firmach tu w Polsce i zarabiam tyle co zarabia się na zachodzie,
        po prostu potrafiłem się przystosować do tutejszych polskich warunków, nie muszę
        wyjeżdżać i się poniżać u pracodawców na zachodzie! Niestety dla wielu osób to
        jest nierealne wybierają drogę na skróty, wielokrotnie niszcząc przy tym więzi
        rodzinne, bo kasa jest na pierwszym miejscu. Do Niemiec czy do Holandii to ja
        sobie wyjadę na wycieczkę, stać mnie na to pracując tu w Polsce!!!
        • Gość: On Re: Do Polaka IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.07, 13:31

Hallo Polak !!!!

Dlaczego do powaznej dyskusji musi sie zawsze jakis "glupek" wlaczyc !!!!!
        • Gość: kociak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 13:46

> A ja nigdzie nie mam zamiaru wyjeżdżać! Jestem po podstawówce i mam 40 lat,
          > pracuje w kilku firmach tu w Polsce i zarabiam tyle co zarabia się na
          zachodzie
          > ,
          > po prostu potrafiłem się przystosować do tutejszych polskich warunków, nie
          musz
          > ę
          Tak pisze Polak
          Jestem ciekawa gdzie znalazleś taką wspaniała prace jak jesteś po podstawówce,
          że stać Cię na wyjazd do Niemiec czy do Holandii
          Owszem Polacy poniżają się na zachodzie ale tylko dlatego że tu nie ma pracy!!!
          Każdy ma prawo do życia na normalnym poziomie a nie jak teraz większość Polaków
          zagryza zęby w połowie miesiąca i obliczają czy starczy im do pierwszego
        • Gość: bozia Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 14:02
          Kochany Polaku!!! Ciekawa jaką masz pracę? To może nam ją poleć i wszyscy
          będziemy zarabiać dobrze:) a reszta Twojej wypowiedzi to stek bzdur. pozdrawiam
          • Gość: Polak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 14:14
            No niestety to trzeba mieć trochę szczęścia, mi się akurat udało i może dlatego
            nie rozumie ludzi wyjeżdżających za granice za pracą, chodzi o to czy oni
            całkowicie próbowali na wszystkie sposoby znaleźć dobra prace w Polsce. Niestety
            nie mogę powiedzieć w jakich firmach pracuje ze względu na moje niskie
            wykształcenie. Zawsze to była największa bolączka mojego życia, byłem samoukiem
            i jestem nim do tej pory. Mogę powiedzieć ,że znam swój fach o wiele lepiej niż
            nie jeden po szkole, bo po prostu lubię to co robie, i to jest klucz!!!
            • Gość: Mirek Re: Chore państwo IP: 217.197.79.* 12.02.07, 07:52
              Znam goscia tez po podstawuwace a konkretnie po gimnazium bo inaczej sie nie da
              to obowiazek skonczyc, to on tez potrafil sie urzadzic. Pracuje na myjni i
              zarabia raz legalnie a z boku ma drugie tyle. Ciekawe tylko jak dlugo tak
              pociagnie?
        • Gość: śpioch Re: Chore jest w nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.07, 14:45
          bo wyszlismy z tamtego ustroju nastawieni na branie. Jestesmy biednym panstwem
          na dorobku i mina lata zanim aaktywnosc zawodowa obejmie wiekszosc dajac im
          satysfakcje. Dzis czytam w "Europie" w dodatku do Dziennika, ze wybraliśmy
          najgorszy wariant wychodzenia z gospodarki komunistycznej ( Richard Sennett: "
          W Europie Wschodniej istniał najgorszy system scentralizowanej biurokracji.
          Zmiany, które wprowadziliscie w ostatnich 15 latach, nie sa jednak lekarstwem
          na to okropne doświadczenie, ale stwarzaja nowe problemy ... Wy z tak zwanego
          realnego socjalizmu weszliście w model neoliberalny, w coś co w ogóle nie
          zasługuje na miano spoełeczeństwa... zaluje ze przyjeto u was model Jeffreya
          Sachsa...jezeli probuje sie imitowac Stany Zjednoczone to mozna tylko stac sie
          kolejnym ich pionkiem... tragedia Europy Wschodniej jest to, że przyjmujac nowy
          neoliberalny system upadla tak nisko...rezultatem takiego wyboru jest cofniecie
          sie w rozowju spolecznym".
          I dalej poczytajcie sami. Przyklad Indii i Chin, ktore w ciagu ostatnich 15 lat
          wybraly inna skuteczna droge rozwoju: "pozostawione samym sobie stworzyly cos
          co nadalo im olbrzymia dynamike".
    • Gość: bozia Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 16:06
      Wiem,wiem jesteś kimś w stylu Leppera,Walęsy im się też udało pod względem
      finansowym i dobrze płatnej pracy długo szukać nie będą musieli.Polecamy też
      wszystkim piosenkę Grupy Operacyjnej
      strefamiszcza.blox.pl/2007/01/Grupa-Operacyjna-Nie-bedzie-niczego.html
    • Gość: bozia Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 16:11
      To wyżej to dla Polaka.POzdrawiam.
    • Gość: : ) Re: Chore państwo IP: *.zwm.punkt.pl 11.02.07, 17:18
      POlak - domyslam ze Twój apetyt na status życia jest bardzo niski. To co piszesz
      jest sprzeczne. Mając wykształcenie podstawowe nie masz siły przebicia i to ze
      jestes samoukiem nie upowaznia Cię do wykonywania pracy odpowiedzialnej co
      najwyżej mozesz dobrze machać lopatą. Tak sie porobiło w tym kraju aby miec 1200
      brrutto trzeba mieć odpowiednie wykształcenie. Bez wykształcenia nie masz szans
      na pracę w której ( zapominam o zatobkach ) sie ralizujesz. Pozdrawiam
      • Gość: Polak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 17:30
        Jesteś niestety w błędzie, łopatą nie macham. Mam służbowy samochód i telefon do
        dyspozycji. Po prostu pokazałem co umie i to co potrafię osiągnąć, a nie to co
        mam na papierku czyli brak wykształcenia. Bo wielu po studiach ma dwie lewe ręce
        i myslą skoro ukończyli szkołę to by chcieli mieć od razu na wypłatę 5000euro!!!
        I tu się mylą, czas dla nich wyjechać do Holandii gary szorować w bufecie - OT
        ale szkołę mają...
        • Gość: on Re: Chore państwo IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.07, 19:29

Hallo Polak !!!!!

Gratuluje Tobie suksesu !!!!!

A wy holota wredna i zazdrosna zamilczcie !!!!!!
          Taz to nowy Nikodem Dyzma !!!!!!
          Napisales Polaku:
          "Mam służbowy samochód i telefon do dyspozycji."

Tym telefonem przekonales mnie calkowicie - przeciez czlowiekowi z telefonem
          trzeba dac dobra prace i wspaniale zarobki.

Masz racje papierki sie nie licza,sam to juz przezylem :
          przyszedlem do mojego pracodawcy bez papierkow i on dal mi szanse abym sie
          wykazal na kierowniczym stanowisku , udalo mi sie ,po miesiacu dostalem samochod
          sluzbowy na wlasnosc a po dwoch miesiacach dostalem wreszcie ten upragniony
          telefon,coprawda stacjonarny ale komorkowy mam dostac przy awansie na dyrektora
          przedsiebiorstwa ,albo gdy zostane Prezydentem.
          I wtedy tez bede zwiedzal obce kraje.
          Bardzo sie ciesze ze ja nie jestem jedynym ktoremu udalo sie w zyciu ,jest nas
          juz dwoch .
          A juz niedlugo ukoncze szkole podstawowa , jeszcze tylko dwa,trzy lata zaocznie
          i juz bede mial "papiery" w rece.
    • Gość: kociak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 19:21
      Polak jak Ty coś napiszesz to po prostu człowieka zatyka.To napisz ile
      zarabiasz nie chodzi gdzie tylko ile, że jak to napisałeś masz wypłate na
      europejskim poziomie? Już wolę szorować gary w kraju gdzie są perspektywy, bo
      zawsze masz szanse gdzieś się załapać już na dobrym stanowisku i zarabiać tak
      aby dało się żyć
      • Gość: Polak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 11.02.07, 21:20
        Powiem Ci ile zarabiam - zarabiałem jak już będę na emeryturze, nie pracuje na
        stanowisku kierowniczym (o zgrozo co dla nie których) Jak się chce to można,
        tylko trochę odwagi i wiatry w siebie. Ja urodziłem się za PRLu i potrafiłem
        się przystosować do tak zwanego kapitalizmu jaki mamy tu dziś w Polsce (bo
        niekiedy śmiać mi się z tego chce) A wielu urodzonych w rzeczywistości tego
        ustroju nie daje sobie rady i ucieka za pracą do tak zwanego lepszego kapitalizmu.
        • Gość: kociak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 12.02.07, 07:48
          Wynika z tych postów że niektórym się udało i chwalą sobie tutaj pracę, lecz
          większość chce lub wyjechała za granicę z powodów czysto
          ekonomicznych,zarobkowych.Ta część co tu została uznaje że to "państwo jest
          chore" i rozważa coraz częściej emigracje.
          • Gość: do kociaka Re: Chore państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 09:40
            masz chyba mózg kota: to państwo nie jest chore, to państwo daje taka płacę na
            jaka pozwala poziom gospodarki, a poniewaz nijak nam sie rownac jeszcze z
            bogatym Zachodem to wybacz, taka jest konsekwencja. Gdyby tu byla komuna to
            narod siedzialby na dupie i pracowal za tyle ile by mogl dostac, teraz rynek
            pracy to cala Europa i swiat jak koghos ciagnie dalej. Konsekwencje tego ze
            kazdy ma swobode ruchu i moze szukac gdzie chce sa wyjazdy za praca i ...
            powolny wzrost stawki za godzine w Polsce. Dlatego tu tak bardzo sa potrzebne
            inwestycje i glod sily rooboczej bowiem tylko te dwa czynniki wymusza wzrost
            plac.
            A wiec to nie jest chore państwo, tylko skutki 50 lat zniewolenia i przepasci
            jaka nas dzieli od Francji Anglii czy Niemiec. Mozna zapytac kto nas tak
            urzadzil w dziejach? Ale to chyba wiesz skoro umiesz tak pieknie podsumowywac i
            streszczac poglady, cos z tej nauki w szkole zostalo, ale nie wszystko.
            • Gość: kociak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 12.02.07, 12:35
              Wole mieć mózg kota niż wogóle go nie mieć(może i masz ale nie używasz).Co boli
              Cię to że napisałam że jest to chore państwo???Nie tylko ja tak uważam, jakbyś
              nie zauważył.To że Ty masz inny pogląd nie oznacza od razu że musisz mój
              krytykować.Ceny produktów np.spożywczych wzrosły już prawie do cen
              europejskich - tylko że oni zarabiają 800 euro a my niestety 800 złotych.I co,
              to nie jest chore według Ciebie to jest ok!!!Powodzenia z takim tokiem
              rozumowania
              • Gość: do kociaka Re: Chore państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 14:44
                Nie obrazaj sie, mozna miec rozne poglady ale poglady nie dotycza faktów,
                (dzentelmeni o faktach nie dyskutuja), a fakty to znaczy w tym wypadku przede
                wszystkim miec wiedze ekonomiczna. Regul ekonomii nie przeskoczysz. Zapisz sie
                na Wydzial Ekonomiczny, tam ci wleja troche oleju do glowy. Zachodni produkt
                spozywczy sprowadzony tu kosztuje wiecej niz na Zachodzie i jest obliczony na
                tego kto moze za niego zaplacic. Ciebie nie stac po prostu na produkty
                zachodnie, natomiast cie stac na serki z Otmuchowa, czy Gogolina. To samo
                dotyczy wszystkich innych produktow. Np. moje zarobki pozwalaja mi jezdzic
                samochodem KIA, ale juz HUMMERA sobie nie kupie, podczas gdy hummer jest dla
                srednio zamoznych tam na Zachodzie raczej latwo dostepny. Krotko mowiac twoje
                800 zl pozwala ci jako tako przezyc, ale za 10 lat gdy bedziesz miala 2800 lub
                3000 bedziesz mogla jesc francuskie serki i jeszcze ci wystarczy na benzyne by
                jechac na wczasy nad morze polskie. Pamietaj jestesmy biednym krajem na
                dorobku ! Musielibysmy sie rozwijac w tempie 10-12% przyrostu PKB rocznie przez
                20 lat by dogonic srednio zamozne kraje Zachodu. Nie jestesmy chorzy, jestesmy
                zapoznieni w rozwoju i musimy gonic peleton.
                • Gość: kociak Re: Chore państwo IP: *.chello.pl 12.02.07, 15:07
                  To państwo jest chore-mówią o tym same liczby:
                  Połowa Polaków żyje w biedzie i niedojada, zaś aż 5 milionów męczy się w
                  skrajnym ubóstwie. Problem niedożywienia dotyczy ponad półtora miliona dzieci.
                  U nas jak ktoś dostanie zasiłek to go nie stać na nic, na życie mu nie
                  wystarcza - w Niemczech można normalnie żyć, ubogo ale da się
                  Ceny np. w sieci Deichmann są większe niż u naszych sąsiadów
                  W tym kraju niepełnosprawnym się nic nie należy, trzeba udowadniać wszystkim w
                  koło że ta osoba jest jednak chora - sorry ale nasi lekarze przyznają komuś
                  jakieś pieniądze tylko wtedy kiedy przyjedzie do nich na wózku inwalidzkim lecz
                  i oni w tym kraju nie mają lekko.A tego czego nie da się wykryć na słuchawki
                  np. takie porażenie mózgowe to takie dziecko jest zdrowe-nic mu się nie należy
                  Może w tym kraju dałoby się jeszcze coś zrobić gdyby nie to że układy widać
                  wszędzie(nie masz układów to jesteś nikim i tyle)
            • renebenay Re: do kociaka.. 12.02.07, 12:36
              Komuna zostawila sprawne zaklady i fabryki,fakt o przestazalej technologi ale
              mimo nic nie bylo zdewastowane,dodatkowo nikt nie mieszkal na ulicy czy pod
              mostami bo to nie bylo mozliwe.W Polsce przemiany nastapily w 1989 roku a wiec
              17-18 lat temu i teraz wez Niemcy z 1945 roku ktore praktycznie byly zniszczone
              w 90 %.Porownaj teraz Niemcy po 18 latach po wojnie i Polske po 18 latach po
              przemianach,to jest wiecej jak tragedia,dla mnie Polska potrzebuje prawdziwego
              gospadarza i wiekszej madrosci ludzi idacych do wyborow.Aktualnie pracujacy w
              Polsce sa wykorzystywani do maximum bo produkowane ich produkty sa sprzedawane
              na zachodzie po tej samej cenie jakby tam byly wytwarzone,z drugiej strony ma
              sie wrazenie ze,zwiazki zawodowe istnieja tylko w statystykach bo dlaczego nie
              ma zadnych manifestacji czy strajkow przeciw wyzyskowi.Rowniez rzad i pracodawcy
              w wielkiej zgodzie wszystko robia aby z dotacji europejskich jak najmniej
              pieniedzy trafilo do ludzi pracujacych na roznych inwestycjach,jak najttansza
              praca a jak sie nie podoba to mamy ukraincow gotowych was zastapic-to jest
              typowy szantaz i jak bardzo modny tam gdzie jest organizowana bieda.Racje maja
              ludzie ktorzy gdzies indziej szukaja zwyklego chleba i szacunku dla swoich
              rak,niestety ludzie sa zmuszani do opuszczenia Kraju bo pracowac caly miesiac
              aby wegetowac to nie jest wyjscie.
              • Gość: do renebene Re: czlowieku siegnij do ksiazek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.07, 14:56
                porownanie z Niemcami malo dokladne, bowiem nie wspominasz o tym ze Plan
                Marshalla objal 3 strefy zachodnie Niemiec i pozwolil uruchomic zasoby (i
                zdobycze wojenne takie jak zydowskie zloto z KZ-tow), plus gospodarka rynkowa
                prowadzona przez specjalistów a nie amatorow. Balcerowicz dal mocny pieniadz
                ale przy okazji zniszczyl sporo, reszte zrobila zlodziejska prywatyzacja i
                nikczemnosc ludzka, bowiem pelno bylo przykladow doprowadzania polskiego
                majatku do ruiny by obcy mogl go przejac za bezcen, dokonano wielkiego
                przekretu niszczac miejsca pracy, nie tak jak w Czechach gdzie prywatyzowano i
                wpuszczano kapital obcy do tego co nie produkowalo i nie przynosilo dochodu. U
                nas odwrotnie. Opolskie Zaklady Mebli padly, by sie odrodzic jako spolka
                meblowa z kapitalem niemieckim bylego prezeza firmy, to typowy przyklad. A
                przejecie polskiej stali przez Mittala i setek innych firm. Ale nie narzekajmy,
                takiej biedy jak w Afryce nie mamy, wystarczy poczytac Kapuscinskiego.
                • renebenay Re: czlowieku siegnij do ksiazek 12.02.07, 20:20
                  Plan Marshalla byl o wiele skromniejszy anizeli dzisiejsze dotacje europejskie
                  dla Polski i z drugiej strony zdobycze wojenne Niemiec w postaci jak twierdzisz
                  zydowskiego zlota nigdy nie byly uzyte do odbudowy powojennych Niemiec bo po
                  pierwsze zdeponowane zloto bylo w Szwajcari i zablokowane a po drugie to
                  przeciez sami amerykanie wywiezli do siebie znalezione zloto-niedawno chyba 2
                  lata temu sad w Nowym Yorku polecil wladzom amerykanskim oddanie Izraelowi
                  rownowartosc "zagarnietego" zlota.
                  • Gość: nie za bardzo Re: czlowieku siegnij do ksiazek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 05:13
                    nie za bardzo mozna sie z toba zgodzic, bowiem Polska bierze dotacje z Brukseli
                    dopiero drugi rok, jesli nie liczyc wczesniejszych skromnych kwot FAHRE, a
                    rozmiar pomocy amerykańskiej dla niemieckich stref przychodzil w czasie gdy
                    gospodarka niemiecka nie miala w Europie konkurentow. Polska natomiast
                    dolączyla w 2004 r. do klubu bogaczy i sila rzeczy nadal jest nedzarzem !!!
    • Gość: ola Re: Chore państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.07, 15:28
      to nie państwo jest chore, tylko ludzie nim zarządzający, przy takich rządach tutaj nigdy nie bedzie normalnie.
    • Gość: RZS Re: Chore państwo IP: 194.140.241.* 13.02.07, 07:58
      Widzę ,że na tym forum też panuje przekonanie o możliwej w tym kraju
      karierze...Przykład idzie z góry- od naszej władzy..skoro wicepremier zrobił
      karierę "od beretu do biretu"....
    • Gość: Piotr Re: Chore państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 11:30
      Oby na Opolszcyźnie czy w Polsce nie było tak, że ostatni gasi światło, bo przy
      tych politykach wszystko jest możliwe. Pietrzak już do wielu ludzi z dzisiejszej
      elity politycznej to mówił w czasach PRL-u!!!!!!!!! I jak ma być dobrze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka