Dodaj do ulubionych

Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do lekarza

21.02.07, 22:33
Latwo teraz zrozumiec dlaczego sa takie dlugie kolejki do specjalistow.Tylko
po co cala ta szopka ,skoro pacjentka ma swojego lekarza?I idiotyzm.Ci ktorzy
naprawde potrzebuja porady lekarskiej musza czekac w dlugich kolejkach.Czy
lekarze chca na sile zdobywac nowych pacjentow? no bo nic z tego juz nie
rozumiem..
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do lekarza IP: *.centrum.punkt.pl 21.02.07, 23:21
      Nie rozumiem tej pacjentki ani wyjaśnień z-cy dyrektora szpitala i NFZ. Jeżeli
      skierownie na urografię pacjentka miała ze szpitala na Witosa to oczywiste, że
      wynik badania chciał zobaczyć lekarz, który wydał skierowanie - czyli z Witosa.
      Poza tym przecież wykonanie takiego badania kosztuje. Aby wykonanie badania
      przynajmniej w jakimś stopniu się zwróciło(leki, sprzęt jednorazowy, praca
      personelu)trzeba wyrwać pacjentowi z książeczki RUM kupon i rozliczyć go w NFZ
      w poradzie pacjenta bo tylko wtedy otrzymuje się za wykonanie badania nieco
      pieniędzy, gdy wynik wpięty lub ewentualnie wpisany jest do kartoteki pacjenta.
      Bo jak nie to potem kontolujący z NFZ traktują nas jak oszustów, naciągaczy i
      złodziei. Dziwne tylko, że pan Dyrekto NFZ o tym nie wie.
      • Gość: him Re: Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do leka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 06:19
        Moze pan dyrektor zacznie kontrolowac przy okazji niepubliczne POZ co stalo sie
        z pieniedzmi ktore rzad przeznaczyl na podwyzki personelu ?pieniadze dostali
        wlasciciele zarobki personelu nie podwyzszyly sie .Dlaczego w opolskim NFZ
        nikt tego nie kontroluje
        • Gość: Dana Re: Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do leka IP: *.gress.com.pl 22.02.07, 07:15
          Z podobnym przypadkiem spotkałam się jakiś czas temu na onkologii na Katowickiej. Byłam na badaniu piersi u onkologa i poprosiłam o skierowanie na mammografię, przy wizycie wyrwano kartkę z książeczki. Z samego badania lekarskiego mam niemiłe wspomnienia, bo było ono bardzo powierzchowne zakończone komentarzem "O takie duże to napewno na mamografii się coś znajdzie" i o zgrozo powiedziała to kobieta. Nie muszę chyba dodawać jak czułam się przez czas czekania na wynik. Chcąc odebrać wynik musiałam się zarejestrować do lekarza i czekać w kolejce, na szczęście trafiłam do innego. Wynik był dobry, a cała wizyta ograniczyła się do poinformowaia mnie o tym jaki jest wynik i wyrwaniu kolejnej kartki. I po to jechałam do Opola 60 km i straciłam cały dzień, a przecież mój wynik mógł odebrać ktoś z rodziny. Ech ta biurokracja.
          • Gość: .... Re: Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do leka IP: *.zwm.punkt.pl 22.02.07, 10:19
            Ale to chyba normalne, bo np. ja za każym razem jak dostaje skierowanie od
            ginekologa na badanie krwi to odrazu musze umówic sie na następną wizytę,
            ponieważ laboratorium wysyła wyniki bezpośrednio do lekarza.
            Przyzwycziłam się...
      • sceptyk40 Re: Chcesz wynik badania? Zarejestruj się do leka 22.02.07, 13:30
        Panie Marku. Coś jest nie tak w Pana tłumaczeniu. Jeśli poradnia kieruje
        pacjenta na badania, to robi to na blankiecie z książeczki RUM, który jest
        oddawany w laboratorium jako podstawa finansowania z funduszu. To że wyrywa się
        po raz drugi blankiet przy odbiorze wyniku, Pan tłumaczy kosztami, a jest to
        sfinansowanie nie istniejącej i niepotrzebnej w opisywanej sytuacji porady
        lekarskiej. Tu fundusz zapłaci za poradę lekarską trzykrotnie : raz przy
        wizycie pani u swego lekarza, który zlecił badanie (może ono być wykonywane
        niekoniecznie w tym samym miejscu )drugi raz przy odbiorze wyniku i trzeci raz
        przy konsultacji wyniku przez lekarza tej pani plus dodatkowo za badania
        laboratoryjne. I czyim kosztem to się odbywa ??
    • Gość: soid wyniki odczyta tylko lekarz, głupi pacjencie IP: 195.205.245.* 22.02.07, 13:38
      • j2334 Re: wyniki odczyta tylko lekarz, głupi pacjencie 22.02.07, 14:08
        Wyniki odczyta lekarz,zgadza sie .Tylko dlaczego akurat ten? skoro pacjentka ma
        swojego lekarza w innym miejscu.
        • Gość: monika Re: wyniki odczyta tylko lekarz, głupi pacjencie IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.07, 15:23
          Wyniki ma odczytać ten lekarz, który wydał skierowanie na wykonanie badania bo
          ten laekarz i ta poradnia ponosi koszty za wykonanie tego badania. A jeżeli ta
          pani potrzebuje zwieźć wynik badania np. do Wrocławeia to mogła sobie to
          badanie zrobić we Wrocławiu u lekarza u którego tam się leczy.
          • Gość: zośka Re: wyniki odczyta tylko lekarz, głupi pacjencie IP: 217.197.79.* 22.02.07, 16:18
            tłumaczenie Moniki jest logiczne. Lekarz wydaje takie skierowania, i za nie
            płaci, jakie są mu do diagnozy potrzebne.Więc jeżeli wydał skierowanie, to
            powinien otrzymać wynik i nadać sprawie bieg, w zależności od tego jakie wysnuł
            wnioski. Pani która leczy się we Wrocławiu powinna badania zrobić tam, gdzie
            zlecił wrocławski lekarz, wtedy cena badania jest wliczona w poradę tego
            lekarza.
            Czy pan, robiąca mammografię miała życzenie, aby wynik prześwietlenia z opisem
            i interpretacją lekarza przekazać komuś z rodziny? Jeśli tak, tomogła to
            ustalić przy badaniu< chociaż to niefortunny pomysł. Widzę już minę męża który
            dowiaduje się o zmianach mastopatycznych itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka