Dodaj do ulubionych

Dom roku na świecie stoi pod Opolem

• Gość: Joanka Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 08:57
      Dom fantastyczny, zawsze chciałam miec wielkie okna, ale mycie ich na Wielkanoc
      może przerazić, no i ilośc palców moich dzici na szybach....., chociaz kredki
      pewnie łatwiej by sie zmywało niż z obecnych ścian.
      Gratuluję
      • roroism gratuluje! 09.03.07, 09:00
        wreszcie cos nowoczesnego, odwaznego i z rozmachem ;)
        cekamy na wiecej takich pomysłów w pzrestrzeni miejskiej, publicznej:)
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:47
        to zamieszkaj w bunkrze albo w lepiance, dzieciaki nie zasyfią ci niczego.
      • Gość: aga Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 84.203.106.* 09.03.07, 17:47
        chyba nie myslisz ze to gospodyni myje okna... to nie dom dla biednych ludzi a
        warunki atmosferyczne przy obecnej technologi nie maja wielkiego znaczenia
        tylko pozazdroscic , swietny budynek
    • Gość: rwts Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.crowley.pl 09.03.07, 09:02
      Jak dla mnie zbyt ascetyczny
      swoją drogą, to już gdzieś coś bardzo podobnego widziałem, bodajże w Hiszpanii
    • Gość: JAkjk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.adsl.wanadoo.nl 09.03.07, 09:02
      Taki smutny, zimny, podziwiam ludzi ktorzy zechca w nim mieszkac...
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:48
        Ja podziwiam ludzi, którzy chcą mieszkać w tym przyjaznym, wesołym i nowocześnie
        zaprojektowanym mieście: Opolu.
    • Gość: zara Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.bph.pl 09.03.07, 09:05
      Ładny magazyn, w zasadzie to co to za różnica mieszkać w blokowisku czy w
      magazynie.
    • Gość: AGA Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 193.30.160.* 09.03.07, 09:10
      Uważam, że pomysł sam w sobie nie najnowszy, ciekawy niewątpliwie to domu
      raczej nie przypomuna - raczej biuro.... trochę bez "duszy". Odgarnianie śniegu
      w zimie (w tym z dachu) istne szaleństwo ;-)
    • Gość: asiac Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:11
      faktycznie robi wrażenie. to przemyślany projekt.
      niestety, nie zgodze sie z właścicielami ponieważ bardziej przypomina własnie
      muzeum.
      trudno mi jest wobrazić sobie dzieci zbiegające na bosaka po schodach [co jest
      normalne przecież] ponieważ schody sa szklane! i kurcze może faktycznie efekt
      jest ale gdzie to ciepło co powinno bić z rodzinnego domu[?]
      ...ogólnie architektura modernistyczna[tak określe ten projekt] odbiera wiele
      ciepła - tak już z nią jest więc jak ktoś sie decyduje na wybudowanie to musi
      być utwierdzony w decyzji i tak myślę właśnie jest. A ponieważ jest to własność
      biznesmenów więc repreznacyjna rola spełniona na 200% i Super że to polscy
      architekci wykonali ten projekt i polacy kupili. Reasumując - Jest szansa że
      zacznie się dobrze dziać w pl w tej dziedzinie :)
      • Gość: modernizm?! To nie modernizm! IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 10:09
        Proszę sprawdzić, czym jest modernizm, nim użyje się tego terminu.
    • Gość: ... Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 80.51.224.* 09.03.07, 09:12
      Przepiękny dom, gratulacje. Dom-marzenie
      • pokla Re: Na domek z bajki to nie wygąda 09.03.07, 09:16
        mnie przypomina raczej salon samochodowy lub coś w tym rodzaju,ale o gustach się
        nie dyskutuje.Szczere gratulacje-to jakaś pozytywna informacja od dłuższego czasu.
      • doubty Polacy są dziwni 09.03.07, 09:17
        Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich skarżyć, zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi? Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajnie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to super!" A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/Jest okropne/Czym wy się podniecacie?"

Dlaczego jesteśmy takim zawistnym i smutnym krajem?...
        • Gość: ble Re: Polacy są dziwni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 10:18
          > Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich skarżyć,
          > zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi?

przeszłość :) nas nauczyła

> Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajn
          > ie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to super!"

ja nagrody nie dostałem

> A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/Jest
          > okropne/Czym wy się podniecacie?"

dziwisz się - w kraju, gdzie 50 % zastanawia się czy kupić buty czy kurtkę ????
          gdzie średnia krajowa (1600 pln netto) starcza na 1/4 m2 w bloku z wiekliej
          płyty ????
          gdzie za swój dom płacę 1/3 miesięcznej pensji podatku gruntowego (na rok) i mam
          za to dziurawą drogę bez oświetlenia o luksusie odśnieżania itp nie mówiąc ????

a tu na tej biedzie kolo stawia chatę za 5+ mln pln - to mnie nie dziwi, że
          ludzie pytają "za co??? " - jak masz tyle kasy to albo ukradłeś albo dorobiłeś
          się na prywatyzacji (też ukradłeś) - tych co dorobili sią uczciwie to może z 2 %
          - weź pod uwagę, że w tym kraju obciążenie podatkowe to jakieś 50 % :)
          • panfranek Re: Polacy są dziwni 09.03.07, 14:53
            > > Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich ska
            > rżyć,
            > > zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi?
            >
            > przeszłość :) nas nauczyła

no to czytelnicy tej postępowej Gazety Wyborczej powinni świecić przykładem
            nowej mentalności. Tymczasem większość z nich ma mentalność ludzi odwiedzających
            portal Interia.pl. Na szczęśćie nie oni decydują o tym, jak ma wyglądać moje miasto.

>
            > > Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajn
            > > ie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to su
            > per!"
            >
            > ja nagrody nie dostałem

i raczej nie dostaniesz. bo niby za co?

>
            > > A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/J
            > est
            > > okropne/Czym wy się podniecacie?"
            >
            > dziwisz się - w kraju, gdzie 50 % zastanawia się czy kupić buty czy kurtkę ????
            > gdzie średnia krajowa (1600 pln netto) starcza na 1/4 m2 w bloku z wiekliej
            > płyty ????
            > gdzie za swój dom płacę 1/3 miesięcznej pensji podatku gruntowego (na rok) i ma
            > m
            > za to dziurawą drogę bez oświetlenia o luksusie odśnieżania itp nie mówiąc ????>
            > a tu na tej biedzie kolo stawia chatę za 5+ mln pln - to mnie nie dziwi, że
            > ludzie pytają "za co??? " - jak masz tyle kasy to albo ukradłeś albo dorobiłeś
            > się na prywatyzacji (też ukradłeś) - tych co dorobili sią uczciwie to może z 2
            > %
            > - weź pod uwagę, że w tym kraju obciążenie podatkowe to jakieś 50 % :)

jasne, powinien sołtys jeden z drugim się skrzyknąć i go rozkułaczyć.

nadmienię, że w USA 50% społeczeństwa też nie stać na buty w sezonie. liczba
            osób żyjąca tam poniżej minimum socjalnego jest prawie taka jak w polandzie.
            • Gość: ble Re: Polacy są dziwni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:56
              > i raczej nie dostaniesz. bo niby za co?

dostałęm - nie za dom ale dostałęm :) - mówienie dostaliśmy jest nadużyciem i
              tego tyczyła sięmoja wypowiedź

> jasne, powinien sołtys jeden z drugim się skrzyknąć i go rozkułaczyć
              tego nie powiedziałem

> nadmienię, że w USA 50% społeczeństwa też nie stać na buty w sezonie. liczba
              > osób żyjąca tam poniżej minimum socjalnego jest prawie taka jak w polandzie

tylko minimum trochę inne :) a i fortuny rodziły się dziesięcioleciami a nie
              liczbą prywatyzacji - i nie zrozum mnie źle nie mam nic przeciwko ludziom
              bogatym, ale jestem zdecydowanie przeciw matactwom, cwaniactwu itp
    • Gość: dert to rezydencja jak w Bangladeszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:14
      3 osoby - 600m2, sam podjazd wylozony kamieniem kosztuje tyle, że możnaby komuś
      z tego ze trzy domki wybudować...
      To jest jakaś nowobogacka rezydencja, dość arogancka w polskim, raczej
      biedniutkim pejzażu ekonomicznym.
      Jeśli to ma być wzorzec do naśladowania, to ciekaw jestem - dla kogo?
      Dla przeciętnego polskiego inwestora zmagajacego się z zupełnie innymi
      problemami niż właściciel tej rezydencji i jego architekt?
      Jak o mnie chodzi, za dobrą architekturę uważam tylko tą, ktora jest piękna i
      użyteczna jednocześnie, a więc m.in. także ekonomiczna.
      O tej rezydencji nie da się powiedzieć że jest dobra, bo jej forma
      architektoniczna wyraża dość, nazwijmy to oględnie, egzotyczne, jak na warunki
      polskie, potrzeby inwestora.
      W sumie - jaki jest sens podniecać się czymś, co większości z nas nie dotyczy?
      • Gość: x Re: to rezydencja jak w Bangladeszu IP: *.astra-net.com 10.03.07, 09:40
        pewnie ,że ciebie nie dotyczy.Nie łapiesz tego! Inwestorzy sa przeciętni i
        nieprzeciętni,ale co ty wiesz o zmaganiach tego inwestora? Myślisz,ze w Opolu
        bardziej pasują góralskie chalupki?? Albo te domy cygańskie? Jesli coś wybiega
        w przyszlość to jest to egzotyka?
    • Gość: koalakoala Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:16
      Jest piekny. Widzialam podobne domy w kilku japonskich miastach. ALe absurdalnie
      wyglada w tym krajobrazie podopolskim. Wpasowanie architektury w krajobraz to
      przeciez czesc sukcesu, a on wyglada jakby wyladowal w tych polach z innej planety.
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:56
        Co więc proponujesz? Gonty? Pianobeton? Czerwoną cegłę rodem z przemysłowych
        czynszówek z XIX wieku? Czy pierwsze miejsce w konkursie Muratora?
        www.sis-projekt.pl/Murator5.jpg
        Otoczenie wymaga natychmiastowej pacyfikacji, nie wiem, czy może być w Polsce
        gorzej. Obok Grecji i Bułgarii to jeden z najsyfniejszych krajów w Unii. Gorzej
        być w Polsce nie może, z pewnością nie za sprawą nowoczesnej architektury.
    • Gość: psrt Niech ten ohydny postmodernizm już się skończy! IP: *.gdynia.mm.pl 09.03.07, 09:17
      Zimno mi jak patrzę na te zdjęcia. Autorom gratuluję nagrody, ale nie gustu.
      • Gość: kruuk To jest modernizm. IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:51
        Postmodernizm raczej byś lubił.
    • Gość: mariano italiano ale okien do mycia :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:19
      ciekawe ile czasu myją? :)
    • Gość: Breslauer Kawał porządnej architektury... IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:22
      zeby nie bylo, baaardzo mi sie podoba, choc w tekscie pewne niescislosci,
      albowiem architekci deklaruja
      (www.worldarchitecturenews.com/news_images/KWK%20Promes%20Aatrial%20House.pdf)
      ze dom ma powierzchnie 660 m2.

Poza tym ani slowa o domu roku na portalu worldarchitecturenews.com
      • Gość: Breslauer oraz potworny blad na stronie architektow IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:29
        www.kwkpromes.pl chwali się "HAUSE of the Year 2006", a najgorsze, ze taki blad
        ortograficzny poszedl "w siec" - wpiszcie w googlach "hause of the year 2006"

• Gość: amigo Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:29
      Osobiście nie chciał bym w nim mieszkać, jest zimny jak biurowiec, ale twórcom
      gratuluję sukcesu i życzę kolejnych. Polak jak chce, to potrafi :-)
      • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:57
        mieszkaj więc dalej w swojej ciasnocie, nikt ci nie broni.
    • Gość: otarik Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:30
      Gratuluje inwestorowi i architektowi. Wspanialy dom. Inny wymiar, bez portykow
      kolumnowych, gipsowych tralek na balkonach, klombow, zlotych szprosow w oknach,
      zazdrosek, zaslon z pelargonii. Prostota i transparentnosc zawsze przetrwaja.
    • Gość: Breslauer a moze taki dom? IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:32
      hmm, tez podpisany house of the year 2006

www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=679
      • Gość: tralala Re: a moze taki dom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:35
        jakbym mieszkała w środku w ślimaku :)
      • flamengista fajny 09.03.07, 12:34
        Dalej w tym mieszkać się nie da, ale wnętrze o wiele cieplejsze i przytulniejsze
        niż w tym domu pod Opolem.
    • kasiulek70 Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 09:33
      Ok dom może się podobać, kwestia gustu jak już ktoś tu pisał, nagroda skoro ją
      przyznano to super, tylko czemu ten dom nie pasuje mi do do msc. ,lokalizacji,
      przyrody itd. A to chyba istotne dla całokształtu inwestycji.
    • Gość: sceptyk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.starcom.com.pl 09.03.07, 09:36
      Gratuluje!!! Szkoda ze w Polsce ludziom nie podobaja sie tego typu projekty.
      Jestesmy wychowani na projektach domow jednorodzinnych Muratora - karlowate
      polskie dworki z kolumienkami i wierzyczkami. Na szczescie to sie powoli
      zmienia i taki nowoczesnych projektow jest coraz wiecej.
      Jeszcze raz gratuluje projektu, odwagi i tego ze nas docenili!!!
      • asserwis Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 09:58
        od kiedy murator propaguje projekty z wieżyczkami.
        masz cos do zarzucenia to poprzyj to dowodem, a nie rób z gęby cholewy.
        • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:58
          Wpisz se w góglach murator i pooglądaj obrazki. Tylko się nie przestrasz,
    • Gość: Robert Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 80.50.246.* 09.03.07, 09:38
      Rzeczywiscie, dom jest niesamowity!
    • Gość: kaili Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:44
      zimny jak cholera... mi by nie "smakował"!!!
    • Gość: iridia to dom moich marzen.... IP: 83.168.122.* 09.03.07, 09:46
      ... dla mnie to jeden z najpiekniejszych domow jakie widzialam... w takim
      moglabym spedzic zycie... marzenie....
      • Gość: Rukola Re: to dom moich marzen.... IP: *.let.rug.nl 09.03.07, 09:49
        dom jak z SecondLife :) tam takich pelno!
      • Gość: So long FLW Frank Lloyd Wright?. IP: 195.212.199.* 09.03.07, 09:53
        Ze 100 do lat 50tych ub stulecia FLW robił takie rzeczy. Ale miło że nawet u nas
        architekt potrafi sięgnąć po dobre pomysły...
        • Gość: ISZA Re: Frank Lloyd Wright?. IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.07, 11:00
          To znaczy jakie "takie" rzeczy? ze tez domy?
          hihi
          frank by sie przewrocil z zachwytu jakby zobaczyl ten dom!
        • Gość: kruuk FLW nie robił takich rzeczy IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:58
          Wczesny Corbusier, Mies van den Rohe, Gropius, Philip Johnson i różni później
          naśladowcy. ALe nie FLW.
          FLW robił domy wpisane w krajobraz, oryginalne, znakomite do mieszkania...
          I nie był modernistą.

Ten projekt, przy całej jego błyskotliwości nie zbliża się nawet do projektów FLW.
          I nie byłby on zachwycony, tylko wzruszyłby ramionami, na nieorginalność i
          bezmyślność projektu.

Proszę,
    • asserwis nagroda za rozwiązania komunikacyjne 09.03.07, 09:50
      ehh.. na większości zdjęc króluje podjazd z kostki. czy on jest wart tyle uwagi?
      beznadzieja i tyle.
      • Gość: xxx Re: nagroda za rozwiązania komunikacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 15:54
        a czy ty musisz byc taki polski w swojej wypowiedzi? fakt ze trafił
        sie dobremu architektowi dobry inwestor ale fakt ze dom jest dobry
        pozostaje niezmienny
    • Gość: Uczciwy Prokurator powinien się tym zainteresować IP: *.crowley.pl 09.03.07, 09:52
      No bo niech mi ktoś powie skąd ludzie mają pieniądze na takie domy ?!
      Napewno kradną lub piją (no bo każdy pijak to złodziej).
      • Gość: no no Re: Prokurator powinien się tym zainteresować IP: 217.197.79.* 09.03.07, 10:05
        A moze to dom ksiedz bylego proboszcza z ZWM co to na organach zrobil numerek?
    • Gość: LucyLiu Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 195.94.210.* 09.03.07, 09:54
      Chylę czoła przed tym projektem,Robercie i Marleno jesteście naprawdę genialni.
    • Gość: madi Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:54
      Coś pięknego gratuluje nagrody, ale współczuje sprzątającym :]
    • Gość: graf Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.chello.pl 09.03.07, 09:55
      haha
      ależ innowacyjny projekt - domy tego kształtu są znane od 1929 roku
      www.bc.edu/bc_org/avp/cas/fnart/Corbu.html.
      Ten dom to przecież villa savoye z niewielkimi przeróbkami - pewnie dla
      oszczędności :)

Ale abstrahując od projektu - drut kolczasty na płocie dyskwalifikuje w moich
      oczach właściciela który sie na to zdecydował. Choć być może to jest po prostu
      człowiek bardzo nieszczęśliwy.
      • Gość: zuza Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.07, 11:09
        i co, nic tam nie wyskakuje na tej stronie?

2 sprawa - jak mieli ogrodzic ten dom inaczej? moze takim betonowym murem?
        drutu/siatki przynajmniej nie widac...i jest to najlepsze rozwiazanie, zeby
        sobie nie zaslonic widoku.
        Poza tym jak sie ma takie meble, to warto sie ogrodzic. W TYM KRAJU...
        • panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:05
          jasne, powinien pozwolić się tam pałętać żulom i kundlom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka