Gość: Joanka Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 08:57 Dom fantastyczny, zawsze chciałam miec wielkie okna, ale mycie ich na Wielkanoc może przerazić, no i ilośc palców moich dzici na szybach....., chociaz kredki pewnie łatwiej by sie zmywało niż z obecnych ścian. Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
roroism gratuluje! 09.03.07, 09:00 wreszcie cos nowoczesnego, odwaznego i z rozmachem ;) cekamy na wiecej takich pomysłów w pzrestrzeni miejskiej, publicznej:) Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:47 to zamieszkaj w bunkrze albo w lepiance, dzieciaki nie zasyfią ci niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 84.203.106.* 09.03.07, 17:47 chyba nie myslisz ze to gospodyni myje okna... to nie dom dla biednych ludzi a warunki atmosferyczne przy obecnej technologi nie maja wielkiego znaczenia tylko pozazdroscic , swietny budynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwts Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.crowley.pl 09.03.07, 09:02 Jak dla mnie zbyt ascetyczny swoją drogą, to już gdzieś coś bardzo podobnego widziałem, bodajże w Hiszpanii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAkjk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.adsl.wanadoo.nl 09.03.07, 09:02 Taki smutny, zimny, podziwiam ludzi ktorzy zechca w nim mieszkac... Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:48 Ja podziwiam ludzi, którzy chcą mieszkać w tym przyjaznym, wesołym i nowocześnie zaprojektowanym mieście: Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zara Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.bph.pl 09.03.07, 09:05 Ładny magazyn, w zasadzie to co to za różnica mieszkać w blokowisku czy w magazynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGA Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 193.30.160.* 09.03.07, 09:10 Uważam, że pomysł sam w sobie nie najnowszy, ciekawy niewątpliwie to domu raczej nie przypomuna - raczej biuro.... trochę bez "duszy". Odgarnianie śniegu w zimie (w tym z dachu) istne szaleństwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiac Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:11 faktycznie robi wrażenie. to przemyślany projekt. niestety, nie zgodze sie z właścicielami ponieważ bardziej przypomina własnie muzeum. trudno mi jest wobrazić sobie dzieci zbiegające na bosaka po schodach [co jest normalne przecież] ponieważ schody sa szklane! i kurcze może faktycznie efekt jest ale gdzie to ciepło co powinno bić z rodzinnego domu[?] ...ogólnie architektura modernistyczna[tak określe ten projekt] odbiera wiele ciepła - tak już z nią jest więc jak ktoś sie decyduje na wybudowanie to musi być utwierdzony w decyzji i tak myślę właśnie jest. A ponieważ jest to własność biznesmenów więc repreznacyjna rola spełniona na 200% i Super że to polscy architekci wykonali ten projekt i polacy kupili. Reasumując - Jest szansa że zacznie się dobrze dziać w pl w tej dziedzinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modernizm?! To nie modernizm! IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 10:09 Proszę sprawdzić, czym jest modernizm, nim użyje się tego terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 80.51.224.* 09.03.07, 09:12 Przepiękny dom, gratulacje. Dom-marzenie Odpowiedz Link Zgłoś
pokla Re: Na domek z bajki to nie wygąda 09.03.07, 09:16 mnie przypomina raczej salon samochodowy lub coś w tym rodzaju,ale o gustach się nie dyskutuje.Szczere gratulacje-to jakaś pozytywna informacja od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
doubty Polacy są dziwni 09.03.07, 09:17 Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich skarżyć, zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi? Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajnie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to super!" A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/Jest okropne/Czym wy się podniecacie?" Dlaczego jesteśmy takim zawistnym i smutnym krajem?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Polacy są dziwni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 10:18 > Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich skarżyć, > zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi? przeszłość :) nas nauczyła > Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajn > ie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to super!" ja nagrody nie dostałem > A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/Jest > okropne/Czym wy się podniecacie?" dziwisz się - w kraju, gdzie 50 % zastanawia się czy kupić buty czy kurtkę ???? gdzie średnia krajowa (1600 pln netto) starcza na 1/4 m2 w bloku z wiekliej płyty ???? gdzie za swój dom płacę 1/3 miesięcznej pensji podatku gruntowego (na rok) i mam za to dziurawą drogę bez oświetlenia o luksusie odśnieżania itp nie mówiąc ???? a tu na tej biedzie kolo stawia chatę za 5+ mln pln - to mnie nie dziwi, że ludzie pytają "za co??? " - jak masz tyle kasy to albo ukradłeś albo dorobiłeś się na prywatyzacji (też ukradłeś) - tych co dorobili sią uczciwie to może z 2 % - weź pod uwagę, że w tym kraju obciążenie podatkowe to jakieś 50 % :) Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Polacy są dziwni 09.03.07, 14:53 > > Dlaczego mamy taką dziwną mentalność i upodobanie, żeby na wszystkich ska > rżyć, > > zazdrościć i źle życzyć swojemu sąsiadowi? > > przeszłość :) nas nauczyła no to czytelnicy tej postępowej Gazety Wyborczej powinni świecić przykładem nowej mentalności. Tymczasem większość z nich ma mentalność ludzi odwiedzających portal Interia.pl. Na szczęśćie nie oni decydują o tym, jak ma wyglądać moje miasto. > > > Dlaczego nie możemy powiedzieć "Fajn > > ie, że dostaliśmy nagrode! Mi się nie podoba, ale jak całemu światu to su > per!" > > ja nagrody nie dostałem i raczej nie dostaniesz. bo niby za co? > > > A cały czas słyszymy "Pewnie się dołobił na lewo/Trzeba by go sprawdzić/J > est > > okropne/Czym wy się podniecacie?" > > dziwisz się - w kraju, gdzie 50 % zastanawia się czy kupić buty czy kurtkę ???? > gdzie średnia krajowa (1600 pln netto) starcza na 1/4 m2 w bloku z wiekliej > płyty ???? > gdzie za swój dom płacę 1/3 miesięcznej pensji podatku gruntowego (na rok) i ma > m > za to dziurawą drogę bez oświetlenia o luksusie odśnieżania itp nie mówiąc ????> > a tu na tej biedzie kolo stawia chatę za 5+ mln pln - to mnie nie dziwi, że > ludzie pytają "za co??? " - jak masz tyle kasy to albo ukradłeś albo dorobiłeś > się na prywatyzacji (też ukradłeś) - tych co dorobili sią uczciwie to może z 2 > % > - weź pod uwagę, że w tym kraju obciążenie podatkowe to jakieś 50 % :) jasne, powinien sołtys jeden z drugim się skrzyknąć i go rozkułaczyć. nadmienię, że w USA 50% społeczeństwa też nie stać na buty w sezonie. liczba osób żyjąca tam poniżej minimum socjalnego jest prawie taka jak w polandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Polacy są dziwni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 17:56 > i raczej nie dostaniesz. bo niby za co? dostałęm - nie za dom ale dostałęm :) - mówienie dostaliśmy jest nadużyciem i tego tyczyła sięmoja wypowiedź > jasne, powinien sołtys jeden z drugim się skrzyknąć i go rozkułaczyć tego nie powiedziałem > nadmienię, że w USA 50% społeczeństwa też nie stać na buty w sezonie. liczba > osób żyjąca tam poniżej minimum socjalnego jest prawie taka jak w polandzie tylko minimum trochę inne :) a i fortuny rodziły się dziesięcioleciami a nie liczbą prywatyzacji - i nie zrozum mnie źle nie mam nic przeciwko ludziom bogatym, ale jestem zdecydowanie przeciw matactwom, cwaniactwu itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dert to rezydencja jak w Bangladeszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:14 3 osoby - 600m2, sam podjazd wylozony kamieniem kosztuje tyle, że możnaby komuś z tego ze trzy domki wybudować... To jest jakaś nowobogacka rezydencja, dość arogancka w polskim, raczej biedniutkim pejzażu ekonomicznym. Jeśli to ma być wzorzec do naśladowania, to ciekaw jestem - dla kogo? Dla przeciętnego polskiego inwestora zmagajacego się z zupełnie innymi problemami niż właściciel tej rezydencji i jego architekt? Jak o mnie chodzi, za dobrą architekturę uważam tylko tą, ktora jest piękna i użyteczna jednocześnie, a więc m.in. także ekonomiczna. O tej rezydencji nie da się powiedzieć że jest dobra, bo jej forma architektoniczna wyraża dość, nazwijmy to oględnie, egzotyczne, jak na warunki polskie, potrzeby inwestora. W sumie - jaki jest sens podniecać się czymś, co większości z nas nie dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: to rezydencja jak w Bangladeszu IP: *.astra-net.com 10.03.07, 09:40 pewnie ,że ciebie nie dotyczy.Nie łapiesz tego! Inwestorzy sa przeciętni i nieprzeciętni,ale co ty wiesz o zmaganiach tego inwestora? Myślisz,ze w Opolu bardziej pasują góralskie chalupki?? Albo te domy cygańskie? Jesli coś wybiega w przyszlość to jest to egzotyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koalakoala Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:16 Jest piekny. Widzialam podobne domy w kilku japonskich miastach. ALe absurdalnie wyglada w tym krajobrazie podopolskim. Wpasowanie architektury w krajobraz to przeciez czesc sukcesu, a on wyglada jakby wyladowal w tych polach z innej planety. Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:56 Co więc proponujesz? Gonty? Pianobeton? Czerwoną cegłę rodem z przemysłowych czynszówek z XIX wieku? Czy pierwsze miejsce w konkursie Muratora? www.sis-projekt.pl/Murator5.jpg Otoczenie wymaga natychmiastowej pacyfikacji, nie wiem, czy może być w Polsce gorzej. Obok Grecji i Bułgarii to jeden z najsyfniejszych krajów w Unii. Gorzej być w Polsce nie może, z pewnością nie za sprawą nowoczesnej architektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psrt Niech ten ohydny postmodernizm już się skończy! IP: *.gdynia.mm.pl 09.03.07, 09:17 Zimno mi jak patrzę na te zdjęcia. Autorom gratuluję nagrody, ale nie gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruuk To jest modernizm. IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:51 Postmodernizm raczej byś lubił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariano italiano ale okien do mycia :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:19 ciekawe ile czasu myją? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Kawał porządnej architektury... IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:22 zeby nie bylo, baaardzo mi sie podoba, choc w tekscie pewne niescislosci, albowiem architekci deklaruja (www.worldarchitecturenews.com/news_images/KWK%20Promes%20Aatrial%20House.pdf) ze dom ma powierzchnie 660 m2. Poza tym ani slowa o domu roku na portalu worldarchitecturenews.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer oraz potworny blad na stronie architektow IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:29 www.kwkpromes.pl chwali się "HAUSE of the Year 2006", a najgorsze, ze taki blad ortograficzny poszedl "w siec" - wpiszcie w googlach "hause of the year 2006" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amigo Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:29 Osobiście nie chciał bym w nim mieszkać, jest zimny jak biurowiec, ale twórcom gratuluję sukcesu i życzę kolejnych. Polak jak chce, to potrafi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:57 mieszkaj więc dalej w swojej ciasnocie, nikt ci nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otarik Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:30 Gratuluje inwestorowi i architektowi. Wspanialy dom. Inny wymiar, bez portykow kolumnowych, gipsowych tralek na balkonach, klombow, zlotych szprosow w oknach, zazdrosek, zaslon z pelargonii. Prostota i transparentnosc zawsze przetrwaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer a moze taki dom? IP: 212.244.172.* 09.03.07, 09:32 hmm, tez podpisany house of the year 2006 www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=679 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: a moze taki dom? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:35 jakbym mieszkała w środku w ślimaku :) Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista fajny 09.03.07, 12:34 Dalej w tym mieszkać się nie da, ale wnętrze o wiele cieplejsze i przytulniejsze niż w tym domu pod Opolem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 09:33 Ok dom może się podobać, kwestia gustu jak już ktoś tu pisał, nagroda skoro ją przyznano to super, tylko czemu ten dom nie pasuje mi do do msc. ,lokalizacji, przyrody itd. A to chyba istotne dla całokształtu inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.starcom.com.pl 09.03.07, 09:36 Gratuluje!!! Szkoda ze w Polsce ludziom nie podobaja sie tego typu projekty. Jestesmy wychowani na projektach domow jednorodzinnych Muratora - karlowate polskie dworki z kolumienkami i wierzyczkami. Na szczescie to sie powoli zmienia i taki nowoczesnych projektow jest coraz wiecej. Jeszcze raz gratuluje projektu, odwagi i tego ze nas docenili!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asserwis Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 09:58 od kiedy murator propaguje projekty z wieżyczkami. masz cos do zarzucenia to poprzyj to dowodem, a nie rób z gęby cholewy. Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 14:58 Wpisz se w góglach murator i pooglądaj obrazki. Tylko się nie przestrasz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 80.50.246.* 09.03.07, 09:38 Rzeczywiscie, dom jest niesamowity! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaili Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:44 zimny jak cholera... mi by nie "smakował"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iridia to dom moich marzen.... IP: 83.168.122.* 09.03.07, 09:46 ... dla mnie to jeden z najpiekniejszych domow jakie widzialam... w takim moglabym spedzic zycie... marzenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rukola Re: to dom moich marzen.... IP: *.let.rug.nl 09.03.07, 09:49 dom jak z SecondLife :) tam takich pelno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: So long FLW Frank Lloyd Wright?. IP: 195.212.199.* 09.03.07, 09:53 Ze 100 do lat 50tych ub stulecia FLW robił takie rzeczy. Ale miło że nawet u nas architekt potrafi sięgnąć po dobre pomysły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ISZA Re: Frank Lloyd Wright?. IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.07, 11:00 To znaczy jakie "takie" rzeczy? ze tez domy? hihi frank by sie przewrocil z zachwytu jakby zobaczyl ten dom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruuk FLW nie robił takich rzeczy IP: *.chello.pl 11.03.07, 20:58 Wczesny Corbusier, Mies van den Rohe, Gropius, Philip Johnson i różni później naśladowcy. ALe nie FLW. FLW robił domy wpisane w krajobraz, oryginalne, znakomite do mieszkania... I nie był modernistą. Ten projekt, przy całej jego błyskotliwości nie zbliża się nawet do projektów FLW. I nie byłby on zachwycony, tylko wzruszyłby ramionami, na nieorginalność i bezmyślność projektu. Proszę, Odpowiedz Link Zgłoś
asserwis nagroda za rozwiązania komunikacyjne 09.03.07, 09:50 ehh.. na większości zdjęc króluje podjazd z kostki. czy on jest wart tyle uwagi? beznadzieja i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: nagroda za rozwiązania komunikacyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 15:54 a czy ty musisz byc taki polski w swojej wypowiedzi? fakt ze trafił sie dobremu architektowi dobry inwestor ale fakt ze dom jest dobry pozostaje niezmienny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy Prokurator powinien się tym zainteresować IP: *.crowley.pl 09.03.07, 09:52 No bo niech mi ktoś powie skąd ludzie mają pieniądze na takie domy ?! Napewno kradną lub piją (no bo każdy pijak to złodziej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no no Re: Prokurator powinien się tym zainteresować IP: 217.197.79.* 09.03.07, 10:05 A moze to dom ksiedz bylego proboszcza z ZWM co to na organach zrobil numerek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LucyLiu Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: 195.94.210.* 09.03.07, 09:54 Chylę czoła przed tym projektem,Robercie i Marleno jesteście naprawdę genialni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madi Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:54 Coś pięknego gratuluje nagrody, ale współczuje sprzątającym :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.chello.pl 09.03.07, 09:55 haha ależ innowacyjny projekt - domy tego kształtu są znane od 1929 roku www.bc.edu/bc_org/avp/cas/fnart/Corbu.html. Ten dom to przecież villa savoye z niewielkimi przeróbkami - pewnie dla oszczędności :) Ale abstrahując od projektu - drut kolczasty na płocie dyskwalifikuje w moich oczach właściciela który sie na to zdecydował. Choć być może to jest po prostu człowiek bardzo nieszczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.07, 11:09 i co, nic tam nie wyskakuje na tej stronie? 2 sprawa - jak mieli ogrodzic ten dom inaczej? moze takim betonowym murem? drutu/siatki przynajmniej nie widac...i jest to najlepsze rozwiazanie, zeby sobie nie zaslonic widoku. Poza tym jak sie ma takie meble, to warto sie ogrodzic. W TYM KRAJU... Odpowiedz Link Zgłoś
panfranek Re: Dom roku na świecie stoi pod Opolem 09.03.07, 15:05 jasne, powinien pozwolić się tam pałętać żulom i kundlom. Odpowiedz Link Zgłoś