Dodaj do ulubionych

UO - Administracja?

03.07.07, 08:10
Chcę studiować Administrację , lecz na stronie uniwersytetu jest tak ubogo
wszystko opisane , ze nie mozna się niczego konkretnego dowiedzieć.

Jest tutaj:
1.Administracja publiczna
2.Administracja i prawo finansowe
3.Administracja specjalna ochrony bezpieczeństwa i porzadku publicznego

Chciała bym sie czegos więcej dowiedziec o tych podkierunkach , co moge po
nich robić...Najbardziej jestem za opcja 3. ale nie wiem czy dla osoby
niepełnosprawnej to dobry wypór.

I czy na Administracji sa zajecia fizyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: "Polak Mały" Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:38
      Witaj,

Na administracji nie ma WF. Chyba że się coś zmieniło.
      Zastanów się nad studiami bardzo dobrze. Bo jak czytam to bardziej pytasz co
      można robić po administracji, niż co chcesz robić. Wybierz to co chciałabyś
      wykonywać w przyszłości bo inaczej będziesz się męczyć zarówno na studiach jak i
      w przyszłej pracy. Poznaj sama siebie, własne preferencje i możliwości.
      Trzeci kierunek dla osoby niepełnosprawnej jest chyba nietrafiony. Jest to
      kierunek najbardziej pod służby mundurowe, gdzie na przyjęciu wymagają wysoką
      sprawność fizyczną i bardzo dobre zdrowie.
      Więc jeżeli masz słabsze zdrowie radzę pozostałe kierunki.
      Na administracji będziesz musiała się nauczyć wiele teorii w szczególności ustaw
      które co krótki okres zmieniają się jak flaga zawieje. A także wykładnia prawa
      która jest jedną z najważniejszych aby móc w przyszłości swobodnie operować
      językiem prawa.
      Jeszcze raz wszystko przemyśl głęboko zanim podejmiesz decyzje na całe życie.
      Pozdrawiam.
    • Gość: ewelka233 Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 11:52
      W sumie to wiem co bym (hmmm napisze mogła robić przez to ze mam ograniczniki
      zdrowotne),chciała bym módz pracować w jakimś urzedzie , biurze , być sekretarką
      , asystentką coś siedzącego i biurowego.Pomyslałam ze moze administracja
      publiczna to dobry wybór , choć ostatnio mysle tez o Pedagogice a konkretnie
      Zarzadzanie w oświacie i doradztwo na WSZA
    • Gość: zenek Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 13:36
      Mam pytanie:
      - wargi przytknęłaś, czy usta, bo ciekawość mnie nurtuje?.....
      Jeśli wargi, to jak Ty to zrobiłaś?!
      :)
    • Gość: ewelka233 Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:32
      To akurat cytat ...z ksiażki Cave'e
      • Gość: agent Re: UO - Administracja? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 03.07.07, 16:54
        administracja to jeden z gorszych kierunków na jaki można iść

Tak na prawdę znaleźć po nim pracę w... administracji jest niezwykle trudno.
        Urzędu nawet takich "speców" nie szukają. Bo co oni potrafią? Biegle posługiwać
        się przepisami? Tym to sie w urzedach zajmują głównie radcowie prawni a nie
        osoby po adm. Urzędy szukają ekonomistów czy inżynierów (coraz częściej -
        głównie po budownictwie).

Tak na prawdę nie widzę miejsca w administracji dla absolwenta administracji. Co
        on dokładnie potrafi? Zaksięguje kwity? Sciagnie kasę z UE? Naliczy podatek?
        LUDZIE. TEN KIERUNEK TO STRATA CZASU. Albo idźcie na prawo, albo na coś innego.
        Administracja to nieporozumienie.
        • Gość: "Polak Mały" Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 07:35
          Nie wiem skąd u ciebie taka porywająca wiedza i doświadczenie co absolwenci
          wykonują po tych studiach. Znam wiele osób którym się udaje po tych studiach
          dojść do dobrej pracy. Nie przesadzaj. Studiowałeś administracje by móc
          powiedzieć jaką wiedzę nabyłeś? Słyszałem podobną opinię od osoby która z
          administracji odpadła.
          Urzędy potrzebują ekonomistów i inżynierów? Haha. Przejdź się do najbliższej
          gminy:-) Do wydziału dowodów, spraw gospodarczych, paszportów, sekretariatu,
          kancelarii, sekretarza, kontroli i wielu innych wezmą inżyniera budownictwa?
          Bzdura totalna to co wypisujesz. Do policji czy innych służb także wezmą
          inżyniera budownictwa czy ekonomistę? Czy osobę która skończyła administrację,
          przestudiowała ustawy o danych osobowych, informacjach niejawnych, o policji,
          abw, straży granicznej oraz wielu, wielu innych. Zastanów się i nie mąć w głowie.
          Do jednego mogę się zgodzić z tobą. Lepiej iść na prawo. Ale ten kierunek jest
          dopiero bodajże od 4 lat...
    • Gość: ewelka233 Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 20:59
      Równie dobrze można by powiedzieć to samo o Politologii .Wiesz ktoś zaradny
      zawsze znajdzie prace.Mnie tylko martwi to zakównanie ustaw...
      • Gość: egon Re: UO - Administracja? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 03.07.07, 22:32
        sens w tym aby nie zakuwać ale zrozumieć ustawy, które i tak lada moment się zmienią

studenci adm. wkuwają ustawy, wkuwają... kończą studia, a ustawy są albo
        znowelizowane albo już nieobowiązujące

idź na coś innego, najlepiej technicznego (poza ochrona srodowiska, zimem na PO,
        inzynieria produkcji, inzynieria srodowiska)
      • Gość: "Polak Mały" Re: UO - Administracja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 07:46
        Jak napisał forumowicz ustawy nie należy wkuwać a rozumieć. Posługiwać się nimi,
        bo przepisów nie będziesz znać wszystkich, które są i tak nowelizowane. Ale z
        doświadczenia znajomych mi osób wiem, że pracując w urzędzie na danym stanowisku
        musisz aktualizować wiedzę ustaw, rozporządzeń związanych z pracą. Ciągła nauka:-(
        Napisałaś bardzo sprawdzające się w życiu zdanie. "Ktoś zaradny zawsze znajdzie
        prace" i poradzi sobie. :-)
        • Gość: kfoczunia Re: UO - Administracja? IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 04.07.07, 13:29
          ja chce isc na administracje na UO. teraz tylko czekac czy mnie przyjma czy tez
          nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka