Gość: jorgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 08:11 To jakieś jaja są, goście złamali prawo i już dawno powinni być wyrzuceni z lokalu a nie cały czas zabijać kasę, korzystając z lokalu, który uzyskali łamiąc prawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M28 Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: 212.244.68.* 14.11.07, 08:34 otóż to, to się w ogóle w pale nie mieści, że ci ludzie nadal tam interes prowadza, a już w ogóle skandal, żeby własne komercyjne interesy przez jakieś uchwały załatwiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Pilch Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 09:06 A cóż to oni, nie obywatele? Poza tym podpisy świadczą że to nie tylko ich inicjatywa ale i wszystkich tych którzy się podpisali, więc o co chodzi? Lud przemówił i powinien być wysłuchany, chyba że zaczniemy dzielić obywateli na tych słusznych, czyli prawdziwych polaków (tych co zawsze z partią) i niesłusznych - a gdzież to pan i pana gazeta uczyli się demokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin żeby nie być posądzonym... IP: 77.223.226.* 14.11.07, 09:01 Myślę że radni którzy nie chcą być posądzeni o to że z kolei Oni wzięli lewą kasę za pozytywne głosy, wszyscy powinni zagłosować za rozpisaniem przetargu na te lokale. Właściciele Maski i Laboratorium będą walczyć o lokale do ostatniej chwili i trudno Im się dziwić. Ale że o lokale Pana Łotockiego i Szostaka, walczyć mają zamiar Radni temu dziwić się już można, a nawet trzeba!!! Na pewno nie jest to jeszcze koniec sprawy i Gazeta będzie informować czytelników o jej rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: levis Re: żeby nie być posądzonym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 09:14 No właśnie. wydutkać gości a miasto "weźmie" drugi raz z jakie 2 balony.Tak mówią ci co biorą kasę za siedzienie w ratuszu i radzenie o miejskich interesach.Mają chłopaki łeb.Ciekawe kogo jeszcze widzieliby do wydutkania no bo co potrafią zrobić by w Opolu był rozwój to już wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 09:11 Absolutnie sie nie zgadzam z takim stwierdzeniem, jak przejmowali te lokale to nikt ich nie chcial bo byly nieatrakcyjne, teraz gdy sa popularne nagle wszyscy chca je im zabrac. To jest dopiero niesprawiedliwe, a najbardziej przykre jest to, ze radni mysla tylko o podejmowaniu decyzji, ktore im nie zaszkodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Pilch Wstyd dodatek opolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 09:43 Jak już kiedyś pisałem, uważam, że to wstyd, że dodatek do gazety, która szczyci się tym, że stara się patrzeć szeroko i dostrzegać niuanse stał się platformą prezentacji poglądów radykalnych. Przewinę każdy głupi dostrzec potrafi, ale człowieka już nie każdy - pamiętam wasze argumenty z poprzedniej dyskusji - sprawa jest prosta bo sąd wyrok wydał a miasto zarobić może a zła promować nie można itd itp - zrobiliście wszystko, żeby pp. Szostaka i Łotockiego z lokalu wyrzucić i pewno jesteści dumni, że dołożyliście małą cegiełkę do wielkiego dzieła oczyszczenia miasta i natury ludzkiej ze zła - wszyscy wielcy 'czyściciele' od Robespierra, po Hitlera, patrząc na to z zaświatów, radują się, że takich godnych następców znaleźli, dzieki któym ich nauka w zapomnienie nie pójdzie. Monteskiusz odpowiedział by wam: ‘Kiedy republika zdoła już zniszczyć tych, którzy chcieli ją obalić, trzeba rychło położyć koniec zemstom, karom, nawet nagrodom. Nie można ustanowić wielkich kar, a tym samym wielkich zmian, nie oddając w ręce niektórych obywateli wielkiej władzy. Lepiej zatem jest w tym wypadku wiele przebaczyć, niż wiele karać: wygnać niewielu raczej niż wielu; raczej zostawić majątki niż mnożyć konfiskaty. Pod pozorem pomszczenia republiki ugruntowałoby się tyranię mścicieli. Nie chodzi o to, aby zniweczyć tego, który panuje, ale panowanie. Trzeba jak najrychlej wrócić do owego pospolitego biegu rządu, w którym prawa chronią wszystko, a nie zbroją się przeciw nikomu.’ Chcę wierzyć, że dla panów i pań redaktorów obecne poglądy są tylko etapem dochodzenia do rozumu i że w przyszłości doświadczenie nauczy was w końcu mądrości a z nią wyrozumiałości dla ludzkiej niedoskonałości - Chrystus wybaczył jawnogrzesznicy, a wy? Przebijecie go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ah Re: Wstyd dodatek opolski IP: 217.197.73.* 14.11.07, 11:07 ktos tu cos pisal o wybaczaniu? nie, artykul jest o sprawiedliwosci a nie o wybaczaniu nawiasem mowiac zeby wybaczyc winowajcy musza naprawic szkode, szkode rozumiana szeroko jako straty moralne i finansowe wszystkich potencjalnych najemcow tych lokali, ktorzy nigdy nie dopusciliby sie lapowkarstwa jak maja to zrobic? minimum to opuscic lokale i pozwolic uczciwym ludziom zarabiac tam pieniadze co do demokracji o ktorej ktos cos pisal wyzej, po to sa reguly prawa i moralnosci wymyslone przez madrzejszych od nas zeby uchronic spoleczenstwo przed tyrania wiekszosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Pilch Re: Wstyd dodatek opolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 14:04 Ja też uważam, że chodzi o sprawiedliwość tyle że rozumiem to słowo inaczej, tzn. jako osąd który weźmie pod uwagę również racje drugiej strony. Jednocześnie nie uważam, że rady miasta mają kwalifikacje do wymierzania sprawiedliwości - zwykle oznacza to zbijanie kapitału na populistycznych decyzjach. Po drugie, byłoby przyjemnie gdyby można było cofnąć czas i przywróciwszy stan zerowy jeszcze raz rozegrać to w dawynych dekoracjach tyle że to niewykonalne - ciekaw jestem czy ci którzy staną do przetargu to będą ci sami co wtedy? A ci uczciwi o których 'ah' mówi, to gdzie oni są? Któren to jest ten co się w interesach w poprzednich czasach zachował, że on całkiem bez grzechu, żeby potępił tamtych. A jeśli on bez grzechu to dlatego że się oparł czy też że nie był wystarczająco kuszony? Jak to rozstrzygnąć? Sprawiedliwość to dziwna pani, może lepiej, zamiast usiłować sprawdzić niesprawdzalne, przyłożyć do wszystkiego miłosierdzie - wybaczać wiele i koncentrować się na zadośćuczynianiu. Wolałbym uchwałę rady, która zajmie się tymi którzy może stracili na tych przetargach - to byłoby trudno. Ale lokal odebrać, skasować jak to niektórzy piszą 2 mln - to i proste i społecznie nośne. Ale za to ja klaskać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy (bez)radni potrzebują chyba nowego lokalu na BANK? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.07, 11:19 Maskownicy nie dajcie się! STOP WARIATOM PRO-BANKOWYM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolczyk Re: (bez)radni potrzebują chyba nowego lokalu na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 11:59 Nie rozumiem sensu tego artykulu...To zle ze jest jakas inicjatywa obywatelska? Ja sie podpisalem pod ta petycja, bo wg mnie oni sa przegrani za to ze byli UCZCIWI....Tak !!! ...ze musieli dawac haracz, moze nie dresiarzom, bo co mogli zrobic ?...Kto prowadzi jakis interes, wie, ze nieraz urzednicy wymuszaja fanty ....Przyklady kazdy moze podac, kto tylko prowadzi dzialnosc gospodarcza...Doslownie nie przesadzam...I co wtedy zrobic...Ich jedna wina jest taka.......ze sie przyznali....Cala chucpe zorganozowal jak zwykle Januszek K...Teraz Opole ma problem...Oj smnutne to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.chello.pl 14.11.07, 13:22 Do oceny wystarczy zobaczyć zdjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
grregu Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. 14.11.07, 15:24 Po pierwsze i przede wszystkim wydaje mi się, że cała afera wokół pub'ów "Maska" i "Laboratorium" świetnie pokazuje, do kogo należy w dalszym ciągu to państwo. Mimo prawomocnego wyroku sądu, mam prawo podejrzewać, że owe "łapówki" były jednak HARACZAMI. Myślę tak, ponieważ państwo polskie nie jest polskie tylko urzędnicze, upartyjnione i zbiurokratyzowane do granic przyzwoitości. Sądy ścigają prywatny biznes, za to, że musi dawać w łapę urzędasom lub partyjnym bonzom, aby móc zaistnieć i funkcjonować. "Maska" i "Laboratorium" były swego czasu lokalami, które miały niepowtarzalny klimat i w których można było posłuchać na żywo muzyki, co było niewątpliwą zasługą panów Łotockiego i Szostaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TN. Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 15:38 Cekawe jest to dlaczego tak bardzo gazeta boi się aby sprawa maski dostła się na obrady Rady Miasta ,gdzie może być rozpatrzona przez demokratycznie wybranych przedstawicieli naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega Maski Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.eranet.pl 14.11.07, 17:26 Artykul jest szczytem manipulacji, bo oni nie dostali Maski za lapowke, tylko staneli do przetargu, wczensiej wynajmujac od miasta lokal po KZT. Ten przetarg badala prokuratura i NIC nie znalazla. Haracz zaplacili pod grozba wyrzucenia ich z lokalu bez podania przyczyn, do czego ten squ.. Pogan mial prawo. I to, od czego zdołąli sie uchronić placąc Poganowi, spotkało ich od sympatycznej mordki Rysia-Pysia, ktora ma cykora przed smarkaterią ze Stop Korupcji, dla ktorej 2 tys. samorzadowego etatu jest szczytem marzen i horyzontem wg. ktorego rządza miastem. Ze miasto moze zarobic? Tak, niech wywali wszystkich najemcow pod jakims pretekstem i na nowo sprzeda ich lokale i przetrąbi te kase w Muzeum Piosenki!!!!!! Dlaczego nie odierac lokali rozwodnikom, alimenciarzom, pijakom, brudasom, tym ktorzy porzucili zony w 3 dzieci? A tylko tym, ktorzy zostali zmuszeni do haraczu? A jakby otworzyc akta IPN i by sie okazalo, ze niektorzy najemcy byli zmuszeni do wspolparcy z SB, to by nasze pożal się Boze srodowiska prawicowo-niepodleglosiowe tez domagaly się odebrania lokali? Bo wiadomo, jak to przy ukladzie sie zbijalo majątki... Chcecie mieć Galway a robicie tu Srayway!!!! A raczej Podsrayway, od podsrywania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanczo oddać innym ? IP: *.chello.pl 14.11.07, 15:42 mnie ciekawi tylko jedna rzecz...komu radni obiecali już ten lokal...chyba już wszystkie banki są w Opolu!! Nie da się prać brudów od dołu jak sama góra nie jest wporządku. Po co ta cała szopka? szczucie ludzi ? jakim prawem oceniamy czy postąpili dobrze dając, nie dając, przyznając się, nie przyznając. Myśle, że już dość dostali w kość wraz z rodzinami przez tą nagonkę, sądy itd., a bez względu na wynik sprawy ich postępowanie A Pan Panie Mariuszu Lodziński jak Pan nie umie obiektywnie napisać artykułu niech się Pan do tego nie bierze! Wszyscy wiedzą o Pana wrogim nastawieniu do właścicieli lokalu. Wystarczy prześledzić wszystkie artykuły! Myślałem, że dziennikarz powinnien być bezstronny...ale widze, skłucanie narodu i szczucie ludzi jest teraz w modzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.07, 15:56 Ja wam powiem jedno, nie wiem czy mają ten lokal, a może raczej lokale, za łapówkę czy nie. Ale nie wiem czy ktoś z was był tam przed otwarciem interesu przez tych Panów. Po prostu tragedia. Oni włożyli bardzo dużo pieniędzy i serca w to aby te lokale tak wyglądały, żeby nie śmierdziało tam fajkami i żeby było przytulnie. Na pewno oba te Puby są najlepsze w Opolu i ja zawsze chętnie tam chodzę i wielu z was pewnie też. Nie wyobrażam sobie żeby eksmitowano obu panów z tych lokali. Co nam w rynku pozostanie. Melba, a może Pub po Arkadami, czy może Bul gdzie osoba niepaląca nawet nie wejdzie tak śmierdzi. A tak poważnie, może ktoś z włodarzy miasta się zainteresuje smrodkiem w Bulu (to u was w ratuszu) albo biciem klientów u Papy Musioła, a nie jedynym porządnym lokalem w tym mieście, który może być piękną wizytówką tego miasta. CHŁOPAKI PROSZĘ WAS NIE DAJCIE SIĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barmanick Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.chello.pl 14.11.07, 16:24 Zamknięcie "Maski" i "Laboratorium" będzie niewątpliwie wielką klęską dla Naszego miasta! To jedyne w swoim rodzaju miejsca, najberdziej reprezentatywne i cenione przez wielu mieszkańców. Daliśmy na to dowód podpisując petycję. Dlaczego nikt nie słucha głosu obywateli? I wogóle skąd ten tytuł!? "Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego interesu". To My, mieszkańcy Opola, wyraziliśmy swoją opinię popierając właścicieli tych lokali. Nie wyobrażam sobie momentu gdy lokale te przestaną istnieć. Dołączam się więc do grona osób, które wcześniej pisząc, poparli działania obecnych najemców obu pubów i mam nadzieję, że będą walczyć o swoje z takim uporem jak do tej pory, aż w końcu osiągną swój cel mimo kłód rzucanych pod nogi przez tych co siedzą vis-a-vis "Maski" i "Laboratorium". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 17:06 Firma , w której pracowałem brała udział w przetargu na ww lokal. Przegraliśmy, bo przetarg był ustawiony. Czytając, jacy to biedni i pokrzywdzeni są dzisiejsi najemcy smiać mi się chce. Wtedy byli bardziej bezczelni i znaleźli wspólny język z Panami na Ratuszu. Dzisiaj trzeba będzie stanąć do uczciwego przetargu i wykazać się odpowiednim zasobem gotówki a nie układów. Zobaczymy czy będą tacy mocni. Można całą tę sytuację porównać do walki dwóch bokserów, z których jeden w rękawicy miał ukrytą podkowę i lał przeciwnika niemiłosiernie. Tak zostali potraktowani przez ww Panów i Ratuszowych moi szefowie. Dzisiaj już się szykują do przetargu i musicie Panowie Maska i Laboratorium wykazać się nielada zasobem kasy , bo moi szefowie mają zamiar ten przetarg wygrać. Pozdrawiam serdecznie. Aha, i fiskus się ucieszy bo na kasę fiskalną to wasze kelnerki z rzadka nabijają. Pewnie o tym nie wiecie ? Ha, ha , ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do krzycha Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.eranet.pl 14.11.07, 17:36 Przeciez do przetargu na Maske w 99 roku staneli tylko Lotocki z Szostakiem. Nikt sie nie zlgosil chociaz byly ogloszenia w nto i w ratuszu, po co blefujesz, kapusiu jeden????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.chello.pl 14.11.07, 18:54 Szanowny Panie Mariuszu i Jacku... szkoda czasu na komentarz artykulu pana Lodzinskiego- to sfrustrowany pismak..zeby nie napisac ze cwany pismak... Prosze pamietajcie ze nad takimi jak On panuje sie wybaczeniem a nie sila slowa czy czynu. Trzymam za Wasze powodzenie, zyje nadzieja ze nadal bede mogla do Was przychodzic..i w klimatycznej , milej atmosferze napic sie pyszniutkiej kawy poslodzonej cukrem trzcinowym!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.chello.pl 14.11.07, 20:44 dla mnie Maska i Laboratorium sa ok. gdyby jeszcze troche bardziej nawiazali do tradycji Klubu Zwiazkow Tworczych, ktory sie tam kiedys miescil, to byloby jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maska Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: 77.223.224.* 14.11.07, 20:47 Sąd sądem ,a racja i tak po naszej stronie?! Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VALDE48 Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.chello.pl 14.11.07, 21:19 Panowie przegrali wszystkie sprawy w sądach , to jest właśnie demokracja.Chcecie prowadzić dalej interes wygrajcie przetarg ...tyle tylko że to nie są czasy Lesia i innych ,wielu jemu podobnych.Inicjatywa obywatelska-śmiech na sali jaka krzywda się dzieje oj płaczę.Myślę , jako amator dobrej kawy że w nowym lokalu będzie równie dobra a może mniej "gorzka" jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barmanick Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.chello.pl 14.11.07, 23:12 "amator"... :) ja do słodzenia gorzkiej kawy stosuję cukier. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: transopol Lokale kultowe z tradycja nie mogą być zwykłymi IP: *.chello.pl 14.11.07, 21:49 knajpami w rekach przestepców łapówkarzy. Oba lokale, winny wrócić czym prędzej we władanie KZT w Opolu i to w formie bezprzetargowej. Ten zaś powinien reaktywowac w tym miejscu dawną świetność obu lokali w których zapijało swój żal do PRL-u tyle znakomitości. Dziwie się radnym, i prezydentowi, ze tego słusznego i właściwego zakończenia całej afery, nie biorą pod uwagę. A może się mylę ...? Odp. nie oczekuję od bezpośrednio zainteresowanych obroną - status Qwo - łapówkarskiego lobby i ich krewnych, knajackich pociotków i znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T.Pilch Re: Lokale kultowe z tradycja nie mogą być zwykły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 11:14 Rozumiem że to między innymi mnie szanowny pan ma na myśli - to może tak przy otwartej przyłbicy? Proszę się przedstawić. Jeśli ma pan śmiałość wyzywać, okazywać lekceważenie i powątpiewać w szczerość intencji to niech pan to robi otwarcie - podyskutujmy na argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorguś Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego i.. IP: *.chello.pl 15.11.07, 08:16 Tak jest - wszystko ma być uczciwie. Nowy przetarg z zastrzeżeniem na działalność gastronomiczną jak teraz i po zawodach. Wszystkich łapówkarzy nalerzy ukarać. !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Jorgus Re: Wykorzystują inicjatywę obywatelską dla swego IP: *.eranet.pl 15.11.07, 09:51 A tym, ktorzy robią błędy ortograficzne, zabrać dostęp do internetu!!!! Fajnie by było, Jorguś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Opolczyk Przykre, ale to Opole... IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.07, 18:04 Wielu z Was sączy jad na tych ludzi w imię artykulików zacietrzewionego podrzędnego pismaczka, który organizuje nagonkę nie widząc czemu. Pomyślcie co przeżywają ich rodziny, oni sami - wielu z was powie "to trzeba było wcześniej myśleć.." wtedy inaczej się nie dało, bez smarowania stało się - jak to miasto dzisiaj - w miejscu. To nie były łapówki - to był oficjalny cennik usług urzędowych. Nie jestem związany jakkolwiek z żadnym z szefów, staram się pokazać tylko inny - ludzki - wymiar całej tej kołomyi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ado takie sa skutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 14:36 Jak tak czytam tych, co pisza, ze inaczej sie nie dalo dzialac, ze trzeba bylo smarowac, to odpowiem bardzo dobra zasada, stosowana w czasach tworzenia sie panstwa najsilniejszego dzis na swiecie. Brzmiala ona: z bandyta jedziesz, z bandyta giniesz. Zatem skoro chlopaki z maski uznali, ze trzeba jechac na wozie z przekretasami, to musiel sie liczyc z tym, ze razem z przekretasami z wozu spadna. Tyle, ze nie przewidzieli, ze poganiasty woz tak szybko sie wypie... Sadzli, ze sie beda na nim wozic znacznie dluzej. A jak teraz grozi odsuniecie od zlobu, to wplacz, ze oni ofiary... Osmieszacie sie tylko Odpowiedz Link Zgłoś