Dodaj do ulubionych

grupy czytelnicze

31.01.09, 14:21
Chciałbym założyć kilkuosobową "grupę czytelniczą". Idea "grupy
czytelniczej" polega na spotkaniach nieformalnych ludzi którzy
wyznaczyli sobie cel przeczytania konkretnej książki. Następnie
spotykają się aby wymienic poglądy na jej temat, pospierać się,
przedstawić własne interpretacje. Spotkanie może odbyć się w
knajpce,w domu to jest pełna dowolność. Potem wybierają sobie
następną książkę i cykl się powtarza. Fajny sposób na obcowanie z
literaturą z innymi ludźmi.
Obserwuj wątek
    • Gość: były czytelnik Re: grupy czytelnicze IP: 125.248.143.* 31.01.09, 14:24
      W dzisiejszych czasach szkoda czasu na książki. Jest internet i tv.
      • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 31.01.09, 14:35
        TV orazinternet mają swoje walory ale książka zawsze będzie
        wyjątkową zabawą z własnąwyobraźnią. "Grupy czytelnicze" są po to
        aby nie tylko czytaćale żywo rozmawiać z innymi ludźmi, odnosić się
        do innych punktów widzenia i poszerzać własne.
        • karambolaa Re: grupy czytelnicze 31.01.09, 15:03
          Podoba mi się sam pomysł umawiania na czytanie konkretnej książki i dyskusja o
          niej. Co do tworzenia grupy, mam juz watpliwości. O ile lubię swobodnie pogadać
          o literaturze czy kulturze w ogóle, ze znajomymi przy dobrej kolacji i winie, to
          nie wyobrażam sobie sztucznego tworzenia grupy.
          Powodzenia :-)
          • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 31.01.09, 15:10
            Dokladnie tak ma to wygladać: miła atmosfera, miłe towarzystwo,
            indywidualne sporzenie na książkę i na każdy inny temat który może
            się urodzić w trakcie rozmowy. Wyjście poza krąg znajomych,
            możliwość poznania ciekawych innych ludzi.
            • Gość: zośka Re: grupy czytelnicze IP: *.punkt.pl 31.01.09, 16:12
              nie dojrzałam do tego, ale pomysł bardzo dobry.
              Cieszę się, że są ludzie, którzy spojrzeli poza czubek swojego nosa,
              poza ofertę wyprzedaży, zniżek i bonusów.
              Szacun.
              • Gość: audibank Re: grupy czytelnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 18:59
                a co to "nieformalni ludzie"?
                • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 31.01.09, 21:46
                  Instytut Ksiązki wspiera takie grupy. Ztego cowiem moga dostarczyć
                  książki. A czasami pomagają zorganizować spotkania z autorami.
                  • Gość: ? Re: grupy czytelnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 22:23
                    Ciekawe, co na to Badura z behemotem, juhasem i resztą? Mogliby akta tajnych
                    służb czytać i potem przy kawie do oczu sobie skakać.
                    • Gość: behemot Re: grupy czytelnicze IP: *.punkt.pl 01.02.09, 00:59
                      Pytajnik jesteś cienki jak polsilver. Co to Polsilver znajdż sobie
                      na Wiki. Pomysł jest bardzo fajny zmusza do przeczytania czegos w
                      jakimś terminie lub do spotkania ludzi co coś już przeczytali. Fajny
                      sponton, żywe spotkanie a nie jak dziś w necie, humanizacja, powrot
                      do korzeni, gdzie kontakt żywy z ludżmi był podstawą. Ale kto dziś
                      czyta? Pewnie jakaś dekadencja.Może tak zacząć od filmu? Idziemy na
                      dwie godziny do kina - beez popcornu i coli - a pózniej dyskutujemy,
                      nawet o Madagaskarze ? Przynajmniej na początek?
                      • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 01.02.09, 12:57
                        Książka wymaga większej uwagi, indywidualnego podejścia,własnej
                        interpretacji. Ale oczywiście można zorganizować takie spotkanie
                        także na temat fimu. Ważna jest wzajemna wymiana mysli.
                        • Gość: ada14 Re: grupy czytelnicze IP: 125.248.143.* 01.02.09, 16:31
                          Lepiej iść na dyskotekę lub do kina niż czytać książkę.
                          • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 01.02.09, 17:23
                            Ciekaw jestem jaką książkę kiedykolwiek przeczytałaś ? A może nie
                            trafiłąś na dobrąksiążkę do tej pory. Aczkolwiek czytanie wymaga
                            troszkę wysiłku intelektualnego.Ciutkę więcej niż dyskoteka. Ale
                            dobra impreza tez jest wskazana
                            • tiresias Re: grupy czytelnicze 01.02.09, 17:34
                              i tak w końcu okaże się, że chodzi o seks.
                            • Gość: zośka Re: grupy czytelnicze IP: *.punkt.pl 01.02.09, 17:36
                              a czy mogłaby być na początek "Mała świnka" Akumal Ramachandera z
                              ilustracjami Eidrigevićiusa?
                              • Gość: :-) Re: grupy czytelnicze IP: 77.252.18.* 01.02.09, 17:48
                                zgadzam sie z niektórymi wpisami powyżej, pomysł jest dobry, nie mam nic
                                przeciwko niemu, ale czas książki już dawno minął, teraz powinniśmy dążyć do
                                tego aby zlikwidować wszystkie biblioteki sensu stricte a na ich miejsce
                                utworzyć coś ala wioski internetowe, digitalizacja to jest to :-) marzy mi się
                                na przykład aby w takiej bibliotece móc przeczytać wydanie jakieś miejskiej
                                gazety z czasów niemieckich bez obaw, że uszkodzi się oryginał
                              • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 01.02.09, 17:53
                                Najważniejsze aby rozpocząć.Zawsze się potem znajdzie czas konkterny
                                tytuł. Oczywiście może my rozpocząćod twojej propozycji.
                                • karambolaa Re: grupy czytelnicze 01.02.09, 21:25
                                  Przykro jest czytać, że czas książki już minął, choć to po części prawda. Widzę
                                  to,obserwując moje dzieci i ich rówieśników. Dla mnie prawdziwa lektura to
                                  kontakt z tradycyjną, papierową książką. Nie mogę przywyknąć do ebook-ów.
                                  Wybierzmy jakiś tytuł i czytajmy. Skoro powstał taki pomysł, to dajmy mu szansę.
                                  Podyskutować możemy chociażby tu, na forum. Nic na siłę.
    • shoemaker3 Re: grupy czytelnicze 02.02.09, 08:58
      Chciałbym założyć kilkuosobową "grupę czytelniczą". Idea "grupy
      czytelniczej" polega na nieformalnych spotkaniach ludzi którzy
      wyznaczyli sobie cel przeczytania konkretnej książki. Następnie
      spotykają się aby wymienic poglądy na jej temat, pospierać się,
      przedstawić własne interpretacje. Spotkanie może odbyć się w
      knajpce,w domu to jest pełna dowolność. Potem wybierają sobie
      następną książkę i cykl się powtarza. Fajny sposób na obcowanie z
      literaturą z innymi ludźmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka