Gość: behemot IP: *.punkt.pl 13.02.09, 20:53 Łoł, o żesz, jestem pod wrażeniem tylko mnie przyłbica zasmuca bo do walki stawali zbrojni z zamkniętą przyłbicą. Ale to detal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: behemot Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.punkt.pl 13.02.09, 20:58 A to się mieszaniec zdziwi? Przestanie chyba kupować organ awangardy intelektualnej i moralnej. No bo jak Wyborcza ogłosiła, że terrorystami nie byli,no to nie byli. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z opola a kim byli? IP: *.punkt.pl 13.02.09, 21:34 Nie jest ważne to.Dla jednych byli terrorystami dla innych bohaterami.Nie powód to jednak by nadawac ulicom ich nazwiska.Zbyt liche to osiągnięcie.Niech sobie przeminą w spokoju.Czego zycze równiez Panu Radnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: ZERO IP: *.chello.pl 14.02.09, 10:12 Jeśli oni byli bohaterami to w takim razie popatrzmy jak bladziuchno wypada na ich tle największy opozycjonista Opolszczyzny niejaki Koszałek-Opałek. Którego działalność ograniczyła się do rozrzucania ulotek (których pewnie sam nie był w stanie napisać) i uśmiechania się na pielgrzymkach do swego anioła stróża (z którym zresztą żyli na przyjacielskiej stopie). Który do dziś marzy aby być takim bohaterem ja komendant Łambinowic, nieugięty tępiciel komunizmu. Panowie radni, wybierając na patronów ulic, placów, osiedli organizacje (AK) i ludzi popieprzonych (Siwiec) oraz z wydumanymi zasługami (cała opozycja walcząca o tańszą kiełbasę a dziś wmawiajaca ze walczyła o wolność, ale od czego? ) kompromitujecie się nie tylko intelektualnie. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;P Re: a kim byli? IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:24 święta racja, u nas od jednej skrajności popadamy w drugą, bez przesady to że zostali ułaskawieni nie czyni z nich bohaterów bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio.no Re: a kim byli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 17:49 Dlaczego "albo - albo". Tak już na tym świecie jest, że czasem terroryści są bohaterami. Przykładów historia dostarcza aż nadto. Z formalnego punktu widzenia (vide definicja tego pojęcia) terrorystami byli. Ocena zasadności zastosowania tej formy nacisku to osobna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: a kim byli? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.09, 18:19 Jeszcze jeden "znawca" od etymologii się znalazł. Nie odróżniasz sabotażu (w tym konkretnym wypadku - jako wyraz protestu z pobudek politycznych) od terroru. Akt sabotażu masz prawo potępiać. Ale nie ogłupiaj innych mówiąc o terrorze. Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: a kim byl Jonrusi? 14.02.09, 18:50 Jondrus byl tym który nie zdołał skończyć zawodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio.no Re: a kim byli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 10:58 Nie odwoływałem się do historycznych losów pojęcia "terroryzm" a jedynie do jego dzisiejszego znaczenia i z tej perspektywy utrzymuję swoje stanowisko. Pojęcia "etymologii" użyłeś chyba tylko po to, aby wiadomym było, że je znasz. Ja mam na myśli raczej "sens" i "znaczenie" w rozumieniu Fregego, skoro już bawimy się w akademizmy. Pojęcie sabotażu w tym kontekście jest chybione, co łatwo ustalisz przekładając kilkaset stron w tym samym słowniku, w którym znalazłeś hasło "etymologia". Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola "GwO" nie ma nic wspólnego z "GW" 14.02.09, 20:49 Już wielokrotnie wytykałem na tym forum, że opolski dodatek do "Wyborczej" został opanowany przez ludzi, którzy ideologicznie należą do środowiska takich pism jak "Gazeta Polska" (Sakowicza) czy też "Rzeczpospolita" (pod wodzą Lisckiego) a może nawet "Nasz Dziennik". Jeszcze raz powtórzę dlaczego tak uważam. 1."GwO" jest organem prasowym OSPNu, organizacji o ultraprawicowym charkaterze, której członkowie niejednokrotnie publicznie wyrażali się skrajnie negatywnie o środowisku "Gazety Wyborczej". Mimo to, z zapałem godnym masochisty, "GwO" publikuje wszystkie tzw. protesty OSPNu. Cokolwiek panowie Ukleja czy Klusik wydadzą z siebie w formie pisanej lub mówionej, jest publikowane w "GwO". 2. "GwO" odegrała wraz z Ukleją i Bereszyńskim haniebną rolę w sekowaniu dziadka Kowalskiego, któremu w moim głębokim przekoaniu, w odróżnieniu od Kowealczyków, tytuł zasłuzonego Opolanina należał się jak psu kość. Jestem głęboko przekonany, że środowiko "Gazety Wyborczej" nie aprobowałoby roli, jaką w tej nagonce odegrał opolski dodatek. 3. "GwO" angażuje się zupełnie po niewłaściwej stronie w wielu sprawach lokalnych. "Wyborcza" chce być znana z troski o sprawy publicznie. Tymczasem "Gwo" prowadzi bardzo często dzikie akcje, które nie mają nic wspólnego z interesem publicznym, a są prowadzone wyłącznie w celu zapełnienia wierszy. To "GwO" jest odpowiedzialne za akcję na rzecz pylona, w wyniku której skołowanio Zembaczyńskiego i zostanie wydane 60 mln z publiccznej kasy zamiast połowy tej kwoty. To "Gwo" wymyśliło kretyńską nagonkę na dyrektora Sobieraja. Teraz "Gwo" prowadzi jakąś zupełnie nietrafioną akcję wobec pediatrii w WCM. -- Wracając do wątku. Ja również uważam, że Kowalczykowie nie byli terrorystami. Co myślę - wyłożyłem wielkokrotnie. Natomiast red. Frelich nie za bardzo posunął się poza linię "Wyborczej". Być może tylko dostarczył dowodów na brak profesjonalności lub niedocenianie czytelników próbując wciskać ciemnotę na temat autorów listu do Rady Państwa. To zauważyłem nie tylko ja, ale i Szatański, który z wysokości NYC nazwał redaktora palantem. Anyway, nawet redaktor Frelich nie będzie powodem do zaprzestania kupowania przez mnie "Wyborczej" tym bardziej, że redakcja została zasilona przez takich ludzi jak Mirosław Czech i Adam Leszczyński. Jeśli jeszcze wezmę pod uwagę, że nawet Witold Gadomski ewoluował i MIchnik posypał łeb popiołem w sprawie Iraku, to "Gazeta" dalej pozostaje mi bliska. Opolski dodatek nie jest przyczepiony do reszty. Jak się uprę, to mogę go zawsze wyrzucić do kosza przed przeczytaniem, co zresztą czynię z innymi dodatkami. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: 212.244.74.* 13.02.09, 22:10 uważam, iż bracia Kowalczykowie to porządni ludzie. Bardzo ich cenię. Starali się by ktoś inny nie miał kłopotów z ich tytułu.To prawdziwi patrioci a nie terroryści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pools.arcor-ip.net 13.02.09, 23:10 I pomyśleć, że ta sama Wyborcza jeszcze w październiku ubiegłego roku sama robiła z braci Kowalczyków terrorystów i niedoszłych masowych morderców. Gdzie był wówczas pan Frelich? Dlaczego wówczas dopuścił do ukazania się takiego artykułu? Dlaczego jego gazeta za tamten artykuł braci Kowalczyków nie przeprosiła? Nowe instrukcje z Warszawy od nadredaktora AMigo Czekisty przyszły, Panie Frelich??? Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Jondrus nie był terorastą 13.02.09, 23:55 Jondrus Piszesz to samo w kolko w rożnych tematach. Najweselsze jest to ze powtarzasz poglądy innych. Wiem ze nigdy nie miałeś własnych poglądów bo skąd. Do tego trzeba mieć osobowość. polecam ci jeszcze raz watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=90932127 To twoj stary dom. Tam się możesz wypowiedzieć!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jondrus nie był terorastą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 19:07 schuruburu napisał: > Jondrus > Piszesz to samo w kolko w rożnych tematach. > Najweselsze jest to ze powtarzasz poglądy innych. > Wiem ze nigdy nie miałeś własnych poglądów bo skąd. > Do tego trzeba mieć osobowość. > polecam ci jeszcze raz watek: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=90932127 > To twoj stary dom. > Tam się możesz wypowiedzieć!! Szuruburu, piszesz w kółko to samo.Twój adwersarz, twoim zdaniem to chory psychicznie.Zupełnie tak samo swoich przeciwników politycznych traktowali sowieci. Nie tak dawno w TV była audycja na ten temat. Ty tez posługujesz sie ubeckimi metodami, ty stary komuch jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Jondrus nie był terorystą 15.02.09, 19:33 Cześć!!! Stary znajomy się odezwał!!! Ile razy to jeszcze napiszesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Jondrus nie był terorastą IP: *.pools.arcor-ip.net 22.02.09, 22:02 Daj spokuj, Obserwatorze. Cóż ten bidula szuruburu Ci zawinił. Niech sobie poszczeka, poujada. Może to jedyna rzecz, która nadaje sensu życia jego jałowej egzystencji. "Bo chodzi o ty by język był giętki i powiedział wszystko, co pomyśli głowa". Po postach szuruburu widać, jakim jest wirtuozem myśli i intelektu. A więc, daj mu poujadać... Niech myśli, że jest podziwiany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chello Opole miało byc centrum Wielkiego Wstydu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 00:26 Stare ramole zwalczaja sie na forum, a mlody radny Patryk Jaki daje im lekcje historii, pokory, patriotyzmu, zasad i logiki. Koniecznie przeczytac matoly!!!! Oto link: jaki.bloog.pl/?ticaid=67801 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))) Ale cie facet powaliło IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 11:27 Ile miałeś gorączki jak to pisałeś jaki wąłśnie spowoduje, że Opole Centrum Wielkiego Wstydu że ma takiego mieszkańca i radnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 00:59 Wypadałoby jednak wprowadzić trochę dyscypliny. Skoro Kowalczykowie nie byli terrorystami, skoro młodzież czyta, że Kordian również nie był terrorystą, że nasi powstańcy (walczący wszakże z legalną władzą) nie byli terrorystami, to kto jest terrorystą? Osama Ben Laden? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.09, 08:31 Czy mógłbyś uściślić owo określenie "legalnej władzy". Bo, jako żywo, nie przypominam sobie z historii, kiedy to "nasi powstańcy" (którzy - z jakiego powstania?) walczyli przeciwko "legalnej władzy". Chyba, że carat czy okupujących Warszawę Niemców uznajesz za władzę legalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: 77.223.230.* 14.02.09, 11:53 a Szymborska W. pisała peany na cześć Stalina i Socjalizmu i co NOBEL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.kolornet.pl 14.02.09, 08:30 A niby jak nazwac ten zamach. To nie był terroryzm ? Ciekawe typowe myślenie Kalego. Jak mnie ukraśc do źle, jak ja ukraśc to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.09, 08:40 He he he, p. Frelich przyrównany do Kalego. Może to da mu coś do myślenia. Forum czyta napewno, bo w jego artykule pisał o opiniach na tymże forum. Sami wmawiali wcześniej w ich gazecie, że bracia to terroryści. A teraz się p. Frelich dziwi, że takie są o braciach "opinie". Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Jondrus nie byl Kalim 14.02.09, 10:05 U Jondrusia ciężka z myśleniem. Jedno jest pewne ze Kali to geniusz przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paprota Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: 77.252.18.* 14.02.09, 09:09 Panie Frelich, pora zmienić dealera... Albo w ogóle odstawić to g... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tao szatanski niedouczony palant IP: *.nyc.res.rr.com 14.02.09, 10:01 redaktorzyno podpisy intelektualistow dotyczyly drakonskich wyrokow a nie gloryfikacji czynu. palant. przepraszam. moze za duzo wymagam od obywateli kraju w ktorym kryminalisci sa premierami, pospolity oszut ministrem sprawiedliwosci, debil prezydentem a mandat poselski chroni przed kryminalem. tao szatanski Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Re: niedouczony palant 14.02.09, 10:18 No proszę pan Kajetan napisał napisał to samo co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Bzdury panie Frelich 14.02.09, 10:15 Wisława Szymborska i Jacek Kuroń wstawiali się za Kowalczykami bynajmniej nie w przekonaniu, że ostatni byli bohaterami. Może nie wiemy co sobie wtedy myśleli, ale wiemy co napisali. Autorzy listu wstawili się za Kowalczykami ze względu na rażącą niewspółmierność wyroku w stosunku do popełnionego czynu. Autorzy o głęboko humanistycznych przekonaniach nmie mogli się pogodzić z tym, że można pozbawiać życia człowieka za dokonanie zniszczeń materialnych. Jeśli zaś pozwolimy sobie zastanowić się nad tym, co autorzy myśleli pisząć ten list, to w moim przekonaniu autorzy myśleli dokładnie to, co napisali. Z pewnością nie uważali, że czyn powinien zostać bez kary. Prosili o złagodzenie kary. Jestem głęboko przekonany, że autorzy nie aprobowali formy działania Jerzego Kowalczyka ale nie mogli się zgodzić z tak okrutnym wyrokiem. Pan Redaktor bardzo ładnie zinterpretował sobie działania polskich intelektualistów, przypisując im intencje, których najprawdopodobniej nie mieli. Porównywanie Kowalczyków do terrorystów jest nieadekwatne, ale trudno się dziwić społeczenej reakcji, skoro z drugiej strony mamy nieustającą gloryfikację czynu i heroizację obydwu braci. Do tego jeszcze dochodzi niestanne propagandowe zakłamywanie prawdy, w czym właśnie wziął udział redaktor Frelich przypisując w sposób, moim zdaniem nieuprawniony, zupełnie inne intencje autorom listu w obronie skazanych. Pośród innych środków propogandowych wypaczających prawdziwy rzeczy stan należy koniecznie wymienić przypisywanie autorstwa czynu obydwu braciom (choć dokonał tego tylko jeden), zakaz dyskutowania na temat umysłowości i osobowości Jerzego Kowalczyka, nie liczenie się z obiorem społecznym czynu wtedy i dzisiaj, zapominanie o stratach jakie poniosła uczelniana biblioteka. Zapomina się o innym wymiarze całej sprawy, jakim jest niewątpliwa tragedia dwóch młodych ludzi, którzy przechlapali sobie młode lata. I pan redaktor Frelich dziwi się nazywaniu Kowalczyków terrorystami, skoro z drugiej strony mamy ewidentnie instrumentalne wykorzystywanie całej sprawy przez lokalnych polityków i aspirantów na polityków. W odróżnieniu od redaktora nie uważam żeby Kowalczykom należał się szacunek. Ale nawet młody pan redaktor, któremu nie było dane obudzić sięo godz. 0:40 w nocy 6/7 X 1971 przynaje, że pomników stawiać i ulic nazywać nie wypada. Jeśli tak, to chyba jasnym jest, że deklaracje radnego Namysło są o wiele bardziej na miejscu niż akcje radnego Jaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: Bzdury panie Frelich IP: *.chello.pl 14.02.09, 13:29 tak, szczera prawda, a jednak mamy rozsądnych i myślących normalnie rodaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Kowalski Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.acn.waw.pl 14.02.09, 10:23 Obelgi pod adresem braci Kowalczyków są smutnym dowodem jak wielkie spustoszenia w umysłach wielu poczynił komunizm. Kowalczykowie są bohaterami swoich czasów - tak jak bohaterami byli żołnierze Armii Krajowej walcząc różnymi środkami z okupacją niemiecką (nie nazistowską, hitlerowską jak dziś się wmawia).Opolszczyzna ma niewielu bohaterów wolnej Polski - ludzi, którzy mieli odwagę zaryzykować swoje życie, swoje marzenia, odrzucili konformizm by móc wyrazić swój sprzeciw wobec sowieckiej okupacji Polski. Ci coś dziś oceniają w tamtych czasach często siedzeli cicho, nie mieli siły nawet w towarzystwie powiedzieć "nie"! bo się bali. Wiec niech dziś milczą. Właśnie my Opolanie jesteśmy zobowiązani do hołdu braciom Kowalczykom bo dzięki takim ludziom jak oni żyjemy w wolnej Polsce. Wierzę, że radni miasta Opola - oprócz zepsutych moralnie postkomunistów, których nie wolno traktować poważnie i należy dążyć do ich eliminacji z życia publicznego - zrozumieją, że mogą zrobić coś ważnego, coś wielkiego. Dla mnie takim doświadczeniem ideowym było postawienie pomnika żołnierzy antykomunistycznego podziemia wraz z przyjaciółmi i kombatantami - to są akty więcej warte aniżeli setki bzdurnych uchwał.Nie czas na szukanie PR-owych wygodnych zasłużonych dla miasta Opola takich jak Andrzej EWajda, który z miastem nie miał nigdy nic wspólnego i nawet się nie pofatyguje odebrać zaszczytny tytuł, skoro obok nas żyją prawdziwi bohaterowie wolnej Polski, ludzie z których Opole winno być dumne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZWK Januszu Kowalski! IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 11:31 Jęzeli Polska ma mieć takich bohaterów jak ci terroryści Kowalczykowie (w tym jeden niepełnosprawny umysłowo), to chyba byłoby lepiej, aby starto nas z mapy świata. Zanim coś napiszesz, zastanów się i daj pod osąd ludziom myślącym! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Janusz Kowalski 14.02.09, 14:37 nie ma moralnego prawa do oceny innych, a to z tego powodu, że lansując się na wzór uczciwości i św. Jerzego od walki z korupcją osiągnął potem szczyty hipokryzji, przypisując sobie nieswoje zasługi w tejże z koruupcją wlace, a następnie korzystając ze swoich znajomości po linii ideowej przy zdobyciu zatrudnienia na wysoko opłacanej posadzie państwowej. Nie odbieram przy tym Kowalskiemu jako obywatelowi prawa do wyrażania swoich poglądów, ale z pominięciem jego ocen wystawianych innym osobom, tym bardziej osobom mu nieznanym, lub wręcz anonimowym. Na tej samej zasadzie ja mógłby powiedzieć, że antykomunizm wielkie spustoszenie w mózgu Kowalskiego poczynił i postawić następnie pytanie kto z nas jest bliższy prawdy. Chciałoby się powiedzieć w imieniu wielu Opolan, którym sylwetka naszego lokalnego hunbejwina już zbrzydła: Temu Panu dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do kowalskiego Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 09:38 z tymi bohaterami to gruba przesada. oczywiscie nie byli takze zwyczajnymi bandziorami. owszem odwazni i na wlasna odpowiedzialnosc zdecydowali sie na taki protest. mysle ze im mniej dyskusji w tej sprawie tym lepiej. dla niektorych beda zawsze bohaterami, ale nie dla wszystkich. tego sie nie wykrzyczy ani zadekretuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolek Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 10:34 Obojętnie kto mówi, że ci Panowie NIE byli terrorystami to dla mnie ONI SĄ terrorystami. I niech tak zostanie, że dla jednych są tacy a dla innych siacy, ale czy takie czyny są podstawą do tego aby nazywać ich imieniem ulice, place, fontanny, ronda, skwery ? To może niech ich imieniem nazwą jakąś piaskownicę lub plac zabaw bo dla mnie sam fakt chęci nazwania czegoś ich imieniem jest żałośnie śmieszny. I ośmiesza nie tych Panów ale takie osobniki jak Jaki i reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.tp.unicity.pl 14.02.09, 10:49 absolutnie niczym się nie różnią od Talibów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.09, 11:12 Niunia napisała: „absolutnie niczym się nie różnią od Talibów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!". Nie słyszałem, aby bracia wierzyli w Allaha, nosili święte brody, ucinali głowy uprowadzonym zakładnikom, werbowali ochotników samobójców, obcinali kobietom palce z pomalowanymi paznokciami, zabraniali kobietom samodzielne opuszczanie domów, zabraniali kobietom zabieranie głosu (choć w przypadku niuni nie miałbym nic przeciwko temu). Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Jondrus nie byl arabem 14.02.09, 11:22 Znowu hit w wykonaniu Jondrusia. Dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZWK Panie Frelich! IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.09, 11:19 Zapoznaj się Pan z faktami a nie z mitami! Ładunek wybuchł, gdyż ci TERRORYŚCI nie przewidzieli póby grzewczej kaloryferów i zapalnik chemiczny zadziałał wcześniej. A miało to wybuchnąć w czasie akademii, gdzie prócz milicjantów miały byc ich rodziny io zaproszeni goscie! I nie p....rz Pan, że to to nie terroryzm! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... towarzysz major ZWK IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.09, 11:55 Towarzysz major ZWK kolportuje plotki rozpuszczane wówczas przez SB, a mające "uzasadnić" wyroki wydane przez "niezawisły sąd" PRL. Towarzysz major zapomina, że nawet w manipulowanym procesie dyspozycyjna prokuratura nie udowodniła zamiaru wysadzenia w powietrze auli wraz z ludźmi. Towarzyszu majorze, twoje czasy należą do niechlubnej przeszłości. Skończ z uprawianiem esbeckiej propagandy. Albo podaj, czarno na białym, gdzie są te przytaczane przez ciebie "fakty". Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: towarzysz major Jondrus 14.02.09, 12:01 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=90932127 To jest temat dla ciebie. Przecież tam prawie mieszkałeś!!! Podziel się wrażeniami. Nie bądź taki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: 77.223.230.* 14.02.09, 11:49 pewnie byli " bojownikami o wolność narodu". punkt widzeina zależy od punktu siedzenia. na szęście nie byłem w tej auli.terroryści i już tak jak i płk Kuklinski zdrajcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paprota Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.punkt.pl 14.02.09, 20:30 "Nazywanie braci Kowalczyków terrorystami wynika albo ze złej woli, albo bezmyślności. Skoro wstawiała się za nimi nasza noblistka Wisława Szymborska, czy to znaczy, że jest fanką terrorystów? - pyta Leszek Frelich" Rozum odpowiada: Leszku, czemuś mnie opuścił? Szymborska napisała kiedyś wierszyk z apoteozą Stalina. Czyli: Stalina nie można nazywać zbrodniarzem i tyranem, bo piała o nim z zachwytem nasza noblistka? Są lepsze niż głupota źródła dziennikarskiej inspiracji. Działąlność opozycyjna, p. Frelich, nie polegała na walce z władzami umysłowymi. To dzięki takim takstom jak ten dzisiejszy p. Frejlicha niektórz opolanie zaczynają lekturę Wyborczej od wyrzucenia do kosza jej opolskiego dodatku, traktując go jako śmieci umysłowe. Ponury sen "redaktorów" z opolskiej Wyborczej: od 1 marca opolski dodatek trafia do kiosków samodzielnie, jak każda normalna gazeta poddana prawom rynku, bo koniec z luksusowym wożeniem się na plecach ogólnopolskiej Wyborczej. I co my widzimy po takim poddaniu się rynkowemu sprawdzianowi? W pierwszym tygodniu - sukces: opolski dodatek Wyborczej sprzedał się aż w 127 egzemplarzach! Ale w następnym tygodniu - liczba sprzedqanych egzemplarzy spadła do 32 sztuk, bo oprócz autorów rzucili się do kiosków nie wszyscy członkowie ich najbliższej rodziny. Bawcie się dalej. Tylko nie dziwcie sie brakiem szacunku u czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collonna Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pool.einsundeins.de 14.02.09, 22:43 To byly takze moje czasy.I tez wierzylem, ze bracia K. chcieli poslac opolska SB-cje do ich komunistycznego nieba. Jak bardzo wtedy ich rozumialem, tak bym tego nigdy nie popieral. I tu jest ten problem-jezeli oni chcieli zaprotestowac przeciw tym haniebnym uroczystosciom i wysadzili ta aule 100% bez ludzi, to nalezy to uszanowac.Opolski UB-ki i Sb-ki ta aule i tak zbrukali. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Jest już nas trzech 15.02.09, 11:27 Redakcja niestety dalej nie zauważa swoich błędów. Nieubłaganie kieruje opolskim dodatkiem w kierunku kosza na śmieci. Tyle, że nadużycie interpretacyjne autorytetu Wisłockiej i Kuronia nie będzie miało żadnych skutków, zaś pylon na Struga będzie kosztował ciężki pieniądz miasto Opole, zaś dr Lesław Sobieraj i dr Barbara Szczepanik mają krechy na życiorysie nie do wymazania. Oni mają to gdzieś. Najważniejsze, żeby na czas opublikować kolejny protest OSPNu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Jest już nas trzech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 16:58 Podzielam poglądy "mieszańca", zwłaszcza w kwestii związków GW z OSPN. Dominującą rolę w tym związku spełnia pani Lasota. Też należę do osób, które wyrzucają dodatki do najbliższego kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.09, 19:51 Jak zawsze Polacy będą przez następne 20lat pisać i rozstrzygać czy bracia Kowalczykowie byli terrorystami czy nie i nie ważne kto ich dziś będzie popierał i bronił a kto nie. Osobiście uważam, że nie zrobili nic dobrego i co najgorsze od tamtych wydarzeń upłynęło już trochę lat a bracia Kowalczykowie do dnia dzisiejszego nie przeprosili zwykłych mieszkańców Naszego Opola za to co zrobili. Oni ponieśli swoje konsekwencje i chwała ludziom, że się za nimi wstawiali z ułaskawieniem. Ale dlaczego przez NICH i ich "wielkie czyny" wiele osób pracujących na Uczelni było dręczonych i zamęczanych podczas wielogodzinnych przesłuchiwań przez służby SB. Po tych przesłuchaniach to nie byli już ci sami ludzie. Nikt z dziennikarzy nigdy nie pokusił się nawet aby dotrzeć do tych ludzi i z nimi na ten temat porozmawiać i usłyszeć co czuli wtedy i co czują dziś. BRACIA KOWALCZYKOWIEK no to kiedy w końcu przynajmniej Ci ludzie otrzymają od was te słowo "PRZEPRASZA". Pewnie nigdy bo te słowa trudno przez gardła przechodzą..:( I to jest całą prawda biedni i niewinni bracia do końca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.punkt.pl 16.02.09, 09:06 No to jest karwa dialektyka. Toż to jakiś dinozaur intelektualny z bywszej WSP. Zacznij się domagać od Wałęsy by przeprosił za stan wojenny, ileż to niewinnych ludzi ucierpiało przez jego wprowadzenie. Niech Kaczorowski przeprosi za działania AK ileż to ludzi niewinnych Niemcy zgładzili za jej poczynania. Niech studenci z marca 68 przeproszą tych, których wyrzucono z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eulaliaxxx Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.uni.opole.pl 22.02.09, 13:04 terrorystami to raczej nie byli, ale żeby od razu robić z nich bohaterów, to chyba przesada...ot chuligański wybryk!!! jak chcieli zaprotestować przeciwko komunie to mogli wysadzić siedzibę komitetu, a nie aulę wyższej uczelni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zjawa Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.chello.pl 22.02.09, 18:41 Tak... Kowalczykowie nie byli terrorystami - widać to w szczególności na dołączonej do artykułu fotografii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starystudent Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.09, 19:37 A ciekawe czy ci "bohaterowie" zapłacili za odbudowę auli ? Czy zapłacili faktyczne pieniądze za jej odbudowę ? Robienie z lekka niezrównoważonych psychicznie facetów bohaterów to przesada. Nazywanie ich terrorystami to chyba też przesada, ale tutaj po atakach na WTC, można się dopatrywać jakiejś analogii. Zostawmy już tych braci bo wg mnie nie zasługują na ten szum medialny a robienie z nich pokrzywdzonych to lekka schiza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koń trojański... Re: Kowalczykowie nie byli terrorystami IP: *.pools.arcor-ip.net 22.02.09, 21:30 Podaj choćby jedną analogię pomiędzy aulą wysadzoną przez Jerzego, a WTC. Tylko nie mów, że samo zniszczenie auli jest już analogią. Trzęsienie ziemi też niszczy budynki, a analogii z WTC nie wykazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
schuruburu Re: Jondrus nie był terrorystą 22.02.09, 22:25 Jondrus !!! Już cie wypuścili??? Ci lekarze dzisiaj są bardzo naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś