Gość: rus IP: 77.223.235.* 12.07.09, 23:21 hahaha A "ekspert" Jakiel jeszcze ileś miesięcy wstecz twierdził ze w Opolu nie spadną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bolo Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 07:14 Może by jeszcze przepowiedział koniec świata, dwie apokalipse (jedna specjalnie dla Opola), no i oczywiście sytuację, w której sprzedający mieszkania będą swym kupcom jeszcze dopłacać. Co za baran! Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwaczka.in Mieszkania i ziemia tanieją 13.07.09, 07:57 heh, jedni mówią, że jeszcze potanieją, a inni, że już ceny w górę poszły. Pytanie czy przy wieloletnim wzroście, można w danej chwili spodziewać się kolejnego. Szczerze wątpię - będzie co najmniej stabilnie. _________ kalkulator liczący zdolność kredytową również w programie rodzina na swoim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lama Re: Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.punkt.pl 13.07.09, 08:48 Tyle narzekania na tym forum, że Opole to "dziura", "nic sie nie dzieje", "nuda", "miasto umiera". To dlaczego mieszkania są droższe niż np. w Katowicach o 30-50%. Zmierzamy tam gdzie są Katowice. Spadki są nieuchronne. A dla deweloperów rada/pytanie. Po jaką cholerę budujecie mieszkania po 60-100 metrów kwadratowych skoro Polaków na takie nie stać. Prawda jest brutalna. Polaków stać na klitki 25-35 metrów, a wy budujecie jakieś "pałace". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auss Re: Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.09, 09:02 no i co z tego, że nie stać? bank stać, bank zapłaci deweloperowi, państwo jeszcze dopłaci z naszych podatków, a kupiec będzie spłacać do emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Re: Mieszkania i ziemia tanieją 13.07.09, 10:28 Z ta bateria za 60zl to przesadzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.dublin.corp.yahoo.com 13.07.09, 10:57 dokładnie, tez tak sobie pomyslalem, powinna kosztować max 30zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozzy Mieszkania i ziemia tanieją IP: 217.173.192.* 13.07.09, 12:15 No to pokażcie mi te taniejące działki 10-cio arowe. Bo ja jakoś ich nie mogę znaleźć, no chyba że ktoś twierdzi, że skoro nie drożeją tylko stoją w miejscu, to tanieją (inflacja). No ale moje dochody nie rosną, więc dla mnie są w tej samej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
armani_op Re: Mieszkania i ziemia tanieją 13.07.09, 12:39 a dopiero niedawno pisali że nie ma szans na spadki cen. Dajcie sobie spokój z czytaniem takich badziewnych artykułów - ceny będą spadać! Bzdura totalną jest gadanie że deweloper nie opuści ceny bo jak wjedzie na niego bank, który bedzie egzekwował niespłacony kredyt to beda szybko ceny opuszczać, a jak nie to komornik bedzie puszczał za 70% wartości. Swoja droga Polacy sami sobie są winni, że ceny mieszkań tak poszły w górę - pojechali za granicę, zarobili trochę ojro i zaczęli udawac arystokratów. Banki zwęszyły interes, wyciagneły kredytową marchewkę, a Polacy heja sie zadłużać do nieprzytomności. A dziś płacz - bo kryzys, bo drożyzna, bo nie ma pracy, bo trzeba spłacać raty kredytu a nie ma z czego. Jak to mówią - najlepszy interes robi się na głupocie innych A wogóle to mogliby wreszcie przygotować odpowiedni bat prawny na gminy żeby zacząć egzekwować ich obowiązki w zakresie budownictwa mieszkaniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Mieszkania i ziemia tanieją 13.07.09, 12:51 forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html? f=65&w=84810687&a=84858204 konkretnie słynna Żbikowska pisała.Artykuł na wszelki wypadek już usunieto,została tylko dyskusja nad jej wypocinami Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Mieszkania i ziemia tanieją 13.07.09, 12:52 forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=65&w=84810687&a=84858204 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechancio Re: Mieszkania i ziemia tanieją IP: 195.187.134.* 13.07.09, 15:53 a dlaczego mają dalej nie schodzić z cen? Przecież jadą na kredytach inwestycyjnych. Jak ich bank przyciśnie, to sprzedadzą nawet zupełnie bez marży. Doiło się ludzi, teraz samemu jets się dojonym. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: Mieszkania i ziemia tanieją 14.07.09, 10:58 Gość portalu: ozzy napisał(a): > No to pokażcie mi te taniejące działki 10-cio arowe. > Bo ja jakoś ich nie mogę znaleźć, no chyba że ktoś twierdzi, > że skoro nie drożeją tylko stoją w miejscu, to tanieją (inflacja). Bo to prawda. > No ale moje dochody nie rosną, więc dla mnie są w tej samej cenie. Chyba nie chcesz mi wmowić, że nie masz oszczedności w banku? Ja mam 200 patoli na lokatach. Od pol roku obserwowałem parę działek. Dla kilku cena poszła w dół, dla reszty stała w miejscu. Z odsetek dostałem w tym czasie coś koło 6-8 tysięcy. Czyli dla mnie właśnie o tyle staniały te działki. Zastanawiałem się, czy nie poczekać jeszcze pół roku, ale chciałbym już mieć działkę w tym roku, żeby ją obsadzić drzewami :) Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: Mieszkania i ziemia tanieją 14.07.09, 15:27 POczekaj jeszcze troche. Najwieksza dolina bedzie w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sda Re: Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.punkt.pl 13.07.09, 16:16 jak widać po tym co wytknęli internauci (patrz art. niejakiej żbik) wyborcza pisze bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl brak podatku katastralnego 13.07.09, 17:24 kryzys pokazał jedno - brak podatku katastralnego sprawia, że ceny nie spadają. Właściciel nieruchomości może ją trzymać 5 lat i nic na tym nie traci. W USA podatek ten zmusza do kalkulacji - "kontynuuję inwestycję czy ją zamykam". Do tej pory sądziłem, że ten podatek to wada. Ale on przyspiesza obrót w gospodarce, pilnuje rozsądnego poziomu cen. Konieczność dopłacania z tytułu katastru np. 100-150 zł miesięcznie do pustego mieszkania zmusza do kalkulacji. W ub. tygodniu rozmawiałem z właścicielem mieszkania w W-wie. Chce 8500 zł za metr. Mieszkanie jest 10 metrów od ruchliwej ulicy - wysoki hałas i spaliny. Wierzy, że powstanie tam biuro firmy lub gabinet lekarski - dlatego nie obniży ceny i mieszkanie będzie próbował sprzedawać choćby 5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: brak podatku katastralnego IP: *.punkt.pl 14.07.09, 09:27 Zgoda co do podatku katastralnego. Dodatkowym argumentem jest to, ze może wreszcie różnego rodzaju "bazy", składy, magazyny i hurtownie wyniosły by się poza miasto, zwalniając bardzo atrakcyjne tereny (np. okolice Głogowskiej czy Oleskiej). Niestety, przy naszych neoliberalnych rządach (a niemal tylko takie mieliśmy) właściwie nawet nie liczę na wprowadzenie tego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: brak podatku katastralnego 14.07.09, 10:54 Gość portalu: Bella napisał(a): > Niestety, przy naszych neoliberalnych rządach (a niemal tylko takie mieliśmy) > właściwie nawet nie liczę na wprowadzenie tego podatku. Ani jeden polski rzad do tej pory nie byl liberalny. PO jest centrowe, PiS był lewicowy (mowimy tutaj o ekonomii, a nie o ideologiach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: brak podatku katastralnego IP: *.punkt.pl 14.07.09, 19:54 Zgoda, nie było w Polsce ani jednego rządu liberalnego. Dlatego padło słowo "neoliberalny", co jest zaprzeczeniem starego, poczciwego liberalizmu. Dodam, że nie dotyczy to spraw światopoglądowych - tu rządzili wyłącznie konserwatyści - czy nazywać ich "neoliberałami", "postkomunistami", czy jeszcze inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: brak podatku katastralnego IP: *.acn.waw.pl 14.07.09, 09:42 Jego problem polega na tym, że jeśli nie urealni ceny, to mało prawdopodobne, że nawet za te 5 lat sprzeda. Czasy, kiedy sprzedawały się nawet mocno przecenione nieruchomości, już chyba minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
bombalska Re: brak podatku katastralnego 14.07.09, 15:36 Miec mieszkanie i go nie wynajmowac/sprzedac to glupota. Co komu po pustym mieszkaniu?! W dodatku czynsz trzeba zaplacic, jakies oplaty za remont, moze i dodatkowo za ogrzewanie (a wiecie jak to sie liczy gdy sa podzielniki). Ale jak ktos jest taki pazerny.... Jak mowi stare przyslowie "chytry 2 razy traci". Ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Mieszkania i ziemia tanieją IP: *.chello.pl 13.07.09, 22:34 A ja nie widze tych taniejacych działek.Materialy budowle poszły w dół chce budowac dom,ale działki w trojmieści ciągle drożeją Odpowiedz Link Zgłoś
mocten podam własny przykład. 14.07.09, 02:15 Nie wiem czy do jest jakies odzwierciedlenie sytuacji, ale podam swój własny przykład. Mam 3 działki budowlane, pierwsza z nich kupiłem 4 lata temu. Nie zamierza ich sprzedawać dopuki nie uznam tgeo za stosowne, czyli nie zyskam 100%. Myslę że jesli kogos stać na zakup nieruchomości to moze je trzymać dość długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olos Re: podam własny przykład. IP: *.static.speedy.com.ar 14.07.09, 05:46 jak stracisz robotę to sprzedasz szybciutko z 30% zyskiem i będziesz się cieszył. Albo jak wprowadzą kataster :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ameno33 Re: podam własny przykład. 14.07.09, 09:23 Gość portalu: olos napisał(a): > jak stracisz robotę to sprzedasz szybciutko z 30% zyskiem i będziesz się > cieszył. Albo jak wprowadzą kataster :-) a dlaczego liczysz na kataster.ktos kto inwestuje duze pieniadze nie ma zamiaru zarobic kilku tysiecy na inwestycji. juz widze jak wykladasz 50 tys po to aby zarobic na tej operacji tylko 5 tys czystego zysku. przeciez nikt nikomu nie zabrania kupowac dzialek i sprzedawac z odpowiednim zyskiem,to samo dotyczy nieruchomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
frusto Re: podam własny przykład. 14.07.09, 10:55 mocten napisał: > Nie > zamierza ich sprzedawać dopuki nie uznam tgeo za stosowne, czyli nie zyskam > 100%. Myślę, że możesz poczekać i dziesięć lat. Albo i więcej. Liczba ludności w Polsce spada! A dobrych działek przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bella Re: podam własny przykład. IP: 77.252.18.* 15.07.09, 09:32 biznes.onet.pl/w-okolicach-duzych-miast-tanieja-dzialki-budowlane,18574,1566185,1,prasa-detal Odpowiedz Link Zgłoś