27.09.02, 09:31
Czy ktos zna prosty przepis na chleb i bulki? Mieszkam teraz w Niemczech, gdzie pieczywo jest cholernie drogie...
Obserwuj wątek
    • Gość: mamusia Re: CHLEB IP: *.proxy.aol.com 27.09.02, 09:42
      polecam bo stosuje z tego samego powodu :
      - kup przez "Sperrmüll" Brotbackautomat (moj 3letni ale nie uzywany kosztowal
      20€) i gotowe mieszanki w aldim (stoja niedaleko maki). taka mieszanka na
      1,5kg chleba kosztuje 0,89€, do roboty jest tyle co odmierzyc potrzebna ilosc
      mieszanki i wody, nastawic automat, wyjac upieczony chleb. pycha, zawsze swiezy
      (automat mozna ustawic z timerem tak, zeby chlebus sie upiekl tuz przed
      sniadaniem) a wybor mieszanek niemal jak wpekarni (w aldim doliczylam sie 8).
      z tych mieszanek mozna piec chleb rowniez bez automatu, ale to dosc zmudna
      historia (wyrobic, odstawic na godzine, wyrobic, znowu odstawic, regulowac
      tem. wczasie pieczenia). tak to juz jest z chlebem. pozdrawiam
    • najat Re: CHLEB 27.09.02, 10:07
      Najdłuższy forumowy wątek o chlebie:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=2603579
      Wypróbowałam 2 przepisy. Chlebki udały się i były naprawdę pyszne.

Smacznego!
    • Gość: gosia Re: CHLEB IP: *.mofnet.gov.pl 27.09.02, 10:48
      czy ktoś w Polsce używa automatu do pieczenia chleba. Gdzie coś takiego można
      kupić. To jednak znacznie ułatwia sprawę.
      Gosia
      • Gość: m Re: CHLEB IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 27.09.02, 11:27
        tez bym chetnie kupila taki automat, tylko co potem tam wlozyc? nie widzialam w
        sklepach u nas gotowych mieszanek. Moze ktos wie jaki powinien byc sklad, chyba
        nietrudno zrobic samemu mieszanine maki, wody i jakiegos spulchniacza w
        odpowiednich proporcjach.
        • Gość: mamusia Re: CHLEB IP: *.proxy.aol.com 27.09.02, 12:03
          te automaty przewaznie wyposazone sa w broszure z przepisami - i nie ma tam
          zadnych cudow jesli chodzi o skladniki. zdarza sie tzw "zaczyn chlebowy", w
          niemczech mozna go kupic niezaleznie od mieszanek, moze gdzies wsieci
          znajdziecie przepis jak go zrobic samemu. kupuje sie go tez podobno (nie wiem,
          bo ja jade na gotowych mieszankach z aldiego) tylko raz i przy kazdym pieczeniu
          troche rozmnaza i zostawia do nastepnego.

na polskie warunki, gdzie chleb jest BARDZO tani, cena nowego automatu jest
          wysoka (ponad 100€). moze zlapiecie gdzies uzywany.

tak uwielbiamy ten wlasny chleb, ze idzie jak woda, na pewno jemy teraz wiecej
          chleba niz przedtem.
          • Gość: Linn Re: CHLEB IP: *.dialup.tiscali.it 27.09.02, 17:50
            Wlasnie sie zastanawiam, ale nie chcialabym kupic czegos, z czego potem nie
            bede korzystala. Napiszcie, czy warto w nim piec chleb.
            • Gość: aniah Re: CHLEB IP: *.nas6.pittsburgh1.pa.us.da.qwest.net 27.09.02, 22:01
              Moja "maszyna do chleba" ma juz 11 lat i prawde mowiac nie wyobrazam sobie
              zycia bez niej :-) Kupilam ja w czasach kiedy nie moglam kupic tutaj (mieszkam
              w USA)dobrego, europejskiego pieczywa i wtedy pieklam chleb lub bulki prawie
              codziennie. Od paru juz lat chleba nie pieke tak czesto, bo w sklepach jest
              wspanialy, ale uzywam moja maszyne do wyrabiania kazdego rodzaju drozdzowego
              ciasta - na pizze, strucle, i kazde inne slodkie drozdzowe. Obsluga jest bardzo
              prosta - wrzuca sie wszystkie skladniki do pojemnika, wybiera sie program
              naciska guzik i to wszystko. Kiedy ciasto jest gotowe (upieczone, albo gotowe
              do dalszej obrobki)maszyna da ci znac :-)
              Mam nadzieje, ze to pomoze ci w podjeciu decyzji.
              Ania
          • karol64 Re: CHLEB 29.09.02, 16:22
            Gość portalu: mamusia napisał(a):

> troche rozmnaza i zostawia do nastepnego.
            >
            > na polskie warunki, gdzie chleb jest BARDZO tani, cena nowego automatu jest
            > wysoka (ponad 100€). moze zlapiecie gdzies uzywany.
            >

"Nowa" Selfa to okolo 300 zł.
            • Gość: olga Re: CHLEB IP: *.pckz.ath.cx / *.gazeta.pl 01.10.02, 12:53
              a wiec gdzie mozna kupic najlepiej w warszawie?
              • karol64 Re: CHLEB 06.10.02, 01:02
                Gość portalu: olga napisał(a):

> a wiec gdzie mozna kupic najlepiej w warszawie?

Zamowic w Selfie w Szczecinie. Przysla kurierem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka