adamo 27.09.02, 09:31 Czy ktos zna prosty przepis na chleb i bulki? Mieszkam teraz w Niemczech, gdzie pieczywo jest cholernie drogie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mamusia Re: CHLEB IP: *.proxy.aol.com 27.09.02, 09:42 polecam bo stosuje z tego samego powodu : - kup przez "Sperrmüll" Brotbackautomat (moj 3letni ale nie uzywany kosztowal 20€) i gotowe mieszanki w aldim (stoja niedaleko maki). taka mieszanka na 1,5kg chleba kosztuje 0,89€, do roboty jest tyle co odmierzyc potrzebna ilosc mieszanki i wody, nastawic automat, wyjac upieczony chleb. pycha, zawsze swiezy (automat mozna ustawic z timerem tak, zeby chlebus sie upiekl tuz przed sniadaniem) a wybor mieszanek niemal jak wpekarni (w aldim doliczylam sie 8). z tych mieszanek mozna piec chleb rowniez bez automatu, ale to dosc zmudna historia (wyrobic, odstawic na godzine, wyrobic, znowu odstawic, regulowac tem. wczasie pieczenia). tak to juz jest z chlebem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
najat Re: CHLEB 27.09.02, 10:07 Najdłuższy forumowy wątek o chlebie: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=77&w=2603579 Wypróbowałam 2 przepisy. Chlebki udały się i były naprawdę pyszne. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: CHLEB IP: *.mofnet.gov.pl 27.09.02, 10:48 czy ktoś w Polsce używa automatu do pieczenia chleba. Gdzie coś takiego można kupić. To jednak znacznie ułatwia sprawę. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: CHLEB IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 27.09.02, 11:27 tez bym chetnie kupila taki automat, tylko co potem tam wlozyc? nie widzialam w sklepach u nas gotowych mieszanek. Moze ktos wie jaki powinien byc sklad, chyba nietrudno zrobic samemu mieszanine maki, wody i jakiegos spulchniacza w odpowiednich proporcjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: CHLEB IP: *.proxy.aol.com 27.09.02, 12:03 te automaty przewaznie wyposazone sa w broszure z przepisami - i nie ma tam zadnych cudow jesli chodzi o skladniki. zdarza sie tzw "zaczyn chlebowy", w niemczech mozna go kupic niezaleznie od mieszanek, moze gdzies wsieci znajdziecie przepis jak go zrobic samemu. kupuje sie go tez podobno (nie wiem, bo ja jade na gotowych mieszankach z aldiego) tylko raz i przy kazdym pieczeniu troche rozmnaza i zostawia do nastepnego. na polskie warunki, gdzie chleb jest BARDZO tani, cena nowego automatu jest wysoka (ponad 100€). moze zlapiecie gdzies uzywany. tak uwielbiamy ten wlasny chleb, ze idzie jak woda, na pewno jemy teraz wiecej chleba niz przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: CHLEB IP: *.dialup.tiscali.it 27.09.02, 17:50 Wlasnie sie zastanawiam, ale nie chcialabym kupic czegos, z czego potem nie bede korzystala. Napiszcie, czy warto w nim piec chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniah Re: CHLEB IP: *.nas6.pittsburgh1.pa.us.da.qwest.net 27.09.02, 22:01 Moja "maszyna do chleba" ma juz 11 lat i prawde mowiac nie wyobrazam sobie zycia bez niej :-) Kupilam ja w czasach kiedy nie moglam kupic tutaj (mieszkam w USA)dobrego, europejskiego pieczywa i wtedy pieklam chleb lub bulki prawie codziennie. Od paru juz lat chleba nie pieke tak czesto, bo w sklepach jest wspanialy, ale uzywam moja maszyne do wyrabiania kazdego rodzaju drozdzowego ciasta - na pizze, strucle, i kazde inne slodkie drozdzowe. Obsluga jest bardzo prosta - wrzuca sie wszystkie skladniki do pojemnika, wybiera sie program naciska guzik i to wszystko. Kiedy ciasto jest gotowe (upieczone, albo gotowe do dalszej obrobki)maszyna da ci znac :-) Mam nadzieje, ze to pomoze ci w podjeciu decyzji. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Re: CHLEB 29.09.02, 16:22 Gość portalu: mamusia napisał(a): > troche rozmnaza i zostawia do nastepnego. > > na polskie warunki, gdzie chleb jest BARDZO tani, cena nowego automatu jest > wysoka (ponad 100€). moze zlapiecie gdzies uzywany. > "Nowa" Selfa to okolo 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: CHLEB IP: *.pckz.ath.cx / *.gazeta.pl 01.10.02, 12:53 a wiec gdzie mozna kupic najlepiej w warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Re: CHLEB 06.10.02, 01:02 Gość portalu: olga napisał(a): > a wiec gdzie mozna kupic najlepiej w warszawie? Zamowic w Selfie w Szczecinie. Przysla kurierem. Odpowiedz Link Zgłoś