asiu_3 03.07.11, 00:10 Co zrobic, zeby biala koronka przy bieliznie nie szarzala? Czy trzeba ja prac recznie? I jakim specyfikiem? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tralalumpek Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 09:41 > Co zrobic, zeby biala koronka przy bieliznie nie szarzala? nie prac w polskich proszkach do prania Odpowiedz Link Zgłoś
alessia27 Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 16:10 tralalumpek napisała: > nie prac w polskich proszkach do prania a ja tam sobie kupuje w polsce bryze z platkami mydlanymi... Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 11:53 prać tylko z jasnymi rzeczami, to ważne! Diane Brill poleca, żeby ukochane majtusie i staniki ręcznie prać, ale trzeba pamiętać o rękawiczkach. Polskich proszków nie demonizuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 12:06 po 1 , nie wyobrazam sobie prania biqalych rzeczy z kolorowymi razem po 2, ja nie demonizuje , ja od lat do tej pory spelniam prosby siostry i kupuje dla niej proszek do prania w austrii, kazdy kto ma porownanie prania w polskim proszku i 'zachodnim', pomimo ze tak samo sie nazywaja, wie o czym mowie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 12:35 mieszkam w Niemczech, różnicy nie zauważyłam, i tak piorę w płynach, a szarzenie bielizny jest też związane z jakością wody oraz samego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 12:43 no coż, sam fakt, że Ty sobie czegoś nie wyobrażasz, nie oznacza, że inni myślą tak samo. Wystarczy z kimś pomieszkać, np. w akademiku czy WG (pewnie macie w Austrii WG, czyż nie?:)) i okazuje się nagle, że nic nie jest oczywiste! moja koleżanka np. mieszkała z pewną miłą studentką, która zaofiarowała się wyprać koleżance rzeczy w pralni. Ale miła studentka zapomniała je wyjąć z torby, bo (cytat) rzeczami po praniu zawsze zajmowała się mama albo sprzątaczka! i tak oto koleżanka została bez wielu elementów garderoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 12:48 a co ma z twojego wpisu wynikac? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus kontrteza do tych 03.07.11, 12:50 tych brutalnie prostych (nie ośmielę się napisać chłopsko prostych słow): nie wyobrazam sobie prania biqalych rzeczy z kolorowymi razem Odpowiedz Link Zgłoś
xtrinn Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 15:47 Ogromny wpływ na szarzenie ubrań ma twarda woda. Kamień osadza się na włóknach i ubrania szarzeją. Prać w proszkach do białego, z innymi białymi ubraniami i ze zmiękczaczem wody!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 16:13 z białymi,zmiekczacz (+woreczek do prania bielizny,ponczoch,rajstop) Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 16:32 Oczywiscie, ze piore biale z bialymi. Nie wpadlabym na to, zeby wrzucic biale gacie do kolorowych ubran :D Mieszkam w miescie, w ktorym woda kranowa jest zdatna do picia, wiec to chyba nie w wodzie tkwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus wwoda zdatna do picia 03.07.11, 16:38 jest raczej regułą w cywilizowanych krajach. (u mnie np. jest b. twarda, ale b. zdrowa woda). białe rzeczy z czasem szarzeją, taka ich uroda. Ja raz na jakiś czas wrzucam do wybielacza, kupionego w sklepie tureckim (oryginalne ACE 1,99, a turecki wyrób 0,99). Na początek sezonu, letnie podkoszulki. Warto też suszyć ciuchy w słońcu. Odpowiedz Link Zgłoś
asiu_3 Re: wwoda zdatna do picia 03.07.11, 16:47 Zle sie wyrazilam z ta woda. Chodzilo mi o to, ze jest dobra, zdrowa i nie smierdzi jak np. w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus oki, sorek 03.07.11, 16:48 wystaw stanik na słońce, jak masz czas. na parapet, jak idziesz do pracy. ja tak wywabiłam swego czasu jakąś upartą plamę z soku owocowego, co jej turecki wybielacz nie dał rady. 3 dni upałów i bluzka jak nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
razlemongrass Re: oki, sorek 03.07.11, 17:56 A to ciekawe z tym słońcem bo moje doświadczenie w suszeniu białych rzeczy na słońcu sa zupełnie inne. Bluzki, zwrócone jedną stroną do słońca zrobiły się żółtawe:( Nie pod pachami tylko tam gdzie dotykały je promienie słońca, więc wole nie ryzykowac z białym koronkowym stanikiem. Ja tez już dawno temu przestałam używać polskich proszków do prania. Uważam, że np niemiecki są o niebo lepsze i wydajniejsze i na upartego nie trzeba używać płynów do płukania bo po samym proszku odzież ładnie pachnie. Białe rzeczy i bieliznę piorę w niemieckim proszku-koncentracie do białego (w granulkach)Persil lub Ariel, czasem Weiber Riese ale ten jest troche gorszy, co któreś pranie dodaje Vanisha do białego (w płynie lub proszku), albo odplamiacz ariel i mimo, że niestety mieszkam w mieście, które ma najbardziej twarda wodę w kraju nie mam problemów z szarzeniem białej bielizny (bardziej z zółknięciem od słońca i to też nie zawsze, od czego to może być?) Myslę, że, tak jak ktoś wyżej zauważył, w dużej mierze zalezy to od materiału, wody. I jednak jak proszek jest dobry to nawet starsze plamy czy zszarzenia usunie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 21:09 Piorę ręcznie, czasami używam wybielacza Amway SA8 ( nie zawiera chloru, tylko wybielacz tlenowy). Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 21:24 woda utleniona zwana wybielaczem tlenowym... Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: pranie bialej koronkowej bielizny 03.07.11, 21:31 Może i tak, ale działa:-) A chlorowych nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: pranie bialej koronkowej bielizny 04.07.11, 12:33 podsumowujac: - biale rzeczy piore osobno - nie wybiela sie wybielaczami z dodatkiem chloru bo szarzeja - bardzo dobrze wybiela vanish, ja mocze przed praniem - zgadza sie (bo ktos juz tu powiedzial) ze slonce wybiela *a propos vanisha, wlasnie obejrzalam serwete na stol, lniana z kolorowym nadrukiem udalo mi sie ja zafarbowac na kolor burgund'owy :) metody domowe typu sol niestety zawiodly (ta tylko sypana pod ogon skutkuje ;) po namoczeniu w vanishu serweta jak nowa! Odpowiedz Link Zgłoś