Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie

05.03.12, 16:52
    albo miałyście?
    Postanowiłam opanować tę trudną dla mnie sztukę. Jestem w stanie wybrać się gdzieś w butach mających siedmiocentymetrowy obcas (w jednych konkretnych, botkach tamaris), ale cholernie mnie potem bolą nogi (stopy, nie łydki). To zawsze tak? Zastanawiam się nad kupieniem jakichś bajecznie wygodnych butów (jak na buty na obcasie rzecz jasna), takich właśnie 7-8cm, żeby w nich trenować - nie muszą być piękne, wszystko jedno, czy botki, czy czółenka. Tylko gdzie szukać?
    Mam bardzo wysokie podbicie i we wszystkich, które dotąd mierzyłam, środkowa część stopy nie dotyka buta i cały ciężar spoczywa na przedniej części, no, trochę na pięcie, ale to jak stoję, a chodzę w zasadzie na palcach. Tak chyba być nie powinno? Podpowiecie coś? Myślę, że chodzę trochę jak pokraka, choć podobno nie jest tak źle, ale jak się skupić na odpowiednim stawianiu nóg, kiedy boli mnie każdy krok... Pierwszych 10 minut jest super, a później masakra. Mam kilka par na 4-5cm obcasie i w każdych jest to samo, tylko czas jest o kilka minut dłuższy.
    Obserwuj wątek
      • supcik Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 17:15
        Rylko, najwygodniejsze moje obasy, dosc wysoki plus platforma
        • szarrak Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 17:31
          A czy Ryłko nie mają niskiego podbicia przypadkiem? Ale dzięki za podpowiedź
      • lonely.stoner Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 19:16
        z takich wygodnych to polecam Clarks- ale u nich raczej nie ma bardzo wysokich obcasow, ja mam 2 pary i jestem zadowolona. Poza tym to z tanich butow New Look robi czasem dosc wygodne wysokie szpile- tylko musisz przymierzyc, i sprawdzic czy przedewszystkim obcas jest dobrze wyprofilowany- stan, przejdz sie, i zobacz czy np. jak noga stoi normalnie to przylega podeszwa do ziemi, czy moze sie caly but chwieje? i ty razem z nim.
        Tez mam wysokie podbicie, i do tego bardzo waskie stopy. Ale w butach na obcasie mi jest raczej wygodnie. Pomagam sobie wkladkami zelowymi, ale takie bardzo wysokie obcasy zakladam raczej tylko wtedy jak wiem ze nie bede 2h biegac po miescie.
        Ewentualnie mozesz sobie kupic jakies buty na koturnie- sa o wiele wygodniejsze i stabilniejsze niz sam obcas. I modne sa znowu :)
      • keepersmaid Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 20:22
        Super wygodne Bata cos w rodzaju martensow na wysokim slupku - dzialaja dla przyzwyczajenia do "wysokosci", a przy tym sa solidne.
        Z innych - buty na wysokich koturnach (sandaly, espadrylowate peep-toes, itp.) tez mozna sie przyzwyczaic do ulozenia stopy i nogi w inny sposob.
        No i wygodne wysokie szpilki - metoda prob i bledow nabylam takowe :-)
      • gaga-sie Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 20:55
        Tamaris z systemem anti-shokk www.antishokk.com/start_content.html
      • kaga9 Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 05.03.12, 23:37
        Mam problem o tyle podobny, że też cierpię na ból stóp, chodząc na wysokich obcasach (nawet tych podobno stabilnych), a bardzo chciałabym umieć je nosić. Najwygodniejsze 2 pary kupiłam, o dziwo, w sklepach, których bym o to nie podejrzewała: botki w Deichmannie (czarny zamsz, z suwakiem z tyłu, ubiegłoroczna kolekcja) oraz szpilki w Reserved (cielisty zamsz, kolekcja wiosna 2011). Dalej nie uważam, żeby to były sklepy dobrze zaopatrzone, ale trafiłam na buty z dobrze wyważonym obcasem. Dla porównania -mam też kozaki Lasockiego na grubym obcasie, jednak chodzi mi się w nich znacznie gorzej niż w wymienionych już wysokich szpilach. Wg mnie zatem pozorna stabilność wynikająca z grubości słupka może być myląca. Jestem ciekawa, co Ci dziewczyny doradzą:)
      • lady_devil Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 11:20
        Nine West
      • ladyjm Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 11:48
        kozaki Danija z obcasem 10cm
        poza tym Ryłko ma wygodne obcasy :)
        • ladyjm Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 11:51
          i jeszcze Hilfilger ma wygodne buty na obcasie :)
      • lonely.stoner Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 12:28
        grubosc obcasa nie ma nic do rzeczy, moze byc cienka szpila albo grubszy slupek- wazne zeby obcas byl odpowiednio wywazony.
        • znana.jako.ggigus oj ma ma 06.03.12, 17:31
          nie da sie zrobic dobrze wywazonego obcasa tak cienkiego w tych b. wysokich butach co jeszcze z przodu maja podwyzszenie.
          • lonely.stoner Re: oj ma ma 06.03.12, 18:28
            no a ja mam pare butow ktore maja grubszy obcas i nie sa stabilne/wygodne, wiec uwazam ze to czy obcas gruby czy szpilkowaty to niestety nie gra wiekszej roli.
            • nessie-jp Re: oj ma ma 07.03.12, 16:05
              lonely.stoner napisała:

> no a ja mam pare butow ktore maja grubszy obcas i nie sa stabilne/wygodne, wiec
              > uwazam ze to czy obcas gruby czy szpilkowaty to niestety nie gra wiekszej roli

Bardzo ważne jest też, gdzie ten obcas jest umocowany
      • shellerka Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 17:33
        sandałki na szpilce z aldo - mam je trzeci rok. mogę w nich wszystko. a szpilka jest cieńka. prawdziwa szpilka - 12 cm. zero platformy, podeszwa cieńka.
        nie wiem, co zrobię, jak mi się rozwalą.

poza tym ryłko polecam. nie wiem, co w nich takiego jest, ale żadne nei były niewygodne.
        • aqua48 Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 18:16
          Ja szukam butów od niewielkich producentów, noszę buty firmy Łukasz, są bardzo wygodne, a na wiosnę nabyłam na sznurowane trzewiczki Stagórsa i tez są super mimo wysokiego (8,5 cm) obcasa. Ale ja mam jeszcze problem z bardzo niskim podbiciem i wąską stopą. Tamarisy są dla mnie za szerokie, a Ryłki zbyt twarde.
        • hankaanka11 Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 06.03.12, 22:45
          szpilka jest cienka
          podeszwa tez jest cienka
          dziękuję za uwagę
          • shellerka Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 01:46
            prosze Cie bardzo.
            az tak Cie razi brak wezykow i kreseczek? to musi byc straszne!
          • shellerka Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 01:49
            ach że sie cienki zamiast cieńki pisze? acha.... no dzieki za uświadomienie :D
            • simply_z Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 10:31
              rylko ale zalezy jaki model.
              sredni obcas nosi sie dobrze ,wysoki na paltformie nie za bardzo
        • ongoing Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 09.03.12, 22:51
          nie mogę sie nadziwić, ze polecacie Ryłko jako wygodne buty na obcasach, bo dla mnie są koszmarne - przez nie prawie uwierzyłam, że nie potrafie chodzić na obcasach...

na szczęście są też Ecco - mam cudowne, wygodne sandałki na 8-9 cm obcasie, ostatnio trafiłam też na fajne kozaku Kazar - obcas 8 cm, dość gruby slupek
      • szarrak Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 13:23
        Dziękuję za odpowiedzi! Generalnie jednak chyba szerokość/średnica obcasa też ma znaczenie - ostatnio kupowałam (no, mi kupowano w prezencie) buty na 12-cm obcasie (2cm platformy), na grubym słupku. Nie chciałam ich za bardzo (trochę mi wcisnęli - no ładne, ale i tak nigdy pewnie nigdzie w nich nie pójdę), kiedy wszyscy stali nade mną i mnie na nie namawiali, sprzedawczyni dała mi do przymierzenia b. podobny model, ale na cienkim obcasie, bez platformy i trochę niższy. Były zdecydowanie mniej stabilne i wygodne.

Przejdę się do Ryłki i do Hilfigera, podobały mi się jedne mokasyny na obcasie ostatnio, chyba je przymierzę :) A Ecco? Wygodne są? Chyba miewają tam buty na takim średnim obcasie? Nie chodzi mi o mega-szpile, tylko właśnie 7-8cm, może nawet 5-6 - żeby przestawić się z chodzenia jak chłop w "cielakach" na sposób poruszania na obcasie. W płaskich butach chodzę jak kaczka niestety ;3
        • keepersmaid Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 08.03.12, 20:21
          Cienkie na dole szpilki do normalnego chodzenia po ulicy sa o tyle skomplikowane, ze trzeba uwazac na plyty chodnikowe (ze o bruku typu Starowka nie wspomne) bo po prostu moga sie wpasc w dowolna szpare. Zaklinowanie szpilki moze prowadzic do roznych nieciekawych rzeczy - od obdarcia obcasa az do upadku wlascicielki.

Dlatego jako osoba szybko i duzo chodzaca wole slupki i koturny - nie musze ciagle patrzec pod nogi. Na wieksze wyjscie - cienkie szpile (dobrze wywazone itp) sa w porzadku, ale latanie w takich do pracy jest po prostu... meczace... (dom - ulica - autobus - schody - schody ruchome - korytarze - schody - autobus - ulica).
      • tfu.tfu Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 15:38
        nie macie, na koturnie macie sandały, ale obcas z moimi stopami nie współpracuje...
      • archedea Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 07.03.12, 16:44
        ja kupilam w Simple, botki do kostki na obcasie 6 cm. nie daje rady normalnie, a te sa wygodne. cena 479 zl.
      • coralin Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 08.03.12, 16:09
        Generalnie nosze buty na obcasie, z tym, że na co dzień wybieram raczej takie do 7 cm. Dwa lata temu kupiłam kozaki Baldaccini na 9 cm. No i to jest fenomen. Mam wrażenie,że chodzę na 3 cm. Są na tyle piękne i wygodne, że kupiłam drugą parę w innym kolorze. Na identycznym obcasie mam buty Wojasa no i to jest koszmar w chodzeniu (choć inne ich buty lubię). Żałuję, że wzornictwo na inne pory roku w Baldaccini nie za bardzo mi podchodzi.
      • kasica_k Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 08.03.12, 16:58
        Ból przy chodzeniu na obcasach może też wynikać z za wąskich przodów, jeśli się ma szerszą stopę. Kiedyś też myślałam, że nie mogę chodzić na obcasach, "bo nie". Kiedy znalazłam buty o odpowiedniej szerokości, problem magicznie zniknął. Stopa z przodu nie może być ściśnięta, bo wtedy źle pracuje i boli. Niestety w Polsce większość butów na obcasie jest wąska, a obuwie na różne szerokości stopy jest praktycznie nieznane, wszystko jest szyte "na jedno kopyto", z szewska mówiąc :)
        • olowek_na_stole Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 13.03.12, 13:58
          a mnie się wydaje właśnie że jest odwrotnie - wszystkie są szerokie. z moich wąskich stóp spadają. moje najwygodniejsze szpilki robione były na zamówienie u producenta obuwia tanecznego. są idealne i dokładnie w moim kolorze. niestety nie dostaniecie tam raczej tak modnych obecnie koturn lub platform.
          • nessie-jp Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 14.03.12, 00:13
            olowek_na_stole napisała:

> a mnie się wydaje właśnie że jest odwrotnie - wszystkie są szerokie. z moich wą
            > skich stóp spadają.

Bo sztampowo obuwie jest robione w jednej tęgości w stylu starego dowcipu: magiczny jeden rozmiar, nie pasuje na nikogo ;)

Na mnie większość butów damskich jest zbyt wąska w palcach, a zbyt luźna i szeroka w podbiciu i kostce.
      • ja.dorcia na bolące stopy... wkładki :) 09.03.12, 10:29
        Ja też mam taki problem. Ale, znalazłam rozwiązanie - wkładki. Najlepiej takie skórzane z piankowym spodem lub filcowe. Amortyzują nacisk. Niestety, żelowe wkładki w ogóle się nie sprawdziły - przesuwały się, odparzały. Dzięki temu każde szpilki są o niebo wygodniejsze.
        Bez wkładek nawet w Ryłkach przeżywam katusze.
      • asiek_asiekowaty płaskostopie poprzeczne 10.03.12, 09:14
        Jesli po dosc krotkim czasie w wysokich butach odczuwacie bol, to radze wybrac sie do ortopedy. Ja sie zastanawialam, jak to jest, ze moje kolezanki moga cala impreze przeskakac w szpilkach i mowia, ze tylko maja troche zmeczone stopy, a mnie stopy zaczynaja piec wlasciwie juz po kilkunastu minutach chodzenia. Okazalo sie, ze mam plaskostopie poprzeczne - przednia czesc stopy, te poduszczki sa lekko opadniete przez co nacisk na nie podczas chodzenia w szpilkach wywoluje bol.
      • donnaanna Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 12.03.12, 18:16
        ja mam stope krotka, szeroka i z wysokim podbiciem. znalazlam pare obcasow na imprezy - niesamowicie sie w nich chodzi i tanczy - godzinami na parkiecie a potem bylam w stani wrocic piechota do domu. obcasy byly z Jane Shilton.
        • szarrak Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 13.03.12, 22:11
          Ooo, to idealnie tak jak ja - może nie jest specjalnie krótka (rozmiar 37), ale platfusiasto szeroka i z bardzo wysokim podbiciem. Można je gdzieś kupić w Polsce?
          • esceven Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 14.03.12, 12:04
            Ecco i Bruno Premi, ale to nie są wysokie obcasy (do 8 cm). Nigdy nie miałam wygodnych szpilek, zawsze boli mnie stopa na poduszeczkach pod palcami.
      • olewka100procent Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 15.03.12, 21:46
        wojas ma wygodne szpile
      • martalis30 Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 15.03.12, 21:54
        Mam jedne super wygodne szpile sportmax, kiedyś kupowałam ryłko wygodne ale brzydkie. Bardzo podobają mi sie buty venezia, ale nie da sie w nich chodzić.
      • ptysiowa_7 Re: Najwygodniejsze buty na obcasie jakie macie 16.03.12, 14:24
        Dla mnie najlepsze są Clarksy, najwygodniejsze buty jakie miałam. Poza tym dobrze mi się chodzi w Bacie z systemem Insolia, ok są też polskich firm Wojas i Lizard.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka