Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty + torebka

IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.10.04, 12:54
    ostatnio (a moze i dosyc dawno - niepamietam kiedy) slyszalam o tym, ze
    torebka nie musi byc tego samgo koloru co buty. widuje poza tym wiele
    dziewczyn ktore maja torebki i buty "z innej parafii"
    co wy o tym sadzicie? czy torebka zawsze musi byc w tym samym kolorze co buty?
    Obserwuj wątek
      • papryczka_ag Re: buty + torebka 11.10.04, 13:05
        Myslę, że to jest zasada nieadekwatna zupełnie do obecnej mody ( czy też mód ).
        Mnie to jakoś w oczy nie kłuje jak widzę takie niedopasowanie.
        • Gość: krysia_laska Re: buty + torebka IP: 82.160.57.* 11.10.04, 14:25
          kiedyś była to żelazna zasada dobrego stylu, teraz chyba nie jest to konieczne.
          Ale torebka w innym kolorze niż buty powinna pasować np. do góry ubrania
          (sweter, bluzka czy kurtka) tak by całość nie sprawiała wrażenia chaosu.
        • Gość: Madzia Re: buty + torebka IP: 80.51.54.* 12.10.04, 22:02
          Nie ma to tamto torebka i buty musza być tego samego koloru!!:)) bynajmniej ja
          tak sądzę!!pozdrawiam pa
      • Gość: puma Re: buty + torebka IP: *.chorzow.um.gov.pl / *.chorzow.um.gov.pl 11.10.04, 14:28
        Buty i torebka w tym samym stylu i kolorze to bezpieczne zestawienie. Nie jest
        jednak obowiązkowe. Uważam jednak że jeśli nie są w tym samym kolorze to jednak
        muszę pasować do całości stroju.
      • kubuspuchatek18 Re: buty + torebka 11.10.04, 15:11
        ja żle czułabym się gdybym miała niedopasowane buty do torebki. i faktycznie
        joś to tak w oczy kłuje jak takie niedopasowane....
      • zettrzy Re: buty + torebka 11.10.04, 15:25
        no nie wiem ... to jesli dzis mam na sobie buty np. brazowe a jutro wloze czarne
        zaraz musze zmieniac (czytaj:przerzucac piec ton absolutnie niezbednych
        drobiazgow) torebke? Oczywiscie ze nie, caly wystroj powinien sie komponowac, co
        nie znaczy ze poszczegolne elementy musza byc w tym samym kolorze.
        Poza tym moga byc w tym samym kolorze ale w zupelnie roznych stylach - no i
        tutaj widze kompletne fiasko.
        • Gość: krysia_laska Re: buty + torebka IP: 82.160.57.* 11.10.04, 15:32
          niestety, elegancka kobieta dopasowuje torebkę (i buty) kolorystycznie i stylowo
          do reszty ubrania, co wiąże się z przekładaniem co rano całej masy drobiazgów.
          Cóż, piękno wymaga poświęceń.
          • zettrzy Re: buty + torebka 11.10.04, 15:56
            Gość portalu: krysia_laska napisał(a):

> niestety, elegancka kobieta dopasowuje torebkę (i buty) kolorystycznie i stylow
            > o
            > do reszty ubrania, co wiąże się z przekładaniem co rano całej masy drobiazgów.
            > Cóż, piękno wymaga poświęceń.

Obawiam sie krysiu_lasko ze w praktyce to oznacza kobiete ktora ma cala
            garderobe w jednym stylu, a co gorsza w jednym kolorze
            nikt sie nie chce poswiecac az tak a czy to jest piekno? drobnomieszczanskie
            bezpieczenstwo na pewno, piekno bardzo czesto wymaga ryzyka i odwagi w lamaniu
            regul
      • aniabe13 Re: buty + torebka 11.10.04, 17:56
        Na szczęście było, minęło buty i torebka w tym samym kolorze, plus pasek i
        skórzane rękawiczki. Mnie osobiście "niedopasowanie" nie razi, pod warunkiem,
        że zachowa się styl. Poza tym jestem za leniwa i za późno wstaję żeby rano tą
        masę klamotów przerzucać do innej torebki.
        • Gość: hmmmmmm Re: buty + torebka IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.10.04, 20:05
          ja zawsze mam w tym samym kolorze( mam to wpojone od zawsze i ciezko mi to
          zmienic) ale wlasnie ostatnio zauwazylam ze bardziej mnie razi jesli torebka
          nie jest dopasowana stylowo niz kolorystycznie do butow. moze najwyzsza pora
          zmienic "stare" obyczaje ;-)?
          • miska_malcova Re: buty + torebka 11.10.04, 20:10
            oj, nie... to nie dla mnie. Lubię dobierać rzeczy kolorystycznie, ale żeby były
            takiego samego koloru, to nie... chociaż odcienie różne :-)
      • martahelena Re: buty + torebka 11.10.04, 20:10
        według mnie raczej tej reguły trzeba się trzymać .
        • miska_malcova Re: buty + torebka 11.10.04, 20:15
          musiałabyś mieś sporo "kompletów", a tak wszystko zmieszane powoduje, że
          codziennie wyglądasz inaczej
          • kubuspuchatek18 Re: buty + torebka 11.10.04, 20:45
            mimo iż mam dopiero 18 lat mam sporo butów i torebek. od "zawsze" mama i ciocia
            wpajały mi, że torebka i buty powinny być w tym samym kolorze, dozwolona jest
            różnica dwóch, góra trzech odcieni. mam torebki do butów sportowych, i do
            eleganckich. ostatnio kupiłam sobie piękną różową torebkę (wołała wręcz do mnie
            w sklepie żeby ja kupić:P) i ilez nachodziłam się po sklepach aby kupić buty w
            identycznym odcieniu.... ale w końcu się udało. nie wyobrażam sobie aby "ubrać"
            tą torebkę do, np. czarnych bądź brązowych butów. wiocha totalna by była....
            jestem totalnie za tym, aby buty i troebka były w tym samym kolorze.
            • hiii Re: buty + torebka 11.10.04, 21:08
              kubuspuchatek18 napisała:

> mimo iż mam dopiero 18 lat mam sporo butów i torebek. od "zawsze" mama i
              ciocia
              >
              > wpajały mi, że torebka i buty powinny być w tym samym kolorze, dozwolona jest
              > różnica dwóch, góra trzech odcieni. mam torebki do butów sportowych, i do
              > eleganckich. ostatnio kupiłam sobie piękną różową torebkę (wołała wręcz do
              mnie
              >
              > w sklepie żeby ja kupić:P) i ilez nachodziłam się po sklepach aby kupić buty
              w
              > identycznym odcieniu.... ale w końcu się udało. nie wyobrażam sobie
              aby "ubrać"
              >
              > tą torebkę do, np. czarnych bądź brązowych butów. wiocha totalna by była....
              > jestem totalnie za tym, aby buty i troebka były w tym samym kolorze.

myślę, że czasem torba i buty w jednym kolorze, tak jak w przypadku opisanego
              wyżej różowego kompletu, mogą być przesadą. możliwe, że to wygląda nieźle - nie
              wiem, nie widziałam sposobu, w jaki to zestawiasz - ale wydaje mi się, że razem
              może to byc nie do zniesienia, takie słodzutkie... oczywiście nie wykluczam
              ładnego, pudrowego różu i "zjadalnego" fasonu.
              pomijając ten konkretny przykład: sądzę, że warto czasem poeksperymentować i
              wyjść poza sztywne ramy tzw "kanonu elegancji". przełamywanie tych reguł to
              przecież podstawa dla budowania własnego stylu.
              pozdr;)

• zettrzy Re: buty + torebka 11.10.04, 21:13
                hiii napisała:

> sądzę, że warto czasem poeksperymentować i
                > wyjść poza sztywne ramy tzw "kanonu elegancji". przełamywanie tych reguł to
                > przecież podstawa dla budowania własnego stylu.
                > pozdr;)
                >
                o wlasnie; nic dodac nic ujac
      • five.five.five Re: buty + torebka 11.10.04, 21:46
        ja w zasadzie zawsze dobieram torebke do butow + skorzane rekawiczki + pasek (o ile takowy zakladam), kolorystycznie i stylem, chociaz zdarzaja mi sie ekstrawagancje typu czerwona torebka idealnie dobrana odcieniem do rombow na rajstopach (wlasciwie to rajstopy byly dobierane do torebki), a cala reszta, lacznie z tlem rajstop, czarna..
        poza tym razi mnie, jesli materialy drastycznie sie roznia, np. buty ze skory licowanej i zamszowa torebka.. a w ogole koszmarnie wyladaja kobiety majace jedna tzw. uniwersalna torebke, najczesciej czarna, i noszace ja do wszelkich mozliwych butow, w tym jasnych sandalek czy klapek..

ps. a przepakowywanie, moim skromnym zdaniem, wcale nie jest klopotliwe..
        • Gość: krysia_laska Re: buty + torebka IP: 82.160.57.* 11.10.04, 22:02
          podzielam zdanie mojej poprzedniczki, posiadam kilkanaście torebek: czarnych,
          czerwonych, kremowych, czarno-białych, czy też białych, wykonanych głównie ze
          skóry licowej, choć są wśród nich torebki z lakierowanej skóry czy zamszowe. Nie
          wyobrażam sobie wzięcia ze sobą torebki niedopasowanej kolorystycznie czy też
          pod względem stylu do ubrania.
          • hiii Re: buty + torebka 11.10.04, 22:13
            Gość portalu: krysia_laska napisał(a):

Nie
            > wyobrażam sobie wzięcia ze sobą torebki niedopasowanej kolorystycznie czy też
            > pod względem stylu do ubrania.

nie chodzi przecież wcale o to, żeby chodzić z torebką niedopasowaną do butów;
            raczej o to, żeby w zestawianiu dodatków, w ogóle w kompletowaniu stroju,
            wykazać się fantazją (oczywiście wyczuciem także...) a nie tylko znajomością
            reguł klasycznej elegancji i umiejętnością niewolniczego ich realizowania.
            • Gość: krysia_laska Re: buty + torebka IP: 82.160.57.* 11.10.04, 22:19
              jakoś wolę klasyczną elegancję
              • Gość: Ewa Re: buty + torebka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:20
                A ja jestem wielbicielką torebek, zgrabnych ,( nie cierpię wielkich toreb, bo
                wygląda to tak jakby mnie torba nosiła , a nie ja ją)) orginalnych i
                eleganckich:)dominują czarne,brązowe ,biało-czarnem i różne odcienie beżu:)
                ostatnio przywiozłam z Riviery Tureckiej piękną beżową torebkę ze skóry z
                wzorem imitującym skórę węża:) a z racji tego ,ze jak mawia mój mąz jestem
                kobieta damą( spódniczki, sukienki i wysokie obcasy ma się rozumieć:D:D oraz
                nieuleczalną estetką:D to zawsze w moim ubiorze sa przynajmniej jakieś dwa lub
                trzy elementy w tym samym kolorze np beżowa torebka i apaszka + rękawiczki ze
                skóry też beżowe:)ciekawostką jest to ,że od lat posiadam i kupuję tylko czarne
                buty czy to kozaki, czy sandałki zawsze sa to czarne, eleganckie buty:D
                (błazeńskich czubów nienawidzę i nigdy nie nosiłam) a jako,ze jestem jasnowłosa
                to uwielbiam brązy , i jeśli do brązowego płaszcza tweedowego , który niedawno
                kupiłam ubiorę torebkę beżową i apaszkę w tym samym kolorze to żaden ubraniowy
                purysta mi nie zarzuci ,że odstaje to od jakiś reguł wręcz przeciwnie:D
                największm jednak komplementem dla mnie jest to , gdy obca dziewczyna na ulicy
                zaczepia z zachwytem w oczach, gdzie kupiłam to i owo,a że mam niesłychane
                szczęście do pięknych, orginalnych i niedrogich rzeczy całość mego ubioru nie
                tylko gra kolorystycznie ale i fason poszczególnych części pasuje i o to
                powinno chodzić w ubiorze kazdej kobiety , poza oczywiście jej obowiązkowym
                dobrym samopoczuciem w stroju w jaki jest ubrana:D najważniejsze to dobrze się
                czuć , a nie narzucać sobie sztywnych reguł, bo efekt może byc opłakany i
                wyjdzie zamiast damy ciocia klocia:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka